Home » Voeding & Voedingsstoffen » 10 redenen waarom groene & zwarte olijven gezond zijn

10 redenen waarom groene & zwarte olijven gezond zijn

Olijven-gezondOlijfolie staat inmiddels bekend als de leverancier van gezonde vetzuren. Hoewel er veel meer gezonde vetten zijn dan olijfolie, is olijfolie inderdaad heilzaam vanwege de enkelvoudig onverzadigde vetzuren en antioxidanten. Over de voordelen van olijfolie is vrijwel iedereen het eens, maar veel mensen vragen zich desalniettemin af of ook olijven gezond zijn. Hieronder vind je 10 redenen waarom olijven – net als olijfolie – gezond zijn…

1. Gezonder hart

In landen waar veel olijven worden gegeten, heeft men over het algemeen een gezonder hart. Dit komt door de enkelvoudig onverzadigde vetzuren in olijven.

2. Minder aderverkalking

Olijven zijn vrij van cholesterol. Het hoge oliezuurgehalte in olijven houdt de cholesterolniveaus zelfs in balans. Zodoende wordt de kans op aderverkalking verkleind.

3. Minder triglyceriden

Olijven verlagen de concentratie triglyceriden in je bloed. Hierdoor wordt het bloedvatenstelsel minder zwaar belast.

4. Verjongingskuur

Olijven bevatten veel belangrijke antioxidanten, waaronder vitamine E. Antioxidanten vertragen het verouderingsproces en houden je lichaam zodoende jong.

5. Bloeddrukverlagend

Olijven gaan een verhoogde bloeddruk tegen. Ze verkleinen zodoende de kans op een hart- of herseninfarct.

6. Vitamines

Naast vitamine E, bevatten olijven ook vitamine D, vitamine B1 en B2. Sommige van deze vitamines zijn relatief zeldzaam en erg belangrijk voor je algehele lichamelijke gezondheid.

7. Mineralen & spoorelementen

Olijven bevatten natrium, kalium, calcium en ijzer. Deze mineralen en spoorelementen zijn erg heilzaam voor het menselijk lichaam.

8. Organen

De olijfolie in olijven helpt je maag, lever en gal te beschermen en beter te functioneren. Dit verkleint de kans op ziekten en aandoeningen zoals verstoppingen, diabetes mellitus en galstenen.

9. Botten & gewrichten

Olijven houden de botten en gewrichten gezond. Zo verkleinen olijven de kans op reumatische artritis en osteoporose.

10. Pijnstiller

Olijven zouden een pijnstillende werking hebben. Sommige wetenschappers beweren zelfs dat olijven net zo effectief zijn als paracetamol.

Ben jij olijvenliefhebber of krijg je al de kriebels als je aan olijven denkt? Laat hieronder een reactie achter!

24 reacties op “10 redenen waarom groene & zwarte olijven gezond zijn”

  1. Fio ·

    Ik eet dagelijks groene olijven met knoflook, en dan is het erg lekker om er halfgedroogde tomaatjes in olijfolie bij te eten. Ik ben blij dat er meer mensen zijn die deze verslaving hebben. Dacht dat ik niet helemaal lekker was…

    Beantwoorden
  2. Jelmer ·

    Ik vind olijven ook erg lekker maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat het eten van olijven zo gezond is. Als je olijven met mate eet, dan kan dat goed zijn, maar ik lees dat er sommigen wel heel veel olijven eten. Dat kan nooit gezond zijn. Vooral als je de supermarktolijven in olie neemt. Er zit maar liefst minstens 3% zout in een bakje olijven. En iedereen weet dat overmaat van zout heel ongezond is. Dus om nou te zeggen dat olijven eten gezond is. Maak dan wel duidelijk op welke manier er nog sprake van gezond eten is. Dat vertelt het verhaal niet.

    Beantwoorden
  3. Bianca ·

    Ik was op zoek of olijven gezond zijn, aangezien ik de groene variant erg lekker vind. Nu ik dit heb gelezen, en zelf migraine-patiënt ben, word ik van wat ik nu gelezen heb heel erg blij. Zeker omdat het ook een paracetamol-effect heb. Nu ga ik er extra van genieten bij het eten van die heerlijke olijven. ;) En wie weet helpt het tegen de migraine (wat ik heel erg hoop natuurlijk).

    Beantwoorden
  4. Ozzy ·

    Ik ben met olijven in de hand geboren. ;) Al die 10 dingen zijn waar. Heb tot nu toe nooit hoofdpijn gehad of een paracetamol aangeraakt. Succes met het eten van olijven!

    Beantwoorden
  5. Theo van den Boom ·

    Sins een jaar eet ik per dag ongeveer tien olijven, liefst groene met kruiden en knoflook. Ik heb ze altijd lekker gevonden. Maar nu ik gelezen heb hoe gezond ze zijn, blijven er tien tot twaalf stuks per dag op mijn recept, Ik vind ze heerlijk.

    Beantwoorden
  6. jose ·

    ik ben echt blij te horen dat olijven zo goed zijn voor onze gezondheid. Ik heb een cholesterolvrij dieet en ik vind ze lekker als snack tussendoor!

    Beantwoorden
  7. Jane ·

    Ik ben 63 jaar en sinds kort fan van olijven, heerlijk! Heb ze altijd wel gegeten, bijvoorbeeld als ze op de pizza zaten. Dan at ik de helft op, zo van nu heb ik m’n best gedaan… Maar nu haal ik ze opzettelijk in huis en kijk zelfs een beetje scheef als m’n man mee snoept. De groene vind ik het lekkerst, met van die verse groene kruiden erop… en vooral bij de Turk vandaan, die zijn zo lekker zout (alhoewel, ik denk dat dat minder gezond is). Door een gesprek gisteren over het gezonde aspect van olijven was ik op internet aan het zoeken. Ik ben een maatje meer, maar ben zo blij dat ik olijven met gerust hart mag blijven eten. Mijn dag is weer goed!

    Beantwoorden
    • joke vd kuilen ·

      Ik heb hetzelfde als jij Jane. En ik ben sinds kort dus ook gek op olijven. Toen ik eenmaal die van de Turk geproefd had met knoflook en kruiden was het van wauw, wat is dat lekker. En voor die tijd proefde ik alleen een paar olijfjes als ze toevallig op de pizza zaten, en dan vond ik ‘t van mezelf ook nog knap dat ik ze opat. Nu leg ik ze er zelf op! :P

  8. Renate Verleur ·

    Sinds half november vorig jaar eet ik iedere dag (veel) groene knoflook olijven met rode paprika, peterselie en walnoten! Met een bak van een pond doe ik drie dagen en dan houd ik mij nog in! Maar verleden week dacht ik opeens: is dit wel gezond wat ik doe? Dat ga ik even googelen… Nu vond ik de eerste 9 redenen al geweldig, maar toen ik de 10de las werd ik heeeel blij, want het allerbeste is dat ik sinds een week of 3 veel minder pijn heb in mijn gewrichten! Ik heb poly-artrose + ontstekingen in bijna al m’n gewrichten. Vooral m’n polsen zijn zeer pijnlijk en wat schetst m’n verbazing… ik kan sinds 2 weken mijn draaikiepramen weer opendoen! Als je googelt op ontstekingsremmende stoffen in olijven kun je er alles over lezen! Ik blijf natuurlijk olijven eten (het is GEEN straf), maar om er echt achter te komen was ik van plan om volgende maand te stoppen… Om te kijken of ik dan weer pijn krijg! Groetjes, Renate

    Beantwoorden
  9. Gré ·

    Als ik eenmaal olijven in huis heb en er aan begin moet het ook eigenlijk op. Kan er dan niet vanaf blijven. Wist niet dat het ook goed voor spieren was en aangezien ik daar wel last van heb is het dus alleen maar goed om ze te snoepen. Gebruik ook veel olijfolie in m’n eten, dus dat werkt dan denk ik ook wel mee. Vond het heel erg leuk om te lezen waar olijven allemaal goed voor zijn. En als was het nergens goed voor, dan blijf ik ze toch eten, want vind het lekkerder dan ander snoeperij.

    Beantwoorden
  10. Greet ·

    Als olijven doen wat hierboven vermeld staat, eet ik vanaf nu iedere dag een handje olijven! Wie weet kan de medicatie tegen osteoporose en reumatoïde artritis dan wel naar beneden. Ik ga het zeker proberen.

    Beantwoorden
  11. Ilke ·

    Ik eet bijna dagelijks olijven bij het ontbijt. Vaak eet ik dan tussen de 10 en 20 olijven per keer, maar gisteren heb ik het te bont gemaakt: namelijk 77 olijven! Olijven vind het allerlekkerst als ik zwarte en groene meng met (niet gemalen) komijn, rode pepervlokken, granaatappelsiroop (speciaal voor gerechten) en olijfolie eroverheen. Heerlijk!

    Beantwoorden
  12. Charles ·

    Ik was al fan van olijven (die grote groene vooral), maar na het lezen van dezr 10 redenen ga ik er een verslaving van maken. Vooral nr. 10 is erg grappig. Hoeveel olijven je dan ook moet eten om een goed effect te verkrijgen, laat ik maar even voor wat het is… Maar het is een wonderlijke lijst van gezondheidsmanifestaties met voor mij veel “Oooh, Aaah” en “Ahaaa” belevingen. Heerlijk leesvoer.

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Hoi Charles, Bedankt voor je leuke reactie! Waarschijnlijk dien je inderdaad meerdere schaaltjes leeg te eten om het effect van een paracetamolletje te evenaren. :P En dan moet je natuurlijk weer oppassen voor de calorieën, vooral als ze zijn ondergedompeld in olijfolie. Groeten, Paul

  13. Sarah ·

    Zijn olijven in van die bakjes met knoflook en pesto erin nog wel gezond? Vind ze persoonlijk heeerlijk met dit zomerse weer!

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Beste Sarah, Dat verschilt heel erg per merk en soort. Het beste is om de ingrediëntenlijst te controleren op synthetische hulpstoffen (E-nummers), toegevoegde suikers en transvetten. Ik weet dat er zowel gezonde als ongezonde olijfproducten bestaan die op de “versafdeling” van supermarkten worden verkocht. Groeten, Paul.

  14. Gan Amora P.D. Siregar ·

    Ik vind het lekker om olijven en olijfolie op mijn brood te doen, dus geen boter op smeren. Het is reeds merkbaar bij mij. Mijn huid is overal beter en gladder geworden en ik voel me ook sterker. Ook eet ik minder; veel eten is ongezond. Genoeg eten is wel gezond. Ik ben gezond slank en niet graatmager. Groet, Pascal Siregar

    Beantwoorden
    • Lia ·

      Hoi Gan Amora. Graag wilde ik je niet onthouden dat ook ik wat anders op mijn brood smeer dan de bewerkte boter uit de supermarkt. Ik gebruik kokosnootolie extra virgine en als het heel warm is kun je het bijna gieten, dus extra vloeibaar… Maar ook voor de keuken is het een (h)eerlijk product. Tevens heb ik kokosnoten die ik in stukjes in de vriezer heb liggen zodat ik altijd een gezonde snack in huis heb. En je kunt het ook aan je bezoek presenteren! Overigens ben ik wat je noemt een grootverbruikster met eten, maar uiteraard wel GEZOND als prioriteit nr.1.

  15. Dnice ·

    Wij gebruiken in de keuken altijd olijfolie en heb ik ook olijven leren eten, de zwarte vind ik het lekkerst. Alleen moest wel mijn galblaas eruit omdat deze chronisch ontstoken was en ik een aardige galsteen had… Anyway, ik vind olijven heerlijk en olijfolie ook, in de salade om te bakken en braden etc.

    Beantwoorden
  16. Monchi ·

    Ik heb de laatste tijd ook iets met olijven, vond het voorheen super vies.
    Groene olijven zijn het lekkerste vanwege de zoutige smaak maar ja zwarte olijven kan ermee door.

    Beantwoorden
  17. Lia de Groof ·

    ben sinds een poosje niet meer van de olijven af te slaan in positieve zin,eet ze nu bij elke maaltijd en zelfs de turkse winkel waar ik meer dan vaste klant ben zeiden dat ik lijk op een halve buitenlandse vanwege mijn eetstijl,in mijn volkstuin heb ik door de regel ook steevast knoflook gepland dat is er dit jaar bij ingeschoten.
    Maar olijven het is even wennen als er een pit in zit maar voor de rest vind ik ze persoonlijk NIET TE VERSMADEN en OVERHEERLIJK!!

    Beantwoorden
  18. Anja ·

    Waarom zijn olijven zout?

    Beantwoorden
    • Dnice ·

      Olijven zijn zout omdat ze na de oogst in een vat of ton met zout water worden gelegd om de bittere smaak eruit te krijgen. ;)

  19. ronald hoornaert ·

    ik vind het eten van olijven vooral de groene en die 10redenen vind ik ook zeer goed

    Beantwoorden

Plaats een reactie