Home » Klachten » Infecties & Ontstekingen » Verstopte neus verhelpen – 6 tips bij een altijd verstopte neus

Verstopte neus verhelpen – 6 tips bij een altijd verstopte neus

verstopte-neus

Een altijd verstopte neus is enorm frustrerend. Je reukvermogen wordt ernstig aangetast door een chronisch verstopte neus en je ademhaling wordt erdoor belemmerd. Doordat je continu door je mond ademt, heb je bovendien een verhoogde kans op keelpijn en andere keelklachten.

Een verstopte neus wordt in veruit de meeste gevallen veroorzaakt door prikkeling van het neusslijmvlies. Je neusslijmvlies reageert op bepaalde prikkels (virussen, bacteriën, allergieën etc.) door op te zwellen en meer slijm te produceren, waardoor je neus verstopt raakt. Hierbij een aantal tips om een altijd verstopte neus te verhelpen en je luchtwegen te openen…

Verstopte neus verhelpen – Tip 1: Achterhaal de oorzaak

Als je neus altijd verstopt zit, dan is er natuurlijk een achterliggende oorzaak. Je verstopte neus is dan ook het makkelijkst te verhelpen door de oorzaak te achterhalen en aan te pakken. Wellicht kun je aan de hand van onderstaande lijst met oorzaken van een altijd verstopte neus, achterhalen waar jouw verstopte neus vandaan komt…

Oorzaak 1: Allergieën

Allergie is een van de meest voorkomende oorzaken van een altijd verstopte neus. Met name allergie voor huisstofmijt, pollen, cosmeticaproducten, parfum, huisdieren etc. kan ervoor zorgen dat je neus altijd verstopt is. Je kunt bovendien allergisch zijn voor bepaalde stoffen zonder dat je het zelf weet!

Altijd verstopte neus – Tip 1: Laat je eens testen op allergieën om een altijd verstopte neus te verhelpen.

Oorzaak 2: Chronische verkoudheid & griep

Chronische verkoudheid of chronische griep houdt in dat je aan één stuk door – of steeds weer opnieuw – een virus onder de leden hebt. Hierdoor heb je continu of herhaaldelijk last van griepverschijnselen zoals lusteloosheid, zwakte, verhoging, hoofdpijn en keelpijn. Als je altijd last hebt van een verstopte neus, is een chronische virale infectie niet onwaarschijnlijk.

Verstopte neus – Tip 2: Laat je eens testen op virus-infecties om een altijd verstopte neus te verhelpen.

Oorzaak 3: Chronische holte-ontsteking

Een holte-ontsteking, bijholte-ontsteking ofwel sinusitis is betreft een bacteriële en/of virale infectie van één of meerdere holtes van de schedel. Als het slijmvlies in je neusbijholten ontstoken raakt, raakt je neus verstopt. Een altijd verstopte neus kan dan ook worden veroorzaakt door een chronische holte-ontsteking.

Altijd verstopte neus – Tip 3: Laat je neusholtes/neusbijholtes onderzoeken door je huisarts om een altijd verstopte neus te verhelpen.

Oorzaak 4: Aangetaste neusslijmvliezen

Aantasting, irritatie of beschadiging van je neusslijmvlies kan ervoor zorgen dat je altijd een verstopte neus hebt. Je neusslijmvlies kan worden beschadigd door roken, luchtweginfecties (pneumokokken, bronchitis e.a.), overmatige blootstelling aan kou etc.

Verstopte neus – Tip 4: Laat je neusslijmvlies grondig inspecteren door je huisarts om een altijd verstopte neus te verhelpen.

Oorzaak 5: Poliep achter in je neus

Een neuspoliep is een goedaardig gezwel waardoor de luchtweg van je neus verstopt raakt. Als je altijd een verstopte neus hebt, dan kan het zijn dat je luchtwegen (deels) worden geblokkeerd door een poliep.

Altijd verstopte neus – Tip 5: Laat je neus controleren op neuspoliepen om een altijd verstopte neus te verhelpen.

Oorzaak 6: Scheefstaand neustussenschot

Een scheefstaand neustussenschot kan de ademhaling via de neus enorm belemmeren. Zo kan het zijn dat je niet echt altijd een verstopte neus hebt, maar dat je neusademhaling simpelweg wordt geblokkeerd door je misvormde neuskraakbeen.

Verstopte neus – Tip 6: Laat je huisarts eens kijken naar de stand van je neustussenschot om een altijd verstopte neus te verhelpen.

Verstopte neus verhelpen – Tip 2: Xylometazoline neusspray

Neusspray en neusdruppels met ‘xylometazoline’ zijn zeer effectief middelen om een altijd verstopte neus te verhelpen. Neusspray is zonder recept verkrijgbaar bij apotheken en drogisterijen. Let op: neusspray en neusdruppels met xylometazoline mogen slechts gedurende 1 tot 2 weken achtereenvolgend worden gebruikt! Als je een neusspray of neusdruppels met xylometazoline te vaak of te langdurig gebruikt, vergroot je juist de kans op een altijd verstopte neus.

Verstopte neus verhelpen – Tip 3: Homeopathische neusspray

Heb je last van een altijd verstopte neus, gebruik dan bij voorkeur homeopathische neusdruppels of neusspray. Homeopathische middelen bevatten uitsluitend natuurlijke (biologische) ingrediënten. Homeopathische neusspray werkt vaak doorgaans net zo goed als xylometazoline en mag bovendien voor onbepaalde tijd worden gebruikt. De meeste homeopathische neussprays zijn op basis van een fysiologische zoutoplossing.

Verstopte neus verhelpen – Tip 4: Stomen met etherische oliën

Helpt een neusspray niet voldoende? Of gebruik je liever een andere of aanvullende methode om van je altijd verstopte neus af te komen? Probeer dan eens te stomen met oliën op basis van kamfer, eucalyptus, en/of menthol. Doe heet water in een schaal; druppel er een paar beetjes olie in; hang een handdoek over je achterhoofd; ga boven de schaal hangen; adem de stoom zo diep mogelijk in door je neus.

Verstopte neus verhelpen – Tip 5: Neus snuiten & neus ophalen

Veel mensen zijn gewend om continu hun neus op te halen. Anderen snuiten hun neus zo hard mogelijk in een zakdoek. Beide “oplossingen” tegen een altijd verstopte neus werken een altijd verstopte neus juist in de hand. Als je je neus hard snuit of hard ophaalt, kunnen de bacteriën die zich in je neusholte bevinden zich namelijk door de rest van de holten en bijholten verspreiden. Hierdoor kan uiteindelijk een kaakholte-ontsteking, voorhoofdsholte-ontsteking, neusbijholte-ontsteking, oorontsteking of keelontsteking ontstaan. Snuit daarom altijd zeer zachtjes je neus als je een loopneus hebt; het lichtjes ophalen van je neus verdient altijd de voorkeur.

Verstopte neus verhelpen – Tip 6: Medicijnen

Er zijn verschillende medicijnen die een altijd verstopte neus kunnen verhelpen. De bekendste medicijnen voor een verstopte neus zijn:

 • Xylometazoline – Probeer allereerst een neusspray op basis van xylometazoline zoals Otrivin®, Nasivin®, Afrin® of Vicks Sinex® (zie ook: tip 2).
 • Antihistaminica – Als je altijd verstopte neus blijkt te worden veroorzaakt door een allergie, dan kunnen antihistaminica (allergie-medicijnen) uitkomst bieden zoals Aerius®, Xyzal® of Zyrtec®.
 • Corticosteroïden – Corticosteroïden worden enkel op doktersrecept voorgeschreven bij chronische neusklachten en neusverkoudheid. Corticosteroïden remmen overgevoeligheid van het neusslijmvlies.
 • Cromoglicaten – Cromoglicaten zijn beduidend minder krachtig dan corticosteroïden. Ze genieten alleen bij intolerantie voor corticosteroïden en/of antihistaminica de voorkeur. De bekendste cromoglicaten voor de neus zijn  Allergo-comod®, Lomusol® en Prevalin®.
 • Combinatie – Bij zeer ernstige klachten kan een corticosteroïd neusspray en een cromoglicaat neusspray worden gecombineerd.

Tot slot

Win bij ernstige neusklachten altijd eerst informatie in bij een huisarts en houd je bij het gebruik van medicijnen altijd zorgvuldig aan de bijsluiter. Als je last hebt van een chronisch verstopte neus, probeer dan altijd eerst een homeopathische neusspray (A. Vogel Cinuforce®, VSM Nisyspray®, Kruidvat huismerk e.a.). Voor kinderen is er VSM Risikind® homeopathische neusspray. Een homeopathisch middel kan geen kwaad, dus baat het niet, dan schaadt het niet.

Heb jij aanvullende tips bij een altijd verstopte neus of chronische neusverkoudheid? Laat hieronder jouw reactie, vraag of advies achter m.b.t. een altijd verstopte neus!

37 reacties op “Verstopte neus verhelpen – 6 tips bij een altijd verstopte neus”

 1. henkie v tab ·

  Hoi, ik heb vanaf vandaag een verstopte neus en onze neusspray is op. Wat moet ik doen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Met zout water verstuiven en hopen dat het snel overgaat. Zo niet, nieuwe neusspray kopen. Overigens nooit te lang neusspray gebruiken, altijd volgens de bijsluiter.

 2. chey ·

  Hallo! ik ben 23 jaar en heb al last van een verstopte neus sinds mijn zestiende. Ik ben al twee keer geopereerd, eerste keer aan een scheefstaande tussenschot en de tweede keer om mijn slijmvlies dicht te branden. Na de eerste operatie heb ik ongeveer een jaar geen last gehad, maar daarna kwam het weer terug. De tweede operatie heeft helemaal geen nut gehad. Ik heb heel veel allergieën, waaronder huisstofmijt, graspollen, boompollen, berkpollen, katten, konijnen, parkieten en latex. Daarnaast heb ik nog een glutenintolerantie. Mijn neus is altijd verstopt en ik weet echt niet meer wat ik eraan moet doen. De KNO-arts kan geen rare dingen vinden en ik loop nu weer bij de allergoloog, maar het enige wat zij eraan kan bedenken is experimenteren met verschillende medicijnen. Ik word er helemaal moedeloos van. Het enige wat nog een beetje wil helpen is neusspray, ik weet dat dit superslecht, maar anders slaap ik er gewoon niet meer van. Kan iemand mij helpen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Chey, Aangezien je chronisch verstopte neus waarschijnlijk wordt uitgelokt door je vele allergieën denk ik dat je allergoloog het nog niet zo slecht bedoelt met haar medicamenten. Antihistaminica onderdrukken immers allergische reacties, waardoor je neusslijmvlies niet langer opzwelt. Overigens kan het stelselmatig gebruiken van neussprays en neusdruppels op basis van oxymetazoline en xylometazoline zelfs de oorzaak zijn van chronische rhinitis en verstopte neuzen. Mijn vrouw heeft ook al sinds haar kindertijd een ‘pretpakket’ van astma en tientallen allergieën en daardoor chronische allergische rhinitis. Ook bij haar was de enige oplossing het vinden van een juiste combinatie van medicamenten (antihistaminica)… Zij gebruikt nu Aerius (tabletjes), Symbicort (puffer/inhaler) en Avamys (neusspray), wat voor haar goed werkt. Maar nu nog heeft ze goede en wat slechtere dagen. Ik zou heel graag met je meedenken voor een alternatieve oplossing, maar ik heb heeeeel veel dingen tevergeefs geprobeerd zien worden… Wellicht heeft iemand anders nog tips of adviezen? Groeten & sterkte, Paul

  • Barbara ·

   Hi Chey, Probeer Capsinol Originele Formule eens. Is echt top spul, heeft mij erg goed geholpen! Is wel heel pittig, maar niet schadelijk voor je neusslijmvliezen en ook niet verslavend (zit geen rommel in).

 3. Helene Reydon ·

  Voor de verstopte-neus-lijders: ik heb (helaas) jarenlang voor ‘t slapen xylometazoline (Otrivin neusdruppels) gebruikt omdat ik een verstopte neus had. Na 1 acupunctuur-sessie was ik van m’n verstopte neus af! Echter: mijn neusslijmvlies is waarschijnlijk dermate beschadigd, dat ik er een chemische overgevoeligheid aan overhield. Dat betekent hoofdpijn als er ook maar een klein beetje parfum, wasmiddel, baklucht etc. in de lucht hangt… en allergie voor ‘normale’ cosmetica, zeep, shampoo etc.

  Beantwoorden
 4. Evu ·

  Pas wel op met neussprays, die kunnen flink verslavend zijn. Dan ben je wel van je verstopte neus af, maar heb je er een verslaving bij!

  Beantwoorden
 5. demi ·

  Ik heb altijd een verstopte neus. Ik gebruik nu neusspray Mometasonfuroaat Teva, heb ik van de huisarts gehad, maar die werkt niet. Ik slaap moeilijk, ben heel vaak wakker.

  Beantwoorden
  • Jolie ·

   Beste Demi, Ik gebruik ook Mometasonfuroaat Teva, een ontstekingsremmer met corticosteroïden. Dat moet je langere tijd (maanden) gebruiken voordat je er echt baat bij hebt. Ik neem er ook nog een antihistaminicum, zoals loratadine of prevalin bij. Vrij verkrijgbaar. Ook tegen allergieën. Dan voel je echt opluchting. Sterkte! Groetjes, Jolie

 6. Robert ·

  Ik loop al lange tijd te “tobben” met een verstopte neus, maar dan ook verstopt. Door de mond ademen, ‘s nachts is een groot probleem, gebruik tissues aan de lopende band. Overdag buiten gaat wel maar toch wel door de mond. VRAAG: Wie heeft ervaring met het volgende en heeft hij/zij een/de oplossing? Ik kom ieder week ‘s avonds in een café waar vogels of iets dergelijks in een open kooi. En er lopen 1, soms 2, honden door de zaak. CV meer uit dan aan. Vooral in het najaar begint het bij mij te ‘verstoppen’ van gewoon tot erger en duurt zeker tot in het voorjaar. Nu (08-03-’14) zit het knap dicht en opnieuw tissues bij de vleet. Hoor gaarne.

  Beantwoorden
 7. Jan ·

  Het verhaal van Dirk is identiek aan mijn verhaal. Graag zou ik in contact komen met Dirk…

  Beantwoorden
 8. m. ·

  Ik loop al zo’n 10 jaar rond met een verstopte neus. Ik ben geopereerd aan mijn neustussenschot, wat het probleem leek te zijn. Helaas, na enkele maanden had ik weer zoals voorheen elke dag een verstopte neus. Ik ben wederom bij huisarts en KNO-arts geweest. Maar deze kunnen niets vinden en ik zou gewoon moeten kunnen ademen. Neussprays helpen niet, behalve xylometazoline . Het belemmerd mijn leven enorm. Ik heb ernstige slaapproblemen, vermijd uitjes en soms heb ik paniekaanvallen. Ik ben ten einde raad. Iemand een gouden tip?

  Beantwoorden
  • Mariska ·

   Ik heb ook al jaren lang last van een verstopte neus. Twee maanden geleden kwam iemand met de tip om Capsinol neusspray te proberen. Dat is een hele sterke neusspray met peper. Mij heeft die echt goed geholpen! Ik heb dat ook met mijn KNO-arts besproken en hij wist ook dat behandeling met peper inderdaad kan helpen. Dus misschien heeft iemand anders ook wat aan deze tip? Sterkte allemaal!

  • Dirk ·

   Hallo, Ik heb 47 jaar en heb van kindsbeen af zwaar last van een verstopte neus. Ik ben in al die jaren 4 keer geopereerd aan mijn neus maar enkel de laatste operatie – een conchotomie in 2010 – heeft echt geholpen. Sindsdien is 1 neusgat meestal volledig vrij maar het andere bleef dicht, vooral ‘s nachts. Ik heb neussprays zoals Otrivin en Rhinospray etc. tientallen jaren gebruikt – wetende dat dit slecht was, maar aangezien ik mijn mond sluit als ik in slaap val, had ik geen keuze vond ik. Tot die druppels niet meer werkten! Groot probleem, dus opnieuw naar 3 KNO-artsen geweest, maar men kon mij niet helpen met dat ene neusgat. Lotgenoten zullen weten wat ik bedoel als ik zeg dat dit een zeer groot probleem voor mij was en soms nog is. Ik lijd dus aan de niet-allergische vorm van rhinitis, maar zie hier een lijst met dingen die voor mij echt werken: – Xylometazoline en andere vaat-vernauwende sprays veroorzaken na langdurig gebruik inderdaad een verstopte neus, zelf ondervonden. Pas na een dag of 5 zonder dat spul begint de neus terug open te gaan. Dus STOP HIERMEE a.u.b. als je dit allang gebruikt; – Voor het slapengaan spoel ik mijn neus met een speciale bus water + ijsblokjes + soms een zoutpatroon. Dit verlicht de klachten, vooral in de zomer als het warm is; – Ik slaap altijd met een neusbrugklever – deze verbetert de airflow een beetje; – Ik heb een systeempje met 2 ventilators uit een PC-voeding gemaakt dat ik tegen het vliegenraam bevestig en die permanent en quasi geruisloos een zachte briesje frisse buitenlucht richting mijn hoofdkussen stuurt. En dit is in mijn geval een kleine doorbraak: mijn neus blijft nu meestal de ganse nacht open; – En ik gebruik ook Nasonex om mijn slijmvliezen te kalmeren. De combinatie van deze kleine dingen maakt voor mij echt een groot verschil! Ik hoop dat u er ook iets aan heeft. Groeten, Dirk

  • Paul ·

   Beste Dirk, Wat een originele oplossingen! Ik ben zelf niet bekend met rhinitis of aanverwante klachten, maar ik hoop dat anderen er wat aan hebben. Bedankt voor je berichtje! Groeten, Paul

 9. Anoniem070 ·

  Ik heb hooikoorts, astma, heel erg veel allergieën en ben ook allergisch voor vlees. Wat moet ik doen? M’n neus is al 16 jaar lang verstopt…

  Beantwoorden
  • Bas ·

   Verstopte neus, allergieën zoals hooikoorts, astma enz. Heeft meestal te maken met een verkeerde ademhaling waardoor het immuunsysteem wordt aangetast. De ontdekker van deze verkeerde en te snelle ademhaling is Dr. Buteyko, waar veel informatie over is op internet. Door je ademhaling onder controle te houden, verdwijnen deze klachten. Daarnaast wordt wordt dan je hele gezondheid beter. Google eens op Buteyko en er gaat een wereld open.

 10. debie ·

  Hallo Frans, Ik heb jouw reactie gelezen en ben benieuwd of de behandeling daadwerkelijk heeft geholpen. Mijn man heeft al ongeveer 15 jaar last van vastzittend slijm bij neus en voorhoofdsholtes. Hij heeft al pilletjes, antibiotica, neussprays, stomen en sauna geprobeerd. Maar niets heeft tot nu toe geholpen. Hij en ik zijn ten einde raad. Kunt u mij a.u.b. het telefoonnummer van de dokter opsturen. Hartelijk dank. Groeten, Debie

  Beantwoorden
 11. Carmen ·

  Help!!! Mijn moeder is allergisch voor de hond. Ze heeft een puffer, maar die gebruikt ze maar heel soms. Wat kan ik eraan doen? Want ze snottert de hele dag door…

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Carmen, Het beste wat je kunt doen is heel goed schoonmaken: vaak stofzuigen en dweilen en regelmatig alle meubels en oppervlakken afnemen met een natte doek. Ook met regelmaat de hoezen van stoelen en banken reinigen en kussens, dekens en gordijnen stomen. Kleren regelmatig afnemen met zo’n plakkende roller en jassen, vesten en sjaals vaak genoeg uitkloppen en wassen. En vooral ook heel veel luchten, dus ramen en deuren openzetten. Als je moeder een puffer met antihistaminica of corticosteroïden heeft, is het niet onverstandig om deze te gebruiken bij hoestbuien, tranende ogen en/of benauwdheid. Zo’n apparaatje kan namelijk een heleboel verlichting brengen! Groeten, Paul

  • Blossie ·

   Wat ook belangrijk is de hond regelmatig (buiten) borstelen en douchen, hierdoor ontdoe je ze van loszittend haar en huidschilfers. Groet, Blossie

  • Blossie ·

   Hallo Carmen, je hebt van de redactie al een lijst met tips, maar ik wil je nog een tip meegeven die zeker net zo belangrijk is. Je hond regelmatig borstelen en zo nu en dan goed douchen; zo verminder je loszittende haren en heel belangrijk huidschilfers. Groet, Blossie

 12. Harmen ·

  Hallo, Ik heb ongeveer 5 jaar geleden een zware griep gehad, waarna langzaamaan een verstopte neus ontstond… Na een tijd werd er een poliep geconstateerd in mijn linker neusgat, maar ik wil deze niet laten opereren omdat neuspoliepen schijnbaar weer aangroeien, met opnieuw een verstopte neus als resultaat. Ik begrijp niet waarom er geen groter onderzoek gedaan word naar waarom er zoooooooveeeeeel mensen tegenwoordig een probleem hebben met allergieën en wat dan ook voor reacties op neusslijmvlies. Want volgens mij heeft zo langzaamaan half Nederland last van verstopte neuzen en poliepen. En de ziekenhuizen maar verdienen aan dit alles en je alsmaar terug laten komen… En de zorgkosten maar stijgen… Naar mijn idee kan er veel effectiever opgetreden worden tegen veel dingen, maar het is net als een garage: daar zien ze de klanten ook het liefste zo vaak mogelijk terugkomen!!!

  Beantwoorden
 13. José ·

  Tja, ik heb al sinds 4 maanden last van verstopte neus, loopneus en niezen. Ik ben in behandeling bij een KNO-arts, volgens mij weet zij ook geen raad. De allergietest wijst alleen maar op een allergie tegen mijn huisdier, maar wel heel weinig. Sinds vorige week in de ziektewet, ik voel me namelijk heel beroerd door dit alles. Volgens de KNO-arts zijn mijn neusslijmvliezen zodanig beschadigd dat het nog wel enige tijd kan duren voordat dit gaat genezen. Tevens is er via een CT-scan vastgesteld dat ik het tussen neusschot scheef heb staan. Ik neem iedere prikkel op wat er maar bestaat via mijn neus. Ik heb nu een antibioticakuur gekregen voor de voorhoofdsholte en antihistamine-tabletten. Naar mijn mening (maar ik weet het niet zeker, is niet na te gaan) heb ik dit gekregen van een gevaarlijke stof, tijdens mijn werk. Toen ik het kreeg werkte ik 7 maanden op deze werkplek. Het is een soort spray waarmee je stoomovens schoonmaakt en aanbakresten losweekt. Dus opgepast voor ieder die met bepaalde stoffen werkt.

  Beantwoorden
 14. Piet Huinck ·

  Ik heb hoofdzakelijk last van een verstopte neus, ‘s nachts als ik lig. Dit word veroorzaakt doordat er een bloedvaatje in mijn rechterneusgat steeds bloed afgeeft en korstjes veroorzaakt. Als ik het korstje weg peuter is de verstopping over, maar na korte tijd komt dit weer terug. Ik heb allerlei zalfjes al gebruikt, maar niets is afdoende. Gebruik momenteel Zwitsal baby-olie. Kunt u mij advies geven? Hoor graag uw antwoord.

  Beantwoorden
  • Rob ·

   Piet, Best is dat je even naar een NKO-specialist gaat en dat bloedvaatje laat “dichtbranden”, dan heb je daar geen last meer van. Gebeurt onder lokale verdoving en gaat snel.

 15. romeo imbornone ·

  Ik heb al geprobeerd om op mijn voeding te letten. Ook al geprobeerd om water met zout op te lossen en dat op te snuiven. Het werkt heel goed. Ook met je tong tegen je gehemelte aan schuren tot je jeuk krijgt en dan tussen je wenkbrauwen duwen, niet te hard niet te zacht. Dat werkt, maar eerst word het 1 min erger. Daarna is het helemaal open. Ik heb altijd een kant open en een kant dicht. Het beste is sport, dan gaat je hartslag hoger, je bloed versnelt en je warmt op. Je neus gaat daardoor open en als het daarna toch nog dicht gaat wil het zeggen da je niet genoeg aan vitaminen hebt. Dus neem vitaminen en sport! Je leeft gezonder, je afweersysteem wordt beter, je kan tegen meer en je lichaam wordt beter en misschien zelfs sexyer.

  Beantwoorden
 16. Jasper ·

  Ik herken het Xylo effect ook meteen. Een fantastisch spulletje en slaap als een roos als ik het neem. Altijd een verstopte neus is het vervelendst met slapen gaan. Echt alleen Xylo helpt bij mij, maar ik moet er ondertussen eigenlijk echt mee stoppen… Huisstofmijt-allergie scoor ik hoog op, maar tijdens een dag varen op open water stap ik ook met het gevoel door een rietje te ademen van de boot af… Anti-allergiespray helpt niet, dus binnenkort maar de medicijnen proberen.

  Beantwoorden
 17. Roel ·

  Stop met het nuttigen van melkproducten. Ikzelf heb na een paar dagen een goed effect bereikt

  Beantwoorden
  • Janwillem ·

   Hallo Roel,
   Ik heb zelf al meer dan 20 jaar altijd wel een verstopt neusgat. Jij zegt dat het door melkproducten kan komen. Ben je daar ook op getest of heb je het op eigen initiatief geprobeerd? Als ik je reactie lees, had je dus min of meer direct effect…

  • lin ·

   Ik zou een doorverwijzing naar een kno-arts vragen. Ik heb namelijk een jaar met een verstopte neus rondgelopen. Tot op het laatst enorme hoofdpijn en dergelijke. Naar de kno-arts gegaan, een ct-scan laten maken en wat bleek: de holten onder mijn ogen en in mijn voorhoofd zaten vol met troep en waren bovendien helemaal afgesloten. De troep kon er niet uit, dus een operatie gehad. Viel enorm mee en daarna geen last meer gehad; ik kon zelf weer ruiken! Dus ga a.u.b. naar de huisarts en vraag een doorverwijzing naar een kno-arts, vooral diegenen die het al jaren hebben. Succes allemaal!

 18. Karel van Grave ·

  Ik heb letterlijk altijd een verstopte neus. Ik heb verder geen verkoudheidsverschijnselen (loopneus, snotteren, rode ogen etc.). Het is dus enkel en alleen de opzichzelfstaande verstopte neus. Iemand anders die hier last van heeft en me kan vertellen waar het aan ligt?

  Beantwoorden
  • jollien ·

   Beste,
   Kan iemand mij helpen? Ik heb al 4 jaar een verstopte neus en echt de hele tijd. Ik heb al pilletjes, neusspray, homeopathie, osteopathie, een operatie en andere geprobeerd. Ik ben ten einde raad. Kan iemand mij helpen a.u.b.?

  • frans ·

   Dag Jolien, Ik heb daar 10 jaar last van gehad, ben om die reden naar een homeopaat geweest in Leuven. Die heeft een speciale homeopathische formule samengesteld en na een maand ging het al beduidend beter. Ik probeer 10 dagen aan een stuk alleen maar in 1 neusgat te spuiten zodat de andere kant kan herstellen. Spoel ondertussen het andere neusgat 3x daags met zoutwater dat je bij de apotheek kan kopen. Als je het telefoonnummer van die dokter wil, dan laat je het maar weten.

  • Zester ·

   Beste Karel en anderen, Ik herken dit zeer! Ik heb heel vaak een verstopte neus, maar zonder gesnotter of slijm. Door de zwaardere, moeizame ademhaling door de neus wordt ik snel moe en raakt mijn ademhalingsritme van slag. En dit is toch al niet mijn sterkste punt vanwege ‘adem vasthouden’ (= omgekeerde van hyperventilatie). De verstopte neus geeft druk in de holtes ter hoogte van mijn ogen. Extreem irritant, omdat ik herstellende ben van een schedelbasisfractuur (1/2 jaar geleden). Ik word nu dus nog sneller moe en kan mijn actuele prikkelovergevoeligheid (als gevolg van schedelbasisfractuur) nog slechter controleren. Verder is de druk op de holtes en de verstopte neus op zijn ergst op kantoor. Dan treedt er binnen een uur volledige verstopping op, met hele hoge druk. Opnieuw zonder overige verkoudheidsverschijnselen. Wie weet raad? Wat is het? Mogelijke oorzaak? Aanbevolen aanpak?

  • Paul ·

   Beste Zester, Ben je al eens gecontroleerd op ademhalingsallergieën (schimmels, pollen, stof, huisstofmijt, huisdieren etc.) en/of astma? Als je binnen een specifieke ruimte extra veel last krijgt van benauwdheid, zou je immers bijna denken dat er iets is wat je inademt… Ik ben overigens geen expert en denk uitsluitend met je mee. Groeten, Paul

 19. Jessie ·

  Dat van die xylometazoline neusspray herken ik heel erg. Als ik verkouden ben, gebruik ik die druppels veel te lang door omdat het mijn verstopte neus heel goed verhelpt. Na een tijdje lijkt het alsof mijn neus niet meer zonder kan. Zodra de xylometazoline druppels dan zijn uitgewerkt, zetten de neusslijmvliezen meteen weer op. Als ik echter een paar dagen stop met xylometazoline, dan is mijn verstopte neus plotseling weg. Alsof je neus verslaafd kan raken aan xylometazoline en afkickverschijnselen krijgt :D.

  Beantwoorden

Plaats een reactie