Home » Afvallen & Dieet » Cambridge dieet informatie en de voordelen en nadelen

Cambridge dieet informatie en de voordelen en nadelen

Het Cambridge dieet is verzonnen door dr. Alan Howard en bestaat voornamelijk uit repen, shakes en soepen als vervanging van normale maaltijden. Je krijgt per dag ongeveer 500 calorieën binnen en je kunt er minimaal zo’n 6 tot 8 kilo per maand mee afvallen.

Cambridge dieet shake

Je vervangt drie weken lang alle maaltijden met het Cambridge dieet en daarna heb je een tussenweek waarin je een lichte avondmaaltijd mag eten. In de shakes, repen en soepen zitten volgens de theorie alle voedingsstoffen die je nodig hebt.


Als je dit weblog een beetje volgt dan kun je bijna wel raden wat ik ga zeggen over het Cambridge dieet: je krijgt veel te weinig calorieën binnen, je leert niet om normaal te eten en bovendien is het ook bijna niet vol te houden als je ook nog iets wilt doen op een dag. Aangezien ik doorgaans adviseer om niet minder dan 1400 a 1500 calorieën per dag te eten, is 500 calorieën al zeker veel te weinig.

Natuurlijk zijn er veel mensen die afgevallen zijn met dit dieet. Als je zo weinig eet verlies je altijd gewicht. Maar met het Cambridge dieet krijg je amper vetten binnen, zo goed als geen koolhydraten en veel te weinig andere voedingsstoffen. Daarom is het Cambridge dieet simpelweg ongezond en kun je beter met Sonja Bakker beginnen (ik kan bijna niet geloven dat ik dat heb gezegd).

Voordelen Cambridge dieet

Het is een snelle manier om af te vallen. Je hoeft geen calorieën te tellen of te koken volgens recepten, dus het is vrij simpel om te volgen (op het hongergevoel na).

Nadelen Cambridge dieet

Je moet er veel voor laten. Terwijl jij aan je zoveelste shake zit, verorbert je partner een bord spaghetti. Chocola, een stroopwafel en zelfs een biscuitje of glas light frisdrank zijn uit den boze (bron). Bovendien is de kans op het jojo-effect erg groot en is het is erg ongezond voor je lichaam. Het Cambridge dieet is en blijft chemische troep.

Meer algemene informatie over het Cambridge dieet vind je op de Cambridge dieet pagina.

Er zijn 1.136 reacties op dit artikel · Reageren

Reacties & Vragen

 1. El Patron ·

  Ik ben in totaal 45 kg afgevallen, nog 15 en dan ga ik voor de heropbouw. Het enige wat ik moeilijk vindt is het water drinken. Hou ook die 3 weken aan en dan een tussenweek, dan is het goed vol te houden. Ik ben nu weer fit en kan er zijn voor mijn zoontje van 1 jaar. Mijn leeftijd is 60 jaar gewicht nu 90 kg 1.84 dus mijn BMI is ook stukken beter.

 2. Gauya ·

  Ik heb het dieet vanaf Januari tot Mei 2012 gevolgd, en ben totaal 11 kgs afgevallen. Ik weeg nu al meer als een jaar nog steeds hetzelfde. Ik moet hierbij echt aangeven dat mijn eet patroon echt drastisch op de slop is gegaan. Geen chips meer s’avonds, 1 keer per dag koolhydraten, veel groentes, en fruit, en gebalanceerd en gevarieerd eten. Ik sportte sowieso al, dus wat dat betreft is er bij mij niets veranderd. Ik ging van 79 kgs naar 68 kgs, en ik ben 1.78. Ik ben meer als tevreden, maar toch wil ik jullie op het hart drukken, zeker gezien het feit ik me in voedsel ben gaan verdiepen, doe het op een andere manier. Het heeft allemaal te maken met discipline. En disciplini krijg je enkel en alleen vanuit jezelf. Je geeft je lichaam echt een mega shock door het CB dieet, en er zijn veel gezondere manieren om af te vallen. Dan duurt het langer, maar iets dat langer duurt, is vaak ook DUURZAMER! Kijk naar jezelf in de spiegel, en kijk jezelf in de ogen aan, en vraag jezelf af, ben ik blij met mezelf, en wil ik zo blijven, of ben ik niet blij met mezelf en wil ik er iets aan gaan doen? Probeer het dan ook echt vol te houden mits je dat wilt. Helaas zie je vaak dat mensen weer in hun oude eetpatroon vervallen, en vaak ook nog omdat ze niet gelukkig zijn in hun lichaam, of emotie eters zijn. Probeer voor jezelf iets anders te doen, en bij elke zondiging die je neemt jezelf af te vragen, is dit het waard? Het is zwaar, maar een zeeman leert ook niet varen op een kalme zee. ;)

 3. Mike Schatens ·

  Ik heb Cambridge ook een tijd geprobeerd maar het probleem is dat je naderhand als je geen verandering doet in je levensstijl je toch weer terug komt op je oude gewicht.

  Ik ben nu overgestapt op het MDP en ik moet zeggen dat me dit toch zeker een flink stuk verder helpt.

  • sandra ·

   Na 30 kilo afgevallen te zijn ben ik direct gestopt met het cambridge dieet,dit omdat ik extreem haarverlies kreeg en dat is net wat ik niet wil.
   Ben jij ook zonder afbouwen gestopt en begonnen met mdp? en val je er goed mee af met het mdp?

   gr sandra

   ·
 4. Ayla ·

  Heb zitten rekenen van mijn uitkering..Als ik het kon betalen maar 50 euro per week of 30 euro per week kom ik beide keren niet op heb zoiets van 20 euro per week om te eten en te drinken….iedereen die het wel kan betalen heel veel succes en veel sterkte

 5. Lieke ·

  HIerboven staat: Chemische troep…? Ik merk er niks van. Ik voel me gezond, fit en energiek, en ja, de stoelgang blijft prima! Lijkt me toch dat als het niet goed voor je is, je het in bovenstaande dingen wel zult merken.
  Ik ben in 4 maanden tijd 20 kilo kwijt, en ga weer opbouwen. Onder begeleiding natuurlijk. De huisarts heeft zijn handtekening gezet dus ook volgens hem kan het geen kwaad.
  Kennissen die al zijn gestopt met dit dieet zijn max. 2 kilo (vocht) aangekomen.
  Als je het jojo effect wilt vermijden moet je na het stoppen ook niet beginnen/verdergaan met je ongezonde eetgewoontes.

  Ik denk dat menig Cambridge-volger nu betere voedingsstoffen binnenkrijgt dan je hiervoor hebt gehad (denk aan vezels, vitaminen, etc)

  • Lieke ·

   Oja en quote van hierboven: “je leert niet om normaal te eten”. Juist wel tijdens het opbouwen!! Je krijgt goede hulp om een voor jou zo goed mogelijk eetpatroon te ontwikkelen.

   Voor veel mensen is het echter zo dat veel dieten te langzaam gaan en daardoor de motivatie vermindert na een kilo of 5 (en zowat 2 maanden verder)

   ·
 6. frank1979 ·

  hoi allen

  na lange tijd (4 maanden) er tussen uitgeweest door een darm infectie en 7 kilo erbij ben ik weer terug om de laatste puntjes op de i te zetten

  ik was voor ik begon 138 kilo en toen ik stopte 111,3 nu bij begin weeg ik 118,2 kilo en ben nu weer in mijn derde dag
  moet zeggen dat het me nu toch iets makkelijker afgaat als toen ik voor het eerst begon denk met name omdat ik weet wat me te wachten staat

  veel succes allen

  gr frank

Plaats een reactie