Home » Afvallen & Dieet » Cambridge Dieet: informatie + de voordelen & nadelen

Cambridge Dieet: informatie + de voordelen & nadelen

cambridge-dieet-nadelen

Het Cambridge Dieet is verzonnen door dr. Alan Howard en bestaat voornamelijk uit repen, shakes en soepen ter vervanging van normale maaltijden. Je krijgt per dag ongeveer 500 kilocalorieën binnen en je zou er minimaal 6 tot 8 kilo per maand mee kunnen afvallen…

Cambridge Dieet: wat is het?

Je vervangt 3 weken lang alle maaltijden met producten/maaltijdvervangers van het Cambridge Dieet. Daarna heb je een tussenweek waarin je een lichte avondmaaltijd mag eten. In de shakes, repen en soepen zitten volgens de theorie achter Cambridge alle voedingsstoffen die je nodig hebt.

Als je dit weblog een beetje volgt, kun je bijna wel raden wat Salusi vindt van het Cambridge Dieet: je krijgt veel te weinig calorieën binnen, je leert niet om normaal te eten en bovendien is het ook bijna niet vol te houden als je ook nog iets wilt doen op een dag.

Aangezien je nooit minder dan 1400 à 1500 kilocalorieën per dag mag nuttigen, is 500 kilocalorieën ronduit krankzinnig. Een typisch crashdieet c.q. uithongeringsdieet, wat uiteindelijk de spaarstand en het jojo-effect tot gevolg heeft.

Maar waarom blijven mensen het dan volgen?

Mensen blijven dit soort diëten volgen omdat ze enthousiaste reacties van anderen op het internet lezen: “Ik volg dit dieet nu een week en ben al 3 kilo afgevallen”. Dit soort reacties zie je veel, want mensen willen hun succes met anderen delen. Wat je echter niet terugleest is dat deze mensen er na nog eens 3 of 6 weken achter komen dat er niks meer af gaat… en na nog eens 3 of 6 weken komen er kilo’s bij.

Natuurlijk zijn er veel mensen die in eerste instantie afgevallen zijn dankzij het Cambridge Dieet. Als je dusdanig weinig eet, verlies je altijd gewicht. Maar met het Cambridge Dieet krijg je amper (essentiële) omega-vetten binnen, nauwelijks koolhydraten en véél te weinig micronutriënten (vitamines, co-vitamines, macromineralen, spoorelementen, enzymen, co-enzymen, fytonutriënten etc.).

Uiteindelijk zal een dergelijk crashdieet  resulteren in ondervoeding, spierverlies, vertraging van je energiemetabolisme en verhoogde opslag van lichaamsvetreserves. Kortom: je gaat door toedoen van het Cambridge Dieet jojo-en en als puntje bij paaltje komt, word je er alleen maar zwaarder van!

Cambridge is niet gevarieerd of uitgebalanceerd, noch verantwoord. Daarom is het Cambridge Dieet simpelweg ongezond en kun je nog beter met Sonja Bakker beginnen (ik kan bijna niet geloven dat ik dit schrijf)…

Voordelen Cambridge Dieet

Het Cambridge Dieet is een snelle manier om af te vallen. Je hoeft geen calorieën te tellen of te koken volgens ingewikkelde recepten, dus het is enorm simpel (lees: simplistisch) om te volgen, op het hongergevoel na…

Nadelen Cambridge Dieet

Je moet er enorm veel voor laten als je wilt ‘Cambridgen’. Terwijl jij aan je zoveelste shake zit, verorbert je partner een bord spaghetti. Chocola, een stroopwafel en zelfs een biscuitje of glas light frisdrank zijn uit den boze. Het is een kwestie van afzien, honger lijden en hunkerend naar andermans bord staren. (bron)

Bovendien is de kans op het jojo-effect erg groot en is het is erg ongezond voor je lichaam. Het Cambridge Dieet is en blijft chemische troep waar een flinke dosis eiwit aan toegevoegd is. Kortom: erg veel nadelen; erg weinig voordelen. En bovendien niet effectief voor de lange termijn!

Wat vind jij van het Cambridge Dieet? Deel hieronder jouw opvattingen en bevindingen omtrent Cambridge van dr. Alan Howard! Meer algemene informatie over het Cambridge Dieet vind je op de Cambridge dieetpagina uit de Salusi Diëtenlijst.

1.140 reacties op “Cambridge Dieet: informatie + de voordelen & nadelen”

 1. Wendy ·

  Ik heb 2 jaar geleden het Cambridge Dieet dieet gevolgd en ben in 8 maanden tijd meer 30 kilo kwijtgeraakt, lees: van 89 naar 67. Dit is er een volledig jaar af gebleven. Je leert tijdens je eetweek wat je wel en niet kan eten, je past je leven aan naar een gezonder patroon, er wordt je onder begeleiding ook geleerd dat je af en toe wel wat lekkers mag en kan nemen, echter moet je dan in de avond de aardappels of rijst laten staan. Tuurlijk is het een levensstijl verandering, maar geldt dat niet voor iedere te volgen dieet of sportschema? In januari ben ik gestopt met roken, hierdoor kwam ik 10 kg aan… Niet eens door het snoepen, maar door je metabolisme wat langzamer wordt. Ik ben 2 weken geleden weer begonnen en er is zeker al weer 4 kg af! Het is de eerste week inderdaad lastig, je hebt een hongergevoel, alles wat eetbaar is ruikt lekker en je krijgt een soort van afkickverschijnselen. Na deze week wordt het makkelijker en krijg je ook weer meer energie. Ik kan gewoon sporten zonder dat ik ergens last van heb. Ieder dieet heeft zijn voor en nadeel. Ik vind het prettig niet na te hoeven denken van wat ik vanavond weer moet klaarmaken. Bij het opbouwen, want dat is wat je ECHT moet doen, anders is alles voor niets geweest, wordt er per week (ook afhankelijk van jezelf, hoe langer de opbouw des te minder kans er is tot terug val) een maaltijd bijgevoegd. Dus de eerste week 3 shakes en een maaltijd, de tweede week 2 shakes en een maaltijd etc. Bij mijn vorige Cambridge sessie heb ik dit 2 maanden gedaan en ook in deze periode verloor ik nog wat extra kilo’s. Ik ben blij met mijn gewichtsverlies en voel me veel zekerder en energieker, het is maar net hoe je er als persoon mee omgaat. Een dikke vette zak patat met mayo iedere week na ieder dieet zorgt er voor dat je weet aankomt, het is een kwestie van logisch nadenken. :)

  Beantwoorden
 2. anouk ·

  Hoi! Ik lees wisselende reacties. Ik heb voor ik begon met Cambridge 2 maanden keihard gewerkt, zowel gezonde voeding als sport, om wat kilo’s kwijt te raken. Geen gram ging eraf. Toen ben ik Cambridge gaan doen. Ik ben nu bijna 7 weken onderweg en ongeveer 8 kg kwijt. Het gaat erg geleidelijk. Ik zit vol energie en voel me prima! Ik ben erg benieuwd wat m’n lichaam gaat doen als ik weer ‘normaal’ ga eten. Ik hoop (zorg ervoor) dat ik goede begeleiding ga krijgen in dagelijkse eetpatronen. Wat is normaal? Wat wel… wat niet… etc. Mensen hebben me vaak gezegd je moet ‘gewoon’ meer bewegen en gezond eten. Ik sport 2x per week, maar werk verschrikkelijk onregelmatig. Het is niet zo makkelijk als men het doet voorkomen. Cambridge is voor mij een positieve motivatie om straks weer heerlijk in de keuken te gaan staan en gezonde, maar goed vullende maaltijden te maken. Snoepen doe ik vrijwel niet. Ik ga straks ook zo weinig mogelijk naar de supermarkt, maar ik ben van plan weer ouderwets naar de bakker, groenteboer en slager te gaan. Het schijnt het beste te zijn! Succes voor eenieder die bezig is met afvallen!

  Beantwoorden
 3. Mark ·

  Kan me niet voorstellen dat dit ook maar iemand goed doet op de lange termijn. Op de korte termijn mag men dan veel kilo’s kwijtraken, maar een lifestyle van repen en soepjes kan nooit duurzaam zijn, denk ook niet dat je lekker in je vel zit na een paar weken Cambridge.

  Beantwoorden
 4. El Patron ·

  Ik ben in totaal 45 kg afgevallen, nog 15 en dan ga ik voor de heropbouw. Het enige wat ik moeilijk vindt is het water drinken. Hou ook die 3 weken aan en dan een tussenweek, dan is het goed vol te houden. Ik ben nu weer fit en kan er zijn voor mijn zoontje van 1 jaar. Mijn leeftijd is 60 jaar gewicht nu 90 kg 1.84 dus mijn BMI is ook stukken beter.

  Beantwoorden
 5. Gauya ·

  Ik heb het dieet vanaf Januari tot Mei 2012 gevolgd, en ben totaal 11 kgs afgevallen. Ik weeg nu al meer als een jaar nog steeds hetzelfde. Ik moet hierbij echt aangeven dat mijn eet patroon echt drastisch op de slop is gegaan. Geen chips meer s’avonds, 1 keer per dag koolhydraten, veel groentes, en fruit, en gebalanceerd en gevarieerd eten. Ik sportte sowieso al, dus wat dat betreft is er bij mij niets veranderd. Ik ging van 79 kgs naar 68 kgs, en ik ben 1.78. Ik ben meer als tevreden, maar toch wil ik jullie op het hart drukken, zeker gezien het feit ik me in voedsel ben gaan verdiepen, doe het op een andere manier. Het heeft allemaal te maken met discipline. En disciplini krijg je enkel en alleen vanuit jezelf. Je geeft je lichaam echt een mega shock door het CB dieet, en er zijn veel gezondere manieren om af te vallen. Dan duurt het langer, maar iets dat langer duurt, is vaak ook DUURZAMER! Kijk naar jezelf in de spiegel, en kijk jezelf in de ogen aan, en vraag jezelf af, ben ik blij met mezelf, en wil ik zo blijven, of ben ik niet blij met mezelf en wil ik er iets aan gaan doen? Probeer het dan ook echt vol te houden mits je dat wilt. Helaas zie je vaak dat mensen weer in hun oude eetpatroon vervallen, en vaak ook nog omdat ze niet gelukkig zijn in hun lichaam, of emotie eters zijn. Probeer voor jezelf iets anders te doen, en bij elke zondiging die je neemt jezelf af te vragen, is dit het waard? Het is zwaar, maar een zeeman leert ook niet varen op een kalme zee. ;)

  Beantwoorden
 6. Mike Schatens ·

  Ik heb Cambridge ook een tijd geprobeerd maar het probleem is dat je naderhand als je geen verandering doet in je levensstijl je toch weer terugkomt op je oude gewicht. Ik ben nu overgestapt op het MDP en ik moet zeggen dat me dit toch zeker een flink stuk verder helpt.

  Beantwoorden
  • sandra ·

   Na 30 kilo afgevallen te zijn ben ik direct gestopt met het Cambridge Dieet; dit omdat ik extreem haarverlies kreeg en dat is nou net wat ik niet wil. Ben jij ook zonder afbouwen gestopt en begonnen met MDP? En val je er goed mee af met het MDP? Gr. Sandra

 7. Ayla ·

  Heb zitten rekenen van mijn uitkering. Als ik het kon betalen maar 50 euro per week of 30 euro per week kom ik beide keren niet op heb zoiets van 20 euro per week om te eten en te drinken… Iedereen die het wel kan betalen heel veel succes en veel sterkte.

  Beantwoorden
 8. Lieke ·

  HIerboven staat: Chemische troep…? Ik merk er niks van. Ik voel me gezond, fit en energiek. En ja, de stoelgang blijft prima! Lijkt me toch dat als het niet goed voor je is, je het in bovenstaande dingen wel zult merken. Ik ben in 4 maanden tijd 20 kilo kwijt, en ga weer opbouwen. Onder begeleiding natuurlijk. De huisarts heeft zijn handtekening gezet, dus ook volgens hem kan het geen kwaad. Kennissen die al zijn gestopt met dit dieet zijn max. 2 kilo (vocht) aangekomen. Als je het jojo-effect wilt vermijden, moet je na het stoppen met ‘t Cabridge Dieet ook niet beginnen/verdergaan met je ongezonde eetgewoontes. Ik denk dat menig Cambridge-volger nu betere voedingsstoffen binnenkrijgt dan men hiervoor heeft gehad (denk aan vezels, vitaminen etc.).

  Beantwoorden
  • Lieke ·

   Oja en quote van hierboven: “je leert niet om normaal te eten”. Juist wel tijdens het opbouwen!! Je krijgt goede hulp om een voor jou zo goed mogelijk eetpatroon te ontwikkelen.

   Voor veel mensen is het echter zo dat veel dieten te langzaam gaan en daardoor de motivatie vermindert na een kilo of 5 (en zowat 2 maanden verder)

  • Ella ·

   Dag Lieke, Ik heb ook inderdaad Cambridge Dieet gevolgd eerder van 69,5 kilo tot 58 in ongeveer uhmmm.. dacht 4 maanden ik ben weer aangekomen (maar heb het zelf veroorzaakt) ben het van plan om nog x dieet te volgen en ik start met Cambridge in september. Je zei dat je 20 kilo in 4 maanden tijd was afgevallen, ik weeg nu ergens rond 73 en wil ook weer naar 55 met streef 58 kilo dus ook ongeveer 20 kilo kwijt. Maar ik heb binnenkort weer school en eerder heb ik veel gesport tijdens mijn dieet, denk jij dat ik alsnog af zal vallen zonder sport? of heb je ook gesport en in 4 maanden tijd afgevallen? ik hoor het graag van je. Alvast bedankt! :) btw… dus 20 kilo is ongeveer 4 maanden? ik weet het echt niet meer.

 9. frank1979 ·

  hoi allen

  na lange tijd (4 maanden) er tussen uitgeweest door een darm infectie en 7 kilo erbij ben ik weer terug om de laatste puntjes op de i te zetten

  ik was voor ik begon 138 kilo en toen ik stopte 111,3 nu bij begin weeg ik 118,2 kilo en ben nu weer in mijn derde dag
  moet zeggen dat het me nu toch iets makkelijker afgaat als toen ik voor het eerst begon denk met name omdat ik weet wat me te wachten staat

  veel succes allen

  gr frank

  Beantwoorden

Plaats een reactie