Home » Menselijk lichaam » Darmen » Darmklachten verhelpen: 10 tips tegen darmproblemen!

Darmklachten verhelpen: 10 tips tegen darmproblemen!

Darmklachten verhelpen: 10 tips tegen darmproblemen!

Je maag en darmen vormen gezamenlijk je maag-darmstelsel. Je maag-darmstelsel is samen met je mond en slokdarm verantwoordelijk voor je spijsvertering ofwel voedselvertering. De belangrijkste functies van je spijsvertering zijn:

 • Opname van energie uit voedsel
 • Opname van voedingsstoffen
 • Uitscheiding van afvalstoffen

Een optimale spijsvertering verloopt probleemloos & pijnloos. Als er echter iets mis gaat met je spijsvertering, dan ontstaan darmklachten ofwel darmproblemen.

Verschillende darmklachten & darmproblemen

Mankementen m.b.t. je spijsvertering kunnen leiden tot allerlei darmklachten. De meest voorkomende darmproblemen zijn:

Oorzaken van darmproblemen

Bovengenoemde darmproblemen worden veelal veroorzaakt door virussen, bacteriën en schimmels in het maag-darmstelsel. Ook afwijkingen van de darmen zoals een ‘darm torsie’, ‘darm verkleving’, ‘darm divertikel’, ‘darm invaginatie’ of ‘dolichocolon’ kan darmklachten veroorzaken. Daarnaast kunnen zich zweren, poliepen of cysten vormen in de darmen. Als darmproblemen lang aanhouden en alsmaar erger worden, dan kan er sprake zijn van een ernstige, chronische darmontsteking zoals de Ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa of zelfs van darmkanker.

Darmklachten behandelen (medicijnen & operatie)

Bij hevige darmklachten kun je het beste direct een afspraak maken met je huisarts. Hij/zij kan in veel gevallen de exacte oorzaak van je darmklachten achterhalen… Of je doorverwijzen naar een maag-darmspecialist als de oorzaak van je darmproblemen niet direct wordt gevonden. Een bacteriële darminfectie wordt doorgaans behandeld met antibiotica. Bij chronische ontstekingen worden vaak ontstekingsremmers en corticosteroïden ingezet. Gezwellen dienen doorgaans operatief te worden verwijderd middels een chirurgische ingreep.

10 tips om darmproblemen & darmklachten te verhelpen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom hierbij 10 tips om darmproblemen & darmklachten te voorkomen…

1. Darmklachten voorkomen door goed te kauwen

Kauwen is de eerste stap van je spijsvertering. Hoe beter je kauwt, des te minder werk je maag-darmstelsel nog hoeft te doen. Maal je eten daarom zo fijn mogelijk – het liefst tot puree – om darmklachten te voorkomen.

2. Eet niet te veel als je darmproblemen wilt voorkomen

De belangrijkste oorzaak van darmklachten is absoluut te veel eten. Te veel eten ofwel “overeten” zorgt er namelijk voor dat je spijsvertering wordt overbelast. Hierdoor kunnen allerlei darmproblemen ontstaan, waaronder buikpijn, buikkramp, verstoppingen en winderigheid. Eet dus niet te veel als je darmklachten wilt voorkomen.

3. Eet niet ongezond als je darmklachten wil vermijden

Vooral simpele suikers (snoep, tafelsuiker, roomijs, koekjes e.a.) en geconcentreerde, verzadigde vetten (sauzen, chips, gebak e.a.) zijn slecht voor je spijsvertering. Transvetten en chemisch-synthetische hulpstoffen (E-nummers) zijn wellicht nog funester voor je darmen!  Eet dus niet te veel verzadigde vetten en simpele suikers oftewel snelle koolhydraten als je last hebt van darmproblemen. En probeer E-nummers van synthetische komaf te mijden…

4. Darmproblemen verhelpen = niet té gevarieerd eten

Gevarieerd eten (van dag tot dag) is goed om darmklachten te voorkomen. Je moet op één en dezelfde dag echter niet te veel verschillende dingen eten. Je hypothalamus, schildkier, hypofyse en bijnieren kunnen de enzym-productie dan moeilijk bijhouden, waardoor darmproblemen kunnen ontstaan.

5. Stimuleer je enzym-productie ter voorkoming van darmklachten

Je kunt je lichaam helpen om meer enzymen aan te maken die de vertering van je voedsel vergemakkelijken en zodoende darmproblemen helpen voorkomen. Eet voldoende groenten, fruit en eiwitten als je regelmatig last hebt van darmklachten… Deze stimuleren namelijk je enzym-productie en helpen zodoende darmproblemen te voorkomen.

6. Volle yoghurt kan darmproblemen helpen voorkomen

Probiotica zijn producten die goede bacteriën bevatten. Ze helpen je darmen gezond te blijven en optimaal te presteren. Als jij vaak kampt met darmproblemen, eet dan dagelijks een klein schaaltje volle yoghurt. Volle yoghurt zit namelijk boordevol probiotica oftewel goede bacteriën die darmklachten helpen voorkomen.

7. Eet voedingsvezels ter voorkoming van darmklachten

Vezels oftewel voedingsvezels zijn onverteerbare ballaststoffen. Vezels vormen een uitstekende voedingsbodem voor je darmflora (de goede bacteriën in je darmen). Voedingsvezels worden ook wel prebiotica genoemd omdat ze de splitsing en activiteit van goede bacteriën in je darmen stimuleren en zodoende darmproblemen helpen voorkomen. Vezels zitten met name in groenten, fruit en granen.

8. Gebruik volkoren-varianten om darmproblemen te voorkomen

Producten van wit meel, witte bloem en gepelde granen zijn niet goed voor je darmen. Vervang wit brood, witte rijst en witte pasta daarom voor meergranenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta als je darmklachten wilt voorkomen. Vooral hele granen zoals ongepelde havermout zijn goed voor je darmen!

9. Drink voldoende water als je darmklachten wilt verhelpen

Water is essentieel voor een goede darmwerking. Zo zorgt water ervoor dat je spijsvertering gemakkelijker afvalstoffen afvoert via je urine en ontlasting. Drink dagelijks minstens 3 glazen water (of thee) als je regelmatig last hebt van darmklachten.

10. Stress vermijden = darmproblemen voorkomen

Het klinkt wellicht cliché, maar stress is echt van grote invloed op je lichaam; met name op je darmen. Als jij veel stress ervaart, dan is de kans groot dat je te kampen hebt met darmklachten. Probeer overmatige stress daarom te vermijden om darmproblemen te voorkomen!

Tot slot

In veel gevallen worden darmklachten veroorzaakt door een verstopping of obstructie in je darmkanaal. Ook constipatie oftewel obstipatie kun je helpen voorkomen met bovengenoemde tips…

Heb jij ook last van darmproblemen en darmproblemen? En heb jij resultaten geboekt m.b.v. bovenstaande tips en adviezen? Laat hieronder jouw verhaal achter!

41 reacties op “Darmklachten verhelpen: 10 tips tegen darmproblemen!”

 1. Patricia ·

  Ik ben 35 jaar en heb veel last van mijn darmen, heel vaak. Ik heb vaak binnen 2 uur na eten en soms zelf als net wakker ben. Heel veel borrelen en opboeren. Zodra ik kramp krijg moet ik naar de wc rennen anders gaat het fout. Het is zo lastig als ergens naartoe wil durf ik bijna niets te pakken. Wat kan dit zijn? Groetjes, Patricia

  Beantwoorden
 2. benne ·

  ik heb ook buikpijn en ze vind niks en soms trillingen en altijd aan mij rechter zij wat kun ik daar aan doen a.u.b.???

  Beantwoorden
  • Patricia ·

   Hoi, je spreekt over je rechterzij misschien is het handig om na te laten kijken of niet je galblaas is heb daar zelf heel veel problemen mee gehad.

 3. Greetje ·

  Ik heb al 7 jaar last van mijn darmen. Het is een ramp! Ik heb alles al geprobeerd. Nu ik een laxeertablet gebruik, val ik enorm af, maar mijn buik blijft een soort ballon. Het is echt een grote ramp! Wie kan mij helpen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Waarschijnlijk vind je de nodige aanknopingspunten in dit artikel over prikkelbare darmsyndroom en dit artikel over eliminatiediëten en in de vele reacties eronder… Sterkte!

  • Kiki ·

   Yoghurt helpt. Ik had ook altijd last van darmproblemen. Nu drink ik iedere ochtend twee bekers magere yoghurt. Een wereld van verschil. Probeer het ook alsjeblieft.

 4. annemarie ·

  Hoi, ik heb ook een probleem met m’n darmen… 7 jaar geleden na dat ik afgekickt was van cocaïne heb ik 5 maanden lang enorme last gehad van darmkrampen tot schreeuwen van de pijn aan toe. Nu 7 jaar verder heb ik nog steeds 1x in de maand hevige last van buikkrampen, die vaak ’s nachts begint en na op z’n minst een uur op de wc te hebben gezeten pas overgaat… Na diarree en heftige koudzweet-aanvallen is ’t dan over en lig ik uitgeput en rillend van de kou op bed. Alleen sinds 3 a 4 maanden heb ik ook steeds vaker last van rotte eieren boeren, een buik die opgezwollen is en ook de buikkrampen en diarree en zo. De dokter wil niks doen, alles ligt aan m’n overgewicht… Maar ik wil niet geloven dat ’t dat alleen maar is, aangezien ik ooit 25 kilo was afgevallen en nog steeds onwijs last ervan had… Wie weet wat dit kan zijn of wat ik kan doen? Want dit maakt me echt gek!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Annermarie, Je geeft aan dat je darmklachten zich maandelijks voordoen; lijken ze gerelateerd aan je menstruatie, dus doen ze zich steeds rond dezelfde periode binnen je menstruatiecyclus voor? Zo ja, dan zou er bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van endometrioseverklevingen nabij de darmen… Zo niet, dan zou er bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van een chronische maagontsteking, galblaasontsteking, alvleesklierontsteking en/of darmontsteking. Persoonlijk zou ik ABSOLUUT aandringen op doorverwijzing naar een maag-darm-lever-arts. Aanvallen van nachtzweten en (koliek)pijnaanvallen zijn naar mijn ondeskundige mening (ik ben immers GEEN arts) echt geen symptomen van opzichzelfstaand overgewicht, maar veeleer van een concrete gezondheidsaandoening. Mocht je huisarts een verwijsbrief blijven weigeren, vraag dan een second opinion aan of stap desnoods definitief over naar een andere huisarts. Onwijs veel sterkte met je (veronderstelde) darmklachten! Groeten, Paul

 5. Inge van Grondelle ·

  Beste Paul, Mijn zoon heeft al sinds zijn geboorte hele vage darmklachten. Hij is nu 10 en kan duidelijk uitleggen wat er is, maar helaas is dat niet iets waar de huisarts wat mee kan. Heb jij enig idee in welke richting we het zouden kunnen zoeken? ’s Avonds als hij naar bed gaat (1-2 uur na warm eten), krijgt hij buikpijn, zodra hij gaat liggen. Het helpt om zijn hoofd hoger te leggen. Hij heeft ook soms het gevoel dat hij moet overgeven. Als hij eet kan hij maar een paar happen op, daarna zit hij vol, neemt hij een pauze en dan kan er weer wat bij. Zo kan een (kleine) maaltijd algauw 3 kwartier tot een uur kosten. Bij het naar de toiletgang duurt het ook lang (3 kwartier), eerst komt het er normaal uit, maar daarna heeft hij het gevoel dat er meer komt, maar dat wil dan niet. We hebben een ontlastingsschema bijgehouden, en middelen gebruikt tegen darmverstopping, maar dat had weinig effect (zijn ontlasting ziet er normaal uit, en het lijkt ook niet verstopt). We hebben ook zijn bloed laten testen, op een algemeen beeld, maar daar kwam niets uit. Daarnaast hebben we gekeken of het stressgerelateerd is, maar het lijkt daar volstrekt los van te staan. Soms heeft hij er bijna geen last van, en soms veel en kan hij uren niet slapen en zit lang op het toilet. Als baby dronk hij al heel langzaam borstmelk. Enig idee waar dit alles op kan wijzen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Inge, Dit lijkt me een maagprobleem of een voedselallergie/voedselintolerantie. Als de ontlasting goed is, er geen diarree optreedt en de problemen voornamelijk gerelateerd zijn aan misselijkheid, braken en slecht eten, is de kans op maagklachten vrij aannemelijk. Misschien een refluxprobleem, maagzuurprobleem of maagzweertje… Aangezien je zoontje de pijnlijke plek kan aanwijzen, zou je mogen verwachten dat je arts de onderliggende oorzaak (of in ieder geval het aangedane/aanstichtende orgaan) van deze problematiek allang zou moeten hebben achterhaald… Ben je vooralsnog alleen bij je huisarts geweest of ook al doorverwezen naar een internist/MDL-arts. Zo niet, dring dan bij je huisarts aan op een spoedige doorverwijzing, want met zulke spijsverteringsklachten moet je niet te lang willen emmeren, zeker niet als het gaat om jonge kinderen. Mocht de MDL-arts niets vinden, vraag dan om een doorverwijzing naar een allergoloog ten aanzien van voedselallergieën. Ik ben GEEN arts, maar dit is wat ik persoonlijk zou doen in jouw/jullie situatie. Onwijs veel sterkte; hopelijk vindt men snel een oorzaak en oplossing! Groeten, Paul

 6. ❤️ ·

  Ik heb een probleempje ik ben een meisje van 13 jaar en heb al een hele lange tijd last van mijn buik en heb er ook een keer voor naast het ziekenhuis gemoeten. Ze zeiden dat er niets aan de hand was en mocht even later weer naar huis maar nu 2 jaar later lig ik thuis. Kan niets meer doen omdat ik zoveel pijn heb. Het begon gisteren ochtend toen ging het even weg. Toen die avond kwam het terug ging het weer weg en nu is het er al de hele dag. Heb ook erg last gehad de afgelopen dagen van diarree en winderigheid. En mijn oom heeft de ziekte van Chrohn. Kan ik dat op mijn leeftijd ook hebben? Want alle kinderen van mijn leeftijd eten en doen alles en ik kan dat niet want krijg snel last van mijn buik. Kan iemand mij helpen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Ter illustratie: Mijn buurmeisje van van 7 (bijna 8) loopt al anderhalf jaar met hevige darmproblemen. Zij is 10+ keer bij de huisarts geweest, maar nooit doorverwezen naar een specialist omdat de huisarts vond dat de ziekte van Crohn niet bij jonge kinderen voorkomt. Uiteindelijk is zij op aandringen van haar ouders toch doorgestuurd naar het ziekenhuis en daar is ze direct met spoed opgenomen. Ze bleek verhoogde ontstekingswaarden in haar bloed te hebben, evenals een opgezette en overbelaste lever. Inmiddels weet men dat het door een chronische darmontsteking komt; waarschijnlijk de ziekte van Crohn en wellicht colitis ulcerosa. Mijn punt is niet dat er ook in jouw geval sprake is van een chronische darmontsteking, maar dat het wel degelijk KAN. Chronische darmontstekingen zoals de ziekte van Crohn kunnen ook nog eens erfelijk (genetisch overdraagbaar) zijn. Zo ken ik een Crohn-patiënt met twee dochters die eveneens die ziekte van Crohn hebben. Wat hebben ze in het ziekenhuis precies met je gedaan? Is er enkel gevoeld/gepalpeerd of zijn er ook foto’s en/of scans van de buikholte gemaakt? En heb je al eens een darmscopie ondergaan? Kun je de buikpijn misschien nader omschrijven? Gaat het om continue pijn, sporadische pijnaanvallen, stekende pijn, knagende pijn, brandende pijn?

 7. Sarah ·

  Ik heb als sinds ik klein was heel veel last gehad van obstipatie tot ongeveer een jaar geleden. Ik was zo bang om naar het toilet te gaan dat de dokter me adviseerde om elke dag ook al heb ik niet het gevoel toch op het toilet te gaan zitten en het als het waren te forceren. Ik heb dat advies gevolgd en uiteindelijk kon ik gewoon makkelijk elke dag in de ochtend naar het toilet en als het weer even hard was probeerde ik toch door te duwen… Nu ben ik 12 weken zwanger en heb ik hetzelfde obstipatie probleem. Ik ben al een week weer niet naar het toilet geweest, krijg steeds van die krampen, dat ik wel moet, maar de blokkade is te groot en ik ben zo bang om naar het toilet te gaan dat ik er zelfs om moet huilen… Dus ben nu wederom een beetje ten einde raad, maar moet er echt vanaf… Ben al naar de dokter geweest, maar niet veel lijkt te helpen en heb ook helemaal geen trek in eten.

  Beantwoorden
  • Tedski ·

   Hallo Sarah, Ik herken je probleem. Misschien is je probleem intussen wel opgelost, maar ook ik had tijdens mijn zwangerschap enorme constipatie, zelfs zo erg dat ik rubberhandschoentjes aantrok en het eruit probeerde te pulken, zo wanhopig was ik! Totdat een vriendin mij een gouden tip gaf… heel simpel… een kiwi op je nuchtere maag… iedere dag. Tijdens de rest van mijn zwangerschap geen problemen meer gehad met darmverstopping. Ik hoop dat het voor jou ook werkt of dat je inmiddels al een andere oplossing hebt gevonden.

 8. L. ·

  Hallo, Ik gebruik Movicolon, dat is poeder die je moet oplossen in water (of ander drinken). Het werkt, alleen word je er wel winderig van. Misschien een tip? Het is aan te vragen bij de apotheek. Het helpt om zo je darmen schoon te spoelen, als je het een paar keer drinkt. Groeten, L.

  Beantwoorden
 9. jose ·

  Ik heb al vanaf kinds af aan buikpijn. De laatste weken, nou maanden, is ’t flink erger geworden, zo erg dat ik een uur op de wc zit en huil van de pijn. De dokter gooit ’t erop dat ’t kom door mijn diabetes. Ik kreeg op m’n 12e pas suiker en ben nu bijna 25 jaar. Ik wil ’t graag na laten kijken… Ik mijd al wat slecht is voor m’n darmen, maar ’t help niks. Ik ga nu echt eisen om een arts in ’t ziekenhuis! Voel me gewoon echt k*t de laatste tijd… Iemand ervaring?

  Beantwoorden
  • Marielle ·

   Misschien heb je een voedingsintolerantie van melk en of gluten. Blijf niet bij de pakken zitten want dit kan echt je darmen enorm beschadigen als blijf eten waar je intolerant voor bent. Het kan zo erg worden dat je geen vitaminen en mineralen meer op neemt uit je voeding en supplementen dat je inspuitingen moet krijgen. Ook kan het zo erg worden dat je met een zak aan je buik moet rondlopen waar je stoelgang in komt omdat je niet meer normaal naar de wc kan gaan.

 10. Bouq ·

  Bij een grote supermarktketen die op de kleintjes let, kreeg ik vorige week speltbrood aangeboden. Daar hebben ze het nu blijkbaar in het assortiment zitten.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Houd er wel rekening mee dat voor spelt hetzelfde geldt als voor tarwe… Ook speltbrood kan bestaan uit bloem (speltbloem) of meel (speltmeel). Speltmeel betekent ‘volkoren speltbrood’; speltbloem betekent ‘wit speltbrood’. Kies dus bij voorkeur voor de volkorenspeltmeel-variant. In dit artikel over gezond brood kun je er desgewenst meer over lezen…

 11. lettie ·

  Na flink overgeven en diarree heb ik blijvende buikklachten. Bacterie in de darmen is het resultaat, Veel buikpijn en gele ontlasting. Wat kan ik het beste doen om er snel van af te komen. Wie kan mij helpen!?

  Beantwoorden
  • Marielle ·

   Maar een gele of groene kleur van de ontlasting kan ook veel andere redenen hebben zoals een maag-darm infectie (Salmonella/Clostridium), aandoeningen aan de lever- en galwegen, alcoholgebruik, laxeermiddelengebruik en voedselintoleranties zoals coeliakie. Ook bij gele of groene ontlasting die niet direct met bepaalde voedingsmiddelen te maken heeft, is het verstandig om contact op te nemen met de (huis)arts.

  • Paul ·

   Meer over de verkleuring van ontlasting kun je desgewenst lezen in dit artikel over de verschillende kleuren die iemands stoelgang kan aannemen.

 12. lettie ·

  Bacterie in de darmen, langdurige gele ontlasting en bovendien veel buikpijn! Wat kan ik ertegen doen?

  Beantwoorden
 13. Lanneke ·

  Ik had negen jaar lang erge buikkrampen. In de vroege morgen werd dan wakker met buikpijn die helemaal rond liep over buik en rug, Zo heftig dat ik niet rechtop kon staan. Ik had toen advies gekregen van een homeopaat om speltbrood te gaan eten (dat is ongekiemd tarwebrood). Dit hielp heel goed: geen pijn meer en zo weer 7 jaar praktisch pijnloos verder gegaan. Nu is dit brood in mijn omgeving niet meer te krijgen en begint de pijn weer terug te komen. Wat ik ook probeer met ander brood (wit/volkoren/mais) na een paar dagen pijn. Jammer dat iets wat goed voor mij werkte nu niet meer te koop is. En maar weer op zoek naar een alternatief. :(

  Beantwoorden
  • Tanja ·

   Hallo, Misschien dat melkkefir of waterkefir wat verlichting kan bieden. Het helpt heel erg goed. Het kan online gekocht worden en is gemakkelijk zelf te bereiden. Succes!

  • Diana ·

   Bij ons (in Nieuwkuijk) is er een molenaar die speltmeel verkoopt. Wij bakken er brood van, maar ook pannenkoeken.

  • mutsert ·

   Misschien kun je zuurdesembrood proberen. Ik koop het altijd op de markt. Kan zo in de vriezer.

  • DJ ·

   Speltbrood is tegenwoordig niet alleen in natuurvoedingszaken te koop, maar ook gewoon bij de super. Anders raad ik je aan speltmeel te kopen en zelf te gaan bakken. Succes

  • melanie lok ·

   Hoi Lanneke, Ik heb heel veel last van obstipatie en de doktoren kunnen niks vinden. Nu ben ik glutenvrij brood aan het eten en dat helpt ook. Het is te verkrijgen bij AH en de nieuwe Plus, en ook op de Glutenvrij website.

 14. Senta ·

  Hallo, Hier is nog een persoonlijke, evenwel een niet zo (politiek) correcte ervaring: Sinds ik ’s morgens NA het ontbijt een kop sterke koffie PLUS sigaret nuttig, heb ik mijn darmflora weer onder controle. Vriendelijk groeten, Senta

  Beantwoorden
 15. Dimitri ·

  Ik heb al mijn hele leven een chronische ziekte op mijn darmen. Ik doe er alles aan om goed te eten en vooral ook gezond. Maar soms heb ik enorme krampen; dan lijkt het alsof mijn darmen uit mijn lichaam willen komen. Niets helpt dan, zelfs mijn medicatie niet. Daarom probeer ik vooral te ontspannen en te genieten van het leven zoals het komt. Ook al is het soms moeilijk met mijn ziekte.

  Beantwoorden
 16. Angelique ·

  Ik heb het soms moeilijk om naar de wc te gaan. Het kan soms dagen of zelfs een week duren… Wat kan ik eraan doen? Hopelijk kunnen jullie mij helpen.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Angelique, Je kan je darmen activeren door een laxeermiddel in te nemen. Er zijn verscheidene laxeermiddelen op natuurlijke basis; ze bevatten doorgaans voedingsvezels uit bonen en peulvruchten. Als je obstipatie/constipatie hierdoor niet overgaat, kun je bij je huisarts of apotheek om een sterker laxeermiddel vragen. Misschien is dit nog een nuttig artikel.

  • christophe bautmans ·

   Fret drei wursten, drinkt vier glaze kola en geleuf meu ge schijt gelek een pjeird.

  • Marielle ·

   Een kiwi eten op de nuchtere maag.

 17. Bolus ·

  Laatst had ik een weekje last van obstipatie. Wat ik ook probeerde, de steeds droger wordende drol bleef hardnekkig zitten. Na een weekje lijdzaam alles te hebben ondergaan, besloot ik om simpelweg wat kruidenthee te drinken. Een dag later probeerde ik mezelf maar weer eens te ontlasten. Zonder ook maar iets te verwachten zat ik, die onfortuinlijke dag, op de pot. Ik zette druk, steeds wat meer… En toen gebeurde het! Als een kurk uit een fles champagne schoot de hard gedroogde drol uit mijn hol. Een nietsontziend projectiel raasde als een komeet door de toiletruimte. Een kakofonie van uiteenspattend porselein, versplinterend glaswerk en een spoelbak die werd doorkliefd maakte dat ik verbijsterd bleef zitten. Toen de rook was opgetrokken dacht ik: “Het helpt wel, die kruidenthee”.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Een ietwat ongeloofwaardig, maar desalniettemin intrigerend verhaal. :(

  • Paul ·

   @Bolus: Briljant stukje poëzie, moet je echt wat mee gaan doen!!!

  • caroline ·

   Super geschreven zit hier serieus te lachen op mijn werk!

 18. susan ·

  Heb vaak genoeg van me darmen en ga 2x per week naar het toilet wat is de oorzaak van zo’n ziekte. Ik plas ook heel weinig 2 keer slecht en me urine is oranje wat kan de oorzaak daarvan zijn. krampen in me onderbuik plotseling en geprikkelde darm.

  Beantwoorden
  • Tyra ·

   Dan drink je te weinig. Groetjes, Tyra

Plaats een reactie