Home » Menselijk lichaam » Darmen » Darmklachten verhelpen: 10 tips tegen darmproblemen!

Darmklachten verhelpen: 10 tips tegen darmproblemen!

Darmklachten

Je maag en darmen vormen gezamenlijk je maag-darmstelsel. Je maag-darmstelsel is samen met je mond en slokdarm verantwoordelijk voor je spijsvertering ofwel voedselvertering. De belangrijkste functies van je spijsvertering zijn:

 • Opname van energie uit voedsel
 • Opname van voedingsstoffen
 • Uitscheiding van afvalstoffen

Een optimale spijsvertering verloopt probleemloos & pijnloos. Als er echter iets mis gaat met je spijsvertering, dan ontstaan darmklachten ofwel darmproblemen.

Verschillende darmklachten & darmproblemen

Mankementen m.b.t. je spijsvertering kunnen leiden tot allerlei darmklachten. De meest voorkomende darmproblemen zijn:

Oorzaken van darmproblemen

Bovengenoemde darmproblemen worden veelal veroorzaakt door virussen, bacteriën en schimmels in het maag-darmstelsel. Ook afwijkingen van de darmen zoals een ‘darm torsie’, ‘darm verkleving’, ‘darm divertikel’, ‘darm invaginatie’ of ‘dolichocolon’ kan darmklachten veroorzaken. Daarnaast kunnen zich zweren, poliepen of cysten vormen in de darmen. Als darmproblemen lang aanhouden en alsmaar erger worden, dan kan er sprake zijn van een ernstige, chronische darmontsteking zoals de Ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa of zelfs van darmkanker.

Darmklachten behandelen (medicijnen & operatie)

Bij hevige darmklachten kun je het beste direct een afspraak maken met je huisarts. Hij/zij kan in veel gevallen de exacte oorzaak van je darmklachten achterhalen… Of je doorverwijzen naar een maag-darmspecialist als de oorzaak van je darmproblemen niet direct wordt gevonden. Een bacteriële darminfectie wordt doorgaans behandeld met antibiotica. Bij chronische ontstekingen worden vaak ontstekingsremmers en corticosteroïden ingezet. Gezwellen dienen doorgaans operatief te worden verwijderd middels een chirurgische ingreep.

10 tips om darmproblemen & darmklachten te verhelpen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom hierbij 10 tips om darmproblemen & darmklachten te voorkomen…

1. Darmklachten voorkomen door goed te kauwen

Kauwen is de eerste stap van je spijsvertering. Hoe beter je kauwt, des te minder werk je maag-darmstelsel nog hoeft te doen. Maal je eten daarom zo fijn mogelijk – het liefst tot puree – om darmklachten te voorkomen.

2. Eet niet te veel als je darmproblemen wilt voorkomen

De belangrijkste oorzaak van darmklachten is absoluut te veel eten. Te veel eten ofwel “overeten” zorgt er namelijk voor dat je spijsvertering wordt overbelast. Hierdoor kunnen allerlei darmproblemen ontstaan, waaronder buikpijn, buikkramp, verstoppingen en winderigheid. Eet dus niet te veel als je darmklachten wilt voorkomen.

3. Eet niet ongezond als je darmklachten wil vermijden

Vooral simpele suikers (snoep, tafelsuiker, roomijs, koekjes e.a.) en geconcentreerde, verzadigde vetten (sauzen, chips, gebak e.a.) zijn slecht voor je spijsvertering. Transvetten en chemisch-synthetische hulpstoffen (E-nummers) zijn wellicht nog funester voor je darmen!  Eet dus niet te veel verzadigde vetten en simpele suikers oftewel snelle koolhydraten als je last hebt van darmproblemen. En probeer E-nummers van synthetische komaf te mijden…

4. Darmproblemen verhelpen = niet té gevarieerd eten

Gevarieerd eten (van dag tot dag) is goed om darmklachten te voorkomen. Je moet op één en dezelfde dag echter niet te veel verschillende dingen eten. Je hypothalamus, schildkier, hypofyse en bijnieren kunnen de enzym-productie dan moeilijk bijhouden, waardoor darmproblemen kunnen ontstaan.

5. Stimuleer je enzym-productie ter voorkoming van darmklachten

Je kunt je lichaam helpen om meer enzymen aan te maken die de vertering van je voedsel vergemakkelijken en zodoende darmproblemen helpen voorkomen. Eet voldoende groenten, fruit en eiwitten als je regelmatig last hebt van darmklachten… Deze stimuleren namelijk je enzym-productie en helpen zodoende darmproblemen te voorkomen.

6. Volle yoghurt kan darmproblemen helpen voorkomen

Probiotica zijn producten die goede bacteriën bevatten. Ze helpen je darmen gezond te blijven en optimaal te presteren. Als jij vaak kampt met darmproblemen, eet dan dagelijks een klein schaaltje volle yoghurt. Volle yoghurt zit namelijk boordevol probiotica oftewel goede bacteriën die darmklachten helpen voorkomen.

7. Eet voedingsvezels ter voorkoming van darmklachten

Vezels oftewel voedingsvezels zijn onverteerbare ballaststoffen. Vezels vormen een uitstekende voedingsbodem voor je darmflora (de goede bacteriën in je darmen). Voedingsvezels worden ook wel prebiotica genoemd omdat ze de splitsing en activiteit van goede bacteriën in je darmen stimuleren en zodoende darmproblemen helpen voorkomen. Vezels zitten met name in groenten, fruit en granen.

8. Gebruik volkoren-varianten om darmproblemen te voorkomen

Producten van wit meel, witte bloem en gepelde granen zijn niet goed voor je darmen. Vervang wit brood, witte rijst en witte pasta daarom voor meergranenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta als je darmklachten wilt voorkomen. Vooral hele granen zoals ongepelde havermout zijn goed voor je darmen!

9. Drink voldoende water als je darmklachten wilt verhelpen

Water is essentieel voor een goede darmwerking. Zo zorgt water ervoor dat je spijsvertering gemakkelijker afvalstoffen afvoert via je urine en ontlasting. Drink dagelijks minstens 3 glazen water (of thee) als je regelmatig last hebt van darmklachten.

10. Stress vermijden = darmproblemen voorkomen

Het klinkt wellicht cliché, maar stress is echt van grote invloed op je lichaam; met name op je darmen. Als jij veel stress ervaart, dan is de kans groot dat je te kampen hebt met darmklachten. Probeer overmatige stress daarom te vermijden om darmproblemen te voorkomen!

Tot slot

In veel gevallen worden darmklachten veroorzaakt door een verstopping of obstructie in je darmkanaal. Ook constipatie oftewel obstipatie kun je helpen voorkomen met bovengenoemde tips…

Heb jij ook last van darmproblemen en darmproblemen? En heb jij resultaten geboekt m.b.v. bovenstaande tips en adviezen? Laat hieronder jouw verhaal achter!

17 reacties op “Darmklachten verhelpen: 10 tips tegen darmproblemen!”

 1. Bouq ·

  Bij een grote supermarktketen die op de kleintjes let, kreeg ik vorige week speltbrood aangeboden. Daar hebben ze het nu blijkbaar in het assortiment zitten.

  Beantwoorden
 2. lettie ·

  Na flink overgeven en diarree heb ik blijvende buikklachten. Bacterie in de darmen is het resultaat, Veel buikpijn en gele ontlasting. Wat kan ik het beste doen om er snel van af te komen. Wie kan mij helpen!?

  Beantwoorden
 3. lettie ·

  Bacterie in de darmen, langdurige gele ontlasting en bovendien veel buikpijn! Wat kan ik ertegen doen?

  Beantwoorden
 4. Lanneke ·

  Ik had negen jaar lang erge buikkrampen. In de vroege morgen werd dan wakker met buikpijn die helemaal rond liep over buik en rug, Zo heftig dat ik niet rechtop kon staan. Ik had toen advies gekregen van een homeopaat om speltbrood te gaan eten (dat is ongekiemd tarwebrood). Dit hielp heel goed: geen pijn meer en zo weer 7 jaar praktisch pijnloos verder gegaan. Nu is dit brood in mijn omgeving niet meer te krijgen en begint de pijn weer terug te komen. Wat ik ook probeer met ander brood (wit/volkoren/mais) na een paar dagen pijn. Jammer dat iets wat goed voor mij werkte nu niet meer te koop is. En maar weer op zoek naar een alternatief. :(

  Beantwoorden
  • Tanja ·

   Hallo, Misschien dat melkkefir of waterkefir wat verlichting kan bieden. Het helpt heel erg goed. Het kan online gekocht worden en is gemakkelijk zelf te bereiden. Succes!

  • Diana ·

   Bij ons (in Nieuwkuijk) is er een molenaar die speltmeel verkoopt. Wij bakken er brood van, maar ook pannenkoeken.

  • mutsert ·

   Misschien kun je zuurdesembrood proberen. Ik koop het altijd op de markt. Kan zo in de vriezer.

  • DJ ·

   Speltbrood is tegenwoordig niet alleen in natuurvoedingszaken te koop, maar ook gewoon bij de super. Anders raad ik je aan speltmeel te kopen en zelf te gaan bakken. Succes

  • melanie lok ·

   Hoi Lanneke, Ik heb heel veel last van obstipatie en de doktoren kunnen niks vinden. Nu ben ik glutenvrij brood aan het eten en dat helpt ook. Het is te verkrijgen bij AH en de nieuwe Plus, en ook op de Glutenvrij website.

 5. Senta ·

  Hallo, Hier is nog een persoonlijke, evenwel een niet zo (politiek) correcte ervaring: Sinds ik ‘s morgens NA het ontbijt een kop sterke koffie PLUS sigaret nuttig, heb ik mijn darmflora weer onder controle. Vriendelijk groeten, Senta

  Beantwoorden
 6. Dimitri ·

  Ik heb al mijn hele leven een chronische ziekte op mijn darmen. Ik doe er alles aan om goed te eten en vooral ook gezond. Maar soms heb ik enorme krampen; dan lijkt het alsof mijn darmen uit mijn lichaam willen komen. Niets helpt dan, zelfs mijn medicatie niet. Daarom probeer ik vooral te ontspannen en te genieten van het leven zoals het komt. Ook al is het soms moeilijk met mijn ziekte.

  Beantwoorden
 7. Angelique ·

  Ik heb het soms moeilijk om naar de wc te gaan. Het kan soms dagen of zelfs een week duren… Wat kan ik eraan doen? Hopelijk kunnen jullie mij helpen.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Angelique, Je kan je darmen activeren door een laxeermiddel in te nemen. Er zijn verscheidene laxeermiddelen op natuurlijke basis; ze bevatten doorgaans voedingsvezels uit bonen en peulvruchten. Als je obstipatie/constipatie hierdoor niet overgaat, kun je bij je huisarts of apotheek om een sterker laxeermiddel vragen. Misschien is dit nog een nuttig artikel.

  • christophe bautmans ·

   Fret drei wursten, drinkt vier glaze kola en geleuf meu ge schijt gelek een pjeird.

 8. Bolus ·

  Laatst had ik een weekje last van obstipatie. Wat ik ook probeerde, de steeds droger wordende drol bleef hardnekkig zitten. Na een weekje lijdzaam alles te hebben ondergaan, besloot ik om simpelweg wat kruidenthee te drinken. Een dag later probeerde ik mezelf maar weer eens te ontlasten. Zonder ook maar iets te verwachten zat ik, die onfortuinlijke dag, op de pot. Ik zette druk, steeds wat meer… En toen gebeurde het! Als een kurk uit een fles champagne schoot de hard gedroogde drol uit mijn hol. Een nietsontziend projectiel raasde als een komeet door de toiletruimte. Een kakofonie van uiteenspattend porselein, versplinterend glaswerk en een spoelbak die werd doorkliefd maakte dat ik verbijsterd bleef zitten. Toen de rook was opgetrokken dacht ik: “Het helpt wel, die kruidenthee”.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Een ietwat ongeloofwaardig, maar desalniettemin intrigerend verhaal. :(

 9. susan ·

  Heb vaak genoeg van me darmen en ga 2x per week naar het toilet wat is de oorzaak van zo’n ziekte.
  Ik plas ook heel weinig 2 keer slecht en me urine is oranje wat kand eoorzaak daarvan zijn.
  krampen in me inderbuik ploseling en prikkeld.

  Beantwoorden

Plaats een reactie