Home » Geest & Psychologie » Anger management: 4 effectieve tips om woedeaanvallen tegen te gaan

Anger management: 4 effectieve tips om woedeaanvallen tegen te gaan

driftbuienEen woedeaanval, woedeaanval of driftbui is geenszins constructief. Sterker nog: als je onnodig, ongecontroleerd en overdreven boos wordt, jaag je mensen tegen je in het harnas. Op een gegeven moment gaan relaties onder je woedeaanvallen lijden… En hoe bozer je wordt, des te moeilijker het is om de dingen achteraf recht te zetten. Hieronder vind je daarom 4 tips om driftbuien en woedeaanvallen te voorkomen…

1. Achterhaal de oorzaak van jouw woedeaanvallen

Als je achteraf terugkijkt op een tomeloze driftbui of woedeaanval, dan is deze doorgaans lastig te verklaren. Als je eenmaal bent afgekoeld, kun je de exacte oorzaak/trigger van de woede-uitbarsting waarschijnlijk niet eens meer benoemen. Toch is het belangrijk om de reden van een woedeaanval te achterhalen.

Vraag jezelf eens af op wie je het vaakst boos wordt en onder welke omstandigheden je doorgaans boos wordt… Ben je eigenlijk oververmoeid of extreem gestrest in plaats van boos? Reageer je je eigen problemen af op een ander? Ben je onzeker? Heb je nooit geleerd om constructief en gedoceerd emoties te uiten? Wellicht vind je op deze manier de achterliggende reden van  je driftbuien en woedeaanvallen en kun je deze relatief makkelijk verhelpen.

2. Tel tot 10 als je opgekropte woede voelt opborrelen

Het is wellicht een enorm cliché, maar tot 10 tellen werkt echt. Als je een driftbui of woedeaanval voelt aankomen, loop dan even naar de hal en tel rustig (hardop of in jezelf) tot 10. Je zult merken dat de ergste agitatie en woede verdwijnt.

De scherpe randjes zijn eraf; de rode waas voor je ogen is verdwenen; je kunt weer reëel nadenken. Als je tot 10 telt, kun je de potentiële gevolgen van je driftige gedrag weer overzien. Je kunt jezelf intomen en je zelfbeheersing terugvinden, nog voordat je onnodige en ongewenste schade aanricht met een golf van woede.

3. Woedeaanval voorkomen: krop je emoties nooit op

Het klinkt tegenstrijdig, maar je moet regelmatig je emoties tonen. Overdreven en ongecontroleerde boosheid wordt namelijk vaak veroorzaakt door een spreekwoordelijke “druppel die de emmer doet overlopen”. Als je regelmatig wat uit de emmer schept, raakt deze nooit overvol.

Dit betekent dat je beter direct tegen een ander kunt zeggen hoe je je voelt en wat je van de dingen denkt en vindt. Laat het direct merken als je het ergens niet mee eens bent. Zeg het eerlijk als iemand je beledigt of kwetst. En laat bijtijds van je horen als je kwaad of verdrietig bent. Kortom: als je continu, gecontroleerd en gedoceerd je oprechte emoties toont, loop je veel minder kans om een oncontroleerbare woedeaanval te krijgen.

4. Denk vooruit ter voorkoming van ongecontroleerde driftbuien

Hoewel een woedeaanval op het moment zelf voelt als een enorme ontlading of zelfs opluchting, is deze woede-uitbarsting op de langere termijn en achteraf gezien totaal zinloos. Doordat je overdreven boos wordt, kwets je anderen en zul je het naderhand op de een of andere manier goed moeten maken. Als je vaak last hebt van woedeaanvallen, zullen anderen bovendien steeds minder geneigd zijn om je te vergeven.

Probeer daarom eens stil te staan bij de gevolgen van je driftbuien en woedeaanvallen, zelfs al ben je nog zo overtuigd van je eigen gelijk. Met woede bereik je namelijk niks. Je kunt veel beter op een rustige manier een meningsverschil uitpraten, zelfs als je je enorm gekwetst en beledigd voelt. Vooruit denken tijdens een woede-aanval valt niet mee, maar je kunt altijd een zekere mate van controle uitoefenen over jezelf.

Kun jij in tomeloze woede uitbarsten als je het idee hebt dat jou onrecht wordt aangedaan? Of ben je geen held in het beheerst, gecontroleerd en gedoceerd uiten van jouw emoties en driften? Laat hieronder weten hoe jouw relaties worden beïnvloed door driftbuien en woede-uitbarstingen!

20 reacties op “Anger management: 4 effectieve tips om woedeaanvallen tegen te gaan”

 1. richard ·

  Ik voel mijn woede-aanvallen aankomen. Het gaat van de 10x, 8x goed en 2x fout. Puur omdat ik dan geen uitweg meer zie. En inderdaad, je lost er niks mee op. Maar de drang dat het dan eruit moet is groter dan de gevolgen nadien. Ik denk zo vaak, Richard laat het gaan, maar dat gaat 2 dagen goed en de derde dag kan ik mij bij dezelfde gedachten (die mij dan eigenlijk meer verdriet doen dan echt boos maken) toch een zware woede-aanval voelen en krijgen.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Dat is voor mij errug herkenbaar! Bij mij komt woede vooral voort uit een (niet altijd even gerechtvaardigd) gevoel van onrechtvaardigheid. Ik voel me oneerlijk bejegend of beticht, niet serieus genomen of gebagatelliseerd en zodoende gekwetst, gefrustreerd en verdrietig. En zoals jij ook zegt: eigenlijk niet eens echt boos. Ik kan mijn woede-aanvallen inmiddels prima onder controle houden door mijn trots los te laten en gewoon te denken ‘Maakt het uiteindelijk echt uit wie er gelijk heeft?’ en ‘Ook al zou ik gelijk hebben, welk nut heeft het om gelijk af te dwingen of gelijk te krijgen?’. Het vervelende is dat als je eenmaal in een spiraal van woede zit, je alleen nog maar argumenten gaat zoeken waarom de ander fout zit… en daar gaat het vaak mis! Maar als je tot 10 telt en afkoelt, kun je de situatie van twee kanten bekijken. Vaak heb je allebei deels gelijk, maar zie je de situatie allebei volledig vanuit je eigen perspectief, waardoor er misverstanden optreden. Neem je de tijd om naar elkaars zienswijze en standpunten te luisteren, dan blijkt vaak al snel dat er ruzie wordt gemaakt om niks; dat je elkaar gewoon verkeerd hebt begrepen. Overigens is het wel erg belangrijk dat je niet zomaar je eigenwaarde opzij zet om de ander een plezier te doen. Het gaat erom dat je dingen op een volwassen manier uitpraat en niet zomaar vervalt in tomeloze agressie, woede-aanvallen, driftbuien of scheldpartijen. Het is een kwestie van een gulden middenweg vinden; je moet je ongezouten mening kunnen blijven geven, zonder de ander onnodig te kwetsen. En je moet op een gezonde manier ruzie kunnen maken, zonder bang te hoeven worden voor conflicten. Het klinkt wellicht cliché, maar ruzie maken is echt heel belangrijk in een relatie. Als een van beide continu toegeeft en over zich heen laat walsen, gaat het vroeg of laat gegarandeerd mis. Kortom: gedoseerd ruziën zonder dat situaties escaleren en uit de hand lopen. Dan heb je daarna tijd om ‘t goed te maken. :D Mijn ervaring is dat dit vooral een kwestie is van oefenen/trainen. Boeken over woedebeheersing c.q. ‘anger management’ kunnen je wellicht de nodige inzichten verschaffen. Nou ja, these are just my 2 cents…

 2. michel siliakus ·

  Ook ik heb last van woedeaanvallen, maar dat tot tien tellen is in mijn geval grote onzin gebleken… Ik kom nog niet eens tot 3 en dan is het (alweer) gebeurd.

  Beantwoorden
 3. Ela goz ·

  Beste, Ik heb een zoon van 26 maanden en soms heeft hij driftbuien uit het niets en begint hij te roepen en op mij te slaan. Ik probeer mij altijd in te houden en kalm te blijven, maar soms lukt dit echt niet en roep ik terug of straf ik hem op een stoel of op zijn kamer. Hoe kan ik het beste omgaan met deze woede-aanvallen? Kan dit ook zijn omdat ik zwanger ben en minder geduld heb? Groeten, Ela

  Beantwoorden
 4. Marc ·

  Beste, Ik heb de laatste weken enorm last van woede-aanvallen die voornamelijk gericht zijn op mijn vrouw. De reden hiervan blijft voor mij onduidelijk en ik als ik binnen mezelf probeer te zoeken waarom ik deze aanvallen krijg, stuit ik op een muur. Het is niet zo erg dat ik zaken begin te vernielen, maar ik vrees dat ik met dit gedrag veel belangrijkere zaken ga vernielen zoals andermans vertrouwen, respect en medeleven… Weet iemand raad? Groeten, Marc

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Marc, Ga eens vrijblijvend naar Maatschappelijk Werk. Een luisterend oor kan in dit soort situaties heel veel inzicht scheppen in persoonlijke situaties en relaties. Groeten en heel veel sterkte, Paul

  • heinz vandenbroele ·

   Marc, Ik heb juist hetzelfde als u, maar dan ook met de kleine en haar studies die erbij komen. Frustratie en onbegrip die ik niet kan verwerken en dus partner uitschelden enz… Ik zie dit echt niet zitten om antidepressiva te nemen.

 5. patrick ·

  Hallo, Ik heb soms heel erg last van woedeaanvallen. Als iets niet goed gaat, en het wil niet lukken, dan wordt ik ontzettend boos en agressief. Dan ga ik met spullen gooien en tegen de deur trappen. Er wordt wel eens gezegd, als je boos bent, ga tegen een kussen stompen of wat dan ook. Maar het wordt alleen maar erger en erger. Kijk, ik ben nogal perfectionistisch, en als iets niet lukt, dan moet het voor mij gevoel gewoon toch lukken. En dan ga ik gewoon door. Kunnen jullie mij helpen? Wat kan ik hier het aller beste aan doen? Met vriendelijke groet, Patrick uit Rotterdam

  Beantwoorden
 6. Berry ·

  Ik heb sinds enige maanden last van enorme woede-aanvallen als ik denk dat er niet naar mij wordt geluisterd of niet met mij wordt gecommuniceerd, waar het dan maar over gaat. Ook denk ik dat mijn vriendin denkt dat ik een ander meisje heb, wat totaal niet aan de orde is. Het gaat zo ver dat ik diverse dingen inmiddels al heb vernield thuis, waar ik zeker niet trots op ben. Ben bang ben dat ik mijn mooie gezin kwijtraak… Wie o wie kan en wil mij helpen? B.v.d. Berry

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Berry, Het zou raadzaam kunnen zijn om eens een afspraak te maken bij Maatschappelijk Werk. Dit is een zeer laagdrempelige instantie en bovendien vrijblijvend. Je kunt je problemen bespreekbaar maken en er wordt je een luisterend oor geboden. Dit kan al heel veel helpen om bepaalde dingen te plaatsen en om ze een mentaal plekje te geven. Mocht verdere (relatie)therapie kunnen bijdragen, dan kan een maatschappelijk werker dat bovendien heel goed inschatten. Google eens op ‘Instituut voor Maatschappelijk Welzijn’ of ‘Algemeen Maatschappelijk Werk’ met jouw woonplaats erachter. Heel veel sterkte! Groeten, Paul

 7. lander ·

  Heb de laatste tijd ook veel last van woedeaanvallen. Begint met een kleine discussie en eindigt vaak in slaande ruzie. Wordt dan nog extra getriggerd door mijn vrouw die direct onze jongste dochter dreigt af te pakken. Vrouw is opnieuw zwanger en wil ze niets aandoen. Iemand tips of prof hulp om over te praten?

  Beantwoorden
 8. Angela van Groeningen ·

  Mijn dochter Rosaly heeft vanaf haar 11e levensjaar last van agressie. Eerst dacht ik dat het “de zin willen krijgen” was, maar het is echt vanuit het niets naar een agressie-aanval. Ze vliegt haar vriend vaak aan als hij weg wil gaan of als hun discussie uit de hand loopt. Ook heeft zij mij nu 6 keer aangevallen en het wordt van kwaad tot erger. Kan iemand mij advies geven?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Angela, Hoe oud is je dochter momenteel? Agressie kan worden uitgelokt door medicijnen (epilepsiemedicatie e.a.) of gerelateerd zijn aan psychologische, hormonale en/of neurologische stoornissen (ADHD, hormoondisbalans e.a.). Een eerste stap zou Maatschappelijk Werk of huisarts kunnen zijn, maar daar moet zij (afhankelijk van haar huidige leeftijd) wel voor open staan. Vanuit de nulde en eerste lijn zou er dan gekeken kunnen worden of psychotherapie (psycholoog/psychiater) zou kunnen bijdragen aan de problematiek. Maar dit is eigenlijk een beetje koffiedikkijken omdat ik geen inzicht heb in de situatie. Beseft zijzelf dat ze agressief wordt? Praat ze er weleens met je over? Hoe staat zij in de situatie? Hoe denkt haar vriend erover? Gebruikt ze medicamenten? Is ze toen ze jong was weleens onderzocht? Of is er ooit een (mogelijke) oorzaak gediagnosticeerd? Hoe dan ook heel veel sterkte! Hopelijk komt er snel verbetering in de situatie. Groeten, Paul

 9. Esmé ·

  Ik heb het laatste jaar er echt last van gekregen. Ik sloop zelfs dingen, wil wat kapot gooien of trap een deur kapot… Ik denk dat ik ook wel hulp zou kunnen gebruiken. Ik weet alleen niet hoe, want ik ben totaal geen prater, dus een psycholoog helpt denk ik niet echt.

  Beantwoorden
 10. bryan ·

  Mijn vader heeft veel woedeaanvallen door kleine dingen, bijvoorbeeld als hij iets vies eet. Weet iemand of dat een ziekte is? Of is hij gewoon een kwade man? Hij is de laatste jaren bijna altijd boos en ik wil hem graag kalmeren.

  Beantwoorden
  • Kaya ·

   Soms kan ik om de kleinste dingen boos worden. Het liefst wil ik dan alles stuk gooien en ik ben pas 12. Wat wel vaak helpt is gewoon een knuffel of kussen of gewoon iets zachts nemen en daarop alles uitwerken.

 11. Isabelle ·

  Ik heb regelmatig last van driftbuien en kan er niets tegen doen dat is ontzettent vervelend

  Beantwoorden
 12. Peter ·

  Beste, Ik heb regelmatig last van dergelijke driftbuien, eigenlijk echte agressie-aanvallen. Ik zou graag een zelfhulpgroep hiervoor vinden. Weten jullie daar iets meer over? Ik ben van Gent, België. M.v.g. en dank bij voorbaat, Peter

  Beantwoorden
  • Bobcat ·

   Ik heb dit ook. En ik wil er ook iets aan doen. Ook graag rond een zelfhulpgroep ergens rond Gent.

  • Paul ·

   Beste Peter en Bobcat, Google eens op ‘anger management’ of ‘ Agressie Regulatie Training’ (ART). Of lees het boek ‘Anger Management For Everyone: 7 Proven Ways To Control Anger And Live A Happier Life’ van auteur Raymond Chip Tafrate. Ik ben helaas niet bekend met zelfhulpgroepen rondom Gent, maar als je op ‘anger management gent’ of agressieregulatie gent’ googelt, vind je vast wel een aanknopingspunt. Groeten & sterkte, Paul

Plaats een reactie