Home » Menselijk lichaam » Hart & Bloedvaten » Extrasystolen: 4 oorzaken & tips bij het “overslaan” van je hart

Extrasystolen: 4 oorzaken & tips bij het “overslaan” van je hart

extrasystolen

De ‘systole‘ is de fase van de hartslag waarin de beide hartkamers of de beide hartboezems samentrekken. Het samentrekken van de boezems (atria) wordt boezemsystole, atriumsystole ofwel atriale systole genoemd. Het samentrekken van de kamers (ventrikels) wordt kamersystole, ventrikelsystole ofwel ventriculaire systole genoemd. Als de kamers of boezems te vroeg in de hartslag samentrekken, lijkt het alsof je hartslag overslaat…

Hieronder bespreken we de oorzaken, symptomen en oplossingen bij extrasystolen ofwel voortijdige hartsamentrekkingen…

1. Wat is “extrasystolie” ofwel een overslaande hartslag?

Zoals de naam wellicht al doet vermoeden is een extrasystole een extra samentrekking die voorafgaat aan de eigenlijke samentrekking. Hierdoor ontstaat doorgaans eerst een zwakke hartslag, dan een pauze en tot slot een onregelmatige, sterke hartslag.

Een extrasystole ofwel “extrasystolie” voelt dan ook meestal aan als het overslaan van je hart, gevolgd door een extra hevige hartslag. Deze gewaarwording kan heftig of mild zijn. Soms treden extrasystolen dagenlang om de paar minuten op; soms heb je er maanden geen last van. Men onderscheidt de Atriale Extra Systole (AES) en Ventriculaire Extra Systole (VES)…

 • Een Atriale Extra Systole (AES) ontstaat door de hartboezems (atria) en wordt ook wel ‘Premature Atriale Contractie (PAC) genoemd.
 • Een Ventriculaire Extra Systole (VES) ontstaat door de hartkamers (ventrikels) en wordt ook wel Premature Ventriculaire Contractie (PVS) genoemd.

2. Hoe voelt een extrasystole (overslaan van het hart)?

De sinusknoop is de lichaamseigen pacemaker ofwel gangmaker. De sinusknoop is de plek waar de elektrische prikkels ontstaan die vervolgens door het hele prikkelgeleidingssysteem van het hart trekken. Dankzij de sinusprikkels kan de hartslag plaatsvinden. Als het hart – naast de sinusprikkel – nog een ander signaal krijgt, kunnen er twee snel opeenvolgende samentrekkingen ontstaan.

Bij de eerste (premature) samentrekking hebben de hartkamers niet voldoende tijd gehad om zich te vullen met bloed, waardoor het lijkt alsof je hartslag overslaat… Bij de tweede contractie zijn de hartkamers overvol, waardoor het hart flinke kracht moet uitoefenen en een “bons” ontstaat. Patiënten beschrijven een extrasystole ook wel als:

 • Het “overslaan” van je hart of hartslag
 • Het “overspringen” van je polsslag
 • Een extra zware hartslag ofwel “hartbonzen
 • Een extra / aanvullende hartslag tussen 2 hartslagen in
 • Gevoel dat je hart even stopt
 • Pauze, gevolgd door een voelbare hevige hartslag (boemboem… …BOEM!)
 • Kort “stilstaan” van je hart

Veel mensen ervaren een extrasystole alsof het hart overslaat of de hartslag even stilstaat; vandaar ook dat veel mensen –onterecht– bang zijn voor een hartstilstand.

3. Wanneer zijn extrasystolen wel gevaarlijk?

In principe is een extrasystole ofwel “overslaan van het hart” ongevaarlijk. Een boezem-extrasystole ofwel atriale extrasystole heeft iedereen weleens – al dan niet ongemerkt. Kamer-extrasystolen ofwel ventriculaire extrasystolen kunnen in bepaalde gevallen echter gevaarlijk zijn. Zo moet je extra voorzichtig zijn met ventriculaire extrasystolen als er sprake is van:

 • Meerdere achtereenvolgende extrasystolen van de hartkamers
 • Een voorafgaande hartziekte (ventrikelfibrilleren, hartinfarct, hartaanval e.a.)
 • Hartzwakte of hartfalen (ouderdom, slechte pompfunctie e.a.)
 • Wolff-Parkinson-White (WPW) syndroom
 • Een voorafgaande hartoperatie

Een extrasystole of overspringende hartslag is dus meestal ongevaarlijk, maar wel heel erg beangstigend en hinderlijk. (bron) Als je hebt geleden aan een hartziekte of hartzwakte, kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen en een afspraak maken met je huisarts. Deze kan een hartfilmpje maken en eventueel een ritme-regulerend medicijn (bètablokker) voorschrijven.

4. Hoe kun je extrasystolen behandelen, voorkomen & tegengaan?

Waardoor een extrasystole ofwel het “overslaan” van het hart precies wordt veroorzaakt, is niet bekend. Het overslaan van de hartslag kan in ieder geval worden uitgelokt door:

 • Cafeïne & nicotine
 • Tekort aan mineralen (magnesium, kalium, calcium e.a.)
 • Alcohol & drugs
 • Stress, angst & nervositeit
 • Zuurstofgebrek

Als je hart overslaat, kun je dus proberen om bovenstaand rijtje middelen en situaties in de toekomst te vermijden. Ook bepaalde medicijnen (o.a. Otrivin® en Nasivin® neusdruppels) en een overactieve schildklier (hyperthyroïdie) kunnen een overslaande hartslag in de hand werken.

Tot slot

Inmiddels zijn er bijna 250 ervaringsdeskundigen die hieronder hun ervaringen m.b.t. extrasystolen hebben gedeeld. Uit veel van deze reacties, ervaringen en verhalen blijkt dat een gelijkmatige, geconcentreerde, rustige en bovendien trage ademhaling, waarbij je héél langzaam inademt en uitademt (+/- 7 keer per minuut) werkzaam zou kunnen zijn bij extrasystolie.

Heb jij ervaring met extrasystolen? Laat hieronder je vragen, opmerkingen en/of ervaringen achter!

349 reacties op “Extrasystolen: 4 oorzaken & tips bij het “overslaan” van je hart”

 1. Gretine ·

  Omdat granaatappelsap -ook bij AH- nogal duur is, zou ik graag willen weten of je ook granaatappel-extract (als voedingssupplement dus) kunt gebruiken ter voorkoming van extrasystolen. Is dat iemand bekend? Groet, Gretine

  Beantwoorden
 2. Theo ·

  Hallo lotgenoten. Ook ik heb al veel last gehad van de ES. Had het vroeger al eens gehad toen ik een jaar of 30 was. Toen was het nog niet zo makkelijk opzoeken op internet, dus maakte me er best wel druk om. Dacht dat het iets met voeding te maken had. In elk geval is het toen weer weg gegaan en heb ik er jaren geen last meer van gehad tot ongeveer 3 jaar geleden. Toen kwam het ineens weer opzetten. Heb er eerst weer heel lang mee rond gelopen en ben uiteindelijk toch maar eens naar de huisarts gegaan. Mocht van de huisarts naar hart en vaatcentrum hier in de buurt. Allerlei testen gehad, hartfilmpje, echo, fietsen enz. enz. Met kastje naar huis gestuurd en moest dit dus 24 uur om hebben hangen. Enfin uitslag was wat ik al dacht Extra Systolen. Enfin, nu wist ik het in elk geval zeker. Cardioloog heeft mij een lichte Beta Blokker voorgeschreven. Na het lezen van de bijsluiter en informatie op internet wou ik daar toch niet echt aangaan. Dus ik blijven zoeken hoe er van af te komen, terwijl de ES wel al erg hinderlijk werd op mijn werk, maar ook op vakantie of tijdens een gezellige verjaardag. Uiteindelijk kwam ik iemand tegen die hetzelfde had. Hij was er erg van geschrokken toen het hem overkwam en is direct naar de huisarts gegaan. Probleem bleek bij hem was een te hoge bloeddruk. Hij is Beta Blokkers gaan slikken. Nu dacht ik dus dat ik waarschijnlijk ook wel een te hoge bloeddruk kon hebben. Zeker omdat het na een aantal biertjes behoorlijk minder was ( alcohol verruimd de bloedvaten ). Uiteindelijk ben ik naar een reform winkel gegaan en heb daar Rohdiola gekocht. Dit zou de aanmaak van adrenaline moeten remmen. De eigenaar vroeg mij waar ik last van had. Ik heb het haar uitgelegd en zij adviseerde mij MEIDOORN. Die heb ik dus later ook gekocht en ik moet zeggen ik ben er heel ver vanaf. Zo ongeveer één of twee keer per dag nog een verloren ES die ik voel, maar verder is het tot nu weg. Let op ik heb ook de meidoorn van A. Vogel geprobeerd, maar deze is vermengt met andere stoffen en werkte voor mij dus niet. Ik heb nu capsules MEIDOORN van 350 mg en deze weken perfect. In het begin was het een heel stuk minder maar waren de Extra Systolen er wel nog, maar langzamerhand zijn ze geheel verdwenen. Ik weet niet of dit voor iedereen gaat werken, maar baat het niet, schaden doet het zeker niet en het is wel het proberen waard! Hoop dat ik hier een aantal lotgenoten mee geholpen heb! Theo.

  Beantwoorden
  • Anja ·

   Hoi, dank je. Ik heb een tijd lang overslagen gehad, metoprolol geslikt maar daar moest ik van de cardioloog mee stoppen. Nu heb ik als “broekzakmedicijn” Propranolol gekregen. Het helpt wel, maar als ik veel overslagen heb, dan duurt het wel drie kwartier voordat het medicijn werkt en je blijft er angstig van. Mijn overslagen gaan soms als ik fiets van tik-boem-tik-boem-tik-boem… niet grappig meer. Gisteren nergens last van (jippie!) en vandaag weer dubbelop. Snap er geen bal van. Ik zal nu ook eens meidoorncapsules proberen… hoop zo dat het werkt. Heb jij ook last van lucht in je maag als je hart overslaat? ik moet vaak daarna (sorry) boeren… dan is het over.

  • N. Plat ·

   Hallo, Meidoorn 350 milligram, is dat niet van Dr. Vogel… waar haal je dat?

Plaats een reactie