Home » Menselijk lichaam » Hart & Bloedvaten » Flebitis-behandeling: Hoe behandel je een aderontsteking?

Flebitis-behandeling: Hoe behandel je een aderontsteking?

Aderontsteking

Bas stuurde Salusi de volgende vraag toe:

“Ik heb sinds een week een ontstoken spatader. Overal staat dat het goed is om te sporten, maar er staat niets over sporten en een aderontsteking tegelijkertijd. Mijn vraag is dan ook: nu mijn spatader nog een beetje ontstoken is, mag ik dan gewoon doorgaan met sporten, of kan dit nadelige gevolgen hebben?”

Hierbij de nodige uitleg over (de behandeling van) ontstoken aders ofwel flebitis…

Flebitis…

Een ontstoken ader (of spatader) aan het huidoppervlak wordt ook wel oppervlakkige flebitis of aderontsteking genoemd. Meestal bevinden ontstoken aders zich in de lies en benen, maar ze kunnen zich in principe over het hele lichaam voordoen. In dit artikel bespreken we hoe je een aderontsteking kunt behandelen. Kortom: flebitis-behandeling…

Symptomen van flebitis & tromboflebitis

Als Flebitis samengaat met trombose (stolselvorming), spreekt men ook wel van tromboflebitis. De belangrijkste symptomen van flebitis & tromboflebitis zijn als volgt:

 • Pijn & roodheid
 • Gezwollen huid
 • Vorming van spataders

Deze symptomen doen zich logischerwijs voor bij de ader die ontstoken is geraakt.

Oorzaken van flebitis…

Flebitis of aderontsteking betreft meestal een steriele ontsteking van de ader – dus zonder bacteriële of virale infectie. Een aderontsteking kent verschillende mogelijke oorzaken. De belangrijkste oorzaken van flebitis zijn als volgt:

1. Trombose (stolselvorming)

Bij trombose ontstaat er een bloedstolsel (trombus) in een bloedvat. Afhankelijk van het soort bloedvat (slagader of ader) vermindert de toevoer of afvoer van bloed. De aderontsteking ontstaat in dat geval doordat het lichaam het stolsel in de ader probeert op te ruimen en af te voeren.

2. Infuus

Flebitis kan tevens optreden als er een infuus in de desbetreffende ader is aangebracht. De ontsteking is dan een reactie op de naald en de lichaamsvreemde stoffen die in de ader worden gespoten. In dat geval zal het infuus in een andere ader moeten worden ingebracht.

3. Spatader

Een spatader houdt in dat de wand van een bloedvat uitrekt of bezwijkt door hoge druk op de vaatwand. Flebitis kan ontstaan als gevolg van een spatader, maar een spatader kan ook ontstaan door toedoen van flebitis. Beide aandoeningen hoeven echter niet per definitie samen te gaan.

Daarnaast spelen zwangerschap, overgewicht, ouderdom & roken een belangrijke rol bij het ontstaan van flebitis & tromboflebitis.

Behandeling van aderontsteking

Flebitis hoeft meestal niet te worden behandeld met medicijnen of operatieve ingrepen. De aderontsteking gaat doorgaans namelijk vanzelf over. Hierbij desalniettemin een aantal tips ter behandeling van flebitis…

1. Pijnstillers bij aderontsteking

Als de aderontsteking pijn doet, dan kan paracetamol dienstdoen. Ibuprofen is doorgaans extra werkzaam bij een aderontsteking, vanwege diens ontstekingsremmende werking.

2. Protocol voor zelfzorg

Je kunt het herstel van een aderontsteking bespoedigen door flebitis zelf optimaal te behandelen & verzorgen. Helaas is het protocol voor de behandeling van flebitis – zelfs in de meeste ziekenhuizen – niet eenduidig. Zo vind je in medische literatuur de volgende adviezen bij aderontsteking:

 • Vooral blijven bewegen.
 • Je been langdurig omhoog leggen en laten rusten.
 • De ontstoken ader koelen met een koud kompres.
 • De aderontsteking warmhouden met een warm kompres
 • Een nat Priesnitz-verband aanleggen (gaat broeien).
 • Druk uitoefenen met steunkous & drukverband.
 • Het bloedvat allereerst afkoelen en direct daarna verwarmen.

Het is dan ook moeilijk te zeggen wat beter is ter behandeling van een aderontsteking: kou of warmte; rust of beweging…

3. Heparinoïden-zalf bij aderontsteking

Wat je in ieder geval kunt proberen om het herstel van flebitis te bespoedigen, is de ontstoken ader insmeren met “heparinoïden-zalf”. Heparinoïden ondersteunen namelijk het genezingsproces. Van huid en onderhuidse bloedvaten. Heparinoïden-crème is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek onder de merknamen Hirudoïd® & Lasonil®.

Risico’s & complicaties

Flebitis verloopt doorgaans zonder complicaties en gaat binnen enkele dagen tot weken vanzelf weer over. Toch kunnen de volgende risicovolle complicaties voordoen bij aderontsteking:

1. Flebitis & trombus-vorming (trombofeblitis)

Een aderontsteking die gepaard gaat met trombose (tromboflebitis) kan risicovol zijn. Het belangrijkste risico van tromboflebitis is als een bloedstolseltje of bloedklontertje loskomt van de aderwand. Als een dergelijk bloedpropje (trombus) wordt meegevoerd naar hart, longen of hersenen, kunnen namelijk de volgende complicaties optreden:

2. Bacteriële flebitis

Daarnaast kan elk soort aderontsteking (spatader, flebitis óf tromboflebitis) geïnfecteerd raken door bacteriën. Een bacteriële infectie gaat nagenoeg altijd gepaard met kloppende pijn, roodheid en zwelling door pus. Dit wordt ook wel “etterige” flebitis genoemd. In dat geval worden doorgaans antibiotica voorgeschreven.

3. Flebitis & spataders

Als flebitis uiteindelijk tot een spatader lijdt of als een spatader uiteindelijk ontstoken raakt, dan kun je ervoor kiezen een spatader-behandeling te ondergaan. De spatader kan dan worden verwijderd, gelaserd of ingespoten. Zie ook het artikel op Salusi over ‘spataders verwijderen’.

Een aderontsteking is doorgaans een nuttige en natuurlijke reactie van bloedvaten op dingen die niet in het vaatstelsel thuishoren.

Tot slot

Hoewel een aderontsteking meestal vanzelf overgaat, en er dus niet per definitie reden is tot zorg, kan flebitis in zeldzame gevallen gevaarlijke vormen aannemen. Bij vermoeden van uitbreiding of complicaties dien je daarom altijd medisch advies van een arts in te winnen!

Heb jij ervaring met de behandeling van aderontstekingen? Laat hieronder weten wat jij hebt gedaan om flebitis & tromboflebitis te behandelen…

21 reacties op “Flebitis-behandeling: Hoe behandel je een aderontsteking?”

 1. lenny ·

  Hallo, Ik ben 34 jaar en maak me nogal zorgen. Ik heb aan de gehele rechterzijde CRPS type 1. Aan de linkerzijde kamp ik al een aantal maanden met zichtbare blauwe kronkelende spataderen en ook van die knoopjes? De ene jeukt heel erg en is helemaal verhoornd. Heb vorig jaar ernstig oedeem in beide onderbenen gehad, waardoor rechts 2 tenen en een stukje van de onderkant van de voet dood zijn. Links is de hiel dood. Ter informatie: ik heb ook een behoorlijke slijmbeursontsteking, ook links. Evenals ondraaglijke nekpijn en pijn in schouderblad. Ook zijn alle holtes in m’n gezicht ontstoken, ook middenoor (sorry voor misschien irrelevante informatie). Nu komt het rare: ik injecteer mezelf 7 of meer keer per dag met Pethidine-injecties subcutaan (opiaat) CRPS Type 1. Dit werkt (redelijk) naar behoren, de pijn is draaglijk. Maar links!!! Daar is de pijn zoooo erg dat ik niet meer zo verder kan leven. Mijn huisarts doet niks. Pijnpoli doet er ook niet veel aan. In het huishouden sta ik er compleet ALLEEN voor. Heb 2 kittens. Schatten van poesjes, ze voelen het als de bloeddruk ernstig laag wordt en ik ga flauwvallen (gebeurt dagelijks). Heb al een jaar lang koortspieken. Ernstig vitamine B12-tekort, vitamine D-tekort, kaliumtekort en foliumzuurtekort. In m’n dossier staat leverfunctiestoornissen en nierfunctiestoornissen (3 steentjes sinds januari uitgeplast en sindsdien incontinent), hartritmestoornissen (3x 40mg Sotalol). Vorig jaar in 3-4 maanden 50 kilo AFGEVALLEN! Die darmen blijven een probleem, NIEMAND kijkt naar me om, moet alles alleen doen. Bloeddruk komt nauwelijks boven de 100 (bovendruk) Op mijn verjaardag 18 mei jongstleden was mijn bloeddruk 86-54! Gevolg: 3 uur lang bewusteloos. Dit gebeurd dagelijks; ik moet overal opgeraapt worden. Ambulances komen niet meer. Huisarts maakt ALLES erger. Huisartsenpost: zelfde verhaal. Tel er 9 ziekenhuizen bij op. Ik weet dat dit een site puur voor aderontsteking is, maar ik maak me ernstige zorgen, vandaar de uitgebreide voorgeschiedenis. Ik heb ALTIJD infecties, heb ik er 1 aan m’n been, binnen 24 uur zit m’n hoofd en oren vol etc. etc. Advocaat kan ik niet betalen. Door deze geintjes zit ik zwaar in de schulden. Ik lig al 3 dagen onverzorgd in bed. Pijn is te erg, koorts, duizelig en oorpijn. De pijn in m’n knie van die spataderontsteking doet zoooo’n erge pijn! Heb al 2x om 5 uur ‘s nachts op de fiets gezeten. Stilzitten, buigen, stilstaan, m’n knie lijkt wel tussen een bankschroef te zitten. Is ook wat paarsig. In de voet zitten ook gesprongen adertjes… Morgen naar spataderkliniek, ben bang voor weer een teleurstelling. Alle tips en adviezen zijn welkom! Lig al 3 maanden op bed, vind het nu wel welletjes… Alvast Bedankt en veel sterkte allemaal! Groetjes, Lenny

  Beantwoorden
 2. Chan ·

  Vorig jaar ben ik door de medische molen gegaan omdat een teen van mijn linker voet donker blauw/paars werd. Uit onderzoek bleek dat de aders en/of slagaders in mijn been last hebben van aderverkalking. Ik slik hiervoor nu al zo’n 7 maanden elke dag bloedverdunners. Sinds afgelopen maandag heb ik last van mijn linker onderbeen, halverwege aan de binnenzijde. Het is alsof iemand er 10 sec met een naald inprikt. Het is niet constant aanwezig, maar zeker 2x per 5 minuten (ook ‘s nachts). Mijn vraag is: ik ga maandag op vakantie en maak me toch zorgen dat het een embolie c.q. trombose is; wat kan ik het beste doen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Je huisarts raadplegen.

 3. bernadette van kessel ·

  Ik heb een 3 weken geleden een infuus gehad voor een nacht. Het ging op een gegeven moment heel erg pijn doen! Dus moest het eruit, boven op de onderarm. Er kwam ook een bult waar het infuus gezeten had en het werd pijnlijk dik. Maar naarmate ik aan een stuk door Hirudoïd zalf erop smeerde en verband aanlegde werd het harder. Heb toen een echo laten doen, waaruit bleek dat het een verharde trombose was. Ik ben gisteren naar een vaatchirurg geweest en die moest heel hard lachen… “Niks aan de hand, je hebt zoveel aderen”. BELACHELIJK! Er zit nu nog steeds een heel klein bultje. Dat was mijn verhaal. Groetjes, Bernadette

  Beantwoorden
 4. Kirsty ·

  Dag. Ik had vanmiddag om half 4 een darmonderzoek gehad en heb dus infuus gehad. Maar ik heb de hele tijd al erge pijn op de plek waar geprikt is. Een heel raar gevoel alsof m’n arm zwaar is. Ook is ‘t een blauwe plek. Wat is dit?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Kirsty, Het kan een aderontsteking zijn, maar het zou bijvoorbeeld ook kunnen dat er met het aanbrengen c.q. aanleggen c.q. inprikken van het infuus een zenuw is geraakt. Als de pijn langer aanhoudt, zou je er even mee langs de huisarts kunnen gaan om te voorkomen dat een eventuele (steriele) ontsteking of infectie erger wordt. Beterschap! Groeten, Paul

 5. Vivian ·

  Goede avond, Ik moet een opdracht voor mijn opleiding maken. De casus is: Op de instelling waar ik werk heeft een cliënt drugs toegediend met een vervuilde naald. Hierdoor is een open aderontsteking ontstaan. Hoe ga ik dit behandelen en verzorgen? Helaas kan ik niets over drugsgebruik en open aderontstekingen vinden via het internet. Is hier informatie over verkrijgbaar? Ik kom alleen op deze site of andere sites uit waar wel veel over flebitis en spataders is te vinden. In afwachting op uw bericht verblijf ik, Vivian

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Vivian, Google eens op ‘phlebitis drug use research’, dan duikt er volop wetenschappelijk onderbouwde informatie de kop op omtrent je vraagstuk m.b.t. flebitis & drugsgebruik. Groeten en succes, Paul

 6. Ebel ·

  Vorige week hart hartkatheterisatie via rechterpols gehad. Na 2 dagen kreeg ik erge pijn en jeuk in de onderarm; ook wat roodheid van de arm en behoorlijke pijn in de pols, duim en pink. Ik slik nu 3 dagen om de 3 uur paracetamol. Heb wel het idee dat het helpt. Toch naar de dokter?

  Beantwoorden
 7. Woutwe ·

  Goedenavond, Ik denk dat ik een aderontsteking heb, maar het verschil met de symptomen hierboven: ik heb erge jeuk. Ik heb nog hiroid in huis, maar mag dit op een open wondje? Graag een reactie. Met vr. groeten.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Woutwe, Jeuk is niet ongemeen in geval van een aderontsteking. Ik ben niet bekend met hiroid; bedoel je misschien Hirudoïd? De werkzame stoffen in dit middel behoren tot de heparinoïden: een soort antistollingsmiddelen die trombosevorming tegengaan, o.a. bij tromboflebitis (aderontsteking), verstuikingen, kneuzingen en bloeduitstortingen. Dit middel mag volgens de bijsluiter niet worden gebruikt op beschadigde huid c.q. open wonden. Beterschap & groeten, Paul

 8. aron ·

  Heb 2 weken terug een ontstoken ader in mijn linker bovenbeen gekregen en ben via mijn huisarts doorverwezen naar ‘t ziekenhuis i.v.m. eerdere longembolie. Uit een scan bleek inderdaad dat de ader ontstoken was en in overleg met huisarts en de specialist in ‘t ziekenhuis 6 weken Fraxodi spuiten in buikplooi.

  Beantwoorden
 9. Rik de Sutter ·

  Beste, Ik had een klein wondje op mijn rechter kuit (aan de binnenkant) en twee dagen later had ik flebitis plus een uitstulping op die kuit van wel 3 cm. Mijn been is rood, blauw en opgezwollen en doet pijn. Dit duurt nu al 2 maanden en de dokter zegt afwachten. Hoe lang kan dit nog duren, a.u.b.?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Als een ontsteking reeds 2 maanden aanhoudt, lijkt het me een merkwaardig advies om af te wachten. Wordt het niet eens tijd om te bepalen waar de infectie vandaan komt… waardoor ie veroorzaakt wordt? Ik zou opnieuw contact opnemen met je huisarts, aangeven dat je veel last hebt van je kuit en dat je graag zou willen weten wat de aangewezen behandeling is.

 10. Elisabeth ·

  Beste allemaal, Voor een operatie (totaal ander gebied) heb ik een infuus in mijn pols gekregen. Dat deed direct al heel erg zeer en de zuster vertelde mij dat zij dan een zenuw geraakt had. Maar het infuus bleef zitten. De volgende morgen mocht het infuus eruit; heel blij, want het deed behoorlijk zeer. Na een aantal dagen ging mijn pols zo’n zeer doen dat ik het niet normaal vond. Een behoorlijke operatie gehad waar ik weinig last van had en een zere hand, pols en onderarm die boven alles uiting en een duim waarvan aan de binnenkant het gevoel weg was. Terug naar de specialist die mij heeft geopereerd. Hij constateerde tromboflebitis met uitval van de zenuw naar de duim. Niet gevaarlijk, wel pijnlijk. Insmeren met Hiridoiet crème. Prognose: 3-4 weken pijn en het zou wel 6-9 maanden kunnen duren voordat ik de duim weer zou voelen. Heel vervelende complicatie i.v.m. mijn werk als fotograaf en kunstenaar. Nu -twee weken na mijn operatie- doet nu ook het gewricht van de duim zeer en deze lijkt dikker te worden. Heeft iemand hier ervaring mee?

  Beantwoorden
 11. Lotte ·

  Ik heb een ontstoken ader in mijn kuit en heb enkele dagen gesmeerd met Heparinoiden-zalf. De arts in ‘t ziekenhuis concludeerde een tromboflebitis en adviseerde mij deze crème te gebruiken. Nu heb ik het idee dat de pijn verergert. Er zit trombose in de familie, moet ik extra alert zijn? Waarom moet de ene patiënt wel bloedverdunners gaan gebruiken en de ander niet?

  Beantwoorden
 12. Myriam ·

  Ik heb, door een val met m’n nieuwe electrische fiets waarmee ik voor de eerste keer naar huis reed na aankoop, een grote bloeduitstorting opgelopen rond m’n linkerknie. Nu 2 weken later heb ik in de plooi van m’n knie een gezwollen ader, flebitis dus. Ik heb van m’n huisarts Hirudoid zalf voorgeschreven gehad om de ontstoken plaats in te smeren en ik moet me dagelijks een spuit Clexane 100 mg inspuiten in de buikplooi gedurende 10 dagen. Hopelijk heeft iemand iets aan aan deze info!

  Beantwoorden
 13. joke ·

  ongeveer 9 jaar geleden heb ik grote spatader laten strippen en datzelfde been doet nu opnieuw zeer. Mijn werkgever wil nu dat ik op een callcenter ga werken, dan zit ik continu in een hokje, aangezien alles met computers wordt vastgelegd. Maar dat gaat niet, want lang stilzitten wordt een probleem met mijn been. Moet ik mij nu laten afkeuren? Ik weet niet wat te doen op mijn 55-jarige leeftijd… Wie helpt?

  Beantwoorden
 14. Ties ·

  Sinds een week spatader ontstoken. Vanuit het ziekenhuis medicamenten voorgeschreven gekregen. Twee x daags Detralex en zalf: Ibalgin. Nu de vraag: Is dat goed voor de genezing? Graag reactie. Met dank, Ties

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Ties, Detralex wordt vaak specifiek ingezet om aderwanden te ontzien en de genezing van ontstoken (spat)aders te bespoedigen. Ibalgin is een antibioticum waarmee een bacteriële infectie van de ader kan worden genezen. Naar mijn mening zouden beide middelen dus uitstekend dienst kunnen dien om de genezing van flebitis te bespoedigen. Met vriendelijke groet, Paul

 15. albert ·

  Ik ben bekend met ontstoken aders in linker en rechter been. Nu, na 8 jaar, heb ik er weer last van. Na de 3e dag bij de dokter geweest, bloedverdunners gehad, 2x per dag een spuitje in de buik… Oorzaak: doordat ik afgekeurd ben, zit ik veel aan tafel en doe niet zo veel. Van de 12 uur zit ik zeker 9 uur en zodoende ontstaat een slechte bloeddoorstroming. Als het over is doe ik weer steunkousen aan.

  Beantwoorden

Plaats een reactie