Home » Voeding & Voedingsstoffen » Gojibessen: gezonde ‘Super Fruit’ of giftige vrucht?

Gojibessen: gezonde ‘Super Fruit’ of giftige vrucht?

gojibessen-gezond-giftig

De goji-bes is een vrucht die oorspronkelijk uit Mongolië en Tibet afkomstig is. Het neefje van deze vrucht wordt in China al duizenden jaren gebruikt in allerlei dranken (sappen, wijnen, likeuren, bieren e.a.). Verse en gedroogde gojibessen worden er in mindere mate ook gegeten.

In dit artikel bespreken we de waarheden en onwaarheden omtrent goji-bessen…

Wat zijn goji-bessen?

De benaming ‘Goji’ is simpelweg afgeleid van de oorspronkelijke Chinese naam ‘ Gouqi Jiu’. De meeste goji-bessen zijn namelijk van Chinese komaf. Chinese goji-bessen groeien aan een struik, genaamd: ‘boksdoorn’ oftewel ‘Lycium Barbarum’. De gojibes is een behoorlijk grote bessensoort (1,5 tot 2 cm doorsnee), langwerpig van vorm en diep-oranje tot rood van kleur. De gojibes is erg zoet, met accenten van kersen en cranberries. De goji-bes staat verder bekend onder allerlei namen. Enkele bekende voorbeelden hiervan zijn als volgt:

 • Nederlands: wolfsbes / boksdoornbes
 • Wolfberry; lycii-berry; lycii fruit (Engels)
 • Fructus Lycii (Latijn)
 • Gouqi jiu (Chinees)
 • Happy-, smiley- & sweet life-berry

De boksdoorn –de struik waaraan goji-bessen groeien– wordt tegenwoordig ook in Nederland gecultiveerd. Vanwege de aanzienlijke doorns vind je hem bijvoorbeeld als heg in tuinen, als perceelafscheiding rondom weilanden en verwilderd in duinen en rivierbeddingen.

Tibetaanse, Chinese & Mongolische gojibessen…

De term ‘gojibes’ oftewel ‘goji-bes’ is niets meer dan een marketingterm. In Amerika wordt vooral de term ‘Tibetan Goji Berry’ gebruikt, wat ‘Tibetaanse gojibes’ betekent. De gojibes groeit echter nauwelijks in Tibet vanwege het ongunstige Tibetaanse klimaat. Er zijn enkele locaties binnen de Tibetaanse landsgrenzen waar Tibetaanse gojibessen groeien, maar de meeste gojibessen van dit specifieke ras groeien in Mongolië. Het overgrote merendeel van de gojibessen die in Nederland terechtkomen zijn echter Chinese wolfsbessen. Dit zijn ook bessen van een “Lycium”-plant, maar het gaat hier om één van de +/- 80 andere Lycium-soorten, namelijk de Lycium Chinense oftewel Lycium Tibeticum en dus niet om de Lycium Barbarum. Al met al kunnen Tibet en Mongolië nooit of te nimmer aan de wereldwijde vraag naar Tibetaanse Gojibessen voldoen, waardoor het overgrote merendeel van de “Tibetaanse” gojibessen “nep” zijn.

Eigenschappen van gojibessen

Op talloze websites valt te lezen dat gojibessen de gezondste vruchten ter wereld zijn. Ze zouden over de volgende voedingsstoffen en kwaliteiten beschikken:

 • 6 vitamines: A, C, E en B1, -2 en -6
 • Linolzuur (omega-6-vetzuur)
 • Bèta-sitosterol (cholesterol-verlager)
 • 33 mineralen en spoorelementen (o.a. ijzer, zink & selenium)
 • 18 aminozuren (eiwitbouwstenen)
 • Extreem veel antioxidanten, waaronder carotenoïden & terpenen

Hoewel deze voedingsstoffen gezond zijn, zijn het zeker geen zeldzame nutriënten. De voedingsstoffen waar gojibessen het rijkst aan zijn –vitamine C en carotenoïden– krijgt de gemiddelde westerling zelfs meer dan genoeg binnen. Maar wat is er dan zo speciaal aan goji-bessen? Volgens talloze websites zijn het de ‘polysachariden’…

Polysachariden in goji-bessen

Er wordt door marketeers van commerciële websites en webwinkels gehamerd op de polysachariden in gojibessen. Polysachariden zouden de gojibes een “superfood” of “superfruit” maken. Polysachariden zijn echter niks anders dan complexe koolhydraten c.q. suikers. Hoewel complexe koolhydraten erg bevorderlijk kunnen zijn voor de fysieke gesteldheid, zijn ze geenszins uniek of zeldzaam. Ze zitten in allerlei soorten groenten, vruchten en granen.

Sterker nog de meeste mensen die willen afvallen, eten juist koolhydraatarm. Het lijkt er dan ook op dat de term ‘polysacharide’ wordt gebruikt om te verbloemen dat gedroogde gojibessen voor ongeveer 70% uit koolhydraten bestaan. Dat gojibessen het afslankproces bevorderen is dan ook een loze veronderstelling. Men beweert tevens dat de polysachariden in gojibessen het immuunsysteem versterken, maar ook hier is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor geleverd. In Amerika zijn zelfs al verscheidene aanbieders van gojibessen aangeklaagd omdat ze dit soort valse en niet-onderbouwde claims op hun website en verpakking vermeldden. (bron)

Bron: PubMed (verzamelwebsite voor medisch-wetenschappelijke onderzoeken). Deze link verwijst naar de onderzoeken m.b.t. de Goji-bes oftewel ‘Lycium barbarum’

Gojibessen zijn giftig!

Goji-bessen groeien aan de ‘boksdoorn’ ofwel ‘matrimony vine’ ofwel ‘Lycium Barbarum’. Op sommige websites staat dat de boksdoorn niet giftig is… Men beweert dat de goji-bessenstruik wordt verward met de ‘bitterzoet’. De bitterzoet is inderdaad óók een plant uit de giftige nachtschadefamilie. Aan bitterzoet groeien geen gojibessen, maar zogenaamde ‘dolbessen’. Nagenoeg alle nachtschaden bevatten het dodelijke gif ‘atropine’, zo ook de boksdoorn.

Hoewel de dolbes beduidend giftiger is dan de gojibes, kan de boksdoorn net zo schadelijk zijn als de bitterzoet. Nagenoeg alle planten en struiken uit de nachtschadefamilie zijn namelijk giftig, dat geldt onder andere ook voor de aardappelplant, tomatenplant en aubergine. Je zult niet snel ziek worden van gojibessen, want de concentratie aan atropine is zeer laag. Er zijn echter ook gojibessen uit China en Thailand die boven de “veilige” atropine-norm van 19 ppb (‘parts per billion’) uitstijgen; goji-bessen zijn hoe dan ook wel degelijk giftig.

Lang niet alle stofjes in de gojibes zijn bovendien in kaart gebracht en onderzocht. Er zijn zelfs aanwijzingen dat je flink ziek kan worden van grote hoeveelheden gojibessen en zelfs problemen kan krijgen met de bloedstolling.

Waarom mogen goji-bessen dan worden verkocht?

Het is eigenlijk best eigenaardig dat sommige websites pretenderen dat je dagelijks tot 30 gram giftige goji-bessen zou moeten eten, toch? En waarom mag je goji-bessen überhaupt eten als ze potentieel schadelijk zijn? De Europese Unie is juist zo streng als het aankomt op voedingsrichtlijnen! De reden dat de goji-bes als voedingsmiddel mag worden verkocht en in voeding mag worden verwerkt heeft slechts één belangrijke reden…

Nieuwe voedingsmiddelen –ook wel “novel foods” genoemd– moeten eerst worden onderzocht en goedgekeurd door de Europese Unie. Voedingsmiddelen die reeds vóór 1997 worden gegeten, hoeven dat niet. Omdat goji-bessen al heel lang worden gegeten, gaat men er dus stilzwijgend van uit dat ze veilig zijn voor menselijke consumptie. Dat men tegenwoordig liters geconcentreerd gojibessen-sap drinkt doet er blijkbaar niet toe. Hetzelfde geldt overigens voor de kilo’s goji-bessenpulp, goji-bessenextract en goji-bessensupplementen.

Tot slot

De afgelopen jaren verschijnen er steeds weer nieuwe “superfruits” op de markt. Het gaat vooral om tropische vruchten die eigenlijk niet gezonder zijn dan appels of peren. Dankzij talloze loze beloften op allerlei commerciële websites winnen ze echter heel snel aan populariteit.

Nog voordat de ene hype voorbij is, wordt de volgende marketingsensatie alweer bedacht. Denk maar eens aan acai-bessen, maqui-bessen, camu camu-bessen, amla-bessen, Afrikaanse mango’s en mangostenen. Op zich zijn het allemaal gezonde vruchten, maar ze zijn niet per definitie gezonder dan iedere andere fruitsoort. In geval van de gojibes zit er zelfs nog een flinke adder onder het gras, namelijk atropine. De gojibes is immers afkomstig van de giftige nachtschade-familie!

Wat vind jij van gojibessen? Eet jij ze of laat je ze liever links liggen? Deel jouw mening over de goji-bes in een reactie hieronder…

Reacties & Vragen

 1. nora ·

  OMG, ik heb er net super veel gegeten! Ik wist niet dat je maar een paar gojibessen per dag mocht… ik ben bang…

 2. Laura ·

  Ook ik heb een zeer slechte ervaring met Goji-bessen. Gisteren nietsvermoedend voor het eerst zo’n zakje (merk Horizon) bij de natuurwinkel gekocht en een stuk of 7 van die besjes gegeten. Vond ze niet erg lekker dus heb ze daarna maar weer weggelegd, en GODZIJDANK dat ik er niet meer van heb gegeten, want: Na een minuut of vijf begon ik me plotseling erg misselijk te voelen en kreeg ik ook gelijk diarree. Daarna begon mijn hart ineens als een razende tekeer te gaan (hartkloppingen) en begon ik over mijn hele lichaam te trillen. Dit kwam steeds met vlagen terug (de misselijkheid, het trillen en de hartkloppingen). Ook begon na een tijdje mijn keel op te zwellen en voelde mijn huid op die plek ook branderig aan. Daarna begon ik uitslag op mijn borst te krijgen. Dit alles hield wel een uur of twee aan. Later had ik gelukkig alleen nog last van mijn opgezette keel en de branderige huid, maar ik vond het al met al een enge ervaring. Nu, een dag later, jeukt mijn hele huid… Ik vind het bizar dat blijkbaar zoveel mensen last hebben van dit soort verschijnselen na het eten van die bessen en dat je er nooit iets over leest en dat er geen waarschuwing op de verpakking staat. Voor mij nooit meer Goji-bessen!

  • Paul ·

   Beste Laura, Dit klinkt als een zeer hevige allergische reactie op gojibessen die grenst aan anafylaxie. Probeer niet uit “nieuwsgierigheid” of iets dergelijks nog een keer een gojibes, want een tweede anafylactische reactie is doorgaans nog veel heviger dan de eerste en potentieel levensbedreigend. Ik deel overigens je verbazing. Echt bizar! Groeten & sterkte, Paul

   ·
 3. Lexy (20) ·

  Ooohh! Goedkeuring ahahaha laat maar zitten joh. Cant stop me kus kus.

 4. Lexy (20) ·

  Laten we met zn allen de Goji bes en andere superfoods afkraken en afraden! Want als niemand straks meer leid aan kanker/ziektes waar moeten ze dan aan verdienen? De Chinese bevolking is namelijk ook uitgestorven….. Nachtschadefamilie.. TomatenPLANT AuberginePLANT AardappelPLANT, inderdaad daar moet je niet op zitten kauwen. Maar de vruchten ervan worden gegeten. (Logisch redeneren) mensen met klachten moeten even verder kijken dan hun neus lang is. Laat je onderzoeken en zet druk op je huisarts (huisartsen van tegenwoordig zijn lui en sturen je t liefst weg zonder je serieus te nemen) Besjes eten maakt je niet ziek. Als bessen giftig zijn merk je dat snel genoeg. Je voelt je er juist super door ! En ze zijn gewoon goed voor je! Maar de rijken willen dit soort dingen voor hunzelf houden. Laat je niet voor de gek houden en wake up people. (Benieuwd hoelang deze post blijft staan)

  • Paul ·

   Beste Lexy, Wat je doet is niet “logisch redeneren”, maar generaliseren. Dat jij en ik goed reageren op gojibessen is immers nog geen reden om aan te nemen dat dat voor iedereen geldt. Misschien een idee om voorgaande 120 reacties eens door te nemen? Jammer dat je mensen veroordeelt wegens afwijkende opvattingen en bevindingen. Je berichtje blijft overigens zo lang staan als jij wilt, net als iedere andere reactie. Groeten, Paul

   ·
  • Ellen ·

   Beste Lexy, Goji-bessen zijn heel gezond, behalve als je, zoals ik, allergisch bent. Dan kan je ze beter niet eten. Denk aan kruisreactiviteit zoals met berkenpollen/kiwi. De goji-bes is nog redelijk onbekend zodat ‘ie nog niet in de kruisreactiviteit-tabellen voorkomt. Allergietests zijn ook nog niet bekend met de goji-bes. Als je er geen last van hebt vooral door blijven eten, ze zijn erg lekker in een smoothie. Vind het zelf jammer dat ik ze niet meer kan eten…

   ·
 5. Paul ·

  Wat een schokkende verhalen allemaal! Ik heb zojuist een berichtje getypt naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Misschien dat zij iets met al deze informatie over gojibessen kunnen… Heb je zelf slechte ervaring met de gojibes? dan kun je desgewenst via deze link een klacht indienen bij de VWA. Groeten, Paul

 6. Im ·

  Wow, dit is schrikken! Vorige week heb ik bij de natuurwinkel in Vught een bakje gedroogde gojibessen gehaald. Ik vond ze maar vies smaken en heb ze in de kast laten staan. Mijn huisgenoot vroeg of ze deze zogenaamde superfruit mocht hebben en is net uiteindelijk met de AMBULANCE naar het ziekenhuis gebracht. Haar luchtpijp was opgezet en in haar gezicht waren ook zwellingen te zien. Wat een k#T bessen zijn dit! Ik ga morgen meteen naar die winkel om iedereen in te lichten! Waarom worden gojibessen nog verkocht?!

 7. sophie ·

  Een paar dagen geleden nam ik weer eens gojibessen. Een uurtje later werd ik enorm misselijk, moest ik braken en had de hele dag daarna pijn aan mn maag en darmen. De volgende dag at ik het weer door mn yoghurt. En weer moest ik braken. Ik wist niet dat het waarschijnlijk door de gojibessen kwam, want de dosis van mn medicijnen was verhoogd en dit kon als bijwerking hebben dat ik ziek zou worden. Dus ik ging er van uit dat het hierdoor zou komen. In middels weet ik wel beter. 2 uur geleden weer gegeten en weer moest ik braken. Toen ging ik kijken of het aan mn voeding kon liggen en elke keer voor het braken at ik gojibessen. Ik zocht het op op internet en kwam op deze website terecht. Ik heb gelijk alle 2 de bakken gojibessen weggegooid. Hier ga niet meer aan beginnen en ook ga ik een mail sturen naar het bedrijf waar ik ze gekocht heb!

 8. anja ·

  Ik kocht donderdag gojibessen omdat ik gelezen had over de goede kwaliteiten daarvan. Ik ben begonnen met twee keer een kopje met 10 bessen in de thee… Ik ben nog nooit zo beroerd geweest! Mijn darmen, spierpijnen en moe! Ik heb nu deze site gevonden en ik ga er gelijk mee stoppen. Ik heb prikkelbare darm, maar kan er dus ook niet tegen. Heb de gojibessen gekocht bij de natuurwinkel in onze stad.

 9. Carin Klip ·

  Beste Paul, Ik heb Gojibessen gekocht bij de Dekamarkt van het merk Tovano. Heb deze enkele weken door de yoghurt met muesli gedaan. Sinds een week heb ik steeds maagpijn en darmklachten. Vermoed dat het komt door de Gojibessen afkomstig uit China. Deze zitten misschien wel vol met bestrijdingsmiddelen en schimmels. Heb ook Incabessen uit het reformhuis gegeten, maar heb het idee dat deze mij niet ziek maken. Ben op deze site terechtgekomen omdat ik een oplossing wilde voor mijn maagklachten. Ben een week gestopt met de Gojibessen. Of dit helpt kan ik niet nagaan, aangezien ik laatst aardappeltjes in de schil heb gegeten. Mijn maagpijn verhevigde hierdoor. Vermoed dus dat ik ook verkeerd reageer op nachtschadeproducten waaronder Gojibessen en aardappelen vallen. Geschilde aardappelen, paprika en tomaten echter die ook in de categorie nachtschade vallen, eet ik al mijn hele leven; daarvan heb ik nooit maagpijn gekregen. Groet, Carin

 10. Ellen ·

  Met stijgende verbazing lees ik de reacties. In de herfst ben ik begonnen met het eten van gojibessen, lekker door de smoothie. Voelde mij wonderbaarlijk goed. Helaas, sinds een maand kreeg ik maag- en darmkrampen, vooral na het eten. Het werd erger en erger, volgens de huisarts zou ik een virus hebben. Maar tussen de maaltijden voelde ik me goed. Ik ging steeds minder eten omdat ik na iedere maaltijd ziek werd. Mijn buik, normaal redelijk plat, begon steeds meer op te zetten. ‘s Avonds kon ik er een kopje koffie op zetten, zo dik! Ook kreeg ik steeds meer last van opvliegers, duizeligheid en hartkloppingen. Het kwartje is inmiddels gevallen, de gojibessen! De gojibes, eens zo’n goede oppepper, heeft ervoor gezorgd dat ik nu al weken ziek ben. Ben nu een aantal dagen gestopt met gojibessen en de buikklachten worden langzaamaan minder. Maar het lijkt of ik een intolerantie heb ontwikkeld voor fruit, yoghurt, tomaten, paprika en tarwe. Hopelijk wordt dit uiteindelijk ook minder, maar ik denk, nee ik weet wel zeker, dat de gojibes de boosdoener is geweest. Ik durf nog steeds niet goed te eten, bang voor de opgeblazen buik en vervelende reacties, alhoewel een beschuitje met kaas redelijk goed gaat.

  • Paul ·

   Beterschap! Weet je misschien nog waar je de gojibessen hebt gekocht? Ik ben namelijk erg benieuwd naar de exacte onderliggende oorzaak van de heftige reacties die steeds meer mensen lijken te krijgen door toedoen van gojibessen. Dankjewel alvast. Groeten, Paul

   ·
  • Ellen ·

   Dag Paul, bedankt. Ik heb de goji-bessen al op verschillende locaties gekocht, waaronder de Bio Specialist in Amsterdam, De Albert Cuypmarkt Amsterdam, de Deka Supermarkt in Beverwijk en de Action in Beverwijk. Van die laatste heb ik niets gegeten nog, deze gaat rechtstreeks naar iemand die er wél van kan eten.

   ·
  • Paul ·

   Dankjewel voor je toelichting! Ik hoop dat je je snel beter voelt…

   ·
  • Anneke ·

   Mij is het nu compleet duidelijk: ik ben al meer dan een maand ziek door het eten van Goji bessen. Aanvankelijk had ik er geen last van maar op een dag kreeg ik ernstige maagkrampen en rillingen na het eten van een bakje kwark met een lepel Goji bessen. Die klachten zijn er nu al ruim een maand. Ook mijn huisarts dacht dat het een virus was. Toen mijn dochter mij vertelde dat ze geen Goji bessen meer at omdat ze maagkrampen kreeg na het eten ervan, ben ik eens gaan googelen en kwam ik op deze site terecht. Na de eerste aanval van maagklachten heb ik de Goji bessen laten staan en nu heel langzaam komt er verbetering in mijn situatie. Nog steeds heb ik heel weinig eetlust en een zeurderig gevoel in het maag – darm gebied. Voor mij zijn deze bessen dus PUUR GIF.

   ·
 11. marietje ·

  Ook ik heb afgelopen week twee keer meegemaakt dat in na het eten van gojibessen ziek werd. Binnen een uur werd ik misselijk en moest ik braken en kreeg ik verschrikkelijke maagpijn en vervolgens buikpijn (darmen). Ik Eet geen gojibessen meer! Verschrikkelijke pijn! Hier is buikgriep niks bij. Heb ze gehaald bij de groentewinkel die ook superfoods/-fruits verkoopt. Zit in een doorzichtig doosje. Geen productinfo beschikbaar.

  • Paul ·

   Beste Marietje, Dankjewel voor je berichtje. Vreemd dat er geen productinformatie op het etiket van de gojibessen staat. Voor zover ik weet is dat namelijk verplicht. Heel veel sterkte en beterschap in ieder geval! Groeten, Paul

   ·
 12. Audrey ·

  Dank Paul voor al de nuttige info en berichten te lezen hier op jouw site. Ook ik heb een danige angst opgedaan en daarom mijn korte getuigenis… Na het proeven in een winkel van een viertal gojibessen kreeg ik al na vijf minuten enorme maagkramp plus een zeer intens koudegevoel over heel mijn lichaam. Bij thuiskomst, amper een kwartier later, heb ik moeten braken, uitsluitend de gojibesjes kwamen tevoorschijn. De koude rillingen kreeg ik niet weg, geen koorts (36,8°C) en ondergestopt onder twee dekens ben ik voor vermoedelijk… een twintigtal minuten in een diepe roes gedompeld geweest. Ik heb dit nooit eerder meegemaakt. Bij het ‘ontwaken’ had ik terug een aangename lichaamstemperatuur. Nooit zal ik nog gojibessen nuttigen! Een geluk dat ik niet de wagen moest besturen, dit had niet goed afgelopen! Een verwittigd mens…

  • Paul ·

   Hallo Audrey, Heel veel beterschap toegewenst! Weet je misschien van welk merk of welke producent de gojibessen waren?

   ·
 13. Rien ·

  Op dit moment hevige buikkrampen. Nu al bijna 2 maanden last van. In het begin kramp en moeite met ontlasting. De huisarts dacht eerst aan blaasontsteking, maar gaf me vervolgens laxeermiddel omdat de verstopping het probleem leek. Na gebruik werden de buikkrampen iets minder, maar was ondertussen onbewust ook gestopt met het eten van gojibessen. Nu een week weer begonnen met de bessen en de krampen nemen weer toe. Vandaag, as we speak, bijna ondraaglijke krampen, hoofdpijn, een warm hoofd en af en toe hartkloppingen. Ik nam vandaag mijn voedingspatroon onder de loep en kwam uit op de gojibessen. Na enig google-werk zit ik met grote ogen de verhalen achter de gojibessen te lezen… heel herkenbaar en geloof direct dat hier de oorzaak ligt. De bessen gaan bij mij de prullenbak in (duur spul trouwens) en dan afwachten of ik opknap. Ik nam de bessen overigens in combinatie met yoghurt, muesli en agave-siroop. De yoghurt en de mudsli eet ik al jaren. Goed… ik puf de krampen nog even weg…

  • Paul ·

   Hallo Rien, Allereerst heel veel beterschap toegewenst! Hopelijk ben je snel van je buiklachten af. Zou je a.u.b. willen laten weten welke gojibessen je gebruikt(e)? Groeten, Paul

   ·
 14. Anoniem ·

  Ook ik was in de veronderstelling dat goji bessen hét nieuwe superfood zijn waar je dagelijks een klein handje van moet eten omdat ze super gezond zouden zijn. Ik ben momenteel bijna 17 weken zwanger en op meerdere websites werd mij aangeraden om dagelijks een beetje hennepzaad en een handje gojibessen te nemen, want dit zou veilig zijn tijdens zwangerschap. Eerlijk gezegd vind ik de gojibessen niet erg lekker, ik vind ze erg muf smaken, dus ik sla ze regelmatig over. Na de verhalen hier, sla ik ze helemaal maar over. Mijn kindje groeit goed en is erg bewegelijk, dus ik hoop dat de bessen verder niets hebben beschadigd. Wat vindt u van hennepzaad?

  • Paul ·

   Ikzelf ben fan van hennepzaad vanwege de goede verhouding aan omegavetzuren en essentiële eiwitbouwstenen/aminozuren. Als je doelt op de associatie van hennep met softdrugs, dan hoef je in ieder geval niet bang te zijn. Het zijn de onbevruchte vrouwelijke bloemen van speciaal opgekweekte planten van het type ‘Cannabis Indica’ die wiet en hasj voortbrengen. Het gepelde hennepzaad wat door veel mensen wordt gegeten staat hier totaal los van. De microscopisch-kleine hoeveelheid THC in hennepzaad is totaal verwaarloosbaar. Ik daarnaast zie niet in waarom je tijdens de zwangerschap geen hennepzaad zou mogen eten, maar mijn ervaring is dat er aan ieder voedingsmiddel voor- en nadelen kleven. Gezond eten is hoofdzakelijk een kwestie van uitvinden wat goed voor jouw individuele lijf werkt en wat niet. Natuurlijk zijn er risicovolle uitschieters, en natuurlijk ben je tijdens je zwangerschap extra voorzichtig, maar ik heb nog nooit gehoord of gelezen dat hennepzaad of hennepzaadolie gevaarlijk kan zijn tijdens de draagtijd. Er zijn aanwijzingen dat hennepzaad de aanmaak van bloedplaatjes remt, dus wellicht is het af te raden voor mensen met bloedstollingsproblemen. Bovendien oxideert (onbewerkte) hennepzaadolie erg snel, waardoor de houdbaarheid ervan kort is en het snel ranzig wordt. Let dus altijd goed op de houdbaarheidsdatum van hennepolie! (bron) Ik ben overigens geen arts, dus dit is enkel mijn persoonlijke kijk op de situatie. Groeten, Paul

   ·
 15. Pauline ·

  Hi Paul, Ik gebruikte eerst de gojibessen van het merk Mattisson en toen die op waren heb ik Pure rauwe gojibessen gekocht bij Bodyenfitshop. Schijnbaar een “eigen merk”. Kan hier helaas geen foto plaatsen van het etiket, dus zal de voedingswaarden per 100 gram hier beschrijven: Energetische waarde: 1519 kj/360 kcal – Vetten: 7,1 gram – Waarvan verzadigd: 2,0 gram – Koolhydraten: 58,0 gram – Waarvan suikers: 51,4 gram – Vezels: 7,8 gram – Eiwitten 12,1 gram – zout 60,0 milligram. Ingrediënten: 100% goji bessen. Kan sporen van pinda’s en noten bevatten. Aanbevolen gebruik: neem dagelijks minimaal 20 gram goji bessen als tussendoortje of in salades, smooties yoghurt etc. Verder staan er ‘natural ingredients’ en ‘raw superfoods’ symbolen op. Maar verder kan ik eigenlijk #bloos# nergens vinden waar ze oorspronkelijk vandaan komen etc. etc. Er staat namelijk verder niets op het emmertje. Ik hoop dat je er desondanks toch iets aan hebt. P.S. Heb net de allergoloog aan de telefoon gehad en die noemde het een typische allergische reactie, met name ook de hartkloppingen en mijn erge rode en warme gelaat, dus acuut mee stoppen. En ik krijg andere antihistaminica. Groetjes, Pauline

  • Paul ·

   Beste Pauline, Bedankt voor je bericht! Aangezien je allergoloog zegt dat het om een (klassieke) allergische reactie gaat, zou het dus waarschijnlijk met de van nature aanwezige eiwitten of alkaloïden in gojibessen te maken kunnen hebben; in dat geval zou de overgevoeligheidsreactie dus losstaan van de soort gojibes en zou je dus op alle gojibessen overgevoelig moeten reageren. Maar het kan ook liggen aan eventuele toevoegingen; deze staan dan wel niet in de ingrediëntenlijst vermeld (immers 100% gojibessen), maar tijdens de teelt en het bewerkings- en verpakkingsproces worden natuurlijk wel bepaalde processtoffen (bestrijdingsmiddelen, beschermingsmiddelen, bewaarmiddelen e.a.) gebruikt die niet per se in de ingrediëntenlijst hoeven te worden weergegeven. En dan zijn er ook nog de van nature in gojibessen aanwezige alkaloïden… Ik ben dan ook erg benieuwd naar eventuele toekomstige reacties om te zien of er overeenkomstige informatie binnenkomt voor wat betreft merk/verkooppunt. Groeten, Paul

   ·
  • Pauline ·

   Hi Paul, Gisteren eind van de dag is de huisarts nog geweest. Ik had het ijskoud, maar heet hoofd, hartritmestoornissen, trage pols… maar later bleek gek genoeg ook een te hoge bloeddruk. Volgens de huisarts een richting anafylactische shock reactie. Orale medicamenten en zetpillen gehad en nu gaat het weer prima. Ik denk alleen niet dat het verstandig is nog een ander merk uit te proberen. ;-) Gooi liever geen olie op het vuur. Dus dat laat ik maar aan anderen over. Succes met het inventariseren! Groetjes, Pauline

   ·
  • Paul ·

   Hoi Pauline, Anafylaxie is wel echt extreem heftig, in dat geval ben je er nog ‘goed’ mee weggekomen. Probeer het inderdaad NOOIT meer (ook niet met andere gojibessen), want een tweede anafylactische aanval/shock is doorgaans nog heftiger dan de eerste. En naarmate je keel verder opzwelt, kun je ernstige ademhalingsproblemen krijgen of zelfs stikken. :( Heel veel sterkte met het verdere verloop in ieder geval! Groeten, Paul

   ·
 16. Pauline ·

  Hi Paul, Bedankt voor dit stukje! Allereerst heb ik borstkanker gehad nu ziekte van Lyme en allergieën en nog wat vervelende kwaaltjes. ;-) Daarom dacht ik, ik wil mijn energie en weerstand verhogen met het gebruik van gojibessen. Naar mijn idee lukte dit ook echt, ik voelde me de eerste maand echt een stuk energieker. Maar vanaf vorige week donderdag kreeg ik hevige buikpijn met giga opgeblazen buik, misselijkheid tot braken toe en vervelende hartkloppingen. Nu was het zo dat ik net nieuwe medicatie had gekregen van de allergoloog omdat uit tests bleek dat ik een flinke gras/boom en stofallergie had. Dus ik gaf die allergiemedicijnen de schuld en ben er acuut mee gestopt. Maar de buikklachten bleven, ‘s morgens voelde ik me goed, maar zodra ik gegeten had, was het weer raak. En dat duurde de hele dag zodat ik niets meer kon eten of drinken. Het duurde even voor ik de link legde met gojibessen. Gisteren heb ik op aanraden van de apotheek Coca Cola gedronken en een maagbeschermer ingenomen. En inderdaad, ik voelde me iets beter. Wel nog een erg rommelende buik tijdens de avondspits na het eten van een kop soep. Vanmorgen ging het prima, ook het eten, totdat ik net de gojibessen droog at. Binnen no time fikse buikpijn, opgeblazen, misselijk en een rood hoofd!!! Dus dat was het moment dat het bekende kwartje viel en ik op zoek ging en dus hier terechtkwam. Hoe fijn ik me die maand ook voelde, voor mij geen gojibessen meer! Had ik dit maar eerder gelezen en geweten, omdat ik dus ook een pollenallergie heb. Bedankt, Pauline

  • Paul ·

   Hallo Pauline, Balen zeg dat je er nu pas achterkomt! Wel goed dat je dan nu het verband hebt gelegd met gojibessen, dan kun je ze in het vervolg ten minste mijden. Waar ik inmiddels erg benieuwd naar ben is of het een bepaald type gojibes is waar mensen ziek van worden (land van herkomst, teler, producent, verpakker, importeur, verkooppunt, merk etc.). Mag ik vragen van welke gojibessen je ziek bent geworden? En voor andere lezers: zouden jullie ook willen laten weten van welk soort gojibes je buikklachten (lage buikpijn, maagpijn, misselijkheid, braken, diarree etc.) hebt gekregen? Wellicht dat dit nog licht op de zaak werpt. Bij voorbaat dank! Groeten & sterkte, Paul

   ·
 17. Debbie ·

  Dag, Ik gebruik nu twee dagen een stuk of 6 gojibessen door de yoghurt, het zijn bessen die ik bij de natuurwinkel heb gekocht (raw) maar ik kan er niet tegen. Vreselijke buikkramp en duizelig. Ik ben ervan geschrokken en staak het gebruik onmiddellijk. Voel mij niet goed. Ik reageer niet snel op artikelen, maar ik wil dit toch melden met de waarschuwing voorzichtig te zijn met deze besjes.

 18. Brecht ·

  Geen idee wat “waarheid” is, maar feit is dat ik hondsberoerd word van deze besjes in gedroogde vorm. Misselijk, vreselijke buikkrampen en diarree. Voor mij dus geen gojibessen meer, dat lijkt me duidelijk!

  • Janna ·

   Gisterenmiddag at ik onderweg in de auto als enige een flinke hand gojibessen (nietsvermoedend). Eenmaal thuis gekomen werd ik almaar zieker: enorme pijnlijke buikkrampen, hevig overgeven. Omdat de andere familieleden niets hadden, kon het niet anders dan door de gojibessen komen. Vannacht trok het gelukkig weg, en zo ging ik eens op zoek op internet. Kwam op deze site. Ik ben stomverbaasd, dat op de pakjes goji dan niet een waarschuwing staat, om bijv. niet meer dan een paar per dag te eten. Ik laat ze verder staan. Ben duidelijk geïnformeerd door info hierboven.

   ·
 19. anna ·

  Hallo, Ik ben een meisje van 15 en eet elke ochtend een handje gojibessen bij mijn cornflakes. Ik heb nooit last van mijn maag of andere klachten, en ik slaap beter sinds ik gojibessen gebruik. En ik voel me ook beter. Voor mij zijn goji’s wel goed en alles wat te veel wordt gebruikt is slecht.

  • natasja ·

   Hi Paul, Ik gebruik ook al jaren gojibessen en ben er zeer tevreden over. Ik heb veel meer energie en mijn cholesterolgehalte is ook weer op een normaal peil. Ik ben 50 jaar oud. Ik vraag me af of jij een wetenschapper bent of iemand die interessant wil doen. Mensen nemen wel dingen van je aan die je hier schrijft. Terwijl er heel veel mensen zijn zoals ik zelf die wel baat hebben bij het eten van deze bessen. Uiteraard eet je ze met mate omdat overdaad altijd schaadt. Daarbij komt ook dat het effect voor iedereen anders zal zijn, denk aan allergie etc. Ik denk dat iedereen die overweegt gojibessen te gebruiken zelf moet ondervinden wat ze voor je doen… En net als met alles, gebruik ze met mate.

   ·
  • Paul ·

   Beste Anna c.q. Natasja, Ik vind het een tikkeltje eigenaardig dat je onder twee verschillende pseudoniemen lovende reacties over gojibessen achterlaat en mij ondertussen beticht van “interessantdoenerij” en het verstrekken van gekleurde informatie. En om je vraag te beantwoorden: ik ben iemand die interessant wil doen, lijkt me logisch. Groeten, Paul

   ·
 20. Ellen ·

  Beste Paul, Dank voor je reactie over de appelazijn, zojuist e.e.a. van gelezen, maar ik ben toch bang dat m’n darmen er niet zo goed tegen kunnen! Ik ben er dinsdag jl. pas mee begonnen, maar heb behoorlijk veel problemen met de stoelgang! Nu zeggen ze juist dat de appelazijn de balans in je maag en darmen weer terugbrengt? Maar zou het ook je darmen kunnen verschralen denk je? Zuur… En ik hoef absoluut NIET af te vallen. Ik eet ‘s morgens havermout, groente en voldoende fruit (appels e.a.)… Toch volhouden denk je? Al begonnen met een heel smerig drankje: darmreiniger van Kruidvat, vreselijk smerig is dat zeg! Graag je reactie. Alvast mijn dank! Gr. Ellen

  • Paul ·

   Beste Ellen, Darmproblemen hebben doorgaans niets te maken met schone of ‘verontreinigde’ darmen. Je darmwerking en darmkwaliteit zijn grotendeels afhankelijk van de hoeveelheid en verhouding van micro-organismen in de interne darmwand/darmbekleding. Dit geheel van microflora staat ook wel bekend als ‘darmflora’. Als je op kunstmatige wijze je darmen ‘reinigt’, gaan er niet alleen slechte bacteriën, schimmels en gisten verloren, maar ook nuttige darmflora. Krijg je ergens buikpijn of darmklachten (diarree, opgeblazen buik, obstipatie, winderigheid etc.) van, dan is dat meestal een teken dat je darmen er slecht op reageren. Ik denk dus niet dat het een kwestie is van ‘doorzetten’, maar veeleer een teken dat je spijsvertering er niet goed op reageert en dat je beter kunt stoppen. Ik ben overigens geen arts, dus zie mijn mening vooral niet als medisch advies… Ik probeer enkel met je mee te denken. Onderaan dit artikel over o.a. PDS & probiotica staan een aantal tips die voor mijzelf heel goed hebben geholpen (en nog altijd helpen) om spastische-darm-achtige klachten tot een minimum te beperken. Wellicht heb je er wat aan. Groeten, Paul

   ·
 21. Ellen ·

  Even heel iets anders: wat wél heel gezond is (let op, wel de BIOLOGISCHE kopen): APPEL CIDER AZIJN, te koop bij AH. Ga maar eens naar Google… en lees wat appelazijn zoal voor je kan betekenen! Ik ben er nu een paar dagen mee bezig i.v.m. die vervelende maagklachten, op advies van m’n zus dit gaan kopen en gebruiken. Wie weet krijg ik nog vele volgers! Je moet er even doorheen… 1 à 2 eetlepels mengen met water, opdrinken en direct een glas water er achteraan. Dit ook i.v.m. je tanden, die kunnen gevoelig worden, daarom een extra glas water… Sterkte allen! Ik laat over een poosje weten hoe het mij bevalt. Groet, Ellen

  • Paul ·

   Beste Ellen, In dit artikel over appelciderazijn kun je evt. meer lezen over de gezondheidsvoordelen van appelcider c.q. appelazijn. Bovendien staan er onderaan het artikel reacties van andere ervaringsdeskundigen. :) Groeten, Paul

   ·
 22. Marco ·

  Ik verkoop zelf Gojibessen op de Markt en lees daardoor dit artikel met grote interesse, zoals je zei is het niet wetenschappelijk onderzocht dat Gojibessen niet zo goed zijn als dat er door veel voedingsdeskundigen word beweerd. Maar aan de andere kant is dit artikel ook niet werenschappelijk onderbouwd, hoe veel moeite kan het zijn om eens 100 gram gojibessen te laten onderzoeken en daadwerkelijk vast te stellen welke voedingswaarde het bevat? Nu word het meer een ja nee verhaal. Mvg Marco.

  • Paul ·

   Het gaat niet alleen om de basic voedingswaarden van gojibessen, dus macronutriënten: eiwitten, koolhydraten en vetten… maar vooral ook om de micronutriënten: vitamines, mineralen en spoorelementen. En wellicht meer nog om de fytochemicaliën, ballaststoffen/vezels, (co)enzymen, antinutriënten etc. Een bedrijf of instantie moet hele goede (doorgaans commerciële) redenen hebben om een natuurvoedingsmiddel dusdanig grondig te analyseren. Daarnaast zijn het niet objectieve voedingsdeskundigen die beweren dat gojibessen over unieke gezondheidsvoordelen beschikken, maar uitbaters van webshops. Tot slot is het niet aan mij om wetenschappelijk te onderbouwen dat voedingsclaims niet kloppen. Het is wettelijk bepaald (in de warenwet en het warenwetbesluit) dat gezondheidsclaims wetenschappelijk onderbouwd moeten zijn. Logisch, want anders zou ik morgen komkommers kunnen gaan verkopen en kunnen beweren dat ze kanker genezen. En dat lijkt me nou niet bepaald de bedoeling…

   ·
 23. Reny ·

  Fijn, deze eerlijke informatie over de gojibessen, zonder commercieel oogmerk!

 24. Anoniem ·

  Pff wat een reacties allemaal… Paul: Heel erg bedankt voor dit artikel en voor de manier waarop het geschreven is (voor mij als 13 jarige ook makkelijk leesbaar). Gezien ik nogal doorsla met superfoods waaronder de Goji bessen ben ik je dankbaar voor dit artikel! Ik voel me er persoonlijk wel erg veel beter door maar ik snap jou ook als je zegt dat te véél gewoon slecht is vanwege de hoge concentratie schadelijke stoffen. Dus, dankje. :)

 25. Ellen ·

  Nog even een vervolg mail: ik had naast gojibessen ook cranberry’s toegevoegd aan m’n havermout, maar ik slik ook cranberry-tabletten voor m’n blaas en drink iedere ochtend sinaasappelsap met een halve grapefruit… dus dit zijn allemaal zuren. Ik denk nu dat deze combi funest is voor maag en darmen. Wat ga ik nu laten staan?

  • Lon ·

   Bijzonder. Ook ik gebruik sinds kort cranberry-muesli-mix in combinatie met gojibessen door mijn yoghurt. Na het eten hiervan heb ik veel last van maag en darmen. Ik weet nog niet of het aan cranberry’s of gojibessen ligt.

   ·
 26. Ellen ·

  Ook ik heb maagpijn van ??? Ik dacht eerst van de hazelnootmelk van Alpro, maar nu weet ik bijna zeker dat ‘t door de gojibessen komt, althans dat hoop ik dan… Je gaat twijfelen… Oprispingen, veel boertjes laten, maagzuur, vanmorgen weer! Ik maak havermout; normaal met sojamelk, maar nu met hazelnootmelk, maar de ene keer met en de andere keer zonder gojibessen… Gisteren nergens last van, maar nu al de hele dag een opgeblazen gevoel. Je gaat van alles denken: slechte stoelgang, maagpijn, wat is er aan de hand? Ik denk dat als je al een gevoelig darmstelsel hebt, zoals ik, dan reageert de één helemaal niet op de gojibes, maar de ander weer wel. Ik ga het uitproberen… geen gojibessen meer, wel chiazaad/lijnzaad en wat noten en soms hennepzaad. Van die combi kreeg ik nooit last, dus wie weet. Gisteren overigens geen havermout gegeten, maar daar heb ik nog nooit last van gehad, dus of het ligt aan de hazelnootmelk of aan de gojibes? Te veel toevoegen aan de havermout is misschien ook overdadig. Ik hou ‘t even bij chiazaad/lijnzaad. Soms rozijnen extra en/of noten. Wordt vervolgd…

  • Karin Fisser ·

   Ook ik heb net ontdekt dat ik misselijk word van deze besjes. Het verbaast me wel, want ook ik dacht dat de gojibes alleen maar gezond zou zijn!

   ·
 27. Simone ·

  Ik gebruik sinds 2 maanden iedere dag een handje gewelde goijbessen. Voel me er zeer goed bij. Energiek en heb deze winter nog geen verkoudheid griep gehad (in ons gezin met 3 jonge kinderen, waar behoorlijk gesnotterd wordt). Dit artikel staat haaks op de genoemde “marketingsites” waar ik me overigens wel herken in de positieve bijwerkingen. Krijg hierbij wel weer mixed feelings. Wat is tegenwoordig nog eerlijk?

  • Paul ·

   Hallo Simone, Het onderscheid is volgens mij dat ik geen commercieel motief heb om zowel de positieve als de negatieve eigenschappen van de gojibes te benoemen en dat de typische marketingsites wel degelijk baat hebben bij het uitsluitend uitlichten (en aandikken) van de positieve eigenschappen; want een superbes verkoopt nu eenmaal beter dan een doorsnee bes. Het is ook niet dat ik beweer dat gojibessen ongezond zijn en dat niemand ze zou moeten eten. Sterker nog: ik heb laatst nog een handje biologisch geteelde gojibessen op, volledig probleemloos zelfs… Het gaat erom dat veel mensen naarstig op zoek zijn naar dat ene wondermiddel (of het nu een besje, zaadje of pilletje is) en daar blindelings op willen vertrouwen. Maar helaas zal die superfood of wonderpil er nooit komen, want voor 100 problemen met 1000 verschillende oorzaken is nimmer 1 passende oplossing te vinden. Om die reden probeer ik te nuanceren en overal de voor- en nadelen van op te sommen, zo ook van gojibessen. Jammer dat je aan mijn eerlijkheid twijfelt, al vind ik het ook wel weer positief dat je sceptisch bent… :) Groeten, Paul

   ·
 28. Els ·

  Ook ik krijg darmklachten na het eten van gojibessen. Ik was vergeten dat ik er niet goed op reageer, ik had vorig jaar al zo’n vervelende ervaring gehad. Na een handjevol gojibessen had ik last van buikpijn en darmklachten. Vanmiddag heb ik een reep raw chocolate met gojibessen en sinaasappel gegeten. Nu – 3 uur later – zit ik nog met buikpijn en darmklachten als diarree. Vandaar dat ik even gegoogeld heb wat nu het effect van gojibessen op de darmen is en op deze site ben beland.

 29. Ashley ·

  Ook ik gebruik sinds een maand gojibessen, naast chiazaad in mijn kwark elke ochtend. Ik heb super veel baat bij de chiazaadjes omdat ze super goed zijn voor m’n stoelgang. Nu, sinds vorige week, super veel last van m’n maag gehad! Zo erg dat ik op mijn werk moest gaan zitten om even bij te komen. Na ongeveer een uurtje was het weg, maar ik voelde mij de hele dag niet top. Heb nu al een paar dagen geen kwark meer gegeten. Ik lees hier meer reacties op de gojibessen en ik denk dat het daaraan ligt. Ik hoop dat het niet aan de chiazaadjes ligt, want die vind ik fantastisch. De gojibessen laat ik vanaf nu achterwege!

  • Paul ·

   Beste Ashley, Ikzelf gebruik ook regelmatig chiazaad. Hierover kun je trouwens meer lezen in dit artikel over de heilzame eigenschappen van chiazaadjes. Ik heb er nooit problemen mee gehad, maar toch zijn er mensen die door toedoen van chiazaad te kampen krijgen met spijsverteringsklachten zoals misselijkheid, braken en diarree. Er kan dus sprake zijn van een overgevoeligheidsreactie (allergie, intolerantie of malabsorptie) van chiazaad, maar wat het onderliggende ontstaansmechanisme van deze klachten is, is mij niet bekend. Misschien is het een allergische reactie op de eiwitten in chiazaad? De heftige maagklachten die je beschrijft, heb ik nog nooit eerder gehoord in verband met chiazaad, dus het lijkt me niet onaannemelijk dat ze ontstaan door de goji’s. Wel is inmiddels bekend dat chiazaad contra-indicaties kan opleveren met bepaalde bloedverdunners en hartritmemedicijnen, dus misschien is dat nog iets om over na te denken? Sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

   ·
 30. Eddy ·

  Ook ik kreeg erg last van darmkrampen na het eten van de gojibes. De eerste maand ging goed, maar daarna is zowel mijn maag als darm erg gaan protesteren. Binnen 30 minuten diarree, totdat mijn darmen helemaal leeg zijn. :(

 31. Mirjam ·

  Bedankt voor dit fijne artikel. Ik reageer zelf niet goed op gojibessen – maar had er nooit verder over nagedacht. Ben gaan ‘googelen’ omdat een vriendin vertelde dat ze er zo slecht op had gereageerd dat ze per ambulance naar het ziekenhuis was gebracht. Daar had ze gehoord dat de bessen in België niet meer zomaar verkocht mogen worden.

 32. Joost ·

  Beste Salusie, neem anders een kijkje voor de voordelen van de polysachariden op…

  • Paul ·

   Beste Joost, Ik heb je reactie grotendeels afgekeurd omdat je letterlijke kopieën van auteursrechtelijk beschermd materiaal probeert te posten. Als je een punt wilt maken, kan dat in eigen (Nederlandse) bewoording; daarnaast kun je desgewenst links naar bronnen in je reactie zetten. Ik denk overigens dat je mijn punt nog steeds niet snapt. Ik beweer niet dat er geen nuttige stoffen in gojibessen zitten; ik beweer dat in álle plantaardige voedingsmiddelen nuttige (en minder nuttige) voedingsstoffen zitten. De gojibes is daarmee niet uniek, speciaal of revolutionair. Niet meer of minder dan bijvoorbeeld broccoli, asperges, walnoten, bataten, boerenkool of lijnzaad. De vraag is en blijft: moet je gojibessen in zijn geheel willen eten, als je alle voor- en nadelen tegen elkaar weg streept? Ik denk van niet, puur omdat er veel te weinig over de samenstelling van gojibessen bekend is en er veel mensen klachten door krijgen. Waarom denk jij van wel? Daarnaast beweer ik geenszins dat polysachariden ongezond zijn, integendeel! Mijn punt is enkel dat je voldoende polysachariden binnenkrijgt indien je gevarieerd eet. Je doet je lichaam geen plezier door stelselmatig polysachariden uit gojibessen (LBP e.a.) naar binnen te werken. Wat je lichaam nodig heeft is een enorme verscheidenheid aan polysachariden, want als het aankomt op complexe koolhydraten en voedingsvezels zijn afwisseling en diversiteit van cruciaal belang. Polysachariden zitten in alle plantaardige voedingsmiddelen en er zijn dan ook duizenden verschillende polysachariden. De manier waarop je spijsvertering ze afbreekt en welke onverteerbare delen er achterblijven in je darmen bepaalt de nuttigheid c.q. functie ervan. Eet daarom veel verschillende soorten groenten, fruit, noten, zaden, pitten, paddenstoelen, zeewier etc. en kleine beetjes volkorengranen en je bent veel beter af dan met gojibessen. Al met al zijn de polysachariden in gojibessen (LBP e.a.) simpelweg geen geldige reden om zomaar gojibessen te gaan zitten kauwen. Ja, er zijn nuttige eigenschappen bekend van o.a. LBP, maar ook van schimmels zijn nuttige, zo niet essentiële functies binnen het menselijk organisme bekend. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het daarmee veilig is (laat staan raadzaam) om candida te eten. Al met al zijn er betere c.q. veiligere alternatieven voor gojibessen. Groeten, Paul

   ·
  • Joost ·

   Mooi zo Paul dat je nu een toont lager zingt, hahaha.

   ·
  • Paul ·

   Hallo Joost, Ik verwacht dat er iets niet helemaal in orde is met je gehoor, want de toon waarop ik zing is onveranderd gebleven. Een enigszins kinderachtige reactie overigens, maar goed… Hieruit leid ik overigens af dat je dus niet voornemens of in staat bent om daadwerkelijk research te doen, informatie te interpreteren en een eigen mening te vormen, maar blindelings andermans standpunten kopiëren omdat ze aansluiten op jouw denkbeelden is natuurlijk je goed recht. Lach ze! Groeten, Paul

   ·
 33. Joost ·

  Polysachariden molecules of beta glucans (te vinden in medicinale paddenstoelen zoals Agaricus blazei, Reishi, Cordyceps, Maitake, etc.) hebben meermaals bewezen dat ze de productie van B-cellen en T-cellen activeren. Deze cellen bevorderen een gezond immuunsysteem. Sommige voedingsmiddelen, zoals Yacon wortel siroop ( familie van de zonnebloem, origineel afkomstig uit Peru, verkrijgbaar als superfood: Yacon Root Syrup) heeft precies de perfecte en ideale lengte voor suiker. Het heeft de zoete smaak van korte keten suikers, maar combineert de gezondheidsbevorderende eigenschappen van medium en lange keten polysachariden. Polysachariden in aloë vera verjongen de epitheelcellen (huidcellen) beter dan welke andere voedingstof die we kennen. Goji bessen zijn, mede door hun hoge polysachariden verhouding, niet alleen geweldig voor het immuunsysteem maar zijn ook perfect voor langdurige energie en uithoudingsvermogen, omdat polysachariden langzamer worden afgebroken dan korte keten suikers zoals glucose.

  • Paul ·

   Beste Joost, Ten eerste betreft je reactie een stukje tekst dat letterlijk gekopieerd is van andermans website. Normaal gesproken zou ik het wel zo netjes vinden om betreffend artikel als bron te vermelden, dus bij dezen. In dit geval doet de schrijver van jouw bron echter hetzelfde als jij: het artikel is een letterlijke vertaling van dit Engelstalig artikel (1-op-1 gekopieerd met behulp van Google Translate). Omdat de vocabulaire en grammatica van Google Translate tekortschieten, klopt er helaas nauwelijks iets van ‘jouw’ verhaal; veel termen zijn onvertaald gebleven of incorrect vertaald en de zinsstructuur en de verbanden zijn totaal verbogen. Het Engelstalige bronartikel over essentiële suikers is overigens wél erg interessant, maar dat bevestigt alleen maar mijn standpunt: dat de polysachariden in gojibessen alles behalve uniek of zeldzaam zijn; ze zitten in een enorm scala aan voedingsmiddelen. In het bronartikel staat een lijst van honderden voedingsmiddelen, waarvan ik een groot deel óók al eens heb behandeld op Salusi. Dat suiker energie levert en het uithoudingsvermogen ondersteunt is overigens logisch, want suiker is nu eenmaal efficiënte brandstof. Het nadeel van gojibessen is echter dat ze gedroogd zijn en dus nauwelijks nog water bevatten, waardoor er naar verhouding heel véél suiker in zit. Suikers (zowel monosachariden als disachariden) vormen tezamen misschien wel het allergrootste probleem binnen de hedendaagse voeding: suikerverslaving en versuikering (glycatie). Wat je doet is iets negatiefs (suiker) op een positieve manier verwoorden, waardoor een vertekend beeld ontstaat. Al met al gaat het veel te ver om de gojibes een superfood te noemen, want deze bes beschikt niet over unieke, revolutionaire of buitengewoon heilzame eigenschappen. De bes is erg voedzaam en potentieel giftig; daar houdt het eigenlijk bij op. Er zijn talloze voedingsmiddelen die eveneens over de goede eigenschappen van gojibessen beschikken, maar niet over de negatieve. Sla het Engelstalige bronartikel (waaruit jouw reactie oorspronkelijk is gekopieerd) er maar eens op na, en je zult zien dat het kleine stukje dat je uit de slechte, Nederlandse vertaling hebt gekopieerd de lading van het volledige (Engelstalige) verhaal totaal niet dekt. Groeten, Paul

   ·
  • Karin Fisser ·

   Kan allemaal wel zijn, maar toch raar dat er zo veel mensen (waaronder ik) misselijk of erger worden van gojibessen? Dan heeft het toch geen zin om ze te blijven verdedigen / verheerlijken?

   ·
 34. Frederike ·

  Elke ochtend eet ik een bakje yoghurt. Ik ben eergisteren begonnen met een klein handje gojibessen (gekocht bij de gezondheidswinkel) in de yoghurt. Nu uitslag, het lijkt en voelt als brandwondjes, in mijn gezicht. Eerder in mijn leven nog nooit uitslag gehad, nergens op mijn lijf (ben 62 jaar). Ik vermoed zeker een relatie met het eten van de bessen, anders wel erg toevallig, toch?

 35. Bas ·

  Beste Paul, Als je rekening houdt met verhoogde levels van atropine, wat lijkt jou dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid? Mij lijkt 30 gram per dag redelijk veel. Ik drink wel eens 1 kop thee van 5 gram gojibessen en dat laat ik dan slechts 20 seconden trekken. En dan alleen in de winter als mijn weerstand sowieso lager is. Hiervan geen last. Waar ik overigens wel even op wil wijzen is dat de toko ook theezakjes met gojibessen verkoopt. Het leek er alleen op dat er ook takjes van de plant in zaten. Die zijn dus wel echt giftig. Dan dus maar beter vers.

  • Paul ·

   Beste Bas, Ik ben een hobbyist, dus ik doe liever geen expliciete aanbevelingen over exacte hoeveelheden. Ikzelf eet hooguit een klein handje biologische gojibessen en dan hooguit 2 keer per week. Dagelijks gojibessen eten doe ik persoonlijk uit voorzorg sowieso liever niet. Maar ik ken mensen die van kleine hoeveelheden al klachten krijgen en eveneens mensen die dagelijks probleemloos gojibessen eten. Er zou eigenlijk uitgebreid onderzoek naar (geïmporteerde) gojibessen gedaan moeten worden door een toxicoloog…

   ·
 36. kimberley pex ·

  Ja, familie van de nachtschade, net zoals tomaat, aubergine en aardappel. Tis dus geen drama. Alleen als je de zwarte nachtschade bessen zou opeten, kun je je heel raar voelen en doodgaan. Zwarte nachtschade (belladonna) wordt verwerkt in de druppels van Dr. Vogel, ‘n goede pijnstiller, maar kan bij overdosering net zoals de gojibes psychoses veroorzaken. Maar ‘n paar dagdoseringen Belladonna druppels of ‘n handvol gojibessen zullen dat nooit kunnen veroorzaken. Inderdaad, die pesticiden -waar trouwens alles mee wordt bespoten- dat is niet zo’n prettig verhaal. Denk maar aan ons veevoer (ons dagelijks vlees) in de EU en geïmporteerde sojabonen uit de VS, hélemaal vol pesticiden. Ook waar is ‘t eind… Als je de bessen weekt, en ‘t water weggooit, net zoals bij krenten en rozijnen, is ‘t meeste gif al weggespoeld.

 37. Gerhard ·

  Mocht je niet-biologische goji bessen eten, dan kunnen klachten zoals maagpijn en huiduitslag ook weleens veroorzaakt worden door bestrijdingsmiddelen. De meeste bessen komen uit China, waar ze ongetwijfeld als massaproduct gekweekt worden en de chinezen nemen het wat minder nauw qua bestrijdingsmiddelen in vergelijking tot het westen. Bovendien is de gojibes een kwetsbare vrucht die snel wordt aangevreten door insecten en schimmels. Het zou me daarom niet verbazen dat sommige klachten niet worden veroorzaakt door atropine, maar door E220 en bestrijdingsmiddelen. Ikzelf heb overigens nergens last van, maar ik heb een erg sterke maag.

 38. Zoet ·

  Bedankt Paul voor je waarschuwing. Twee weken geleden kocht ik 250 gram Gojibessen en eet nu 20 gram per dag. Eerlijk gezegd merk ik niets, geen positieve en geen negatieve fysieke en/of mentale reacties. Omdat ik alleen maar postitieve geluiden over de bes hoorde heb ik nu 1 kg besteld. Ik dacht toen, baat het niet het zal ook wel niet schaden. Vitamines zijn immers altijd wel gezond. Achteraf misschien toch niet zo’n goed idee. De reactie op dit blog bevat veel nuttige informatie. Het heeft mij in ieder geval wel aan het denken gezet. Wat mij het meeste zorgen baart is niet zo zeer de eigenschappen van de bes zelf maar meer het productieproces. En dan vooral de controle hierop. Ik denk nu in ieder geval wel na over het gebruik van mijn nieuwe pak Goji bessen. Is wassen een optie zodat je in ieder geval de bestrijdingsmiddelen zo veel mogelijk verwijdert? Dat doe je immers met alle fruit en groente. Heb ik nog een vraag aan jou Paul: Kun je misschien iets meer vertellen over je achtergrond bv. je beroep of opleiding.

 39. brad ·

  Allemaal marketing en hype. Een geldmaakmachine en scam. Je kan het net zo goed met rozijnen doen, die zijn 5 tot 10 keer goedkoper! Zal wel de volgende hype worden, maar dan veel duurder verkopen natuurlijk…

 40. Anja R ·

  Wat een waardeloos artikel! “De gojibes komt van de nachtschadefamilie, dus giftig, dus niet meer eten”??? Hoe wil je zo’n uitspraak in aardappeletend Nederland lanceren en dan niet vreselijk dom overkomen! Net als alle voedsel geldt; gezond, zo lang het met mate gegeten wordt. Gezien de aardappel ook van de nachtschadeplant komt en heel Nederland het er al honderden jaren prima op doet zie ik bovenstaand verhaal als complete onzin en niet gestaafd op enig bewijs.

  • Paul ·

   Beste Anja, Je citeert bovenstaand artikel totaal naar eigen inbreng. De stelling “de gojibes komt van de nachtschadefamilie, dus giftig, dus niet meer eten” wordt immers nergens in de tekst vermeld. Deze uitspraak (die je dom noemt) is dan ook geheel van jouw eigen makelij. Met het eerste deel van je bewering “nachtschadefamilie, dus giftig” ben ik het overigens helemaal eens. Zoals ik Wil hierboven ook al uitlegde, is elke nachtschade giftig, maar worden tomaten, aardappels en aubergine uitsluitend gegeten als ze geschild, verhit en/of rijp genoeg zijn. Dit is noodzakelijk om de concentratie aan gifstoffen terug te brengen tot een absoluut minimum. Eet maar eens een rauwe aardappel met schil, een onrijpe (groene tomaat) of een onbereide aubergine, en je zult zien dat je ook van deze nachtschades flink ziek kunt worden. Overigens is het punt van bovenstaand stuk geenszins dat iedereen die gojibessen eet, ziek wordt. Het punt is dat er veel mensen ziek van zijn geworden, kunnen worden en zullen worden. De mogelijke redenen daarvoor heb ik hierboven al in verscheidene reacties geprobeerd te verhelderen. Het doel van bovenstaande tekst is oproepen tot voorzichtigheid; een gewaarschuwd mens telt immers voor twee, toch? Talloze praktijkvoorbeelden en reacties laten overigens zien dat terughoudendheid t.o.v. gojibessen geenszins onterecht is. Ik zou je willen aanraden om bovenstaande reacties grondig door te nemen voordat je nogmaals een ongenuanceerde uitspraak doet. Ik kraak mensen niet graag af, maar een ondoordachte en honende reactie als de jouwe getuigt cynischerwijs juist van de domheid die je probeert aan te kaarten. Met vriendelijke groet, Paul

   ·
 41. guusje ·

  Hmm zo heb ik het nog nooit bekeken. Ik at eerst best vaak goji bessen, totdat ik hoorde over een bepaald e-nummer wat er aan is toegevoegd. Ik zag dat de enige soort waar dat niet zo was was een veel duurdere dus nu gebruik ik het echt nog maar heel soms. Maar ben de smaak een beetje zat. Heftig om te lezen dat sommigen er zo ziek van zijn geworden! Wij hebben hier thuis nergens last van. Maar aubergine en aardappel zijn dus ook giftig? Werkelijk? In bladgroenten zitten toch ook altijd een klein beetje gif?

  • Paul ·

   Beste Guusje, Bedankt voor je informatie! Ik was er niet eens van op de hoogte dat er synthetische hulpstoffen c.q. E-nummers aan gedroogde gojibessen werden toegevoegd. Ik heb er zojuist eventjes onderzoek naar gedaan en nu blijkt inderdaad dat er aan heel veel gojibessen E220 (zwaveldioxide) wordt toegevoegd. De “mooie” aanduiding voor zwaveldioxide is ‘conserveermiddel’, maar in principe is het een insectendodend middel (pesticide/insecticide) dat tevens schimmels en bacteriën doodt. Het is een giftige stof die vooral schadelijk is voor de longen en het spijsverteringskanaal en ikzelf probeer E220 te allen tijde te mijden. Al met al een belangrijk punt om op te letten bij de aanschaf van gojibessen. Het enige wat op de ingrediëntenlijst zou moeten staan is ‘gojibessen’. :P Groeten, Paul

   ·
 42. Coosje ·

  Ook ik dacht gezond bezig te zijn met het eten van de gojibessen. Hup ‘s ochtends in de yoghurt, samen met chiazaadjes, macapoeder, muesli en lijnzaad. En elke keer werd ik kort daarna niet lekker… Heftige buikpijn en hartkloppingen. Waar het precies door kwam? Ik had geen idee. Elke keer besloot ik een onderdeel weg te laten, tot ik uiteindelijk alleen nog maar yoghurt en gojibessen had. Ik werd steeds zieker en zieker… Ging slechter zien, had de hele dag hartkloppingen. Dan als laatste de yoghurt maar weg, misschien kon ik niet tegen melk en zuivelproducten? Het kon in mijn beleving onmogelijk aan de gojibessen liggen. Tot het moment dat ik een kopje thee van de bessen had gezet. Ik had het op en mijn hele wereld stortte in elkaar! Ik heb over de grond gerold van de pijn. Heb nog geroepen dat een bevalling beter te doen is! Daarna ging het licht uit! Ik bleek een allergie voor atropine te hebben, met alle gevolgen van dien. Ik kan het gelukkig navertellen. Heb de bessen keurig bij de tuinen gekocht, dus die waren gewoon van goede kwaliteit (althans dat mag je hopen). Ik zeg niet dat de bessen voor iedereen gevaarlijk zijn, maar als je een atropine allergie hebt (en wie weet dat nou helemaal?) kan het eten van de bessen (ik nam maar een klein beetje per dag) je fataal worden! Dus wees op je hoede!

  • Ex-gojifan ·

   Coosje, zo herkenbaar! Ik wilde nog een poging wagen om er thee van te maken. Misschien dat ik er dan beter op zou reageren, maar dat doe ik dus naar niet. Ze liggen nu in de vuilnisbak, hoe jammer ik dat ook vind…

   ·
  • Iris ·

   Hier geen buikpijn, maar volgens de huisarts wel een toxische reactie op de gojibes. Ik kreeg vrijwel meteen na het eten van gojibessen heftige irritatie in mijn mond. Ik at in totaal 4 stuks en bij de 4e had ik door dat ik niet door moest eten. De bessen kwamen gewoon van de bio-winkel en mijn man heeft nergens last van. Daarentegen loop ik nu al 4 dagen met een erg pijnlijke mond en tong. Het is zo erg dat nu zelfs mijn hele gezicht pijn doet, en slikken is ook geen pretje… Volgens de huisarts kan het nog 2 weken duren. En @ Feries: Ik vind het gewoon ronduit beledigend dat jij het bestempelt als een complot. Ooit weleens gehoord dat elk lichaam anders is?

   ·
 43. Jan ·

  Ik gebruik nu een dag of 4 de gojibes… Ik schat zo’n 20 gram per dag. Sinds 2 dagen heb ik maagpijn als ik hoest die doorstraalt naar mijn ribben. Komt iemand dit bekend voor?

 44. Feries ·

  Ik gebruik ze sinds drie dagen en ik heb me nog nooit zo lekker gevoeld in m’n leven. Ook als ik in de ochtend wakker word dan merk ik op dat m’n tollie al veel eerder wakker is als je begrijpt wat ik bedoel en dat gebeurt elke ochtend, geen grap. Dit is niets anders dan conspiracy.

  • Paul ·

   Beste Feries, Goed om te horen dat jij je prettig voelt bij gojibessen, maar dat anderen er ziek van worden heeft natuurlijk niets van doen met een samenzwering; misschien verwar je de term met maagzweer. :P

   ·
 45. Wil ·

  Hallo, ik gebruik nu ongeveer 2 jaar gojibessen, een handje ‘s morgens, overgoten met heet water. Ik voel me erg goed. Of dat door de bessen komt weet je natuurlijk niet zeker. Mijn vrouw consumeert ongeveer dezelfde hoeveelheid en voelt zich ook prima. Ik vind de opmerking over atropine in relatie tot nachtschadeachtigen onjuist. De nachtschadefamilie kent een groot aantal planten waarvan de vruchten zeer eetbaar en onmisbaar zijn zoals de aardappel en de tomaat. Omdat ik Gojies zelf kweek, weet ik dat er een duidelijk verschil bestaat tussen de inlandse boksdoorn en de Chinese variant, dus die twee soorten kun je niet over een kam scheren en dat wordt wel gedaan. Proef ze maar eens, de bessen van de boksdoorn zijn veel kleiner en niet te eten zo bitter. De gekweekte heerlijk en groter.

  • Paul ·

   Beste Wil, In China worden gojibessen veelal geteeld in grote plantages. Meestal wordt er gekozen voor het enige neefje van de Lycium barbarum waaraan gojibessen groeien, namelijk de Lycium chinense (tevens bekend als Lycium Tibeticum). In principe hoeft de een niet onder te doen voor de ander, maar dat hangt voornamelijk van de omstandigheden af waaronder de bessen groeien (klimaat, voedingsbodem etc.). Je punt over nachtschades snap ik overigens niet. Het overgrote merendeel van alle nachtschaden bevat namelijk atropine of gelijksoortige toxische alkaloïden. De aardappel en tomaat zijn hierop geen uitzondering. Zo bevatten tomaten tomatine; naarmate tomaten rijper worden neemt de hoeveelheid tomatine echter af. Onrijpe, groene tomaten bevatten desalniettemin voldoende tomatine om flink ziek te worden en 400 mg tomatine kan al fataal zijn. Aardappels zijn nog een stuk linker vanwege de atropine-achtige gifstof solanine. Voordat aardappels verkocht mogen worden voor menselijke consumptie gaan ze dan ook een streng selectieproces door. Dertig tot tachtig procent van de solanine in een aardappelknol zit (“gelukkig”) net onder de schil en wordt dan ook verwijderd bij het schillen. Groene plekken duiden op hoge concentraties solanine en dien je dan ook weg te snijden. Bij het koken van aardappels gaat er nog meer solanine verloren. Ook aubergines zijn nachtschades, en deze kun je niet rauw eten vanwege de atropine-achtige alkaloïden solanine en nicotine. Al met al gelden er voor nagenoeg alle nachtschades die geschikt zijn bevonden voor menselijke consumptie zeer strenge richtlijnen en regelgeving, maar dat geldt niet voor gojibessen. Ze worden zonder pardon rauw en in zijn geheel gegeten en hoeveel gifstoffen je daarmee binnenkrijgt is en blijft een raadsel… Groeten, Paul

   ·
 46. barbara ·

  Ik vind het artikel niet goed onderbouwt. Wat zegt het nu eigenlijk? dat er dus ook koolhydraten inzitten? ja, dus? Er wordt niets gezegd over de vele vitamines en eigenschappen die je normaal in pilvorm slikt. En over het afvallen: iedereen weet dat de ultieme afvalpil niet bestaat. Maar daarvoor is hij ook niet bedoeld! Ik ken tientallen mensen die er veel baat bij hebben. Ik slik ze voornamelijk als ik niet aan mijn groenten en fruit-target komt, en voor mijn LIBIDO. ;-)

  • Paul ·

   Beste Barbara, Het punt is niet dat er koolhydraten in gojibessen zitten; dat valt immers te verwachten in fruit. Het punt is dat de stof die veruit de meeste commerciële websites en webshops als “de supervoedingsstof van de gojibes” verkopen een vorm van koolhydraat betreft die op geen enkele manier uniek is voor de gojibes en bovendien niet over de gezondheidsbevorderende eigenschappen beschikt die worden gesuggerererd. Dus waarom dure (en potentieel giftige) gojibessen eten als je net zo goed een goedkope appel kan nemen?. Ook de “vitamines die je normaal in pilvorm slikt” (ik -en vele anderen- slik overigens nooit vitamine- en mineralensupplementen omdat de werking van (deels) synthetisch vervaardigde en geëxtraheerde micronutriënten nooit wetenschappelijk is vastgesteld) zitten volop in beduidend goedkopere en gangbaardere vruchten. Dat er mensen zijn die -op welke manier dan ook- baat hebben bij gojibessen is ook niet de strekking van het artikel; ik denk zelfs niet dat er ook maar iets kan worden genoemd waar niemand baat bij heeft, al is het maar vanwege een placebo-uitwerking. En als je dan toch zo kritisch bent over de onderbouwing van teksten, kun je me dan in ieder geval uitleggen waarom gojibessen volgens jou libido-bevorderende werking zouden hebben? Daar ben ik namelijk enorm benieuwd naar. Het punt van bovenstaand artikel is overigens enkel dat er relatief veel mensen ziek worden van gojibessen (lees alleen al eens de reacties hierboven grondig door) en dat je er dus terughoudend mee om dient te springen. En dat er telkens nieuwe “superfruits” en “superfoods” verschijnen die nagenoeg allemaal ook weer verdwijnen, en naar mijn mening is dat niet zonder reden. Al met al geef ik de voorkeur aan blauwe bessen. :P Met vriendelijke groet, Paul

   ·
 47. Janita ·

  Ik heb deze bessen bij een biologische natuurwinkel gekocht. Maar nadat ik er een paar in de yoghurt had gedaan, kreeg ik naderhand zo’n vreselijke maagpijn dat ik bij de spoedarts terechtkwam. Ik had toen niet in de gaten dat het van deze bessen kwam. Er is zelfs een echo gemaakt, maar daar was niets op te zien. Nu heb ik alweer twee keer na het eten van een paar bessen in de yoghurt weer zo’n pijnaanval gehad. Eigenlijk denk ik nu dus dat het van deze bessen komt…? Is er iets bekend dat dit zo’n heftige reactie op kan roepen? De aanval duurt echt een paar uur!!!

  • Paul ·

   Beste Janita, Een aanval van maagpijn (en later darmkramp en/of overgeven en/of diarree) wordt vaak veroorzaakt door een voedselvergiftiging. Uit ervaring kan ik zeggen dat er zeker gelijksoortige reacties bekend zijn met het oog op gojibessen, maar ik ben er niet zeker van of er ook daadwerkelijk onderzoek naar is gedaan. Wetenschappelijk “bewijs” kan ik dan ook niet overhandigen. Al met al hangt het tevens van je individuele gestel(dheid) af hoe intens je lichaam op bepaalde (gif)stoffen reageert. Zo kun je allergisch/intolerant zijn of een relatief zwakke maag hebben. Om die reden raad ik in dit artikel voorzichtigheid en terughoudendheid aan. Groeten, Paul

   ·
  • Ex-gojifan ·

   Ik heb hetzelfde meegemaakt. Ik kwam in aanraking met Goji bessen en werd super enthousiast. Mijn huid zag er beter uit ik voelde me goed. Iedereen die het maar wilde horen vertelde ik over dut super-besje. Als ik hoofdpijn kreeg at ik mijn bessen en weg hoofdpijn! Tot dat ik darmklachten en maagpijn kreeg. ik dacht er niet aan dat het door de Goji besjes kwam, maar voor de zekerheid stopte ik wel met de bessen. Nadat ik weer was opgeknapt at ik weer de besjes en weer maagpijn en last van mijn darmen. Waarschijnlijk mijn maag nog te gevoelig dus even geen besjes. Een week later nog een keer geprobeerd en giga maagkrampen en misselijk. De aanval duurde zeker een uur. Weer een paar dagen de besjes laten staan. Ik baalde ervan want ik was zo enthousiast! Afgelopen woensdag weer Goji bessen genomen (klein beetje), ben op de tijd gaan letten of ik binnen een bepaalde tijd last zou krijgen en ja hoor! 45 minuten na het eten begon mijn maag te protesteren, enorme krampen, diarree, ik voelde me echt beroerd, misselijk en uiteindelijk overgeven. Ik baal hiervan want ik geloofde echt in de goede dingen van dit besje. Echter durf ik ze nu niet meer te nemen. Zelfs verwerkt in een smoothie kreeg ik maagklachten.

   ·
  • Marianne ·

   Ook ik krijg enorme maagpijn na het eten van gojibessen. Ik heb er net een paar gegeten: maagpijn! Zo ben ik op deze site terechtgekomen, ik heb een zoekvraag uitgezet. Ik krijg er dus maagpijn van en ik ben zo te zien niet de enige.

   ·
 48. simon ·

  Ik heb 2 uur na het eten van gojibessen (in een smoothy) 4 keer moeten overgeven. Het gekke is dat ik me niet eens echt ziek voelde. Ik heb nog een dagje last van mijn darmen gehad en toen was het over. Wel klopte mijn hart erg snel, maar dat zou ook als reactie op het overgeven kunnen komen. Kan goji de boosdoener zijn?

  • Paul ·

   Beste Simon, Jouw lichamelijke reactie kan zeker zijn uitgelokt door gojibes-eigen gifstoffen of door een toxisch residu van een gewasbeschermingsmiddel. Ikzelf probeer graag allerlei groenten en vruchten uit, maar moet (helaas) zeggen dat ik jouw verhaal al veel vaker heb gehoord in relatie tot gojibessen. Of in ieder geval verhalen met een zeer sterke gelijkenis. Groeten, Paul

   ·
 49. Hans ·

  Hoi Peter, Het is een nogal negatief stuk wat je schrijft. Helaas haal je niet zoveel bronnen aan en lijkt het alsof je andere sceptici kopieert. Ik ben zelf intensief op zoek naar de heilzame werking van Goji en ja, je kan er heel veel over vinden, en veel lijkt op marketing. Echter zijn er een aantal dingen in jou stuk die niet kloppen, althans niet zonder bronvermelding. Ten eerste staat er in je stuk dat sommige websites 30 gram per dag aanraden. Na veel, heel veel sites gelezen te hebben kom ik die niet tegen. Ik lees overal dat je je juist aan de aanbevolen hoeveelheid moet houden die tussen de 5 en de 30 gram ligt. De meeste sites geven zelfs aan dat meer innemen dan de aanbevolen hoeveelheid niet oké is. Je geeft ook aan dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat ze het immuunsysteem versterken waar je een bron aanhaalt. Deze bron geeft inderdaad aan dat dit zo is echter andere onderzoeken in de lijst van PubMed die je ook aanhaalt geven echter weer aan dat er waarschijnlijk wel verbintenis is met de ruime hoeveelheid polysachariden en het versterken van je immuunsysteem, en weerlegt die bron andere uitspraken die je in het artikel doet. Zo geef jij aan dat er bessen zijn die boven de hoeveelheid atropine de veilige acceptatienorm uitkomen. In jouw bron staat echter het tegengestelde, dat deze waarde juist niet boven de 17 uitkomt. Dus de bessen zijn dus niet giftig als men de aanbevolen hoeveelheid tot zich neemt. Je zegt verder dat ze niet gezonder zijn dan appels en peren terwijl er juist in wetenschappelijke onderzoeken is aangewezen dat deze bessen bijzonder gezond zijn en veel positieve invloed kunnen hebben op de gezondheid. In je bron van PubMed kun je veel wetenschappelijk aantoonbare zaken vinden dat ze een positief invloed hebben op je gezondheid. Als ik daar doorlees waar ze goed voor zijn vraag ik me af waarom je deze bessen eigenlijk niet zou gaan eten. Mijn enige punt van kritiek op de gojibes is nu eigenlijk nog de zorgelijke verbouwing ervan. Dit vind ik echter niet terug in jouw verhaal terwijl het voor mij een van de belangrijkste zaken is om deze bessen zeer kieskeurig te kopen. Vanwege het succes van deze bessen over de hele wereld worden ze veel verbouwd in China. Om aan de vraag te voldoen worden er veel pesticiden gebruikt, zelf op de zogenaamde biologische Goji. Er zijn in voorgaande jaren zelfs geen bio certificeringen uitgegeven door sommige landen vanwege fraude. Ik ga ze in ieder geval wel proberen. Ik ga voor een merk welke ik goed heb onderzocht en waarvan ik hopelijk aan kan nemen dat ze ook echt biologisch zijn. Alle voordelen die ik heb kunnen vinden wegen niet op tegen de nadelen. Volgens mij is het belangrijk om je altijd goed te beseffen wat voeding met je doet, vergis je niet in het meeste voedsel wat we dagelijks tot ons nemen, hier kun je ook hele boekwerken over schrijven!

  • Paul ·

   Beste Hans, Mijn naam begint wel met een ‘P’, maar is toch echt Paul. :P Als je de moeite neemt om “gojibessen 30 gram per dag” in je search engine te kopiëren zul je zien dat er wel degelijk talloze websites zijn die tot 30 of zelfs 38 gram gojibessen per dag aanraden. Of misschien heb je het woordje ‘tot’ in die zin over het hoofd gezien? Dat polysachariden ongezond zijn beweer ik geenszins, ze zijn namelijk hartstikke gezond. Ik beweer enkel dat de claims van de verkopers niet worden ondersteund door wetenschappelijk bewijs. Natuurlijk zijn er aanwijzingen, maar die zijn er voor alles. Wat je zelf ook al aangeeft: neem een willekeurige statement en je zult zowel wetenschappelijke aanwijzingen voor als tegen vinden. Mijn punt wat betreft polysachariden is veeleer dat ze niet uniek zijn voor gojibessen en alles behalve speciaal zijn. En ja, er is een onderzoek dat uitwijst dat de atropine in bepaalde gojibessen niet boven de 17 uitkomt. Dat er gojibessen zijn die onder de norm blijven sluit echter niet uit dat er ook volop gojibessen zijn die de norm overstijgen. En die zijn er genoeg; dat moet ook jij hebben gezien als je daadwerkelijk “intensief op zoek” bent geweest naar info over gojibessen, en al helemaal als je PubMed objectief hebt doorgespit. In de bezorgdheid die je uit over de argeloze verbouwing en bespuiting van gojibessen kan ik me overigens volledig vinden, die zal zeker niet bijdragen aan de heilzaamheid van de bessen. Het enige wat ik doe is mensen waarschuwen voor de mogelijke gevaren van gojibessen, en als ik de vele zorgwekkende reacties hierboven en -onder lees lijkt me dat geenszins overbodig… Groeten, Paul

   ·
  • Klaar ·

   Welk merk is dat, Hans?

   ·
 50. josh ·

  Goed artikel! Ik hou wel van dit soort artikelen, artikelen waar niet met de hype wordt meegeschreven, maar waar wordt onderzocht en genuanceerd.

  • Maira ·

   Wat is er dan precies onderzocht Josh? Ik vind dit artikel net zo slecht onderbouwd als de gezondheidsclaims.

   ·
 51. Gina ·

  Jee, wat een verschillende reacties!!! Toch wil ik het graag zelf gaan ondervinden. Ik zou alleen heel graag willen weten wat de aanbevolen hoeveelheid per dag is en of gojibessen passen in een koolhydraatarm dieet?

 52. Niels ·

  Deze week kochten we 500 gram gedroogde gojibessen. Drie van de vier gezinsleden aten er de eerste dag een aantal. Ik at er iets meer, ongeveer 15 stuks. De nacht daarop was verschrikkelijk: ik heb nog nooit zo veel overgeven en diarree gehad als water. Ik had het het ergste, degenen die wat minder ervan aten hadden het gelukkig in wat mindere mate, maar waren er ook goed ziek van. Het gezinslid dat de bessen niet wilde eten, mankeerde niets! Voor ons een bewijs dat de gojibessen de oorzaak waren. Ik vraag me af of er niet grondig onderzoek gedaan moet worden naar de toxische waarden van deze bes. Of is dit al gebeurd? Wie weet er meer over?

 53. mallory ·

  Weleens van het placebo-effect gehoord? Je denkt dat het werkt, dus voel je je beter. Een positieve instelling werkt beter dan een besje (dat hebben ook onderzoeken aangetoond). Er worden ook behoorlijke claims gemaakt betreffende gojibessen! Zo zouden ze kanker genezen en tumorgroei remmen… Kom nou toch; gewoon weer een hype! Als mensen gewoon eens hun levensstijl zouden veranderen, zouden ze echt dat besje niet nodig hebben. Eet gewoon een appel (of een framboos, schijnt ook superfruit te zijn)…

 54. alicia ·

  Ik ben echt gek op gojij bessen, maar zeker ook op de incabessen. Kennen jullie dat al? Meestal doe ik beide door de yoghurt.

 55. Jet ·

  Ik krijg slaap van die bessen. Ik heb het meermaals getest, en echt, ik krijg er slaap van!

  • Alexa ·

   Ben blij om dit te lezen! Ik heb ze vandaag voor het eerst gekocht en op mijn werk gegeten. Ik moet meer dan een uur rijden om thuis te komen en onderweg naar huis had ik de grootste moeite om mijn ogen open te houden en me te concentreren op de weg. Ik begreep er helemaal niets van, want zo moe voelde ik me niet. Ik had al het idee dat het waarschijnlijk door de bessen kwam. Jammer.

   ·
 56. Frank ·

  Ik kreeg na het eten van gojibessen een sterk allergische reactie in mijn gezicht: opgezwollen wangen, rood en branderig gevoel. Balen! Nog een vraagje: als dit familie is van de nachtschaden, kun je ze dan koken om het gif af te breken? Of stel je voor om ze liever helemaal te bannen? Met vriendelijke groet, Frank

 57. Wilma ·

  Vorig jaar zomer ben ik begonnen met de gojibessen en voelde me er heel goed op. Maar ik kreeg ineens enorme maagpijn. Niets hielp daartegen, alleen toen ik gestaakt was met het eten van de bessen, ging de maagpijn over. Ik vond dit jammer omdat ik wel merkte dat ik meer energie ervan kreeg. Enige weken geleden ben ik weer begonnen om te kijken of het weer zo ging. Tot nu toe heb ik geen maagpijn gehad, dus ik hoop dat het zo blijft.

  • Paul ·

   Het is niet gek dat je van gedroogde gojibessen energie krijgt; ze bestaan immers grotendeels uit (vruchten)suiker. Energietoename is dan ook niet per definitie een geldige reden om gojibessen te eten. Als je maag protesteert, zou ik toch zeker naar je maag luisteren.

   ·
 58. ineke ·

  Na 1 dag gebruik is mijn gezicht opgezwollen en branderig. Op de verpakking staat geen waarschuwing of dosering… Ik ben er klaar mee!

 59. Anna ·

  Als mensen wat lezen over gezondheid (wel of niet waar) denken ze altijd dat het zo is en geven erg veel geld uit. Gezondheid kan je echter niet kopen. Als dat zo was, hadden onze artsen allang iets van deze bessen gemaakt. Gr. Anna

  • johanna ·

   DIt is natuurlijk heel naief. Intussen is wel bekend dat de farmaceutische industrie geen onderzoek verricht naar geneesmiddelen waar geen geld aan te verdienen is, of geen patent op kan worden verkregen (zoals dingen uit de natuur)

   ·
 60. Sandy ·

  Los van de voedingswaarde en het eventuele vitaminen-, mineralen- en aminozuur-gehalte, denk ik dat je je goed moet bedenken dat de gedroogde goji-bessen van heel ver komen. De import vindt plaats met overige zuidvruchten en de kans op schimmelvorming en daaruit voortvloeiende toxinen is steeds reëel aanwezig.

 61. goji ·

  Giftig? haha, kijk even wat goji bessen met je bloed doen… binnen 36 uur: http://www.youtube.com/watch?v=40mvty0EM2o… Acid is for Batteries, Not for Healthy People. Dr. Victor A. Marcial-Vega Renowned Oncologist and Medical Researcher–John Hopkins trained. Clinical Study of Goji reducing the Acidity in the blood. Aangezien de FDA in bed ligt met de farmaceutische en voedselwaren vrinden… hoef je niet veel betrouwbare info van hen te verwachten… En de gedroogde bessen zijn al goed voor je, maar VERS zijn ze 10x sterker dan gedroogd..kortom je kan ze ook zelf verbouwen in je tuin. Zuurstof is overigens ook giftig… En toch ademen we er 100-den liters per dag van in…

  • Paul ·

   Beste Goji, Bedankt voor je reactie. Persoonlijk vind ik de informatie die in het filmpje wordt overgedragen erg misleidend; ikzelf zou hier dan ook niet blindelings op vertrouwen. Een groot deel van de eigenschappen die middels dit filmpje aan (de antioxidanten in) gojibessen worden toegeschreven, zijn namelijk volledig uit de lucht gegrepen. Bovendien verschilt de antioxidantsamenstelling van gojibessen helemaal niet zo veel van die van gangbare vruchten die je in de supermarkt vind en die geen atropine bevatten. Daarnaast vind ik je vergelijking met zuurstof enigszins kort door de bocht… Zuurstof is inderdaad giftig voor mensen, maar enkel in extreem hoge concentraties en onder extreem hoge partiële druk. Omdat zuurstof echter continu wordt verbruikt en omgezet door je cellen, ontstaat er echter niet zomaar een overschot, tenzij je bijvoorbeeld extreem hevig hyperventileert. Ook voor overdruk hoef je niet bang te zijn, tenzij je te diep duikt of andere extreme dingen doet. De giftige stof in gojibessen wordt echter niet uitgeademd, maar komt in je bloedbaan, cellen en weefsels terecht. Je hebt overigens wel een punt; in principe is alles giftig naarmate je er te veel van binnenkrijgt… Het eerste basisprincipe van de toxicologie is namelijk als volgt: ‘alleen de hoeveelheid maakt het vergif’. Hiermee wordt bedoeld dat iedere stof schadelijk is als je er te veel van binnenkrijgt. Van sommige stoffen kun je enorme hoeveelheden eten voordat je er ziek van wordt; andere stoffen zijn al dodelijk in minuscule hoeveelheden. Een product waar naar verhouding veel heilzame stoffen in zitten, noemen we gezond. Een product dat verhoudingsgewijs veel schadelijke stoffen bevat, noemen we giftig. Het één sluit het ander echter niet uit. Zo hebben nagenoeg alle gezonde voedingsmiddelen ook schadelijke stoffen in zich; en vele giftige producten hebben tevens heilzame eigenschappen. Een product wordt doorgaans als “eetbaar” beschouwd als de voedingskundige voordelen ervan ruimschoots opwegen tegen de potentiële nadelen. Bovendien mogen eventuele nadelen niet té schadelijk zijn voor de gezondheid, dus niet ziekmakend of gevaarlijk zijn. Om die reden raad ik iedereen te allen tijde aan om alles met mate te eten en drinken. Zelfs supergezonde voedingsmiddelen worden immers ongezond als je er te veel van eet. Groeten, Paul

   ·
 62. fre-tnel ·

  Ik eet de bessen al een tijdje, mijn acne is er door weggegaan en mijn huid is gezonder geworden. Met fitness heb ik meer energie en ik voel me helderder na het eten van de bessen. Mijn focus en concentratie zijn hoger, waardoor mijn reactie ook sneller is. Geen klachten ondervonden. En ze zijn nog lekker ook!

 63. Arno (68 jaar) ·

  Ik gebruik de gedroogde besjes al zo’n drie jaar en ik voel me stukken beter. Veel energieker, niet zo veel verkouden, uithoudingsvermogen is beter en ik zie er gewoon beter uit. Alleen al door het feit dat je je beter voelt door zo’n besje, is het voor mij al de moeite waard om die vruchtjes elke dag te nemen. Mijn beginnende reumatische klachten zijn weg, m’n suikerspiegel en cholesterol zijn goed en heb geen hartklachten. Ik rook (10 sigaretten per dag) en drink af en toe een borreltje en voel me uitstekend! Gojibessen zijn best lekker en echt waar; je voelt je stukken beter.

  • pussycat ·

   Beste Arno, Ik ben het helemaal met je eens. De leverfunctie van mijn man is verbeterd en ons beider cholesterol is gedaald tot normaal. Als je niet teveel eet en niet dagelijks, maar om de dag, werkt het naar mijn gevoel wel. Het is ons geadviseerd door onze voedingsdeskundige die al meer dan 20 jaar voeding e.d. studeert. Ik vertrouw op mijn gevoel en dat is prima. Ik voel me vitaler, mijn huid ziet er gezonder uit enz. Ik vind dat iedereen moet doen wat die denkt dat goed voor hem is. Media en social media dramatiseren altijd en zolang mensen zich goed voelen bij wat ze doen en de bloeduitslagen oké zijn, so what.

   ·
 64. Unica ·

  Ik eet er hooguit een paar per dag, zuig er een beetje op tot ze geheel gesmolten zijn… Een beetje fris-zoet van smaak, ze maken ook dat ik minder behoefte heb aan zoetigheid. Wat ik vooral ervaar is helderder denken en meer energie…

  • wcmschakelaar ·

   Bezig geweest met de bokshoorn, gesnoeid, stekken van gemaakt etc. Geprikt aan de dorens. Zou dat de oorzaak kunnen zijn van bulten die ik toen kreeg?

   ·
  • Paul ·

   Beste WCM Schakelaar, Dat is zeer goed mogelijk. De bladdoornen en takdoornen van vele planten bevatten namelijk giftige en irriterende stoffen. Volgens het Belgische Antigifcentrum zijn van de boksdoorn alle delen giftig, zo ook de doornen. De bessen zouden echter de hoogste concentratie gifstoffen bevatten.

   ·
 65. ptr ·

  Ik gebruik gojibessen nu al geruime tijd en voel me beter, actiever, en ook mijn libido is verbeterd.

  • Raymond ·

   Nee, al die E-nummers in meer dan 6000 voedingsmiddelen zijn zo gezond voor je?! Als mensen ze nou willen eten of drinken of whatever… moeten ze toch zelf weten. En zo giftig zijn ze niet want er is nog niemand aan overleden (al 5000 jaar niet).

   ·
  • Paul ·

   Beste Raymond, Dat E-nummers niet gezond zijn, zegt natuurlijk niets over gojibessen. E-nummers zijn overigens grotendeels natuurlijk en volkomen onschadelijk. Zelfs synthetische E-nummers zijn in veruit de meeste gevallen (al dan niet versleutelde) stoffen uit planten en vruchten, waaronder bessen. Het zou me zelfs niet verbazen als er een E-nummer bestaat dat kan worden herleid tot een stof uit de gojibes. Hoe dan ook is atropine echt gevaarlijk. Het wordt in lage concentraties toegediend als verdovend middel, voornamelijk binnen de palliatieve zorgverlening. De stof kan hallucinaties en psychoses veroorzaken en bij overdosering hartritmestoornissen en de dood tot gevolg hebben. Het is dan ook zeker niet uitgesloten dat er in het verleden mensen zijn omgekomen als direct of indirect gevolg van overconsumptie van gojibessen. Gojibessen komen dan ook niet voor niets met grote regelmaat in opspraak. Overigens ook vanwege gevaarlijke restanten van gewasbeschermingsmiddelen die bij de teelt van gojibessen worden gebruikt. Om deze reden kregen slechts 2 van de 13 Chinese gojibessenleveranciers in 2010 een certificering om gojibessen te leveren aan Europese landen. Ik vind enige nuancering en voorzichtigheid dan ook echt op zijn plaats. Met vriendelijke groet, Paul

   ·
  • eric ·

   Wie/wat is de bron van dit overdreven negatieve verhaal?

   ·
  • Paul ·

   Beste Eric, De bronnen staan in het artikel vermeld in de vorm van hyperlinks of worden aangegeven met de term ‘bron’. Groeten, Paul

   ·
  • Monique ·

   Hallo, Ik heb na eten van handje gojibessen enorme maagkrampen.Kan iemand dat verklaren???

   ·
  • Paul ·

   Beste Monique, Dit komt doordat je lichaam overgevoelig is voor (en dus slecht reageert op) een stof in de gojibessen, waarschijnlijk atropine. Je kunt echter ook allergisch zijn voor bepaalde eiwitten in de besjes. De stoffen die allergieën uitlokken zijn namelijk altijd eiwitdeeltjes en bessen behoren tot de meest eiwitrijke vormen van fruit. Tot slot kan er nog sprake zijn van intolerantie of malabsorptie, maar zonder nader onderzoek blijft het een beetje koffiedik kijken. Al met al duidt maagpijn meestal op een overgevoeligheids- of ontstekingsreactie, en als maagpijn direct na het eten van een specifiek voedingsmiddel (in dit geval gojibessen) ontstaat, dan is het niet onaannemelijk dat het voedingsmiddel de veroorzaker of aanstootgever is. Dit neemt overigens niet weg dat er weer een onderliggende oorzaak kan zijn voor de slechte reactie op de gojibessen, bijvoorbeeld een maagzweer. Als je last van je maag houdt of opnieuw last krijgt, lijkt het me niet onverstandig om contact op te nemen met je huisarts. In ieder geval veel beterschap toegewenst. Met vriendelijke groet, Paul

   ·
  • Mara ·

   Ja, Ik krijg ook maagkrampen na het eten van gojibessen en vroeg me af hoe dit komt. Ik ben er een keer de hele dag misselijk van geweest, maar wist niet zeker of het van de bessen kwam. Nu weet ik het zeker. Ik neem ze niet meer.

   ·
  • Paul ·

   De volgende 3 aspecten zijn het meest aannemelijk als veroorzaker van maagklachten in gojibessen: 1) Felle reactie op atropine; een natuurlijke, vrucht-eigen neurotoxine. 2) Allergische reactie op bepaalde fruiteiwitten/aminozuren in de gojibes. 3) Vergiftigingsverschijnselen door residuen van niet-organisch afbreekbare bestrijdingsmiddelen en gewasbeschermingsmiddelen zoals zwaveldioxide (E220). Let wel dat vooral 1 & 3 sterk kunnen verschillen per gojibes(producent).

   ·

Plaats een reactie