Home » Afvallen & Dieet » Groene thee en afvallen: Waarom werkt het zo goed?

Groene thee en afvallen: Waarom werkt het zo goed?

afvallen-met-groene-thee

Groene thee is nagenoeg onmisbaar als je op een gezonde en natuurlijke manier wilt afvallen. Als je in plaats van frisdrank vanaf nu groene thee gaat drinken, kun je zeker 5 kilo afslanken in enkele maanden. Hierbij de nodige uitleg over groene thee & afvallen…

Hoe werkt groene thee bij het afvallen?

Groene thee werkt zo goed als je wilt afvallen door de combinatie van cafeïne en antioxidanten die in groene thee voorkomen. En juist die combinatie maakt het verschil met koffie. In koffie zit ook cafeïne, maar door een aantal andere stoffen in koffie stijgt je bloedsuikerspiegel. Dit zorgt ervoor dat de vetverbranding geblokkeerd wordt, wat niet ten goede komt aan je afslankresultaten.

Groene thee bevat stoffen, de zogenaamde fenolen, die er indirect voor zorgen dat vetcellen hun inhoud gemakkelijker af kunnen geven aan je bloed. Dit is ideaal als je wilt afvallen, want zo kunnen je organen en spieren het losgelaten vet eenvoudig gebruiken als brandstof.

Ook op celniveau werkt groene thee bij het afvallen. Door fenolen zoals EGCG worden cellen gestimuleerd meer vet te verbranden dan normaal. Cafeïne/theïne maakt cellen ook nog eens gevoeliger voor fenolen, wat weer een extra boost geeft aan het hele afslankproces. Vandaar dat de combinatie cafeïne en groene thee zo goed werkt. Lees hier meer over de spraakmakende stof EGCG in groene thee

Naast de goede werking op je vetverbranding en als hulpmiddel bij een dieet, heeft groene thee nog veel méér voordelen. Zo helpt het groene thee bepaalde soorten kanker en andere ingrijpende ziektes te voorkomen. (bron)

Maakt het uit welke groene thee je koopt?

In principe zijn alle soorten groene thee gezond en helpt ook de “standaard” groene thee uit de supermarkt goed als je wilt afslanken. Je hoeft dus niet per se dure of exotische soorten te kopen die je in natuurwinkels en toko’s vindt. Toch is de kwaliteit van groene thee uit de supermarkt beduidend minder goed, is de smaak minder verfijnd en vaak een tikkeltje bitter. Probeer vooral zelf welke soort jij het lekkerste vindt en hoeveel geld jij ervoor over hebt. Lees hier meer over de allerbeste soort groene thee voor afvallen

Helpt groene thee met suiker of zoetjes ook met afvallen?

Aangezien groene thee toch al heel anders smaakt dan ‘normale’ thee, vragen veel mensen zich af of je er suiker of zoetjes in mag doen. Suiker is in elk geval géén goede optie, omdat je dan weer te veel energie per kop thee binnenkrijgt (vooral als je minimaal 5 koppen per dag gaat drinken). Bovendien bestaat suiker volledig uit lege calorieën waar je lijf niks aan heeft; het wordt dus al snel opgeslagen als vet en bemoeilijkt zodoende het afvallen.

Zoetjes is in principe prima, maar probeer deze ook zo weinig mogelijk te gebruiken. In één keer stoppen met zoetstoffen is vaak niet lekker, maar als je het langzaam afbouwt, dan wen je heel snel aan de minder zoete smaak van groene thee. Je doet dit door bijvoorbeeld door elke week een kwart minder zoetstof te gebruiken per kopje. (bron)

Overigens zijn er volop aanwijzingen (geen harde bewijzen) dat ook het gebruik van synthetische zoetstoffen en zoetjes erg ongezond is en slecht voor afvallen. Gebruik dus liever helemaal geen suiker of zoetjes in je groene thee. Goede kwaliteit groene thee is sowieso al behoorlijk zoetig van smaak, dus het toevoegen van een zoetmiddel is eigenlijk helemaal niet nodig.

Groene thee capsules & green tea fatburners/stackers

Hou je helemaal niet van groen thee? Dan kun je altijd nog capsules kopen met groene thee-extract. Recent wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van deze voedingssupplementen wijst namelijk uit dat groene thee-supplementen minstens zo goed zouden kunnen werken als verse, drinkbare groene thee. Vooral de Green Tea Fatburners met extra cafeïne (een soort Stackers) helpen goed bij het afvallen. (bron)

Maar let wel: vaak wordt na een tijdje duidelijk dat “wetenschappelijke” onderzoeken naar commerciele producten zoals Green Tea Fatburners alles behalve objectief en betrouwbaar zijn en is sommige gevallen zijn ze zelfs bekostigd en/of uitgevoerd door belanghebbenden (producenten, patenthouders, aandeelhouders etc.). Ga dus liever voor échte groene thee als je op een veilige en natuurlijke manier wilt afvallen.

Heb jij wel eens groene thee geprobeerd als hulpmiddel bij het afvallen? Zo ja, heeft het bij jou geholpen? Laat ook weten hoe vaak en wat voor soort je drinkt/dronk.

536 reacties op “Groene thee en afvallen: Waarom werkt het zo goed?”

 1. Bianca ·

  Ik drink groene thee van Simon Levelt, heerlijk maar ik val er niet van af. Ik heb sinds kort Matcha ontdekt (groene thee poeder). Ik verwerk het o.a. in eigen gemaakte chocolade repen of in smoothies en ik weet niet of het komt doordat ik tegenwoordig als ontbijt groene smoothies nuttig, maar de kilo’s vliegen er vanaf. Dat kan ook komen omdat ik enorm veel energie van het Matcha poeder krijg en dus actiever ben (je moet het ook echt niet ‘s avonds gebruiken want dan slaap je niet!).

  Beantwoorden
 2. Maaike ·

  Zelf heb ik ook groene thee geprobeerd met Garcinia Cambogia Extract erbij in. Heeft mij goed geholpen.

  Beantwoorden
 3. Kurt ·

  Of groene thee nu echt zo gezond is of niet, het heeft al heel wat discussie gekend. Ik denk dat alles met mate moet worden genomen. Informeer jezelf goed. Ik combineer mijn dagelijkse kop groene thee met een gezonde voeding en voldoende beweging. Fietsen, lopen en wat fitness of work-outs thuis. Bewegen is belangrijk om een slank en gezond leven te kunnen hebben. Ik moest glimlachen om de opmerking: ooit al een dikke chinees of Japanner gezien… Inderdaad, er zijn er niet zoveel. Zorg bij het zetten van je kopje groene thee dat je dit doet bij de juiste temperatuur. Groetjes en gezondheid met je groene thee!

  Beantwoorden
 4. Kurt ·

  Ik ben ook al een tijdje begonnen met lekkere groene thee. Ben een echte fan. Drink het dagelijks voor alle voordelen die ermee gepaard gaan. Groeten.

  Beantwoorden
 5. Marcovski ·

  Toch grappig dat mensen hier de pakken Ice-thee vergelijken met gewone thee. Dit is een groot misverstand! Ice thee uit pakken staat echt bol van de suiker en dan kun je echt net zo goed Cola drinken. Dit geldt ook voor dubbel fris en andere frisdranken. Ik let tegenwoordig op de calorische waarden op verpakkingen en heb vruchtensappen gezien die nog meer suiker bevatten als Cola! Dit geldt ook voor sommige merken en smaken icetea. Gewone thee zetten en af laten koelen werkt beter maar dat smaakt natuurlijk minder lekker omdat daar geen spat suiker in zit. Ik drink zelf op het moment alleen nog maar 4 flinke mokken groene thee en zo’n 2 a 3 liter water per dag. Dit doe ik sinds twee maanden en ik ben al bijna 10 Kg kwijt. Wel maak ik drie keer in de week een flinke wandeling door het bos van 5 – 7 Km.

  Beantwoorden
 6. Robin ·

  Ik drink dagelijks groene thee wegens de vele gezondheidsvoordelen. De Green Tiger van Amiset die ik regelmatig bestel, vind ik persoonlijk een heel lekker drankje (frisse citroensmaak) en is handig te gebruiken op het werk en tijdens of voor het sporten. Deze Green Tiger is hoog-geconcentreerd en met twee glazen per dag krijg ik ook veel actieve stoffen binnen die de stofwisseling ondersteunen. Ik hoef zelf niet af te vallen, maar in mijn omgeving zijn mensen erg enthousiast over de werking van het product. Blijf het product voorlopig ook gebruiken.

  Beantwoorden
 7. Gimp ·

  Ik ben een professioneel sporter, en voor m’n krachttraining moest ik enorm afvallen. (om een vergelijking te trekken, ik zie er op dit moment uit als een ietsje grotere Taylor Lautner) Groene thee (met smaakje natuurlijk!) heeft me van 90 kilo naar 75 kilo getrokken in paar weken. Sporten daarbij is wel een vereiste.

  Beantwoorden
  • Margreet ·

   Dus je bent binnen een maand 25 kilo kwijt, mede door de groene thee?! En fitness neem ik aan… Ik ben 120 kilo, ben al blij als ik 90 ben en dan maar weer verder zien… maar eerst de 90 bereiken. Ik heb 10 zwangerschappen achter mij, dus ben nu moe van mijn lichaam. Heb je tips voor me alsjeblieft? Groetjes, Margreet

 8. Brian Gonlag ·

  Beter ga je gewoon je voeding aanpassen en cardio doen. En daarbij een klein beetje krachttraining doen. Dan weet ik zeker dat het moet lukken. Van groene thee alleen val je echt niet veel af…

  Beantwoorden
 9. Nelleke ·

  Ik ben sinds een maand groene thee aan het drinken, in ieder geval 4 grote bekers per dag aangevuld met groene ijsthee. Daarbij let ik wel een beetje op mijn koolhydraatinname, maar ben niet heel erg strikt daarin, bovendien deed ik dat voorheen ook al. Daarbij sport ik 1x per week, maar dat doe ik al meer dan een jaar zonder dat ik daar van af ben gevallen. Ik ben in deze maand 2,5 kilo afgevallen, hartstikke leuk toch? Ben 48 jaar, midden in de overgang en weeg op dit moment 68,5 kilo. Ga nog maar lekker door met thee drinken! Ik koop gewone Lidl groene thee, of huismerk van de super. Ga binnenkort wel eens bij Simon Levelt langs voor wat andere smaakjes, zij schijnen lekkere thee te hebben.

  Beantwoorden
 10. J ·

  Ik was 110 kilo bij 1 meter 75. Te zwaar en te vet dus… zonder het drinken van groene thee ben ik 28 kilo afgevallen. Ik heb gewoon mijn voeding aangepast. Veel verse groenten in de wok klaarmaken en 4 eetlepels van die donkere rijst. Als vlees eet ik dan kipfilet of rundergehakt. Ook wat meer beweging. Tweemaal daags een wandeling van plusminus 1 uurtje. Ik wens iedereen nog een prettig kerstfeest en een gezond 2012!

  Beantwoorden
 11. mike ·

  Sorry.. alleen thee drinken daar val je niet van af nee, niemand suggereert dat ook? In combinatie met een goed dieet (letten op wat je eet) VEEL beweging helpt groene/witte thee ENORM bij het verliezen van kilo’s. 2 liter groene thee drinken en dan in de mac gaan zitten werkt niet nee, groene thee is een gezonde toevoeging niet het wondermiddel dat spontaan kilo’s laat wegvliegen van je lichaam. Het is de combinatie van.

  Beantwoorden
 12. Michelle ·

  Ik viel helemaal geen gram af met het drinken van groene thee.En ik drink gemiddeld 2 liter thee per dag.
  Er is maar 1 oplossing (jammergenoeg) niet meer SNOEPEN en BEWEGEN en BEWEGEN!
  Mensen die hier vertellen wel 10 kilo kwijt te zijn in 4 weken, alleen door het drinken van groene thee heb ik heel sterk mijn twijfels over, of ze hebben enorm veel overgewicht en zijn groene thee gaan drinken ipv sapjes of frisdranken. Maar mensen met een paar kilo overgewicht (0-8) zullen never nooit zo veel, en zo snel afvallen door dit.

  Beantwoorden
 13. Victoria ·

  @Nanda Ik vind dat je wel duidelijk kan stellen dat groenen thee werkt. De resultaten zijn duidelijk in verscheidene studies m.b.t. gezondheid en diëtiek. Desalniettemin zijn niet alle lichamen hetzelfde, dus dat kan een reden zijn waarom de groene thee niet bij iedereen hoeft te werken inderdaad.

  Victoria

  Beantwoorden
  • nanda ·

   ja,dat is ook wel zo een tante van mij viel 15 kilo af wat voor de een werkt werkt weer voor de ander niet ik ben wel 8 kilo verloren in 2 maanden door de dr frank dieet je mag alles eten behalve brood ,rijst pasta dus echt de zetmeel producten daar voor in de plaats neem ik soja melk noten veel fruit groenten en in de middag vlees of vis met groente maar geen aardappel etc,gewoon zetmeel beperken,

 14. nanda ·

  niet in geloven ik heb het jaren geleden ook ondervonden het helpt van geen ene meter ondanks voedings vermindering wat nog beter helpt is zwarte thee,omdat hier zink en chroom in zit stabiliseerd de suiker spiegel, en je valt razend snel af,ik snap echt niet waarom mn groene thee zo erg de de hemel in prijst terwijl het nog geen eens helpt,sorry niet gemeen bedoelt maar uit eigen ervaring

  Beantwoorden
 15. anissa ·

  Hallo lui,voor wie nog meer positieve ervaringen wil weten ik heb er een,
  Sinds ander half jaar drink ik groene thee maar steeds een poosje wel van 2 a 3 weken en dan weer stoppen en dan weer 2 a 3 weken en dan stoppen .En ga zo maar door .Maar wat is de reden dat ik de thee steeds weer gebruik ??
  De reden is dat ik elke keer wanneer ik het gebruik ik weer lekker goed afval en echt steeds goed te zien bij mijn buik en dan ben ik op dat moment niet eens intensief mee bezig .Ik vraag me af hoe ik dan zal afvallen als ik er 60% procent voor in zet laat staan 100%.MIjn zusje wist hier niets van over groene thee en zijn werking toen ik het tegen haar zei is zij er mee begonnen drinkt 2a 3 glazen grote mokken thee. En let op dat ze wel gezond eet over de dag,ze snoept met kleine mate beetjes en wat een resultat zeg helemaal afgevallen niet normaal ook weer flink bij haar buik. Ze sport niet eens.Ik ga morgen beginnen met met 4 a 5 koppen per dag groene thee gezond en kleine porties te nuttigen.En dan zal ik laten weten hoe ik ervoor sta over een maand.Mijn ervaring drink een kopje groene thee wel wanneer je nog niet gegeten hebt .Dus bijvoorbeeld smorgens op je lege maag en elke keer voor dat je gaat eten daar heb ik de beste resultaten bij. Ik heb daar de beste resultaten bij,ik denk meschien omdat het goed door het lichaam word opgenomen. Maar over 1 maand ander half maand zal ik voor degene die er behoefte aan hebben een stukje schrijven. Groetjes

  Beantwoorden
 16. Linda ·

  Ik wil graag weten van iemand die echt alles weet van groene thee, een specialist dus, hoeveel je nou eigenlijk op een dag moet drinken. Ik heb een eigen Espressobar waar we ook thee serveren van zeer goede kwaliteit, deze is in de supermarkt niet te koop. Van de 36 soorten die we hebben vind ik Sencha het lekkerst. Ik drink twee a drie flinke koppen van deze thee op een dag, dat komt op een liter of iets minder neer. Is dat genoeg of eerder teveel. Ik hoor het heel graag want iedereen heeft het over groene thee en dat je daarvan afvalt maar over hoeveelheden lees ik niks. Vast bedankt. Linda.

  Beantwoorden

Plaats een reactie