Home » Menselijk lichaam » Schildklier » Haaruitval door schildklier voorkomen…

Haaruitval door schildklier voorkomen…

haaruitval-schildklier

Haaruitval heeft in veruit de meeste gevallen niks met je schildklier te maken. Haarverlies komt veel vaker door stress, medicijnen, erfelijkheid, huidafwijkingen, voeding en roken. Toch kunnen bepaalde afwijkingen van de schildklier wel haarverlies veroorzaken. Hierbij het verband tussen schildklier & haaruitval…

Verband tussen schildklier & haaruitval

De schildklier produceert schildklierhormonen die nodig zijn voor je energiehuishouding en lichamelijke groei. Een tekort aan schildklierhormonen vertraagt de stofwisseling en lichamelijke ontwikkeling. Een teveel aan schildklierhormonen versnelt juist het metabolisme en de groeiprocessen.

De groei en vervanging van je haren is afhankelijk van je lichamelijke ontwikkeling en energiehuishouding. Een afwijking van je schildklier kan dan ook negatief uitwerken op je haar. Haaruitval komt voornamelijk bij een te traag werkende schildklier voor. Een te snel werkende schildklier kan echter ook voor haarverlies zorgen.

Hoe ziet haarverlies door je schildklier eruit?

Haaruitval door een te trage of te snelle schildklier ziet er bij iedereen anders uit. In veel gevallen gaat het om haarverlies verdeeld over het hele hoofd (diffuse haaruitval). Soms ontstaat ook ook om een afgebakende kale plek of zelfs “shedding” – haarverlies bij kruin & inhammen.

Haarverlies door schildklier tegengaan

Bij toediening van de juiste schildkliermedicatie (remmers of nabootsers) kan de haardos zich doorgaans weer volledig herstellen. Ook medicijnen tegen haaruitval zoals finasteride (Propecia® e.a.) en vaatverwijders (Minoxidil® e.a.) kunnen wellicht uitkomst bieden bij haarverlies door je schildklier.

Heb jij last van haarverlies door je schildklier? Laat hieronder je reactie achter!

1 reactie op “Haaruitval door schildklier voorkomen…”

  1. Verkerk ·

    Ik ben er ook achter gekomen dat ik last heb van mijn schildklier. Er zijn zoveel dingen die haaruitval kunnen veroorzaken. Het is lastig om te vinden wat het probleem bij jou is, maar als je het gevonden hebt ben je er vaak zo van af.

    Beantwoorden

Plaats een reactie