Home » Klachten » Infecties & Ontstekingen » Holte-ontsteking – Oorzaken, symptomen & behandeling

Holte-ontsteking – Oorzaken, symptomen & behandeling

Holte-ontsteking

De bijholten zijn de kleine loze ruimtes in de schedel. Omdat de bijholten zich rondom de neus bevinden, worden ze ook wel neusbijholten genoemd. Als een bacterie of virus in één van deze bijholten terechtkomt, dan kan zo’n ziekteverwekker gaan woekeren in het slijmvlies dat de binnenkant van de holte bekleedt. Zodoende ontstaat een bacteriële en/of virale infectie in de bijholte. Zo’n infectie wordt ook wel holte-ontsteking, bijholte-ontsteking, neusbijholte-ontsteking of sinusitis genoemd. Hierbij 5 oorzaken, symptomen en oplossingen m.b.t. holte-ontstekingen…

1. Verschillende soorten holte-ontstekingen

Ieder mens heeft holten in zijn/haar schedel. De belangrijkste holte is de schedelholte; dit is de holte waarin zich de hersens bevinden. Daarnaast bevat de schedel een aantal kleinere holten die in verbinding staan met de neusholte en die normaliter uitsluitend lucht bevatten. Deze holten noemen we bijholten, neusbijholten of sinussen. We onderscheiden de volgende bijholten:

 • Kaakholten (sinus maxillaris) – De holtes achter de wangen
 • Voorhoofdsholten (sinus frontalis) – De holtes boven de oogkassen
 • Zeefbeenholten (sinus ethmoidalis) – De holtes naast de oogkassen
 • Wiggebeensholten (sinus sphenoidalis) – De holtes diep achter de oogkassen & neus

Niet iedere bijholte ofwel sinus is overigens even vatbaar voor virale of bacteriële infecties. In veruit de meeste gevallen is er sprake van een voorhoofdsholte-ontsteking en/of kaakholte-ontsteking.

2. Oorzaken van een holte-ontsteking

Een holte-ontsteking wordt meestal veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Zodra de neus verstopt raakt en de neusholte wordt geblokkeerd, krijgen bacteriën in snot en slijm de kans om zich binnen de neusholte flink te vermenigvuldigen. De bacteriën komen dan in de bijholtes terecht en zodoende ontstaat een bijholte-ontsteking. Andere veelvoorkomende oorzaken van een holte-ontsteking zijn:

 • Griepvirus
 • Luchtweg-infectie
 • Luchtweg-vernauwing
 • Allergieën (hooikoorts, huisstofmijt e.a.)
 • Scheefstaand neustussenschot
 • Gezwel in de neus (cyste, poliep, tumor e.a.)

Aspecten die een holte-ontsteking in de hand kunnen werken zijn: een verlaagde weerstand, roken en gebitsproblemen.

3. Symptomen van een holte-ontsteking

Een holte-ontsteking ontstaat vaak in het verlengde van verkoudheid of griep. De belangrijkste symptomen van een holte-ontsteking komen dan ook overeen met verkoudheidsverschijnselen en griepverschijnselen. Hierbij valt te denken aan:

 • Hevige & bonzende hoofdpijn (voelbaar rond de ogen)
 • (Volledig) verstopte neus
 • Dik, taai & elastisch slijm
 • Groen snot (zeer bacterie-rijk)
 • Hoesten & niezen
 • Verlies van reukzin & smaakzin

Virussen en bacteriën vermenigvuldigen zich door zich steeds opnieuw in tweeën te splitsen. Hoe langer een virale en/of bacteriële infectie aanhoudt, des te heviger de symptomen worden. Je immuunsysteem moet namelijk steeds harder vechten. Hierdoor ontstaan nog kenmerkendere symptomen van een holte-ontsteking, namelijk:

 • Koorts
 • Drukkend gevoel rond oogkassen, neusbeen en/of jukbeenderen
 • Gevoel alsof je hele hoofd verstopt zit
 • Pijnlijke kiezen bij het kauwen
 • Wazig zien
 • Bloedneuzen

Let op: als een holte-ontsteking zich blijft verspreiden, kan uiteindelijk een oorontsteking, oogontsteking, neusholte-ontsteking, keelontsteking, oorontsteking of zelfs een levensbedreigende hersenvliesontsteking ontstaan!

4. Behandeling & medicijnen voor een holteontsteking

Als een huisarts het idee heeft dat je een holteontsteking hebt, dan krijg je negen van de tien keer een antibioticakuur voorgeschreven. Antibiotica doden bacteriën of remmen de vermenigvuldiging van bacteriën. Omdat de achterliggende oorzaak van een holte-ontsteking meestal een virus is, bestrijden antibiotica uitsluitend de symptomen van een holte-ontsteking en niet de achterliggende oorzaak.

Sterker nog: omdat antibiotica zich verspreiden via je bloed – en de bijholten lege ruimtes zijn – komen antibiotica niet of nauwelijks op de plek waar ze het hardst nodig zijn. Effectieve medicijnen om een bestaande holte-ontsteking te behandelen zijn er dus niet. Er zijn echter wél maatregelen om een holte-ontsteking te voorkomen en om het genezingsproces te bespoedigen. De beste tips ter behandeling van sinusitis zijn:

1. Eet gezond en gevarieerd en beweeg voldoende; dan blijft je immuunsysteem sterk en je weerstand op peil.
2. Nooit hard je neus snuiten; hierdoor stuw je bacteriën namelijk richting je bijholten.
3. Nooit te hard je neus ophalen; hierdoor zuig je bacteriën richting je bijholten.
4. Gebruik neusdruppels of neusspray met xylometazoline om de slijmvliezen te doen slinken.
5. Ga nooit te lang door met xylometazoline; stap binnen 2 weken over op homeopathische neusspray.
6. Stoom met heet water, eventueel met een paar druppels eucalyptus-olie of menthol-olie.
7. Neem bij voorkeur paracetamol om eventuele pijn te verlichten.
8. Rook niet.

Let op: Een voorhoofdsholte-ontsteking of kaakholte-ontsteking gaat meestal binnen 4 weken vanzelf over. Meestal zijn de klachten zelfs binnen een week alweer verdwenen.

5. Chronische holte-ontsteking & bijholte-operatie

Als de symptomen van een holte-ontsteking worden onderdrukt met medicijnen, maar de bacterie of het virus niet volledig wordt gedood, dan keert de holte-ontsteking op den duur weer terug. Een blijvende (niet-overgaande) of steeds opnieuw terugkerende holte-ontsteking wordt ook wel een chronische holte-ontsteking of chronische sinusitis genoemd.

Een chronische holte-ontsteking ofwel chronische bijholte-ontsteking wordt meestal verholpen met behulp van een endoscopische bijholte-operatie.Een bijholte-operatie betreft een chirurgische ingreep waarbij een KNO-arts of chirurg met behulp van een endoscoop via de neusgaten opereert. Een bijholte-operatie tegen chronische holte-ontstekingen heeft 3 doelen, namelijk:

 • Verwijderen van overtollig weefsel uit de neusbijholten (turbinoplastie)
 • Openen van de “middelste neusgang” (antrostomie)
 • Corrigeren van een scheefstaand neustussenschot (septoplastie)

Let op: vooral een bijholte-operatie van zeefbeenholten en/of wiggebeensholten brengt verregaande risico’s met zich mee en kan ernstige complicaties teweegbrengen.

Reacties

Heb jij vragen of opmerkingen over de behandeling & symptomen van een holte-ontsteking? Of wil je jouw ervaring met een bijholte-ontsteking ofwel sinusitis delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter!

12 reacties op “Holte-ontsteking – Oorzaken, symptomen & behandeling”

 1. petra ·

  Heb al diverse antibioticakuren gehad en ben door de scan geweest. KNO-arts heeft samen met de kaakchirurg iets gezien. Vanmiddag bij de tandarts geweest, die heeft mij antibiotica gegeven met ibuprofen. Wordt er gek van; het beheerst je leven! Weet iemand raad?

  Beantwoorden
  • Bea ·

   Hoi! Stop met zuivel en suiker eten, ga naar een Chinese arts voor acupunctuur met eventueel kruiden en eventueel een dieet. Na 6 tot 10 behandelingen ben je er meestal vanaf. Groetjes, Bea

 2. Alex ·

  Misschien wel een vreemde vraag, maar waarom kan er geen gat in de neus/voorhoofd worden geboord zodat er medicijnen of een radioactieve stof in gespoten kan worden?

  Beantwoorden
 3. Mandy van den Dolder ·

  Hier ook grote problemen met verkoudheid; erg vaak een ‘verstopt’ gevoel in hoofd en neus. Bij mij uit het zich het meest in problemen met mijn oren (heb ook verminderd gehoor), als ik ‘klaar’ is het geluid even helder om daarna weer op een gedempte toon terug te zakken, heel frustrerend. Heb ook al wekenlang loopoor aan beide oren. Heb aan beide oren een hoortoestel… Passen goed, heb namelijk op maat gemaakte hoorstukjes, dus dat kan het niet zijn, wel erg veel last van oorsmeer. Al vaak bij de huisarts geweest voor advies; allergietesten gedaan, komt niets uit. Verschillende neusdruppels geprobeerd; geen resultaat. Overweeg nu om een doorverwijzing naar de KNO-arts aan te vragen.

  Beantwoorden
 4. Joost Nowé ·

  Mijn echtgenote sukkelt reeds 1 jaar met blijvende hoest die veroorzaakt zou worden door de sinussen die ontstoken zijn. De arts ORL, probeerde eerst te behandelen met antibiotica en cortisone, maar dat hielp niet. Daarna operatief ingrijpen aan de sinussen. De arts raadt nu ook aan om blijvend Nasonex te gebruiken. Het hoesten blijft en regelmatig zijn de sinussen terug ontstoken. Nu bij de longspecialist, maar deze zegt dat de oorzaak bij de sinussen ligt… Er werd ook een probleem vastgesteld met het immuunsysteem en ze kreeg reeds 5 maal Privigen toegediend. Het hoesten blijft maar en wordt soms ondraaglijk. Volgende week terug naar de arts ORL…? wat kunnen we nog ondernemen om tot een volledige genezing over te gaan? Met dank, Joost

  Beantwoorden
 5. Melanie ·

  Ik heb ook chronisch last van holte-ontstekingen! Werk op een kinderdagverblijf met kinderen die voortdurend verkouden zijn, er hangen zo veel bacteriën in de lucht! Als ik verkouden ben geweest, heb ik 1 week later gegarandeerd een voorhoofdsholteontsteking te pakken, nu ook weer! Al 2 weken bomvol snot! Snuiten lukt niet. Hoofdpijn, duizelig, hevige druk als ik buk… Pfff, zo vervelend! Over een paar weken is ‘t in ieder geval weer weg. Heb ‘t al vanaf mijn 14e en het komt steeds maar weer terug. Heb allergie voor huisstofmijt en voor pollen.

  Beantwoorden
 6. lady ·

  Hier ook al jaren chronische sinusitis, echt balen! Telkens opnieuw klachten. FESS-operatie gehad (= bijholte-operatie)… Deze heeft me wel een poosje wat geholpen, maar de klachten komen na een aantal maanden toch weer terug, al dan niet door prikkels van een allergie of door de koude wintermaanden. Wat mij vrij goed helpt, is het spoelen met de Rhinohorn. Wat belangrijk is, is dat het water op de juiste temperatuur is en de juiste hoeveelheid zout is opgelost, anders is het niet fijn, maar juist pijnlijk. Dus daar goed op letten! Bij de Rhinohorn zit een gebruiksaanwijzing, lees die goed door! Ook geeft het gebruik van suikers veel klachten, enkel natuurlijke fruitsuikers niet… De suikers in koek en snoep geven ook sneller klachten en ontstekingen, ook dit is iets wat veel operaties kan schelen… Dus mensen: laat suikers staan; eet verder gevarieerd en gezond en wees zuinig met vlees (eet waar mogelijk enkel biologisch) en sport waar je kunt. En lees het boekje van Jason Vale: ‘Puur Sap’ (dit klinkt misschien gek, maar ook die sappen helpen goed).

  Beantwoorden
 7. Hilde ·

  Hallo,
  Ik sukkel al jaren met sinusproblemen. De meesten van ons zijn allergisch voor stof, komt meestal niet tot uiting bij een allergietest. Belangrijk is alert reageren, als je iets voelt onmiddellijk iets met cortisone nemen, bijvoorbeeld Cirrus. Dan kan je het dikwijls op tijd onderdrukken. Dit in combinatie met Neobacitrazine-zalf. Gaandeweg overschakelen naar homeopathische middelen zoals Euphorbium neusspray en Homeovox zuigtabletten om je keel te bevochtigen. Dit voorkomt dat je begint te hoesten of hees wordt. Als het naar je luchtwegen zakt moet je onmiddellijk een hoestsiroop beginnen in te nemen, dit voorkomt dat je dikwijls antibiotica moet nemen. Als neuszalf in latere fase gebruik je Rhinovitazalf. Ter voorkoming : elke avond voor het slapengaan spoelen met zoutoplossing Physiomer Forte, belangrijk dat je de Forte neemt en Rhinovitazalf in je neus doet. Dit voorkomt uitdroging van de slijmvliezen ‘s nachts. Deze zalf is gevitamineerde zalf, geen geneesmiddel, de vitaminen versterken het slijmvlies en de zalf voorkomt uitdroging, waardoor de bacteriën zich sneller kunnen vasthechten. Iedereen is anders, maar dit is voor mij redelijk effectief. Zo kan ik meestal zonder antibiotica of slechts 1 keer per jaar. Belangrijk is dit ritueel elke avond te herhalen. Een keer overslaan en je kan het zitten hebben. Ik denk dat 10 keer per dag met zoutoplossing niet goed is voor de slijmvliezen en volgens sommige dokters is al dat zout niet goed voor de bloeddruk. Gebruik het dus maximaal 2 keer per dag, bij voorkeur enkel ‘s avonds voor het slapengaan, gelijktijdig met de zalf. Dus: avondritueel om te voorkomen en snel reageren als je een kleinigheid voelt. Veel succes, en als jullie ondertussen nog tips hebben voor mij, altijd welkom.

  Beantwoorden
 8. Tjits ·

  Ik heb een paar jaar chronische bijholteontsteking gehad. Ben daaraan geopereerd. Na een hele tijd merkte ik pas verbetering. Mijn ervaring is dat zodra ik verkouden word, ik heel vaak moet gaan spoelen met zout water. Dit doe ik met de rhinohorn. Dit is een soort gietertje waarmee je warm zout water (er zit een maatschepje bij) in je ene neusgat moet gieten en zo loopt het water + alle slijm en troep er aan de andere kant weer uit. Dit is zeer effectief! Daarnaast regelmatig neusspray gebruiken van vogel(cinuforce) De neusspray met xylometazoline gebruik ik alleen voor het slapengaan als het echt helemaal dichtzit en niet normaal kan ademen. De huisarts raadde mij deze spray altijd af, is niet zo goed voor het neusslijmvlies(bij veelvuldig gebruik). Daarnaast helpen bepaalde supplementen zoals een probiotica samen met gla (uit borage olie) mij wel goed.

  Beantwoorden
 9. akram ·

  Ik heb al 4 jaar poliepen, bijholteontstekingen, hoesten, ademhalingsproblemen…
  Ik heb 2 keer een echte operatie gehad om de bijholtes schoon te maken en meer dan 20 keer bij poli via verdoving mijn poliepen geknipt. Meer dan 2 jaar prednisolon en antibiotica flixonaze gebruikt, zonder resultaat. Verschillende malen bij allergoloog voor allergie geprikt en er komt niets uit. Ik ben vorig jaar in Iran geweest, daar heb ik bij allergoloog een test gedaan via meer dan 100 soorten prikken, resultaat: ik ben allergisch voor luchtschimmel en stof, en ik heb daarvoor immunotherapie gekregen. Ik gebruik nu geen antibiotica en prednisolon meer. Ik heb veel minder klachten dan toen. Maar de afgelopen maand heb ik meer verstopte neus. Ik krijg opeens een soort aanvallen; mijn neus gaat voor mijn gevoel van binnen dik worden en ik heb dan binnen een paar seconden echt een vreselijke verstopping, echt niet normaal. Opnieuw bij kno-arts geweest en opnieuw krijg ik hetzelfde recept aan prednisolon. Ik mag van mijn allergoloog geen prednisolon gebruiken. Wat moet ik doen? Ik heb altijd verstopte neus? Wat kan ik doen, niks helpt. Ik spoel met zoutoplossing 10 keer per dag

  Beantwoorden
  • Cora ·

   Ik lees dat je Flixonase/fluticason hebt gebruikt, een spray of ampul? Als je de ampullen niet gebruikt hebt vraag aan de huisarts Flixonase-ampul van 400mg. Dit slinkt gelijk de slijmvliezen. Ik moet ze 2x per dag gebruiken en heb er baat bij. Succes!

 10. marjan dalstra ·

  goedemorgen,

  Bij mij is de diagnose gesteld volle neus en bijholtes, ‘t is op de foto’s te zien.
  Nu had ik nog een vraag: ik hoest ook al heel lang heeft dit met elkaar te maken?
  Het is iets wat al een paar maanden duurt en maar niet over wil gaan.
  Ben al bij de longarts geweest en heb nu antibiotica en een neusspray.
  Vr.gr. Marjan Dalstra

  Beantwoorden

Plaats een reactie