Home » Klachten » Hoofdpijn & duizelig – 5 tips bij gelijktijdige hoofdpijn + duizeligheid

Hoofdpijn & duizelig – 5 tips bij gelijktijdige hoofdpijn + duizeligheid

hoofdpijn-duizeligHoofdpijn en duizeligheid manifesteren zich vaak tegelijkertijd. In veel gevallen is er ook nog sprake van één of meerdere neven-symptomen, zoals misselijkheid, stekende ogen of stijfheid van de nek. Je zult waarschijnlijk niet versteld staan van hoofdpijn & duizeligheid als je zojuist op je hoofd bent gevallen, veel bier op hebt of aan griep lijdt… Er zijn echter ook oorzaken van hoofdpijn en duizeligheid die niet zo voor de hand liggen.

Hieronder lees je meer over de 5 belangrijkste oorzaken van gelijktijdige hoofdpijn en duizelingen…

1. Hoofdpijn & duizeligheid door uitputting of oververmoeidheid

Als je tegelijkertijd hoofdpijn krijgt en duizelig wordt, dan is de kans groot dat je oververmoeid of uitgeput bent. Je hebt de laatste tijd simpelweg te veel meegemaakt en te weinig uitgerust. Neem daarom regelmatiger een pauze, ga de komende tijd vroeg naar bed en probeer stress te vermijden.

2. Slechte houding kan je duizelig + hoofdpijnerig maken

Als je zittend of staand werk doet, dan kunnen hoofdpijn en duizeligheid worden veroorzaakt door een verkeerde sta- of zithouding. Houd je rug recht, nek recht, schouders naar achteren, borst naar voren, benen recht, voeten vlak op de grond etc. Ga nooit hele dagen ineengedoken op een slechte stoel en achter een slecht bureau zitten.

3. Beeldschermwerk = belangrijke oorzaak van hoofdpijn & duizelingen

Als je de hele dag beeldschermwerk doet, dan is de kans groot dat je je rug, nek en hersenen overbelast. Neem regelmatig micropauzes en doe oefeningen om je spieren te ontspannen en je hersenen af te leiden. Als je onafgebroken doorgaat met ontwerpen, programmeren en/of typen, dan krijg je vroeg of laat last van hoofdpijn en duizeligheid.

4. Duizeligheid en koppijn door lage bloedsuikerspiegel

Als je bloedsuikerspiegel te laag wordt, dan word je duizelig en krijg je hoofdpijn. Het is daarom belangrijk om iedere paar uur iets te eten. Hoe actiever je bent, des te meer koolhydraten je voeding dient te bevatten. Eet liever langzame suikers (muesli, rijstwafel e.a.) dan snelle suikers (snoep, koek e.a.).

5. Hoge bloeddruk veroorzaakt duizeligheid & pijn in je hoofd

Gelijktijdige hoofdpijn en duizeligheid kan worden veroorzaakt door een te hoge bloeddruk (hypertensie). Hier vind je enkele tips om je bloeddruk onder controle te houden…

Tot slot

Naast bovengenoemde 5 voorbeelden zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijke oorzaken van gelijktijdig optredende hoofdpijn en duizeligheid. Hierbij valt te denken aan alcoholgebruik, medicijngebruik, drugsgebruik, overmatige mentale stress, depressiviteit, burn-out en allerhande ziekten en aandoeningen zoals (chronische) hyperventilatie, ontstekingen en infecties.

Heb jij ervaring met het tegelijkertijd manifesteren van koppijn en duizelingen? Deel hieronder jouw tips, ervaringen en bevindingen!

Plaats een reactie