Home » Afvallen & Dieet » Ideaal gewicht voor vrouwen gebaseerd op vetpercentage

Ideaal gewicht voor vrouwen gebaseerd op vetpercentage

ideaal-gewicht-vetpercentage

Op het internet wordt veel met de BMI gewerkt. De BMI is een index die enkel rekening houdt met de verhouding tussen lichaamslengte (cm.) en lichaamsgewicht (kg.). Je BMI is dus simpel gezegd je lichaamsgewicht in kilogrammen per centimeter lichaamslengte. Beter gezegd: Je BMI is je gewicht in kilogrammen, gedeeld door het kwadraat van je lengte in meters.

BMI zegt niks…

Je BMI zegt helaas niks over de geaardheid van je gewicht. Als je erg gespierd bent, weeg je veel en heb je dus een hoge BMI. Spieren zijn zelfs zwaarder dan vet, dus ze tikken extra hard aan op je BMI. Ook je lichaamsbouw, je botstructuur, je vochthuishouding en je leefstijl worden niet in je BMI meegenomen. Het vetpercentage is daarom veel bruikbaarder; vet zegt immers iets over de samenstelling en geaardheid van je lichaam (lichamelijke gezondheid).

Lichaamsvetpercentage zegt veel

Je vetpercentage kun je niet zomaar berekenen. Er is namelijk geen handige formule voor. Je kunt je vetpercentage meten met een moderne weegschaal, een modern fitnessapparaat of een speciale vetpercentagemeter. Nauwkeuriger nog zijn de bio-elektrische impedantiemeter, de DEXA-scan en de 7-punts huidplooimeting, maar die zijn helaas ingewikkeld, tijdrovend en kostbaar.

Overzicht lichaamsvet vrouwen (18+)

De Amerikaanse Universiteit van Wisconsin heeft het vetpercentage opgemeten van een grote groep vrouwen. Op basis van hun lengte, gewicht en vetpercentage is de volgende tabel ontwikkeld. Hierin kun je aflezen welk gewicht je zou moeten hebben met welke lichaamslengte op basis van een “ideaal vetpercentage”.

ideaal-vetpercentage

Bovenstaande getallen zijn omgerekend vanuit Britse feet, inches en pounds, vandaar dat de getallen een beetje vreemd ogen.

Vetpercentagetabel

Heb je je vetpercentage opgemeten met een vetpercentagemeter of een soortgelijke test? Kijk dan in onderstaande tabel of je vetpercentage te laag, goed, te hoog of veel te hoog is.

vetpercentagetabel vrouwen

In bovenstaand overzicht kun je dus precies zien wat een ideaal gewicht voor een vrouw is. De tabel is gemaakt door de Universiteit van Wisconsin en is niet op BMI, maar op een onderzoek naar het vetpercentage bij een grote groep vrouwen gebaseerd. Afhankelijk van je lichaamstype mag je er iets boven of onder zitten, maar het is een goede algemene richtlijn voor een ideaal gewicht voor volwassen vrouwen (18 jaar en ouder).

Vetpercentagemeter gebruikt?

Mocht je in het bezit zijn van een vetpercentagemeter of heb jij je vetpercentage laten meten in de sportschool of in een kliniek of ziekenhuis, dan is hier nog een overzichtje waarmee je kunt zien of je vetpercentage binnen de norm valt… (bron) Vetpercentage overzicht vrouwen:

 • Normaal 15 t/m 25 procent
 • Overgewicht 25,1 t/m  29,9 procent
 • Obesitas 30 procent of meer

Conclusie

Schrik niet direct als je te zwaar bent volgens de bovenste tabel. Het betreft namelijk een gemiddeld indicatief gewicht op basis van IDEALE vetpercentages, en naar alle waarschijnlijkheid op medisch-wetenschappelijke gronden. Met een brede lichaamsbouw of een grote borstomvang zit je er dus al heel snel boven.

Hoe scoor jij op bovenstaande vetpercentagetabellen? Durf je het hieronder met ons te delen?

149 reacties op “Ideaal gewicht voor vrouwen gebaseerd op vetpercentage”

 1. Anoniem M ·

  Hoi, Ik ben 20, meet 186 cm en weeg 65 kg. Vetpercentage is volgens internet ongeveer 20%. Ik voel mij goed zoals ik ben en ik zie er ook niet te mager uit. Ik eet 3 tot 4 maal per dag, meestal in totaal 8 volkorenboterhammen en 1 warme maaltijd, bestaande uit groenten, vlees/vis/vegetarisch en een kleine portie koolhydraten. Maar van tussendoortjes ben ik zeker ook niet vies. Ik fiets dagelijks 30 minuten. Toch merk ik sinds enkele maanden dat mijn onderbuik al vanaf ‘s ochtends wat opgezwollen is en er hier ook meer vet begint te ontstaan. Als ik mijn buikspieren span, voel ik dat deze mooi ontwikkeld zijn, alleen zie je ze bijna niet door een klein vetlaagje erbovenop, en daar voel ik mij niet zo goed bij. Wat zou ik het beste doen om hier komaf mee te maken zonder mijzelf uit te hongeren? Een andere manier van eten, bepaalde efficiënte oefeningen…? Hoe komt het dat mijn onderbuik opgeblazen is? Heel erg bedankt!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Een opgeblazen buik heeft meestal te maken met een spijsverteringsprobleem ten aanzien van je darmen. Misschien een slechte vertering van bepaalde eiwitten, koolhydraten of fermenteerbare vezels… Ikzelf ben er inmiddels achter dat volkorenboterhammen dan wel erg gezond zijn, maar dat mijn darmen er niet bepaald dol op zijn… Bij sommigen kunnen volkorenproducten juist helpen om darmklachten te voorkomen… Een vetlaagje bovenop je buikspieren kun je het beste weg trainen met behulp van cardiotraining: hardlopen, skeeleren, fietsen, crosstrainer, hometrainer, loopband, et cetera. Succes!

 2. Veronique ·

  Hoi, Ik ben 29 jaar, 1,61 meter en weeg 67 kilo. Wat ik graag wil weten is hoeveel gram ik moet eten. Hoeveel aardappels, groenten en vlees mag/moet ik per dag eten voor mijn gewicht en lengte als ik graag op een gezonde manier wil afvallen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Dat is afhankelijk van je spiermassa, vetpercentage, ruststofwisseling, lichamelijke activiteit, hoe vaak je per dag eet (aantal eetmomenten) en wat je naast je 3 hoofdmaaltijden aan tussendoortjes eet. Het kost zelfs een diëtist doorgaans geruime tijd om hier een totaalbeeld van te krijgen en aan de hand hiervan een individueel voedingsschema samen te stellen. Lichaamslengte en lichaamsgewicht tezamen (=BMI) bieden niet afdoende basis om voedingsadviezen samen te stellen. Sowieso is het heel lastig om voor een specifieke persoon bepaalde hoeveelheden qua voedingsmiddelen voor te schrijven. De hoeveelheid die je van een bepaald voedingsmiddel kan/mag eten is immers volledig afhankelijk van alle andere voedingsmiddelen die je eet. Het gaat er uiteindelijk om dat je voldoende binnenkrijgt van alle essentiële nutriënten (eiwitten, vitamines, mineralen, spoorelementen e.a.), zonder te veel calorieën, suikers, transvetten en synthetische additieven binnen te krijgen. Een gezond, gevarieerd, uitgebalanceerd dieet samenstellen is een kwestie van ervaring opdoen en veel lezen en leren over voeding. Hopelijk heb je iets aan deze artikels waarin ik de basis van een gezond dieet heb geprobeerd uit te leggen:

 3. Xv ·

  Ik ben 14 jaar, ben 181 centimeter lang en weeg 65 kilo. En m’n vetpercentage is 15% Ik val best snel af als ik minder ga eten. Dus dat ga ik maar doen. In de zomervakantie wil ik 59 wegen. Kan iemand me ff vertellen of dat goed is?

  Beantwoorden
  • Yeet ·

   Hoi Xv, Zoals je in de tabel kunt zien is 59 veel te licht. Iemand die 181 cm groot is mag ongeveer 70 kilo wegen en daar zit jij nu al onder. Niet minder gaan eten dus! Het vetpercentage is op jouw leeftijd trouwens niet betrouwbaar. Pas vanaf je achttiende kun je echt gebruikmaken van deze vetpercentagetabellen. Je bent dus goed zoals je nu bent en je moet niet meer gaan sporten of minder eten; in elk geval niet omdat je af wilt vallen! Groetjes, Yeet

 4. Anoniem C ·

  Hoi, Ik heb een vraagje… Ik heb een buikje en wat stevige benen vind ik zelf (wel heb/had ik de eetstoornis boulimia). Maar nu is mijn vraag, volgens de Wii Fit Plus heb ik 3 kilo overgewicht, maar ik pas wel in maat 38 of M voor zowel bovenkleding als broeken. Voor bovenkleding pas ik soms zelfs een S. Ik ben 1.70 dus ook niet heel klein wat deze maat kan verklaren. Dus mijn vraag is, hoe kan het zijn dat ik drie kilo overgewicht heb, maar wel in maat 38/M/S pas?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste C, Cijfertjes zijn slechts cijfertjes… De Wii Fit Plus Body Test is sowieso niet heel erg betrouwbaar. Je hoeft maar een cijfertje verkeerd in te vullen, een centimeter groter te zijn dan je denkt of je Wii Balance Board hoeft maar iets te schuin of op een te zachte ondergrond te staan en je ‘Wii-BMI’ wijkt af van je daadwerkelijke BMI. Bovendien is je BMI überhaupt geen goede maatstaf voor overgewicht of ondergewicht omdat dit getalletje uitsluitend de verhouding aangeeft tussen lichaamslengte en lichaamsgewicht. De BMI zegt echter niks over je LICHAAMSSAMENSTELLING, dus waaruit je lichaam bestaat. Lichaamsvet versus spieren versus botten versus vloeistoffen, et cetera. Je kunt dan ook veel beter meten dan wegen. Zolang je kledingmaten goed zijn, moet je je vooral niet druk maken over je Wii. 😉 Als je meer wilt weten over een gezond lichaamsgewicht, laat dan eens je vetpercentage meten. In dit artikel over lichaamsgewicht kun je er desgewenst nog diepgaander over lezen. Groeten, Paul

 5. Eliza ·

  Ik ben 25 jaar en heb een gewicht van 73,9 kilo. Mijn spiermassa is 60,7 kilo en mijn vetmassa 10 kilo (dat is 13,5 procent). Dit is best weinig, maar je ziet het totaal niet aan me. Mijn fitnessinstructeur zegt dat ik veel vocht vasthoud, dat dat daardoor komt. Wat kan ik hieraan doen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Eliza, In dit artikel over vocht vasthouden kun je alles lezen over het bestrijden van vochtstapelingen en een verhoogd watergewicht. Hopelijk ben je ermee geholpen! Groeten, Paul

 6. Someone ·

  Volgens een of andere site heb ik een vetpercentage van 9,78%. Zwaar ondergewicht dus. Dit kan echt niet kloppen, want volgens mij heb ik gewoon een normaal gewicht. Ik ben 1,82 en weeg 61 kilo en ben 15 jaar.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Vetpercentage en ondergewicht/overgewicht zijn 2 totaal verschillende dingen. Je kunt een (extreem) hoog vetpercentage hebben, zonder dat je te kampen hebt met overgewicht – en zelfs terwijl je lijdt aan ondergewicht… Daarnaast kun je een (extreem) laag vetpercentage hebben en tegelijkertijd overgewicht hebben. Lichaamsgewicht en vetmassa/vetpercentage zijn dus 2 verschillende aspecten. In veruit de meeste gevallen houden ze wel verband met elkaar, maar dat hoeft niet per se. Vet heeft logischerwijs een bepaald gewicht, dus veel vet zorgt ook voor veel gewicht… Maar als je klein en smal van postuur bent, en tegelijkertijd weinig spieren en weinig vocht hebt, kun je ondanks een te hoog vetpercentage toch een “goed gewicht” hebben, althans, volgens de (onbetrouwbare) BMI. En als je een grote, brede, gespierde persoon bent, kun je volgens de (onbetrouwbare) BMI “te zwaar” zijn, zonder dat je te veel lichaamsvet met je meedraagt. Point being: te zwaar betekent niet per se te veel vet. En te licht betekent niet per se te weinig vet. Je moet daarom ook niet te veel op tabelletjes vertrouwen. Ik weet sowieso niet welke site beweert dat een vetpercentage van +/- 10% per definitie ondergewicht zou betekenen, maar die site kun je voortaan maar beter links laten liggen. Natuurlijk hoort een vetpercentage tussen de 10 en 12% tot de VROUWELIJKE ondergrens, maar van ondergewicht hoeft helemaal geen sprake te zijn. Sowieso kun je NOOIT of te nimmer online (dus via een website) je vetpercentage meten. Daar is immers geavanceerde techniek voor nodig. Nogmaals: de BMI zegt bij lange na niet alles over je vetpercentage en is geen goede graadmeter voor een gezond gewicht of een goede lichamelijke gezondheid… Maar jouw BMI is 18,4 (wat aan de lage kant is, maar door veruit de meeste gezondheidsinstanties tot een GEZONDE of zelfs IDEALE BMI wordt gerekend). Dus de KANS dat je lijdt aan zwaar/klinisch ondergewicht is zeer klein. Waarschijnlijk moet je alleen niet verder willen afvallen (maar dit is logischerwijs weer afhankelijk van je DAADWERKELIJKE vetpercentage)… Mocht je je zorgen maken over je gewicht laat dan liever eens een goede, betrouwbare vetpercentagemeting uitvoeren…

 7. Wat moet ik doen? ·

  Ik ben een meisje van bijna 16, 172 cm, 50 kilo. Daarmee bijna ondergewicht volgens BMI, maar mijn middel/heup-ratio is veel te hoog! Wat ben ik nou? Te dik, te dun, ongeveer goed?

  Beantwoorden
 8. ryan ·

  Ik ben 21 jaar ik ben 1 meter 70 en ik weeg 55 kilo en mijn vetpercentage is 12,6. Maar ik voel mezelf heel dik! Volgens het gemiddelde BMI ben ik te licht, wat denk jullie, moet ik afvallen of bijkomen?

  Beantwoorden
  • Yeet ·

   Hoi Ryan, Blijf zoals je bent en probeer in ieder geval niet verder af te vallen. Het zou fijn zijn als er wat kilo´s bijkomen, maar dat is niet per se nodig. Groetjes, Yeet

 9. Barbara ·

  Met mijn lengte van 1.73 m en gewicht van 64.5 kg ben ik tevreden. Ik ben 40 jaar en heb een vetpercentage dat schommelt tussen de 19 en 22%. Daar moet ik bij opmerken dat ik drie keer per week hardloop, ongeveer een uur. Volgens die tabelletjes zou dat te laag zijn… Moet ik nou aankomen of meer vet eten?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Nee, ik denk niet dat je het zo moet zien. Wetenschappers hebben simpelweg gekeken naar een grote groep vrouwen en geïndexeerd hoe lichaamsgewicht en vetpercentage zich verhouden tot lichamelijke gezondheid. Dat vrouwen bij een ietwat hoger vetpercentage (gemiddeld genomen) relatief gezonder zijn, wil natuurlijk niet zeggen dat je ongezonder moet gaan leven om je vetpercentage te verhogen. Dan gooi je oorzaak, gevolg, doel, middel reden en verklaring door elkaar. Je doel is gezond zijn, niet vet zijn… De oorzaak van ongezond zijn, is maar al te vaak ongezond leven… En de reden van ongezond zijn, kan van alles omhelzen; bijvoorbeeld overgewicht of ondergewicht. Ga in ieder geval NOOIT ongezonder leven om een bepaald doel te bereiken; zeker niet om aan abstracte cijfertjes in een tabelletje te voldoen. Blijf lekker hardlopen en fixeer je niet te veel op cijfertjes.

 10. lib ·

  Beste, Heel apart ik ben 170 weeg nu 64 kilo ik doe aan 3 verschillende sporten per week daarnaast heb ik een actieve baan. Mijn kleding maat is 36 S of broek is maat 27. Maar volgens de sportschool weegschaal komt me vet percentage op 34 % dan heb ik dik obesitas als ik hier op de schema kijkt. Ik snap er niks van het kan haast ook toch niet ik merk ook dat ik juist slanker wordt ondanks dat ik in gewicht aankom maar toch blijft mijn vet stijgen. Werkt beetje demotiverend. Hoe zit dat eigenlijk in elkaar met zo een weegschaal?

  Beantwoorden
  • Eef ·

   Wanneer ben je op de weegschaal gaan staan? Als dit na het sporten was, kan het inderdaad zijn dat de meting niet klopt. Ook als je van te voren hebt gegeten kan de weegschaal afwijken. Schrik niet en probeer bij voorkeur ‘s ochtends voor het sporten om nog eens op de weegschaal te gaan staan.

  • Maria ·

   Omvang zegt weinig over je vetpercentage. Weeg zelf 48 kg en heb mijn vetpercentage laten meten en dat was 27%. Bij mijn zusje, ongeveer zelfde gewicht was het vetpercentage veel hoger juist.

 11. Anoniem ·

  Hee in de eerste tabel ben ik 8 kilo te zwaar ik ben met van allerlei sporten bezig, maar ik ben de dikste van m’n klas maar m’n vriendinnen steunen me.

  Beantwoorden
 12. Chantal ·

  Kijk… ik ben 1.70, 72 kilo… Volgens het eerste schema veel te zwaar… (kom van 98 kilo dus who cares; ik ben echt goed bezig), maar word er in dat eerste schema wel rekening gehouden met het feit dat spieren zwaarder wegen dan vet? En dat iemand die lichter dan mij is en even groot desondanks een hoger vetpercentage kan hebben? Vandaag huidplooimeting gehad en zit op 22% bodyfat… wat volgens 2 statistieken in Amerika het volgende inhoud: normal/lean body en Fitness body… Hoe kan het per lijst op internet zo ontzettend verschillen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   De eerste tabel betreft een overzicht, samengesteld door wetenschappers. Men heeft gekeken bij welk gemiddelde gewicht vrouwen van een bepaalde lengte het gezondst zijn. Zie ook de conclusie: “Schrik niet direct als je te zwaar bent volgens de bovenste tabel. “

 13. jessica ·

  Ik ben 1,75 meter en weeg 64.5 kilogram. Mijn vet percentage is nu 21,6%. Ik dacht even dat dit veel was, maar blijkbaar zit ik dus oké. Toch zou ik graag nog wat omzetten in spieren.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Ruim eenentwintig procent klinkt misschien een tikkeltje overvloedig, want het is ruim een vijfde van je totaalgewicht, maar houd er rekening mee dat alleen al borsten, heupen en billen voor een groot deel van dit lichaamsvet verantwoordelijk zijn. Dan heb je nog de isolerende vetlagen die je vitale organen beschermen tegen onderkoeling en vetten en vetzuren in allerhande cellen, structuren en lichaamssappen. Al met al is 21,6% absoluut geen hoog vetpercentage. Daar mag je zelfs erg trots op zijn!

 14. Anonieme girl ·

  Ik ben 17, 173 cm en 48 kilo. Zelf vind ik dit veel te zwaar omdat ik lichter woog… Nu gaan allemaal mensen zich zorgen om me maken, volgens mij denken ze allemaal dat ik half doodga of zo. Hoe kan ik snel een paar kilo afvallen? Het liefste zo snel mogelijk! Ik wil graag mooi en slank zijn, dan ben ik pas gelukkig!

  Beantwoorden
  • Anoniem LS ·

   Meisje, je bent heus niet te zwaar, integendeel zelfs. Laat het een raad zijn: probeer je lichaam niet nog verder tot het uiterste te drijven, vroeg of laat zal je het bekopen. Zelfs zonder nog verder gewicht te verliezen ben je aardig op weg naar een eetstoornis. En al kan dat voor jou misschien leuk klinken, dat is het echt niet! Het maakt je leven en je toekomst kapot! Ga voor de gezonde weg en verzorg jezelf, durf te genieten en tevreden te zijn met wie je bent, nu je nog een keuze hebt…

 15. Anastasia ·

  Ik ben 1,62 en weeg 49,5. Heb echt geen anorexia en ben precies goed fit. Ik wil ook niet afvallen. Vetpercentage 13%, gewoon veel spiermassa in m’n benen en buik. En de persoon bovenaan van 1,58 en 72 kilo, moet dan ECHT wel VOL zijn. No offense, maar als je vergelijkt met mijn 49. Je bent korter dan ik en weegt 23 kg. Dan ben je wel aan de zware kant… :’)

  Beantwoorden
 16. Daantje ·

  Wat een onzin dit! Dus ik heb obesitas volgens dit schema… 1,58 m – 72,5 kg – 24% vet… Baby i look gorgeous… Mensen, ga andere info zoeken en daarmee verder a.u.b. Hiermee wordt je alleen maar dwazer. LOL

  Beantwoorden
  • Sabrina ·

   Deze cijfers zijn niet door Salusi verzonnen. Ze zijn zelfs niet gebaseerd op de BMI of iets dergelijks. Het zijn simpelweg cijfers voortgekomen uit wetenschappelijk onderzoek. Of je het ermee eens bent of niet is een tweede…

 17. vienna ·

  Ik ben 1,60 lang en weeg 39 kilo. Middelomtrek is 64 centimeter.

  Beantwoorden
 18. anoniem ·

  ik ben 1,70 lang en weeg even veel als iemand van 1,62 lang 0_o

  Beantwoorden
 19. xyz ·

  Sorry hoor, maar: maat 34 is XS – maat 36 is S – maat 38 is M – en maat 40 is L!

  Beantwoorden
 20. jo ·

  Ik ben 24, 1.70m lang en weeg 58 kg . Vetpercentage van 10% …? Ik ben gewoon normaal, niet dik niet dun… Ik eet normaal en hou ook van een ongezonde maaltijd zo eens in de zoveel tijd. Scma’s moet je niet volgen, zeker deze niet. Accepteer jezelf zoals je bent en als je twijfelt of je te dun bent pof te dik ga dan niet zelf een diagnose stellen of googlen, maar ga naar je huisarts en die kan je vertellen of je daadwerkerijk hulp nodig hebt… Of juist niet.

  Beantwoorden
 21. nathalie ·

  Ik ben 16 jaar, 1.72 lang en 70 kilo, maar ik ben tevreden. Ik snap niet hoe iedereen zo dun kan zijn!! Als ik af zou willen vallen dan maximaal 3 kilo. I love (my) curves!!!

  Beantwoorden
 22. lisa ·

  Ik zou me daar niet te veel van aantrekken van die percentage-tabellen. Ik ga zelf 2x per week naar de fitness, en voor ik startte werd ik ook gemeten en gewogen. Mijn vetpercentage is nu wel 19%, maar ik zat in de ‘-‘ wat wil zeggen ‘te laag’. De gemiddelde waarden stonden daar ook bij, waarbij stond dat vrouwen tussen de 21% en de 33% mogen zitten om gezond te zijn. DUS geen reden tot ongerustheid naar mijn mening… :)

  Beantwoorden
 23. Elly ·

  DIT BEDOEL IK NOU? zo TRIEST als je dit doet!!! ga lekker door en val maar lekker neer…WORDT WAKKER!!

  Beantwoorden
 24. Elly ·

  Ik heb e.a gelezen en kan me kwaad maken dat iedereen elkaar best onzeker maakt. Hoezo mensen aansporen of toespitsen op een eetproblemen? Anorexia of Boulima? Ik zelf heb dit ook gehad. Ik ben nu 1.63 en 57 kilo. Tuurlijk nog steeds teveel vind ik..Ik heb een vetperentage van 22% Sport 6 x per week, loop marathons en de RoPaRun onlangs gedaan. (Afgelopen weekend). Ik haat ook een vetrol en wil t ook liefst een vetpercentage van 6 % of minder hebben….Maar goed…Ben ik dan gelukkig? Eerlijk gezegd niet. Het gaat inderdaad om wat je je lichaam te eten geeft en hoeveel je beweegt. Ik wil iedereen waarschuwen om niet met het afvallen en alles wat daar bij komt te ver te gaan. Cijfers zijn cijfers, het is een INDICATIE niet een must. Ik heb het nog steeds moeilijk maar probeer tevreden te zijn met hoe ik nu ben. Ik was 38 kilo….

  Beantwoorden
  • lisa ·

   cijfers zijn inderdaad maar cijfers. Net bij mij (zie hieronder) is mijn vetpercentage zo laag (19%) terwijl ik helemaal niet gratemager ben.
   Ik ben 1m69 en weeg 65 kg, en ben daar zeer tevreden mee, ik heb redelijk veel spieren. De doeltreffendste manier om een mooi lichaam te krijgen is sporten maar niet minder eten. Ik eet nog wat ik wil, wanneer ik wil. Beweeg gewoon ipv je uit te hongeren. Dat is nergens voor nodig. Je verbrandt er alleen maar je spieren mee, tot je niets meer overhebt, en dan weeg je inderdaad zeer weinig…

 25. sasha ·

  Je weet wel anorexia en pro ana’s zoals ik zien het als een leefstijl, maar ik dacht van jij bent 13 en je weegt 30 kg dus… snap je? Ooit ‘n half jaar geleden was ik ook zo mooi dun maar nu ben ik ‘n dik varken. Oooh ik wil ff weten: hoe lang ben je? x Sasha

  Beantwoorden
  • Donna Bonbonnaa ·

   hyeee, ik ben nu ongeveer 1.55m

  • Cinzia ·

   Jeetje, doe niet zo gek. 1.60 m en 30 kg is echt veel te weinig hoor, daar is niks ‘mooi’ aan. En ik zou er ook maar niet zo trots op zijn dat je pro ana bent, zoek alsjeblieft hulp meis, want je gaat er echt aan ten onder.

 26. Donna bonbonnaa ·

  pro ana???

  Beantwoorden
 27. Donna bonbonnaa ·

  hyee , ik ben geboren op 6 oktober 1998 en ik weeg nu 31kg :-s

  Beantwoorden
 28. sasha ·

  nou tamara ik ben nog dikker ik ben 14 ik ben 165 en ik weeg 43 kg ( een half jaar geleden was ik 30 kg met dezelfte lengte)

  Beantwoorden
 29. tamara ·

  hallo, ik ben 16 jaar, ben 1.79 en weeg 59 kilo.
  volgens die tabel ben ik niet aan de zware kant. maar als ik naar mezelf kijk zie ik het toch echt heel anders!

  Beantwoorden
 30. kelly france ·

  hoi hoi, ik ben 18 jaar oud, 64 kilo, 1.81, ik vraag me af of deze gezond voor mij is. a.u.b weet iemand of ik te dun bent of ik moet nog aankomen?

  Beantwoorden
  • lisa ·

   Dat kan niemand zo zeggen tegen je. Dat hangt ook van je spiermassa af.
   Maar zoals ik hoor (64 kg voor 1m81), dan is dat volgens mij zeker niet te dik… dat zie je zelf toch ook??

 31. jes ·

  mijn vetpercentage is 20,5 procent en ik weeg 74 kg ik ben 1.71 er staat dus dat ik te zwaar ben maar mijn vet percentage is wel goed ik vraag me af hoe dit kan?

  Beantwoorden
  • WonderWoman ·

   Hoe meet jij je vetpercentage?

  • Amanda ·

   Spieren wegen veel zwaarder dan vet!! Let hier wel op.. Deze tabel doet dit niet! Ik ben 1.73 m lang en weeg 70.1 kg. Dit betekent volgens de tabel dat ik 64 kg mag wegen. Dan ben ik dus te zwaar volgens de tabel, maar mijn vetpercentage is 22% wat gewoon gezond is! Als je dus lichter bent en deze tabel aanhoud, kan je ook meer vetmassa hebben. Vet is immers lichter dan spiermassa. Dus dan ben je automatisch ook lichter dan iemand die minder vetmassa heeft en meer spiermassa.

  • Daantje ·

   1 kg vet is 1 kg spier. Dus spier is niet zwaarder dan vet. :)

  • Sabrina ·

   Een kilogram geeft het gewicht van iets aan en zegt niets over de hoeveelheid (massa/volume). Een kilo vet is qua gewicht gelijk aan een kilo spieren omdat een kilo simpelweg 1000 gram is. Maar een liter spieren is niet gelijk aan een liter vet. Zuiver spierweefsel weegt ongeveer 1,06 kg per liter en zuiver lichaamsvet weegt ongeveer 0,70 kg per liter. 1 liter spieren weegt dus 360 gram zwaarder dan 1 liter vet.

 32. priscilla ·

  Ik ben 16 jaar ik ben 1,78 groot en weeg 67 ik voel me toch te dik en ben onzeker!! Hoe krijg ik dat weg ?

  Beantwoorden
 33. Bieke ·

  Ik sport gemiddeld 8-10 uur per week (lopen – pump – rpm). Ik ben 1m63cm weeg 55.8 kg en heb een BF van 19,5%. Ik eet ongeveer wat ik wil, met een beetje gezond verstand weet je wat gezond is en wat niet ! Wat niet goed is voor je BF % Dus :geen frietjes – pizza – chips – snoepgoed – chocolade – pitta achtige toestanden – of afhaalmaaltijden – snelkookmaaltijden (die dat je gewoon in de oven of microgolf moet steken- slechte vetten en suikers) – geen soep uit dozen of blik (veel te veel suiker) – geen frisdrank- geen alcohol – energy drinks met cafeïne (cafeïne is slecht voor te sporten) – koffie- lightproducten (aspartaam – dikmaker ook) – of producten zonder vet (soms veel suiker in voor smaak – opgelet hiermee) – ontbijtgranen zoals “Smaks of Frosties of chocopops (veel te veel suikers en slechte vetten)” neem liever Musli – koekjes (alle soorten – dieet – light ) neem liever graanrepen!

  Beantwoorden
 34. Inge ·

  Hallo, Voor iedereen die het er niet mee eens het. Jammer.. het gaat erover hoeveel % vet jou lichaam bevat. Het kan zijn dat jij meer vet rondom je organen hebt zitten. En dit kan zijn terwijl jouw BMI goed is. Daarom is het belangrijk om ook de middelomtrek mee te nemen en hier een analyse (conclusie) van te maken. Ga zelf niet zomaar proberen op basis van dit alles stappen te ondernemen. Maar vraag het aan iemand die hierin is gespecialiseerd. Er zijn namelijk ook mensen die met hun BMI heel laag zitten maar dan toch nog een te hoog vet% hebben. Deze personen moeten dan proberen doelgericht hun vet% omlaag te krijgen. En dit lukt dan alleen goed door oefeningen te doen gericht op vetvermindering.

  Beantwoorden
 35. 12 jr. ·

  ik ben 1 meter 75 en weeg 52 kilo is dat weinig?

  Beantwoorden
  • Sop ·

   Als je het vergelijkt met je lengte is 52 kilo best weinig, maar als je nog maar 12 jaar bent, hoef je je echt geen zorgen te maken hoor! Er komt nog genoeg bij, je krijgt nog allemaal rondingen en houd er ook rekening mee dat BMI-waarden bedoeld zijn voor volgroeide mannen en vrouwen, dus eigenlijk klopt die tabel helemaal niet voor jou. :)

 36. kim ·

  ik ben 1’78 en ik weeg 80 tot 81 kilo is dat heel erg?
  wat kan ik doen om het er af te halen

  groetjes kim

  Beantwoorden
 37. Donna Bosman ·

  Hallo ik ben een meisje die over 2,5 maantjes 13 is maar ik weeg nog maar 31kg hoe komt dit?

  Beantwoorden
 38. lot ·

  Ik ben 1,67 en ik weeg 60 maar ik mag 59 wegen.
  Ben ik nu echt te dik?

  Beantwoorden
 39. Sunny ·

  Ik ben een meisje van 11, ik ben 1.62m lang maar ik weeg ‘maar’ 45 kg. Hoe kan dat dan, want ik zie er toch dik uit!

  Beantwoorden
 40. Laura ·

  je moet ook kijken naar je lichaamsbouw en naar hoeveel sport je in de week uitoefent. ik ben 1,74 en weeg 72kg. Ik heb een weegschaal die spier- en vetpercentages kan meten en met een meetlint houd ik alle omtrekken bij. Ook meet mijn weegschaal je vochtgehalte en hoeveel botmassa je hebt. Daaruit blijkt dat ik voor mijn lichaamsbouw op een prima gewicht zit. Ik heb veel meer spieren dan vet. 24% vet en 36% spieren. (Ik ben ook sportief gebouwd en sport bijna dagelijks). Volgens dit tabel zou ik overgewicht hebben, maar dat is niet waar. Ik vind het een onbetrouwbare bron, mensen krijgen er een verkeerd beeld van. Mijn conclusie: kijk naar je leeftijd, man/vrouw, hoeveel je sport, vet-spiermassa, vocht en botmassa!! en niet te vergeten: heb je een gezond levenstijl (niet roken, goed eten). Als dit allemaal in balans is dan hoef je je geen zorgen te maken en dus ook niet naar zo’n schema te kijken als hierboven!!

  Beantwoorden
 41. Didi ·

  Beste meiden, maak je niet zo druk! Er werd hierboven al ergens gezegd dat al die percentages, cijfers enz. niks zeggen en alleen maar bang maken. Vertrouw op je eigen gezonde verstand en je intuitie en staar je niet blind op cijfers. Volgens mij gaat het om zelfacceptatie, gezond eten en bewegen, lichaamsbouw en je niet gek laten maken door reclames enz. Iedereen is anders en iedereen is ok. Als je leest dat topsporters niet in de tabel passen, dan die niet en weer een ander ook niet met verschillende verhalen, waarom zou de rest van de vrouwen er wel in passen? Het zegt dus niet veel. Daarom: gezond verstand gebruiken als je in de spiegel kijkt en hou van jezelf. Natuurlijk zijn er vrouwen met overgewicht, maar mensen, als we het verschil niet meer kunnen zien tussen te dik en gewoon jezelf zijn, dan verlies ik persoonlijk de moed een beetje. Mijn dochter van 13 is ook constant bezig met haar gewicht terwijl ze nog in de groei is. Dus meiden tot een jaar of 20: geniet van je jeugd en maak je niet te druk, want je lichaam is nog niet volgroeid. Ik ben 158,5 cm Ik woog 58 kg tot m’n 18e en daarna slonk ik tot 50 kg zonder er iets voor te doen. Een hormonenkwestie denk ik. Nu vinden mensen me aan de magere kant (48 kg), terwijl ik sport en gezond eet, dus het is nooit goed. Twee kilo?! Je lichaam verandert toch als je ouder wordt? Maakt mij niet uit hoor. Kortom, ik blijf lekker mezelf.

  Beantwoorden
 42. Mieke ·

  sorry hierboven hoort niet bad maar bed..haha

  Beantwoorden
 43. Mieke ·

  hallo,
  ik ben 13, weeg ongeveer 55 kilo, en ben 1.75 cm lang. dat is volgens de BMI goed, maar toch krijg ik nu beginnende zwembandjes en een klein buikje, mijn billen zijn al eigenlijk mijn hele leven een beetje stevig…ik doe nu elke avond sit-ups maar ik zie er nog niks van. weet iemand hoe ik die vetrollen weg kan krijgen? graag doe ik het savond in bad ofzo.
  kusjes mieke

  Beantwoorden
 44. joepiedepoepie ·

  Hoi allemaal

  ik ben 15 jaar oud, 1.88m en ik weeg 82 kilo. Maar nou heeft mijn vettest gezegd dat ik 33,7% vet. Betekent dit nou dat ik obesitas hebn?
  en zo ja, heeft iemand tips

  Beantwoorden
 45. weltevree ·

  Ik ben 1.69 en ik weeg 53 kg. Volgens deze site zou ik dan 6 kg aan moeten komen. (Volgens het voedingscentrum heb ik een prima gewicht voor mijn lengte, lekker niets meer aan doen dus ;)) En ik heb een vetpercentage van 20% als ik lekker veel gedronken heb, dan is mijn water 56% en mijn spiermassa 41%. Als ik wat minder gedronken heb is mijn vetmassa 25 % en mijn water 48% en mijn spiermassa 31%. Ofwel vindt je je vetpercentage te hoog??? Drink een pot thee voor je op de meter gaat staan en voila! probleem opgelost. Wil je nog meer smokkelen? ga eens met natte voeten op die weegschaal staan Hoppa! weer een berg vet eraf! (vetpercentage omlaag dus). Kortom wat ik wil zeggen staar je niet dood op een vetpercentage of op een gewicht. Neem lekker een broekmaat in gedachten die je wilt hebben en focus je daarop. Wie maalt erom dat je 80 kg weegt als je in maatje 36 zou passen? Dan heb je gewoon zware botten (of veel spiermassa wat meer weegt dan vet..) Er zou eigenlijk op de website moeten staan ben je 1.70 dan is buikomtrek 60-70 cm heel normaal enz. dat zegt in mijn ogen meer dan een vetpercentage of een gewicht.

  Beantwoorden
 46. sasha ·

  hoi annoniempje als je 67 kg word ben e nog steeds te dik je hoort zelfs minder dan 59 kg zijn…eerder 50 of minder…

  Beantwoorden
 47. anoniempje ·

  ik ben 1.68 en ik weeg 70 ik vind dat ik 3 kilo moet afvalle dan ben ik perfect en hier staat dat ik 59 kilo hoor te zyn zyn jullie ziek ofzo ik wil geen skelet zijn asjeblieft onzin wat hier staat!!

  Beantwoorden
 48. ME ·

  Helaas, of eerder…gelukkig..
  dit overzicht klopt niet. Baseer je afval-plannen hier niet op.

  Beantwoorden
 49. someone ·

  nou, niet 40 kg.
  Ik ben net 1 cm groter en weeg ong. 53 en ben 12!
  Oké, ben dr niet tevreden mee, maar voor mij is mijn doel 45 kg.
  Onder de 45 heb ik ondergewicht, dus qua dikheid hoef je je echt geen zorgen over te maken…
  eerder qua dunheid.
  Ik ken je niet, dus hierbij: je bent niet dik, en als je dat wel was dan zou ik dat zeggen, maar je bent misschien zelfs te dun!
  Heb dr niks tegen hoor!
  maar ff: ik wil dat je weet dat je zekerweten niet te dik bent…
  xxx

  Beantwoorden
 50. sasha ·

  ik ben 12 en ben 166 m lang en 40 kg iedereen zegt dat ik te dun ben maar ik ben nog niet volwassen enz weten jullie wat een goed gewicht voor me is??

  Beantwoorden
 51. someone ·

  dat ding klopt gwn egt nie! kijk nr je lichaam en kiijk nr wat je mooi vind (tenzij je n eetstoornis hebt,dan word t gevaarlk!). just believe in yourself!

  Beantwoorden
 52. mylo ·

  Ik ben veel te licht!
  ik ben 1.60 en weeg 41 kilo

  Beantwoorden
 53. Sofie ·

  Volgens dit ding moet ik 16 kilo aankomen :

  Beantwoorden
 54. Jojo ·

  ik ben 1.73 en ik weeg 52 .. mijn BMI is 17.0.. dat is toch goed?? ze zeggen hier dat ik ongeveer 62 kilo mag wegen.. dat is 10 kilo meer!!

  Beantwoorden
 55. noortje ·

  ik ben 1.54 en mag dus 48kg wegen

  WTF das veels te weinig hoor.. volgens valtaf.nl is mijn juiste gewicht 57kg..

  Beantwoorden
 56. Tessa ·

  Hay dames,

  Ik wil even zeggen dat dat ideale gewicht pure onzin is, en iedereen een andere bouw heeft.
  Zelf ben ik 1.63 en weeg ik 63. Dan zou je denken dat m’n vetpercentage te hoog is, maar ik heb een vetpercentage van 21% en als ik helemaal “vetloos” zou zijn. Zou ik alsnog 50 kilo wegen.
  Dat zou betekenen dat als ik m’n ideale gewicht zou wegen dat ik bijna geen vet meer zou hebben.
  En of dat nou zo gezond is 😉
  Dus kijk naar hoe je kleren je staan, en niet naar wat de weegschaal aangeeft.

  Greetzzz

  Beantwoorden
 57. LEUGENS ·

  Oh ja, er bestaat niets zoiets als ideaal. is gewoon een fabeltje.

  Beantwoorden
 58. LEUGENS ·

  Je BMI heeft vrij weinig met je verpercentage te maken. iemand kan een te hoog BMI hebben maar een laag ver percentage als die heel gespierd/atletisch is.

  Beantwoorden
  • Stella ·

   Ja, klopt.

   Maar, voor atletisch / gespierd mensen geld ook een andere berekening.

 59. Stella ·

  Nouja, niet te licht, maar, onder het ideale.
  Middelomtrek is 65, dus dats gewoon goed..

  Beantwoorden
 60. Stella ·

  Ik ben 1.76 en 58kg,
  volgens deze meting dus veelste licht?

  Beantwoorden
  • Marlies ·

   Nee hoor, je BMI is 18.7, dat is goed.
   Maar je middelomtrek is ook belangrijk…

 61. Keby ·

  Ik ben 21
  weeg 64 kg
  en ben 1.62 meter
  heb maat 38
  Volgens schema dus obesitas…
  Dat slaat dus echt nergens op

  Beantwoorden
  • Marlies ·

   Je hebt helemaal geen obesitas. Je hebt een BMI van 24.4 en dat valt in de categorie gezond gewicht. Je haalt BMI (de verhouding gewicht tot je lengte) en vetpercentages door elkaar.
   Er wordt veel onzin verteld over dit onderwerp. Iedereen heeft zn eigen waarheid. Zoals gezegd: je totaalplaatje is belangrijk. Als je op een punt focust (bv vetpercentage) gaat het altijd fout!

 62. Marlies ·

  Vet op je heupen en dijen is ongevaarlijk, maar buikvet is een indicator voor welvaartsziekten. Je middelomtrek is aan de hoge kant, ook al heb je een vrij lage BMI. Dat zou kunnen komen door een verkeerd eet- en beweegpatroon. Mocht je echt persoonlijk advies willen, kijk dan eens op mijn website Lijf & Lijn.

  Beantwoorden
 63. Marlies ·

  Mag ik vragen hoe oud je bent? Hoe heb je dat vetpercentage gemeten?
  Misschien moet je ook je middelomtrek eens meten (op het smalste deel boven je heupen). Ik maak van mijn klanten altijd een totaalplaatje, dus ook hoe ze eten en leven. Adviezen zijn maatwerk en getallen hebben niet het laatste woord.
  Bovendien wordt er veel onzin geroepen hier. Je kunt beter een professioneel advies vragen van iemand die er verstand van heeft.

  Groetjes, marlies

  Beantwoorden
 64. Marlies ·

  Voor een vrouw van 20 – 39 jaar kan een vetpercentage tussen 21 en 32 % normaal zijn. Voor oudere vrouwen ligt dat percentage zelfs hoger. Mannen hebben veel minder vet. Voor een man tussen de 20 – 39 jaar ligt een normaal vetpercentage tussen de 8 en 20%. Wat veel belangrijker is dan vetpercentage is je middelomtrek. Met andere woorden: je vetverdeling. Buikvet is een indicator voor allerlei welvaartsziekten als diabetes en hartkwalen. Voor een vrouw is een middelomtrek tot 80 cm gezond en mag het zeker niet meer zijn dan 88 cm. Voor mannen is dat 94 cm en zeker niet meer dan 102 cm.
  Het verhaal is dat je altijd naar het totaalplaatje moet kijken. Ik doe dat voor mijn werk en ik zie het gebeuren dat mensen die dachten dat ze heel gezond bezig waren, toch nog vaak van alles te verbeteren hebben in hun voedings- en leefpatroon.

  Beantwoorden
 65. dvd ·

  dit is allemaal bullshit je moet naar je houding kijken, dus hoe breed je bent en hoe lang, als je bv. 1.70 bent, je weegt 65 kg en je botten zijn niet zichtbaar is dat goed ( dus te mager bedoel ik daarmee), maar sommige wegen dan bijv. 60 kg, en zijn even lang maar daarvan zie je de botten ook niet het ligt allemaal aan de structuur hoe je gebouwd bent, dus hoe dik je botten zijn.

  Beantwoorden
 66. Me. ·

  @ ..12 Jr.
  Dat je dik bent komt door je lengte.
  Ik ben bijvoorbeeld 1.72 m en weeg 58 kilo. Daarmee ben ik officieel dun :).
  Maar als je wat kleiner bent, verdeelt het vet in je lichaam je over een kleiner ‘oppervlak’, waardoor het zich opstapelt.

  Beantwoorden
 67. xlong ·

  Van het vetpercentage wordt ik ook depressief. Ik heb altijd 2 x er week gesport en veel gewandeld en gefietst. De laatste 5 jaar sport ik minimaal 6 uur per week, waarvan 3 uur krachttraining (club power), 2 uur cardio en callanetics. 6 jaar geleden was mijn vetpercentage rond de 22%, nu is het weer gemeten – met een andere weegschaal – en zit ik op ruim 31%. Mijn BMI is 19,5. Ik eet niet vet, veel groente, fruit, magere zuivel en volkorenproducten, weinig vlees, nooit gefrituurd. Ik heb een smalle bouw maar en krijg geen dikke spieren, door de krachttraining wel een duidelijke spieraftekening. Ik snap hier echt helemaal niets van.
  Bij meting via de handen (er stond een keer iemand in de supermarkt) zat ik trouwens op 22%.

  Beantwoorden
 68. Nijn ·

  De ene commerciele site is niet betrouwbaar en de andere wel? Het is allebei niet zo wetenschappelijk he? Wel een goede opmerking over het vet om je organen. Ook als je afgeslankt bent door dieet en/of sporten, hoeft dat dus niet direct te betekenen dat je nu wel helemaal gezond bent. Met een langdurige gezonde levensstijl kom je denk ik in het algemeen het verst. Maar ach, wat is 100% gezond?

  Beantwoorden
 69. Esme ·

  De vetpercentages voor vrouwen uit dit artikel zijn onzin! Een marketingpraatje van een onbetrouwbare site. Kijk op de site van het voedingscentrum. Daar staat dat een gezonde vrouw tussen de 21 en de 33% vet heeft. Je kunt trouwens slank zijn en nog steeds te veel (buik)vet om je organen hebben liggen. Dun zijn is niet hetzelfde als gezond zijn! Je moet dus ook bewegen als je al dun bent. Niet om af te vallen maar om de spier/vet verhouding goed te krijgen.

  Beantwoorden
 70. Amber ·

  @ Lieke, volgens mij kun je ook en stuk slanker lijken door vetpercentage door spieren te vervangen.

  Zelf heb ik laatst mijn vetpercentage berekend, wat 7% was. Dit terwijl mijn gewicht volkomen gezond is en ik alleen vet eten vermijd. Is het nu nog wel handig om verder afvallen door te zetten?

  Beantwoorden
 71. Lieke ·

  Ik ben 19 jaar, weeg 71 kilo en ben 1,75 m lang. Ik ben op dit moment niet slank, ben mollig, tegen dik aan. Hoeveel zou ik moeten afvallen om mooi slank te zijn???
  x

  Beantwoorden
 72. Mila ·

  Ik ben 1.68, 55 kilo en vetpercentage van ongeveer 20%, voordat ik veel ging sporten woog ik maar 1 kilo meer maar had ik een vet percentage van 25%.

  Vet percentage is een heel relatief begrip, het hangt heel erg samen met je spiermassa. Hoe meer spier je hebt hoe lager je vetpercentage zal worden.
  Je kunt ontzettend dun zijn en als nog een te hoog vetpercentage hebben, dit komt dan doordat je spiermassa te laag is. Een tijd terug was er een artikel uitgekomen dat dunnen mensen vaak te weinig sporten, omdat ze denken dat ze toch dun genoeg zijn, maar wat je niet ziet van binnen is dat je te veel vet hebt, wat heel schadelijk kan zijn voor je ingewanden.

  Maar neem het tabel niet te nauw, want een vet percentage van 15% is wel erg weinig!!!! zo rond de 25% zal ongeveer gemiddeld moeten zijn!

  Beantwoorden
 73. Merel ·

  Gister ben ik naar een “diëtist” geweest, die mij aangeraden was door de sportschool.
  Ik ben vorig jaar wat aangekomen (7 kg) wegens een lange ziekte periode en probeer nu af te vallen, wat niet zo goed wil, vandaar dat ik advies wilde vragen aan een diëtiste.

  Toen ik de persoon in kwestie aan de telefoon kreeg, bleek ze helemaal geen diëtist te zijn, maar beweerde ze dat ze voedingsdeskundige was voor herbalife…eerst had ik een beetje argwaan maar door de vriendelijke persoonlijkheid heb ik toch een afspraak gemaakt.

  Op de afspraak bleek dat ze helemaal geen voedingsdeskundige was, nooit een opleiding in die richting had gevolgd of werk binnen die branche had gedaan, nee ze had zich opgewerkt binnen herbalife, wat betekent dat ze van herbalife distributeur naar supervisor is gegaan wat alleen te maken heeft met hoeveel klanten je hebt.

  Overigens beweerde ze ook, over de telefoon, dat ze eerst maat 64 en nu maat 40, toen ik op de afspraak kwam was dat ineens maat 50 en naar hoe ze eruit zag had ze geen maat 40.

  Maar het mooie komt dus nog, ik ben zelf 1.62m en heb een gewicht van 76kg, dat is te zwaar dat weet ik.
  Ik sport vanaf mijn 14de, ben nu 22, op mijn 17de heb ik me helemaal op laten meten en toen had ik een vetpercentage van 26,6 en een spiermassa van 28%, anderhalf jaar geleden woog ik 70kg, ik had een spiermassa van 33,1% en een vetpercentage van 28.7%.
  Ik heb flinke billen en flinke borsten, maar een slanke taille, van broek heb ik ongeveer altijd maat 40/42 gehad en van boven maat 34/36, ik heb altijd een cubmaat gehad van 70F.
  Nu is mijn broek maat 42/44 en maatje 34 zit nu een beetje krap maar maat 36 kan ik nog steeds aan en mn bh maat is hetzelfde gebleven.
  Deze vrouw beweerde dat mijn vetpercentage 48,3% was en dat ik dus een levensgevaarlijk hoog vetpercentage heb en als ik er niet snel iets aan ging doen ik in de nabije toekomst, ik ernstige last met mijn gezondheid zou krijgen.

  Vervolgens heb ik in tranen mijn beste vriendin opgebeld en vervolgens mijn vriend, die allebei zeer boos waren dat ik mezelf dat aan heb laten praten.
  Toen ik weer in de “realistische” wereld kwam met mijn hoofd, heb ik even zelf een reken sommetje gedaan en ben van mening dat dit bijna onmogelijk is, dan zou ik er heel anders uitzien als ik een vetpercentage van 48.3% had.
  Vandaag heb ik toch maar even een afspraak met de dokter gemaakt.

  Beantwoorden
 74. debbie ·

  Ik heb op de sportschool een electronische vetmeting laten doen en ik ben 168 en 54 kg met een vetpercentage van 22% en bmi van 19 en instructeur zei dat ik echt niet meer moest afvallen want ik zat tegen een ondergewicht aan dus die meting bovenstaande snap ik niet?!. Ze zeiden trouwens dat je eigenlijk voor het sporten moet laten meten? snapt iemand dit?

  Beantwoorden
  • Wieteke ·

   Beetje late reactie.
   Door het sporten raak je veel vocht kwijt waardoor de meting onnauwkeurig wordt. Het apparaat meet namelijk zowel je vocht- als vetpercentage. Dat vocht is er binnen enkele uren weer bij, als je goed drinkt.

 75. Sabina ·

  Heb vandaag zo’n verpercentage test in de supermarkt gedaan….Met zo’n elektrisch hand geval…

  Ik ben een vrouw van 25, weeg 80 kg en ongeveer 1.75. Komt er een vetpercentage uit van 37,8 %!!!!! Zeer hoog stond in de tabel!

  Volgens die vrouw in de supermarkt ging het dan om mijn ‘buik vet’ maar mijn buik is helemaal niet zo dik! Mijn bovenbenen zijn juist wat steviger.

  Ik heb kledingmaat 40 a 42 dus die verpercentage lijkt mee zeer onrealistisch!

  Je krijgt gewoon een minderwaardigheidscomplex van zo’n vrouw!

  En ik blijf het raar vinden dat zo’n apparaat dat meten kan!

  Beantwoorden
 76. Nienke ·

  Ik ben 1.85m, weeg 80kg en heb een vetpercentage van 22% Ben een vrouw van 27.

  Klinkt dit als gezond?

  Beantwoorden
 77. daan ·

  voor vrouwen onder de 25 sorry

  Beantwoorden
 78. daan ·

  ik werk al een paar jaar als fitnessinstructeur en personal trainer voor mannen is onder de 15 procent goed voor vrouwen boven de 20 ik had vandaag een vrouw die boven de 40 zat ik heb haar verteld dat het gevaarlijk was voor de gezondheid.. het is gewoon zo! afvallen!

  Beantwoorden
 79. Janice ·

  Elektronisch vetpercentage meten is tegenwoordig heel populair. Bedenk echter dat de meeste van deze meters niet je volledige lichaam meten.
  Heb je een elektronische vetmeter waar je op moet staan (de weegschaal-variant), dan wordt het kortste pad afgelegd tussen de ene voet en de andere voet: benen en kont dus. Hoger komt de meter niet.
  Heb je de handknijpers-methode, dan gebeurt hetzelfde maar dan over het kortste pad tussen ene hand en andere hand (alleen je bovenlichaam dus).

  Bij vrouwen is het vet over het algemeen niet zo mooi verdeeld. Ben je een duidelijk peertje, dan kan je bovenlichaam een veel lager vetpercentage hebben dan je onderlichaam. Met de weegschaalvetmeter kan dit een aardige depressie bij je losmaken.

  Voor vrouwen is het verstandiger een vetmeettechnologie te kiezen die je hele lichaam meet. Die zijn er: de huidplooimeter (wel oppassen met lichaamsdelen die niet meer 100% ‘naturel’ zijn, zoals na liposuctie of buikwandcorrectie). Je hebt ook een paar merken weegschalen die tevens voorzien zijn van de handmeters zodat je wel je hele lichaam kunt meten.

  Let er verder ook op dat het moment van meten (bij de elektronische wijze) heel gevoelig ligt. Beste is ergens op de dag (niet ‘s ochtends), maar ook niet na het sporten, douchen, eten, drinken, etc.).

  BMI en andere kilo-vs-lengte lijstjes moet je maar vergeten. Dat werkt alleen als je een gemiddelde lichaamsbouw en een gemiddelde leefstijl hebt.

  Als je veel sport schiet je lichaamsgewicht omhoog, maar dat zit hem vooral in je vetvrije massa. Staar dus niet zo blind op die kilo’s en pas heel goed op met de elektronische vetmeters.

  Beantwoorden
 80. silke ·

  Deze berekeningen zijn inderdaad om anorexia van te krijgen. Om gezond te zijn moet je je lengte – 1 meter pakken. Dat is het gewicht waar je niet overheen mag komen om ziektes te voorkomen. Om een lichaam uit een magazine te kunnen hebben moet je dit getal – 10 doen. Dus 1,68 meter = 68 kilo normaal gewicht. Mooi lichaam = 58 kilo.

  Ergens boven aan in de reacties staat een anoniem bericht van iemand die zijn frustraties uit. En beledigd een voorganger. Deze persoon lijkt gewichtsproblemen te hebben anders reageer je niet zo fel. Trek jullie a.u.b. niets aan van zulke vervelende mensen. En ook niet van deze extreem lage getallen. 😀

  Als je het vetpercentage naar beneden wil hebben is krachttraining de beste oplossing. En vrouwen je wordt er echt niet breed van!!!

  Beantwoorden
 81. brenda ·

  hoe kan dat nu? ik weeg 50 kilo ik ben 1,65 groot en in de fitniss berekent heb ik 28,8 % vet wat hier gelijk staat als overgewicht?? 😕

  Beantwoorden
 82. Mevrouw E ·

  Beste allemaal,
  Veel van jullie spreken over "hoe kan het dat mijn vetpercentage zo hoog is terwijl ik niet te dik ben".
  Nou jullie zijn ook niet te dik als het gewicht dat je hebt gezond is. Gewicht is niet een hele goede indicator voor de hoeveelheid vet dat je hebt. Je kunt een wat hoger vetpercentage hebben dan ‘normaal’ (tusse de 15 en 25%) en toch slank zijn. Tegelijkertijd kun je ook redelijk zwaar zijn en wel een laag vetpercentage hebben. Dit heeft allemaal te maken hoe gespierd je bent.
  Als je veel cardiatraining doet verbrand je calorieen maar bouw je nauwelijks spieren op, terwijl bij krachttraining je tijdens de training minder calorieen verbrand maar juist wel spieren opbouwt (wat er later weer voor zorgt dat je extra calorieen gaat verbranden, maar dat terzijde).

  Kortom: de personen met een verpercentage hoger dan 25% kunnen wel slank zijn, maar hebben in verhouding niet erg sterke spieren en iets meer vet.

  Beantwoorden
 83. didi ·

  ik ben 1.63 en ik weeg geen 51 kilo maar ik vind mezelf best een dikke buik hebben wat moet ik nu doen dan? en klopt het wel eigenlijk?
  😥

  Beantwoorden
 84. marielle ·

  Ik ben 1,78 lang en weeg 68.
  Gezond gewicht zou je zeggen.
  Maar me vet percentage is 34,8%, veel te hoog dus.
  Ik geloof dan ook dat streven naar een vetpercentage onder de 25% is onmogelijk is! :roll:

  Beantwoorden
 85. Juul ·

  wat een onzin site… mijn lengte staat er niet eens bij
  wat een kortzichtige niet bij de tijd site

  Beantwoorden
 86. dik ·

  mijn vetpercentage is 20,2 %
  dat is niet zo hoog maar toch ben ik dik,
  hoe kan dit !?

  Beantwoorden
 87. jik ·

  😳

  Beantwoorden
 88. Bigfood ·

  Mensen het is een INTERNET SITE.

  Wat ik hier mee wil zeggen is dat A. iedereen het over vetpercentage heeft en het hier om een ideaal gewicht gaat.
  B. Wanneer je aan je zelf twijfelt, ga langs een huisarts/ diëtiste/ of sportschool. daar is de kennis up to date, zit er geen rommel tussen van onwaarheden en weet je zeker dat al jou vragen beantwoord worden.

  Conclusie, Check de bron waar je het vandaan haalt. Er staat een hele berg onzin on vertekende teksten op internet.

  Beantwoorden
 89. Claudia ·

  Ben nu binnen een jaar ongeveer 15-20 kilo afgevallen. Ik ben 30 jaar, ben 1.76 lang, weeg nu ongeveer 84 kilo met een vetpercentage van 30% (huidplooimeting sportschool). Het gaat erom dat jezelf tevreden bent. En inderdaad is de spiegel de beste maatstaf. Er mag nog wel wat vanaf en mijn streefgewicht is om onder de 80 kilo te komen. Eet gezond – sport minstens 2 keer per week – en heb een actief leven. Je leeft maar 1 keer en maak daar het beste van. Het zou jammer zijn dat je je hele leven maar zorgen maakt over je lichaam. Ik denk dat t allemaal wel logisch is; eet zoveel je verbrand en minder als je wilt afvallen. Aleemaal een plezierig leven gewenst; geniet!!!

  Beantwoorden
 90. jet ·

  Oja, ik zie dat ik met mijn lengte van 1,85 m een ideaal gewicht van rond de 75 kilo moet hebben. Op het moment weeg ik 83 kilo. Gister kreeg ik nog een opmerking dat ik te mager word. (Hoewel ik niet eens aan het dieten ben) Ik ben redelijk gespierd dus bij een gewicht van 75 kilo zal ik er heel pezig uitzien.

  Beantwoorden
 91. jet ·

  De enige goeie meting voor je vetpercentage is door huidplooimeting waarbij 7 punten gemeten worden. Alle andere metingen (weegschaal, handapparaatje e.d.) zijn onbetrouwbaar. Zelfs de huidplooimeting moet deskundig gedaan worden, om afwijking te voorkomen.
  Lichaamsgewicht zegt ook totaal niks over je gezond gewicht. Een gespierd iemand zal veel zwaarder wegen omdat spieren zwaar zijn. Ook kan het zijn dat je lichaam veel vocht vasthoudt waardoor je weer zwaarder kan zijn.
  BMI vind ik ook onzin. Het kan een richtlijn zijn maar ga je geen zorgen maken als je buiten deze richtlijn valt.
  De spiegel is de enige goede manier om erachter te komen of je te vet bent.
  Je conditie is een veel belangrijker acpect dan je vetpercentage. Ik zou zeggen tegen iedereen: zorg dat je conditie verbeterd!

  Beantwoorden
 92. macvlangen@tiscali.nl ·

  mijn vetpercenatge is 39.4.
  Ik weeg 62 kilo en ben 1.65.
  Moet ik me zorgen maken?
  Elly

  Beantwoorden
 93. Bob ·

  Hoe meer spieren, hoe minder vet, maar hoe hoger je gewicht…’t is allemaal relatief! 😀

  Beantwoorden
  • Amanda ·

   Ben ik het helemaal mee eens!

 94. Ilse ·

  hahaha ik zou 58 moeten wegen.. nou daar is mijn bouw niet naar hoor. mijn dietiste zegt dat ik niet onder de 63 mag zitten.. dus dit klopt niet

  Beantwoorden
 95. Judith ·

  het vetpercentageoverzicht klopt niet!!!
  Ik heb dit net laten nameten en ik zat op 30%en volgens de dokter (medische keuring politie) was dit prima. Ik ben trouwens 1.72 en weeg 64 kilo.

  Beantwoorden
 96. missB ·

  Hoi,
  Ik denk dat vetpercentages inderdaad afhangen van je bouw. Ik heb ook een gezond gewicht volgens de BMI (62 kg, 1.70m), maar wel een vetpercentage van 31%. Dit is wel ietsjes te hoog voor mijn leeftijd (29)volgens de tabel. Ik zit de hele dag op t werk, maar fiets wel, en loop en sport 1x per week. Verder eet ik gezond. Ik kan mij herinneren dat ik vroeger ook al een hoog vetpercentage had. Ook al was ik een stuk slanker als nu.

  Beantwoorden
 97. Liset ·

  Ik zou graag even wat zeggen over de "Ideale gewichten"; voor iedereen is dat anders en het ligt ook helemaal aan de bouw van je spieren; ik ben bijvoorbeeld 1.74 m en mijn streefgewicht is 78. Dat is dus aardig hoger dan op deze site staat.
  Voor iedereen ligt het dus anders hoe het zit, en je moet je niet zorgen maken als je er niet precies in past, net als Zoe hierboven zij!
  😉

  Beantwoorden
 98. hih9i ·

  het is allemaal dikke crap
  maak je niet zo druk
  kijk in die spiegel, ben reeel, ben eerlijk
  en rot op met sonja, of bmi of vet

  Volgens die formules heb ik 19 BMI, en gister deed de sportschool vet meten, en maken mij half bang, omdat ik een veeel te laag vetpercetnage (12%) heb. Nou ik heb net besloten, dat ik me niet druk erom ga maken, of dit nou zus of zo is, ik weet of ik goed eet, gezon dben of genoeg sport.

  Beantwoorden
 99. brechtje ·

  Ik ben 14 jaar en weeg precies 59 kilo en ik ben 1,75
  maar mijn moeder zegt: ik ben toch al een vrouw met normaal gewoon cup A, en toch heb ik wel wat vetrollen is dat normaal?

  Beantwoorden
 100. rianne ·

  Ik studeer bewegingswetenschappen en ben momenteel bezig met een blok voeding als determinant van gezondheid. Zoe geeft veel belangrijke informatie die ik alleen maar kan bevestigen. Het gaat om je lichaams samenstelling (vet, eiwit, vloeistoffen). Deze is afhankelijk van je lichaamsbouw, activiteitenpatroon, voedingstoestand en basaalmetabolisme. Het zou goed zijn om eens een vetpercentage te laten meten om te checken waar je zit en of dit overeenkomt met je idee over je gesteldheid op dat moment.
  Belangrijk is dat je de juiste methode kiest:
  Huidplooimetingen zijn niet betrouwbaar,
  Impedantiemeters van de blokker ook niet (meten geleiding van arm tot arm, de rest van lichaam wordt buiten beschouwing gelaten terwijl daar juist meer vet zit)
  Impedantiemeters van medische instellingen zijn wel betrouwbaar
  Dexa scan is meest betrouwbaar (veel gebruikt in onderzoeks verband)

  Beantwoorden
 101. zoe ·

  beste dames,

  ik doe al jarenlang aan topsport, eet heel veel (80%gezond) ben 1.75 weeg 56kg en heb een vetpercentage van 6.9procent. dit is heel normaal voor iemand die heel droog is door vele training. ik zie er niet te mager uit, mede dankzij de spiermassa.

  wat ik wil zeggen, is dat je je niet dood moet staren op vetpercentages. het zijn leiddraden en niet stricte regels. we verschillen allemaal in de manier waarop we genetisch samengesteld zijn. zolang je gezond bent en geen risico loopt op toekomstige problemen die te wijten zijn aan je gewicht/vetpercentage, hoef je je geen zorgen te maken.

  het vetpercentage geeft trouwens aan hoeveel van je totale lichaamsgewicht bestaat uit vet. de rest is spiermassa (vlees) en water. het lijkt mij duidelijk dat een ieder voor zichzelf de conclusie moet trekken of diegene vet kwijt moet raken…

  bedenk wel dat vetmassa in rustende staat (en ook in actieve staat wat dat betreft) bijna geen tot totaal geen energie verbruikt. het is als het ware opgeslagen energie.
  spieren verbruiken deze energie tijdens het trainen, maar spieren verbruiken ook energie als we niet aan het sporten zijn. des te meer je beweesg, des te meer energie je spieren zullen verbruiken als je niks doet. hoe groter een spier, hoe meer energie deze nodigt heeft om zichzelf zo te houden.

  dus ik raad aan:lekker bewegen, zoveel mogelijk. en goed voor jezelf zorgen door de juiste voeding te kiezen waar het lichaam echt iets aan heeft. zo komt alles vanzelf in balans en hoef je je nergens zorgen om te maken…zoals gewicht, centimeteres en percentages.

  hoop dat ik niet te betweterig overkom, dat si nietmijn bedoeling. het is fijn om informatie met elkaar te delen want zo leren we uiteindelijk.

  😀

  Beantwoorden
  • rob ·

   Ja ik ben 17, 181 en 61kg. IK heb ook een percentage van 6.8%. WTF als sommigen hier dan 30% hebben……

 102. jell ·

  ik ben 37,ben 1,63m lang,weeg 58 kg.mijn kledingmaat is 38 en mijn vetpercentage gemeten met een weegschaal bij fitness is 33 %.Ik sport 3 keer 2u per week en ik vraag me af of ik me zorgen moet maken met dit hoge percentage, misschien zit het vet wel tussen mijn ingewanden, ik heb gehoord dat abdominaal vet heel erg ongezond is en een verhoogd risico geeft op hart en vaatziekten.Wat moet ik nu doen en is deze meting wel juist ?

  Beantwoorden
  • Amanda ·

   Meer spiermassa opbouwen. Spieren verbranden vet, dus hoe meer spiermassa je hebt hoe meer vet je verbrand. Het is nog niet ongezond, maar ik zou het wel in de gaten houden. Als je spiermassa op gaat bouwen wordt je wel zwaarder, want spieren zijn veel zwaarder dan vet, maar je vetmassa wordt minder.

 103. Marianneke ·

  Ik ben het ook niet eens met overzicht vet%. Ik ben 1.76 lang en weeg 69 kilo, maar heb een vet% van 30%. Volgens schema dus obesitas. Ik draag kledingmaat 38 en heel soms 40.
  Ik ben dus echt niet te dik!!!
  Marianneke.

  Beantwoorden
  • nona ·

   maat 38 tot 40 is een L.

  • Iris ·

   Nee, maat 36 en 38 zijn M, 40 en 42 zijn L.

 104. Leen ·

  ik ben 34 jaar, sport al gans mijn leven, de laatste jaar wat minder maar toch 2 maal in de week. Ik weeg ook al altijd hetzelfde; ongeveer 61 kg met 1m70. Ik heb een ideaal gewicht maar een vetpercentage van 30,5?! Ik versta er niets van…

  Beantwoorden
  • Amanda ·

   Spiermassa is zwaarder dan vet. Dit zal je ook merken als je gaat sporten en spiermassa opbouwd, dan wordt je zwaarder in kg maar je vertmassa wordt minder in %.

 105. hannie ·

  Ik ben vrouw van 52 jaar, 1.78 lang, weeg 65 kg en heb een vetpercentage van 32.9% (zojuist op de sportschool gemeten) sport 2 x per week 3/4+ uur cardio en 3/4 uur apparaten. Hoe komt het dat mijn vetpercentage zo hoog is. Heb heel mijn volwassen leven al ongeveer hetzelfde gewicht en ben (dus) nooit dik geweest.???

  Beantwoorden
  • Marcella ·

   Dit heeft ook voor een deel te maken met de grootte van je borsten, heupen en/of kont. Sommige vrouwen hebben daar van nature meer zitten dan anderen en dan kun je trainen tot je een ons weegt, maar dit heeft wel invloed op je vetpercentage.
   Het gaat er vooral om dat het percentage buikvet normaal moet zijn, want dat schijnt het meest schadelijk te zijn.

  • corina brand ·

   en mij is verteld dat er ook nog zoiets is als inwendig vet dit is vet wat je opslaat rond je organen en dit is naar horen zeggen zeer schadelijk ik ben een vrouw van 36 1.69 lang weeg 67.10 kilo heb een bmi van 23.5 maar een vetpercentage van 34.5 dat is niet oke natuurlijk en IK BEN SLANK …ingewikkeld dus
   denk gewoon logisch na met de gegevens die je hebt en neem je eet en drinkpatroon onder de loep en reageer daar gepast op
   ik volg nu een sportdieet en doe 2 keer per week better belly en 2 keer pw fitniss
   ben nu in twee weken 2 kilo kwijt geraakt vetpercentage 2 punten naar beneden bmi 1 punt naar beneden en 2 cm minder rond m’n middel dus gaat goed

 106. Wendy ·

  De normaalwaarde van vetpercentages is eveneens afhankelijk van je leeftijd.
  Voor vrouwen:
  17 – 29 jr is rond de 25,0 % normaal
  30 – 39 jr is rond de 27,5 % normaal
  40 – 49 jr is rond de 30,0 % normaal
  50+ jr is rond de 30,0 % normaal

  en wat betreft gewicht. Ik ben als ik 70 kg weeg bij mijn 1,79 behoorlijk mollig te noemen. Kijk liever naar wat een gezond gewicht is mbv BMI

  Beantwoorden
 107. anoniem ·

  hoezo is dat vetpercentage overzeicht onzin? Alleen omdat jij er niet aan voldoet?
  Mijn vetpercentage = 22.1 en ik zit volgens die tabel psies op mijn ideaalgewicht. Dus moet kunnen kloppen…

  Beantwoorden
  • Amanda ·

   Dan kan het zijn dat jij ook het gemiddelde percentage aan spieren hebt. Dan klopt de tabel.

 108. MLJN ·

  Onzin dat vetpercentageoverzicht. Ik heb vetpercentage 25,3% en weeg maar 57 bij 1,73, en volgens mijn trainer is dat helemaal goed. Ik heb echt geen overgewicht.. Een beetje tegenstrijdig dus. Ik hoop niet dat bezoekers gaan streven naar dit percentage, want het is onrealistisch

  Beantwoorden
  • 12 jr. ·

   ik kom niet aan wat ik doe
   ik ben 12 jr.
   1 meter 75
   en ben 50 kilo
   dat is pas kut

  • Kasteel ·

   Lieve allemaal,

   Kijk alstjeblieft niet naar bovenstaand overzicht. Dit is in veel gevallen echt niet toepasbaar. Je kan niet alle lichamen, leeftijden en dus gewicht en vetpercentages over 1 kam scheren. Als je je aan bovenstaande zou meten dan zou niet de helft van Nederland overgewicht hebben maar 95%. Als je er wel aan voldoet, helemaal prima maar het is een onrealistisch streven dus staar je er absoluut niet blind op want over het algemeen werkt het niet zo.

 109. ..12 jr. ·

  Ik ben 1.60 en 50 kilo en ik ben nog steeds dik hoe kan dat ??

  Beantwoorden
  • Luv ·

   Jij bent niet dik… lees goed… als je 1,60 lang bent dan is jouw ideale gewicht 52 kg, dus jij mag nog 2 kg aankomen…:)

  • 12 jr. ·

   vet is minder zwaar dan spieren
   dus als je niet veel spieren hebt
   ben je ook veel lichter

Plaats een reactie