Home » Menselijk lichaam » Haar » Ingegroeide haartjes voorkomen & verhelpen

Ingegroeide haartjes voorkomen & verhelpen

Ingegroeide-haartjes

Ingegroeide haartjes kunnen een enorme kwelling zijn, zowel voor vrouwen als voor mannen. Ze doen zich in de meeste gevallen voor op de volgende locaties:

 • Benen + oksels
 • Lies- & schaamstreek
 • Gezicht (dus baardharen bij mannen)

Een ingegroeide haar kan irritatie, pijn, ontstekingen, infecties en littekens tot gevolg hebben. Daarom hebben we hieronder alles over ingegroeide haren opgesomd: oorzaken, gevolgen én behandelingen. En bovendien een aantal praktische tips om een ingegroeide haar eigenhandig te verhelpen en voorkomen…

Let op: in de liesstreek moet je een opgezette lymfeklier niet voor een ingegroeide haar aanzien.

Gevolgen van ingroeiende haartjes

Als een haar ingroeit, ontstaat negen van de tien keer een ontsteking. Als je vervolgens aan het ingegroeide haartje gaat pulken, ontstaat meestal een bacteriële infectie, waardoor zich een puistje of abces rondom de ingegroeide haar vormt. Als je hieraan gaat knijpen en krabben, ontstaat een wondje. Doordat de ingegroeide haar blijft irriteren, zal het wondje niet gemakkelijk genezen. Uiteindelijk kan er een diep littekentje ontstaan dat nooit meer helemaal wegtrekt.

Iedere haar groeit uit een haarzakje oftewel haarfollikel. Als een ingegroeid haartje geïnfecteerd raakt door bacteriën, spreekt men ook wel van “folliculitis”.

Twee soorten ingegroeide haren

We onderscheiden twee varianten van de ingegroeide haar, namelijk:

1. Ingegroeid haartje

Een klassiek ingegroeid haartje is eigenlijk een “opgesloten” haartje. Een dergelijke ingegroeide haar ontstaat meestal nadat een haartje wordt afgekapt of uitgetrokken. De nieuwe haar (of het deel dat achterblijft) moet vervolgens weer door het huidoppervlak zien te groeien, maar dat gaat mis…

In ruim 99% van de gevallen verloopt de teruggroei van een haar goed, maar af en toe blijft een haar onder het huidoppervlak steken. Een dergelijke haar vindt de weg niet terug naar de porie-opening en blijft zodoende in zijn geheel onder de huid verscholen. De opgesloten haar veroorzaakt een onderhuidse ontstekingsreactie en/of infectie.

2. “Razor bump”

Een razor bump is een haartje dat eerst naar buiten –tot boven het huidoppervlak– groeit. Vervolgend krult de haar met een bochtje terug de huid in. Een razor bump is dus eigenlijk een “ingroeiende” of “binnendringende” haar.

Omdat het haartje door je lichaam als indringer wordt gezien, zal het worden ingekapseld. Meestal gaat deze inkapseling gepaard met een ontstekingsreactie, met als gevolg pijn, jeuk en roodheid. De term ‘razor bump’ betekent letterlijk “scheerbultje”, en razor bumps zijn dan ook meestal het gevolg van een scheerbeurt.

Oorzaken van ingegroeide haren

Soms groeit een haartje zonder expliciete reden in, dat gebeurt altijd weleens.Toch zijn er ook verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat je vaak en veel last hebt van ingegroeide haren. De belangrijkste oorzaken van haartjes-ingroei zijn als volgt:

1. Bot scheermes

Een bot scheermes zorgt ervoor dat een haar niet netjes doormidden wordt gekliefd. De haar wordt veeleer doormidden getrokken, en het deel dat achterblijft, krijgt dan een “rafelig” uiteinde. Zodoende zal de haar minder gemakkelijk weer via de porie naar buiten kunnen groeien en eerder blijven steken.

Botte scheermessen zijn de belangrijkste veroorzakers van ingegroeide haartjes. Gebruik dus altijd een vlijmscherp scheermes. Tip: Een ouderwets “klapmes” kun je aanzetten en is zodoende extreem goedkoop.

2. Te glad scheren

Als je scheert, dan wil je natuurlijk een glad resultaat. Als het op ingroei van haartjes aankomt, is het toch beter om niet al te glad te scheren. Hoe gladder je scheert, des te meer haren er onder het huidoppervlak worden afgekapt. En haartjes groeien immers in als ze de weg naar buiten terug moeten vinden. Als haren echter een piepklein stukje uit de huid blijven steken, hoeven ze de weg terug niet te zoeken.

3. Meerdere mesjes

Als je een scheermes met 2, 3 of 4 afzonderlijke mesjes gebruikt, dan scheer je in principe meerdere malen tegelijkertijd. Dit maakt de kans groter dat een haar te kort of te slordig wordt afgekapt en vergroot zodoende ook de kans op ingroei van haartjes. Gebruik dus bij voorkeur een enkel mesje als je ingegroeide haartjes wilt voorkomen.

4. Tegen de haargroei in scheren

Als je tegen de haargroei in scheert, krijg je een gladder scheerresultaat. Toch is het beter om met de haargroei mee te scheren als je ingroei van haren wilt voorkomen. Je huid blijft ietwat stoppeliger, maar raakt ook beduidend minder snel geïrriteerd, ontstoken, geïnfecteerd en beschadigd. En dat voorkomt weer ingegroeide haartjes!

Als je tegen de groeirichting in scheert, kan de groeirichting van de geschoren haren bovendien veranderen, wat ingroei bevordert.

5. Grove poriën

Met grove poriën bedoelen we poriën die groter oftewel ruimer oftewel wijder zijn dan gewoonlijk. In beginsel spelen grove poriën nauwelijks een rol bij ingegroeide haartjes. De kans dat haren met een bochtje terug de huid in groeien is echter ietwat groter in geval van grove poriën. Je kunt niet zoveel doen om grove poriën te verhelpen. Er zijn echter enkele effectieve “trucjes”.

6. Dode huidcellen

Dode huidcellen kunnen voor oneffen porie-openingen zorgen. Een oneffen porie-opening maakt de kans extra groot dat haartjes blijven steken als ze –voorbij het huidoppervlak– uit de poriën groeien. Exfoliatie (scrubben, peelen etc.) kan ervoor zorgen dat oude oppervlakkige huidcellen worden verwijderd. Hierdoor kunnen nieuwe, jonge huidcellen aan het huidoppervlak komen, waardoor de huid egaler wordt.

7. Vieze huid

Een vieze huid werkt verstopte poriën in de hand. Een verstopping van een porie kan enerzijds de haar blokkeren die uit de porie zou moeten groeien. Anderzijds werkt viezigheid huidinfecties in de hand. Zodoende zal een eventuele ingegroeide haar gemakkelijker tot complicaties zoals littekens leiden.

8. Wegwerpmesjes

Er zijn mensen die beweren dat wegwerpscheermesjes net zo goed werken als “gewone” (duurdere) scheermessen, maar mijn persoonlijke ervaring behelst het tegendeel. Een exacte reden kan ik er nier voor geven, maar telkens als ik met een wegwerpmes scheer, groeien er talloze haartjes onderhuids of het huidoppervlak in. Dit hoeft natuurlijk niet voor iedereen het geval te zijn, maar het is wel de moeite waard om hier bij stil te staan en erop te letten.

Tips, oplossingen & behandelingen tegen ingroei van haartjes

Als haartjes eenmaal zijn ingegroeid, dan ben je eigenlijk al te laat. Toch zijn er dingen die je kunt doen om ingegroeide haren te verwijderen of de ontsteking te genezen. Hierbij enkele tips, oplossingen en behandelingen om ingegroeide haartjes se voorkomen en verhelpen:

 • Gebruik een speciaal product om ingegroeide haartjes naar het huidoppervlak te dwingen (Ingrow Go, PFB Vanish e.a.)
 • Exfoliatie (scrubben & peelen) om het huidoppervlak te egaliseren
 • Huid schoonhouden met milde huidreinigingsproducten
 • Desinfecterend middel –desinfectans– gebruiken na het scheren zodat er geen bacteriën in de haarfollikels dringen (aftershave e.a.).
 • Antibiotica-crème kan de genezing van een eventuele bacteriële infectie vanwege een ingegroeide haar versnellen.
 • Als een ingegroeid haartje niet vanzelf geneest, kan een schoonheidsspecialist, huisarts of dermatoloog deze steriel verwijderen middels een minieme operatieve ingreep.
 • Hoe beter de kwaliteit van je huid, des te minder last je zult hebben van ingegroeide haartjes. Vooral de vetbalans en vochtbalans van je huid spelen hierbij een belangwekkende rol.
 • Houd je huid zacht en soepel, en laat je huid vooral niet uitdrogen! Alcohol en zeep hebben een uitdrogende werking en zijn funest voor de gevoelige en droge huid.
 • Pas op met strakke kleding –met name strakzittend ondergoed– hierdoor kan de groeirichting van haartjes worden aangetast.
 • Neem regelmatig een versoepelend huidmasker, bijvoorbeeld van ei, klei, olijfolie en/of honing.
 • Laat je eens adviseren door een schoonheidsspecialist over definitieve ontharing.
 • Gebruik tijdens het scheren geen scheerschuim, scheermousse of scheergel, maar een kwalitatief hoogstaande, hydraterende scheercrème die de opperlaag van je huid soepel houdt. (Barc e.a.)
 • Bij voorkeur niet “droog” scheren, dus niet mer scheerapparaat of met mes zonder scheercrème.
 • Gebruik een ouderwets klapmes om te scheren. Een dergelijk scheermes kun je keer op keer slijpen, wat je veel geld bespaart.
 • Het is uiterst raadzaam om moderne scheermesjes na iedere haal goed schoon te spoelen. Doe je dat niet, dan schraap je je huid kapot met de afgeschoren haren die in het handscheerapparaatje blijven steken. Vooral baardharen kunnen erg dik, stug, spits en scherp zijn.
 • Tip: een klassiek open scheermes (draaimes ofwel klapmes) is een absolute verademing als je vaak last hebt van ingegroeide haartjes. Zorg wel dat je voldoende scheercrème gebruikt om het mes optimaal te geleiden. Een let op: het scheren met een vlijmscherp mes kan gevaarlijk zijn!
 • Ook de Merkur scheermessen (“krabbertjes”) uit grootvaders tijd zijn ideaal als je ingroei van haren wilt voorkomen. De handvatten zijn relatief prijzig, maar de mesjes zijn spotgoedkoop! Google maar eens op ‘Merkur scheermes’ (20C t/m 40C). Dit soort mesjes staat ook wel bekend als “double edged” (tweezijdige) oftewel “DE”-messen. Je hebt ze overigens ook van andere merken, waaronder Feather, Derby, Shark, Gillette en Wilkinson.

Ga hoe dan ook niet met nagels, naaldjes en pincetten tot diep in de huid pulken om een ingegroeide haar te bevrijden of verwijderen… Dat maakt de kans op een bacteriële infectie namelijk extra groot. Zo’n infectie kan weer een (extreem pijnlijke) steenpuist of haarnestcyste worden.

Tot slot

Ingegroeide haartjes ontstaan extreem vaak na het ontharen van de schaamstreek. Schaamharen zijn namelijk uitzonderlijk dik en krullerig, waardoor ze gemakkelijker naar binnen groeien en/of blijven steken bij het naar buiten groeien. Epileren c.q. waxen veroorzaakt sneller en meer ingegroeide haartjes dan iedere andere ontharingsmethode. Dat komt doordat je het merendeel van de haartjes volledig verwijdert.

Deze haren moeten zodoende van binnenuit opnieuw door het huidoppervlak breken. Tijdens dit groeiproces kan een haartje gemakkelijk onderhuids blijven steken en onder je huidoppervlak blijven doorgroeien. Ook zullen er door het ruwe trekken een groot aantal haren “slordig” afbreken onder het huidoppervlak, wat ingroei van haren bevordert.

Heb jij vragen of opmerkingen over het ingroeien van haren? Laat hieronder jouw reactie achter met betrekking tot het voorkomen en verwijderen van ingegroeide haartjes!

24 reacties op “Ingegroeide haartjes voorkomen & verhelpen”

 1. Janneke ·

  Hallo, Ik heb al bijna 3 jaar lang een bult in mijn lies. De eerste keer ging die zelfstandig weg de tweede keer hebben ze de bult open gesneden. Ik moest een aantal keer spoelen met een spuit. Het is daarna telkens terug gekomen, maar omdat het litteken knapte als er te veel druk op stond ging het weer weg. Uiteindelijk heb ik mezelf een half jaar niet meer geschoten tot dat ik besloot het weer eens te proberen. Binnen 1 dag zat er weer een enorme bult en die zelfde avond is de bult door te veel druk geknapt, hierbij is er een stukje weefsel naar buiten gekomen waardoor ik de volgende dag naar de huis art moest. Ik heb bij de huisarts de rest van de bult open laten snijden en de haarzak laten verwijderen. Ik heb 2 weken niets kunnen doen, met volle trots ben ik me weer gaan scheren en boem de volgende dag zat er gewoon weer een bult. Boven de bult (kier) is ook erg hard. Ik weet niet meer wat ik moet doen, ben namelijk wel een beetje klaar met het elke opensnijden en schoonmaken (het doet vreselijk veel pijn). Heeft iemand nog tips… Ik heb een speciale scheermes met 1 mesje er op en gebruikte altijd trekzalf te bult te laten knappen. Vanaf de laatste ingreep heb ik dit niet meer gedaan omdat de bult uit hem zelf knapt door het litteken helaas gaat de bult nooit net helemaal leeg en gaat het net zo snel weer opsteken. Help!

  Beantwoorden
 2. Maaike ·

  Ik heb heel erg last van ingroeiende haren bij m’n schaamstreek. Ik scheer mezelf expres ook niet daar, om die reden. Ooit eens gedaan en kon toen gelijk 5 ingroeiende haren weg laten halen, helaas met de bijbehorende littekens. Nu blijf ik ze toch houden. Ik doe alles wat hierboven staat. Ik probeer het ook (thuis) zo luchtig mogelijk te houden en geen strak zittende kleding/ondergoed te dragen. Toch worden helaas die ingroeiende haren elke keer weer ontstoken dikke bulten. Heeft iemand een tip? Ik ga niet laseren, want dat geld heb ik niet. En ik word stapeldol ervan!

  Beantwoorden
 3. bil ·

  Ik lees hier veel over tips en trucs om ingegroeide haartjes te verwijderen en te voorkomen. Er is maar 1 goed middel om hier binnen 24 uur vanaf te komen. WaveCare SoftShave is namelijk speciaal voor iedereen die weleens last heeft van een ingegroeide haartjes of scheerbultjes. binnen 24 uur al succes! Werkt echt…

  Beantwoorden
 4. desi ·

  Hallo allemaal. Had ik deze adviezen maar gelezen, want wat een ramp is mij vandaag overkomen… Moest helaas een ontsteking door ingegroeide haren chirurgisch laten verwijderen en dat was niet heel fijn. Dus deze tips ga ik vanaf vandaag streng opvolgen, want dit wens ik mijn ergste vijand niet eens toe…

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Haarnestcyste?

 5. Daan L ·

  Hallo, Ik ben Daan (14). Toen ik in bad zat gister heb ik met de Ladyshave van m’n zus mijn schaamhaar afgeschoren. Zonder scheerschuim. En of ik met de haren mee ben gegaan of er juist tegenin weet ik niet. Maar ik heb hele erge jeuk, allemaal rode bultjes en het doet best wel zeer. Zijn dit ingegroeide haren? Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Het ontstaan van irritatiebultjes na het scheren is veelal een teken van een lichte ontstekingsreactie. Dit kan komen doordat er kleine openingetjes in de huid zijn ontstaan tijdens het scheren, waardoor bacteriën kunnen binnendringen. Ook neemt de beschermlaag van de huid af door het scheren, wat bacteriën nog ruimer baan geeft. Zodoende kan schraalheid, hypersensitiviteit, ontsteking en/of infectie van het huidoppervlak ontstaan. Het kan inderdaad ook een teken zijn dat haartjes moeite hebben met terug door het huidoppervlak groeien, waardoor ze net onder de huid blijven steken. Hierdoor kunnen zogenaamde ‘razor bumps’ oftewel scheerbultjes ontstaan. Meestal neemt het ontstaan van zulke bultjes na het scheren af naarmate je vaker scheert. Bovendien is het potentiële optreden van razor bumps extreem afhankelijk van de gebruikte materialen en middelen. Langer haar moet je sowieso eerst kort knippen of trimmen en niet direct scheren. Een oude, botte Ladyshave is logischerwijs niet raadzaam. Als haartjes door iets bots worden afgekapt, ontstaat een schuine, botte dwarsdoorsnede, waardoor de kans dat een haartje in de huis blijft haken enorm toeneemt. Als je dan toch wilt scheren, gebruik dan altijd een vlijmscherp en brandschoon mes. En gebruik liever nog een trimmer, waardoor haartjes net boven het huidoppervlak worden afgekapt en dus niet opnieuw door de huid hoeven te groeien. Maak je huid bovendien goed schoon met lauwwarm water voorafgaand aan het scheren en gebruik een goede scheergel tijdens het scheren. Een verzorgende scheergel die niet te veel agressieve, irriterende en/of allergene stoffen (zoals alcohol, zeep, parfum, parabenen, conserveringsmiddelen etc.) bevat. Gebruik na het scheren een klein beetje zinkzalf en/of babyolie om de huid soepel te houden en ingroei van haartjes tot een minimum te beperken.

 6. Marino ·

  Zou iemand mij kunnen adviseren wat te doen tegen ingegroeide haren op mijn gezicht? Wat ik ook doe, ze komen binnen een dag terug en ik krab de hele dag door. Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Ik heb persoonlijk ook veel last van ingroeiende haren in de baardstreek. En dan niet alleen van geïrriteerde rode puntjes door in de huid terug groeiende haarpuntjes, (de zogenaamde ‘razor bumps’, ook bekend als ‘pseudofolliculitis barbae’, ‘pili incarnati’ en ‘sycosis barbae’)… Nee, het gaat echt om baardharen die onder de huid blijven steken, in bepaalde gevallen onderhuids doorgroeien, uiteindelijk zichtbaar worden als zwarte onderhuidse streepjes, en op den duur rode, schilferende plekjes op de huid veroorzaken met daarin losse haarstompjes, ingekapselde haartjes en pukkeltjes. Soms ontstaan zelfs kleine abcederende infiltraten. Dit klachtenpatroon v.w.b. haar-ingroei is in feite een diepe infectie, uitgaande van de follikels/haarzakjes van de baardstreek. Ik ben momenteel veel over aan het opzoeken en een artikel over aan het schrijven en er inmiddels achter dat de indicatie bekendstaat onder de noemers ‘sycosis trichophytica barbae’, ‘tinea barbae’ en ‘dermatomycosis barbae’. Ik door de huisarts en dermatoloog reeds antibioticagel, corticosteroïdencrème, een inwendige antibioticakuur en betadinescrub voorgeschreven gekregen, maar vooralsnog zonder resultaat. Het optimaal reinigen en egaal houden van de gezichtshuid met lauwwarm water om ingroeiende haartjes zo dicht mogelijk aan het huidoppervlak te houden lijkt tot nog toe het beste te werken; en met een nat wattenstaafje de ingroeiende haartjes letterlijk vrij wrijven. Daarmee voorkom je dat eventuele haartjes nabij de wondjes verstrikt raken in ‘korstjes’, waardoor je weer terug bij af zou zijn. Nou ja, dit is mijn persoonlijke ervaring. Binnenkort ga ik terug naar de dermatoloog. Maar ik verwacht eigenlijk dat laserontharing (die doordringt tot aan de haarzakjes) de enige optie is. Of anders een baard laten staan. :) Overigens schijnt een scheerapparaat beter te zijn dan nat scheren v.w.b. ‘pseudofolliculitis barbae’ en aanverwante haar-ingroei-stoornissen in de baardstreek.

 7. Eva ·

  Ik trek ingegroeide haartjes gewoon met een pincet eruit (op mijn benen).

  Beantwoorden
 8. joeri ·

  Hoi, Ik ben Joeri en ben 15 jaar. Ik heb mijn schaamhaar ooit 1 of 2 keer geschoren en heb het daarna weer lang laten groeien. Nu heb ik het terug afgeschoren en ik heb enorme last hiervan. De huid rond mijn balzak (alleen aan de rechterkant) is rood en doet vrij veel pijn, het irriteert echt heel erg. Het lijkt of mijn stoppels (die vrij lang zijn) mij prikken, of de huid is een beetje ontstoken. Tot nu toe geen last van ingroeiende haartjes (ik heb ook in de juiste richting geschoren). Graag hulp! M.v.g. Joeri

  Beantwoorden
  • David ·

   Hoi Joeri! Hoe vaker je je zaakje scheert, hoe minder dit gebeurt. Uit mijn ervaring en ook wat ik van vrienden hoor. Tips: draag geen losse boxers, maar een slip of strakke boxer, dan prikt het minder. Smeer iets op je ballen (Nivea, gezichtscrème, zoiets) dat houdt de huid soepel en minder droog. Haren kunnen dan ook makkelijker naar buiten groeien in plaats van in de huid blijven. Je kan ook voorzichtig je ballen scrubben als je een scrub hebt. Die is bijvoorbeeld heel goedkoop bij de Dirkx (drogist), een flinke pot zoutscrub voor iets van 3 euro. Niet teveel zeep op je lijf, niet goed voor je huid. Je kan prima meestal zonder zeep/douchegel douchen. Misschien kan je een tijdje je wassen met een milde desinfecterende zeep om de ontstekinkjes te verminderen. Succes!

 9. Paul M. (GEEN redactie, toevallig heet ik ook Paul) ·

  Mijn huisarts heeft mij ook Betadine Scrub geadviseerd. Alleen moet ik het niet laten intrekken, maar 3x per week onder de douche gebruiken. Inwrijven, afspoelen en dan mijn eigen douchegel (matige hoeveelheid tegen de betadine-geur) gebruiken. Dat helpt veel. Ik blijf alleen nog een paar plekjes houden. Morgen maak ik een nieuwe afspraak.

  Beantwoorden
 10. sanne ·

  Hoi, Ik ben een meisje van 13 jaar en ik heb al heel lang last van ingegroeide haartjes op mijn been. Het zijn van die hele kleine dingen op je benen, en ik heb het echt over mijn hele been. Ik weet niet hoe het komt omdat ook amper scheer, ik heb namelijk geen beenhaar. Of ja, ’tis niet zichtbaar. Kan iemand me helpen en weet diegene wat ik ertegen kan doen om het weg te krijgen?

  Beantwoorden
 11. iemand ·

  Hoi, Ik heb last van extreme overbeharing, op mijn benen en via de schaamstreek naar mijn buik en rug, ik heb zwarte haren, ik ben 14 en ik ben een meisje. Ik ben al naar mijn dokter geweest die mij vertelde dat de enige oplossing een laser behandeling is. Nou kon ik dat alleen kon ik dat niet vergoed krijgen, nu ben ik aan het sparen voor de gehele behandeling. Maar dat gaat wel even duren, en aangezien ik de zomer ook wat luchtigs aan wil. Als mijn haren afscheer krijg ik na een dag heel erg last van jeuk. terwijl mijn haren soms niet eens ingegroeid zijn. en als ik dan een legging aan trek (wat ik meestal altijd doe) blijven de stoppels in de stof hangen, en dat doet heel erg pijn, ik heb vaak als ik het afscheer en het gebeurd dat het blijft hangen dat ik een soort snijwondje naast de haar krijg, dat dan weer gaan ontsteken. Ik heb heel veel littekens daarvan en dat vind ik heel erg. Wat moet ik hier mee?

  Beantwoorden
  • Priya ·

   Hoi… Probeer eens een epileer-apparaat. Ik had zelf ook heel erg last als ik een scheermes gebruikte. Toen ben ik overgestapt naar waxen, maar dat kan best plakkerig worden en duurt soms lang. Uiteindelijk ben ik overgestapt naar zo’n Philips epileer apparaat. Het haalt de haartjes volledig weg en duurt zeker 3 weken voor ze volledig terug gegroeid zijn en hoe langer je alleen epileert, hoe minder de haren terug groeien en hoe langer het ook duurt voor ze terug zijn. Het apparaatje kost maar 80 euro en werkt super. Je kan je oksels en bikini lijn ook ermee doen. Kan de eerste paar keren wel klein beetje pijn doen, maar naar mate je vaker epileert, hoe minder je voelt. Is zeker het proberen waard. Succes! 😉

 12. John ·

  Ik wil even reageren op de opmerking in het artikel waarbij wordt beweert dat een vieze huid infecties veroorzaakt en ingegroeide haren. Mijn ervaring is exact andersom. Ik zeg niet dat je nooit je gezicht moet wassen. Maar probeer dit te beperken. Hoe vaak ik al niet mensen heb gezien met veel puistjes in het gezicht, en iedere dag hun huid wassen. Als ik tegen ze zeg, was eens een week niet je gezicht met zeep dan kijken ze me raar aan. Het probleem bij zeep maar ook gewoon warm water is, dat zorgt ervoor dat de huid uitdroogt. Wat het lichaam hierop doet is ervoor zorgen dat de huid weer vet (in de ogen van veel mensen “vies”) wordt. Hoe meer je wast hoe vetter je huid wordt. en hoe erger de kans wordt dat poriën verstoppen en hierdoor puisten of ingegroeide haren veroorzaken. Een gezonde huid bevat een laagje. dit laagje zorgt er namelijk voor dat de huid niet uitdroogt en voorkomt binnen dringen van alle narigheid. Iedere dag je huid dus wassen is ronduit slecht. Vervolgens gaan mensen er van allerlei zalfjes en crèmes op smeren die de huid weer vet moeten maken. Wat je dus krijgt is uiteindelijk een huid die je eerst zelf uitdroogt en vervolgens lui maakt door er zelf van alles op te smeren aan chemische rommel. Ik adviseer goed te overwegen of iedere dag wassen en smeren van zalfjes wel verstandig is. Het is namelijk totaal niet nodig. Het zelfde geldt voor al die desinfecterende middelen zoals handzeep…. je zal maar eens een bacterie binnen kunnen krijgen. Ik denk dat we met zijn allen pas echt dood ziek gaan worden als we nooit meer een bacterie binnen krijgen. en dus volledig geen weerstand meer opbouwen. Op de kinderopvang zie ik steeds vaker panische ouders als een kind een keer zand of gras eet. of een splinter heeft. Ik zat vroeger onder de schrammen, schaafplekken en wondjes na een dagje in de bossen spelen… denk je nu echt dat ik bij iedere schram naar huis ging om een pleister te halen? Door sites en schrijvers als hier, wordt onnodig paniek gezaaid over hoe onhygiënisch dingen wel niet zijn. een ingegroeide haar met kans op infectie als je je huid niet wast! kom op zeg infecties kun je altijd oplopen. ook door het inademen van lucht die net iemand anders heeft uitgeademd. misschien moeten we dan ook maar niet meer naar een pretpark gaan of een concert. want wie weet loop je een longontsteking op! De generatie kinderen die nu opgroeien… die gaan het zwaar krijgen. Ze mogen nog geen brandnetel meer aanraken op het kinderdagverblijf want dat is LEVENSGEVAARLIJK! Het wordt tijd dat iedereen eens uit de beschermende luchtbel komt en weer gewoon gaat leven.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste John, Bedankt voor je reactie. Ik ben het tot op zekere hoogte met je eens dat kinderen te beschermd kunnen opgroeien, maar het verband met ingegroeide haren is mij wat dat betreft niet geheel duidelijk. Daar tegenover staat echter dat je een enkele zin -die staat als een huis, ook nog eens wordt onderbouwd met argumenten en bovendien onderdeel is van een lap tekst- volledig uit zijn verband rukt. Daarnaast geef je er totaal je eigen betekenis aan die volledig berust op interpretatie. Je stelling dat er ‘door sites en schrijvers als hier onnodig paniek wordt gezaaid’ vind ik dan ook erg ver gezocht en zelfs een tikkeltje absurd. In de zin die je aankaart, wordt naar mijn mening enkel op genuanceerde wijze een mogelijke oorzaak voor ingroei van haren aangedragen; als zodanig is ‘ie in ieder geval bedoeld. Groeten, Paul

 13. seline ·

  Hey, Ik heb heel erg last van ingegroeide haren in de schaamstreek, waardoor het lijkt alsof ik daar dikke puistjes heb. Ik hars alleen maar en ben het ze zo zat! En m’n huisdokter weet ook geen oplossing. Weet u misschien iets waardoor het weggaat?

  Beantwoorden
  • Sandra ·

   Hoi Seline, Heb je de betadine-scrub al geprobeerd? Zo ja, heeft het geholpen of heb je inmiddels een andere tip? Ik heb namelijk hetzelfde probleem!

 14. Nicole ·

  Ik heb na mijn zwangerschap steeds last van ontstekingen in de liesstreek. Eerst ontstaat er een dikke, harde, pijnlijke bult. Vervolgens kleurt deze blauw en wordt de huid erg dun. vervolgens gaat de huid open en komt er veel pus en bloed uit. Dit alles duurt +/- 3 weken en doet erg veel pijn. Ik heb van alles geprobeerd: nat scheren, met scheerapparaat scheren, met de haargroei mee, NIET scheren enz. Niks helpt… De ontsteking komt steeds terug na bepaalde tijd en steeds op dezelfde plek. Wat kan ik doen om dit te voorkomen?

  Beantwoorden
  • just someone ·

   Hallo Nicole, Uw probleem lijkt op een aandoening waar mijn moeder al jaren mee worstelt. Ik wil u met deze reactie niet bang maken, maar ik denk dat u misschien hidradenitis suppurativa [red: acne inversa] heeft. Ik raad u aan om hier even mee naar de huisarts te gaan.

  • Pien ·

   Beste Seline en Nicole, Ik heb ook al jaren last van ingegroeide haren rond de schaamstreek. Mijn huisarts kwam ook niet echt met een definitieve oplossing hiervoor. Wel gaf hij de tip om Betadine Scrub te gebruiken, gewoon te koop bij de apotheek, 9 euro voor 500 ml… Het zorgt er inderdaad voor dat de rode plekken verdwijnen. Het spul geeft alleen wel vieze plekken, ik smeer het vaak ‘s avonds op en trek dan een oude pyjamabroek aan. Na 2 nachten ziet het er al een stuk beter uit.

  • carina ·

   Nicole, ik heb jaren geleden hetzelfde probleem gehad met ingegroeide haartjes, ook in de liesstreek. Dikke bulten, zeer pijnlijk, heb eens van een Spaanse dokter Bactroban 20 mg/g pomada (zalf) gekregen, dat is een smeersel met antibiotica erin. Aanwrijven en doekjes opleggen 2x daags, ik gebruik het nog steeds, indien nodig. Werkt bij mij uitstekend. Het zijn de klieren die ontsteken, die kunnen ze ook wegsnijden, maar toch liever niet. Voor de ontstekingen in de schaamstreek (ontsteking van de haarzakjes) gebruik ik Diprogenta Crema (betamethasondipropionaat, een corticosteroïdpreparaat, klasse 3). Eerst ontsmetten met betadine. Groeten, Carina

Plaats een reactie