Home » Hygiëne & Leefomgeving » Muizen in huis bestrijden: hoe vang & verjaag je huismuizen?

Muizen in huis bestrijden: hoe vang & verjaag je huismuizen?

muizenbestrijding-muizen-in-huis-bestrijden

Muizen knagen, poepen en piesen aan één stuk door, en het zijn dan ook onhygiënische beestjes. Bovendien planten muizen zich razendsnel voort, waardoor in een mum van tijd een heuse muizenplaag in je woning kan ontstaan. Het is dan ook belangrijk om muizen in huis te bestrijden! Hierbij de beste tips ter bestrijding van muizen in je leefomgeving. Kortom: muizen vangen, verjagen & bestrijden…

Waarom komen muizen in je huis?

Muizen houden van een veilige schuilplaats waar ze warmpjes kunnen slapen en bovendien voldoende kunnen eten. En waar geen katten, ratten, uilen en andere roofdieren bij kunnen komen. Kortom: een goed geïsoleerde ruimte met een nauwe in- en uitgang.

De meeste soorten muizen (spitsmuizen, bosmuizen, aardmuizen, veldmuizen etc.) slapen buiten in holletjes. Maar er is ook een muizensoort in Nederland die net zo lief binnenshuis overnacht, namelijk de huismuis.

Huismuizen bouwen nesten op zolders, in spouwen, in kasten en bovenop plafonds! Ze leven van noten, eikels, kastanjes en voedselrestjes van mensen. Huismuizen zijn vooral ’s nachts actief, dus je merkt hun bestaan vooral ’s nachts op door getrippel en geknaag.

Hoe ontstaat een muizenplaag in je huis?

Vooral ’s winters zoeken muizen een warm plekje op. Het wordt dan kouder buiten en bovendien zijn de natuurlijke voedselbronnen zoals eikels, hazelnoten, kastanjes en walnoten grotendeels uitgeput. Mensen zetten daarnaast hun verwarming aan, waardoor het in spouwen en plafonds heerlijk warm wordt.

Muizen bouwen ’s winters een nestje, verzamelen voedsel en planten zich binnenshuis voort. Twee muizen worden er binnen no-time twintig. Ze vreten zich bovendien door isolatiemateriaal, hout, kabels en textiel heen. In de lente gaan muizen weer naar buiten om vers voedsel te zoeken, maar tot die tijd zit je met een flinke berg gebakken peren!

Risico’s & gevaren van muizen in je huis…

Muizen in huis zijn veilig voor roofdieren en voorzien van bergen met voedsel. Muizen zijn namelijk echte alleseters en kunnen zelfs teren op een dieet van zeep. Een koppeltje muizen vermenigvuldigt zich zodoende als een speer. Als je muizen in je huis niet snel vangt, verjaagt of doodt, kan zich binnen enkele maanden een flinke muizenplaag binnen je vier muren ontwikkelen.

Muizen hebben bovendien een zacht skelet, waardoor ze zich door piepkleine gaatjes kunnen wurmen. Een kiertje van 1 centimeter is al genoeg voor een muis! Zorg er daarom te allen tijde voor dat deuren goed sluiten en dat je eventuele gaten en kieren in buitenmuren goed afdicht met cement of muis-werende kit. Door gewone kit en pur vreten muizen zich overigens met gemak heen.

Bovenal zijn muizen smerig. Ze hebben geen blaas, waardoor ze continu bacterierijke urine laten lopen. Muizen poepen bovendien alles vol, waardoor je huis wordt voorzien van stapels muizenkeutels. Kortom: vies, onhygiënisch en potentieel ziekteverwekkend!

Muizen knagen onder meer papier en textiel kapot voor hun nesten en plunderen keukenkastjes voor hun jongen. Ze kunnen zodoende voedsel besmetten en boeken, interieur, kleding en vloerbedekking vernielen. Een muis die elektriciteitskabels kapot knaagt kan zelfs brand veroorzaken!

Muizen in huis bestrijden: vangen, verjagen of doden!

Als je muizen in huis hebt, dan kun je 3 dingen doen. Je kunt de muizen binnen je muren:

 • Vangen
 • Verjagen
 • Doden

1. Muizen levend vangen

Als je een dierenliefhebber bent, kun je muizen levend vangen. Je zet een soort kooitje weg dat ook wel bekendstaat als “levende muizenval”. De kooitjes die het beste werken hebben een wipmechanisme of klepmechanisme. Je legt een stukje kaas of een beetje pindakaas in de diervriendelijke muizenval en wacht rustig af…

Zodra een muis het aas pakt, valt het poortje van het kooitje achter ‘m dicht. Vervolgens kun je de muis terug in de natuur zetten. Het nadeel hiervan is dat de gevangen muis naderhand weer in iemands huis kan binnendringen. Bovendien zullen eventuele babymuisjes een brute hongerdood sterven indien papa- en mama-muis naar buiten worden gebonjourd.

2. Muizen verjagen

Je kunt muizen het beste verjagen met een fanatieke kat. Als je katten in huis haalt die er een sport van maken muizen te verjagen, zal een muis liever bij de buren gaan bivakkeren dan bij jou. Neem wel een actieve kat en niet zo’n luie “jan-jans-en-de-kinderen-kater” met overgewicht.

3. Muizen doden & verdelgen

Als je muizen als ongedierte beschouwt, kun je ze desgewenst doodmaken. Een klassieke muizenval is nog altijd de populairste methode om muizen te doden. Maar muizengif (Pokon®, Frap® e.a.) is veel effectiever als je muizen wilt verdelgen.

De effectiefste vorm van muizengif is een doosje met muizenkorrels dat je onder een kast zet. In de handleiding staat dat je het zakje met korrels gesloten in het bijgeleverde kartonnen doosje moet leggen, maar mijn persoonlijke ervaring is dat het openscheuren van het zakje beter werkt omdat de aanlokkende geur dan beter wordt verspreid.

De muizen zullen de korrels opeten en aan eventuele jonkies voeren. De muizen sterven aan interne bloedingen en drogen vervolgens uit dankzij vocht-absorberende bestanddelen. De muizen-kadavertjes zullen als het ware mummificeren, waardoor ze hooguit enkele dagen kunnen stinken en vervolgens indrogen waardoor ze geen geur meer verspreiden.

Let op: zorg dat kinderen, huisdieren en buitendieren (egels, vogels, eekhoorns etc.) nimmer bij muizenkorrels in de buurt kunnen komen!

Tot slot

Muizen buitenshuis houden is gemakkelijker dan muizen in huis bestrijden. Maak daarom kiertjes en spleten dicht, bekleed ventilatiekanalen met fijnmazig staalgaas en houd vloeren van kamers en (inloop)kasten vrij van stapels met spullen.

Heb jij ervaring met het vangen, verjagen of verdelgen van muizen? Laat hieronder jouw tips m.b.t. muizen-bestrijding achter!

95 reacties op “Muizen in huis bestrijden: hoe vang & verjaag je huismuizen?”

 1. Desiree ·

  Ik heb een oud huis in het buitengebied. Het lukt me niet alle kieren dicht te stoppen. Volgens mij heb ik een aardige muizenplaag. Ze komen, nu het herfst wordt, ook weer binnen. Ik heb gif gestrooid, maar vind nu in een stapel kleren op twee plekken het gif terug op een hoopje. Kan het zijn dat ze daar een nestje gaan bouwen? En wat kan ik nog meer doen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Ja, waarschijnlijk hebben ze je kleren als onderkomen willen gebruiken. Muizen willen inderdaad nog weleens voedsel hamsteren c.q. bijeen sprokkelen voor barre tijden (lees: herfst/winter). Het enige wat je hiertegen kunt doen, is muizenvallen (muizenklemmen of ‘levende vallen’) zetten op de plekken waar je muizenkeutels en/of versleepte muizenkorrels aantreft. Dus zo veel mogelijk in de looproute van de muis.

 2. desiree ·

  Ik heb muizengif in lokdozen gezet, maar vind nu tussen een stapel kleren het gif terug. Het lijkt of ze daar een holletje hebben willen maken. klopt dat? Ik woon in een oud huis en ook nog in het buitengebied, het gaat mij niet lukken alle kieren en gaten te dichten. Wat kan ik nog doen?

  Beantwoorden
 3. alicia ide ·

  Waar koop je zo’n ultrasone muizenverjager ik kom zit hier van die muizen in men kamer en bang om ziek te worden heb al met gif en zo geprobeerd niets helpt.

  Beantwoorden
 4. Jasmijn ·

  Gek vraagje misschien. Maar heb vanavond voor het eerst een muis in huis gezien. Daarvoor nooit last van gehad. Hoe groot is de kans dat er meerdere muizen in huis zijn ? Ben sowieso van plan om korrels en vallen etc. te halen. Maar hoeveel zorgen moet ik me maken?

  Beantwoorden
 5. Frans ·

  De iPhone is heel behulpzaam om kieren te dichten. Kiertjes zitten vaak op plekken waar je slecht bij kan. Maak een filmpje voordat je de gaten gaat dichtmaken en daarna nog een om te controleren. Mijn vakantiehuisje is nu voor ‘t eerst sinds 1969 muisvrij. Maar ze zitten nu in de schuur en knagen aan fietstassen, pakken melk, thee en koffie. Mijn dure fietstas is hun favoriete poep- en plasplek. :(

  Beantwoorden
 6. Thom ·

  Ook wij waren waren verrast met ineens muizen in huis. Boven plafondplaat in dakkapel waar wij slapen. Het geritsel & geknaag maakte ons gek en slapeloos. Dus oordopjes, slaappil en/of ander slaapkamer gebruikt. Binnen & buiten gezocht naar sporen, niks gevonden. Deze leeft waarschijnlijk in spouwmuren en onder dak. Bestrijder boorde gaten in plafond, spoot hier gifpasta door en dichtte met pur. Eerste dagen werd kabaal veel erger, daarna steeds minder en nu muisstil = dood. Ik had het liever anders gezien voor de muis, maar kon niet anders. Groet, Thom

  Beantwoorden
 7. Elly ·

  Hallo, Ik heb een vreemde vraag misschien. Nadat ik op diervriendelijke manier een gevangen muis buiten gezet kreeg ik 2 dagen later plotseling een klein nog blind muisje op de keukenvloer. Ojee zei ik dat is de eerste in de reeks. Gelukkig bleef het bij 2. Inmiddels hebben we ze met penseel en baby voeding mooi groot gezond en ondeugend gekregen. Maar nu willen ze alleen nog maar ontsnappen wat al een paar keer is gelukt. Natuurlijk is de vrijheid beter dan 3 jaar of meer in een kooitje. Mijn vraag is… Kan dit ondanks het missen van hun moeder en of vader die hun had moeten leren hoe je buiten leeft? Ze zijn nu ongeveer 5 weken en zijn wel erg lief en gezellig laten zich knuffelen en zitten graag op ons HELP wat is wijsheid. Groeten, Elly

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Dat vind ik heel moeilijk om in te schatten, maar ik verwacht eigenlijk niet dat een door mensen opgevoed muisje het lang zal redden indien het wordt uitgezet in “‘t wild”. Je zou de dierenambulance om advies kunnen vragen.

  • arifi ·

   Het is tiranniek om muizen of wat voor dieren dan ook in kooien te houden. Je houdt ze tegen hun wil gevangen. Maakt van je een barbaar. Een dierentuin is ook tiranniek. Je kan de diertjes beter buiten uitzetten. Het liefst heel ver ergens in een bos waar ze niet snel meer bij anderen thuis kunnen komen.

 8. Anoek ·

  Hallo Paul. Ik hoor al jaren muizen knagen onder mijn slaap kamer vloer. Vandaag een dode muis op mijn bed gevonden en keutels in mijn bed. Ben op zoek gegaan naar openingen waar deze muis is binnen gekomen maar ik kan het niet vinden. Wat kan ik het snelste doen om van ze af te komen. Mijn buren links en rechts hebben katten, ik kan geen kat nemen i.v.m allergie.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Als je niet per se voor de muisvriendelijke weg wilt kiezen, is muizengif een snelle oplossing. Daarnaast kun je her en der muizenvallen plaatsen.

 9. KillerbeeNL83 ·

  Ik vang muizen niet levend, maar met deze val kun je zelf kiezen of deze levend of dood vangt, maar er is een hele simpele oplossing voor al je muizen problemen binnen en buiten kost +/- 6 euro om te maken indien materiaal niet al aanwezig is. Men neemt een diepe emmer minimaal 50 a 60 cm. Men maakt boven in de emmer 2 gaten waar bijvoorbeeld het hengsel is of zou zitten bij een emmer. Men neemt een klein leeg plastic flesje drinken. Boort onder een boven in de dop een gat in het flesje of met een hete spijker. Nu rijg je een stuk ijzerdraad of touw door de emmer dan door het flesje dan weer door de emmer. Het flesje hangt nu horizontaal boven in de emmer aan de ijzerdraad en moet vrij kunnen rond draaien. Men neemt een plankje wat van de grond af tot aan de emmer boven komt en lang genoeg is dat het aanloopje niet te stijl is voor de te vangen beesten. Draai op het einde 2 schroeven door het plankje of nagels zodat het aan de emmer blijft zitten en niet wegschuift. Nu enkel pindakaas op de fles smeren geheel rondom. Al naargelang leven of dood willen vangen 20 cm water toevoegen aan de emmer. Een beetje olijf olie in het water voor stank te voorkomen als je de emmer langere tijd buiten zou gebruiken of in de garage zonder te controleren. Muizen indien levend gevangen heel ver uitzetten in een gebied waar mensen en ook hun gewassen er geen last van hebben. Ik vang hier elke dag nieuwsgierige muizen mee weg die in de buurt van me konijnen komen. Tip soms is wat pindakaas op het laddertje (houtje) smeren een oplossing om ze sneller in de goede richting te lokken. Echter niet te dik dan komen ze nooit tot boven. Niet levend vangen is niet leuk om te doen maar met een echte muizen plaag achter je woning heb je gewoon soms geen keus. Succes

  Beantwoorden
 10. mark ·

  Hallo ik zit dus ook met die beestjes opgescheept. Ik poets me een ongeluk, maar de stank krijg ik niet weg. Wat kan ik hieraan doen? En ik heb 1 probleem: heb een leuke plaag en heb al 3 muizen gevangen met de ouderwetse val, maar er is steeds eentje die te slim is. Wat voor opties zijn er nog? Kat is geen optie, want mijn Amerikaanse buldog valt de kat aan. Maar de stank… iemand suggesties? Ik heb al chloor gestrooid, maar niks helpt.

  Beantwoorden
 11. Sarah ·

  Sinds enkele weken hebben wij last van een muis of meerdere muizen op de zolder en tussen het plafond. We horen zowel ‘s nachts als overdag getrippel en gestommel op de zolder. Ik vraag me af hoe die beesten aan eten komen op de zolder, want daar is niets te vinden. Het is ondertussen volop mooi weer, maar toch blijven de beestjes aanwezig. We hebben al een kijkje genomen op de zolder, maar daar hebben we geen muizen en ook geen sporen van muizen gevonden. Eerder deze week hebben we een val geplaatst, maar vandaag (5 dagen later) is de muizenval nergens meer te bespeuren. We moeten dus een andere optie proberen. We zijn van plan vergif te kopen, maar stelt het een probleem als we de muizen na hun dood niet vinden?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Zolang je maar geen kat rond hebt lopen die de dode, met gif volgevreten muizen opeet.

 12. Amina ·

  Hoi! Wij hebben thuis ook een groot muizenprobleem. Het is wel hartje lente op het moment, dus het is niet zo dat ze hier een winterslaap e.d. willen doen… volgens mij zitten ze enkel in de garage, want we horen ze niet en heb er ook slechts 1 keer eentje gezien, eveneens in de garage. Ik heb geen idee hoe die mormels hier naar binnen zijn geraakt, maar volgens mij zijn er wel veel mogelijkheden (bv. onze tuinslang gaat via een gat in de muur naar buiten). We vinden het wel erg lastig, want ik zit op het moment in het 1e middelbaar en onze schooldranken, schoolkoeken… maar ook gewoon melk en andere voedingswaren staan voornamelijk op de kasten in de garage. Ik word er dus echt gek van als ik geen drank meer kan meenemen naar school omdat er overal omheen aan geknabbeld is. Vandaag bv. vond ik gemorste melk op de grond, en ik zag dat een pak melk haast voor 3/4 kapot gebeten was! Ik wil er echt vanaf, heb ook een zusje van 6 die er doodsbang voor is. We willen ze niet doden of verjagen, maar vangen. HELP!

  Beantwoorden
 13. monique ·

  Beste Paul, Dank voor jouw heldere uitleg over de ultrasone muizenverjager. Wij zijn enorm geschrokken omdat wij onze honden dus onbewust gemarteld hebben door ze bloot te stellen aan een voor hun afschuwelijk geluid. Vanzelfsprekend wordt het apparaat door ons nooit meer gebruikt. Wij voelen ons door de fabrikant, die beweert dat het onschadelijk zou zijn voor honden en katten, behoorlijk misleid.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Graag gedaan. :) Hopelijk lost je kat het eventuele resterende muizenprobleem verder op. En misschien kun je je geld terugkrijgen als je je verhaal weglegt bij de verkoper/fabrikant? Succes & groeten, Paul

 14. monique ·

  Wij hebben al een tijdje last van muizen. Om die te bestrijden hebben we nu een kat in huis… die zijn werk prima doet. Bovendien hebben wij een apparaat aangeschaft dat zowel ultrasoon geluid produceert en een elektromagnetische werking heeft. We hebben nu door deze dubbele aanpak bijna geen muis meer gesignaleerd. We hebben ook 2 honden in huis. 1 van de honden gedraagt zich sinds enkele weken ontzettend raar en wil iedere keer het huis ontvluchten en is ongelooflijk nerveus. Tot vandaag niet de link gelegd met het ultrasone apparaat, want dat zou immers absoluut niet schadelijk zijn voor honden en katten. Kan het zijn dat onze hond deze geluiden toch waarneemt en zich hierdoor zo gedraagt? Wij hebben het apparaat nu uitgezet, omdat wij het sterke vermoeden hebben dat dit zo is. Weet u hier meer over?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Hallo Monique, Ik weet uit ervaring dat er ultrasone apparaten tegen muizen op de markt zijn die door honden als verschrikkelijk worden ervaren. Ultrasone geluiden zijn per definitie trillingsfrequenties die te hoog zijn om door een mens te worden gehoord. Het gemiddelde maximale gehoor van een mens ligt rond de 20.000 Hz. Een hond die over een “normaal” gehoor beschikt, kan geluiden horen tot maar liefst 65.000 Hz. Vandaar ook dat honden zo goed reageren op de hoge tonen van een hondenfluitje. Dat betekent dus dat de geluiden van een ultrasoon anti-muizen geluidsapparaat gemakkelijk hoorbaar zijn voor een hond. Er zijn zelfs ultrasone geluidsapparaten beschikbaar die honden zouden moeten afschrikken. Een fabrikant die beweert dat een ultrasoon geluidsapparaat gegarandeerd onschadelijk is voor honden, hanteert simpelweg een vrijelijke interpretatie van ‘schadelijkheid’. Het is immers moeilijk te bepalen wanneer een geluid voor een hond “slechts” irritant, vervelend of intimiderend is… of toch echt pijnlijk en zelfs schadelijk (als in gehoorschade-veroorzakend). Een hond kan zulke nuances niet op zijn baasje overbrengen, dus als een hond wegrent van een ultrasoon geluidsapparaatje tegen muizen, zou ik het persoonlijk écht niet gebruiken. Groeten, Paul

 15. Shinigami ·

  Ik zit op kot en heb in oktober een muis gevonden in mijn keukenkast – die liep natuurlijk weg zodra ik bewoog (hebben aparte keukens op kamers en gedeelde badkamer). Ik hou tamme ratten dus heb ik er eentje in de kast gezet voor even en de desbetreffende muis is doodgebeten geweest. Nu ik zit op de bovenste verdieping (van de drie) dus weet dat er sowieso nog moeten zitten en waarschijnlijk veel gezien ze al helemaal tot boven zijn gekomen terwijl er hier niets te rapen valt. (Al mijn eten zit in stevige plastic bakken of in de frigo. Het ratteneten zit ook ik een afsluitbare plastic bak). Er is wel een kleine ruimte tussen de muur en de ingebouwde keukenkasten waar ik zelf niet aan kan. Ik denk dat ze via die ruimte naar binnen komen dus heb ik er een gebruikte hangmat van mijn ratten gelegd die ik om de week wissel met een verse uit de kooi. Nu sinds die ene keer dat ik een levende muis heb gezien heb ik nooit meer sporen gevonden. Een keer in de maand kuis ik alle kasten uit en vind ik geen keutels, noch in mijn kamer, dus denk dat het bij die ene avontuurlijke muis is gebleven bij mij. Nu zit een vriendin een verdieping onder mij op kot en zij heeft overduidelijk last van muizen (keutels en aangevreten voedingswaren). Ik weet dat er dus nog zitten in het gebouw en de kotbaas weet dit ook. Ik weet niet wat voor maatregelen hij wil nemen, maar bij mij op kot persoonlijk zitten er geen enkel. Ik denk dat dit echt wel komt omdat ik ratten als huisdier hou op kot en dat die geur de muizen afschrikt. Kan ik iets doen aan die kier tussen mijn muur en kast zodat ik weet dat ze niet meer vanaf daar kunnen komen?

  Beantwoorden
 16. Denise ·

  Hallo, Gisteravond was ik tv aan het kijken wanneer ik opeens wat geluid boven mij hoorde. Ik woon op de 1e verdieping waar mijn huiskamer en slaapkamer naast elkaar zitten en boven mij zit mijn zolder. Op het moment dat ik wat boven mij hoorde deed ik het geluid van de tv uit, en ja hoor, ik hoorde toch echt duidelijk getrippel boven mij. Dit vertelde ik mijn vriend, die iets daarna naar het werk moest en dus nu voor een aantal dagen weg is. Samen hebben we een kijkje genomen op zolder voor hij weg ging, maar er was niks te zien. Toen ik vannacht op bed lag hoorde ik nog meer en duidelijker het geluid van het getrippel en dit keer ook geknabbel. Ik kon het zo duidelijk horen dat het bijna leek alsof de muis het plafond kapot zat te bijten en elk moment door het plafond kon komen. Het huis is van de woningbouwvereniging dus ik vroeg mij af of zij dit moesten afhandelen of ikzelf. Daarom heb ik de woningbouwvereniging gebeld maar zij handelen dit soort zaken niet zelf af en zou ik dus toch echt zelf moeten doen. Ook ben ik bij mijn buren geweest om te vragen of zij er toevallig ook last van hadden, dit is niet het geval. ik woon hier bijna een jaar en daarom heb ik ook de vorige bewoonster gebeld of die er weleens last van heeft gehad. Zij zegt dat ze het ook weleens heeft gehoord en dat ze eigenlijk wel tussen het plafond moeten zitten, dit omdat het geluid er duidelijk is en aangezien de ruimte er tussen zo dik is het dus bijna onmogelijk is dat dit op de vloer zelf is. Zij heeft er verder nooit wat mee gedaan, dus nu is het aan mij… Wat raden jullie mij aan om te doen? Is de kans groot dat ze tussen het plafond weg gaat en verder dingen kapot gaan bijten? De zolder is namelijk mijn kleedkamer en ik heb geen zin dat mijn kleding straks allemaal stuk is. Verder zit ik er ook echt niet op te wachten om de muizen tegen te komen maar wil voortplanting graag zien te voorkomen. Ik ben doodsbenauwd voor de beesten. Wie kan mij alsjeblieft goede en nuttige raad geven?

  Beantwoorden
 17. marc ·

  gek van al die reacties get a-live en geniet van de natuur!

  Beantwoorden
 18. Marjolijn ·

  Ik had een muis die in mijn voorraadlade tekeerging ondanks het feit dat ik katten heb. Ik heb de bodem van de lade met peper bestrooid en dat een tijdje volgehouden en sindsdien geen last meer gehad.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Originele anti-muizen-tip! :P

 19. René ·

  Wij hebben een nieuw huis gekocht en hebben ook last van muizen die in de garage vertoeven. Ze zitten achter een soort houten omhulsel van onder het warmwater-boilertje. Tot nog toe geen muizen in huis gezien. Waarom? Ik heb 9 raskatten en een grote hond lopen. Dat zullen ze nu niet direct proberen. Echter, het probleem in de garage blijft. Muizengif leggen is geen optie. Net door het feit dat wij ook andere huisdieren hebben. Er al eens over na gedacht wat er gebeurt als er een muis gif eet en een kat die dan te pakken krijgt? Ik wil geen katten verliezen aan een stomme muis. Ultrasoon is om die reden ook niet mogelijk. Dan blijven er enkel muizenvallen over. Echter, probeer ik het muizenprobleem liefst eerst diervriendelijker aan te pakken en zal ik op zoek gaan naar zulke vallen. Echter, ik ga hier niet vele euro’s aan spenderen zonder dat ik weet dat het werkt. Het zijn best ook wel dikkerds, geen kleine veldmuisjes. Ik geef het een kans; werkt het niet, dan stap ik over op de harde dieronvriendelijke vallen. Maar goed, dan is er geen andere optie. Mijn katten laten logeren in de garage zie ik niet zitten. ;-) Andere tips die geen kwaad kunnen voor andere viervoeters zijn altijd welkom!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Halverwege je reactie dacht ik direct: katten laten logeren in de garage. :P Maar dat is wellicht inderdaad een beetje sneu voor de diertjes (de katten). Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat het gezond is voor een kat om een vergiftigde muis op te eten. En een vergiftigde muis is traag en verward, dus de kans dat je kat zo’n muis te pakken krijgt, lijkt me relatief groot. Ik weet eigenlijk niet of katten worden aangetrokken tot dode muizen die muizengif in zich dragen of JUIST niet, ik heb namelijk zelf geen kat. De mate van giftigheid van een muis die muizengif heeft gegeten voor een kat is de mate van bioaccumulatie (hoeveel gif zich ophoopt in het lijfje). Dit is weer afhankelijk van de concentratiefractie van het toxicant en hoe makkelijk of moeizaam het gif wordt afgebroken door het metabolisme van de betreffende muis. Bioaccumulatie binnen een organisme (in dit geval de muis) treedt op indien een gifstof (in dit geval muizengif) sneller wordt opgegeten dan dat het wordt verwerkt middels metabolisatie (omzetting) en/of uitscheiding (urine/feces). Muizengif is pas dodelijk voor een muis als ‘ie er meerdere malen van eet, dus een muis moet flink zijn best doen om giftig te worden voor een kat. In geval van persistentie (van een stof) of resistentie (van de muis) kan in theorie WEL een aanzienlijke hoeveelheid muizengif in een muis achterblijven. De biologische halveringstijd c.q. halfwaardetijd van muizengif heb ik overigens niet kunnen achterhalen. De werkzame stof in veruit de meeste vrij verkrijgbare muizengiffen is Difenacoum, Difethialon of Bromadiolon. Dit zijn stoffen die vitamine K oftewel fylochinon afbreken en zodoende het stollingsvermogen van het bloed ontregelen. Als een kat één enkele vergiftigde muis verorbert, denk ik niet dat ‘ie voldoende gif binnenkrijgt om de bloedstolling te belemmeren en zodoende ziek te worden. Een kat maakt namelijk continu nieuwe voorraden vitamine K aan in de darmen, welke worden opgeslagen in de lever. Maar meerdere muizen lijken me wel degelijk giftig voor een kat en zelfs potentieel dodelijk i.v.m. verbloeding. ‘Kan een kat doodgaan als hij een muis opeet die muizengif heeft gegeten?’ is een erg interessant vraagstuk! Het lijkt me raadzaam om koste wat kost te voorkomen dat een kat aan vergiftigde muizen kan komen. En ben je bang dat je kat vergiftigd is door muizengif, neem dan direct contact op met je dierenarts om een vitamine K-injectie te laten zetten. Aanvullende diervriendelijke tips om muizen te bestrijden heb ik helaas niet voor je. De muisvriendelijke vallen (wipwap, kooi, tunnel, inloopgang, depot, korf e.a.) vormen voor zover ik weet de enige effectieve oplossing. Groeten, Paul

 20. Just Me ·

  Hallo, Wij hebben ook al een tijdje last van muizen. Het is begonnen toen we begonnen met verbouwen, toen hebben we nesten gevonden en sindsdien hebben we ze in de keuken, veranda en zolder gespot… Ik heb gewerkt met gif en met vallen met kaas erop… In totaal heb ik nu al zo’n 5 volwassen muizen gevangen. De eerste maal in de keuken heb ik 1 muis gevangen en sindsdien heb ik er gene meer in de keuken gezien. Daarna nog 3 in de veranda kunnen vangen en de laatste was gevangen op onze slaapkamer! :o … Maar ik moet zeggen: voorlopig hebben we er geen meer gezien of gehoord, waarschijnlijk zullen er ook nog een paar gestorven zijn van het vergif, waar ze gretig van gegeten hebben… Maar vandaag heb ik nu al 2 muizenjongen gevonden, de eerste zat ietwat versuft in de pompbak. Hij bleef zelfs zitten toen ik hem pakte, volgens mij was hij al aan het doodgaan of zo… En deze avond vond ik er gewoon eentje dood op de veranda. Mijn vraag is nu : zou ik nu EINDELIJK van die muizenplaag verlost zijn? Dat ik eindelijk alle volwassen beestjes gedood heb en dat de kleintjes nu sterven van de honger?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Het zou inderdaad best kunnen dat alle volwassen muizen inmiddels dood zijn, maar het zou natuurlijk ook best kunnen dat er nog meer muizen rondlopen. Dat is van een afstand -en zonder zicht op de exacte situatie- helaas niet te beoordelen. Groeten & succes! Paul

 21. Dylan ·

  Beste Paul, Ultrasoon geluid – gratis. Er zijn ook apps voor de telefoon waar je ultrasone geluiden mee kan aanzetten. Zoek maar eens op ‘ultrasone app’ of ‘rat repeller’. Houd er rekening mee dat sone geluiden niet ver komen en meteen worden stopgezet zodra ze ergens tegenaan botsten. Ik heb een extra telefoon en hoor weleens een muis of rat. Zet dan de app aan en even later hoor ik hem niet meer… Hiermee veronderstelt dat die wel degelijk het geluid vervelend vindt… Ik hoor hem echter nog wel af en toe en ben van plan om binnenkort het op de boxen aan te sluiten waardoor het harder en verder reikt… Hoop dat jullie er wat aan hebben!

  Beantwoorden
  • jeannette ·

   Ik heb een vermogen uitgegeven aan gif, vallen en een speciaal apparaat wat succes zou garanderen (€25); het zou getest zijn in een lab. Waarschijnlijk zijn de muizen doof/stom want ze lopen er gewoon langs. De ouderwetse vallen werken het beste, maar ondanks dat ik bijna een slaaf wordt van mijzelf en zeker 2x per dag mijn huis stofzuig, kom ik er niet vanaf. Iedere avond hoor ik ze achter mijn muren lopen en in de convectorput. Ik ben de wanhoop nabij en denk dat ik een bestrijdingsdienst in ga zetten. Mijn naaste buren zijn netjes en schoon, dus daar ligt het niet aan. Heeft iemand tips? Of is een bestrijding dienst de enige optie?

 22. Linda ·

  Hoi, Ik ben ten einde raad. Heel m’n benedenverdieping is schoon; er is geen kruimel te vinden. De bank is geheel gewassen, de kasten zijn van de muren geweest, alles is binnenstebuiten gekeerd… Heb 2 lokdoosjes staan onder de radiator waar de muis vandaan kwam; van de week kwam die spontaan onder m’n tv-meubel vandaan en omdat ik schrok gooide ik m’n iPad erheen. Nu, donderdagavond muizenverjargers geplaatst en geen muizenkeutel meer gevonden… Vanavond, net voor 10 uur, nog gestofzuigd en gedweild, alles afgenomen met chloor, allesreiniger en een scheut eucalyptus erdoorheen. Ik ging nog snel even een colaatje pakken 10 minuten nadat we naar boven waren gegaan (plus er staat een ultrasoon apparaat dat 240 m2 aan kan, althans dat zegen ze; nou die staat bij mijn linker voet)… Stond er bijna op toen ik opeens wat hoorde en er opeens vanuit een kier van het keukenblok een muis over m’n tenen heen rende! Door de schrik zat ik bijna met mijn hoofd tegen het plafond! Nu muizengif gestrooid om 21.15 uur (nu net) gekeken en het ligt er allemaal nog, van kruimel 1 tot 10! Ik ben nu ten einde raad! Heb nu zelf een soort lijmplank gemaakt; erg zielig, maar kan niet anders… heb een kindje van 18 maanden in huis, en om elke dag om 6 uur op te staan, al haar speelgoed schoon te maken, en om haar dan om 8 uur te pakken en te laten spelen, zie ik niet meer zitten! mijn dochter slaapt al haast niet. In haar eigen bed wordt ze sinds de muis in huis is hysterische wakker, dus misschien is de muis ook langs geweest bij haar?! Ik ben helemaal klaar ermee! Wie heeft nog ideeën? Gr. Linda

  Beantwoorden
  • Aldo ·

   Ik heb vroeger ook last gehad van muizen in huis. Een vriend van mij kwam met het idee om ouderwetse muizenvallen te zetten met daarop gewoon pindakaas. Ik was binnen 2 dagen 8 muizen rijker! Daarna buiten tussen de ventilatieopeningen fijnmazig gaas gedaan en nooit meer last van muizen gehad! Hopelijk werkt het ook voor jou… Gr. Aldo

  • jeannette ·

   Hoi Linda, Wij kunnen elkaar de hand schudden. Bij mij sprong er een muis op mijn schouder toen ik ‘s ochtends vroeg ontbijt aan het maken was. Knetter word ik hiervan. Ik dacht dat ik 1 muis had en heb voor de zekerheid 8 vallen gezet. Dezelfde avond/nacht leek het wel oorlog: een compleet kerkhof in mijn huis… Het is 2 weken stil geweest en nu zit ik weer in de ellende. Dus ik ga maar een professioneel bedrijf inschakelen…

  • Jan Hermans ·

   Linda, Je houd jouw huis extra schoon (na elke maaltijd? Was je dan ook direct af, droog je het af en ruimt het direct op?) en dat is al 1 van de goede maatregelingen. Gif en vallen gebruiken is zeker een optie, maar in mijn bescheiden opinie eerder het lange termijn werk. En vraagt ervaring. In de tussentijd plast/poept die muis vrolijk verder, want muizen hebben geen blaas. Jouw muis is slim. Maar jij kan het slimmer aanpakken als jij dat wilt. Eerst aan jou de keuze: zelf actie ondernemen of afwachten tot korrel 1 t/m 10 genuttigd zijn door jouw muis? Zelf actief worden? Er al aan gedacht familie of buren in te schakelen? Voorwaarde: geen genade. Denk aan je dochtertje en jullie beider gezondheid. Ik heb naast deze lange lijst van tips + eerste korte uitleg nog meer om even bij stil te staan, maar ik geef je eerst drie beproefde stelregels. 1. Denk als een kat.* 2 Beperk zijn levensruimte en eenmaal ingesloten.** 3. Vang ze en dood ze.*** * Begin in de keuken. Kan je er zitten? Doen, zit rustig en stil. Komt de muis in jouw gezichtsveld, beweeg dan alleen je ogen. Wees een beeld, want muizen regeren op beweging. Staat er bijvoorbeeld een lamp achter je en zien ze jouw schaduw, dan krijgen ze zelfs een stuip. En foetsie, weg camouflage. Komt de muis alleen vanachter het keukenblok en keert hier steeds naar terug, dan is dat zijn/haar nest. Heeft ‘ie maar 1 toegang de keuken in of meerdere? Is jouw keuken in een aparte ruimte? **Zo ja:, controleer de keuken op andere gaten, kieren, inspringende consoles onder kasten, holle plinten waardoor de muis de keuken uit kan en stop die diep dicht met staalwol of vullend gevouwen zilverpapier. Muizen eten door alles heen behalve door (lichte) metalen. Gebruik een smalle zaklamp. Muizen houden van stiekem en niet van spotlicht. Lopen al jouw deuren in huis door tot vlak boven de drempel of vloer? Ook die van de keuken? Indien niet, stop er een dun dekentje/fleece/zitjes onder, zodat de kier over de volle breedte dicht is, maar je de deur nog wel kan openen en sluiten. Bij het openen erop letten dat de kier dicht blijft. Komt er bezoek? Instrueren. Zo inventariseer/isoleer je elke af te sluiten kamer/ruimte in jouw huis. En werk met het licht aan. Dan hoef je ook niet zo te schrikken. *** jachtkleding. Handschoenen: draag het liefst van die betere zeemleren, maar zeker géén katoenen bouwhandschoenen, verder gesloten lange kleding t/m de hals en mouwen tot in de handschoenen. Evt. een veiligheidsbril. Muizen vluchten liever weg, ze bijten alleen in doodsnood. Daarvoor die handschoenen. Muis te pakken (vertrouw op jouw instincten)? Vast omklemd in de ene hand, pak je met de andere hand zijn staart vlak onder zijn kont, zodat hij/zij zichzelf niet te sterk kan krommen. Mep ze dood, plet ze, want als je ze naar buiten (laat) werken, ze komen terug. Laat me weten of deze tips van nut zijn voor je en zo ja, wat er gebeurd is. Ik reageer zo snel het mijn werk toelaat. P.S. Vorige week hadden wij 4 muizen afzonderlijk van elkaar over de vloer. Die heb ik gejaagd zoals boven beschreven. Er is verder veel informatie via het Net te vinden, maar niet allemaal bruikbaar. Kijk wat hiervan op jouw situatie van toepassing is. Tot jouw reactie, houdt moed. <3 & groet, Jan Hermans

 23. Jan ·

  Mijn huis is door de vorige eigenaar gebruikt als recreatiewoning en hij was erg weinig aanwezig gedurende de afgelopen 5 jaar. Muizen konden makkelijk naar binnen en hadden vrij spel. Ze hebben echt overal gezeten: bovenverdieping, zolder, begane grond, achter de keuken en zelfs in de keukenlaatjes. Na slechts één huismuis te hebben gevangen bleef het een tijdje stil, totdat door de hevige regenval het grondwater begon te stijgen, de kruipruimte onder kwam te staan en tegelijkertijd ook alle muizen naar boven dreven… Een week lang elke dag iets in de klemmen. Ik heb ook gifdoosjes geplaatst, maar hier wordt niet van gegeten. Ik heb ter preventie een flink aantal gaten en kieren dichtgezet en binnen is het sindsdien redelijk rustig. Ik hoor ze nog wel regelmatig onder het dak lopen en knagen, ik weet dat ze daar zitten omdat ik er al menig nest heb weggehaald. Het feit dat er bij de buurvrouw een regelrecht overvloed aan voedsel is (voer voor de vogels) helpt ook niet echt, ik vind dit voer namelijk ook terug in en om mijn huis. Wie muizen diervriendelijk wil vangen, raad ik een Triptrap muizenval aan; dat zijn die zwarte doosjes die in een hoek staan. Wil je een gewone muizenval, pak er dan eentje met een breed klapmechanisne, anders vreten ze er de pindakaas gewoon af zonder dat de val dichtklapt.

  Beantwoorden
 24. Peeters ·

  Hoi, Wij hebben al een tijd last van muizen. Ze kwamen eerst in de kamers en dan konden we ze ook zien, dus hebben we alle gaatjes dichtgemaakt. Echter horen we nog steeds elke dag (vooral ‘s avonds, maar soms ook overdag) getrippel of iets dergelijks. We zien de muizen niet meer, en ze eten ook niet van de gifbakjes. We worden er echter helemaal gek van! Kunnen er ‘s nachts vaak niet van slapen. Hoe komen we hier vanaf?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Peeters, Het is allereerst zaak erachter te komen waar de muizen zich bevinden. Kun je achterhalen waar het geluid precies vandaan komt? Uit ervaring weet ik dat ‘richtinghoren’ soms lastig is als het op muizen aankomt… dus om de exacte locatie van het getrippel waar te nemen… omdat muizengetrippel zo abrupt begint en stopt en doorgaans in een hele korte tijdsspanne plaatsvindt. Dat verrassingsaspect maakt het trippelen ook zo enorm storend en irritant. Als je de muizen niet ziet en ook geen keutels en aangevreten objecten vindt, dan is de kans groot dat het geluid vanuit een verlaagd plafond of een spouwmuur komt. Of vanachter een plint, een inbouwkast, een zolder, een vliering, een dakgoot etc. Je kunt pas iets aan het muizenprobleem doen als je weet waar ze precies zitten. Groeten, Paul

  • johan ·

   Hallo allemaal, Ook hier last van muizen die in de meterkast zitten. Twee klemmen, 2 nachten en 2 keer raak. Hoop er nu vanaf te zijn, anders de kruipruimte maar in en evt. kieren dichtsmeren. Een muizenklem met pindakaas werkt overigens perfect!

 25. Lex Loman ·

  Heb een muis in huis die uit een geklemde val kan ontsnappen. Ik heb ‘s nacht de klem van de muizenval dicht horen klappen en hoorde vervolgens een klepperend geluid, ik dacht dat de muis leed en leefde onder de klem, dus wilde hem zo spoedig mogelijk doden… Maar alle muizenvallen stonden er nog, onaangeroerd. Heel vreemd, eentje had ik over het hoofd gezien en daarvan was de klep naar beneden. Inmiddels heb ik de muis gezien, een flinke peer, zodanig dat hij kennelijk muizenvallen kan trotseren. De muisvriendelijke muizenval werkte niet. Hij is nog steeds actief, getuige de vele muizenkeutels. Ik ben ten einde raad! Ik ga morgen gif proberen. Heb wel meegemaakt, jaren geleden, dat er jonge muizen in mijn klei-emmer lagen, dood. Kennelijk hadden ze van mijn klei gegeten en zijn er als gevolg van uitdroging (klei is vocht-onttrekkend) aan overleden. Ik ga dus ook nog maar natte klei proberen.

  Beantwoorden
 26. Claudette ·

  Hallo, Sinds een kleine week horen we ‘s nachts geknaag en getrippel bovenop het plafond op onze slaapkamer. Daarboven zit dus de zolder, maar er is geen keutel te bekennen. We hebben een actieve kat en die sturen we regelmatig de zolder op, zonder resultaat. Het geknaag blijft ‘s nachts aanhouden, dus we vermoeden dat er muizen zitten tussen het plafond en de zolder. We hebben een huurhuis… dus wie moet er nu wat aan doen, en wat kunnen we eraan doen? Iemand Tips? Gr. Claudette

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Claudette, Je huisbaas hoort zorg te dragen voor een zekere mate van woonkwaliteit en huurgenot, maar dit zijn subjectieve begrippen die in de praktijk pas concrete invulling krijgen indien er een rechter aan te pas komt. Zover wil je het waarschijnlijk niet laten komen, dus dit draait grotendeels uit op redelijkheid en billijkheid… Voor wiens rekening de kosten zijn voor het verhelpen van een muizenprobleem in een huurwoning is vooral afhankelijk van de hoedanigheid (oorzaak en omvang) van het probleem. Komen er muizen in huis door een gebrekkige hygiëne van de bewoners, dan ligt de verantwoordelijkheid (en de bijbehorende kosten) bij de huurder; komen er echter muizen binnen door een gebrekkige constructie (gaten, kieren etc.), dan draait de verhuurder hiervoor op. Bovendien spelen de omvang van het probleem en de omvang van de oplossing een grote rol. Zit er één muis die je gemakkelijk kunt bestrijden d.m.v. muizenkorrels of muizenvallen, dan is dat aan de huurder, maar heb je te maken met een heuse muizenplaag waarvoor ongediertebestrijding moet worden ingeschakeld, dan is dat aan de verhuurder. (Wat je bijvoorbeeld zou kunnen doen is een klein gaatje in het plafond boren en daar muizenkorrels doorheen proppen.) In huurcontracten staat meestal vermeld dat groot onderhoud de verantwoordelijkheid is van de verhuurder en klein herstel voor rekening is van de huurder. Huurcommissies stellen veelal het volgende: ‘Het bestrijden van ongedierte, voor zover daaraan geen noemenswaardige kosten verbonden zijn, en voor zover de aanwezigheid van dit ongedierte geen gevolg is van de bouwkundige situatie van de woonruimte, valt onder kleine herstellingen.’ Waarschijnlijk draai je dus zelf voor de muizenbestrijding op, tenzij het probleem uit de hand loopt. Kortom: “normale” kosten (muizenvalletjes, muizenkorrels e.a.) betaalt de huurder; het verwijderen van een plaag daarentegen, komt voor rekening van de verhuurder. Onder plaagdieren vallen overigens niet alleen muizen, maar o.a. ook wandluizen, wespen, bijen, mieren, torren, kevers, ratten, vlooien, kakkerlakken etc. Succes & groeten, Paul

 27. yasmin ·

  Ik heb last van een muis in één van mijn kasten, maar kan hem maar niet vinden. Ik hoor hem ‘s nachts knisperen. Ik weet niet waar ik hem moet zoeken. Ben erg bang voor muizen en kan de hele nacht niet slapen. En als ik uiteindelijk in slaap val, dan droom ik ook nog over muizen… Zie ook verder niets. Hoe kan ik hem vinden?

  Beantwoorden
 28. Lies ·

  Hoi, Elk jaar rond deze tijd krijg ik muisjes op bezoek in mijn huis. Het is te zeggen in mijn valse plafonds en muren. Tot nu toe zijn ze nog niet in huis gesignaleerd. Heb me buiten al rot gezocht hoe ze binnenkomen en vind geen gaatjes meer. Hoe raak ik het best af van deze dingetjes verlost zonder dat ik moet gaan breken?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Lies, Ik ben ooit met dit artikel begonnen omdat ik exact hetzelfde probleem had. Ik ben op onderzoek uitgegaan en kwam erachter dat de muizen binnenkwamen via de dakgoot. Ze kropen omhoog via de regenpijp, via de dakgoot naar de onderste hoekpan (de dakpan helemaal op de hoek van het huis), onder de pan door in de spouw en via de spouw bovenop het valse/verlaagde plafond. In eerste instantie opgelost door in een onopvallend hoekje van het verlaagde plafond een gaatje te boren en hier muizengif/muizenkorrels doorheen te duwen. Toen ik eenmaal wist waar het probleem vandaan kwam heb ik een muisvriendelijkere oplossing bedacht, namelijk fijnmazig kippengaas in de spouw geduwd. Of dit bouwtechnisch verantwoord of überhaupt raadzaam is, durf ik echt niet te zeggen, maar voor mij heeft het gewerkt. Ik hoor ‘s nachts nog heel af en toe nog weleens een enkel muisje door de dakgoot horen trippelen (waarschijnlijk op zoek naar een warme, droge schuilplaats), maar er is er nooit meer een in de spouw of op het verlaagd plafond terechtgekomen. Succes ermee! Groeten, Paul

 29. Margriet van Zijl ·

  Ik gebruik eucalyptusolie. Een paar druppeltjes op een klein flessendopje en zet het neer op een plek waarvan je denkt dat de muizen er vandaan komen en ze komen niet meer, want ze vinden de geur onaangenaam. Maar… ze gaan er niet dood van.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Margriet, Ik ken deze tip tegen muizen in huis. Volgens mij wordt ie door heel veel websites (en mensen) overgenomen van de website ‘Oma Weet Raad’, een leuke site met allerlei huis-tuin-en-keuken-middeltjes en -methodes. Het zou best kunnen dat eucalyptusolie door sommige muizen wordt gemeden, maar ik weet uit persoonlijke ervaring dat er ook muizen zijn die zich er helemaal niks van aantrekken. Nogmaals: ik zeg niet dat dit voor elke muis geldt, maar eucalyptusolie is niet in alle gevallen een effectieve oplossing tegen muizenplagen. Als je op internet rondsnuffelt, lees je overigens veel meer verhalen van mensen die tevergeefs eucalyptusolie hebben ingezet tegen muizen. Desalniettemin een muisvriendelijke oplossing. En baat het niet… Groeten, Paul

 30. Hayat ·

  Hallo, Ik heb sinds een week een muis ontdekt in mijn slaapkamer. Wist eerst niet vanwaar het lawaai ‘s nachts kwam, maar hij zit vaak onder de commode en iedere avond hetzelfde spelletje. Ik heb de muis nog maar 1 keer gezien, efkes vanonder die commode gekomen. Begrijp niet hoe die daar is terechtgekomen. We hebben daar al 2 soorten muizengif gelegd, maar die ligt er nog steeds. Ik weet niet of het er maar 1 is of verschillende. Deze nacht heb ik dan weer niks gehoord. Ik slaap al dagen niet, want heb er echt een fobie van. Ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik krijg er zelfs nachtmerries van. Beneden heb ik nog nooit iets gevonden of gehoord, maar heb wel schrik dat hij naar beneden zou komen. Wat moet ik doen?

  Beantwoorden
 31. yaren ·

  Hallo allemaal, Ik heb al een paar weken last van muizen. Eerst in de voorraadkast, en ik heb toen alles weggeborgen in potjes. Toen een doosje besteld met een geluid of zo waardoor ze weg blijven. Dat heeft effect, maar alleen in de woonkamer. Vannacht hoorde ik hem in mijn slaapkamer. Heb ook al keutels gevonden. Wat nu? Moet ik nu voor elke kamer zo’n ding aanschaffen? Heb ook al een valletje staan, maar dat heeft geen effect. O ja, ik heb ook een kat, maar die slaapt de hele tijd en draait zich liever om dan dat hij ze vangt. Echt, ik ben radeloos. Ga vandaag nog 4 van die doosjes halen. Pfff… Duur hoor: EUR 39,95 + verzendkosten! :(

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Yaren, Hoewel enkele kleine laboratoriumproefjes de indruk wekken dat muizen ultrageluid kunnen horen, is nog nooit wetenschappelijk aangetoond dat muizen een hekel hebben aan ultrasoon geluid. Wel is onlangs duidelijk dat muizen ultrasoon geluid “zingen” om met elkaar te communiceren, maar dat muizen ultrasone trillingen kunnen voortbrengen en horen, is nog geen reden dat ze er bang voor zouden zijn. En wat je zelf al aangeeft: de muizen horen het geluid alleen in de directe nabijheid van het apparaat, dus (afhankelijk van de geluidssterkte), zul je sowieso meerdere van die ultrasone apparaatjes moeten gebruiken om het ultrageluid in je hele woning hoorbaar te maken. Sommige producenten noemen een maximaal bereik van 325 vierkante meter, maar een minimaal bereik wordt niet gegeven!? Dat zou dus net zo goed 1 m2 kunnen zijn. Bovendien is ultrageluid niet onschadelijk voor mens en huisdier. O.a. ook honden, katten en konijnen horen ultrasone geluidstrillingen, en bij zwangerschap wordt blootstelling aan ultrageluid zelfs ten zeerste afgeraden (bron). Het is dus wél onomstotelijk bewezen dat ultrageluid tot op zekere hoogte schadelijk kan zijn voor mens en dier, al weet men nog niet in hoeverre precies. Nu zijn er allerlei partijen die beweren dat je een ultrasoon geluidsapparaat kan instellen op verschillende frequenties om het ultrageluid uitsluitend hoorbaar te maken voor specifieke dieren (7.000 Hz: muggen, vlooien en bloedluis; 10.000 Hz: stoepvliegen, muizen en ratten; 12.000 Hz: kakkerlakken en marters), maar dat is een ongegronde aanname en eigenlijk veeleer een wilde gok. Het ultrasone geluidsgebied begint vanaf ongeveer 20 kilohertz (KHz) en loopt tot 800 megahertz (MHz). Vanaf 20 KHz wordt –afhankelijk van de leeftijd– de menselijke gehoordrempel bereikt. Dit geluid is erg hoog qua toonhoogte, maar kan door velen nog altijd worden waargenomen. De geluiden boven deze frequentie zouden het zenuwstelsel van ongedierte platleggen, waardoor ze niet meer kunnen eten, drinken, slapen en/of voortplanten, maar hiervoor is echt geen enkele aanwijzing, laat staan wetenschappelijk bewijs. In het gunstigste geval horen muizen een harde, hoge, irritante pieptoon, waardoor ze niet in de buurt van dat geluid willen zijn. Maar of jij, je kat en je portemonnee daar blij mee moeten zijn, vraag ik me af. Dan zijn er veel goedkopere en efficiëntere methodes en middelen tegen muizen. Groeten, Paul

 32. Youssou ·

  Hallo Paul, Ik heb gehoord dat als je een muis in de fik steekt, dat die een geluid maakt waardoor hij de rest van de muizen afschrikt en die vertrekken. Klopt dit? De muizen, Yous

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Youssou, Ten eerste kan ik me niet voorstellen dat deze lugubere methode werkt. Bovendien is het de reinste vorm van sadistische dierenmishandeling. Het is toch onmenselijk om een levend dier in brand te steken met als doel er een geluid uit te krijgen!? Ik zou je dan ook welgemeend op het hart willen drukken om dit NIET te proberen. Groet, Paul

 33. Annetje 79 ·

  Vanmorgen hoorde ik geritsel in de zetel. Dus ik haalde het zitkussen eruit en daar was een gat gemaakt en allemaal stof eruit gehaald en daar lagen 6 natte babymuisjes. Ahhhh!!! Heb deze weggehaald, maar voor rest vind ik niets. Ik heb vergif in en onder de zetel gelegd. Weet niet wat ik moet doen. Wil dit zeggen dat ik er veel heb? Ik begrijp het niet, bij ons wordt elke week 1 x geschuurd door de poetsvrouw en ik nog een keer of drie per week met stofzuiger. Wat moet ik nu doen? Help!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Annetje, Het vulmateriaal van een bank is natuurlijk een ideale plek voor muizen om een nestje in te bouwen; kussenvulling is immers heerlijk warm en isolerend. Ik heb ook weleens een muizennestje gevonden in een rol isolatiemateriaal in de garage. Daar vreten ze inderdaad piepkleine tunneltjes in die naar een soort “centraal kamertje” leiden waar moeder bevalt van haar jongen. Ik denk echter niet dat je je zorgen hoeft te maken om een plaag. Dan zou je daar veel meer van moeten merken (zien en horen). Waarschijnlijk zitten mama-muis (en misschien ook papa-muis) nog ergens in huis, maar zodra ze terugkomen voor de jongen en van het muizengif eten, zullen ze in een mum van tijd foetsie zijn. Hoe dan ook succes en sterkte ermee! Groeten, Paul

 34. Snoozzz44 ·

  Toen wij pas in ons nieuwe huis gingen wonen, bleken er ook muizen te zitten. Heel vervelend. Maar ik heb al doende dus wel wat tips bij elkaar geleerd: 1) Stop eerst en vooral alle kiertjes dicht: (anders is alle moeite voor niets, want er komen toch steeds nieuwe muizen naar binnen). Stop heel fijne roostertjes inde spouwgaten, kiertjes dichtmaken met cement, een tochtstrip onder de voor- en achterdeur, onder de dakgoot en dakrand zoeken naar kiertjes en ook deze opvullen met cement of purschuim… En natuurlijk zorg je dat je binnen netjes blijft: goed opruimen, schoonmaken en alle mogelijke eten (ook dat van honden, katten, vogels e.d.) in afgesloten plastic dozen bewaren. 2) Ga daarna verdelgen met vallen en gif: Muizenvallen werken m.i. het best. Kaas werkte bij ons totaal niet. Pindakaas was wel een topper en ook chocolade. Dit las ik nog nergens, hoewel het een gekend trucje is om ze mee te lokken. Zet de vallen vooral ook ergens tegen de muur of in een hoekje, echt OP hun wandelpad. Ze gaan niet zo vlug een open ruimte inlopen. Werk daarnaast ook gerust met gif. Hoe meer methodes om ze te vangen, hoe meer kans dat het ook lukt! Je kan de zakjes eventueel zelf al open maken, maar een trucje is dan om er een foto van te nemen. Zo kan je achteraf het hoopje korrels vergelijken met de foto en zie je of er aan geknabbeld is of niet. Onze ervaring is echter ook dat ze het gif na een tijdje links laten liggen.Wellicht ‘leren’ de andere muizen ervan af te blijven als ze hun soortgenoten er van zien sterven? Veel succes allemaal!

  Beantwoorden
 35. marc ·

  Zeg grapjas, als je weer eens wat plaats op een site, zorg dan in ieder geval dat je beter bent geïnformeerd i.p.v. dat je hier allerlei onzin schrijft over de muis! Kennelijk heb je er weinig verstand van! Muizen doen hun ontlasting op een en dezelfde plaats, wassen zich voortdurend en zijn dus alles behalve onhygiënisch!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Zeg lolbroek, Als je klepels niet van klokken kunt onderscheiden, kun je wellicht beter wat genuanceerder uit de hoek komen. In zijn eigen woonomgeving zal een muis inderdaad een vaste “poepplek” gebruiken. Dit gedrag is logischerwijs te verwachten, want zoogdieren zijn van nature geneigd om hun directe leefomgeving schoon te houden. Dit geldt bijvoorbeeld als je een wilde muis waarneemt in zijn hol of een tamme muis houdt in een kooitje of bakje. Dit artikel gaat echter over de indringing c.q. binnendringen van van muizen in het huis van mensen. Als een muis in je garage woont, zal deze absoluut GEEN vaste plek uitzoeken om te ontlasten. Daar heeft ie simpelweg geen enkele reden toe, noch baat bij. Als je ervaring zou hebben met muizenplagen zou je bekend zijn met de muizenkeutels die je her en der verspreid vindt op het loopspoor van de betreffende muis. Bovendien lijk je over het feit heen te lezen dat muizen een minieme en nauwelijks functionerende blaas hebben en graag hun territorium afbakenen, waardoor ze continu hun urine laten lopen. Muizen zijn dus niet zindelijk; ze laten hun plas lopen en druppelen alles onder, waardoor ze voortdurend natte pootjes hebben. Voor de muis zelf is dit natuurlijk gedrag -het is een manier van communiceren; ze laten merken wie waar woont en waar nog vrije woonruimte is- maar door de meeste mensen wordt dit ronduit als goor ervaren. Dat is ook de reden dat een gebouw waarin zich een infestatie van muizen voordoet zo enorm stinkt. En dat een muis zichzelf wast (met zijn eigen speeksel) maakt hem nog niet hygiënisch voor wat betreft mensen; een muis gebruikt immers geen badschuim, shampoo, handzeep of desinfectiemiddel. Hygiëne is een concept dat flink onderhevig is aan subjectiviteit, maar muizen hygiënisch noemen gaat wel heel erg ver. Kennelijk heb je er er zelf niet zo veel verstand van, dus zorg ervoor dat je zelf beter geïnformeerd bent voordat je weer eens zo’n ongenuanceerde reactie plaatst op deze site. ;)

 36. Harriette ·

  Hallo, Ik heb de afgelopen weken al 5 muizen gevangen. Heb op dit moment 9 vallen staan, maar er is een muis die ik niet te pakken krijg en hondsbrutaal is. Alle etenswaar zit in plastic bakken; honden krijgen 2 keer per dag eten; daarna wordt het opgeborgen. Ik strooi continu peper op plaatsen waar ik ze niet wil hebben. Iemand nog tips?

  Beantwoorden
 37. Joost ·

  Hallo, Mijn naam is Joost, Ik heb de laatste dagen last van een muis in m’n huis. Hij zit in de woonkamer verstopt. Toen ik ging slapen, deed ik ‘t licht uit, maar ik was iets vergeten en toen ik ‘t opnieuw aandeed zag ik ineens de muis die wegschoot onder een stoel… Bij de draden in de woonkamer hoor ik altijd zo,n elektrisch geluid (krggg krgg) misschien komt het door die muis… Ik heb nu een muizenval gezet die ik zelf hebt gemaakt. Het gaat als volgt: 1. De muis ruikt kaas of iets dergelijks. 2. Hij volgt de kaas en komt op de top van de muizenval (daarvoor heb ik de voet van een tafelvoetbaltafel gebruikt). 3. Bij de top is er een kartonnen doosje; als hij daar bij het einde is, valt hij in de emmer doordat de muis zwaarder is dan het karton. Is dit een goed plan?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Als een muis op een doosje kan kruipen via de poot van een tafelvoetbaltafel, dan kruipt ie waarschijnlijk ook met gemak uit de emmer?

 38. Emma ·

  Ik heb pas een nieuwe woning en dan ook meteen onwelkom bezoek. Op het balkon zie ik muizen lopen die door de spouw de weg vinden. Ik heb muizenvallen gezet (met pindakaas) en heb 5 muizen vermoord. Nu vraag ik me alleen af, of ik niet meer muizen aantrek met de geur van pindakaas. Kan iemand mij hiermee helpen? alvast bedankt!

  Beantwoorden
 39. Berthe ·

  Help! Ik heb 1 muis op mijn slaapkamer (zolder) en ik kan er ‘s nachts niet van slapen. Ik denk dat hij via het dakraam naar binnen is geklommen. Eerst hebben we hem geprobeerd te vangen (wat geen enkel nut had omdat ie nooit tevoorschijn kwam). Ook hebben we een diervriendelijke muizenval geprobeerd; met boter, en pindakaas, maar ‘t helpt niet. Nu hebben we Frap gif geprobeerd; werd niet open gebeten. Zelf maar opengemaakt en op een schoteltje gelegd. Het leek alsof ie ervan gegeten had, maar na 3 weken vakantie zit ie er nu nog en er wordt niet van het gif gegeten. Wat moet ik nu doen? Ik zou het liefst het beestje naderhand vrij willen laten, maar mijn slaap wordt nu al zo lang, zodanig verstoord dat ik ‘m zo snel mogelijk weg wil hebben, hoe dan ook. Zou een gewone muizenval werken? Hij kwam immers ook niet op de boter/pindakaas in de diervriendelijke val af…

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Ligt eraan waar ie zit. Heb je hem ook gezien of alleen gehoord? Zit ie daadwerkelijk binnen of in het plafond of een spouw?

  • Berthe ·

   Ik heb ‘m heel vaak ‘s nachts vrolijk door mijn kamer zien dribbelen. :( Hij zit in de zolderkast. Die hebben we vandaag helemaal leeg gehaald en een kier ontdekt (of het ook echt een open kier, was of alleen een “holletje” weet ik niet) en dicht gemaakt met cement. Ik neem aan dat cement sterk genoeg is, toch?

  • Paul ·

   Vreemd dat de muis van muizengif afblijft dat vrij voorradig is en zelfs in zijn pad staat. Cement is zeker hard genoeg, maar als de muis inmiddels een nest (al dan niet met kleintjes) heeft achter die kier, dan zou ie kunnen gaan proberen om er een nieuwe ingang (dus langs het cement af) naartoe te knagen. Maar dat is natuurlijk afhankelijk van de hardheid van het kastmateriaal.

 40. Mendy ·

  Hoi allemaal, Vanavond een halfuur bezig geweest met het vangen van een muis. Wat een snelheidsduivels zijn dat zeg. Muis zat eerst achter m’n kast en met wat gewiebel vloog ie erachter vandaan. Zo snel vloog ie weer achter een andere kleine dvd-kast. T-shirt aan ene kant gepropt, bakje van de hamster (oorspronkelijk) aan andere kant. Wat flinke tikken tegen de kast en de muis kwam tevoorschijn. Snel de deksel erop en de muis zat vast. Ik ben een dierenliefhebber, maar het laten lopen van een wilde muis doe ik ook niet. Het is smerig en binnen no time liggen hier jonkies te kronkelen. Bah, nee. Mijn pa gaat morgen kijken wat ie ermee gaat doen.

  Beantwoorden
  • Shinigami ·

   Pas wel op dat muizen niet door het bakje knagen. Dit kunnen ze namelijk zeer snel voor elkaar krijgen indien ze in paniek zijn en willen ontsnappen.

 41. Paulien ·

  Wij hebben volgens mij maar 1 muis en die is heel slim!

  Beantwoorden
 42. Luc ·

  Ik woon al 17 jaar op een dakappartement met daktuintje in Antwerpen en dit jaar voor het eerst een muis ontdekt in de keuken (afgelopen weekend). Ik wist niet dat een huismuis op 7-hoog via openstaand schuifraam mijn appartementje zou binnendringen. Heb diezelfde dag nog een lijmval gekocht bij de drogist, en met succes… Wel met het nadeel dat de muis door de lijm vastplakt en dus nog leeft. Ik vraag mij af of een muis echt zo hoog kan klimmen en of een hordeur in mijn schuifterrasraam een afdoend middel is om muizen buiten te houden.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Luc, Weet je zeker dat de muis via je raam naar binnen is gekomen? Een muis kan (bijvoorbeeld via een regenpijp)best tot 7 hoog klimmen, maar daar moet ie dan doorgaans een goede reden voor hebben (warme schuilplaats, voedsel etc.). Als de raam inderdaad de plek is geweest waardoor de muis naar binnen is gekomen, dan zal een hor zeker afdoende zijn. Maar mocht een muis echt reden zien om binnen te komen, dan kan een deze gemakkelijk door een hor heen knagen. Maar hierbij geldt dus wederom dat een muis dat nooit zal doen als daar geen hele goede reden voor is.

 43. maare ·

  Jullie zijn echt stom! Doe normaal, muizen zijn hartstikke hygiënisch en als ze niet hygiënisch zouden zijn, dan zijn het ook levens! En jullie maken die kapot… Neem gewoon normale muizenvallen en laat de muizen weer vrij.

  Beantwoorden
  • vanessa ·

   Ik ben echt heel erg bang. Ze lopen echt overal (vooral in de keuken)! Wat me opvalt is dat ze af en toe niet bang zijn om dichterbij mensen te komen. Ben trouwens een kind van 12. Ze waren al heel lang in huis. Maar toen waren ze voor een tijdje weg. Maar 2 dagen geleden zagen we 2 kleine muisjes in de woonkamer. Ik lig nu in bed en doe geen oog dicht. :-(

  • Paul ·

   Beste Vanessa, Heb je jouw ongemak met je ouders besproken? Doen zij er al wat aan om de muizen uit huis te krijgen? Anders zou het een uitstekende eerste stap zijn om je probleem met je ouders te bespreken. Groeten en sterkte, Paul

 44. Suzanne ·

  Hi, Ik heb altijd last van muizen en heb zelfs van die muizenvallen. Maar wat is nou het beste om op de vallen te doen? Want ze willen maar niet dicht vallen. Ik heb pindakaas en brood geprobeerd, maar dat pakken die vieze muizen maar niet…

  Beantwoorden
 45. Peet ·

  Nu, ik verzuip ze. Jammer, maar dan ben ik er wel vanaf.

  Beantwoorden
  • Astrosas ·

   Hoi muizenvangers, Ik zet twee afvalbakken (de grofvuil 40 liter bakken van plastic) zodanig dat de muizen erin vallen (een aangeplakt papiertje is de val naar: Zwitserse strooikaas met halvarine/roomboter, ed. beneden in de bak, alwaar stuk appel – en: bij een plaagkans (kat nu paar maanden dood :( ), laat ik ze er soms met z’n vijven invallen. Is nu wel veel. Ook al kunnen ze sterven, wie weet leven ze toch door in het A’damse Bos! Bij mij geen doden tot nu toe. Krantenpapier erin; op scootmobiel mee in emmer met breed elastiek en afdroogdoek wegbrengen. Ik ben dan ook niet bang voor ze invangen met een afdroogdoek… Als ik het echt niet zie zitten, zal ik toch de ouderwetse houten klappers gebruiken, vanwege hun gore pies plus aanvraat van spullen. Ik doe dan net als een doosje, drie zijden dicht (met latex handschoenen aan), om het valletje heen, en laat ze heengaan met vers brood plus D.v.d.B pindakaas (neem er anders ook een met zeer hoog nootgehalte!), plus halvarine, gedroogde Zwitserse kaasstrooisel. Dan laat ik dus naast de plint de opening naar het guillotine-gedeelte open. Dit naast de looppaden (plinten!) en je hoort echt resultaat te hebben. Als je hygiënisch/ordelijk bent – geworden – (slaat dus ook op mezelf!). Kater Laurito was een fluwelen killer (ook gevederde vriendjes…). Veel succes jullie. Dat van munt wist ik weer niet. Eucalyptusolie? Oma Weet Raad geloof ik. Ben ook aan de tegenaanval begonnen. Brrr! Vind ze eigenlijk ook heel lief. Heb zelfs bijna alle knaagdieren tam gehouden. Begon met muizen… Hartelijke groet mede-internetters! Vanuit een oud huisje-beneden in Oud-Zuid.

 46. Mini Mouse ·

  Ik kan hier niet zomaar een gaatje in het vals plafond boren… Kan er gewoonweg niet bij, heb geen boor, ben niet handig… Op zolder korreltjes gezet en 2 vallen. Toen zijn er wel muizen in geklapt, die zijn er met val en al vandoor gegaan… De vallen heb ik nooit meer teruggevonden! Opnieuw vallen gezet, touwen eraan (in de hoop dat ze niet werden doorgeknaagd). Toen ontdekt dat het touw onder een plank zat (met de muis en de val en al)! Maar het is zo ver onder het schuine gedeelte dat ik er niet bij kan! Wat nu? Bij die korrels mag je niet het plastic openmaken. Als ik ‘t wel doe en de korrels insmeer met pindakaas? zouden ze er dan wel weer van gaan eten? Ze eten wel de rubber handvatten op van de krukken! Grrr… ze knagen echt aan alles! Ik hoor ze, maar ik kan niet vinden hoe ik erbij moet komen. Het gaat de hele tijd hard *tik* *tik* *tik* *tik* Dan weer ff stil, paar minuten later weer, maar ‘s nachts gaat ‘t veel vaker en harder. Ik ben bang dat ze in ‘t plafond zitten te eten en erdoorheen vallen als er een gaatje in komt. Het is precies boven ons bed! Heeft iemand tips, of is ‘t dan echt de ongediertebestrijding bellen? En ehhh… Hoe krijg je die plafondplaten schoon dan in godsnaam? Als ze alles onder piesen en poepen!? :S Bedankt alvast, groetjes!

  Beantwoorden
 47. Nancy ·

  Zo’n 4-5 jaar geleden heeft de gemeente onze straat gerenoveerd. Sindsdien heb ik muizen in huis, ieder jaar weer opnieuw hetzelfde gelazer. En ieder jaar proberen we ander gif, dit jaar echt zonder succes. We hebben al eens een firma laten komen, die meende dat het kleine ratten zijn aangezien hij ook keutels had gevonden die te groot waren voor een muis. In december hebben we completen nootvoorraden aangetroffen in onze schaatsen op zonder, en vorige week vonden we toch een erg groot uitgevallen muis (denk dat een rat…) in de garage. Echter het gif wordt niet meer aangeraakt en in onze (idiote) convectorput was het vanochtend een drukte. Toch maar weer gemeente gebeld. Wordt er knetter van!! We hebben in het begin nog diervriendelijk geprobeerd, toen gif, en nu werkt dat ook dat niet meer… De regenpijp is inmiddels helemaal aangevreten en wie weet wat voor een schade nog meer in de kruipruimte en elders in huis. En voor mijn grote honden zijn ze blijkbaar ook niet meer bang, die lachen ze gewoon uit!… En vanwege de honden kan ik geen katten nemen, anders liet ik die eens los in de spouwmuur. ;-P

  Beantwoorden
  • Paul (Redactie) ·

   Beste Nancy,

   Heel vreemd dat de muizen of ratten het gif niet meer eten. Geldt dat ook voor het gif van de bestrijdingsfirma die je hebt ingeschakeld? Je zegt dat je een voedselvoorraad hebt gevonden; waar bestond die uit? Als je de voedselbronnen weghaalt waaruit de muizen hun wintervoorraad samenstellen, zullen ze weer genoodzaakt zijn om van het gif te eten.

   Als je meerdere muizen of ratten in huis hebt, dan is de kans op een plaag overigens erg groot, en in dat geval is natuurlijke bestrijding doorgaans niet toereikend. Een rigoureuze aanpak (professioneel rattengif) is dat meestal wel. Het is misschien niet diervriendelijk, maar een aangevreten woning die naar keutels en urine van ongedierte stinkt is niet mensvriendelijk.

   Heel veel sterkte!

 48. amine ·

  Ik had twee muizen in mijn schuur. Eentje heb ik gevangen met mijn handen en vrijgelaten. De andere kwam elke keer uit het zelfde hoekje. Ik had een diep gat gemaakt en konijnenvoer erin gezet. Toen de muis in het gat zat ging ik naar buiten. Heb hem in een bakje gedaan toen hij eruit kwam en heel ver weg vrijgelaten.

  Beantwoorden
 49. Yoan ·

  Hoi, Zo die muizen, die zijn een beetje gevaarlijk volgens mij! Laatst zat er een kleine muis op mijn zus bed! Ik heb alles geprobeerd, maar niks lukt… Ik heb er een groot probleem mee; mij zus gaat elke dag tot 6 uur niet slapen omdat ze bang is. Soms laat ik haar in mijn bed slapen, dan ga ik niet slapen… Wouww… Ik weet echt niet meer wat ik moet doen? Kunnen jullie me misschien helpen?

  Beantwoorden
  • Peggy ·

   Als je kijkt op de verpakking van het muizenvergif, lees je dat muizen niets moeten hebben van mensengeuren. Dus ze zullen nooit erg dichtbij komen! Zo kan je je zusje geruststellen.

 50. Bas ·

  Zelf heb ik ook lange tijd last gehad van muizen. Na gif gestrooid te hebben zijn ze een tijdje weg geweest. Echter kwamen ze na 4 maanden weer terug. Toen ik eenmaal alle naden en kieren had gedicht zijn ze niet meer teruggekomen. Echt ideaal!

  Beantwoorden
  • Alisha ·

   Graag zou ik willen weten om welke kiertjes en naden het gaat,heb ook n plaag,en ik kan echt niet zien van waar ze komen,ik zie geen kiertjes of zo,in de buitenmuur zie ik van die gaatjes,maar al de buren hebben dat ook,en bij hun zijn er geen muizen.

  • Paul (Redactie) ·

   De ventilatiekanalen in je muren, de kieren onder je dakpannen (lopen doorgaans de spouw in), eventuele kieren tussen de buitenmuur en de fundering, kieren langs deur- en raamkozijnen etc. Mijn ervaring is dat muizen vooral via de dakgoot onder de dakpannen doorkruipen en zodoende in verlaagde plafonds en spouwmuren terechtkomen. Omdat muizen een flexibel skelet hebben kunnen ze overigens door zelfs de kleinste openingetjes kruipen.

 51. Raymon ·

  Ik heb ook regelmatig last van muizen. Dat irritante getik op de plafondplaten gedurende de nacht is nog wel het ergste! Gister met een kleine renovatie bezig, en dacht dat ik twee muizen in een hoekje zag wegkruipen. Blijken het kleine vleermuizen te zijn…

  Heb ze in een doos gestopt, naar een kenner gebracht en die heeft ze gelukkig onder kunnen brengen en ze opnieuw uit laten vliegen. Vleermuizen mogen – in tegenstelling tot muizen – wat mij betreft lekker in en rondom het huis bivakkeren. Echt leuke beestjes!

  Beantwoorden
  • Mini Mouse ·

   Ik herken het irritante getik gedurende de hele nacht! Ook overdag hoor ik af en toe een tik… maar niet zo erg als ‘s nachts. Kunnen ‘t dan ook vleermuizen zijn? Het is maar heel iel en nauw in het valse plafond… Dan zouden ze ergens via de zolder eruit moeten kunnen, het is maar 10-15 cm hooguit in het valse plafond… Tikken muizen ook zo erg? Mocht het een vleermuisnestje zijn, het is er 1 of het zijn er 2, maar ‘t is (nog niet) erg druk, gelukkig! Dit is al meer dan genoeg; ik slaap er nauwelijks van en heb nachtmerries door de geluiden en spanning ervan. Kan het dan minder kwaad als het vleermuizen zijn? Poepen en plassen die dan niet in de rondte? Dank alvast. Groetjes.

  • Mini Mouse ·

   Wat doen ze in godsnaam dan dat het zo tikt of port of hoe ik het geluid moet noemen? Knagen vleermuizen ook?

  • Paul ·

   Nee, vleermuizen knagen niet; het zijn insecteneters en ze hebben dan ook geen knaagtanden. Dat gerommel is dus waarschijnlijk een muis en kan van alles omhelzen: knagen aan voedsel, aan materiaal waarmee een nestje/holletje wordt gemaakt, trippelen, het open knagen van een noot o.i.d. Vleermuizen zijn bovendien heel erg stil en je zult ze dan ook niet zo snel horen.

 52. Ernst ·

  Ik had laatst een muis op een verlaagd plafond zitten; continu geknaag en getrippel. Ik kon er met geen mogelijkheid bij, dus heb een gaatje geboord en muizenkorrels erdoorheen gepropt. De volgende avond hoorde ik de muis knagen. Een paar uurtjes erna hoorde ik hem heel hard rennen (alsof ie ineens hyperactief werd) en toen bleef het plotseling stil… Ik vond het wel zielig, maar had geen zin in een muizenplaag. Heb ook niks geroken naderhand, dus muizengif werkt wat mij betreft uitstekend. Ik had Pokon. Heb nog een paar dagen gewacht en gister het gaatje dichtgesmeerd. :P

  Beantwoorden
  • Mini Mouse ·

   Hi Ernst, Nou, dan werkt ‘t beter dan ‘t mijne. Plafondplaten los gewrikt, dekseltje met korrels, ertussendoor gewriemeld. Ik hoorde wel erna wat knisperen, maar ze blijven gewoon doorknagen en tikken en krassen. Niks horen wegrennen. Het is al enkele weken iedere nacht zo. Flink herrie, en ik schrik er telkens wakker van. Heb Roxa-korrels gebruikt, ben niet zo bekend met merken en zo.

 53. Harm Geurts v. Kessel ·

  Ik heb regelmatig muizen in de kruipruimte. Heb echt geen idee hoe ze erin komen. Heb echt overal met en lamp naar gaatjes of kiertjes gezocht. Ik heb op zich geen last van muizen in huis, dus maak me er niet al te druk om. Heb voor de zekerheid een paar doosjes met muizengif in de kruipruimte achtergelaten. Het grappige is dat ik in de kruipruimte, maar o.a. ook in de schuur naast mijn huis’ stapeltjes met opengeknaagde hazelnootjes vind. Alsof die muizen hamsteren…

  Beantwoorden
  • Gerard ·

   Het nadeel dat ze in andere huizen gaan bivakkeren… Mooi niet dus. Ik dood ze humaan, een klap en ze zijn opslag dood en lijden niet. Gif strooien vind ik inhumaan, dan lijdt zo’n beest veel erger, dus beter meteen dood maken.

  • maare ·

   Je hebt gelijk, maar doe het dan beter met muis-vriendelijke muizenvallen, dan gaan ze helemaal niet dood en kun je ze weer vrijlaten en zit je huis ook niet onder het bloed.

Plaats een reactie