Home » Menselijk lichaam » Gebit (Tanden & Tandvlees) » Ontstoken tand & kies – Wat te doen bij ontsteking van tanden?

Ontstoken tand & kies – Wat te doen bij ontsteking van tanden?

ontstoken-tand-kies

Een tand of kies bestaat uit 3 delen, namelijk de wortel, de hals en de kroon. De tandkroon is het deel van de tand dat buiten het tandvlees uitsteekt. De tandhals bevindt zich achter het tandvlees en kan bloot komen te liggen bij terugtrekkend tandvlees. De tandwortel is het deel waarmee de tand in de kaak en tandkas vastzit.

Binnenin de tand bevindt zich het tandmerg. Een tand-ontsteking of kies-ontsteking betekent dat het tandmerg ontstoken is geraakt. Het tandmerg wordt ook wel de ‘pulpa’ genoemd, en een interne tand-ontsteking ‘pulpitis’. Een ontstoken tand of kies ontstaat niet zomaar. Er gaan meestal de volgende stappen aan vooraf:

 • Er verblijven langdurig bacteriën in de mond.
 • Deze bacteriën produceren zuren.
 • Zuren tasten het glazuur van de tand aan.
 • Er ontstaat een doffe plek in het glazuur.
 • De plek wordt zwakker en verkleurt (laesie).
 • Na een tijdje ontstaat een gaatje c.q. caviteit in het glazuur (= tandbederf)
 • Bacteriën vreten zich een weg door het tandbeen (dentine).
 • Bacteriën komen in het tandmerg (pulpa) terecht.
 • Bacteriën in de pulpa kunnen helse kiespijn veroorzaken!

Als bacteriën eenmaal in de pulpa van je tand zitten, spreken we van een ontstoken tand of kies…

Symptomen van een ontstoken tand of kies

In de pulpa bevindt zich de tandzenuw. Een tand-infectie is dus in feite een zenuw-ontsteking van je tand of kies. Omdat de tandzenuw extreem gevoelig is, ontstaat doorgaans hevige tandpijn of kiespijn bij een ontstoken tand of kies. Deze pijn staat ook wel bekend als zenuwpijn. De belangrijkste symptomen van een ontstoken tand of kies zijn dan ook:

 • Continue zeurderige & kloppende zenuwpijn
 • Onnavolgbare pijnscheuten
 • Extreme pijn bij het kauwen
 • Extreme gevoeligheid voor warmte & kou
 • Evt. terugtrekking, zwelling & roodheid van tandvlees
 • Evt. dikke wang

Wees dus alert als zich plotseling symptomen van een ontstoken kies of tand voordoen.

Gevolgen & risico’s van een ontstoken kies…

Als een ontstoken kies of geïnfecteerde tand niet wordt behandeld, zal de tand afsterven (necrose). Rondom de dode tand zal zich steeds meer pus verzamelen waardoor een “tand-abces” ontstaat. Door de druk van het tandabces kan de tand-ontsteking uiteindelijk overslaan naar de rest van je gezicht. Bij een uitslaande bacteriële infectie ontstaan uiteindelijk infecties en pijn in je tandvlees, kaak, neus, oren en/of ogen. Vaak is er ook sprake van hevige koorts en misselijkheid.

Behandeling van een ontstoken tand of kies

Hoe eerder een ontstoken kies of tand wordt getrokken, des te groter de kans dat de infectie c.q. ontsteking kan worden beperkt. De behandeling van ontstoken tanden & kiezen kan op 2 manieren verlopen, namelijk:

1. Ontstoken tand of kies trekken

Met het trekken van de ontstoken tand of kies ben je voorgoed van desbetreffende tand af. Het trekken van ontstoken tanden of kiezen gaat als volgt in zijn werk:

 • Er worden één of enkele injecties (spuiten) gegeven met een verdovende vloeistof (lidocaïne, prilocaïne, procaïne, articaïne of mepivacaïne) om de mond lokaal te verdoven.
 • De tand of kies wordt met een tang los getrokken. Afhankelijk van de wortel en grootte van de kies moet er nogal wat gedraaid, gewiebeld en gewrikt worden.
 • Soms moet een kies eerst worden gekliefd, gesplitst of gespleten, waarna de tand in meerdere delen wordt getrokken.
 • Het gat dat achterblijft wordt grondig gereinigd met een ontsmettende zoutwateroplossing.
 • In sommige gevallen moet het gat dat achterblijft worden gedicht met enkele oplosbare of niet-oplosbare hechtingen. Onoplosbare hechtingen moeten later worden verwijderd.

Let op: Het gat dat achterblijft na het trekken van de ontstoken kies of tand kan geïnfecteerd raken door bacteriën. In dat geval komt er pus uit het wondje en kan zelfs een abces ontstaan. Dit kan enorm veel pijn doen en gepaard gaan met koorts. Vanwege de etter kun je tevens een keelontsteking krijgen.

2. Wortelkanaalbehandeling van ontstoken tand of kies

Het tandmerg (pulpa) bestaat uit een pulpakamer en verscheidene wortelkanalen. De pulpakamer bevindt zich in de tandkroon en de wortelkanalen in de tandwortel. Bij een wortelkanaalbehandeling worden de zenuwen uit de wortelkanalen van de ontstoken tand of kies gehaald. Hierdoor verdwijnt de pijn. Een wortelkanaalbehandeling van een ontstoken kies of tand gaat als volgt in zijn werk:

 • Er worden injecties gegeven met een verdovende vloeistof om de mond lokaal te verdoven.
 • De kroon wordt aan de bovenkant open geboord.
 • De pulpa wordt volledig verwijderd (inclusief zenuwen & bloedvaten)
 • De ruimte die in de kies achterblijft wordt gedesinfecteerd met een antibacterieel middel (chloorhexidine e.a.)
 • De wortelkanalen en pulpakamer worden tijdelijk gevuld met calciumhydroxide.
 • Later wordt er een speciale wortelkanaalvulling geplaatst.
 • Soms wordt aanvullende behandeling met antibiotica voorgeschreven.

Let op: Een wortelkanaalbehandeling wordt meestal uitgevoerd als zich reeds een tandabces heeft ontwikkeld. In dat geval kan er niet altijd goed genoeg worden verdoofd om de ontstoken kies te trekken. Door het boren kan de pus weg en verdwijnt de drukpijn. In sommige gevallen kan een ontstoken tand met abces prima worden verdoofd en gewoon worden getrokken.  

Tot slot

Ontstoken kiezen en tanden dienen dus zo spoedig mogelijk te worden behandeld om ernstige infecties en abcessen te voorkomen. Je tandarts kan je adviseren over welke behandeling wenselijk is. Hoewel wortelkanaalbehandelingen en ontstoken kiezen trekken geassocieerd worden met pijn, zijn de verdovingen tegenwoordig erg goed. De behandeling van een ontstoken tand of kies zal dus juist de hevige, kloppende & zeurende zenuwpijn verhelpen!

Als je het niet zover wilt laten komen, kun je er maar beter voor zorgen dat je je gebit in optimale conditie houdt en je tanden goed verzorgen. Voorkom tandbederf & tanderosie, dan voorkom je doorgaans ook ontstekingen en infecties.

Heb jij ervaring met een ontstoken tand of kies (pulpitis)? Laat je vraag, of opmerking hieronder achter in een reactie!

68 reacties op “Ontstoken tand & kies – Wat te doen bij ontsteking van tanden?”

 1. Sandra ·

  Heb sinds 5 dagen erg last van mijn onderkaak (rechts). De pijn is uitgezaaid naar mijn rechteroor, nek, slaap en jukbeen (rechts). Kan al dagen lang niet slapen door de helse pijn. Heb van mijn huisarts Diclofenac 50 mg gekregen, maar zelfs dat lijkt niet te werken. Toen ik vanochtend wakker werd, voelde heel mijn rechter kaak dik aan. Lijkt alsof mijn kaak is uitgezet en de pijn in mijn keel en oor onverdraaglijk!

  Beantwoorden
 2. thies ·

  Ik heb dus een kies die ooit is afgebroken. Deze kies is jaren daarna gaan ontsteken (wortel?) ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat deze kies nu al twee keer gerenoveerd is (wortelkanaalbehandeling) en daarna nog eens afgeslepen is (drukpijn). Nu doet die kies weer pijn, ik heb echt van die uitstralende pijn. Het is de kies, linksboven, voor de laatste. Ik heb een slechte smaak, het tandvlees is dik. Nu ik aan de antibioticum zit, wordt de pijn erger. En er staat me weer een wortelkanaalbehandeling te wachten. Wat is nu wijsheid? Wat kan ik doen?

  Beantwoorden
  • Sanne ·

   Direct naar de tandarts gaan! Ik heb hetzelfde als jou gehad. Kom nu echt net van de tandarts af met dezelfde klachten, wel met een kies armer nu. Er zat een abces aan de tandwortel. Door de ontsteking werkte de verdoving niet optimaal, dus het was een pijnlijke kiestrekking. Alleen nu wel eindelijk pijnvrij. Succes!

 3. Wesley ·

  Goede dag, Ik zit nu weer met een zwelling in mijn kaak (een abces). Ik heb hier nu al zeker 2 jaar last van. n het begin had ik alleen druk en beetje kloppende pijn, dacht van gaat van zelf wel over. En dat deed het ook. Ondertussen in die 2 jaar kwam het steeds terug en werd steeds groter, met vervolg dat het naar mijn hals/nek trok beetje rechts van mijn kin, met hele hoge koorts. Het was op een vrijdagavond dus dacht kijk wel hoe het gaat en anders maandag naar de dokter/tandarts. Waarbij het de volgende ochtend nog erger was; kon m’n mond niet opendoen, kon niet eten, dik gezicht, pijn op mijn huig… Maandags naar de tandarts, van ik heb echt een abces die moet worden weggehaald. Prima, ik moest een afspraak maken, terwijl ik aangaf dat ik kortademig was vanwege de zwelling en ik echt flinke koorts heb. Prima, volgende dag terecht, waarbij de tandarts zegt van ja, ja, ik zie het al: een zwelling in je kaak, waarbij ik denk WTF, duh! Nee, ik heb een gehaktbal achter m’n kiezen gepropt… Prima, foto maken, terwijl die er helemaal niet bij kon, en maar drukken en friemelen. Na de foto zegt ie: ja, ja, ik zie het al, het is een abces; je moet worden doorverwezen naar het ziekenhuis, want ik kom er niet bij en ‘t ziet er een beetje ernstig uit. Waarbij ik gewoon slim en rustig mijn mond hield en hij zegt: dat is dan 75 euro. Ik bij de kaakchirurg opengesneden, vervolgend gaasje erop. Hij zegt: de rest van je gebit ziet er prima uit, foto gemaakt, waarbij 2 weken later mijn tand afbreekt… Ik weer terug en aangeef dat m’n tand afgebroken is, en de zwelling weer is toegenomen. Waarbij hij zegt: ja, ga maar zitten, even een foto maken, en vervolgens weer terug gestuurd word naar het ziekenhuis… Prima, weer gesneden en alles, want eerst moest die pus weg en m’n tandvlees moest terug groeien aan m’n tand. Toen moest ik weer naar de tandarts voor mijn kies, waarbij die weer aangeeft een foto te maken en mij weer doorstuurt naar het ziekenhuis en ik nu al 3 keer 75 euro lichter ben gemaakt. Ben vervolgens niet meer gegaan omdat de pijn en zwelling weg waren. Dan zo af en toe komt die zwelling weer even met pijn, koorts en alles… En dan wacht ik tot die open spat en maar weer schoonmaken. Waarbij ik dus niet wist dat het levensbedreigend kon zijn en zeker na 2 jaar en elke keer weer terugkomt! Ik poets wel gewoon elke dag 2 keer grondig. De 3e keer lukt niet, want ik ga niet op kantoor even mijn tanden poetsen. Waarbij mijn gebit nu langzaamaan achteruitgaat. Ik ben bang voor de tandarts vanwege de procedures, dat het echt veel pijn gaat doen. Tot nu toe heb ik weleens een gaatje gehad en die laten fixen, waarbij ik alles gewoon voelde. Nu zit ik ermee dat ik financieel echt niks heb en nu die zwelling vanmorgen er weer is en groot ook. Ik nu de mogelijke gevolgen gezien en gehoord, dat ik dat wel gevaarlijk vind, en vooral dat ik hier al 2 jaar mee loop en ik gewoon niet weet wat te doen… Ben ook net verhuisd, ben bezig met mijn uitkering aan te vragen, maar dat duurt nog even… Wat nu? Alsjeblieft, iemand tips of advies? Ik heb geen idee hoe of wat nu verder… Hoe duur de tandarts is en noem allemaal maar op… En wat er moet gebeuren… Maar ik trek die pijn en zwelling niet meer! Steeds koorts en hoofdpijn, niet kunnen slapen, het wordt ondraaglijk! Als iemand mij kan helpen, echt hartelijk dank!

  Beantwoorden
  • Eline ·

   De tandarts is idd duur, ik heb ook een uitkering en betaal me de laatste tijd blauw aan dokters en tandartsen. Wat ik zou doen als ik jou was, is eens kijken hoeveel je mutualiteit terugbetaalt en eventueel naar het onafhankelijk ziekenfonds gaan zodat je alleen de opleg moet betalen en zij de rest met de dokter regelen. Ik weet niet welke uitkering je trekt, maar moest dit OCMW zijn, kan je altijd je consulente inlichten en om wat geld vragen en het goed motiveren. Want het kan idd niet dat je hiermee moet blijven rondlopen, die pijn is echt verschrikkelijk! Veel succes ermee alleszins. :) Eline

  • Assistente ·

   Hallo Wesley, Beetje vreemd verhaal. Bij ons kost een foto ongeveer EUR 15,- en een consult EUR 21,50. Advies: dringend een andere tandarts zoeken en een antibioticakuur nemen sowieso. Vreemd verhaal…

 4. Margit ·

  Zomer 2013 had ik het gevoel dat mijn achterste kies hoger stond dan daarvoor en voelde ik lichte druk. Bij nader onderzoek bleek de kies dood te zijn en rondom de kies een ontsteking te zitten. De tandarts is een wortelkanaal behandeling gestart, toen ze deze na enkele weken af ging maken zat er nog steeds een ontsteking. Op tandarts advies toen een antibiotica kuur gestart. Tot op heden zit er nog steeds een ontsteking, omdat de kies dood is heb ik geen helse pijnen. Wel maak ik me zorgen wat zo’n ontsteking met het omliggende bot en kiezen doet. Is het verstandig de kies te laten trekken of kan de kaakchirurg nog wat voor me betekenen?

  Beantwoorden
  • mike ·

   Hoi, Zelfde gehad, vandaag laten trekken. Kies was weer ontstoken, 3e keer. Ben blij dat hij eruit is. Twee minuten pijn vanwege ontstoken kies trekken en dan ben je ervan af. Maar nu na 5 uur al veel beter!

 5. philippe ·

  Ik heb heel erg bang om naar de tandarts te gaan. Twee jaar geleden had ik enorm veel tandpijn en ben ik naar de tandarts gegaan, die liet me weten dat er een abces op die tand zat en dat ‘ie getrokken moest worden, maar dat zag ik echt helemaal niet zitten, dus heb ik een periode met tandpijn rondgelopen en daarna was het plots verdwenen, dus ik dacht: ‘probleem opgelost’. Nu, in oktober, was die hevige tandpijn ineens terug en ik had dit met mijn huisarts besproken en hij liet me weten ik echt wel moest komen, maar ik heb gewoon weer gewacht tot de pijn stopte. Nu, weer 4 maand later, doet mijn kaakbeen aan de linker kant zeer, ook hoofdpijn. Als ik met mijn tong over die tanden ga, voel ik dat er een groot gat zit, dus heb ik met mijn fototoestel er enkele foto’s van kunnen maken en ik zag een enorm groot gat… En waar mijn wijsheidstand zat (heb ik in het ziekenhuis onder volledige narcose laten wegnemen) zie ik een gele pus zoals door jullie beschreven. Ook heb ik steeds bloed in m’n mond wat van die kapotte tanden komt. En met wat ik nu lees, ben ik wel ongerust. Omdat ik ook niet meteen een tandarts weet, en het financieel de laatste tijd wat minder gaat, en ik geen idee heb hoeveel ik daar voor ga moeten betalen (ziektenkas betaalt wel terug, maar moet het eerst wel betalen vooraleer ik het geld terugkrijg). Er zouden echter ook tandartsen zijn die een vast tarief hanteren en dus veel gemakkelijker en goedkoper zijn, maar hoe kan ik er een vinden? Ik heb altijd goed voor mijn tanden gezorgd (3x per dag poetsen) en ik wist ook niet wat een abces precies was en dacht door een goede mondhygiëne er wel vanaf te geraken. Ik heb nu niet enkel angst om naar de tandarts te gaan, maar ben ook bang om mijn tanden te verliezen. En omdat het gênant is een tandarts uit te moeten leggen dat het zover heeft kunnen komen (ik schaam me omdat het lijkt alsof ik mijn tanden niet goed verzorg)… Ik weet nu echt niet wat te doen. Help, S.O.S. Mijn tanden zijn het laatste jaar ook verkleurd vind ik, en ik heb momenteel een wazig zicht; is dit mogelijk of beeld ik me uit paniek van alles in wat geen verband heeft met elkaar? Als ik onder hevige stress of paniek sta, beeld ik me weleens dingen in die geen verband houden. Ik hoop dat jullie mij hier verder mee kunnen helpen en me laten weten welke stappen ik nu moet nemen: tandarts, huisdokter, ziekenhuis? Zal ik tanden moeten laten trekken en hoeveel tanden zou ik hiermee kwijtspelen. Alvast bedankt voor de bovenstaande uitleg. Als ik hiervoor een antwoord zou kunnen krijgen, zou ik jullie eeuwig dankbaar zijn. Groetjes, Philippe

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Philippe, Eerlijk gezegd heb ik nog nooit eerder gehoord van tandartsen die vaste tarieven hanteren; volgens mij zijn tarieven altijd afhankelijk van de exacte handelingen die worden uitgevoerd en de materialen die worden gebruikt. Omdat je o.a. de term ziektenkas gebruikt verwacht ik dat je woonachtig bent in België, en de situatie aldaar is mij helaas onbekend. In Nederland staat het tandartsen sinds kort wel vrij om eigen tarieven te bepalen, waardoor er enorme verschillen bestaan qua tarieven: een kleine röntgenfoto kost bij de goedkoopste tandarts €2,50 en bij de duurste €63. Google eens op ‘goedkoopste tandarts’, er zijn prijsvergelijkingswebsites voor tandartsen. Of deze betrouwbaar of accuraat zijn durf ik echter niet met zekerheid te zeggen. Maar het is sowieso natuurlijk altijd je goed recht om een tandarts te contacteren (bellen/mailen) en de situatie uit te leggen. Vertel simpelweg dat je niet meer kunt betalen dan bedrag X. Ik vraag me af of een tandarts het risico wil nemen om voor een vast bedrag aan de slag te gaan omdat de complexiteit van de complicaties vaak pas duidelijk wordt tijdens de behandeling en men vooraf niet precies kan worden gezegd/ingeschat welke stappen er precies moeten worden genomen om het probleem volledig op te lossen. Bovendien is de goedkoopste oplossing niet altijd de meest esthetische. Trekken is doorgaans het goedkoopst, maar wil je je tanden per se sparen, dan dient er te worden geboord, gevuld etc. En dat zijn tijdsintensieve en dure handelingen! Overigens is de kans groot dat er na afwisselende periodes van hevige pijn en gevoelloosheid tijdens het bestaan van een tandabces sprake is van aantasting van zenuwen, en in dat geval zijn er veel mensen die voor de zekerheid kiezen voor trekken om te voorkomen dat het probleem na een tijdje weer van voor af aan begint. Of je zicht kan worden beïnvloed door je gebitsproblemen? Ja, dat is mogelijk, vooral als er aangetaste zenuwen in het spel zijn. Ook het verkleuren van tanden is mogelijk, aangezien er groter hoeveelheden bloed en bacteriën in het spel zijn die eigenlijk niet in de mondholte zouden moeten voorkomen. En dit kan in theorie voor aantasting en verkleuring van het gebit zorgen. Overigens is het niet zo dat elk van deze problemen per se gerelateerd is aan je tandabces; ze kunnen ook volledig op zichzelf staan. Het beste wat je naar mijn mening kunt doen (let op: ik ben zelf geen arts, dus ik benoem enkel wat ik in jouw geval zelf zou doen) is verschillende tandartsen benaderen en eerlijk zijn over je financiële situatie. Wellicht is er een arts die een goedkope oplossing kan bieden. Helaas kan ik niet meer voor je betekenen. Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul

 6. M ·

  Hallo L.S, Ik heb vreselijke pijn in mijn ondergebit, voornamelijk vanaf beide hoektanden tot aan de onderste voortanden (6 tanden in totaal dus… Nu lees ik veel verschillende klachten en van alles heb ik een beetje. De oorzaak ligt misschien bij tandsteen, wat ik steeds opnieuw heb, maar ook steeds weer wordt weggehaald. Maar ik herinner me dat ik daar nooit pijn aan had. Een tijd geleden had ik een draadje onderin, om na de blokjesbeugel mijn tanden zogezegd op z’n plek te houden. Ze zeiden deze kun je je hele leven inhouden, maar omdat het steeds begon te prikken door slijtage van de lijm en opkomen van de draadjes, dacht ik, ik haal hem er maar uit, heb hem ook lang genoeg ingehad! Toentertijd verhuisd en geen nieuwe orthodontist gezocht. Wel een tandarts! Bij de nieuwe tandarts zei de man: ik haal hem er wel voor je uit anders, maar hij wist niet echt hoe de blokjes eraf te krijgen en dus alles eraf geslepen met een elektrisch machientje. Alle stukjes ondertussen weggezogen met de slang. Ik had vreselijke pijn tijdens het slijpen! Terwijl wat ik me herinner de orthodontist een soort kniptang heeft en alles eraf knipt, wat ook veeeel sneller ging en totaal geen pijn deed. Sindsdien heb ik altijd problemen met mijn mond en vraag me af of die persoon mijn ondertanden aan de binnenkant toen kon hebben beschadigd? En of hij dit zo had mogen doen of dat dit niks uitmaakte om de blokjes weg te slijpen of weg te knippen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste M, Volgens Nederlandse en Belgische wetgeving mogen niet alleen orthodontisten, maar ook tandartsen beugels plaatsen en orthodontische c.q. orthodontistische handelingen uitvoeren. Meestal beperken tandartsen zich echter tot simpele correcties. Een orthodontist is namelijk gespecialiseerd en heeft na zijn tandartsexamen nog 4 jaar orthodontie gestudeerd . Een tandarts die orthodontie erbij doet, heeft daar dus geen speciale opleiding voor gevolgd; wel heeft hij/zij enkele weken orthodontie-onderwijs gevolgd tijdens de tandartsstudie. In principe mag een tandarts zich dus met beugels bezighouden, maar moet natuurlijk wel afwegen of hij/zij daartoe de capaciteiten, apparatuur en materialen heeft. Dit is een stukje verantwoordelijkheidsbesef en oordelingsvermogen. Of het een beproefde methode is om een beugel weg te slijpen? Volgens mij is het behoorlijk improvisatorisch en worden tanden en beugels doorgaans ‘bijgeslepen’ en niet ‘weggeslepen’, maar ik ben geen expert. Of je tanden beschadigd kunnen zijn geraakt? In theorie zeker. Misschien een idee om er een andere tandarts naar te laten kijken? Stekte & groeten, Paul

 7. Cindy ·

  Hallo, Ik wou eventjes mijn verhaal doen hier. Een kleine 2 weken geleden kreeg ik wat pijn aan mijn tandvlees en onderkaak. Ben dan na 2 dagen naar de tandarts gegaan, maar ze vond niet direct iets. Ze had wel een licht vermoeden dat er een barstje in mijn laatste kies zou zitten, dus kreeg ik wat pijnstillers en een volgende afspraak om die bewuste tand open te maken. De pijn werd echter steeds erger en breidde uit naar mijn hele kaak en slaap, dus ben ik 2 dagen na het eerste tandartsbezoek naar de huisarts gegaan. Hij vond ook niets, maar gaf mij ontstekingsremmers, die helaas ook niet hielpen. Na 3 dagen werd de pijn zo erg dat ik ‘s nachts naar de spoedopname ben gegaan. Daar kreeg ik een injectie en smelttablet om de pijn te stillen en het advies om de volgende dag naar de tandarts te gaan. Dat kwam goed uit, dacht ik, want ik had dan net mijn tweede afspraak. Maar toen ik opstond die dag (na 3 uurtjes slaap) had ik het gevoel flauw te vallen en werd ik extreem misselijk. Heb dan ook moeten braken en heb de hele dag geslapen en pijn gehad tegelijk. Mijn man heeft dan de tandartsafspraak afgezegd en ik mocht beginnen met antibiotica en kreeg ook een nieuwe afspraak. Maar die antibiotica bleef niet in mijn maag en ik voelde mij doodziek, had dan ook 38° koorts. Dus is de huisarts langs geweest en kreeg ik een ander soort antibioticum, dat blijft er nu gelukkig wel in. Ondertussen zijn mijn lymfeklieren helemaal opgezwollen en zit mijn kaakgewricht vast, waardoor ik mijn mond nog amper open krijg. Eten is dus ontzettend pijnlijk en alweer kon ik niet naar de tandarts, want wat kan een tandarts doen als je je mond niet open krijgt. Dan maar naar een stomatoloog gegaan; die heeft een foto genomen van al mijn tanden en mijn kaak onderzocht. Blijkt nu dat niet mijn laatste kies, maar voorlaatste kies (die ooit ontzenuwd werd) ontstoken is. Nu moet ik mijn antibiotica verder uitnemen en mijn kaakgewricht elke dag een beetje forceren (wat ontzettend pijnlijk is) en als de ontsteking weg is en mijn mond weer ver genoeg open kan, mag ik naar de tandarts om die tand te laten trekken. Ik hoop nu maar dat alles snel in orde komt en dat ik kan genieten van de nu wel snel naderende kerstvakantie.

  Beantwoorden
 8. Zabbier ·

  Hallo allemaal, Ik ben recent naar de tandarts geweest omdat mijn voorste rechter kies los zit. Er is een foto gemaakt waarop de conclusie is getrokken dat deze waarschijnlijk licht gebarsten is. Hierbij is ook opgevallen dat de linkerkies ontstoken is. Er is wel iets te zien op de foto, alleen heb ik nog nooit pijn of iets dergelijks gehad bij die kies. Ik vroeg me af of een ontstoken kies altijd gepaard gaat met pijn of niet!

  Beantwoorden
 9. Sjuul ·

  @ Alex: Trekken kost slechts 21 euro nog wat (als het een eenvoudige extractie is). Ik kan me niet voorstellen dat ze je niet helpen. Is dat niet een keuze van jouzelf vanwege de kosten? Zou i.i.g. voor trekken gaan als de kies niet in het zicht zit. Begin vorige maand heb ik daar ook voor gekozen. Acute wortelpunt-ontsteking gekregen waarna de kies, inclusief wortelkanaal behandeld is. De pijn is slechts een fractie minder daarna. Na 2 dagen terug, kies stond inmiddels al los, dus was niet meer te redden. Het trekken was afschuwelijk omdat het vanwege de ontsteking niet goed te verdoven was. Nu, een maand later, sta ik weer voor hetzelfde. M’n volgende kies gaat er over 2 dagen uit. Gelukkig heb ik momenteel minder pijn dan bij die vorige kies, omdat het abces nu de weke delen in kan (dikke wang, kaak etc.). Eind dit jaar gaat alles eruit in de bovenkaak omdat ik het spuugzat ben! Ik rol van het ene probleem in het andere.

  Beantwoorden
 10. alex ·

  Ik heb een ontstoken kies en zo veel pijn! Ik heb geen geld en ze helpen gewoon niet! Ben wel verzekerd (basis), maar voor de rest… Net een slechte periode achter de rug en geen vrienden die kunnen helpen, wat nu!?

  Beantwoorden
  • Werner ·

   Beste Alex, Dat men u niet helpt is gewoonweg niet te aanvaarden. Hier waar ik woon, TREKKEN ze wel tanden, gratis mits op doktersvoorschrift. Voor de rest dient men een verzekering te hebben (doch deze betalen dan ook slechts gedeeltelijk terug). De rest is uit eigen beugel. Heb ook een heel slechte periode achter de rug en geen vrienden die me kunnen helpen, het weze een troost… Je bent dus NIET alleen. Velen in de wereld van vandaag worden het slachtoffer van een recessie… waar géén van ons wat aan kan doen. Helaas!

 11. wooley ·

  3 maanden geleden had ik soms wat tandpijn. Naar noodtandarts, en het bleek tot in zenuwkanaal te zitten… Ik wou de tand laten trekken, maar het zou beter zijn om te behouden volgens de tandarts. Open geboord en noodvulling erin; na 6 weken werd de pijn erger en weer opengemaakt. Kuurtje en vorige maand finale wortelbehandeling ondergaan. En weer een kuurtje. Nu doet de tand nog altijd pijn, vooral als ik tegen m’n wang druk. Dit heeft me nu al 400 euro gekost! Wat moet ik ermee: weer openmaken of laten trekken?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Wooley, Dat is een afweging die veel mensen lastig vinden om te maken. Voor mijzelf zou de locatie van de tand/kies waarschijnlijk de beslissende c.q. doorslaggevende factor zijn. Zit ie in het zicht, dan zou ik nog een behandeling overwegen, maar dan wel om garantie vragen. Dus mocht het niet afdoende helpen, dan wel een gratis nabehandeling. En als ie ergens achterin zit, weg ermee. Maar ik ben maar een leek en dit is dus wat ik zou doen.

  • Teuni Soetendaal ·

   Hè, nou, als ik jou was laten trekken die kies. Het is voor de tandarts alleen maar geldklopperij. Over een paar weken zit je er weer en dan weer en dan zegt de tandarts zelf zullen we hem er maar uit halen? Het is zo n zwakke kies, maar hij heeft ondertussen wel goed van jou kunnen profiteren. Het is jouw gebit en niet van de tandarts.

 12. nadia ·

  Beste, Ik had een tand die ontstoken was en waarvan de zenuw bloot lag. Ze hebben die getrokken, maar ik heb nog steeds pijn en m’n kaak ziet dik en voelt hard aan. Hoe krijg ik dat weg?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Waarschijnlijk is er een bacteriële infectie ontstaan. Ik zou ermee naar de huisarts gaan; die kan beter inschatten wat er aan de hand is en wellicht medicatie (waarschijnlijk antibiotica) voorschrijven.

  • nadia ·

   Dankjewel voor je reactie. En inderdaad, ik denk ook het beter is niet bij de pakken te blijven zitten en er nog eens naar te laten kijken. Vreesde al voor antibiotica…

  • nadia ·

   Even de einduitslag laten weten: ik heb naar mijn dokter gebeld, die zei dat antibiotica niet nodig was en dat dat niet ging helpen. Belde dan maar naar de tandarts die mijn tand heeft getrokken. Die zei, we gaan antibiotica voorschrijven, 4x per dag 1 tablet. Gisteren begonnen, maar nog steeds dik en pijnlijk. Hoop dat de pijn snel weg zal gaan.

 13. Diane ·

  @Enrique. Heb dat ook ooit gehad een afgebroken tand met ontsteking. Werd ook onmiddellijk getrokken (ik kreeg toen een uitleg over het waarom van deze actie die ik me vandaag totaal niet meer herinner, maar die toen zeer zinnig leek). ‘s Anderendaags had ik echter vijf keer meer pijn. Bleek dat er een piepklein stukje wortel afgebroken was. Eens dat verwijderd was ging het al veel beter met me. ;)

  Beantwoorden
 14. enrique ·

  ik zit met een afgebroken tand (achteraan). Daaronder zit een ontsteking. De tandarts zegt dat ie getrokken moet worden. Mijn vraag is of deze ontsteking niet eerst weg moet zijn, alvorens deze kan worden getrokken. Gr. Enrique

  Beantwoorden
 15. seila ·

  Help, Ik ben doodsbang geworden. Gisteren bij de tandarts een poging gedaan om mijn kies in onderkaak eruit te laten trekken. Echter de tandarts heeft wel tot tien keer toe bij gespoten, maar het bleef zeer pijnlijk. Ik heb echt liggen huilen in de stoel (dit heb ik niet eens gedaan tijdens mijn bevalling). Hij heeft wel ruim een uur zitten wroeten met als eindresultaat dat de wortels er nog steeds in zitten. Morgen moet ik naar de kaakchirurg en ben super bang dat het weer niet verdoofd kan worden. Ik stortte gisteren na het verlaten van de tandarts helemaal in! Ik heb eerder vier gewone kiezen voor beugel en vier verstandskiezen laten trekken, geen enkel probleem. Maar dit is helse pijn.

  Beantwoorden
 16. jdbv ·

  Een week geleden in het weekend hevige kiespijn gehad. Afgelopen maandag bij de tandarts geweest en de kies laten behandelen en een antibioticakuur van 5 dagen gekregen. Veel hoofdpijn en nog steeds kan dat het gevolg zijn van de tandontsteking. Morgen (dinsdag) word ik door de kaakchirurg geopereerd en wordt de ontsteking weggehaald.

  Beantwoorden
 17. j.eldert ·

  Wie niet naar de tandarts durft, bang is voor pijn etc. kan zich onder narcose laten behandelen (narcosetandarts). Het is een hele lichte roes, want na een uur sta je alweer buiten. Je voelt er niets van.

  Beantwoorden
  • Lisa ·

   Welke narcose-tandarts kun je aanraden? Kun je me je ervaring vertellen? Heb sinds de geboorte van m’n dochter elke maand wel een zenuwontsteking. Inmiddels alweer 2 maanden bezig met 1 kies en verdovingen werken bij mij niet. waardoor ik alles voel! De hele helse boel bij elkaar schreeuwen elke keer!

 18. Yo ·

  Al tijden klachten, het gaat op en af. Diverse wortelkanaalbehandelingen gehad in mijn achterste kies, ondanks de brug die erop zit. Gewoon een gat in mijn brug geboord. Elke keer waren de klachten tijdelijk verholpen. Afgelopen weken is er een dusdanig abces ontstaan dat de kies niet meer te redden viel, nog even aangekeken, maar hij moest eruit. Vandaag is deze eruit getrokken en mijn brug is eraf, de schade is aanzienlijk, de ontsteking nog heel groot maar die zou binnen een aantal dagen weg moeten zijn. Laten we het hopen! Mensen blijf er niet te lang mee lopen, al zijn de consequenties soms groot. Een brug kan niet meer geplaatst worden, ik heb nu dus een ander probleem. Maar wat nog erger is, door jaren met een wakkerende ontsteking te lopen is het al zo goed als zeker dat ik geen implantaat kan nemen omdat het bot in mijn kaak teveel is aangetast. Dit komt nooit meer goed. Ga op tijd naar je tandarts of kaakchirurg want hoe langer je ermee blijft doorlopen hoe groter de schade is.

  Beantwoorden
 19. lynn ·

  Vanaf donderdag avond vreselijk pijn in mijn kies rechtsonder. Gister bij de tandarts geweest, had ik een ontsteking onder m’n vulling… Vulling eruitgehaald, schoongemaakt en noodvulling erin… Nu 2 dagen later nog steeds dezelfde pijn… Is dit normaal!?

  Beantwoorden
 20. Sandra ·

  De tandarts heeft een gaatje in mijn kies gemaakt zodat de pus eruit kan, want ik heb een flinke ontsteking. De kies moet 1,5 week open blijven, de tandarts heeft er een watje in gedaan en ik heb een antibioticakuur gekregen. Nou vraag ik me af of ik dat watje zelf ook moet verschonen, want daar heeft ie het niet over gehad… Weet iemand dit?

  Beantwoorden
 21. Dorien ·

  Hoi allemaal, Welke antibiotica kregen jullie voorgeschreven? Ik heb ook een tijd geleden een wortelkanaal(her)behandeling achter de rug, maar de pijn blijft. Dus vermoedelijk zijn er bacteriën achtergebleven.

  Beantwoorden
 22. Marieke ·

  Ik heb al een aantal jaar last van pijn in mijn mond en daardoor ook heel erg in mijn oor. Heb zelfs een trommelvlies ontsteking gehad. M’n kies was toen ook afgebroken. Na 3 dagen van helse pijnen en veel te veel pijnstillers heb ik mezelf over mijn angst voor de tandarts gezet. Ook een ontsteking. Kon kiezen tussen een wortelkanaalbehandeling of trekken. Helaas ben ik momenteel werkloos, dus die behandeling kan ik niet betalen. Daarnaast weet ik dat het mijn schoonzusje alleen maar ellende heeft gebracht. Dus weg met dat ding. Nu een dag later is de pijn veel minder en heb ik spijt dat ik het niet veel eerder heb laten doen. De prikken van de verdoving waren pijnlijk, vooral die in mijn verhemelte. Maar van het trekken zelf heb ik niets gevoeld.

  Beantwoorden
 23. Helena ·

  Ik zit momenteel ook met een ontsteking in m’n kies. M’n eigen tandarts is met vakantie, dus ik ben bij de vervanger geweest… Beginnende ontsteking vastgesteld en ik heb nu een antibioticakuur gehad en ibuprofen tegen de pijn. Maar ik zit nu nog steeds met de pijn, alleen koud water geeft verlichting. M’n eigen tandarts is pas 9 april terug; wachten of terug gaan naar de vervanger? De pijn is ondanks de medicatie zeer hevig.

  Beantwoorden
  • mira ·

   Als alleen koud water nog helpt is er waarschijnlijk sprake van een zenuwontsteking of een dode zenuw. Ik zou opnieuw naar de tandarts gaan. Dit gaat niet vanzelf over. Spreek helaas uit ervaring.

 24. student ·

  Ik heb allerlei gebitsproblemen, maar ik als student kan het financieel niet opbrengen om ze te laten verhelpen/herstellen. :( Gevolg: een nog verder verslechterend gebit. Mijn voortanden, mijn hele bovenkaak eigenlijk, uit de onderkaak moeten een paar kiezen eruit en in de plaats moet er een kunstgebit komen of kronen. Maar ja, geen geld… Ik ben radeloos en het is crisis. Ik krijg nauwelijks diensten en ik zoek me rot naar werk! :( Ik voel me dagelijks zo beschaamd en verrot.

  Beantwoorden
  • maat ·

   Elk jaar 1 kroon laten plaatsen, de eigen bijdrage in tweeën betalen. Een lange weg, maar goed te doen. Ik heb dit ook zo gedaan en ben heel blij! Anders had ik nu met een prothese gelopen…

  • Joop ·

   En dat noemt zich student… Tandverzekering nemen… Moet je maar op 6 biertjes in de maand gaan bezuinigen i.p.v. op je gezondheid!! Prioriteiten stellen… Nu niet gaan zeuren en de crisis de schuld gaan geven!

 25. Ellen viskens ·

  Ik heb al jaren nog maar enkele wortels staan en deze ontsteken telkens opnieuw. Ik zou ze dringend moeten laten trekken, want ik heb gehoord dat dit niet goed is voor je hart. Maar ik ben zo bang!!! Iemand ervaring met het uitsnijden/trekken van wortels? Dank!

  Beantwoorden
  • Sylviane ·

   Ellen, Ik denk dat je dit onder volledige narcose kan laten doen; althans, dat is mij verteld.

  • maat ·

   Ik kom net van de tandarts. Wortels verwijderen doet geen pijn en is makkelijker dan een kies in zijn geheel verwijderen. Ik werd vanmorgen wakker met een dik gezicht, leek wel een hamster. Nu geen last meer. Succes!

  • Yo ·

   Ik heb (helaas) al meerdere kiezen moeten laten trekken maar voor de pijn hoef je het echt niet te laten. Je wordt goed verdoofd en ook nabije hoef je nauwelijks te hebben! Eerlijk ik hoop nog nooit last gehad daarna, het is eerder een opluchting dat ze eruit zijn.

 26. roos ·

  Ik had ook een ontstoken verstandskies, al een paar jaar! Durfde niet naar de tandarts totdat ik me er zo enorm aan irriteerde en er toch maar heen ging. Nou, de verdoving viel best mee, alleen die ontsteking had er zo lang gezeten… 5 dagen later komt er nog steeds rommel uit; bahhh! Dus wacht niet te lang als je een ontsteking hebt, want daar krijg je alleen maar ellende van!

  Beantwoorden
 27. Dienie ·

  Hallo, Ik heb vrijdag een gescheurde wortel laten trekken. Afgelopen maandag terug naar de tandarts, want had nog steeds pijn. Blijkt dat het dus ontstoken is. De tandarts heeft de wond doorgespoeld en ik heb een spuitje meegekregen en een antibioticum. Maar nu heb ik dus naast de wond een enorme pijn aan m’n kiesje, kan het zo zijn dat dat kiesje nu beschadigd is door het trekken van die kies/wortel ernaast?

  Beantwoorden
  • J ·

   Hoi, Bij mij is ook een kies getrokken en heb, een week erna, erg veel last van de kies ernaast. Was eigenlijk benieuwd hoe het bij jou is afgelopen. Hoor het graag.

 28. De Clercq joseph ·

  Beste collega’s, Ik heb maar één boodschap: Ik wil geen miserie meer met mijn gebit; onherroepelijk de tand eruit!

  Beantwoorden
 29. innie ·

  Linksonder is een stuk van mijn wijsheidstand afgebroken en sindsdien kan ik langs die kant niet meer eten. Heel mijn linkerkant doet pijn; heb medicatie gekregen, maar helpt nu niet echt. :(

  Beantwoorden
 30. Jensen ·

  Ik heb eergisteren, na een paar dagen vreselijke pijn, waar echt niet overheen te komen was (zelfs de nachtdokter laten komen voor morfine, wat ook niet werkte) mijn kies laten trekken. De vorige tandarts zei dat ik knarsetandde en dat de pijn daar vandaan kwam, maar de volgende dag was het nog erger. Waarschijnlijk een abces of ontsteking in of onder de kies geweest… De kies is verwijderd; ik heb bijna niets gevoeld, wat een opluchting! Het doet nu nog een beetje pijn bij de wond, maar het is goed te onderdrukken met pijnstillers en na drie dagen moet het nu over zijn… Dus ik zou zeggen: laat trekken bij hevige pijn!

  Beantwoorden
 31. me ·

  Eergisteren heb ik (na 3 dagen helse pijn) een wortelkanaalbehandeling gehad. Ondanks de verdoving was het niet helemaal pijnloos (en ik kan heel wat hebben), maar was wel direct van de pijn af nadien! Het is aan te raden direct naar je tandarts te gaan met een ontsteking. Het is een enorme opluchting om weer pijnloos verder te kunnen.

  Beantwoorden
 32. anoniem ·

  Ik heb nu al 7x dezelfde behandeling gehad aan 1 tand — wortelkanaalbehandeling e.a. Alleen nu heb ik nog altijd zo’n helse pijn aan die ene tand, terwijl ze alles al hebben gedaan… Ben al naar zeker 7 verschillende tandartsen gegaan voor deze pijn… Wie kent er misschien wat ontstekingsremmende middelen???

  Beantwoorden
 33. Arjan ·

  Na mijn vorige bezoek aan de tandarts was ik ervan overtuigd dat ik toen na dagen van pijn wel een rotte kies moest hebben. Het bleken echter gevoelige tandhalzen te zijn. Andere tandpasta genomen en hey was direct opgelost. Afgelopen week weer zo’n pijn gehad, ik dacht natuurlijk dat het weer hetzelfde euvel zou zijn en heb gewacht tot het over zou gaan. Niet dus. Ik heb een ontsteking in mijn kaak en een wortelkanaalbehandeling gehad zonder verdoving. De tand was al dood en geen gevoel meer dus. De ontsteking is een ander verhaal, te lang mee doorgelopen. Ik had direct de tandarts moeten bezoeken; dat had mij een hoop pijn bespaard de afgelopen dagen. De behandeling zelf is niet pijnlijk, de verdovingen van tegenwoordig werken goed en zijn bijna pijnloos aan te brengen. Volgende keer bel ik meteen de tandarts als er weer iets pijn gaat doen, hoe eerder je ervan af bent…

  Beantwoorden
 34. Wilma ·

  Vanaf 7 oktober ben ik aan het tobben met vreselijke pijnen (in mijn kies rechtsonder). Ik heb twee wortelkanaalbehandelingen en antibiotica gekregen.Tot slot vrijdag j.l. naar de kaakchirurg geweest. Na veel wrikken en splijten van de kies is de kies eruit en de wond gehecht. Vanaf zaterdag helse pijn. Gisteren weer terug naar de kaakchirurg, die heeft het gespoeld met waterstofperoxide. Ook nog een antibioticakuur gekregen en een recept voor waterstofperoxide + gaasjes en Ibuprofen 600 mg 3 x per dag. Ze zei “het tandbeen ligt open”. Dat duurt dus wel even voordat dat genezen is. Ik heb nog nooit van mijn leven zulke pijnen gehad!!!

  Beantwoorden
 35. anoniem ·

  Mijn vriend heeft enorme last van kiespijn, al jaren! Vroeger is hij naar een tandarts geweest die wel heeft geboord, maar niet heeft gevuld. Hij durfde daarna niet meer naar de tandarts. Gevolg: afbrekende kiezen, blootliggende zenuwen, ontstekingen etc. De oplossing: naar de tandarts gaan. Leuk allemaal, maar hoe doe je dat zonder geld? Zit nog op school (hbo), bijbaantje verdient ook niet zoveel. En sparen duurt nog maanden.

  Beantwoorden
  • Demo ·

   Daar zijn verzekeringen voor! Je verzekert je tegen onvoorziene uitgaven. Geen verzekering? Dan ook niet zeuren!

 36. john ·

  Wortelkanaalbehandelingen en ontzenuwen heeft helemaal geen zin. Het brengt alleen maar veel geld op voor de tandartsen. Trekken is de enige afdoende oplossing! Ik sukkelde maanden met een tand en het werd niet beter, ook niet na het ontzenuwen. Het is alleen beter geworden na het trekken.

  Beantwoorden
 37. ingrid ·

  Ik had laatst voor de 8e keer een kies-wortelkanaalbehandeling. Na het spoelen en dichtmaken kreeg ik heel veel pijn (ontsteking). Uiteindelijk moest mijn kies eruit. Het heeft nog een week geduurd voordat de abces een beetje wegtrok. Ik liep al 5 jaar naar de huisarts, tandarts, huisarts, tandarts omdat ik elke maand keelklachten had. Het was ook in die hoek altijd opgezet. Diverse verhalen van deskundigen aangehoord en uiteindelijk bleek na de zoveelste wortelkanaalbehandeling dat de wortel van de kies gebroken was. Ik heb zoveel pijn gehad en kon alleen paracetamol slikken helaas. Dit is een helse tijd geweest. Doordat de kies er nu uit is voel ik me ongelofelijk voldaan.

  Beantwoorden
  • Ben ·

   Dag Ingrid, Herkenbaar (deels) verhaal. Afgelopen zondag na een pijnlijk weekend van volhouden 2 kiezen moeten laten trekken. In/bij diezelfde kiezen al jaren problemen. Flossen, mondhygiënist etc. etc. Nu zijn de kiezen er dus uit, maar hou ik het gevoel alsof ik een ontsteking heb. Weet niet of dit normaal is en ik nog wat langer moet afwachten voordat de pijn echt helemaal weg is? Ben

  • miche ·

   Hallo, Ik heb ook een gebarsten tand laten trekken die al maanden pijn deed, maar waarvan niemand wist wat eraan mankeerde. Ik heb nu ook het gevoel dat ik er een ontsteking in heb. Heeft het bij jou nog lang geduurd? Of voor verdere complicaties gezorgd? Groeten, Miche

 38. heidi ·

  ik heb een paar dagen snachts pijn gehad aan mijn bovenste voortand ben naar de tandarts gegaan en die heeft die gisteren ontzenuwd maar nu heb ik overdag ook serieuze pijn is dat normaal of is die dan niet tegoei ontzenuwd kan iemand mij helpen

  Beantwoorden
  • sarah ·

   Dit is normaal. Ik had dit ook. Het verdwijnt vanzelf ;)

 39. sogirl ·

  ik heb een ontsteking bij een van mijn voortanden nu al weken. ik ben bij de tandarts geweest, ook voor een andere tand. Alhoewel de pijn wel te doen is in vergelijking met hoe het was, gaat de ontsteking, maar niet weg. onderaan bij mijn lip gaat het iets beter, maar ik heb het iede dat het meer in mijn neus gaat zitten en rondom mijn neus. nu weet ik niet of ik weer naar de tandarts zou moeten. ik twijfel…. maar vind die ontsteking wel eng bij mij boventand, lip en neus. ook heb ik meer last van mijn kaak, maar dat zou ook van de spanning rondom dit alles kunnen misschien? hebben jullie een tip voor mij

  Beantwoorden
 40. John ·

  @anjo

  Laat even een foto maken, dan weet je het binnen een minuut. Loop zelf al maanden met een pijnloze af en toe wat kriebelende ontsteking rond. Wil eigenlijk niet laten trekken, op zoek naar andere oplossing

  Beantwoorden
 41. anjo kuilman ·

  Heb al weken last van een ooginfectie. Zou dit kunnen komen door een ontstoken wortel? Heb geen kiespijn.

  Beantwoorden
  • dennis ·

   Heb je ook pijn aan de wang en onder je oog? Is het dik en rood en loopt de pijn door naar je mond?

 42. Pruimpje ·

  Ruim tien jaar geleden had ik een ongeluk met mijn voortand. Als ik het voor me zie, dan wordt ik er nog altijd misselijk van. Tien jaar lang is het goed gegaan, tot drie maanden geleden. Er begon een abces te groeien bij de wortel van die bewuste “dode” voortand. Drie maanden later, nu dus, voelde ik weer zo’n pijn opkomen. Een dag later kreeg ik een vreemde pijn in mijn onderkaak en in 1 van mijn ondertanden. Ben naar de tandarts geweest, en die verwees me door naar de endotoloog. Waarschijnlijk wordt het een implantaat, omdat die dooie tand er toch waarschijnlijk er een keer uitvalt. Zo’n abces doet wel vreselijk pijn. Als je iets met je gebit hebt, doe er dan wat aan. Anders wordt het alleen maar erger en duurder en pijnlijker! Ik zou graag wittere tanden willen. Weet iemand een kwalitatieve en goede oplossing? En wat gepaard kan gaan met een kroon, een implantaat en een draadje achter mijn tanden… Bij voorbaat dank en met vriendelijke groet, Fa

  Beantwoorden
 43. As ·

  Heb vorige week een ontstoken kies laten trekken, maar dat ging niet zonder enorme pijn. De tandarts zelf zei: ‘Een ontsteking kan ik niet verdoven’. Na het trekken viel ik bijna flauw in de wachtkamer, en ik was blij dat iemand mij naar huis kon brengen; familie in de buurt gelukkig. Ik heb een antibioticakuur gehad, geen zoutoplossing om te spoelen. Al met al was het een hele nare pijnlijke ervaring.

  Beantwoorden

Plaats een reactie