Home » Klachten » Pijn in de heupen: 3 tips bij terugkerende heupklachten

Pijn in de heupen: 3 tips bij terugkerende heupklachten

pijn-heupen-heuppijn

De medische term voor heuppijn is coxalgie. Het betreft pijn die wordt veroorzaakt door aandoeningen van het heupgewricht en/of de omliggende weefsels. Pijn in de heupen kan velerlei oorzaken hebben. Hieronder bespreken we 3 algemene tips tegen heupklachten…

1. Pijn in heup door slijmbeursontsteking

In veel gevallen wordt pijn in de heupen veroorzaakt door een slijmbeursontsteking. Een slijmbeursontsteking doet in beginsel denken aan spierpijn, maar wordt steeds heviger. Op den duur wordt het een zeurende, uitstralende pijn. Hoe frequenter en intenser je je heupgewricht belast, des te groter de kans op een slijmbeursontsteking. Een slijmbeursontsteking gaat zelden volledig over. Allereerst kun je behandeling bij de fysiotherapeut of orthopeed proberen.

Ook kan een orale ontstekingsremmer worden toegediend (Diclofenac e.a.), maar deze dringt vaak niet (voldoende) door tot de slijmbeurs. Een directe injectie met Cortisol in het gewricht helpt doorgaans beter. Voldoende rust is een absolute aanrader. In het ergste geval dient de slijmbeurs operatief te worden verwijderd. In dit artikel over heupslijmbeursontsteking kun je meer lezen over een slijmbeursontsteking van de heup…

2. Artrose kan pijn in de heupen veroorzaken

Pijn in de heupen wordt veelal veroorzaakt door heup-artrose (slijtage van het heupgewricht). Artrose wordt gekenmerkt door hevige, terugkerende zeurend pijn die erger wordt bij bewegen. Artrosepijn beïnvloedt je houding, je bewegingen en met name het lopen. Vaak begint een behandeling met fysiotherapie, orthopedie en/of warmwater-oefeningen. Bij heup-artrose kan uiteindelijk een kunstheup (volledige heupprothese) nodig zijn.

3. Instabiliteit & afwijking van de heup kan verregaande heuppijn veroorzaken

Een vorm van of variatie op bekkeninstabiliteit of heupinstabiliteit kan hevige pijn in de heupen teweegbrengen. Hierdoor treedt veelal gewrichtspijn, mobiliteitsverlies en instabiliteit op van bekken en/of heupgewrichten. Voorbeelden van dit soort heupproblemen zijn onder andere:

 • Subluxerende heup oftewel ‘snapping hip
 • Heupdysplasie (HD): een vormafwijking van de heup
 • Gewrichtsmuis (los stukje bot of kraakbeen) in het heupgewricht
 • Hypermobiliteit:  hyperlakse oftewel loszittende heupgewrichten
 • Afwijking (slijtage, rafeling, flap, scheur e.a.) van het labrum: de kraakbenige structuur aan de rand van de heupkom
 • Ontsteking of infectie van het gewrichtskapsel c.q. gewrichtsslijmvlies
 • Beschadiging van het heupkraakbeen zélf (kraakbeenletsel)
 • symfysiolyse: loslating van de verbinding tussen beide schaambeenderen, waardoor deze uiteen staan
 • Scheuring van het ligamentum teres: het bandje dat de heupkop met de heupkom verbindt
 • Doorbloedingsstoornis in de heup

Bij dit soort heupafwijkingen en heupklachten kan een vreemd geluid (‘klik’, ‘plop’, ‘tik’ e.a.) ontstaan bij  beweging, evenals pijn- en instabiliteitsklachten van bekken en heupen. Pijnklachten treden op bij o.a. draaibewegingen en voorovergebogen zitten.

4. Blessure, infectie & breuk als oorzaak van heuppijn

Hoewel artrose en slijmbeursontsteking de belangrijkste veroorzakers zijn van pijn in de heupen, zijn er nog veel meer. Enkele voorbeelden zijn:

 • Sportblessure & botbreuk (fractuur)
 • Bacteriële infectie
 • Reuma & rughernia
 • Tekort aan vitamine B12
 • Tumor in de heup

Tot slot

Bij heuppijn moet daarom altijd onderzoek worden gedaan naar de lage rug, het bekken, de knie en de lies. Wanneer heupklachten langdurig aanhouden is röntgenonderzoek, echografie en/of een MRI-scan aanbevelenswaardig. Bij vermoeden van een tumor is een botscan noodzakelijk. Bij lichte, kortdurende heuppijn is fysiotherapie, manuele therapie en/of ontstekingsremming veelal afdoende. Ook een warm bad kan verlichting brengen.

Heb jij ervaring met pijn in de heupen? En weet je inmiddels wat de oorzaak is/was? Deel jouw ervaringen en bevindingen m.b.t. heupklachten in een reactie hieronder!

48 reacties op “Pijn in de heupen: 3 tips bij terugkerende heupklachten”

 1. Angela ·

  Ik heb 6 maanden geleden een poging gedaan om te gaan hardlopen. Na een aantal keer opbouwen had ik ineens last van mijn rechterheup. Ik dacht dat het kwam omdat ik liep op harde ondergrond en misschien schoenen aan had met te weinig demping. Uiteindelijk paar keer geprobeerd maar de pijn bleef aanhouden. Ook met gewoon normaal lopen op het werk en zo deed het erg zeer. Het straalt verder niet uit, het zit echt in mijn heup. Slapen was soms moeilijk. Na 5 weken rust weer een keer geprobeerd te hardlopen en toen ging het wel weer. Nu sinds 2 weken ben ik begonnen met voetballen. We hebben nu 4 trainingen in een week gehad en ik heb een hoop spierpijn gehad en ik was blij dat ik geen last van mijn heup had. Tot afgelopen donderdag. We speelden op een erg nat veld door de vele regenval en het was erg zwaar. Toen ik aan het trainen was voelde ik pijn in mijn heup opkomen, dezelfde pijn als toen met hardlopen. Ik heb nog een training gehad daarna en onder het trainen valt het op zich mee met de pijn zolang ik blijf bewegen. Maar zodra ik stop voel ik het weer opspelen. Nu heb ik heel de nacht niet geslapen omdat ik me geen houding kon geven door de druk en de pijn op mijn heup. Ook met gewoon lopen voel ik wat pijn in mijn heup. Wat zou dit kunnen zijn? Is dit misschien gewoon een soort spierpijn? Gezien ik nooit echt groepssport zo intensief heb gedaan?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Dit klinkt zeker niet als spierpijn, maar veeleer als instabiliteit van het heupgewricht en irritatie/ontsteking van de weke delen dientengevolge. Dit kan te maken hebben met een slecht aansluitende heupkom, maar bijvoorbeeld ook met een ontoereikende looptechniek. Ik zou je huisarts of fysiotherapeut er eens naar laten kijken.

 2. wim ·

  Ik, 45 jaar, loop nu bijna 3/4 jaar met heup/been/liespijn. Traject tot nu toe is: – foto’s gemaakt, conclusie artrose, vervolg fysio – fysio hielp niet, werd alleen erger, conclusie slijmbeurs – huisarts twee keer spuit gezet, hielp gedeeltelijk, maar komt terug. Vervolgens orthopeed bezocht. Deze merkte op bij de foto’s dat de overgang van de kop, naar het been, dikker is dan gebruikelijk. Dit is een lichamelijke variatie, die nog maar sinds enkele jaren bekend is. Orthopeed geeft aan dat hij vermoedt dat het slijmbeurs is, maar dat het ook nog een scheurtje, infectie van het gewricht, spier of wat dan ook kan zijn. Binnenkort MRI om meer zekerheid te hebben en daarna met gespecialiseerde orthopeed een vervolgafspraak. Ik hoop dat ze een oplossing vinden, want dit is niet leuk, ook niet voor mijn kids. Lopen, fietsen, zwemmen, alles doet pijn op een manier dat ik het idee heb dat mijn lichaam aan geeft rustiger aan te doen. Maar dat doe ik al. Zelf languit op de bank/in bed liggen doet pijn.

  Beantwoorden
 3. Michelle ·

  Hi, ik ben zelf 17 jaar oud en heb ook al bijna een half jaar last van mijn heup. De pijn schiet er vaak in als ik aan het lopen ben of als ik mij omdraai in bed. Het zijn een soort steken maar als ik mijn hand tegen mijn heup aanduw en in tegengestelde richting leun dan is de pijn wel redelijk te verhelpen. Heeft iemand anders hier ook last van of heeft er iemand tips om dit te verhelpen? Alvast bedankt!

  Beantwoorden
 4. Karin ·

  Hallo, ik heb al ruim 5 jaar last van mijn rechter heup. Vooral (lang) zitten is een probleem. 4 jaar geleden is er een CT-scan gemaakt. De arts zag een hele kleine uitstulping aan het bot en gaf aan dat hij me kon opereren, maar dat hij niet zeker wist of die uitstulping de oorzaak was. Maar ik had zoveel pijn en kon ‘s avonds niet meer zitten (moest plat) dat het mij de enige optie leek. Dus de operatie werd ingepland. Een zware operatie waarbij ze de heup uit de kom moesten trekken. Een week voor de operatie kwam ik met mijn dochter bij een manueel therapeut ivm een verdraaid bekken. Op mijn vraag wat het gevolg zou zijn als ze daarmee door zou lopen kreeg ik mijn klachten te horen: lage rug-, heup- en liespijn! Ik heb toen de operatie afgezegd en de manueel therapeut heeft mij behandeld met dry needling. Hielp redelijk. Een stuk minder pijn en ik kon ‘s avonds weer gewoon blijven zitten op de bank! Enkele maanden later werden de klachten weer erger. Toen behandeld met triggerpoint therapie. Ook dit hielp redelijk goed. Ik heb het daarna zelf aardig goed onder controle kunnen houden d.m.v. massage met een bal. Echter sinds een maand of 2 heb ik er weer erg veel dat van (heb helaas zittend werk). Misschien van belang: loop graag hard, maar de laatste jaren minimaal door allerlei blessures (la hielspoor).
  Tijdens mijn laatste zwangerschap (17 jaar geleden) last gehad van bekkeninstabiliteit. Is nooit behandeld. Ik ben 45 jaar. Ik ben met de klachten destijds overal geweest. Huisarts, fysiotherapie, manuele therapie, sportarts, chiropractor, osteopaat, orthopedisch centrum oost Nederland… Waar zou ik nog heen kunnen?

  Beantwoorden
 5. Alja ·

  Op 13-06-2013 heb ik een auto ongeluk gehad waarbij ik uiteindelijk na over de kop te zijn gegaan met me auto op de zijkant tegen een lantaarnpaal tot stilstand gekomen. En op 05-12-2013 ben ik (als passagier) met meerdere inzittenden van achteren aangereden en kwamen we in de vangrail terecht. Nu ben ik inmiddels al een hele tijd bezig met Fysio behandelingen en zijn wordt ik al een tijd behandeld d.m.v. dry needling. Maar helaas wil dit tot nog toe niet helpen en val ik nog altijd iedere avond met pijn in slaap en sta daar ook weer mee op. Er zijn al foto’s gemaakt van de ruggenwervel en bekken / heupen. Hier is (helaas) niets uitgekomen.
  De ergste pijn zit in de ruggenwervel en heupen/bekken wat doortrekt tot ver in me onderbeen. Hoor het graag als er iemand tips of raad heeft hoe hier mee om te gaan of pijn vrij te kunnen worden?

  Beantwoorden
 6. miriam ·

  Hallo, sinds en maand heb ik last van mijn rechter heup, alsof hij niet goed zit. Als ik de trap op loop doet het op een rare manier pijn. En voel ik inwendig mijn heup scheuren/klikken. Ik ben nog maar 35. Ik ben niet gevallen en buiten het traplopen heb ik nergens last van. Alleen na het traplopen een beetje. Wat kan het zijn?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Het zou van alles kunnen zijn, maar de heupklachten die je beschrijft doen denken aan een ‘snapping hip’, al dan niet door iliopsoas bursitis (iliopsoas syndroom). Maar ook heupdysplasie kan gepaard gaan met een knappend of knerpend geluid. Aangezien de heuppijn al een maand aanhoudt, lijkt het me niet onverstandig om je huisarts of fysiotherapeut er eens naar te laten kijken. Groeten & sterkte, Paul

 7. Conny ·

  Kan het zijn dat pijn onder de voeten voortkomt uit instabiele bekken/heupen, zeer zwakke bekkenbodem en de daarbij horende pijnklachten in de lage onderrug en spierzwakte in de benen? Een van beide voeten is zelfs vaak pijnlijk koud.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Ja, dat kan zeker. Pijn zorgt ervoor dat je met niet-pijnlijke delen gaat compenseren en een ‘verkeerde’ houding aanneemt. Dat iets kan, wil overigens niet zeggen dat er ook daadwerkelijk sprake van is. Dat zal echt door een arts moeten worden geconstateerd of uitgesloten. Beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 8. Christel ·

  Beste Paul, Van de week tilde ik een kind uit de zee en zette het op mijn rechterheup. Nu verga ik van de pijn. De pijn zit boven (rechts bovenaan) het heupbot. Deze kant van mijn heup is een zwakke plek. Vroeger veegde ik vaak de vloer aan. Als ik die beweging nu maak (ook bijv met stofzuigen) heb ik snel weer last, dus vermijd ik dat zoveel mogelijk. Kan het zijn dat ik mijn heupspier of heuppees heb geblesseerd? Of zelfs gescheurd? En zo ja, wat moet ik doen? Hartelijk dank voor je reactie, Christel

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Christel, Het zou inderdaad een vorm van letsel kunnen zijn die bij jouw heuppijn veroorzaakt, maar het zou evengoed irritatie of een vorm van ontsteking kunnen zijn, bijvoorbeeld door overbelasting, een verkeerde houding, stelselmatig verkeerd bewegen etc. Pijn in de heup kan doorgaans niet 1-2-3 aan een onderliggend probleem worden gelinkt, zelfs niet als ‘ie zich voordoet bij een specifieke beweging. Daar is echt onderzoek ter plekke voor nodig, bijvoorbeeld door een huisarts of fysiotherapeut. Ik denk dan ook dat medische hulp zoeken een goede eerste stap zou zijn. In ieder geval heel veel sterkte met je heupklachten! Groeten, Paul

 9. Chris ·

  Beste allemaal, Ik heb sinds enkele maanden een volledige heupprothese en heb hier vooral zittend erg veel last. Nu mocht het zo zijn dat ik zittend werk heb en daardoor erg veel last heb bij lange momenten van zitten. Ik overweeg om een bureaustoel op maat te bestellen. In mijn omgeving zijn er enkele mensen met een stoel van EMTEK Ergonomics, toch hoor ik graag van jullie of jullie ervaring hebben met een bureaustoel op maat.

  Beantwoorden
 10. Anne ·

  Beste Paul, Ik heb al heel lang last van mijn heupen (ben nu 44 jaar), dan weer hier dan weer daar. Ik kan er wel mee leven. Lange stukken lopen lukt niet, maar 2 km is ook wel goed genoeg voor mij. Soms is het hele gebied stijf, dan loop ik ook niet zo elegant, soms de aanhechting op de kam ontstoken. Er zijn foto’s van gemaakt twee jaar terug. Het zag er toen goed uit, maar ik had een heel lichte vorm van HD. De kom was net niet helemaal gesloten zoals die had moeten zijn. Daardoor dus misschien een iets instabiele omgeving rondom de heupen. Soms links soms rechts last, soms allebei. Het komt, het gaat, het is nooit helemaal weg. Nu rijd ik ook al heel mijn leven (professioneel)paard. En tijdens het rijden kan het soms ‘verkeerd’ zitten. Dan moet ik even een bepaalde beweging maken en dan “zit ie weer goed”. Alleen de laatste tijd gebeurt ‘t mij steeds vaker dat het heel veel pijn doet. Héél veel. Ik móet stoppen, stilstaan, en ik trek dan wit weg, dat voel ik wel. En soms moet ik van het paard af om het weer ‘goed’ te krijgen. Ik merk dat ik behoudend ga rijden en zelfs een beetje bang wordt voor wanneer het komen gaat. Het is alsof het diep in de heup zit, en niet de banden om de heup heen, en bij het “goed” schieten van de heup (wat dus steeds meer pijn doet) hoor je een klik. Wat is het en wat kan ik er aan doen? ik ben een beetje bang voor het feit dat ik straks mijn vak niet meer kan uitoefenen. Bij voorbaat dank voor het beantwoorden.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Anne, Wat het precies is? Ik denk eigenlijk dat de heupkop deels uit de heupkom schiet doordat het heupgewricht niet goed aansluit en overdekt is; althans, dit fenomeen doet zich erg vaak voor bij een heupdysplasie (HD) zoals je die beschrijft. Het uit de kom geraken van de heup wordt ook wel heupluxatie of -subluxatie genoemd; het betreft dus een aandoening waarbij de heupkop van het bovenbeen uit de heupkom schiet. Of eigenlijk doet het één zich niet per se voor tezamen met het ander; ze behoren veeleer tot dezelfde onderliggende heupproblematiek… Even voor de beeldvorming: er worden 3 zwaartegraden gehanteerd voor luxatieproblematiek van de heupgewrichten, namelijk:

   • Heupdysplasie: de heupkom is te steil, waardoor de heupkop niet volmaakt in de kom ligt
   • Heupsubluxatie: de heupkop ligt deels binnen en deels buiten de heupkom
   • Heupluxatie: de heupkop bevindt zich volledig buiten de heupkom

   Een dysplasie leidt dus vaak tot een subluxatie of volledige luxatie. Het klikken dat je hoort is in dat geval letterlijk het in en uit elkaar schieten van het heupgewricht, wat in feite een subluxatie van de heup betreft. Deze instabiele wrijving zorgt er waarschijnlijk ook voor dat de aanhechtingen geïrriteerd of ontstoken raken. Op den duur kan hierdoor ook heupartrose optreden. In principe is er niet veel wat je kunt doen tegen heupluxaties. Je spieren moeten naar alle waarschijnlijkheid flink compenseren qua spierkracht voor de gebrekkige bol-kom-constructie en naarmate je ouder wordt, worden je spieren slapper, waardoor je heupen zwakker en instabieler worden. Zodoende worden bestaande luxatieproblemen gewoonlijk alsmaar erger naarmate de tijd verstrijkt. Zoals je al aangeeft, ga je door toedoen van je angst ook nog eens je houding aanpassen, wat doorgaans niet bepaald ten goede komt aan het ‘in de kom houden’ van je heupgewricht. Al met al is heupdysplasie bij volwassenen (die diegenen die niet meer in de groei zijn, waardoor er dus geen sprake kan zijn van een nog altidj voortschrijdende groeistoornis: evolutieve heupdysplasie oftewel dysplastische heupontwikkeling) uitsluitend te behandelen met een heupdysplasie-operatie. Er zijn verscheidene operaties mogelijk ter correctie van heupdysplasie, waaronder Peri-Acetabulaire Osteotomie (PAO), pandakplastiek, (Triple) Inter-Trochantere Osteotomie (ITO/TITO) en een heupprothese. Ze dienen allemaal ter verbetering van de heupkop-overdekking; naarmate de kop van de heup beter wordt overdekt, neemt namelijk de druk per vierkante centimeter heupkraakbeen af, waardoor pijn en mobiliteitsverlies worden teruggedrongen. Ik denk echter dat geen van deze operaties het amazonebestaan ten goede zullen komen… dus het spijt me als ik je hiermee teleurstel. Ik ben overigens GEEN arts; dit is enkel mijn persoonlijke, onprofessionele opvatting. Voor uitsluitsel dien je sowieso je huisarts te raadplegen. Heel veel sterkte & beterschap in ieder geval! Groeten, Paul

 11. Ria ·

  heb nu sinds enkele weken lage rugpijn, voor mijn gevoel is mijn heup het probleem. Ik voel vooral de pijn bij de aanhechting waar je bovenbeen overgaat aan het bekken (de romp) zeg maar. Het ging iets beter ben veel blijven bewegen maar nu afgelopen nacht, ik ging gewoon naar het toilet geen vreemde bewegingen voelde ik de pijn toenemen in mijn rechter heup en nu is het echt heel vervelend. Continue pijn bij lopen, zitten, gewoon bij elke beweging. Heeft iemand een idee in welke richting ik moet denken bij deze klachten. Ik lees hier veel, ook over HD en slijmbeursontsteking. Geen zaken waar je vrolijk van wordt natuurlijk.

  Beantwoorden
 12. Marie ·

  Hallo, Ik ben een jaar geleden op mijn rechter bovenbeen/heup gevallen met skaten. Op het moment dat ik viel had ik enorme pijn, maar die nam daarna wel weer af. Vooral aan de zijkant van mijn bovenbeen, ik had zelf het idee dat mijn dijbeenspier een klap had gehad. Ik heb nog een tijdje mank gelopen, maar ik kon alles nog bewegen en na een aantal dagen ging het wel weer (althans dat leek zo). Ik ben in die tijd ook geopereerd aan mijn galblaas, dus moest toen sowieso even rustig aan doen. Maar sinds ik weer aan het sporten ben (nu zeker al een half jaar) wordt de pijn iedere keer erger. Deze neemt na een dag rust weer af, helemaal weg gaat het naar mijn idee niet. De pijn zit in mijn zij, heup en (soms) onderrug. Ik heb er destijds niet specifiek naar laten kijken omdat het in eerste instantie mee leek te vallen. Maar ook buiten het sporten, als ik lang moet lopen of staan, neemt de pijn weer toe. Omdat ik vorig jaar geopereerd ben werd eerst gedacht dat de pijn in mijn zij nog daarvan was. Inmiddels loop ik ook bij de internist om onderzoek te doen naar o.a. mijn darmen. Maar ik twijfel soms of deze pijn daarmee samenhangt. Wellicht heb ik toch iets beschadigd met die val? Maar als dit in mijn heup zit waarom doet mijn hele rechter zijkant dan pijn? Ik wil ook niet constant maar voor van die vage klachten naar de huisarts gaan. Helemaal omdat je iedere keer weer weg wordt gestuurd met zo’n “huis-tuin-en-keuken-verklaring” (zoals ik dat noem). Maar als er een spierscheurtje, breuk o.i.d. is ontstaan dan zou ik niet alles soepel moeten kunnen bewegen toch?

  Beantwoorden
 13. deesje ·

  Hallo, Ik heb sinds dat ik vorig jaar in het ziekenhuis heb gelegen vaak last van mijn heupen… ik ben al vanaf kleins af aan bekend met heup klachten en ben daarvoor naar een speciale arts geweest… maar sinds vorig jaar heb ik al meer last… heb verschillende soorten onderzoeken gehad, maar er kwam niets uit… De orthopeed dacht dat ik een geïrriteerde slijmbeurs had… maar sinds een paar weken heb ik al meer last… kan niet lang staan of lopen want dan heb ik al last… ik heb ook vaak last van mijn voeten en kramp in m’n rechter kuit…. Heeft iemand tips of weet iemand wat ik hiermee moet? Ik ben nog maar 16 jaar en weet het even niet meer…

  Beantwoorden
 14. Loubna ·

  Beste Paul, Ook ik wil even mijn klachten beschrijven in de hoop dat je op afstand er iets over kan zeggen. Ik heb al geruime tijd last van mijn zij ter hoogte van mijn heup. Ik kan het ook precies lokaliseren in het midden van mijn heup als ik 3 punten verbind met elkaar (zij, voor en achterkant) het zit namelijk zo diep binnenin. Ik heb het vroeger grappig gevonden dat het knakt als ik mijn been in ligstand optil en neerleg. Het is dus ook die kant. Beschrijving pijn: een zeurende vreselijke allesbepalende pijn die alleen met flinke pijnstilling afneemt. Ik ben vastende, dus de afgelopen 3 dagen heb ik liggen rollen over de vloer omdat ik mijn vasten niet wilde verbreken. Maar ook een pijnstiller helpt soms niet. Het gekke is dat na eten de pijn ook afnam. De pijn komt en gaat en is er wel een uur of anderhalf op zijn hevigst. Dan heb ik ernstige drang om mijn benen te bewegen als een worm op bed en draaien of druk leggen op die plek, uiteraard helpt niets. Ik ben bekend met PDS-klachten (ooit een huisarts gesteld) maar ik weet vrijwel zeker dat dit het niet is want ik heb niets geks gegeten of gedaan. Het vasten ben ik ook gewend te doen en ook zonder vasten is de pijn extreem. Ik heb geen idee hoe ik er achter kan komen wat het is. De huisarts zal het vast kort bekijken en aangeven dat het wellicht PDS is of het vasten en het dus mijn darmen zijn, maar mijn gevoel zegt dat dat niet klopt. Heb vrijwel wekelijks en dan dagen achtereen ook vreselijke zeurende pijn dat doortrekt naar mijn voet vanaf mijn bovenbeen buitenlangs en dan achterlangs of zijlangs ook naar echt achterkant van mijn voet. Ik schreef het steeds toe aan mijn darmen, maar ik heb verder geen PDS-klachten gehad sinds die 1e keer dat ik na bedorven jus bij een huisartsenpost terecht kwam en die deze diagnose stelde. Ffffff erg veel en wellicht ook te onduidelijk, maar ik hoop echt dat je me tips kan geven wat ik kan benoemen naar de huisarts met wie ik vrijdag een afspraak heb. Ik hoor al zo vaak dat er niets aan de hand is, waardoor dat ik stopte met naar huisartsen gaan, terwijl ik er dagelijks last van heb en nu tot het erge aan toe! Ik begrijp dat er mensen veel ergere klachten hebben maar zolang ik die niet gevoeld heb voelt dit voor mij als erg.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Loubna, Het nare van de term PDS vind ik dat het een vage sticker is die je wordt opgeplakt bij gebrek aan een betere verklaring voor je klachtenpatroon, terwijl die verklaring er 9 van de 10 keer wel degelijk is. Ik “heb” ook PDS volgens de artsen, maar geloof er niet zo in. Bij mij is het waarschijnlijk de nasleep van een hevige bacteriële bloedinfectie… Van vele anderen met PDS hoor ik dat ze er uiteindelijk achter zijn gekomen dat het toch een voedselallergie, -intolerantie of -malabsorptie bleek te zijn. Of een chronische darminfectie, galstenen, nierstenen, nier(bekken)ontsteking, buikvliesontsteking of probleem met baarmoeder, eierstokken of eileiders. Vaak komt men er bij toeval achter en soms zelfs pas jaren na de diagnose PDS. Ik ben geen arts, dus ik durf niet te zeggen wat er precies met je mankeert, maar mij doet je pijn enorm denken aan koliekaanvallen zoals die voorkomen bij vastzittende en ontstekende galstenen of nierstenen. Is er al eens onderzoek gedaan naar je galblaas? Of desnoods je alvleesklier? Persoonlijk zou ik in jouw situatie iedere strohalm aangrijpen… Het vreemde is natuurlijk wel dat de pijn zich bij jou veel lager voordoet, waardoor je toch eerder zou denken aan problemen met de darmen, maar de pijnvorm vind ik daar nier per se bij passen. Ook raar dat de pijn doortrekt naar je been en voet; dat vind ik ook niet echt passen bij darmproblematiek. Ik blijf het overigens zeggen: ik ben GEEN arts, dus ik deel enkel mijn persoonlijke, onprofessionele opvattingen… Mij zou het niets verbazen als er galstenen vastzitten in de galwegen tussen galblaas en darmen, maar dat is een wilde gok. Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

  • Loubna ·

   Dag Paul, Een update: ik ben bij de huisarts geweest en heb alles benoemd behalve de PDS… die vage term ben ik zat en als het er echt was, dan zouden de klachten veel helderder zijn. Na je reactie bedacht ik me dat ik eigenlijk meer allergische reacties lijk te hebben op bepaalde producten zoals avocado en witte chocolade… En in de mond een vreselijke reactie op rucola-sla; dan raakt ‘t slijmvlies in mijn mond kapot van binnen en de lippen worden vreselijk gebocheld en pijnlijk alsof ik te pakken ben genomen door een zwerm bijen. Denk dat m’n darmen ook reageren op bepaalde zaken waar ik niet op kan letten omdat t vast overal in zit. Afijn, terug naar de heup. Na wat simpele onderzoekjes zoals lopen, op de tenen staan en de grond raken met vingers, lijkt het een zenuwbeknelling. De pijn is na die vreselijke twee weken volledig gaan liggen om weer over ‘n week of twee de kop op te steken. Mensendieck word ik naar doorverwezen en als zij vastlopen toch foto’s laten maken. De huisarts heeft me toch beter geholpen dan ik verwachtte, ze nam me serieus. Ik blijf de site volgen voor tips en trucs, mochten anderen helaas dezelfde klachten hebben. Groeten, Loubna

 15. Robin ·

  Ik lag voor het laatst in bed en draaide me om… toen kreeg ik een soort steek in me heup/been en kon hem eerst niet zo goed in beweging krijgen door een stekerig gevoel. Dus ging ik me been voorzichtig buigen, even rusten en toen was het weg. En 2 dagen later lag ik op de bank en gebeurde hetzelfde. Weet iemand wat er aan de hand is? Verrekt misschien? Of zou ik naar de dokter moeten? P.S. Ik ben nog wel een tiener…

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Robin, Dit zou te maken kunnen hebben met zwakke heupspieren en/of bindweefselsystemen (fascia). Een dergelijke zwakke plek in je bewegingsapparaat en biomechanische keten uit zich meestal in gebrekkige neuromusculaire controle, verminderde stabiliteit en ontoereikende spierkracht, evenals vermijdingsgedrag met als resultaat een slecht functionerend bewegingsapparaat. Zwakke heupen kunnen echter ook elders in het lichaam worden weerspiegeld; zo veroorzaken ze soms (indirect) rugklachten en/of knieklachten. Als je ligt, kan een zwakke heup als het ware een klein stukje uit de kom schieten (heupdialyse). In normale/gezonde omstandigheden oefent de heupkop namelijk druk uit op de heupkom, maar doordat een heup met zwakke spieren en aanhechtingen de boel niet goed op zijn plek houdt, is het allemaal een beetje wiebelig. Dit hoeft overigens niet per se te betekenen dat je heupen zwak zijn; het kan bijvoorbeeld ook te maken hebben met de vorm van je heupbeenderen. Zo kan iemand van nature een afwijkende vorm heupkop hebben; normaliter is de kop van de heup bol, maar als deze wat langgerekt en afgeplat is, ontstaan sneller dit soort heupklachten. Ik ben overigens GEEN medicus, dus je heupprobleem zou ook best een hele andere oorzaak kunnen hebben. Voor uitsluitsel dien je inderdaad je huisarts te raadplegen. Sterkte & groeten, Paul

 16. Geert Deceuninck ·

  Op 6 mei 2013 werd bij mij een heupprothese ingeplant. Sindsdien geen dag zonder pijn geweest. Ik heb verschillende specialisten geraadpleegd. Ondertussen in februari 2014 geopereerd van een liesbreuk (gevolg van de heupoperatie?), maar dat bracht ook geen soelaas. In mei 2014 twee epidurale injecties gekregen met telkens slechts enkele dagen zonder pijn als gevolg. Verleden week nieuwe foto’s en echo waaruit blijkt dat er vocht zit in de bursa/slijmbeurs bij de heup. Er wordt telkens gezocht naar mogelijke oorzaken extern aan de prothese. Ik krijg stilaan de indruk dat bij mij een verkeerde prothese is geplaatst. Eén dokter opperde die mogelijkheid. Een sportprothese (resurfacing) mag enkel geplaatst worden bij een perfecte botstructuur. Gezien artrose de oorzaak is van de ingreep, denk ik dat mijn botstructuur niet ideaal is. Die laatste dokter heeft mij gezegd dat de prothese er op middellange termijn weer uit zal moeten. Ondertussen worden allerlei lapmiddelen uitgeprobeerd, maar ondertussen ben ik al anderhalf jaar met ziekteverlof met alle (financiële) gevolgen van dien. Ook persoonlijke gevolgen want ik kan niet meer behoorlijk functioneren, ook thuis niet bij de dagdagelijkse taken. Dit legt een bijkomende last op de schouders van mijn echtgenote. Fietsen en zwemmen, wat ik regelmatig deed, lukken niet meer. Enkel een dagelijkse wandeling van één uurtje lukt, kwestie van beweeglijk te blijven. Nu begint mijn andere heup ook op te spelen. Deze reactie enkel maar om te zeggen dat een heupoperatie niet zo evident is en bij toch een aanzienlijk aantal patiënten geen oplossing biedt.

  Beantwoorden
 17. Els ·

  Ik ben vorig jaar juli van de trap gevallen en heb daarbij mijn meniscus beschadigd en botkneuzingen opgelopen. Ben in november aan meniscus geholpen. Nu heb ik sinds een aantal maanden pijn in mijn heup, kan mijn been niet naar buiten ‘leggen’. Mijn been op mijn andere knie leggen en laten rusten is onmogelijk en uiterst pijnlijk, De pijn is gelokaliseerd aan de buitenkant, en niet uitstralend naar mijn lies. Het zou een slijmbeursontsteking kunnen zijn, daar lijken de klachten op als ik Google. Mijn vraag is: kan deze ontsteking ontstaan door de traumatische val vorig jaar en de daaropvolgende operatie?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Els, Dat kan zeker. Bursitis van de knie oftewel knieslijmbeursontsteking of slijmbeurs van de heup oftewel heupslijmbeursontsteking kan ontstaan door allerlei vormen van overmatige druk op de slijmbeurs/bursa. Van stelselmatige wrijving en overbelasting door knielen, hurken of bukken tot een val, klap, stoot of infectie. Als gevolg van de impact zwelt de slijmbeurs op. De slijmbeurs raakt geïrriteerd of ontstoken, wat men bursitis noemt. Groeten, Paul

  • Els ·

   Beste Paul, Hartelijk dank voor de reactie. Ik heb de pijn niet in mijn knie (althans niet de zogenaamde slijmbeursontsteking pijn) maar in de heup aan de kant van de gekwetste knie. Dus ik denk aan een slijmbeursontsteking in mijn heup. Kan dat evenzo als gevolg van het knieletsel?

  • Paul ·

   Niet als direct gevolg van het knieletsel, maar veeleer als bijkomend gevolg van de val. Een val op je knie wordt immers deels opgevangen door je heup. Al is een heupslijmbeursontsteking meestal het gevolg van wrijving of impact direct op de heup. Dus wanneer je daadwerkelijk op je heup terechtkomt. Ik zou er eerlijk gezegd even een dokter naar laten kijken, die kan je waarschijnlijk direct vertellen wat er aan de hand is (of lijkt te zijn). Groeten, Paul

 18. ellen wennink sterk ·

  Ondertussen in april behandeling gehad aan L4, maar niet geholpen. In augustus volgt behandeling aan L3. Rugpijn is veel erger geworden al voor de behandeling… Het been tot onder de knie voelt aan als halve verdoving (kriebelen van mieren) bovenbeen alsof ‘ie vol zit met kneuzingen. Gr. Ellen

  Beantwoorden
 19. Paula ·

  Hoi iedereen. Begin december heb ik de spieraanhechtingen van beide heupen overbelast. Nu (bijna juli) heb ik nog steeds regelmatig last van m’n heupen. Tot niet kunnen lopen aan toe… Nu is mijn vraag of dit normaal is, of er meer mensen zijn met deze ervaring en wat er eventueel aan gedaan kan worden.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Paula, Ben je met je heupklachten bij een arts geweest? Het is namelijk moeilijk in te schatten wat je kan doen om je heuppijn te verlichten als de onderliggende oorzaak onduidelijk is. Je zou immers verwachten dat een spierblessure van de heup zich na ruim een halfjaar zou hebben hersteld… Ik hoor het graag. Sterkte + groeten, Paul

  • Paula ·

   Hoi allemaal. Inmiddels ben ik bij de huisarts geweest. Zij denkt dat het niet m’n heupen zijn, maar m’n bekken. Doorverwezen naar de fysio om te kijken of het bekkeninstabiliteit is/kan zijn. Voor 12 behandelingen doorverwezen en als het geen verbetering geeft weer terug naar de huisarts. Groetjes, Paula

  • Paul ·

   Beste Paula, Het onderscheid tussen heup enerzijds en bekken anderzijds gaat niet helemaal op; je heupen maken namelijk deels onderdeel uit van je bekken. Het bekken bestaat namelijk uit 4 beenderen: heiligbeen, staartbeen en linker + rechter heupbeen/heupkom. In de heupkommen zitten je linker en rechter heupkop verankerd. De bewegende delen van je heupen (heupgewrichten) train je onder meer om bekkeninstabiliteit (symfysiolyse) tegen te gaan. Naast bekkeninstabiliteit kan er meer met het bekken aan de hand zijn: bekkenscheefstand (asymmetrie), bekkenuitlijning, bekkenbodemverzakking, slijtage of een mechanisch mankement. Maar hoe dan ook zijn vaak ook de heupen betrokken bij bekkenproblematiek. Naast fysiotherapie, bekken(bodem)therapie en/of oefentherapie zou je ook nog een ondersteunende bekkenband kunnen dragen. Misschien heb je er iets aan… Sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 20. ans ·

  Ik heb 2 kunstheupen. De laatste tijd heb ik veel pijn in mijn rechterheup. Vorige week een CT-scan gemaakt. Vanmorgen telefonisch consult van orthopedie gehad. Nu blijkt dat ik een los botfragment in mijn heup heb zitten en mijn psoas-spier daardoor ingeklemd zit. Op 8 juli kan ik pas weer terecht bij orthopedie. Mijn vraag is: wie kan mij hier meer over vertellen en wat is er evt. aan te doen? B.v.d. Ans

  Beantwoorden
 21. Riena Wolvers ·

  ik heb 2 kunstheupen, maar met met wisseling van het weer heb ik heel veel pijn bij mijn heupen en ook steken. En zijn ze ijskoud dan. En dan kan ik niet op en neer. Wat kan ik hieraan doen? Ik heb al thermo-ondergoed gekocht, maar dat helpt niet en pijnstillers slikken, oké, dat doe ik al, maar ik wil niet te veel slikken. En het werkt ook niet echt… Wat kan ik hieraan doen? Ik word gek van die pijn!

  Beantwoorden
 22. Ellen Wennink Sterk ·

  Heb ook veel klachten. Pijn komt vanuit lies, bekken, bil, geheel bovenbeen, inclusief zijkant bovenbeen, tot vlak onder de knie. Hevige pijnaanvallen, ook vaak lage rugpijn. Heb in 2010 de rechterheup gebroken, geen operatie gehad; door erop te lopen, is het in de goede stand op elkaar gaan zitten. Wel zijn de onderste 2 rugwervels versleten. Zitten, staan en lopen vormt een probleem. Op foto’s niets te zien, op botscan niets te zien. Fietsen gaat aardig. Neem al heel lang ontstekingsremmers. Ze denken dat het uit de rug komt. Moet nu naar de pijnkliniek. Liggen is ook een probleem, voor wat betreft een goede houding vinden. De pijnaanvallen zijn heftig; sta dan te trillen op mijn benen. Het gaat dus om mijn rechterheup. De osteoporose-uitslag was: rechts -1.8 en links -2.6. Aanvulling… Het gaat op dit moment nog slechter met lopen omdat ik eind oktober geholpen ben aan mijn rechterknie: binnen- en buitenmeniscus laten bijwerken. En in juli 2013 had ik een breuk, net boven de rechter-enkel, die niemand heeft herkend/opgemerkt. Zes weken later met de uitslag van de botscan is het gezien. Deze pijn kwam er nog bovenop. En de kniewond wou maar niet dicht. Alles bij elkaar dus enorm lastig. Groeten, Ellen Wennink

  Beantwoorden
 23. mary ·

  Ik heb al ruim 6 weken pijn in beide heupen en bovenbenen. Dokter zegt stress. Ben wel met medicijn gestopt na 16 jaar. Dus m’n lichaam moet nu zelf een balans zien te zoeken. De pijn is erg als ik loop, fiets of lang sta. ‘t Belemmert m’n dagelijkse bezigheden en ik word er behoorlijk onzeker van.

  Beantwoorden
  • Patricia ·

   Jouw verhaal is voor mij erg herkenbaar! Ik word ook erg onzeker van de heuppijn. Ik gooide het zelf ook op stress vanwege een scheiding, maar juist met sporten, wandelen en staan komt de pijn in de heupen opzetten en heb ik er daarna nog dagen last van. Het belemmert mij enorm in het dagelijks leven.

 24. frieda ·

  Al 3 maanden heb ik last van een slijmbeursontsteking aan de linker heup ik heb al 2 cortisone spuiten gekregen ik neem ook ontstekingsremmers, maar de pijn gaat niet weg. Nu stelt de dokter een operatieve verwijdering van het slijmbeurs voor. Heeft iemand er ervaring mee?

  Beantwoorden
 25. justme ·

  Hallo, Ik heb nu sinds mijn 13e ontzettend last van mijn heup. Ik ben inmiddels 17 jaar en loop al dik 4 jaar met dezelfde klachten. Ben naar 3 verschillende ziekenhuizen gegaan om te kijken wat het was, maar nergens is wat te vinden. Toch heb ik er last van, van m’n onderrug, heup, bovenbeen en af en toe ook van m’n knie. Ik doe aan wedstrijdzwemmen en heb met het zwemmen niet of nauwelijks last. Maar met het hardlopen… dat lukt nog geen 30 seconden of ik heb er al flink last van. Slapen gaat de laatste tijd ook erg slecht door de pijn; ik kan niet eens meer op m’n heup liggen. Iemand toevallig een idee wat dit kan zijn?

  Beantwoorden
  • Marjolijn ·

   Beste Just Me, Ik herken je klachten heel goed (helaas). Ook ik heb jaren met pijn rondgelopen zonder dat artsen wisten wat er aan de hand was en iets konden vinden. Uiteindelijk weer een scan gehad, het bleek dat ik een milde vorm van heupdysplasie heb. Te kleine afwijking om een standscorrectie uit te laten voeren en te jong voor een nieuwe heup (nu 31). Helaas dus nog veel pijn dagelijks, vooral met lopen. :( Spieren eromheen versterken helpt wel iets. Als ik jou was, zou ik de artsen eens laten kijken naar heupdysplasie (HD)! Een van de kenmerken is ook dat je niet of moeilijk met veel pijn in kleermakerszit kunt zitten. Als je dit ook hebt, zeker op HD laten onderzoeken! Heel veel sterkte! Gr. Marjolijn

 26. Geert Deceuninck ·

  Op 6 mei 2013 kreeg ik een volledige heupprothese (een zogenaamde sportprothese). Eind december ben ik nog altijd niet van de pijn verlost. Blijkt dat er zich rond de prothese klieren vormen. Ook moet ik nog bloedonderzoek afwachten waaruit moet blijken of ik allergisch reageer op de prothese en wat dan misschien de oorzaak van de kliervorming kan zijn. Iemand met dergelijke ervaring?

  Beantwoorden
 27. Tolk Sergio ·

  Reeds enkele weken heb ik een dergelijke klacht wat heel erg frustrerend voor me is om te ervaren. Heb de artsen geconsulteerd en mij werd Diclofenac tabletjes en het smeersel Deep Hot voorgeschreven. Bij het innemen van de tabletjes wordt alleen de pijn verzacht, maar de klacht gaat er niet mee weg. Gelieve andere alternatieven graag te delen…

  Beantwoorden
 28. Wim de Louw ·

  In 2006 kreeg ik last van mijn heup. Heb therapie gehad, vele malen. Heb 4 maal een spuit in mijn heup gehad. Heb 5 jaar fitnes onder begeleiding gehad. Ben bij een sportarts geweest. Heb dry needle therapie gedaan( 5 maal ) Ben nu geopereerd aan mijn voeten, omdat ik verkeerd liep zei de podo-therapeut. Het hielp allemaal niet. Heb nog steeds last van mijn heup. Vooral nachts. Na een uurtje of 5 begint de pijn weer op te komen. Heeft iemand nog een een iedee hoe ik van deze pijn afkom.

  Beantwoorden
  • Dafna ·

   Hallo, Misschien is het probleem inmiddels verholpen, maar dat lijkt me sterk aangezien heupklachten vaak van lange duur zijn. Kijk eerst eens of je matras niet te oud, te hard of te zacht is. Vervolgens zou ik foto’s laten maken bij de orthopeed en kijken of het heupdysplasie kan zijn of slijtage. Vooral heupdysplasie wordt wel op latere leeftijd ontdekt. Succes!

 29. Smeele ·

  Mijne heren, Juist de buitenkoppen van mijn heupen doen ‘s morgens bij opstaan veel pijn, met enige uitstraling naar de lage rug.na verloop van tijd gaat dat over. We lopen zeer regelmatig, zo’n 10 Km. Dan zo goed als geen pijn. Wat kan of gaan we eraan doen? Graag uw reactie, Smeele

  Beantwoorden
  • Bea ·

   Heb juist hetzelfde ‘s morgens doen mijn heupen pijn en is alles stijf en hoe meer ik beweeg hoe minder pijn ik heb.Moest van huisarts naar kinesist voor oefeningen maar dit helpt niet echt.Ik loop ook regelmatig 8km en dan is de pijn ook zo goed als weg.Heeft iemand hier een uitleg voor?

  • Jill ·

   Er zijn meerdere redenen te verzinnen, maar door te bewegen is je bloedsomloop sneller en zijn je spieren warm en flexibel. Deze combinatie (en op langere termijn versterken van de spieren) kan problemen met gewrichten vaak oplossen. Bewegen voelt vaak in het begin niet goed om pijn in de heupen tegen te gaan, omdat de pijn eerst erger wordt, maar is in veel gevallen wel de beste manier om er van af te komen (uitzonderingen zoals slijtage daargelaten).

Plaats een reactie