Home » Klachten » Pijn in de heupen: 3 tips bij terugkerende heupklachten

Pijn in de heupen: 3 tips bij terugkerende heupklachten

pijn-heupen-heuppijn

De medische term voor heuppijn is coxalgie. Het betreft pijn die wordt veroorzaakt door aandoeningen van het heupgewricht en/of de omliggende weefsels. Pijn in de heupen kan velerlei oorzaken hebben. Hieronder bespreken we 3 algemene tips tegen heupklachten…

1. Pijn in heup door slijmbeursontsteking

In veel gevallen wordt pijn in de heupen veroorzaakt door een slijmbeursontsteking. Een slijmbeursontsteking doet in beginsel denken aan spierpijn, maar wordt steeds heviger. Op den duur wordt het een zeurende, uitstralende pijn. Hoe frequenter en intenser je je heupgewricht belast, des te groter de kans op een slijmbeursontsteking. Een slijmbeursontsteking gaat zelden volledig over. Allereerst kun je behandeling bij de fysiotherapeut of orthopeed proberen.

Ook kan een orale ontstekingsremmer worden toegediend (Diclofenac e.a.), maar deze dringt vaak niet (voldoende) door tot de slijmbeurs. Een directe injectie met Cortisol in het gewricht helpt doorgaans beter. Voldoende rust is een absolute aanrader. In het ergste geval dient de slijmbeurs operatief te worden verwijderd. In dit artikel over heupslijmbeursontsteking kun je meer lezen over een slijmbeursontsteking van de heup…

2. Artrose kan pijn in de heupen veroorzaken

Pijn in de heupen wordt veelal veroorzaakt door heup-artrose (slijtage van het heupgewricht). Artrose wordt gekenmerkt door hevige, terugkerende zeurend pijn die erger wordt bij bewegen. Artrosepijn beïnvloedt je houding, je bewegingen en met name het lopen. Vaak begint een behandeling met fysiotherapie, orthopedie en/of warmwater-oefeningen. Bij heup-artrose kan uiteindelijk een kunstheup (volledige heupprothese) nodig zijn.

3. Instabiliteit & afwijking van de heup kan verregaande heuppijn veroorzaken

Een vorm van of variatie op bekkeninstabiliteit of heupinstabiliteit kan hevige pijn in de heupen teweegbrengen. Hierdoor treedt veelal gewrichtspijn, mobiliteitsverlies en instabiliteit op van bekken en/of heupgewrichten. Voorbeelden van dit soort heupproblemen zijn onder andere:

 • Subluxerende heup oftewel ‘snapping hip
 • Heupdysplasie (HD): een vormafwijking van de heup
 • Gewrichtsmuis (los stukje bot of kraakbeen) in het heupgewricht
 • Hypermobiliteit:  hyperlakse oftewel loszittende heupgewrichten
 • Afwijking (slijtage, rafeling, flap, scheur e.a.) van het labrum: de kraakbenige structuur aan de rand van de heupkom
 • Ontsteking of infectie van het gewrichtskapsel c.q. gewrichtsslijmvlies
 • Beschadiging van het heupkraakbeen zélf (kraakbeenletsel)
 • symfysiolyse: loslating van de verbinding tussen beide schaambeenderen, waardoor deze uiteen staan
 • Scheuring van het ligamentum teres: het bandje dat de heupkop met de heupkom verbindt
 • Doorbloedingsstoornis in de heup

Bij dit soort heupafwijkingen en heupklachten kan een vreemd geluid (‘klik’, ‘plop’, ‘tik’ e.a.) ontstaan bij  beweging, evenals pijn- en instabiliteitsklachten van bekken en heupen. Pijnklachten treden op bij o.a. draaibewegingen en voorovergebogen zitten.

4. Blessure, infectie & breuk als oorzaak van heuppijn

Hoewel artrose en slijmbeursontsteking de belangrijkste veroorzakers zijn van pijn in de heupen, zijn er nog veel meer. Enkele voorbeelden zijn:

 • Sportblessure & botbreuk (fractuur)
 • Bacteriële infectie
 • Reuma & rughernia
 • Tekort aan vitamine B12
 • Tumor in de heup

Tot slot

Bij heuppijn moet daarom altijd onderzoek worden gedaan naar de lage rug, het bekken, de knie en de lies. Wanneer heupklachten langdurig aanhouden is röntgenonderzoek, echografie en/of een MRI-scan aanbevelenswaardig. Bij vermoeden van een tumor is een botscan noodzakelijk. Bij lichte, kortdurende heuppijn is fysiotherapie, manuele therapie en/of ontstekingsremming veelal afdoende. Ook een warm bad kan verlichting brengen.

Heb jij ervaring met pijn in de heupen? En weet je inmiddels wat de oorzaak is/was? Deel jouw ervaringen en bevindingen m.b.t. heupklachten in een reactie hieronder!

Reacties & Vragen

 1. Riena Wolvers ·

  ik heb 2 kunstheupen, maar met met wisseling van het weer heb ik heel veel pijn bij mijn heupen en ook steken. En zijn ze ijskoud dan. En dan kan ik niet op en neer. Wat kan ik hieraan doen? Ik heb al thermo-ondergoed gekocht, maar dat helpt niet en pijnstillers slikken, oké, dat doe ik al, maar ik wil niet te veel slikken. En het werkt ook niet echt… Wat kan ik hieraan doen? Ik word gek van die pijn!

 2. Ellen Wennink Sterk ·

  Heb ook veel klachten. Pijn komt vanuit lies, bekken, bil, geheel bovenbeen, inclusief zijkant bovenbeen, tot vlak onder de knie. Hevige pijnaanvallen, ook vaak lage rugpijn. Heb in 2010 de rechterheup gebroken, geen operatie gehad; door erop te lopen, is het in de goede stand op elkaar gaan zitten. Wel zijn de onderste 2 rugwervels versleten. Zitten, staan en lopen vormt een probleem. Op foto’s niets te zien, op botscan niets te zien. Fietsen gaat aardig. Neem al heel lang ontstekingsremmers. Ze denken dat het uit de rug komt. Moet nu naar de pijnkliniek. Liggen is ook een probleem, voor wat betreft een goede houding vinden. De pijnaanvallen zijn heftig; sta dan te trillen op mijn benen. Het gaat dus om mijn rechterheup. De osteoporose-uitslag was: rechts -1.8 en links -2.6. Aanvulling… Het gaat op dit moment nog slechter met lopen omdat ik eind oktober geholpen ben aan mijn rechterknie: binnen- en buitenmeniscus laten bijwerken. En in juli 2013 had ik een breuk, net boven de rechter-enkel, die niemand heeft herkend/opgemerkt. Zes weken later met de uitslag van de botscan is het gezien. Deze pijn kwam er nog bovenop. En de kniewond wou maar niet dicht. Alles bij elkaar dus enorm lastig. Groeten, Ellen Wennink

 3. mary ·

  Ik heb al ruim 6 weken pijn in beide heupen en bovenbenen. Dokter zegt stress. Ben wel met medicijn gestopt na 16 jaar. Dus m’n lichaam moet nu zelf een balans zien te zoeken. De pijn is erg als ik loop, fiets of lang sta. ‘t Belemmert m’n dagelijkse bezigheden en ik word er behoorlijk onzeker van.

  • Patricia ·

   Jouw verhaal is voor mij erg herkenbaar! Ik word ook erg onzeker van de heuppijn. Ik gooide het zelf ook op stress vanwege een scheiding, maar juist met sporten, wandelen en staan komt de pijn in de heupen opzetten en heb ik er daarna nog dagen last van. Het belemmert mij enorm in het dagelijks leven.

   ·
 4. frieda ·

  Al 3 maanden heb ik last van een slijmbeursontsteking aan de linker heup ik heb al 2 cortisone spuiten gekregen ik neem ook ontstekingsremmers, maar de pijn gaat niet weg. Nu stelt de dokter een operatieve verwijdering van het slijmbeurs voor. Heeft iemand er ervaring mee?

 5. justme ·

  Hallo, Ik heb nu sinds mijn 13e ontzettend last van mijn heup. Ik ben inmiddels 17 jaar en loop al dik 4 jaar met dezelfde klachten. Ben naar 3 verschillende ziekenhuizen gegaan om te kijken wat het was, maar nergens is wat te vinden. Toch heb ik er last van, van m’n onderrug, heup, bovenbeen en af en toe ook van m’n knie. Ik doe aan wedstrijdzwemmen en heb met het zwemmen niet of nauwelijks last. Maar met het hardlopen… dat lukt nog geen 30 seconden of ik heb er al flink last van. Slapen gaat de laatste tijd ook erg slecht door de pijn; ik kan niet eens meer op m’n heup liggen. Iemand toevallig een idee wat dit kan zijn?

  • Marjolijn ·

   Beste Just Me, Ik herken je klachten heel goed (helaas). Ook ik heb jaren met pijn rondgelopen zonder dat artsen wisten wat er aan de hand was en iets konden vinden. Uiteindelijk weer een scan gehad, het bleek dat ik een milde vorm van heupdysplasie heb. Te kleine afwijking om een standscorrectie uit te laten voeren en te jong voor een nieuwe heup (nu 31). Helaas dus nog veel pijn dagelijks, vooral met lopen. :( Spieren eromheen versterken helpt wel iets. Als ik jou was, zou ik de artsen eens laten kijken naar heupdysplasie (HD)! Een van de kenmerken is ook dat je niet of moeilijk met veel pijn in kleermakerszit kunt zitten. Als je dit ook hebt, zeker op HD laten onderzoeken! Heel veel sterkte! Gr. Marjolijn

   ·
 6. Geert Deceuninck ·

  Op 6 mei 2013 kreeg ik een volledige heupprothese (een zogenaamde sportprothese). Eind december ben ik nog altijd niet van de pijn verlost. Blijkt dat er zich rond de prothese klieren vormen. Ook moet ik nog bloedonderzoek afwachten waaruit moet blijken of ik allergisch reageer op de prothese en wat dan misschien de oorzaak van de kliervorming kan zijn. Iemand met dergelijke ervaring?

 7. Tolk Sergio ·

  Reeds enkele weken heb ik een dergelijke klacht wat heel erg frustrerend voor me is om te ervaren. Heb de artsen geconsulteerd en mij werd Diclofenac tabletjes en het smeersel Deep Hot voorgeschreven. Bij het innemen van de tabletjes wordt alleen de pijn verzacht, maar de klacht gaat er niet mee weg. Gelieve andere alternatieven graag te delen…

 8. Wim de Louw ·

  In 2006 kreeg ik last van mijn heup. Heb therapie gehad, vele malen. Heb 4 maal een spuit in mijn heup gehad. Heb 5 jaar fitnes onder begeleiding gehad. Ben bij een sportarts geweest. Heb dry needle therapie gedaan( 5 maal ) Ben nu geopereerd aan mijn voeten, omdat ik verkeerd liep zei de podo-therapeut. Het hielp allemaal niet. Heb nog steeds last van mijn heup. Vooral nachts. Na een uurtje of 5 begint de pijn weer op te komen. Heeft iemand nog een een iedee hoe ik van deze pijn afkom.

  • Dafna ·

   Hallo, Misschien is het probleem inmiddels verholpen, maar dat lijkt me sterk aangezien heupklachten vaak van lange duur zijn. Kijk eerst eens of je matras niet te oud, te hard of te zacht is. Vervolgens zou ik foto’s laten maken bij de orthopeed en kijken of het heupdysplasie kan zijn of slijtage. Vooral heupdysplasie wordt wel op latere leeftijd ontdekt. Succes!

   ·
 9. Smeele ·

  Mijne heren, Juist de buitenkoppen van mijn heupen doen ‘s morgens bij opstaan veel pijn, met enige uitstraling naar de lage rug.na verloop van tijd gaat dat over. We lopen zeer regelmatig, zo’n 10 Km. Dan zo goed als geen pijn. Wat kan of gaan we eraan doen? Graag uw reactie, Smeele

  • Bea ·

   Heb juist hetzelfde ‘s morgens doen mijn heupen pijn en is alles stijf en hoe meer ik beweeg hoe minder pijn ik heb.Moest van huisarts naar kinesist voor oefeningen maar dit helpt niet echt.Ik loop ook regelmatig 8km en dan is de pijn ook zo goed als weg.Heeft iemand hier een uitleg voor?

   ·
  • Jill ·

   Er zijn meerdere redenen te verzinnen, maar door te bewegen is je bloedsomloop sneller en zijn je spieren warm en flexibel. Deze combinatie (en op langere termijn versterken van de spieren) kan problemen met gewrichten vaak oplossen. Bewegen voelt vaak in het begin niet goed om pijn in de heupen tegen te gaan, omdat de pijn eerst erger wordt, maar is in veel gevallen wel de beste manier om er van af te komen (uitzonderingen zoals slijtage daargelaten).

   ·

Plaats een reactie