Home » Klachten » Infecties & Ontstekingen » Pijn in de longen – 5 oorzaken van longklachten

Pijn in de longen – 5 oorzaken van longklachten

pijn-longenDe longen bevinden zich achter het borstbeen, aan weerszijden van het hart. Pijn in, op of achter de longen kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder vind je 5 van de vaakst voorkomende oorzaken van longklachten…

1. Longontsteking

Longontsteking (pneumonie of pneumonitis) houdt in dat het weefsel van de longen is aangetast door een micro-organisme (bacterie, virus of schimmel). Een longontsteking gaat meestal gepaard met koorts, slijmvorming en rillingen.

2. Longembolie

Een long-embolie is een afsluiting, beknelling of verstopping van een longslagader. De oorzaak hiervan is doorgaans een bloedstolsel. Doordat het door desbetreffende ader verzorgde longweefsel onvoldoende van bloed kan worden voorzien, ontstaan zuurstoftekorten. Een long-embolie gaat meestal gepaard met kortademigheid, benauwdheid, hoestprikkels en pijn op de borst.

3. Longemfyseem

Long-emfyseem is een chronische longziekte die samengaat met beschadigde longblaasjes. De longblaasjes die stuk gaan komen met elkaar in verbinding te staan, waardoor grote met lucht gevulde blazen ontstaan. Het longoppervlak dat zuurstof kan opnemen wordt zodoende kleiner, waardoor vermoeidheid, kortademigheid, piepende ademhaling en benauwdheid ontstaat.

4. Klaplong

Een klaplong (pneumothorax) is een situatie waarbij in de borstholte plotseling vrije lucht aanwezig is die op de inwendige organen (o.a. de longen) drukt. Het volume van de long neemt zodoende af, waardoor  een scherpe, snijdende pijn ontstaat. De patiënt kan blauw aanlopen en kortademig en benauwd worden.

5. Longvliesontsteking

Longvliesontsteking (pleuritis) houdt in dat het afscheidende membraan rond de longen ontstoken is. Een bacteriële longvliesontsteking wordt tegengegaan met antibiotica en de kenmerkende stekende pijn wordt onderdrukt met pijnstillers.

Tot slot

Let op: pijn in de longen kan ook worden veroorzaakt door astma, bronchitis, COL (Chronisch Obstructieve Longziekte), griepvirus, verkoudheidsvirus, allergieën, vocht achter de longen of longkanker. Men kan aan de gevolgen van ernstige longaandoeningen overlijden.

Heb jij ervaringen met longaandoeningen of aanverwante longklachten met als gevolg pijn of vocht op de longen? Laat hieronder een berichtje achter!

Reacties & Vragen

 1. joke ·

  Hallo, Ik heb sinds een twee à drietal weken pijn bij het ademen aan de longen en luchtwegen. Ik sport veel, ga o.a. veel lopen. Bij dit probleem heb ik ook last van mijn sinussen. Maar bij het probleem van mijn sinussen heb ik mij laten vertellen dat het kan dat ik hooikoorts zou hebben. Ik ben ook altijd zeer moe. Enig idee wat het probleem zou kunnen zijn? Groetjes, Joke

 2. Inge ·

  Ook ik had al een tijd stekende pijn aan beide longen. Nu weet ik dat ik FPF (familiare pulmonare fibrose) heb. Ik zeg: altijd foto’s laten maken of een CT-scan als je het niet vertrouwt. Tenslotte voel je je eigen lichaam. Gr. Inge

 3. Bianca ·

  Beste John, Ik ben Bianca en 19 jaar oud. Ik zit ook met dit probleem. Door de pijn kan ik met moeite goed doorademen en kortademig bij inspanning zoals bijvoorbeeld traplopen. Ik heb te horen gekregen dat ik binnenkort opgenomen wordt in heideheuvel, dit is een astmacentrum. Hoe gaat het met jou?

  • peeters Julienne ·

   Hallo meisje, Voor mij is de laatste twee weken ook een verrassing. Ook ik kreeg te horen dat ik astma heb en ook pijn in de linkerlong. Hoesten en heel rap moe. Ik ben het ook moe, letterlijk. Mijn medicatie zou pas werken na twee weken, dus nog wat geduld hebben denk ik dan. Ik ben 65 jaar. Als je me wilt mailen is dat oké, anders veel sterkte. Julienne-peeters@telenet.be… Dikke groetjes van mij.

   ·
 4. john tolk ·

  ik heb elke dag wel een keer pyn op myn borst en last van myn longen achter in myn rug en ben kortademig wat te doen

Plaats een reactie