Home » Klachten » Infecties & Ontstekingen » Pijn in de longen – 5 oorzaken van longklachten

Pijn in de longen – 5 oorzaken van longklachten

pijn-longenDe longen bevinden zich achter het borstbeen, aan weerszijden van het hart. Pijn in, op of achter de longen kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder vind je 5 van de vaakst voorkomende oorzaken van longklachten…

1. Longontsteking

Longontsteking (pneumonie of pneumonitis) houdt in dat het weefsel van de longen is aangetast door een micro-organisme (bacterie, virus of schimmel). Een longontsteking gaat meestal gepaard met koorts, slijmvorming en rillingen.

2. Longembolie

Een long-embolie is een afsluiting, beknelling of verstopping van een longslagader. De oorzaak hiervan is doorgaans een bloedstolsel. Doordat het door desbetreffende ader verzorgde longweefsel onvoldoende van bloed kan worden voorzien, ontstaan zuurstoftekorten. Een long-embolie gaat meestal gepaard met kortademigheid, benauwdheid, hoestprikkels en pijn op de borst.

3. Longemfyseem

Long-emfyseem is een chronische longziekte die samengaat met beschadigde longblaasjes. De longblaasjes die stuk gaan komen met elkaar in verbinding te staan, waardoor grote met lucht gevulde blazen ontstaan. Het longoppervlak dat zuurstof kan opnemen wordt zodoende kleiner, waardoor vermoeidheid, kortademigheid, piepende ademhaling en benauwdheid ontstaat.

4. Klaplong

Een klaplong (pneumothorax) is een situatie waarbij in de borstholte plotseling vrije lucht aanwezig is die op de inwendige organen (o.a. de longen) drukt. Het volume van de long neemt zodoende af, waardoor  een scherpe, snijdende pijn ontstaat. De patiënt kan blauw aanlopen en kortademig en benauwd worden.

5. Longvliesontsteking

Longvliesontsteking (pleuritis) houdt in dat het afscheidende membraan rond de longen ontstoken is. Een bacteriële longvliesontsteking wordt tegengegaan met antibiotica en de kenmerkende stekende pijn wordt onderdrukt met pijnstillers.

Tot slot

Let op: pijn in de longen kan ook worden veroorzaakt door astma, bronchitis, COL (Chronisch Obstructieve Longziekte), griepvirus, verkoudheidsvirus, allergieën, vocht achter de longen of longkanker. Men kan aan de gevolgen van ernstige longaandoeningen overlijden.

Heb jij ervaringen met longaandoeningen of aanverwante longklachten met als gevolg pijn of vocht op de longen? Laat hieronder een berichtje achter!

Reacties & Vragen

 1. Laura ·

  Hallo, Ik heb wel eens last van stekende pijn in m’n longen en kan moeilijk ademhalen. Ik sport veel, alleen heb ik er tijdens de sport geen last. Ik ben nu 13 jaar en de dokter zei dat ik ook kans heb om COPD te krijgen, alleen ik wil weten hoe die stekende pijn in mijn longen komt?

  • Paul ·

   Beste Laura, De onderliggende oorzaak van je longklachten kan niemand zomaar van afstand bepalen. In theorie kunnen ze te maken hebben met allergieën, astma, COPD (bronchitis/emfyseem), latente hyperventilatie, een verkeerde ademhalingstechniek, een onderontwikkelde hartlongfunctie etc. Het is echt aan een arts om vast te stellen dan wel uit te sluiten wat er met je longen aan de hand is. Heeft je arts vervolgonderzoek ingesteld of medicijnen voorgeschreven? Dus zijn er vervolgstappen ingepland? Zo niet, dan kun je desgewenst een second opinion aanvragen bij een andere arts. Heel veel sterkte! Groeten, Paul

   ·
 2. Roos ·

  Ik ben 45 jaar, en mijn klachten zijn pijn in mijn longen, benauwdheid, moe, veel slapen, kortademigheid. Enig idee wat dit kan zijn? Met vriendelijke groet, Roos

 3. nathalie ·

  Hallo. Ik heb sinds deze middag stekende pijn in mijn longen. In zou zeggen ter hoogte van mijn bh-beugels, maar dan binnenin mijn longen. Niet echt kortademig maar toch eerder zin om niks meer te doen. Ook een beetje een omgekeerde maag… Ik neem sinds twee dagen homeopathische medicatie voor het slapen. Safaran en nog iets… zou het daarvan kunnen zijn? Staat niets van op de bijsluiter. Heb ook veel last van stress en vermoeidheid… daarom die pil. Maar waar die stekende longpijn nu van komt is mij de vraag. Ben geen roker en sport ook niet. Wel een voldoende bewegende job. 27 jaar. Hopend op reacties. Groetjes! Nathalie

 4. Ria ·

  Geachte mensen op dit forum. U heeft altijd recht op een second opinion bij een andere arts, maar mocht u desondanks geen verwijzing krijgen, maar u denkt dat dit wel nodig is… dan kunt u met uw probleem ook nog terecht bij de Geneeskundige heer/vrouw van uw zorgverzekeraar.

 5. Laura ·

  Ik heb in 2011 een longontsteking gehad. Mijn toenmalige arts liet mij röntgenfoto’s maken en ik kreeg een longfunctieonderzoek bij de huisartsenpost, geen uitgebreide dus, mede omdat ik rook. Allebei de onderzoeken met positief resultaat. In de zomer van 2013 heb ik weer last van mijn longen en inmiddels een nieuwe huisarts omdat de vorige na een lange uitval ermee gestopt was. Ik krijg antibiotica en weer worden er röntgenfoto’s gemaakt, en weer is er niets te zien. 2 weken geleden sla ik met een kou die ik opgelopen heb helemaal vast. Ik heb ook erge pijn aan de linkerkant van mijn ribbenkast, van linksachter tot linksvoor. Opnieuw vindt er röntgenonderzoek plaats en weer is er niets te zien; ook krijg ik een antibioticum (Opex) en pijnstillers (Diclofenac), waar ik verschrikkelijke diarree van krijg. Op eigen initiatief maak ik een afspraak bij de fysio, blijk ik een gekneusde rib te hebben van linksachter tot linksvoor. Ik begin me zorgen te maken. Ik maak deze week een nieuwe afspraak omdat ik graag doorverwezen wil worden voor een CAT-scan en een uitgebreid longfunctieonderzoek wil in een ziekenhuis. Hij weigert dit. Ik kan (weer) een longfunctie-onderzoek krijgen bij de assistente, want (zo zei hij het letterlijk): We doen er in Nederland alles aan om de medische kosten omlaag te krijgen. En omdat er op de röntgenfoto’s niets te zien is vindt hij een MRI-scan niet nodig. Ik ben boos weggegaan en heb mijn beklag bij de assistente aan de balie gedaan. Na 3 jaar af en aan klachten op mijn longen… Kan de huisarts deze verwijzing eigenlijk wel weigeren? Graag hoor ik tips wat nu te doen.

  • Paul ·

   Beste Laura, Als een arts geen reden ziet voor een doorverwijzing, dan kan hij deze inderdaad weigeren. Indien alle patiënten eigenhandig zouden mogen bepalen welke onderzoeken men laat uitvoeren, zouden de zorgkosten inderdaad de pan uit rijzen, dus medici moeten ergens een grens kunnen trekken… Wat jij op jouw beurt kunt doen is een second opinion aanvragen bij een andere huisarts om te kijken of die hetzelfde denkt over je longklachten en pijn op de longen. Wellicht levert de tweede mening wel een doorverwijzing op. Groeten & sterkte, Paul

   ·
 6. joke ·

  Hallo, Ik heb sinds een twee à drietal weken pijn bij het ademen aan de longen en luchtwegen. Ik sport veel, ga o.a. veel lopen. Bij dit probleem heb ik ook last van mijn sinussen. Maar bij het probleem van mijn sinussen heb ik mij laten vertellen dat het kan dat ik hooikoorts zou hebben. Ik ben ook altijd zeer moe. Enig idee wat het probleem zou kunnen zijn? Groetjes, Joke

 7. Inge ·

  Ook ik had al een tijd stekende pijn aan beide longen. Nu weet ik dat ik FPF (familiare pulmonare fibrose) heb. Ik zeg: altijd foto’s laten maken of een CT-scan als je het niet vertrouwt. Tenslotte voel je je eigen lichaam. Gr. Inge

  • Laura ·

   Zo denk ik er dus ook over. Je voelt het zelf toch het beste.

   ·
 8. Bianca ·

  Beste John, Ik ben Bianca en 19 jaar oud. Ik zit ook met dit probleem. Door de pijn kan ik met moeite goed doorademen en kortademig bij inspanning zoals bijvoorbeeld traplopen. Ik heb te horen gekregen dat ik binnenkort opgenomen wordt in heideheuvel, dit is een astmacentrum. Hoe gaat het met jou?

  • peeters Julienne ·

   Hallo meisje, Voor mij is de laatste twee weken ook een verrassing. Ook ik kreeg te horen dat ik astma heb en ook pijn in de linkerlong. Hoesten en heel rap moe. Ik ben het ook moe, letterlijk. Mijn medicatie zou pas werken na twee weken, dus nog wat geduld hebben denk ik dan. Ik ben 65 jaar. Als je me wilt mailen is dat oké, anders veel sterkte. Julienne-peeters@telenet.be… Dikke groetjes van mij.

   ·
 9. john tolk ·

  ik heb elke dag wel een keer pyn op myn borst en last van myn longen achter in myn rug en ben kortademig wat te doen

Plaats een reactie