Home » Klachten » Infecties & Ontstekingen » Pijn in de longen – 5 oorzaken van longklachten

Pijn in de longen – 5 oorzaken van longklachten

pijn-longenDe longen bevinden zich achter het borstbeen, aan weerszijden van het hart. Pijn in, op of achter de longen kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder vind je 5 van de vaakst voorkomende oorzaken van longklachten…

1. Longontsteking

Longontsteking (pneumonie of pneumonitis) houdt in dat het weefsel van de longen is aangetast door een micro-organisme (bacterie, virus of schimmel). Een longontsteking gaat meestal gepaard met koorts, slijmvorming en rillingen.

2. Longembolie

Een long-embolie is een afsluiting, beknelling of verstopping van een longslagader. De oorzaak hiervan is doorgaans een bloedstolsel. Doordat het door desbetreffende ader verzorgde longweefsel onvoldoende van bloed kan worden voorzien, ontstaan zuurstoftekorten. Een long-embolie gaat meestal gepaard met kortademigheid, benauwdheid, hoestprikkels en pijn op de borst.

3. Longemfyseem

Long-emfyseem is een chronische longziekte die samengaat met beschadigde longblaasjes. De longblaasjes die stuk gaan komen met elkaar in verbinding te staan, waardoor grote met lucht gevulde blazen ontstaan. Het longoppervlak dat zuurstof kan opnemen wordt zodoende kleiner, waardoor vermoeidheid, kortademigheid, piepende ademhaling en benauwdheid ontstaat.

4. Klaplong

Een klaplong (pneumothorax) is een situatie waarbij in de borstholte plotseling vrije lucht aanwezig is die op de inwendige organen (o.a. de longen) drukt. Het volume van de long neemt zodoende af, waardoor  een scherpe, snijdende pijn ontstaat. De patiënt kan blauw aanlopen en kortademig en benauwd worden.

5. Longvliesontsteking

Longvliesontsteking (pleuritis) houdt in dat het afscheidende membraan rond de longen ontstoken is. Een bacteriële longvliesontsteking wordt tegengegaan met antibiotica en de kenmerkende stekende pijn wordt onderdrukt met pijnstillers.

Tot slot

Let op: pijn in de longen kan ook worden veroorzaakt door astma, bronchitis, COL (Chronisch Obstructieve Longziekte), griepvirus, verkoudheidsvirus, allergieën, vocht achter de longen of longkanker. Men kan zelfs aan de gevolgen van ernstige longaandoeningen overlijden.

Heb jij ervaringen met longaandoeningen of aanverwante longklachten met als gevolg pijn of vocht op de longen? Laat hieronder een berichtje achter!

50 reacties op “Pijn in de longen – 5 oorzaken van longklachten”

 1. adriaan ·

  Ik heb heel vaak pijn in mijn longen, net onder mijn borstkas en daardoor kan ik niet diep ademhalen. En verschillende bewegingen doen veel pijn! Wat moet ik doen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Zijn er specifieke omstandigheden waaronder de longklachten optreden? Bijvoorbeeld als je buiten bent geweest, in een bepaalde houding hebt gelegen/gezeten, lichamelijke inspanning hebt verricht, of nadat je iets hebt gegeten… Wellicht is er sprake van astma, een longontsteking, bronchitis of een inhalatie-allergie… Het is aan een arts om hier onderzoek naar te doen en uitsluitsel over te geven… Laat eens en longfunctietest doen of gebruik eens een receptvrij antihistaminicum om te zien of de ademhaling verbetert.

  • Rooz ·

   Dat heb ik ook, alleen ik heb behalve pijn in de longen ook hevige pijn in mijn rug. Wat kan ik doen, want ik ben 10 en verga van de pijn?

  • Paul ·

   Ga met een ouder of verzorger even langs de huisarts of neem in ieder geval telefonisch contact op met de huisarts om de longklachten bespreekbaar te maken.

 2. Lia ·

  Hallo, Ik krijg altijd last van mijn longen en dat voel ik dan boven in mijn rug. Niet tussen mijn schouderbladen, maar op mijn schouderbladen, zo in het midden en op mijn handen. Zo weet ik altijd dat het mijn longen zijn. Als ik dan zowel dierlijke als plantaardige melk – en melkproducten eet of drink (ook kaas en roomboter), suikers (zowel chemisch als natuurlijk), rauwe komkommer, tomaat, ui, paprika en gekookte komkommers eet, gember en hete specerijen… Cafeïne, theïne, theobromine (cacao), cichorei koffie en cafeïnevrije koffie drink, dan heb ik daar last van. Het hoeft ook maar 1 product te wezen en dan voel ik die pijn in mijn rug. Je kan daar wel weer vanaf komen door hetgeen hierboven niet meer te eten en drinken. Dat ga ik morgen ook weer doen en dan wanneer ze weer beter zijn, kan ik alles weer eten en drinken. Ik laat het jullie dan wel weten. Groetjes, Lia

  Beantwoorden
 3. attacks9 ·

  Ik heb vaak een steek aan de kant van mijn longen, soms komt er ook pijn aan de ander kant van mijn borst (hart). Ik ben vaak moe en ik heb het ook vaak benauwd en soms moet ik diep inademen en uitademen.

  Beantwoorden
 4. Ronald ·

  Ik ben nu al ongeveer 3 maanden grieperig, al diverse malen antibiotica gehad, maar kom er niet af. Ben kortademig, pijn bij mijn longen en een druk op m’n borstkas. Wat kan ik doen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Antibiotica kunnen werkzaam zijn bij een bacteriële longinfectie, maar als je na meerdere maanden en meerdere antibioticakuren nog niet klachtenvrij bent, zou ik je huisarts persoonlijk om een doorverwijzing vragen naar een internist of longspecialist. Wellicht is er iets anders aan de hand dan een longontsteking…

  • Van Wijk ·

   Ik loop met exact dezelfde longklachten!

  • Zwart ·

   @ Ronald & Van Wijk: Ik zit hier ook mee. Schijnt een griepvirus te zijn waardoor de longklachten erg lang aanhouden. :( Maar gaan ze überhaupt nog weg? En kan het eventueel niet overgaan in iets ernstigers? Wat zegt jullie huisarts?

 5. gwenny ·

  Hai mijn pa heeft last van zijn longen en t wil niet genezen wat moet hij doen?

  Beantwoorden
 6. Chiel ·

  Hallo mensen, Ik ben Chiel, 36 jaren oud en heb vanaf mijn 12e m’n eerste peuk gepakt. Nu 3 weken gestopt. Ik heb ooit een longontsteking gehad. Ook pijn op m’n borst tijdens het bewegen. Ik zou zeggen, naar de arts!

  Beantwoorden
 7. mettje tieks ·

  Als ik aan het werk ben in huis krijg ik na ongeveer een halfuur bijna geen lucht meer, evenals een soort verkramping in mijn longen.

  Beantwoorden
  • Solomon ·

   Kan door schoonmaakmiddelen komen. Chloor is vaak een boosdoener.

 8. Amber ·

  Ik heb sinds een tijdje last van mijn longen na het lachen, en moet daardoor ook hoesten, weet iemand wat dit kan zijn?

  Beantwoorden
 9. Amber ·

  Ik heb een zeurende pijn in mijn longen als ik lang en hard lach, weet iemand wat dit is?

  Beantwoorden
 10. Nicky ·

  Ik heb sinds gisterochtend pijn in m’n longen. Ik rook maximaal 10 sigaretten per dag. Maak me hier wel zorgen over. Bang dat er wat ergs aan de hand is. Bij het diep inademen doet het pijn en bij bepaalde bewegingen. Geen koorts of griep of verkoudheidsklachten. Wel snel moe ‘s avonds. Vind dit wel eng.

  Beantwoorden
 11. Melissa ·

  Hallo, Uhh mijn vriend heeft last van pijn bij het hoesten. Als hij op z’n rechterkant ligt doet het minder pijn. Ik heb de indruk dat hij ook een soort druk voelt en als ik te dichtbij kom, moet hij ook altijd hoesten. Hij was een tijd geleden naar de dokter geweest en die zei dat hij een klein scheurtje in zijn longen heeft. Dat was nu kort geleden goed aan het genezen, maar doordat hij een keelontsteking heeft gehad, begint het weer opnieuw. De dokter zegt dat er niets aan de hand is, maar ik ben er niet gerust op. Zijn zus heeft astma, hij heeft met de puffer van haar eens gespoten, maar dat helpt niet.

  Beantwoorden
 12. Rachéle ·

  Hoi, Ik heb al een tijdje (half jaar) steken in mijn rechter long, niet vaak maar af en toe. Vorige week ben ik erg grieperig geweest en nu moet ik nu constant hoesten. De steken nabij de long zijn erger geworden en ik heb ook een donkere plek op mijn ribben gevonden (ik weet niet of dit er wat te maken mee heeft). Ik ben nog maar 14 jaar en heb nog nooit gerookt. Ik heb niet veel zin om voor niks naar de huisarts te gaan dus vraag jullie om hulp!

  Beantwoorden
 13. Ingrid ·

  Hallo, Ik ben 13 jaar en ik heb sinds kort heel veel last van benauwdheid en moet vaak hoesten. Gister werd het zo erg dat ik met spoed naar de 1ste hulp moest. Die man dacht dat ik aan het hyperventileren was, maar ik ademde gewoon normaal zoals altijd. Ik heb soms ook een hese stem, maar ik rook niet. Bij die hoest zit soms wat bloed, maar volgens mij alleen omdat ik zo veel hoest. Wie weet wat ik moet doen, want de artsen begrijpen me niet? Alvast bedankt! Groetjes, Ingrid

  Beantwoorden
  • Stan ·

   Alles heeft een of meerdere oorzaken die zelf voor je geboorte kunnen liggen, bij je ouders. Wat eet of drink je? Zonder je voorgeschiedenis te kennen is het haast niet mogelijk om de oorzaak van je klachten aan te pakken. Medicijnen om de verschijnselen aan te pakken kunnen voor problemen zorgen. Met de korte tijd die een arts spendeert per patient is dat je lot. Waarschijnlijk heb je dat reeds gedaan en heeft het niet geholpen. Wat nu? Zonder het nodige van je te weten , doe het volgende: eet voornamelijk rauw voedsel, waarvan veel vruchten. eet of drink niets waar witte suiker in zit, zoals frisdraken, cake, etc. eet geen brood of andere meel producten. Neen drie keer per dag 3000 mg vitamine C (asorbinezuur) Neem dagelijks vitamine B complex 100 2 x daags. Na 6 maanden tot een jaar moet je weer OK zijn en door blijven gaan.

 14. sanne ·

  Hallo, Ik ben Sanne, een Surinaamse vrouw van 35. Ik rook al vanaf me 15de. Drie weken geleden begon ik verhoging te krijgen en benauwd te worden. Was ook vaak erg moe. Twee weken later naar de arts geweest en bloedonderzoek gedaan, hartfilm gemaakt en naar mijn longen geluisterd, maar niks gevonden. Langzaam is de pijn op mijn borst verergerd, waardoor ik moeilijk adem. Bij elke beweging en elke inspanning luchttekort. De pijn nabij de longen wordt zo hevig dat ik hardop moet kreunen. Mijn temperatuur is tot nu toe hoog gebleven en de pijn op m’n borst is zo erg en verspreidt zich zelfs naar rug en arm. Ik ben nu uitgeput en heb erg veel pijn. Mijn arts zegt dat ik een virus heb dat momenteel heerst en dat ik moet afwachten. Ik heb pijn op me borst en rug, koorts, jeuk aan mijn lichaam, zweetoksels (wat ik nooit had), erg moe en krijg het met alles wat ik doe benauwd. Wat moet ik doen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Sanne, Persoonlijk zou ik opnieuw contact opnemen met je huisarts en zeggen dat je klachten niet te harden zijn, dat er geen verbetering in de situatie optreedt en dat je je ernstig zorgen maakt. Kan hij/zij je niet eigenhandig verder helpen en wil hij/zij je niet doorverwijzen voor vervolgonderzoek, vraag dan een second opinion aan, stap definitief over naar een andere huisarts of ga desnoods naar de spoedeisende hulp (SEH). Het kan best zo zijn dat je dokter gelijk heeft en dat je een virale longinfectie o.i.d. te pakken hebt, maar dat hoeft niet per se. Met zulke hevige, uitstralende pijn en koorts zou ik persoonlijk in ieder geval niet te lang blijven sukkelen. Ik ben overigens GEEN arts, dit is enkel mijn persoonlijke ondeskundige mening. Groeten & beterschap, Paul

 15. Tessa ·

  Hallo, Ik ben 23 jaar, geen roker, ik heb licht overgewicht en ben al een jaar bezig mijn conditie te verbeteren, ik eet gezond en ben afgelopen jaar 10 kilo afgevallen. Vorige week kreeg ik last van verkoudheid en een griepje: koortsaanvallen, verstopte neus, zere keel, enzovoort. De gebruikelijke ellende. Maar, ik heb sinds 2 dagen ook last van steken in mijn rechter long als ik diep inadem. Als ik moet gapen, hoesten of lachen, of als ik gewoon even diep ademhaal, is het net alsof er een mes door mijn borst naar buiten komt. Kan dit een gevolg zijn van een griepje? Of is dit iets anders? Groetjes, Tessa

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Tessa, Een griepvirus of verkoudheidsvirus kan nog weleens een longontsteking, longvliesontsteking of borstvliesontsteking ontketenen. Persoonlijk zou ik erven mee langs de huisarts gaan. Groeten, Paul

 16. bobby ·

  Hallo, mijn naam is Bobby, ik ben 32 jaar en ben sinds vorig jaar gestopt met roken. Heb hiervoor ongeveer 8 jaar gerookt. Sinds ik gestopt ben, heb ik benauwdheidsklachten en een zeurende lichte pijn in mijn long. Heb van de zomer hiervoor al foto’s van mijn longen laten maken en een astmatest gehad. Bij de astma test was ik een twijfelgeval, maar goed, ik blijf wel die pijn in mijn linkerlong houden. En op die foto’s was ook niets te zien. Zodra ik nu in een rokerige ruimte kom, slaat het hele zooitje een beetje dicht. En als ik naar buiten ga trekt het vrij snel weer bij. Maar als ik in een rookruimte ben geweest, zijn de benauwdheidsaanvalletjes de volgende dag wel weer meer aanwezig en dit houdt meestal 2 a 3 dagen aan. De benauwdheidsaanvallen dan. En daarna wordt het weer minder. Wie o wie heeft er nog meer ervaring met benauwdheidsklachten na het stoppen met roken? Groetjes, bobby

  Beantwoorden
  • marian ·

   Hallo Bobby, Ik ben in 2007 gestopt met roken, binnen 3 maanden 25 kg. aangekomen en minder eten. Heb nooit geen trek als ik stop. Daar bij kan ik niemand meer velen die in mijn buurt rookt vanwege de benauwdheidsaanvallen. Daarbij kan ik ook niet meer tegen uitlaatgassen, bepaalde parfums en allergie voor veel voedsel. Het lekkerst voel ik mij thuis daar ik dan die prikkels niet heb. Ben nu voor de 4 de keer gestopt en altijd hetzelfde. Astma, emfyseem en hartritmestoornissen en kilo’s vliegen eraan. Daarbij ook altijd pijn in de longen dan links dan rechts enzovoort. Ik vraag me af wat beter is: roken of 3 verschillende puffers, harttabletten en bloedverdunners. Ben nooit kortademig behalve als ik stop met roken. Andere mensen stoppen, die lopen de marathon en ik kan de trap amper op? Ik ben dus geen goed voorbeeld en denk soms na goed 7 jr. weer te beginnen. Maar het is dan nog moeilijker om te stoppen. Ik adviseer een uitgebreide longfunctie test te laten uitvoeren. Sterkte en groetjes, Marian

 17. jolanda ·

  Hoi allemaal, Sinds ik bevallen ben van mijn dochter heb ik last van pijn op de borst, hoesten en benauwdheid. Alles is nagekeken om longembolie uit te sluiten, waaronder een hartfilmpje. Ik had wel een te hoog cholesterol en de bloeddruk was wat verhoogd. En stress… Maar het is raar, want ik denk niet dat mijn benauwdheid hier vandaan komt. Ik heb het niet constant… het zijn een soort van aanvallen. Als ik op m’n rug lig ‘s avonds in bed krijg ik ineens geen lucht meer; ik moet dan rechtop gaan zitten. M’n oren suizen, wazig zicht, hartslag erg laag (50 slagen per minuut)… ‘t Is ook geen paniekaanval of hyperventilatie. De dokter denkt Tietze, maar ik geloof er niks van! Heb meer het gevoel dat het met slijm te maken heeft op m’n borst, ik voel het zitten als ik ademhaal… en daar word ik dan benauwd van en dan krijg ik steken in m’n bovenrug. het begint ook altijd met op m’n rug liggen of ertegenaan zitten… Een stekende pijn in m’n rug, daarna komt de druk op m’n borstbeen pas, evenals de benauwdheid. Vervolgens ga ik hoesten, van die vastzittende hoest die niet loskomt, althans hetzelfde gevoel… Enig idee wat het is, iemand? Want de huisarts wil geen doorverwijzing geven of een röntgenfoto maken. Dat is überhaupt nog niet gebeurd; men heeft nog helemaal niet naar de spieren/botten in m’n rug gekeken… Wat moet in doen? Ik wil van deze aanvallen af! Gr. Jolanda

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Jolanda, Als je huisarts niets voor je kan betekenen, hoort ‘ie je door te verwijzen. Als ‘ie niets voor je wil betekenen en je niet wil doorverwijzen, zit er denk ik niets anders op dan een second opinion aanvragen bij een concullega van je huisarts. Sterkte, beterschap & groeten, Paul

  • Esther ·

   Beste Jolanda, Is er al naar je slokdarm gekeken? Je klachten komen ook veel overeen met een middenrifbreuk.

 18. nebahat ·

  Goedemorgen allemaal, Ik heb sinds gisterenavond last van me longen en deze straalt door naar mijn maag tijdens het hoesten. Ik krijg het ook meteen benauwd en heb koorts. Ik heb net op internet gekeken en kon eigenlijk geen antwoord vinden. :( Is er iemand bekend met deze klachten? Alvast bedankt allemaal! :)

  Beantwoorden
 19. soussie ·

  Ik heb maar een jaar gerookt, alleen de afgelopen 3 maanden heb ik veel gerookt.Van de week ben ik gestopt met roken, maar ik heb ineens last van mijn longen gekregen. Sinds die tijd kan ik niet goed slapen en ook niet goed denken, wat moet ik eigenlijk nu doen?

  Beantwoorden
 20. rochelle ·

  Ik heb een stekende pijn in mijn long aan de rechter kant, ik heb een hele tijd gerookt en afgelopen juni heb ik dezelfde pijn gehad wat tegelijk was met erg veel hoesten en een piep in mijn lach. Nu heb ik het weer, maar ik heb geen idee wat het is want ik ben ook nog steeds verkouden.

  Beantwoorden
 21. gina ·

  Hallo, Ik heb al 3 weken last van pijn in mijn twee longen en ook last van benauwdheid waardoor ik geen lucht meer krijg en veel moet hoesten daarvan. Zelfs tot ik misselijk word en moet overgeven. Ik heb bij het ziekenhuis foto’s laten maken van mijn longen en ze zagen er niks op, maar nu moet ik terug naar het ziekenhuis voor een verder onderzoek van mijn longen van mijn dokter. Ik hoop dat ze nu wel iets vinden op die scan want ik word er niet vrolijk van. Ik zit echt met ademnood en enorme pijn in mijn longen.

  Beantwoorden
 22. anita ·

  Ik heb nu twee dagen last van mijn longen, samen met misselijkheid, buikpijn en ben ook steeds moe en ik tril veel… moet ik mij hier zorgen om maken? Ik werk namelijk veel dus denk dat ik gewoon overgewerkt ben! Is dat mogelijk?

  Beantwoorden
 23. Laura ·

  Hallo, Ik heb wel eens last van stekende pijn in m’n longen en kan moeilijk ademhalen. Ik sport veel, alleen heb ik er tijdens de sport geen last. Ik ben nu 13 jaar en de dokter zei dat ik ook kans heb om COPD te krijgen, alleen ik wil weten hoe die stekende pijn in mijn longen komt?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Laura, De onderliggende oorzaak van je longklachten kan niemand zomaar van afstand bepalen. In theorie kunnen ze te maken hebben met allergieën, astma, COPD (bronchitis/emfyseem), latente hyperventilatie, een verkeerde ademhalingstechniek, een onderontwikkelde hartlongfunctie etc. Het is echt aan een arts om vast te stellen dan wel uit te sluiten wat er met je longen aan de hand is. Heeft je arts vervolgonderzoek ingesteld of medicijnen voorgeschreven? Dus zijn er vervolgstappen ingepland? Zo niet, dan kun je desgewenst een second opinion aanvragen bij een andere arts. Heel veel sterkte! Groeten, Paul

 24. Roos ·

  Ik ben 45 jaar, en mijn klachten zijn pijn in mijn longen, benauwdheid, moe, veel slapen, kortademigheid. Enig idee wat dit kan zijn? Met vriendelijke groet, Roos

  Beantwoorden
  • Bouillon . ·

   Wel Roos, ik heb hetzelfde ervaren, over 14 jaar en moeten stoppen met werken. Nu is alles terug oké door te veranderen van longarts. Wees niet bang en vraag advies aan verschillende specialisten. Ik ben getransplanteerd van twee longen en ben mijn donor zeer dankbaar, maar misschien is het bij u niet zo ernstig en kan men u met gepaste medicatie genezen wat ik hoop. Beleefde groet, Roger Bouillon

 25. nathalie ·

  Hallo. Ik heb sinds deze middag stekende pijn in mijn longen. In zou zeggen ter hoogte van mijn bh-beugels, maar dan binnenin mijn longen. Niet echt kortademig maar toch eerder zin om niks meer te doen. Ook een beetje een omgekeerde maag… Ik neem sinds twee dagen homeopathische medicatie voor het slapen. Safaran en nog iets… zou het daarvan kunnen zijn? Staat niets van op de bijsluiter. Heb ook veel last van stress en vermoeidheid… daarom die pil. Maar waar die stekende longpijn nu van komt is mij de vraag. Ben geen roker en sport ook niet. Wel een voldoende bewegende job. 27 jaar. Hopend op reacties. Groetjes! Nathalie

  Beantwoorden
 26. Ria ·

  Geachte mensen op dit forum. U heeft altijd recht op een second opinion bij een andere arts, maar mocht u desondanks geen verwijzing krijgen, maar u denkt dat dit wel nodig is… dan kunt u met uw probleem ook nog terecht bij de Geneeskundige heer/vrouw van uw zorgverzekeraar.

  Beantwoorden
 27. Laura ·

  Ik heb in 2011 een longontsteking gehad. Mijn toenmalige arts liet mij röntgenfoto’s maken en ik kreeg een longfunctieonderzoek bij de huisartsenpost, geen uitgebreide dus, mede omdat ik rook. Allebei de onderzoeken met positief resultaat. In de zomer van 2013 heb ik weer last van mijn longen en inmiddels een nieuwe huisarts omdat de vorige na een lange uitval ermee gestopt was. Ik krijg antibiotica en weer worden er röntgenfoto’s gemaakt, en weer is er niets te zien. 2 weken geleden sla ik met een kou die ik opgelopen heb helemaal vast. Ik heb ook erge pijn aan de linkerkant van mijn ribbenkast, van linksachter tot linksvoor. Opnieuw vindt er röntgenonderzoek plaats en weer is er niets te zien; ook krijg ik een antibioticum (Opex) en pijnstillers (Diclofenac), waar ik verschrikkelijke diarree van krijg. Op eigen initiatief maak ik een afspraak bij de fysio, blijk ik een gekneusde rib te hebben van linksachter tot linksvoor. Ik begin me zorgen te maken. Ik maak deze week een nieuwe afspraak omdat ik graag doorverwezen wil worden voor een CAT-scan en een uitgebreid longfunctieonderzoek wil in een ziekenhuis. Hij weigert dit. Ik kan (weer) een longfunctie-onderzoek krijgen bij de assistente, want (zo zei hij het letterlijk): We doen er in Nederland alles aan om de medische kosten omlaag te krijgen. En omdat er op de röntgenfoto’s niets te zien is vindt hij een MRI-scan niet nodig. Ik ben boos weggegaan en heb mijn beklag bij de assistente aan de balie gedaan. Na 3 jaar af en aan klachten op mijn longen… Kan de huisarts deze verwijzing eigenlijk wel weigeren? Graag hoor ik tips wat nu te doen.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Laura, Als een arts geen reden ziet voor een doorverwijzing, dan kan hij deze inderdaad weigeren. Indien alle patiënten eigenhandig zouden mogen bepalen welke onderzoeken men laat uitvoeren, zouden de zorgkosten inderdaad de pan uit rijzen, dus medici moeten ergens een grens kunnen trekken… Wat jij op jouw beurt kunt doen is een second opinion aanvragen bij een andere huisarts om te kijken of die hetzelfde denkt over je longklachten en pijn op de longen. Wellicht levert de tweede mening wel een doorverwijzing op. Groeten & sterkte, Paul

  • Daniella ·

   Hallo Laura, Ik vind jou klachten erg overeenkomen met het syndroom van Tietze. met perioden heb je erge pijn denkend in je longen of je denkt in je hart had soms zelfs het idee dat ik borstkanker had. Het is een chronische aandoening waar geen oorzaak nog behandeling voor is. Pijnstilling helpt ook niet echt. Je hebt dan een ontsteking van het borstbeen waardoor het kraakbeen tussen je ribben ook geïrriteerd raken. Door hoesten of een niesbui kan de klachten behoorlijk verergeren. En omdat je vaak er niet bij stil staat wanneer je een niesbui hebt gehad heb je later in ene veel pijn. Misschien zit ik er helemaal naast, maar goed, misschien toch goed om te weten.

 28. joke ·

  Hallo, Ik heb sinds een twee à drietal weken pijn bij het ademen aan de longen en luchtwegen. Ik sport veel, ga o.a. veel lopen. Bij dit probleem heb ik ook last van mijn sinussen. Maar bij het probleem van mijn sinussen heb ik mij laten vertellen dat het kan dat ik hooikoorts zou hebben. Ik ben ook altijd zeer moe. Enig idee wat het probleem zou kunnen zijn? Groetjes, Joke

  Beantwoorden
 29. Inge ·

  Ook ik had al een tijd stekende pijn aan beide longen. Nu weet ik dat ik FPF (familiare pulmonare fibrose) heb. Ik zeg: altijd foto’s laten maken of een CT-scan als je het niet vertrouwt. Tenslotte voel je je eigen lichaam. Gr. Inge

  Beantwoorden
  • Laura ·

   Zo denk ik er dus ook over. Je voelt het zelf toch het beste.

 30. Bianca ·

  Beste John, Ik ben Bianca en 19 jaar oud. Ik zit ook met dit probleem. Door de pijn kan ik met moeite goed doorademen en kortademig bij inspanning zoals bijvoorbeeld traplopen. Ik heb te horen gekregen dat ik binnenkort opgenomen wordt in heideheuvel, dit is een astmacentrum. Hoe gaat het met jou?

  Beantwoorden
  • peeters Julienne ·

   Hallo meisje, Voor mij is de laatste twee weken ook een verrassing. Ook ik kreeg te horen dat ik astma heb en ook pijn in de linkerlong. Hoesten en heel rap moe. Ik ben het ook moe, letterlijk. Mijn medicatie zou pas werken na twee weken, dus nog wat geduld hebben denk ik dan. Ik ben 65 jaar. Als je me wilt mailen is dat oké, anders veel sterkte. Julienne-peeters@telenet.be… Dikke groetjes van mij.

 31. john tolk ·

  ik heb elke dag wel een keer pyn op myn borst en last van myn longen achter in myn rug en ben kortademig wat te doen

  Beantwoorden

Plaats een reactie