Home » Menselijk lichaam » Blaas & Urinewegen » Pijn in lies: 10 oorzaken & tips om liespijn te verhelpen

Pijn in lies: 10 oorzaken & tips om liespijn te verhelpen

pijn-lies

Op talloze forums is te lezen dat uitzonderlijk veel mensen te kampen hebben met pijn in de lies. Overal lees je vragen & reacties als ‘Wat is de oorzaak van de pijn in mijn liesstreek?’ en ‘Waar komt die plotselinge helse pijn in mijn lies vandaan’? Hieronder vind je 10 mogelijke oorzaken van pijn in je lies en een aantal praktische en effectieve tips om liespijn te verhelpen of te voorkomen… 

1. Pijn in lies door chronische liesblessure

Een chronische liesblessure ontstaat meestal door overbelasting van de gewrichten, spieren, pezen en banden. De pijn die kenmerkend is voor een chronische liesblessure, is zeer langdurig en zelden acuut. De pijn “sluipt” er als het ware in. In eerste instantie treedt pijn door een chronische liesblessure uitsluitend op na intensieve lichaamsbeweging (arbeid, sport e.a.), maar na verloop van tijd ook tijdens bepaalde bewegingen.

Een chronische liesblessure kan veelal worden verholpen d.m.v. specifieke herstellende spier-oefeningen; een fysiotherapeut kan je die leren.

2. Liespijn vanwege bacteriële & virale infecties

Bacteriën en virussen kunnen zich in de liesstreek (blaas, prostaat, zaadballen, urinewegen e.a.) nestelen en vermenigvuldigen. Hierdoor kan een bacteriële of virale infectie ontstaan. Vooral blaasontstekingen en zaadbalontstekingen staan erom bekend dat ze hevige pijn in de lies teweeg kunnen brengen. Hetzelfde geldt voor seksueel overdraagbare aandoeningen en SOA’s zoals chlamydia en genitale herpes.

Een bacteriële infectie kan worden verholpen m.b.v. antibiotica. Voor sommige virale infecties zijn virusremmers beschikbaar.

3. Schimmelinfectie (candida) kan pijn in de lies veroorzaken

Pijn in de lies kan worden veroorzaakt door een schimmelinfectie van de genitaliën. Een genitale schimmelinfectie wordt meestal veroorzaakt door Candida. Een schimmelinfectie kan ontstaan na antibiotica-gebruik, door gebruik van tampons of spiraaltje (tampon-infectie), slikken van de anticonceptiepil (de pil), overmatige stress of zonder aanwijsbare reden. Bij een vrouw spreekt men van candida vaginitis (vaginale schimmelinfectie). Bij een man spreekt men van candida balanitis (schimmelinfectie van de eikelhuid). Bij zowel mannen als vrouwen kan en schimmelinfectie pijn veroorzaken die hevig uitstraalt naar de liesstreek.

Medicijnen zoals Diflucan, Gyno-Miconazol en Gyno-Daktarin kunnen een genitale schimmelinfectie helpen genezen; een huisarts of gynaecoloog kan je hier verder over inlichten.

4. Pijn in de lies kan worden veroorzaakt door een liesbreuk

Een liesbreuk wordt gekenmerkt door een typische “bobbel” in de liesstreek. Een liesbreuk betreft dan ook een uitstulping van het buikvlies in of nabij de lies. Bij een liesbreuk spelen erfelijkheid en aanleg een belangrijke rol. Toch ontstaat een liesbreuk meestal door overmatige druk op de interne buikwand. Druk kan o.a. ontstaan door excessief persen, zwaar hoesten, ernstige gewichtstoename of buitensporig tillen. Aanvankelijk veroorzaakt een liesbreuk een milde, zeurderige pijn. Bij beknelling van de uitstulping (breukzak) kan echter een uiterst scherpe & acute pijn-sensatie ontstaan.

Een liesbreuk dient z.s.m. door een arts te worden gedicht middels enkele hechtingen (en een inwendig, oplosbaar matje).

5. De Ziekte van Bechterew veroorzaakt vrijwel altijd liespijn

De ziekte van Bechterew betreft een haken-vormende gewrichtsontsteking van de wervelkolom. De ontsteking ontwikkelt zich langzaam voort, waardoor men niet op tijd de juiste diagnose stelt en de wervels uiteindelijk de kans krijgen om aan elkaar vast te groeien. Bechterew kan uiteenlopende lichamelijke gezondheidsklachten veroorzaken, waaronder uitstralende (zenuw)pijn in je lies. Vaak gaat Bechterew samen met lage rugpijn, oogontsteking (iritis), zenuwpijn, peesontstekingen en hartklachten.

As je denkt te lijden aan Bechterew, dan is het raadzaam om direct een arts te raadplegen; behandeling bestaat meestal uit ontstekingsremmers, TNF-alpha-blokkers en fysiotherapie.

6. Pijn in lies door overbelasting van de adductoren

De adductoren zijn de spieren die zich aan de binnenkant van de bovenbenen bevinden. De adductoren ofwel adductorspieren zijn verantwoordelijk voor het naar binnen draaien van de bovenbenen. De adductoren zijn kwetsbaar omdat ze relatief gemakkelijk kunnen worden overbelast of geblesseerd. Als een adductorspier wordt overbelast, kan dat leiden tot zeer hevige en intense pijn in de lies. Liespijn wegens adductorenoverbelasting komt bovendien zeer vaak voor.

Adductoren-overbelasting is vaak een kwestie van ingescheurde pezen en spieren; voor herstel is tot 8 weken rust, compressie en rehabilitatie nodig.

7. Nierstenen kunnen helse pijn in je lies veroorzaken

Wanneer bepaalde mineralen en aanverwante stoffen in je urine neerslaan, kunnen er kristalletjes ofwel stenen ontstaan. Nierstenen, ureterstenen en blaasstenen kunnen groot genoeg zijn om te blijven steken in de urinewegen (plasbuis e.a.). Dit kan helse pijn veroorzaken in de liesstreek, met name tijdens het plassen. Pijn door nierstenen wordt ook wel koliekpijn genoemd; deze krampende pijn straalt vaak uit naar onderbuik, lies en geslachtsdelen.

Spierverslappende pijnstillers voor de urinewegen kunnen ervoor zorgen dat een niersteen wordt uitgeplast.

8. Pijn in de lies door slechte c.q. versleten heupen

De kwaliteit van je heupen kan achteruitgaan door toedoen van heup-scheefstand, heupfractuur (breuk) of heupartrose (gewrichtsslijtage). Als de kwaliteit van je heup slecht is, kan deze intense pijn veroorzaken. Heup-gerelateerde pijn kan – onder andere of uitsluitend – voelbaar zijn in je liesstreek. Slechte heupen worden doorgaans gekenmerkt door pijn, stijfheid en moeilijk kunnen lopen.

Als heupklachten (scheefstand, breuk of slijtage) pijn in de lies veroorzaken, dan dien je hulp in te schakelen van een fysiotherapeut, manueel therapeut of orthopeed.

9. Bekkeninstabiliteit kan hevige lies-pijn teweegbrengen

Onder zwangere vrouwen is bekkeninstabiliteit een universele kwaal. Zwangerschapshormonen zorgen er namelijk voor dat de heupgewrichten verder uit elkaar gaan staan, het kraakbeen zachter wordt en de bekkenbanden zich ontspannen, zodat de ongeboren baby kan indalen. Helaas wordt je bekken hierdoor behoorlijk instabiel, waardoor o.a. pijn in je lies kan ontstaan. Doorgaans geldt: hoe instabieler het bekken, des te erger de liespijn.

Bekkeninstabiliteit (en daarmee liespijn) kan overigens ook ontstaan door een valpartij of bij hormonale veranderingen tijdens de menopauze/overgang.

10 Pijn in lies vanwege obstipatie / constipatie

Bij problemen met de onderste helft van je spijsverteringskanaal (maagdarmstelsel), kan de diep liggende buikspier –ook wel de psoas genoemd– zwaar op je darmen drukken. Dit gebeurt vooral bij verstoppingen van de darmen (obstipatie/constipatie). De pijn die ontstaat doordat de psoas je darmen verdrukt, kan hevig uitstralen naar de liesstreek. Zodoende kunnen darmklachten een scherpe pijn in de lies teweegbrengen.

Obstipatie en daarmee gepaard gaande liespijn kun je verhelpen door meer water te drinken, meer vezels te eten en voldoende aan lichaamsbeweging te doen.

Tot slot

Pijn in de lies of pijn in de liesstreek kan tevens worden door zenuwaandoeningen, lage rugklachten, gebrekkige sacro-iliacale (SI) gewrichten en prostaat- en baarmoederhalskanker (tumoren). Heb jij ervaring met pijn in je lies of pijn in de liesstreek? Laat dan a.u.b. hieronder je verhaal achter! Wellicht help je hiermee lotgenoten die de oorzaak van hun lies-pijn nog niet hebben achterhaald.

Deel jouw vragen, bevindingen en opvattingen m.b.t. pijn in de lies in een reactie hieronder!

159 reacties op “Pijn in lies: 10 oorzaken & tips om liespijn te verhelpen”

 1. Lodrico ·

  Ik heb pijn in mijn rechter lies en de pijn loopt tot onder mijn knie en ook in mijn dijbeen en achter op mijn rechter heup, maar de hevigste pijn heb ik in mijn lies en boven mijn rechter heup. Vooral bij het liggen… en hoe ik dan ook probeer te liggen op mijn beide zijden of op mijn rug en buik… Ook kan ik mijn rechter been niet op het linker been leggen, want dan voel ik een hevige pijn in mijn lies en die gaat tot in mijn kuit branden. Soms moet ik om een beetje van de pijn te bekomen op mijn handen en knieën hurken. En ook als ik op bed lig en op mijn zij ga liggen, voel ik hevige pijn bij het draaien. Het is net alsof ik met een mes wordt gestoken achter op mijn rechter heup en dit gebeurt al meer dan 2 a 3 jaren. Ik heb veel stress want weet niet meer wat ik moet doen.

  Beantwoorden
 2. Antje ·

  Wachten duurt lang als je pijn hebt… Op 1 september uitslag urinekweek en ik ben af en toe helemaal klaar met de pijn in mijn rechter lies. Soms ben ik er misselijk van en weet ik niet meer hoe ik moet zitten of liggen. Ik loop dan maar weer wat rond en ga naar het toilet om de druk te verlichten. ‘s Nachts word ik wakker van de pijn en moet erg nodig plassen en overdag lijkt het alsof ik na elk glas drinken direct moet plassen. Mijn blaas maakt salto’s en mijn lies bonkt erop los. Ik ben er zo klaar mee. Zo dit wilde ik ff kwijt… Ben maar eens gaan googelen en zag deze site voorbijkomen. Het kan van alles zijn zag ik wel. Mijn huisarts denkt niet aan nierstenen, dan zou ik op de kop staan van de pijn… Ahummm ik hang soms op de bank met mijn benen omhoog om de pijn te verlichten, is dat wat ze bedoelen? Mijn gynaecoloog (ik heb endometriose) denkt wel nierstenen en zij heeft urinekweek aangevraagd omdat er bloedspoortjes in urine zaten. Dus nu afwachten.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Antje, Dit zouden inderdaad best weleens koliekpijnen door nierstenen kunnen zijn. Maar bijvoorbeeld ook verklevingen en/of ontstekingen door toedoen van de endometriose. Sowieso kan ook een niet aan endometriose gerelateerde ontsteking (hevige blaasontsteking c.q. urineweginfectie of eileiderontsteking) de boosdoener zijn. Urine testen op antistoffen en ontstekingswaarden lijkt me inderdaad de weg om te bewandelen, maar wel balen dat dat zo lang moet duren… Sterkte in ieder geval!

 3. Emma ·

  Anderhalve week geleden heb ik een potje voetbal gespeeld met vrienden, normaal speel ik geen voetbal maar sindsdien heb ik bij verkeerde bewegingen pijn bij mijn rechter lies. Heuveltjes oplopen is pijnlijk en wat ik al zei verkeerde bewegingen maken is ook erg pijnlijk! Ik weet niet of ik hiermee naar de dokter moet of dat ik gewoon eventjes rustig moet wachten en kijken of de pijn weggaat? Iemand een idee? Groetjes, Emma

  Beantwoorden
  • Ger ·

   Hallo Emma. Als sportmasseur heb ik helaas hier veel mee te maken. De enige oplossing hiervoor is de eerste 2 dagen rust houden, daarna strekken en kantelen van je bekkenbodem. Hiermee bedoel ik je voet naar achteren plaatsen tot je niet verder kunt en dan heel voorzichtig je bekken naar voren duwen. Dit doe je een keer of vijf en dit twee keer per dag. Ook kun je de pijn verzachten door het gebruik van Perskindol, dit is een vloeistof die je op de pijnlijke pees smeert. Maar pas op dat je niet te ver gaat (richting je schede), het brandt namelijk erg. En was daarna je handen goed. Ik heb hier goede ervaring mee. Succes!

Plaats een reactie