Home » Klachten » Pijn onderbuik: 15 oorzaken & oplossingen bij lage buikpijn

Pijn onderbuik: 15 oorzaken & oplossingen bij lage buikpijn

Lage buikpijn ofwel pijn in je onderbuik betreft meestal pijn vanuit je darmen, nieren of blaas. Daarnaast kan er bij vrouwen pijn ontstaan vanuit de baarmoeder of eierstokken en bij mannen vanuit de prostaat.

Soort & locatie pijn onderbuik

Een arts zal eerst vragen wat de aard van je buikpijn is, oftewel hoe je de pijn ervaart en hoe de pijn aanvoelt. Zo kan pijn in de onderbuik krampend, stekend, zeurend, bonzend of brandend aanvoelen. Daarnaast is er veel af te leiden uit de locatie van de pijn. De richtlijn voor pijn in je onderbuik is als volgt:

 • Pijn rechtsonder in je buik komt meestal van je dikke darm of je blinde darm. Bij vrouwen kan pijn in de rechter onderbuik soms ook van de eierstok komen.
 • Pijn midden-onder in je buik (rond de navel) wijst bij vrouwen meestal op problemen met de blaas of baarmoeder en bij mannen op prostaatklachten.
 • Pijn linksonder in je buik hangt meestal samen met de dikke darm, maar soms ook met de eileiders of eierstokken.

Mogelijke oorzaken van pijn in de onderbuik…

Enkele voorbeelden van oorzaken die pijn in je onderbuik ofwel lage buikpijn kunnen veroorzaken, zijn:

1. Buikgriep

Buikgriep is een verzamelnaam voor symptomen die worden veroorzaakt door een ontsteking (doorgaans virale darminfectie) van de slijmvliezen van je maagdarmstelsel. Meestal is er sprake van lage buikpijn, verminderde eetlust, diarree, braken en/of koorts. Deze symptomen kunnen echter ook het gevolg zijn van een bacteriële voedselvergiftiging.
> Lees meer

2. Blaasontsteking

Pijn in de onderbuik wordt bij vrouwen in veel gevallen veroorzaakt door een (chronische) blaasontsteking. Een blaasontsteking betreft meestal een bacteriële infectie van het blaasslijmvlies. Bij een blaasontsteking is vrijwel altijd sprake van een branderig gevoel bij het plassen en vaak ook van vaginale afscheiding.
> Lees meer

3. Voedselallergie

Pijn in je onderbuik wordt heel vaak veroorzaakt door een voedselallergie of voedselintolerantie. Zo kun je hevige, lage buikpijn krijgen als je de eiwitten in bijvoorbeeld koemelk, soja, vis, schaaldieren, noten, pinda’s, sesam, varkensvlees, gluten, eieren of schaaldieren niet goed kunt verdragen. Als je vaak last hebt van pijn in je onderbuik, is een allergietest dus raadzaam.
> Lees meer

4. Blindedarmontsteking

Een blindedarmontsteking betreft meestal een bacteriële infectie van het wormvormig aanhangsel (appendix) van de blindedarm. Soms wordt een ontsteking van de appendix pas laat opgemerkt, waardoor deze met spoed operatief moet worden verwijderd.

5. Galstenen & nierstenen

Mineraalzouten in de urine kunnen kristalliseren en zogenaamde “stenen” vormen. Vooral galstenen en nierstenen kunnen hevige, stekende pijn in de onderbuik veroorzaken. Soms worden stenen uiteindelijk uitgeplast, soms moeten ze operatief worden verwijderd.
> Lees meer

6. Nierbekkenontsteking

Bij een nierbekkenontsteking is de wand van het nierbekken ontstoken, wat hevige pijn in de onderbuik teweegbrengt. Een nierbekkenontsteking ontstaat meestal door een schadelijke bacterie. Een nierbekkenontsteking kan vrij gemakkelijk overslaan op de nieren, blaas en/of urineleiders.

7. Maagzweerperforatie

Een maagzweer veroorzaakt doorgaans pijn in de maag, dus in de bovenbuik. Als een maagzweer de onderkant van de maag of de twaalfvingerige darm perforeert, kan er echter ook hevige pijn in de onderbuik ontstaan.
> Lees meer

8. Obstipatie (darmverstopping)

Men spreekt van obstipatie als de darm verstopt is geraakt door harde en/of droge ontlasting. Als obstipatie lang aanhoudt, kan hevige pijn in de onderbuik ontstaan. Obstipatie wordt daarnaast gekenmerkt door problemen met de stoelgang en een opgeblazen gevoel.
> Lees meer

9. Cyste in baarmoeder of eierstok

Een cyste in de baarmoeder of eierstok (zoals bij endometriose) hoeft geen klachten te veroorzaken. Een cyste kán echter hevige tot ondraaglijke lage buikpijn veroorzaken. Vaak is er dan ook sprake van hevige griepverschijnselen zoals koorts en eventueel van vaginale afscheiding en/of bloedingen.
> Lees meer

10. Menstruatiepijn & ovulatiepijn

Veel vrouwen ervaren hevige pijn in de onderbuik tijdens bepaalde periodes in de menstruatiecyclus. Zo kan lage buikpijn optreden tijdens de ongesteldheid (menstruatiepijn) en tijdens de eisprong (ovulatiepijn). Lage buikpijn kan overigens ook optreden tijdens bevruchting, innesteling en zwangerschap.

11. Buikvliesontsteking

Een buikvliesontsteking betreft meestal een bacteriële infectie van het buikvlies. Dit kan zeer hevige buikpijn veroorzaken. De pijn wordt doorgaans erger als je zucht of op je buik klopt. Een buikvliesontsteking is levensgevaarlijk en een operatieve ingreep is dan ook vrijwel altijd noodzakelijk.

12. Ziekte van Crohn

De Ziekte van Crohn is een relatief zeldzame, chronische ontsteking van het darmkanaal die gepaard gaat met hevige pijn in de onderbuik. Meestal zijn de dikke en/of dunne darm het slachtoffer. Naast lage buikpijn is er vaak sprake van chronische diarree, vermagering en allerlei darmklachten.

13. Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) ofwel spastische darm is een chronische darmstoornis waarbij de darmen verkeerd bewegen. Hierdoor ontstaan problemen met de darmwerking en de stoelgang, evenals pijn in de onderbuik.
> Lees meer

14. Eileiderontsteking

De boosdoener is meestal een bacterie die via de vagina in de eileiders terecht is gekomen. Soms sluipt een eileiderontsteking er langzaamaan in, maar de ontsteking kan ook zeer abrupt en heftig verlopen… met zeer hevige pijn in de onderbuik en hoge koorts tot gevolg.

15. Tekort aan ijzer, vitamine B & vitamine D

Een tekort (of overschot) aan het mineraal ijzer, vitamine B-complex en/of vitamine D kan pijn in je onderbuik veroorzaken. Deze voedingsstoffen zijn namelijk nodig voor een optimale darmwerking en voedingsstofopname door de darmwand.
> Lees meer over vitamine B
> Lees meer over vitamine D

Tot slot

Als jij regelmatig te kampen hebt met pijn in je onderbuik oftewel lage buikpijn, dan zou het best weleens kunnen dat jouw klachten worden veroorzaakt door één van bovenstaande afwijkingen en ziekten. Hopelijk helpt deze informatie over pijn in de onderbuik jou verder om van je buikpijn af te komen!

Als je twijfelt, ga dan altijd voor de zekerheid naar je huisarts en leg hem jouw vermoedens voor. Wellicht schrijft hij medicijnen (pijnstillers, ontstekingsremmers of antibiotica) voor of verwijst hij je door voor een allergietest, urinetest of bloedonderzoek.

Heb jij vragen of opmerkingen over pijn in je onderbuik? Laat dan hieronder je reactie achter!

Reacties & Vragen

 1. liesje ·

  Hallo, Ik ben 14 jaar en heb last van me onderbuik (vooral als ik er op druk). Ik ben al met mijn ouders naar de huisarts geweest en een urine/bloed test maar alles was ‘oké’ ik snap er niks van en ik ben al ongesteld geweest, dus dat kan het niet zijn. De pijn is nu ook naar mijn rug gegaan, maar ik denk dat ik de huisarts zal lastigvallen en dat er weer niets is. Weet u misschien wat dit is? Gr. Liesje

 2. Lauri ·

  Hallo, Ik heb sinds 26 maart last van buikpijn op midden-onder de navel. Ik zou ongesteld worden maar ik ben al twee maanden niet ongesteld geweest. Het is een zeurend pijn als ik bijvoorbeeld bepaalde positie doe of zit dan voel ik dat. Ik ben soms misselijk dat ik ga kotsen maar ik kots niet. Ik heb zwanger test gedaan en het was negatief. Soms heb ik pijn overal in mijn lichaam door die pijn vanuit mijn buik. Dan neem ik paracetamol en dat is meestal ‘s ochtend. Ik heb bijna 4 jaar lang de prikpil gebruikt tot augustus 2012. Ik hoorde allang ongesteld te worden daarna maar ik was pas op 28 jan 2014 voor de eerst ongesteld. Daarna ieder eind van de maand vanaf de 25ste of 26ste van de maand heb ik last van buikpijn en soms kramp. Maar ik word niet ongesteld en ik ben ook niet zwanger volgens de zwangerschapstest. Weet iemand wat de oorzaak van de buikpijn kan zijn? Ik moet pas op 18 april naar de gynaecologe en dat is balen!

 3. Louisa ·

  Hallo, Ik ben Louisa en ik ben 14 jaar. Ik heb laatste tijd pijn aan mijn onderbuik, als ik ga liggen bijvoorbeeld. En ik voel me verder wel gezond. Kan iemand mij vertellen wat dit is? Alvast bedankt!
  M.v.g. Louisa

 4. romy ·

  Hallo! Ik heb sinds 2 jaar een vage pijn rechts onder in mijn buik. Het verdwijnt, maar komt ook telkens weer terug. Ik woon nu in Duitsland en ben al twee keer naar een gynaecologe geweest die alles heeft onderzocht (niets gevonden) en naar een huisarts die mijn buik heeft gevoeld, maar ook niets geks aantrof. Toch vind ik het gek! Of moet ik me maar gewoon niet druk maken erom?

  • joke ·

   Dag Romy… Net als jij heb ik al twee jaar hevige, ondraaglijke pijn rechts in mijn onderbuik. Ik ben twee jaar geleden binnen gegaan bij de Spoedeisende Hulp omdat ik het niet meer kon houden… Ben onderzocht, echo’s van mijn buik laten nemen, bij 2 gynaecologen geweest, niks hielp. Er werd mij naderhand verteld dat ik een bacterie had. Deze werd behandeld en nadien was de pijn even weg. Ondertussen heb ik sinds een week de pijn terug en gaat ze opnieuw niet meer weg. Morgen ga ik naar mijn huisarts om een uitstrijkje te laten nemen. Als ik me niet vergis, heette deze bacterie Gardnerella. Misschien moet je ook eens laten onderzoeken of je dit ook hebt, al hoort het normaal niet bij de bacterie, je weet nooit. Hoop dat je er iets aan hebt.

   ·
 5. theo ·

  Mijn dochter kampt al enige tijd met veel klachten: hoofdpijn, trillende lichaamsdelen, slecht slapen van de pijn in haar onderbuik. Het beste gaat het ze af als ze staat of loopt; liggen is pijnlijk. Door deze klachten is ze al 6 kg afgevallen in 3/4 jaar. Terwijl ze normaal eet en drinkt. Om hopeloos van te worden! Onderzoeken leveren tot nog toe niet veel op. Kan dit gewichtsverlies te maken hebben met die pijn in de onderbuik?

  • Paul ·

   Beste Theo, Ik ben geen arts, dus voor medisch advies zul je echt naar je huisarts moeten gaan. Vanuit gezond verstand lijkt het me hartstikke logisch dat buikklachten en gewichtsverlies hand in hand kunnen gaan. Het zijn immers je darmen die voedingsstoffen absorberen, en als daar iets misgaat, kan zowel buikpijn als gewichtsafname optreden. Waar bevindt de pijn zich precies? En waar is je dochter zoal op onderzocht? Zijn baarmoeder en eierstokken onderzocht op verklevingen of cysten? En zijn galblaas en galwegen gecontroleerd op ontstekingen en/of vastzittende galstenen? Heel veel sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul

   ·
 6. kirsty ·

  Hallo, Ik ben al 3 weken niet ongesteld geworden terwijl ik wel veel buikpijn heb. En ik heb sinds deze 3 weken hele erge steken links in mijn onderbuik, maar ik kan niet zwanger zijn. Weet iemand wat heb kan zijn? Ik hoop dat iemand er antwoord op heeft…

 7. Denise ·

  Ik heb al vanaf mijn jeugd Marlevon gebruikt. Vorig jaar heb ik het B-merk genomen om eens te proberen.. Ik kreeg hier veel afscheiding van. In januari heb ik weer gekozen voor Marvelon. Nu heb ik in de 3 strips al 2x een minuscuul slijm/lichtroze afscheiding gehad. Dit was beide keren in de laatste week van de pil. Bij de laatste keer heb ik voordat de afscheiding kwam zeurende pijn gehad in mijn onderbuik. Dit is weer overgegaan. Heeft dit te maken met het 2x wisselen van de pil? Wie heeft dit ook?

 8. Eline ·

  Heb in oktober 2013 een poliep laten verwijderen uit mijn baarmoeder. Sinds de dag van de operatie tot nu vier maanden verder hevige onderbuik klachten en constant. Ze hebben een MRI, bloedonderzoek en echo gedaan, maar vinden niks en mijn klachten zijn zo erg dat ik niet meer slaap. Tijdens mijn slaap met het draaien in bed lijkt het alsof mijn buik eruit scheurt, zo heftig… met al vier maanden misselijk en heb een dikke onderbuik die niet meer naar het oude gaat. Ik lijk wel vier maanden zwanger. Kan niet meer bukken of op mijn buik liggen… stofzuigen gaat niet meer enz. Mijn vraag is nou eigenlijk: kan ik aan mijn huisarts vragen of ik naar een academisch ziekenhuis mag? heb ik daar daar recht op? Ben doodmoe van de pijn, kan ook niet meer werken. Het enige wat ik wil is van de pijn af, meer niet. En als de huisart jou naar een psycholoog stuurt vanwege de pijn klopt er iets niet…

  • Paul ·

   Beste Eline, Als een huisarts geen oorzaak kan vinden van de pijn, gaat ‘ie er wellicht van uit dat de pijnklachten van psychogene aard zijn, vandaar de psycholoog. Je hebt niet per se ‘recht’ op een doorverwijzing naar een academisch ziekenhuis, maar je mag er natuurlijk wel op aandringen. Vraag er gewoon expliciet om. Waar je wel recht op hebt is een second opinion van een andere huisarts. Als je geen doorverwijzing krijgt van huisarts 1, probeer het dan bij huisarts 2. Hoe dan ook heel veel sterkte en beterschap. Het klinkt in ieder geval niet alsof je klachten psychisch zijn, vooral niet omdat ze ontstaan zijn na een operatie. Groeten, Paul

   ·
 9. Iris ·

  Ik heb sinds twee weken steken rechts onder in mijn buik. Dit is heel onregelmatig en soms doet het heel veel (soms valt het ook best mee). Na een half uurtje gaat dit vaak weer over. Ik ben ook vaak misselijk. Mijn bloed en urine is getest, maar hier was niks abnormaals aan. Zal ik ook voor een echo gaan? Of weet iemand wat dit is?

  • Paul ·

   Beste Iris, Deze lage buikpijn kan bijvoorbeeld te maken hebben met een galsteen, een prikkelbare darm of een probleem met de eierstok. Omdat er zo veel verschillende organen en weefsels in de onderbuik gelegen zijn, is de oorzaak doorgaans moeilijk aan te wijzen zonder diepgaand onderzoek. Indien de pijn in de onderbuik niet vanzelf overgaat, zou ik er dan ook absoluut voor kiezen om vervolgonderzoek te laten doen. Pijn is immers een waarschuwingssignaal van je lijf om te vertellen dat er iets niet in orde is vanbinnen. Sterkte ermee! Groeten, Paul

   ·
  • Patricia ·

   Hee, Ik heb ook hele erge steken gehad in me rechter onderbuik. Uit mijn bloed kwam daarvoor ook niks. Het was bij mij ook onregelmatig en als ik erop duwde was ik ook behoorlijk misselijk. Uiteindelijk was de ontsteking in me blindedarm zo ver dat ik amper kon lopen en in de auto alle heuveltjes pijn deden. Ik ben toen geopereerd aan me blindedarm. Misschien is de ontsteking bij jou ook nog niet zichtbaar? Succes!

   ·
 10. Danielle ·

  Hallo, Ik heb 2 jaar lang OxyContin van 50 mg gehad, vanwege mijn gewrichten. Daardoor had ik een enorme verstopping. Na een maand heeft het ziekenhuis me 1.5 week opgenomen omdat bleek dat heel m’n darmen hartstikke vol zaten. Daar zijn ze ook acuut gestopt met de OxyContin. Toen mijn darmen leeg waren hebben ze nog een CT-Scan gemaakt, omdat de pijn niet over ging. Daar konden ze niks op zien, alleen dat mijn darmen veel langer waren als bij een ander. Nu ben ik 1.5 maand verder, nog steeds harde opgeblazen buik. En ontzettend veel pijn in de navelstreek en de gehele onderbuik. Nu zei mijn huisarts: Ik wil dat je naar een ander ziekenhuis gaat want dit kan niet normaal zijn. Zoiets heb ik hem nog nooit horen zeggen, meestal moet je daar om vragen. Dus nu maak ik me best zorgen, zeker nu hij zegt dat hij het niet vertrouwd. Ik loop er nu al zolang mee en ik heb het nu eigenlijk wel helemaal gehad. Ik wil nu wel eens gehoord en geholpen worden.

 11. hendrik ·

  pijn in de onderbuik. Geen steken of zo. Voelt aan als een soort spierpijn.

  • henk ·

   Dit heb ik ook! Vooral bij het zitten en opstaan enorme pijn in de onderbuik. Maar ook als ik buikspieroefeningen deed. Ben ten lange leste naar de huisarts gegaan. Volgens hem problemen bij de aanhechting van de buikspieren. Moest overgaan met rusten…

   ·
 12. johan ·

  Hallo, Ik heb sinds een jaar of twee regelmatig met tussenpozen hevige pijn in mijn onderbuik rechts. De klachten komen meer voor tijdens regen of koude dagen. Ik heb er een jaar mee gelopen zonder huisartsbezoek, maar kon de pijn op den duur niet meer verdragen. Vervolgens toch mijn huisarts een bezoek gebracht en verteld over de aanhoudende pijn in mijn onderbuik. Ik ben verwezen voor bloedonderzoek en een echo. Uit bloed en echo kwam geen resultaat voor wat betreft de oorzaak van de hevige pijn. Dus maar antibiotica meegekregen voor de pijn. Ik moet wel zeggen dat ik daarnaast ook een roker en regelmatige drinker ben. Wie heeft ook zulke klachten en kan mij vertellen wat dit is? Dank alvast voor jullie reacties.

 13. D ·

  Hey, Ik had is een vraagje. Ik heb regelmatige aanhoudende steken in mijn onderbuik, links, sinds een week geleden na mijn periode. Ik kan makkelijk plassen, maar heb altijd al problemen gehad met de stoelgang (heel moeilijk en hard of juist loperig). Zwanger kan ik ook zeker niet zijn. Ik durf niet naar de dokter, want die kijkt altijd raar op als ik met iets nieuws kom. Wat kan dit volgens jullie zijn?

  • Assia ·

   Ik heb hetzelfde probleem, steken in de onderbuik. En gelukkig heb ik vandaag een doorverwijzing voor een echo gekregen van de huisarts. Ik ben zenuwachtig, mandag ik heb die afspraak.

   ·
 14. As ·

  Hallo, Leuke en leerzame site. Ik heb dus sinds kort pijn aan het linker gedeelte van mijn onderbuik; het is geen aanhoudende pijn? Het komt en gaat. Soms voel ik de pijn ook aan mijn rug en soms gaat het ook verder naar beneden. Ik vraag mij af wat dit is, moet ik mij zorgen maken? Vriendelijke groeten, As

 15. Anoniem ·

  Hallo, Ik heb PDS, echter heb ik soms plotseling mega veel buikpijn in de onderbuik en die is dan ook hard. Hoort dit ook bij PDS? Wat kan dit zijn (zwanger is het in ieder geval zeker niet). Meestal is het na een halfuur tot een uur wel weer over. Meestal als ik naar de wc ga is de PDS na 3 kwartier wel weer voorbij, maar die buikpijn met harde buik is anders en komt ook niet zo vaak voor.

 16. Anne ·

  Ben 5,5 weken zwanger en heb pijn rechtsonder in m’n buik, wat doortrekt naar m’n rug (zeurderig) en wat licht bloedverlies. Dit is echt minimaal en bruin, wat kan dit zijn?

  • NaNa ·

   Ik heb nu precies dezelfde klachten als jij. Ben nu net 5 weken zwanger en heb last van bruine afscheiding, zeurende pijn in de onderbuik (rechts) en rug. De pijn lijkt een beetje op ovulatiepijn (ik herken de pijn). Hoe is het bij jou afgelopen? Ik ben nu namelijk best bezorgd. Hoop dat je me kan helpen! Groetjes, NaNa

   ·
 17. Pa ·

  Ik heb sinds gisteren last van steken in mijn linkerzij, maar vandaag zijn er ook steken rechtsonder in mijn buik bij gekomen. Soms heb ik ook wel last van misselijkheid. En soms doet het ook zo’n pijn dat ik mezelf als een bolletje oprol.

  • Paul ·

   Beste Pa, Dit zou een teken kunnen zijn van galstenen. Het lijkt me niet onverstandig om hier even mee langs de huisarts te gaan. Sterkte & beterschap! Groeten, Paul

   ·
 18. Nico ·

  Hallo, Ik heb sinds ongeveer 3 weken elke ochtend last van buikpijn. Het voelt alsof er een harde bal in mijn buik zit, mijn buik voelt erg hard aan en als ik op mijn linkerzij ga liggen verschuift de pijn naar links en als ik op mijn rechterzij ga liggen verschuift de pijn naar rechts en als ik op mijn rug lig dan doet heel mijn buik pijn. Ik probeer dan te ademen om mijn buik zo een beetje op te blazen, maar dat lukt dan niet. Hij blijft erg gespannen en hard. Mijn ontlasting gaat gewoon goed, en de pijn komt bijna elke ochtend terug. Alvast bedankt.

 19. Diana ·

  Hallo, Sinds een week heb ik heftige buikpijn. Maar de buikpijn zit linksonder in mijn buik. Zelfs als ik moet plassen doet het ontzettend pijn. Mijn buik is opgeblazen en het voelt erg rommelig aan. Zou dit een spastische darm kunnen zijn? Alvast bedankt voor reactie. Groetjes, Diana

 20. colleen ·

  Hey, Ik ben 15 jaar en ik heb net hele erge pijn aanvallen gehad, links onder in de buik. Het deed zo’n pijn dat ik niet meer durfde en kon bewegen. Weet u misschien hoe dit kan of wat het kan zijn? Owja, ik zit aan de ‘slik’ pil en die ben ik wel vergeten in te nemen een paar dagen, dus ik ben wat eerder ongesteld geworden dan dat het normaal hoort te gebeuren. En ook heb ik vaak last van verstoppingen. Maar deze pijn was duidelijk erger. En als ik op de plek druk, doet het ook zeer. En ik voel ook allemaal lucht erin. Is het gewoon een verstopping of misschien een ontsteking? Help alstublieft! Alvast bedankt voor een reactie.

  • Paul ·

   Beste Colleen, Het is eigenlijk niet of nauwelijks te bepalen wat er aan de hand is. Het kunnen inderdaad je darmen zijn (verstopping) e.a., maar bijvoorbeeld ook je galblaas/galwegen (galsteen o.i.d.) of baarmoeder/eierstokken (menstruatiepijn o.i.d.). Mochten de aanvallen zich nogmaals voordoen of mocht je je zorgen maken, bel dan (in overleg met je ouders) alsjeblieft even naar je huisarts. Sterkte & groeten, Paul

   ·
 21. sandra ·

  Hoi, Vorig jaar heb ik tijdens een vakantie in het buitenland een voedselvergiftiging opgelopen. Heel ziek geweest en vanaf dat moment heb ik last van mijn darmen (ontlasting erg wisselend en opgeblazen gevoel). Ik ben toen bij de huisarts geweest en zonder ook maar te testen op een bacterie vertelde ze dat ik Prikkelbare Darm Syndroom heb. Ik heb toen Moviprep gehad om de darmen helemaal leeg te maken en daarna tijdelijk psylliumvezels. Dit heeft mij heel goed geholpen en heel lang geen klachten gehad. Alleen nu heb ik sinds 5 weken last van misselijkheid iedere dag met vlagen, rondom mijn navel heb ik last van een zeurende pijn als ik druk, krampjes in de buik en moe. Mijn ontlasting is wel nog steeds goed. Ik heb al een zwangerschapstest gedaan en die was negatief. Kan dit ook PDS zijn?

  • Paul ·

   Beste Sandra, Ik vind het eigenlijk best wel vreemd dat er PDS wordt vastgesteld na een bacteriële darminfectie. PDS wordt eigenlijk alleen gediagnosticeerd indien je voldoet aan een X-aantal symptomen en de achterliggende oorzaak van je darmklachten niet kan worden achterhaald. Omdat de oorzaak bij jou bekend was (buikgriep/voedselinfectie) is PDS dus eigenlijk helemaal niet van toepassing. PDS is ook een chronische darmstoornis, dus als je heel lang geen klachten hebt gehad is er per definitie geen sprake van PDS. Of je huidige klachten te maken hebben met PDS is eigenlijk geen interessante vraag omdat PDS dus in feite niks anders is dan een sticker die opgeplakt wordt als men niet weet wat er precies mis is met je darmen. Bovendien lijkt het me heel stug dat je buikklachten van toen te maken hebben met een bacteriële voedselvergiftiging van toen. In principe zou het van alles kunnen zijn. Als je ontlasting goed is, zou je eerder denken aan gal, eierstokken of baarmoeder dan aan de darmen. Ik ben overigens geen arts, dus het enige wat ik doe is met je mee denken… Als je je zorgen maakt lijkt het me raadzaam om even contact op te nemen met je huisarts. En desnoods een second opinion aanvragen voor wat betreft je PDS. Sterkte & groeten, Paul

   ·
  • maroes ·

   Hoi Sandra, Ben je met deze klachten al bij de huisarts geweest? ik heb namelijk precies dezelfde klachten i.v.m. pijn in de onderbuik en moet morgen naar de huisarts. was benieuwd wat er bij jou was vastgesteld. Groeten, Maroes

   ·
 22. roy ·

  Hallo. Mijn vriendin heeft al een paar dagen heel erg veel last van haar buik aan de rechterkant. Het is zo erg dat het zelfs naar de rug is toegegaan. Haar buik voelt hard aan en is opgezwollen. Ze is ook veel misselijk en als ze goed ademhaalt doet het pijn. Ze loopt ook al moeilijk omdat dat zelfs pijn doet. Ik ben heel erg bezorgd en weet niet zo goed wat ik moet doen. Kan iemand mij raad geven? Met vriendelijke groet, Roy

  • Paul ·

   Echt niet denigrerend of bekritiserend bedoeld, maar ik verbaas me er soms over dat er bij dit soort heftige pijnklachten niet eerder contact wordt opgenomen met een arts. Een telefoontje kan al volstaan… Als je huisarts je naar aanleiding van een telefoontje zou vragen om langs te komen voor een consult, dan zou je bovendien mogen aannemen dat dit uitermate raadzaam is. Bel desnoods naar de Spoedeisende Hulp indien de pijn echt niet te verdragen is en je je zeer ernstig zorgen maakt. Vooral als je geen idee hebt van de achterliggende oorzaak. Het kan natuurlijk om iets relatief onschuldigs gaan zoals een tijdelijke darmverstopping (obstipatie), maar wat als er sprake is van een blindedarmontsteking of een vastzittende galsteen? Het lijkt me handig om een arts een inschatting te laten maken van dit soort situaties en er niet te lang mee te blijven rondlopen. Nogmaals: dit is niet bedoeld als terechtwijzing, maar als algemene tip.

   ·
 23. lian ·

  Hallo, Ik ben ruim 5 weken zwanger. Vanmorgen stond ik op met een stekende pijn in het midden van mijn onderbuik, bij de schaamstreek en ernaast. Zou dit erg zijn of hoort dit bij de zwangerschap?

  • Paul ·

   Beste Lian, Dat is eigenlijk niet te zeggen zonder dat de achterliggende oorzaak van de pijn bekend is. Ik neem aan dat je je zorgen maakt; in dat geval zou ik telefonisch contact opnemen met een medisch deskundige die bekend is met je situatie (huisarts, verloskundige of gynaecoloog). Heel veel sterkte! Groeten, Paul

   ·
 24. jelena ·

  Hallo, Ik heb al heel lang pijn aan m’n onderbuik en de linkerkant van m’n bovenbuik het is af en toe zo hevig dat ik bijna niet kan lopen en nauwelijks kan rennen. Ik ben al naar de dokter gegaan, maar die heeft ook niet veel kunnen doen. De afgelopen dagen is de pijn ook doorgetrokken rond m’n navel en het doet pijn als ik op m’n buik lig tijdens het slapen. En ik ben net 16. Alvast bedankt! GR. J.

  • Paul ·

   Beste Jelena, Bij dames heeft chronische pijn in de onderbuik vaak te maken met eierstokken, darmen, blaas, baarmoeder of gal(blaas). Heeft je huisarts je doorverwezen voor vervolgonderzoek, medicatie voorgeschreven of anderszins vervolgstappen genomen? Zo niet, ga dan gewoon terug totdat dit wel gebeurt. In mijn omgeving zie ik heel veel meisjes en vrouwen met “vergelijkbare klachten” (in hoeverre je dat kunt bepalen) en maar al te vaak worden ze niet serieus genomen omdat de klachten vrij algemeen zijn. Als de klachten niet vanzelf afnemen, blijf dan alsjeblieft aandringen op een afdoende oplossing of dring aan op een second opinion. Ik heb overigens 0 inzicht in de exacte situatie, dus misschien dat er nog van alles wordt gedaan, maar uit voorzorg toch reageer ik toch maar even omdat ik al veel te vaak heb meegemaakt en gelezen dat mensen zonder positief vooruitzicht weer naar huis worden gestuurd. Groeten & sterkte, Paul

   ·
 25. Romy ·

  Hallo, Ik ben een meisje van 14 jaar en ik heb nu 2 dagen hele pijnlijke steken in mijn rechter onderbuik. Ik heb daarbij koorts gehad en lopen doet erg pijn. Ik zou het liefst opgekropen in mijn bed willen liggen en ik voel me echt niet goed. Weet iemand misschien wat het zou kunnen zijn? Groetjes, Romy

  • Paul ·

   Beste Romy, Heb je ook last van misselijkheid, braken en/of diarree? Zo ja, dan zou het een darminfectie kunnen zijn. Zo nee, dan kan het o.a. een ontstekingsreactie, steen of cyste zijn. Mocht de pijn niet minder worden, bel dan even naar je huisarts! Groeten (plus heel veel beterschap toegewenst), Paul

   ·
 26. madelief ·

  Hallo, Ik heb sinds 2 dagen af en toe zeurende steken linksonder in mijn buik en onder in het midden. Vooral ter hoogte van mijn heupbot. Sinds vandaag is het redelijk hevig. Wat kan dit zijn?

 27. Anja ·

  Hallo iedereen, Ik heb sinds een tijdje pijn in de linker bovenbuik en daarbij pijn bij het plassen. Soms ook het gevoel alsof ik niet helemaal uitgeplast ben, wat zou dit kunnen zijn?

  • Paul ·

   Klinkt als een blaasontsteking en/of niersteentje. Als de pijn niet snel over gaat of erger wordt, zou ik er voor de zekerheid even mee langs de huisarts gaan. Groeten, Paul

   ·
 28. Sasha ·

  Goede avond/nacht, Ik heb al 2-3 dagen last van zeurende lage buikpijn in het midden, heel vervelend! Soms voelt het als kramp en soms als beginnende menstruatie, heel licht! Mijn dokter is op dit moment op vakantie, maar heeft iemand enig idee wat het zou kunnen zijn? Want lees veel dat zwangere vrouwen er last van hebben, maar ben pas 19 en niet zwanger! Zou ook geen buikgriep kunnen zijn, dus ik dacht meer aan baarmoeder of darmen? Zou graag z.s.m. antwoord willen. Alvast bedankt!

 29. Thea ·

  Beste artsen en specialisten, Ik heb een zoon van 20 jaar. Hij doet aan de sport kickboksen. Hij traint 4 dagen per week. ‘s Morgens maakt een pijn hem wakker rechts beneden zijn ribben, heel diep. Hij heeft een plas-onderzoek gedaan. Dit onderzoek wijst uit dat hij eiwitverlies heeft. Wat raadt u mij aan? Hij is nu bij een sportdiëtiste, maar hij heeft nog steeds de pijn. Als hij zich uitrekt op bed ‘s morgens moet hij opstaan, want de pijn wordt erger totdat hij in beweging komt. Daarna gaat het weg. De pijn is alleen ‘s morgens. De hele dag heeft hij dat niet en ook niet wanneer hij sport. Please advise.

  • Paul ·

   Beste Thea, Dat er overtollige eiwitten in de urine zichtbaar zijn is doorgaans een teken van een probleem met de nieren. Een nierprobleem zou bovendien een logische verklaring kunnen zijn voor de pijn die jouw zoon ervaart. Misschien heeft hij een harde klap op de nier gekregen tijdens het kickboksen? Is er naast het urine-onderzoek nog diepgaander onderzoek gedaan naar de nierwerking? Of gebruikt je zoon misschien een overmaat aan eiwitpoeders en eiwitsupplementen? Vraag je arts desnoods of er sprake zou kunnen zijn van nephrosis c.q. nefropathie c.q. nefrotisch syndroom. Ik ben overigens geen arts of specialist, dus vat mijn berichtje a.u.b. niet op als medisch advies. Het is enkel een poging van mij uit om mee te denken. Groeten, Paul

   ·
 30. c ·

  Hoi ik ben 21 jaar en heb heel veel pijn in mijn buik. Het begon in de periode dat ik ongesteld was. Mijn buik zette opeens heel erg op, zelfs als ik ‘s ochtends wakker werd. Dat is nu zo’n 2 weken geleden en ik heb er elke dag wel last van, maar het wordt steeds erger. Ik heb elke keer op verschillende plekken hevige pijn, maar vooral aan de onderkant links en rechts, alsof je ongesteld moet worden, Ik verlies ook af en toe oud bloed en ben ook vaak misselijk. Ook ga ik iets minder naar de wc en heb ik sneller pijn in mijn onderrug. Ik dacht eerst dat ik zwanger was, maar dat is het niet. Ik slik ook gewoon de pil, dus dat leek mij al raar. Als ik dan al die dingen lees van wat je kan hebben, word ik al gek, maar ik ga even bloed laten prikken en urine inleveren, dan hoop ik dat het goed komt. Ik ben al bij de dokter geweest en hij vertelde mij dat het ook chlamydia kan zijn, maar ik ga al zo lang met dezelfde jongen, dat kan haast niet…

  • mamarissie ·

   Beste C, Ondertussen zul jij de uitslag van de huisarts wel al hebben gekregen. Toch wil ik even kwijt dat ook al ben je 21 jaar, jij heel dom reageert. Zwanger kan je namelijk ook door de pil heen worden. De pil is namelijk ook niet 100% betrouwbaar en ten tweede “maar ik ga al zo lang met dezelfde jongen”… Je moet eens weten hoeveel meiden denken dat zij geen geslachtsziekte kunnen krijgen omdat ze al zo lang met dezelfde jongen gaan. Je weet nooit zeker of je partner jou wel trouw is. Sorry hoor, maar ik moest dit even aan je kwijt. Als het niet op jouw van doen heeft zal deze reactie misschien nog andere meisjes kunnen helpen die het zelfde denken (dachten) als jij. Gr. Mamarissie

   ·
 31. mariloe ·

  Hallo, Ik heb zelf al zeker iets meer dan een week een beetje zeurende opgezwollen pijn rechts onderin mijn buik, richting de eierstokken. Daardoor heb ik ook het gevoel dat ik voortdurend moet plassen. Het kan geen blaasontsteking zijn, want normaal gesproken doet dat bij mij geen pijn. Ik wil niet gelijk om elk wissewasje naar de huisarts. Kan u mij advies geven? Ik ben in de 30…

 32. M ·

  Hallo, Vorige week werd ik wakker en had ik ondraaglijke pijn in mijn onderbuik en rond de maagstreek. Bij de pijn aan mijn onderbuik voelt het alsof het van mijn baarmoeder komt. Daarna is de pijn gewoon verdwenen, maar gisteren had ik terug precies hetzelfde voor zo’n 6 uur en daarna is het weer verdwenen. Weet iemand wat dit kan zijn?

  • Paul ·

   Beste M, Dit kan eigenlijk van alles zijn. Van menstruatiepijn/ovulatiepijn tot niersteen/galsteen tot maagklachten/darmklachten tot koliek. Als dit zich vaker voordoet en je je zorgen maakt, lijkt het me zinvol om even contact op te nemen met je huisarts. Hoe dan ook veel sterkte en beterschap. Groeten, Paul

   ·
 33. Melanie ·

  Ik heb stekende pijn in mijn buik, overal. En een zere rug. Het duurt nu al een week. Wie weet wat het is?

 34. Jolande ·

  Hallo, Ik heb sinds vandaag last van ernstig pijnlijke steken linksonder in mijn buik. Het is vooral pijnlijk als ik uitadem. Ik ben reeds naar de dokter geweest, maar deze beweert dat het gewoon spierpijn is… Maar ik weet heus het verschil wel tussen spierpijn en deze pijn. Het doet echt enorm veel pijn, dus kan iemand me helpen?

  • Paul ·

   Het beste wat je kunt doen is erop aandringen bij je huisarts dat je bekend bent met spierpijn en dat dit totaal anders aanvoelt. Mocht dit niet baten, dan kun je een second opinion aanvragen bij een andere huisarts of desnoods een vervangende huisarts zoeken. De praktijk leert dat je geen stap verder komt als je huisarts niet meewerkt (lees: je niet serieus neemt, je niet onderzoekt, je niet doorverwijst). Groeten & beterschap, Paul

   ·
 35. Elina ·

  Hallo, Mijn naam is Elina en ik heb al 3 a 4 dagen pijn aan m’n buik (de linkerkant). Ik ben pas 14 jaar en m’n buik voelt als steken. Ik kan niet goed ademhalen, het prikt te erg. Ik weet echt niet wat het is. Help a.u.b.!? :(

  • Esmee ·

   Hey Elina! Ik ben geen dokter, maar dat klinkt als een blindedarmontsteking. Dat zit geloof ik wel rechts, maar een stekende pijn is vaak geen menstruatiepijn, dat is meer kramp. Het kan ook een blaas- of nierbekkenontsteking zijn. Ga naar de huisarts!

   ·
 36. esther ·

  Hallo, Ik heb al 2 weken pijn in mijn onderbuik. Ik heb dan een hongerig gevoel en de pijn verschilt op plekken. Ik heb soms ook last van m’n rug. Als ik gedoucht heb voel ik me een stuk beter. Ik weet niet wat ik heb, dus vraag ik het hier. M’n moeder heeft alvleesklierkanker. Dus ik ga nu denken dat ik het ook heb.

 37. Nicole ·

  Hallo, Ik zit met een vraag. Ik loop al ruim een week met zeurende pijn links in mijn onderbuik. Ook heb ik last wanneer ik naar het toilet moet. Nu heb ik een halfjaar geleden bij de spoedeisende hulp gelegen omdat ik ineens ‘s nachts wakker werd met enorme steken links in mijn onderbuik. Artsen konden niks vinden en toen werd ik dus weer naar huis gestuurd. Aangezien mijn huisarts op vakantie is, zou ik graag willen weten of er meer mensen zijn die deze zeurende pijn hebben meegemaakt. Ik maak me namelijk toch een beetje zorgen. Alvast bedankt! M.v.g. Nicole

 38. Domela ·

  Hallo! Ik ben een meisje van 18 jaar en ben nu tijdje ziek geweest. De tijd voor het ziekzijn en erna heb ik last van spontane en korte hevige krampen in m’n onderbuik, zo erg dat ik soms zelfs echt even stil moet zitten of staan dat ik anders moet huilen. Voor de rest van de dag heb ik rechts onderin ook altijd wel pijn en ben ook al 1 maand niet ongesteld geweest! Ik maak me nogal zorgen… Ik wil sowieso nadat ik verhuisd ben naar de dokter, maar vroeg me af of meer mensen dit hadden?

 39. natascha ·

  Hoi, Ik ben Natascha, 19 jaar en heb al 1 week hevige steken in m’n onderbuik. De pijn verschilt vaak, maar de plek niet zo. Meestal aan de linkerkant of in het midden. En de steken voel ik ook in mijn vulva, dus weet niet wat het kan zijn. Ze zijn soms zo erg dat ik niet recht kan liggen of lopen en ben vaak misselijk. Weet iemand wat het zou kunnen zijn? Er zit kanker in de familie, dus moet ik me zorgen maken? Mijn moeder heeft het bij haar baarmoeder gehad en ik wil niet onnodig naar de dokter… Laat snel iets weten iemand please! Groetjes, Natascha

 40. Sarah ·

  Hallo. Ik heb al heel lang pijn aan de linkerkant van mijn buik. Heel mijn linkerbuik. In de maand juli was ik niet ongesteld geweest. En toen ik eindelijke ongesteld werd, was et zwart/donkerrood bloed. Ik had heel kleine beetje bloedverlies. Hoofdpijn is ook aanwezig. Ik maak me een beetje zorgen omdat ik een kinderwens heb. Wat kan ik het beste doen? Gr. Sarah

 41. sanne ·

  Ik ben ook al een lange tijd aan het kwakkelen, maar deze keer heb ik beduidend meer pijn dan voorheen en ben er zelfs een beetje ziek van. Ik ben een lange periode niet ongesteld geworden (van oktober tot maart) en precies toen ik een verwijsbrief kreeg voor het ziekenhuis werd ik ongesteld. dus niet meer heen geweest. Nu heb ik voor en vooral na mijn menstruatie onwijs veel pijn in m’n rechter onderbuik (schuin boven m’n schaambot zeg maar). De pijn is nu zo heftig dat ik er misselijk van ben. Ik durf gewoon niet de huisarts te bellen omdat ik bang ben dat het wat ergs is. Sorry, wou m’n verhaal graag kwijt.

  • Paul ·

   Beste Sanne, Ik ben geen medicus, dus mag je geen medisch advies geven. Ik kan alleen wel zeggen dat hoe sneller je naar de huisarts gaat, des te groter de kans is dat er succesvol en pijnloos kan worden behandeld. Er hoeft natuurlijk niks ernstigs aan de hand te zijn, maar er kan sprake zijn van o.a. een niersteen, galsteen, ontsteking of cyste. Hoe langer zoiets onbehandeld blijft zitten, des te verder eventuele complicaties zich ontwikkelen en des te intensiever de behandeling wordt. Ik zou je dan ook echt willen aanraden om langs de huisarts te gaan, hoe beangstigend dat ook moge zijn. Het klinkt misschien een beetje belerend en “obvious”, maar als er (n)iets aan de hand is, dan is er (n)iets aan de hand, ongeacht of je wel of niet naar de huisarts gaat. Een bezoek aan de huisarts kan er alleen maar verbetering brengen en nooit verslechtering. Sorry als ik bemoeizuchtig overkom, maar ik lees te veel verhalen van ervaringsdeskundigen om niet te reageren. Heel veel succes, sterkte en beterschap! Groeten, Paul

   ·
 42. Ginger ·

  Hallo, Ik heb ergens in april de prikpil genomen maar daarna niet meer omdat ik nog een kinderwens heb en er slechte verhalen over gehoord heb. Ik ben afgelopen week net weer voor het eerst ongesteld geweest, maar heb al een hele tijd last van lage onderbuik pijn en sinds een week steeds steken in mijn linkerzij, een soort van miltsteek. Weet iemand wat dit kan zijn? Groeten, Ginger

 43. Hannie ·

  Info die ik zojuist gevonden heb op het internet, omdat ik ook van die vervelende steken heb in mijn onderbuik en al een maand niet ongesteld ben geweest…

  • Paul ·

   Beste Hannie, Om dubbele content te voorkomen heb ik de info die je hier wilde posten verwijderd. Deze is namelijk letterlijk gekopieerd uit twee van mijn artikels (bovenstaande tekst + dit artikel) en zodoende vrijelijk beschikbaar. Desalniettemin bedankt voor je bijdrage en heel veel sterkte & beterschap toegewenst. Groeten, Paul

   ·
 44. rhiana ·

  Hoi, Ik ben al 2 maanden niet ongesteld, heb 3 keer een test gedaan, alle keren negatief, en heb pijn bij mijn navel aan de rechterkant.

  • Lies ·

   Hi Rhiana, Ik heb precies hetzelfde als jij (twee maanden niet ongesteld en tests gedaan die negatief bleken)… Weet jij inmiddels al wat het is? Mijn buik is overdag vaak opgezwollen en doet pijn (voornamelijk in mijn onderbuik). Daarnaast ook niet echt eetlust, maar ik blijf wel normaal eten in de hoop dat het overgaat…

   ·
  • Ang ·

   Dit kan ook door gevoelige darmen komen, daar heb ik altijd last van. Dit kan weggaan door gezond te eten en op te passen met vetten. Maar het kan bijvoorbeeld ook schijnzwangerschap zijn.

   ·
 45. Anna ·

  Heey, Ik heb pijn in mijn onderbuik, plassen gaat soms lastig met zitten en lachen doet ook echt veel pijn. Weet u wat het is en wat ik eraan kan doen? Reageer dan graag zo spoedig mogelijk. M.v.g. Anna

  • Paul ·

   Beste Anna, Ik ben geen medicus, dus kan je alleen van officieus advies voorzien… Het zou je blaas of baarmoeder kunnen zijn, wellicht een blaasontsteking, maar voor uitsluitsel zul je echt even contact moeten opnemen met je huisarts. Heel veel sterkte en beterschap. Groeten, Paul

   ·
 46. Anna ·

  Hey, Ik heb kramp in m’n buik en kan lastig plassen want als ik dan druk zet om sneller te plassen, dan lukt dat niet. Ook met zitten en lachen doet het erg veel pijn. Enig idee wat het is en wat ik eraan kan doen? Ik hoor het graag! M.v.g. Anna Byrne

 47. corrianne ·

  in januari heb ik mijn baarmoeder en linker eierstok laten weghalen. Nu heb ik al 2 weken pijn in mijn onderbuik (rechts) en als ik moet plassen heb ik ook veel pijn. En er zit ook een beetje bloed in. De dokter zegt dat het geen blaasontsteking is. Ik wil weten wat het is. Wie weet hiervan meer?

  • jenn ·

   Ik heb ook pijn in mijn onderbuik gehad. Soms zo erg dat ik in elkaar zakte van de pijn. Nu is het onder/midden. Toen het rechts zat (en ik bloed plaste) kwam er een nierbekkenontsteking als antwoord uit. Even laten testen dus…

   ·
 48. Chantal ·

  Hallo! Ik heb ineens uit het niets zeer heftige pijn in mijn blaas. in het begin dacht ik dat mijn blaas gewoon vol was maar na het urineren werd de pijn alleen maar heftiger! het is in ieder geval geen menstruatiepijn. De pijn zakte na 10 minuutjes weer af, maar mijn blaas blijft gevoelig! Dit is de eerste keer dat het gebeurt, ik heb wel last van chronische blaasontsteking maar dit was egt iets anders! Mijn blaas zit de laatste tijd ook heel gouw vol… Wie heeft hier ervaring mee of kan mij vertellen wat dit is? Groten, Chantal

  • Nicole ·

   Hoi Chantal, Ik heb ook erge pijn in mijn blaas. ‘s Ochtends heb ik nergens last van, maar na 13 uur begint het langzaam pijn te doen, vooral bij een volle blaas. Na het plassen gaat het wel weer, maar toch blijft er een vage pijn achter. Zelf heb ik ook last van blaasontstekingen, maar geen chronische. Heb jij al meer duidelijkheid over jouw klachten en ben je ervoor naar de dokter geweest?

   ·
 49. E.D. Cambridge ·

  Goeden dag artsen/specialisten, Ik heb de afgelopen twee weken pijn aan de onderbuik. Dat merk ik als ik s morgens wakker ben. Door de dag heen voel ik het niet, ook niet als ik zit, alleen wanneer ik lig heb ik heel veel pijn. Mijn leeftijd is 48 jaar, mag ik uw visie of mening hierover hebben. Ik ben niet naar mijn huisarts geweest want die zegt voor alles paracetamol. Alvast bedankt, Ravaldo

  • hendrik ·

   Ik zeg iets met prostaat. En als je overal paracetamol voor aandraagt ben je naar mijn mening geen goede huisarts…

   ·

Plaats een reactie