Home » Klachten » Pijn » Pijn in je schouder: 7 oorzaken van schouderklachten

Pijn in je schouder: 7 oorzaken van schouderklachten

Pijn-schouder

Pijn in je schouder kan allerlei mogelijke oorzaken hebben. Denk maar eens aan een onnatuurlijke (“verkrampte”) zithouding, een verkeerde beweging, een harde klap, of een ontsteking. De exacte oorzaak van pijn in de schouder is bovendien niet altijd aanwijsbaar, want vaak ligt de oorzaak van schouderpijn bij een combinatie van factoren…

Let op: voor pijn tussen beide schouderbladen kun je het artikel over ‘pijn tussen de schouders’ raadplegen…

7 oorzaken van pijn in je schouder

De hoedanigheid en ernst van schouderklachten verschillen sterk per patiënt. Gaat het om ontstekingspijn, gewrichtspijn, spierpijn, een breuk of een onderlinge wisselwerking…? Het belangrijkste onderscheid dat kan worden gemaakt bij schouderpijn is als volgt:

 • Plotseling of geleidelijk ontstaan
 • Constante pijn in je schouder (altijd aanwezig)
 • Motorische schouderklachten (pijn bij beweging)
 • Pijn die uitstraalt naar de schouder, maar elders ontstaat

In dit artikel bespreken we 10 van de meest voorkomende oorzaken en bijbehorende behandelingen van pijn in de schouder…

1. Spierpijn in je schouder

Spierpijn betreft pijn die ontstaat vanuit de spieren. Schouderspierpijn ontstaat meestal door overbelasting van het schoudergewricht of door herhaaldelijke, intensieve beweging ervan. Spierpijn in de schouder is in veruit de meeste gevallen het gevolg van intensief sporten.

Vooral krachtsport kan de grote schouderspier (“deltoïd”) en schoudergordelspieren (“rotatorenmanchet”, “cuff-speren” e.a.) flink overbelasten. Denk maar eens aan gewichtheffen en gebruik van zware expanders. Hetzelfde geldt overigens voor bepaalde competitieve sporten en teamsporten zoals tennis, squash, honkbal, volleybal, roeien en handbal.

Schouderspierpijn na het sporten kan tot op zekere hoogte positief uitwerken. Spierpijn betekent namelijk dat er kleine beschadiginkjes in de schouderspieren zijn ontstaan. Als deze worden hersteld, ontstaat spiergroei (hypertrofie door verdikking van de spiervezels). “Normale” spierpijn in je schouder gaat vanzelf over dankzij voldoende rust. Als de spieren echter diep zijn ingescheurd, spreekt men ook wel van “spierscheuring”. In dat geval treedt juist spierverlies (atrofie) op.

Let op: meestal is er fysiotherapie nodig om een ingescheurde schouderspier optimaal te doen genezen en de pijn in de schouder te doen verdwijnen. Een ingescheurde schouderspier zal echter nooit meer in dezelfde vorm terug groeien en kan voorgoed kwetsbaar blijven.

2. Schouderklachten na val of stoot

In sommige gevallen weet je gewoon waardoor je schouderpijn is ontstaan. Dit is bijvoorbeeld het geval als je je schouder hebt gestoten, op je schouder bent gevallen of een klap tegen je schouder hebt gekregen. Hierdoor kan er allerlei schouderletsel optreden, waaronder:

 • Gebroken schouder (schouderblad, schouderkop of sleutelbeen)
 • Spier, bot, pees of bindweefsel gekneusd
 • Opgerekte banden & kapsels in schouder (verrekking ofwel verstuiking)
 • Ingescheurde of afgescheurde schouderpees
 • Schouder uit de kom”: ontwrichting ofwel luxatie

Deze vorm van schouderpijn is doorgaans goed te behandelen omdat je op de hoogte bent van de aanleiding. De behandeling is afhankelijk van de exacte oorzaak. Zo dient een breuk te worden gezet, een kneuzing te worden gekoeld en een schouderluxatie terug in de kom te worden gezet.

3. Ontsteking in de schouder

Er kunnen zich allerlei soorten ontstekingsreactie in de schouder voordoen. Een slijmbeursontsteking, een ontstoken schouderpees of schouderkapsel, een bacteriële infectie, en ga zo maar door. Ontstekingsreactie in het schoudergewricht ontstaan meestal door overbelasting en “foutieve” bewegingen; vooral als gevolg van overmatig sporten (sportblessures) en zwaar-lichamelijke arbeid.

Een slijmbeurs is een zakje dat een soort smeerolie in het gewricht afscheidt. De schouderslijmbeurs fungeert als schokdemper en als “versoepelaar” van het schoudergewricht. De slijmbeurs in je schouder kan geïrriteerd of ontstoken raken door o.a. overbelasting, infectie, ouderdom, repeterende bewegingen of een ongeval.

Een slijmbeursontsteking (‘bursitis’) in de schouder is de vaakst voorkomende ontsteking binnen het schoudergewricht. Meestal ontstaat schouderbursitis doordat de schouderslijmbeurs ingeklemd (“impinged”) raakt tussen de botuiteinden. Dit fenomeen wordt ook wel ‘subacromiaal impingement syndroom’ (SIS) genoemd.

Een slijmbeursontsteking van de schouder kan een aanwijsbare oorzaak hebben, maar ook onduidelijk blijven. Factoren die een rol spelen bij inklemming van de slijmbeurs zijn overbelasting, veroudering, slijtage, instabiliteit en onwennige of ongecontroleerde bewegingen van de schouder.

Bij een ontsteking van een het schoudergewricht (kapsel, pees, slijmbeurs etc.) ontstaat doorgaans een intense, zeurende pijn in de schouder, die heviger wordt bij belasting. Een injectie met corticosteroïde ontstekingsremmers is doorgaans de aangewezen behandeling. In sommige gevallen is chirurgisch ingrijpen vereist.

4. Beknelling van vaten of zenuwen

Je schouder heeft een enorme gewrichtsmobiliteit en kan zodoende een enorme verscheidenheid aan bewegingen maken. Dit brengt met zich mee dat de schouder erg complex in elkaar zit wat betreft botten, kraakbeen, spieren, pezen, banden, kapsels en slijmbeurzen. Door je schouder loopt tevens een bundel van vaten en zenuwen. Als deze verdrukt of bekneld raakt in het complexe schoudergewricht, dan spreekt men ook wel van:

 • Schoudergordelsyndroom
 • Thoracic Outlet Syndroom (TOS)
 • Costoclaviculair compressiesyndroom (CCCS)
 • (Niet-radiculair) neurovasculair compressiesyndroom (NVCS)

De vaatzenuwbundel in de schouder kan op verscheidene manieren bekneld raken en zodoende schouderpijn en schouderklachten veroorzaken. Het schoudergordelsyndroom wordt meestal veroorzaakt door een zenuwafwijking, een ongeval, “boven de macht” werken, een extra halsrib of een slecht-genezen sleutelbeenfractuur.

Het schoudergordelsyndroom veroorzaakt in veruit de meeste gevallen pijn in de schouder die uitstraalt naar arm, hand, nek en/of achterhoofd. Vaak is er ook sprake van een tintelende of slapende arm en/of hand. Ook verkleuring, zwelling en een zwaar gevoel kan voorkomen, evenals kloppende, “kiespijn-achtige” pijn in schouder, arm en hand. (bron)

Het schoudergordelsyndroom wordt doorgaans behandeld met ergotherapie en een gematigde variant van manuele therapie, genaamd DAM (Driedimensionale Arthrokinematische Mobilisatie). Als fysio niet volstaat, dan kan een schouderoperatie noodzakelijk zijn.

5. Frozen shoulder veroorzaakt pijn

Een ‘frozen shoulder’, letterlijk vertaald ‘bevroren schouder’, is een aandoening van het glenohumeraal schoudergewricht. De bewegingsmogelijkheid van een frozen shoulder is ten minste 50% verminderd. Dit heeft te maken met afname van de elasticiteit van het gewrichtskapsel.

Een frozen shoulder begint doorgaans met allerlei “vage” pijnklachten in de schouder; daarna treedt meestal bewegingsbeperking in combinatie met hevige schouderpijn op. Een frozen shoulder gaat meestal (binnen één à anderhalf jaar) vanzelf over. Indien de schouderspieren lange tijd niet worden belast, kunnen echter blijvende schouderklachten optreden.

De exacte achterliggende oorzaak van een frozen shoulder kan in veruit de meeste gevallen niet worden achterhaald. In enkele gevallen wordt een frozen shoulder veroorzaakt door trauma, breuk, verkleving, repeterende overbelasting of indirect door diabetes. Bij de overige patiënten blijft de aanleiding onduidelijk. In dat geval spreekt men ook wel van ‘primaire adhesieve capsulitis’.

De behandeling van een frozen shoulder bestaat meestal uit pijnbestrijding, fysiotherapie en toediening van ontstekingsremmers. In sommige gevallen dient het schouderkapsel operatief te worden opgerekt of vrijgemaakt.

6. Pijn in schouder: verstuikte & gescheurde schouderband

Een verstuiking houdt in dat de ligamenten of gewrichtsbanden in een gewricht zijn opgerekt en/of ingescheurd. Dit gebeurt meestal door een “ongelukkige” beweging of een (sport- of verkeers)ongeval. Door een verstuiking ontstaat pijn en vochtophoping (oedeem) in het gewricht en vaak ook een bloeduitstorting. Vooral de enkel is gevoelig voor verstuiking, maar o.a. ook de knie, pols, nek, elleboog en schouder kunnen verstuikt raken.

Zwelling en pijn door een verstuikte schouder kan de eerste 24 uur worden verlicht met koude kompressen en paracetamol of ibuprofen. Ná 24 kun je beter warme kompresen gebruiken om de bloedsomloop te bevorderen. De verstuikte schouder moet voldoende rust krijgen, maar het is wel belangrijk om voorzichtig te blijven bewegen.

Een verstuiking geneest op den duur vanzelf. Als een schouderband (of kapsel of pees of spier) niet is ingescheurd, maar volledig is afgescheurd, dan spreekt men ook wel van een ‘ruptuur’. In dat geval is doorgaans een operatie nodig om beide uiteinden weer aaneen te hechten.

Tip: Een drukverband en een mitella kunnen eventueel bijdragen aan een spoediger herstel van een verstuikte schouder.

7. Bacteriële schouderinfectie = schouderpijn

Een bacteriële infectie van het schoudergewricht kan enorme pijn in de schouder veroorzaken. Bacteriën kunnen in je schouder terechtkomen via een (operatie)wonde, maar ook van binnenuit. Bacteriën zullen worden aangevallen door je lichaamseigen immuun-afweer, waardoor een ontstekingsreactie in je schouder ontstaat. Een bacterieel geïnfecteerde schouder gaat doorgaans gepaard met ophoping van pus en een hevig kloppende schouderpijn. De gewezen behandeling is dan een antibioticakuur.

Overige oorzaken van pijn in de schouder

Bovenstaande aanleidingen van schouderpijn zijn niet de enige mogelijke oorzaken waardoor pijn in je schouder kan ontstaan. Schouderklachten kunnen tevens worden veroorzaakt door:

 • Reumatische aandoeningen van de schouder
 • Stand- & groeiafwijkingen
 • Zenuwaandoening
 • Instabiliteit van het schoudergewricht
 • Peesverkalking
 • SLAP-letsel
 • Allerhande ontstekingsreacties
 • Cysten

Tot slot kan pijn in de schouder afkomstig zijn van een intern orgaan en uitstralen naar de schouder.

Tot slot

Als je onverklaarbare pijn in je schouder hebt, stop dan niet zomaar met bewegen. Probeer je schouder juist te blijven gebruiken, maar wees waakzaam voor overbelasting.

Heb jij last van pijn in je schouder of motorische schouderklachten? Deel je verhaal hieronder met lotgenoten…

36 reacties op “Pijn in je schouder: 7 oorzaken van schouderklachten”

 1. Alanna ·

  Ik heb nu al een hele tijd last van mijn schouder, onafhankelijk van de hoeveelheid beweging die ik neem. Het is vooral een zeurende pijn, die soms verergerd als ik mijn schouder op een bepaalde manier buig. Soms valt hierbij ook de motoriek een beetje weg. Hetzelfde heb ik vanaf mijn onderrug naar mijn been, maar die pijn is zowel zeurend als snerpend, en trekt van mijn rug door mij been naar mijn voet heen.

  Beantwoorden
 2. Fafae ·

  Een paar maanden geleden had ik pijn in mijn schouder die uitstraalde naar mijn vingers. De dokter zei dat er sprake was van een zenuw die gesprongen is en verwees me naar de kinesist. Inmiddels 20x praktijk gehad bij haar. Dat was ongeveer 4 a5 maanden geleden. Nu heb terug pijn in m’n schouders maar weet niet waar het vandaan komt. Heb niks zwaars vastgehouden en ook niet gevallen… Ben wel een paar dagen geleden begonnen met mijn dieet waarin ik elke dag zeker 30 sit-ups doe. Weet niet of het daarvan komt of niet, maar het doet wel enorm veel pijn en ik kan mijn rechterarm echt niet gebruiken door de pijn in de schouder. :( Weet er iemand wat er mis is met mijn mijn schouder? Of moet ik zo snel mogelijk naar de dokter gaan? Alvast bedankt!

  Beantwoorden
 3. K.D. Zwaan ·

  Bij beachvolleybal stak er opeens een roestige spijker zo’n anderhalve cm in mijn teen; Ik werd meteen doorverwezen om een tetanusprik te halen bij de huisarts. De prik had echter de ‘bijwerking’ dat er een bacteriële infectie in de schouder ontstond. De schouder zwelt enorm en geeft veel pijn, zodanig dat je slapen wel kan vergeten, tenminste in mijn geval… De hartslag stijgt minimaal 1/3 ten opzichte van de ‘normale’ rustpols (bij mij 67 in plaats van 47). Heel normaal dat je dan ook 39 graden koorts hebt. Je kan vrijwel niets anders dan rusten/slapen en de functie van de arm is vrijwel uitgeschakeld. Pas na 5 dagen ben ik naar de huisarts gegaan voor een penicillinekuur; na dag 4 is de schouderdruk afgenomen, maar nog wel vermoeid en ontstaat er een ander soort pijn in schouder en licht verhoogde hartslag.

  Beantwoorden
 4. Svend ·

  Sinds enkele weken heb ik last van m’n schouder. Als ik m’n arm optil en m’n hand in m’n nek leg, dan voel ik een pijn, vooral aan de voorkant van m’n schouder/bovenarm. De pijn zit rondom, net tussen m’n biceps en de spier die van je schouder naar je borst loopt. En aan de achterkant op dezelfde hoogte… Kan iemand vertellen wat dit zou kunnen zijn?

  Beantwoorden
 5. onno ·

  Wellicht toch ook handig om een onverwachte reden mee te nemen; een ontsteking van je hartzakje (pericarditis) is ook vaak verbonden met een plotseling opkomende schouderpijn die bijna ondragelijk is. Ik heb het net zelf meegemaakt en het is geen pretje. Ik dacht zelf aan een gescheurde schouderspier o.i.d. maar ik zat er dus ver naast.

  Beantwoorden
 6. Amal ·

  Hallo mensen, Ik heb al een hele lange tijd (jaren) last van mijn linkerschouder. Er is continu een bonkende, zeurende pijn te voelen en als ik mijn schouder naar achteren draai knakt het helemaal (doet ook pijn). Ik heb hier mee leren leven al die jaren, maar nu breidt de pijn zich uit. Heel mijn linkerdeel van mijn rug doet nu ontzettend veel pijn, ook de linkerkant van mijn nek, dat dikker is dan aan de rechterkant, doet pijn, waardoor ik ook steeds steken hebben aan de achterkant van mijn hoofd. Continu hoofdpijn dus. Hierdoor ben ik ook vaak chagrijnig, kan ik me niet concentreren door de pijn en is het erg warrig in mijn hoofd, ik heb nu ook veel meer stress aan mijn hoofd, omdat ik door deze pijn niet fatsoenlijk mijn werk kan verrichten. Massages werken alleen op het moment dat ze worden uitgevoerd, er is ook wat vreemds te voelen in mijn schouder. Het lijkt wel alsof er een ongelooflijke dikke ader in mijn schouder zit, en nu helemaal aan de linkerkant van mijn rug is uitgegroeid… Zou iemand misschien weten wat er hier aan de hand is en wat er tegen te doen is? Ik wil niet meteen aan de bel trekken bij de huisarts zonder vooraf geïnformeerd te zijn, want de kans is groot dat ze me met paracetamol terug naar huis stuurt. En geloof me, dat werkt echt niet. P.S Ik ben jaren geleden gebeten door een hond in mijn linkerschouder, zou dat een oorzaak kunnen zijn dat ik nu pas (na 7 jaar) echt hinder ondervind aan de pijn die ik dagelijks voel en nu vele malen erger is geworden?

  Beantwoorden
  • Nadia ·

   Hoi Amal, Ik loop zelf ruim 8 jaar met dezelfde problemen als jij. Ik heb ook last van m’n linker schouder. Mijn hele leven wordt erdoor beïnvloed. Ik slaap ermee en sta ermee op. Er is alles bij me geprobeerd. Ik ben eraan geopereerd en ze hebben een zenuwblokkade gedaan. Daar had ik wel baat bij. Heeft bijna 2 jaar geduurd voordat de pijn weer terugkwam. Ik heb altijd hele zware pijnstillers geslikt en dat hielp ook niet veel. Heb drie jonge kinderen en soms kan ik niet alle dagelijkse dingen voor ze doen. Ik ben nu doorverwezen voor een MRI-scan. De arts wil nu weten waar het precies aan ligt. Ik word gewoon misselijk van de pijn; het blijft maar zeuren en bonken, om gek van te worden! Als uit de MRI niks komt, wil ik weer een zenuwblokkade. Misschien is het ook wat voor jou? Heel veel sterkte, ik weet wat je doorstaat. Groetjes, Nadia

 7. Chantal ·

  Ik heb nu 3 weken last van mijn rechterschouder, voornamelijk aan de voorkant en boven op de schouder. De pijn is er langzaam “ingeslopen”, naar mijn weten is er geen verklaring voor de pijn in mijn schouder. Door ouderdom kan het zeker niet komen, ik heb ook niet (te) zwaar getild (omdat ik dit niet kan met mijn rug). Het voelt ook niet als spierpijn. Het lijkt in het bot te zijn. Ik ben nog niet bij de dokter geweest.

  Beantwoorden
 8. Wesley ·

  Ik heb al 3 jaar pijn aan mijn schouder. Heb er van alles aan gedaan: fysio, dry needling, body stress release, foto’s laten maken etc. Niks te zien op de foto’s. Heb continu last van schouder en nek, plus een licht gevoel in het hoofd. Ik doe fanatiek aan sport, ben even gestopt met sporten want word radeloos van de pijn… Heeft er iemand een goede oplossing? Ik hoor het graag…

  Beantwoorden
  • maurice hermes ·

   Heej, ben zelf ook een sporter (bodybuilding) loop ondertussen ook al 2 jaar met me linkerschouder. Echo gehad, MRI-scan gehad, fyso, een operatie aan mijn schouderdak… Ik had hier schijnbaar te weinig ruimte, waardoor alles klem kwam te zitten tijdens krachttraining. Na de operatie 6 tot 8 maanden revalideren en langzaamaan weer sporten opgebouwd, maar blijft tot op heden een zwak punt dat bij het minste al weer gaat zeuren. Ik probeer oefeningen te doen voor de rotator cuff, zodat de binnenkant van de schouder sterk wordt. Een tip: blijf dat doen, ook al voel je niks meer.

 9. marjo ·

  Na 2 jaar gekampt te hebben met pijn ben ik in juni 2013 geopereerd. M’n pezen hadden te weinig ruimte dus er moest een stukje van ‘t sleutelbeen af. Ik bleef klachten houden en in november 2013 onder narcose door bewogen omdat ik een frozen shoulder had… Nu 12 februari is er weer veel bewegingsbeperking en pijn! Helaas ben ik 3 weken terug met volle vaart tegen een open deur gelopen met m’n schouder en sindsdien ook vocht er in! Word er moedeloos van…

  Beantwoorden
 10. anita ·

  Hoi, Ik heb al een week last van mijn rechter schouderblad, in het midden zit de plek en die straalt door naar mijn rechter borst en ook naar mijn vingers… een tintelend gevoel. Als ik bezig ben dan wordt de pijn heftiger, maar als ik ff rustig aan doe, doet het iets minder pijn. Als ik hoest of lach, voel ik het ook. Ik weet het niet wat het is, maar ik hoop dat ik hierop een antwoord krijg.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Anita, Ik ben geen arts, dus ik mag geen medisch advies geven. Het zou bijvoorbeeld een hevige longontsteking kunnen zijn, maar voor enige zekerheid zul je echt je huisarts moeten raadplegen. Loop je er al lang meer rond? Sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

 11. Rinus ·

  Hallo, Ik ben rond oktober 2011 gevallen van de trap, vol op m’n schouder. Mijn sleutelbeen is toen deels dan van het gewricht gekomen. Heb daarna een maand thuis rust gehad en daarna ben ik weer gaan werken. Ik voelde mijn schouder nog wel, maar niet zoals voorheen. Ongeveer een jaar later begon ik tintelingen in m’n schouder te voelen. Weer naar het ziekenhuis en weer foto’s gemaakt. Op de foto’s was niks te zien en daarna kreeg ik een botscan. Bij de botscan was mijn rechterschouder (sleutelbeen) ietsjes donkerder dan m’n linker. Uiteindelijk hebben ze me me vorig jaar geopereerd aan m’n sleutelbeen. Ze hebben een stukje van het uiteinde weggehaald. De dokter zei: 2 weken rust en daarna 4 weken fysio, dan kan je wel weer gaan sporten en werken. Maar het heeft niet echt geholpen. Ik kreeg daarna een afspraak bij de pijnbestrijding. Begin dit jaar heb ik een spuit op mijn zenuw gekregen. Het heeft even geholpen, ik kon er weer normaal op liggen, maar nu is het opnieuw terug. Als ik op de bank zit leun ik automatisch met me rechter elleboog op de bank. Ik hang als het waren helemaal naar rechts. Daarnaast fitness ik ook. Maar ik heb bij het fitness niet heel erg veel last ervan. Ik voel hem wel, maar niet zoals erna of ervoor. Graag wil ik weten wat ik op dit moment moet of kan doen. Ik ben echt ten einde raad. Ik loop er zo lang mee ik ben er onderhand eens klaar ermee. M.v.g. Rinus

  Beantwoorden
 12. Steven ·

  Ik lees een stukje van dit artikel over spierpijn en dit viel mij op: Spierpijn na sport is goed, want dan zijn er kleine scheurtjes in je spier gekomen die voor spiergroei zorgen. Ik vindt het erg onverantwoordelijk om dit ‘goed’ te noemen. Spierscheurtjes vullen zichzelf op met littekenweefsel. Dit is stuk (en lelijk) weefsel wat geen extra functie of kracht geeft aan de spier. Je spier wordt wel degelijk groter, maar het optreden van dit fenomeen heeft geen positief effect op de spierkracht, alleen op de massa van de spier. Littekenweefsel is in dat opzicht eigenlijk alleen een last voor je spier. Je spier wordt dus wel groter maar niet sterker. Spierpijn is altijd te voorkomen. Het ontstaat door een te snelle krimping (afkoeling) of vergroting van de spieren. Door het sporten goed af te bouwen zal de spierpijn beperkt worden, of helemaal niet ontstaan. Dit kan ook voorkomen worden door niet spontaan heel actief te gaan sporten. Spiergroei is dus niet altijd krachttoename. Train je spieren sneller en beter door op een goede manier op en af te bouwen met bewegen.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Steven, Bedankt voor je berichtje. Je hebt gelijk: ‘goed’ is hier niet op zijn plaats. Ik heb geprobeerd het ietwat genuanceerder te verwoorden. Ook dat spierpijn altijd te voorkomen is ben ik met je eens; je kunt bijvoorbeeld niet gaan sporten, dan heb je logischerwijs nergens last van. Maar als je ervoor kiest intensief te sporten, en dan ook nog eens met de doelstelling je vetmetabolisme te verhogen of spiergroei te bewerkstelligen, dan is het in de praktijk verrassend lastig om géén spierpijn te krijgen. Bovendien is een beetje spierpijn helemaal geen ramp; pijn is hartstikke relatief, en zelfs topatleten krijgen ermee te kampen. Dat je spierpijn tot een minimum kunt beperken door verantwoord te sporten ben ik overigens volledig met je eens. Nogmaals dank voor je reactie. Groeten, Paul

 13. Barry moran ·

  Hoi, Ik heb al 6 maanden last van m’n schouder. Ik sport 4x per week, dus ik denk dat het met sporten gebeurd is. Maar ik word er echt gek van! Gr. Barry

  Beantwoorden
 14. Petra ·

  Al 4 jaar pijn in schouder, tegen hjet schouderblad aan. 14 behandelaars gehad, waaronder fysiotherapie, acupunctuur (Dr. Lachniet, die bleek te prikken met verdovingsmedicijnen die toegepast worden bij kiespijn; nep dus!), barbotage in het ziekenhuis, cortisonen, elektrowave, body stress release etc. Niets helpt en het wordt ook erger. Ik ga nu naar de pijnpoli. Ik word er radeloos van!

  Beantwoorden
 15. antje ·

  Hallo, Al 10 jaar heb ik last van mijn rechter schouder. Door onbekende reden. Het is een pijn die langzaam is gekomen en zo nu en dan niet te harden is. Zo’n 10 jaar geleden ben ik ook voor het eerst naar de fysio geweest voor deze klachten. Uiteindelijk heeft mijn huisarts na een paar jaar besloten dat ik daar niet meer heen mag, omdat dit onvoldoende hielp. Daarna ben ik naar allemaal verschillende therapeuten geweest (Mensendieck, Cesar, fysio via het ziekenhuis) en uiteindelijk belandde ik in het revalidatiecentrum, waar min of meer werd gezegd dat ik er maar mee moest leren leven. Ik ging daar een heel zwaar trainingsprogramma volgen, wat minimaal een halfjaar zou gaan duren. Echter na 4 weken was ik uitgeprocedeerd. Ik kon alles wel. Mijn huisarts zei hierop dat hij het ook niet meer wist en dat ik dus bij hem ook klaar was. Dus ben ik zelf gaan zoeken. Ik kwam bij Shiatsu uit. Na een paar jaar stuurde zij mij door naar de chiropractor, waar de huisarts smakelijk om heeft gelachen. Want dit is alternatieve zorg, en dat zou mij ook niet gaan helpen. Nu na een halfjaar is het nog steeds niet over. Van tijd tot tijd ben ik een paar dagen uit de running. Mijn hand wordt dan blauw en de pijn in mijn schouder is dan niet te harden. Verder straalt het dan ook hevig uit naar de nek tussen de schouderbladen. Heeft iemand misschien nog een idee wat ik nog zou kunnen doen? Want dat ik er maar mee moet leven, ga ik niet mee akkoord.

  Beantwoorden
  • janny ·

   Hallo Antje, Ik zat je verhaal te lezen en ik kan me voorstellen dat je er hopeloos van wordt. Een schouderprobleem is niet niks; je bent gelijk onthand, maar ik zou maar eens contact opnemen met de Bergman Kliniek in Naarden, daar zit een hele goede specialist! Dr. v.d. List, die is echt helemaal gespecialiseerd in schouderklachten. Ik ben er zelf ook behandeld (had een frozen shoulder die niet los wilde komen). Echt een kundig arts! Ik hoop dat je er wat aan hebt. Gr. Janny

 16. Maarten ·

  Hallo, Sinds kort heb ik bijna elke nacht een vreselijke pijn in mijn rechterschouder en rechter bovenarm. Dit gebeurt altijd in dezelfde houding, namelijk op mijn buik met mijn arm bijna plat op het bed. Soms word ik wakker door een hele felle pijn. Als ik dan mijn arm wil bewegen, doet het vreselijk zeer. Zodra ik uiteindelijk mijn arm naast het bed hang, voel ik een soort rollende beweging, alsof er weer iets op zijn plek gaat, en dan is de pijn voor het grootste deel verdwenen. Eerst doet het nog wel pijn om te bewegen, maar na een halfuur kan ik mijn arm weer normaal bewegen. Ik heb geen idee wat er mis is met mijn arm en of het ook iets serieus zou kunnen zijn. Please react!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Maarten, Ik ben geen arts, en kan dan ook geen medisch advies geven, maar op mij komt het over als een probleem met een beknelde zenuw. Of anders heel misschien een belemmerd bloedvat. De achterliggende oorzaak van de beknelling/afknelling zou hem in allerlei dingen kunnen zitten. Ik zou er even mee naar de huisarts gaan als dit probleem al langer speelt en niet vanzelf overgaat. Groeten, Paul

 17. Gerard ·

  Hallo, Ik heb een schouderblessure, maar weet niet welke blessure het is. Kreeg 2,5 maanden geleden deze blessure, maar het gaat maar niet weg. Je kan elke beweging gewoon maken, maar wanneer je met je vingers op de schouder drukt, voel je een felle pijn. Als je het laat rusten, dan voel je dat de pijn weggaat. Heeft iemand hier ervaring mee, en wat kan ik het best doen?

  Beantwoorden
  • Loesje ·

   Hoi, Ik heb al heel lang last van mijn schouder, nek en arm. Eens in de twee jaar houd ik het niet meer van de pijn en bel ik Dr. Lachniet (is echt haar naam) van Alsbewegenpijndoet.nl Deze is gespecialiseerd in gewrichtsaandoeningen. Bijna pijnloos prikt ze en het helpt. Sterkte!

 18. Anouk ·

  Ik ben 2 jaar geleden zwaar van mijn paard gevallen op mijn linkerkant. Na een jaar pas heef men gezien dat mijn elleboog en schouder uit de kom geweest zijn en dat de gewrichtsbanden van mijn elleboog gescheurd waren. Mijn elleboog is geopereerd en de operatie is volgens de chirurg goed gelukt. Ondertussen heb ik al kine gedaan en osteopaat. Op nieuwe NMR is volgens de dokters alles in orde. Mijn arm is wel dikker en verkleurt soms, maar daar gaat iedereen licht overheen. Ook heb ik nog steeds veel pijn in elleboog en schouder. Ik ben een leerkracht lichamelijke opvoeding van 21 jaar en ben stilaan wanhopig aan het worden. Is er iemand die mij raad kan geven i.v.m. mijn probleem, die zou ik zeer dankbaar zijn. Vriendelijke groeten, Anouk

  Beantwoorden
  • Dave ·

   Hoi Anouk, Check eens met je arts of een inspuiting in de spieren met corticosteroïden of traumeel soelaas kan brengen. Dit zal het niet genezen, maar kan de pijn wel langere tijd onderdrukken. Na 3-4 jaar vruchteloos zoeken ben ik bij een arts terechtgekomen die mij op deze manier heeft verder geholpen. Gemiddeld ben ik 3-4 maanden relatief pijnvrij na het inspuiten. Op slechte dagen neem ik voor het slapen een tetrazepam. Handelingen boven schouderhoogte blijven wel moeilijk voor mij. Spijtig genoeg voor mij, is het dit jaar allemaal wat verergert, en moet er terug verder gezocht worden. Als collega in de paardensport, weet ik ook welk negatief effect een pijnlijke schouder heeft op de prestaties. Hopelijk heb je er wat aan. Mvg, Dave

 19. Petra ·

  Al 4 jaar loop ik met pijn in m’n linkerarm. Medicatie, foto’s, scans… Tot 3x een operatie voor ‘n nekhernia c5-c6-c7. Operatie radiaal tunnelsyndroom (ingeklemde zenuw)… Sportarts, neuroloog, neurochirurg, orthopedist, huisarts… Ik heb ze allemaal bezocht; niemand kent het antwoord. Ik krijg spierverslappers, alle merken, kleuren en soorten… Maar ik zit ‘s nachts wakker van de pijn… Mee leren leven is telkens het antwoord. Tof is anders!

  Beantwoorden
 20. rachel de groot ·

  Hoi allemaal,
  Ik heb een vraagje. Ik heb me gisteren gestoten tegen iets van ijzer. Ik was gisteren met folders aan het lopen, en omdat het donker was, stootte ik tegen iets aan. Alleen ik kan vrijdag pas terecht bij de huisarts. En ik kan m’n schouder niet bewegen. Mijn polsen en onderarm kan ik wel bewegen, maar wel pijnlijk. Kan iemand me helpen of herkent iemand dit?

  Beantwoorden
 21. silvija van wanrooy ·

  Hoi allemaal, Sinds driekwart jaar heb ik last van een pijnlijke arm. Hiervoor wekelijks bij de fysio blijft pijnlijk met betere en slechtere dagen slaap er slecht door. Sinds vijf dagen nu extreme en ondraaglijke pijn aan mijn arm en tintelingen in m’n vingers. Ik kan helemaal niets meer. Van de dokter heb ik Tramadol gekregen, maar daar werd ik doodziek van. Nu Diazepam… Op de röntgenfoto was niets te zien. Terug naar huisarts gestuurd, maar wat moet ik daar? Ik verga echt van de pijn, wat moet ik nu?

  Beantwoorden
  • marleen ·

   Diazepam is een spierontspanner. Tramadol is een sterke pijnstiller. Normaal gezien goed te verdragen. Ik neem deze ook en heb geen last. Maar de pijn in mijn schouder gaat hier niet mee weg. Ik leg nu 2x daags koude kompressen en smeer Voltaren. Afwachten maar… Succes.

  • Dave ·

   Heb zelf sinds een aantal jaren gelijkaardige symptomen: knagende, zeurende pijn in schouder met uitstraling naar nek, schouderbladen en ook tintelende vingers. Pas na 3 jaar een arts gevonden die ook effectief iets deed, i.p.v. mij te zeggen dat ik ermee moest leren leven. Ondertussen word ik om de 3-4 maanden ingespoten in de spieren met traumeel, voorheen corticosteroïden. Af en toe nog wel slechte dagen, maar het merendeel voel ik me goed. Enkel handelingen boven schouderhoogte willen nog steeds niet goed lukken. Als ik toch een echte slechte dag heb, neem ik tetrazepam (spierontspanner) voor het slapengaan.

  • Marleen ·

   Dave, Welke arts helpt jou wel verder? Want ik heb nu van alles geprobeerd, maar ik weet het nu ook niet meer… Gr. Marleen

  • Henk ·

   Ik ben een jaar verder, na een schouderoperatie die geen enkel resultaat (méér i.p.v. minder pijn) opleverde. Vervolgens bij Dr. Samijo in Heerlen en Brunssum terechtgekomen en deze besloot gelijk om alle mogelijke onderzoeken te laten doen. Dus röntgenfoto’s met radioactieve injectie en MRI-scan met contrastvloeistof. Gisteren te horen gekregen dat mijn kapsel bijna helemaal verdwenen is (en artrose) en “reparatie” niet mogelijk is. Maar nu eindelijk wel duidelijkheid.

  • Paul ·

   Beste Henk, Wat een naar verhaal. Om andere lezers een beeld te geven van wat er tegenwoordig nodig is om medische duidelijkheid te krijgen, wil ik benadrukken dat het inderdaad enorm belangrijk is om zelf stappen te ondernemen als je de onderste steen boven wilt krijgen. Huisartsen dienen tegenwoordig als “poortwachter”. Patiënten worden steeds vaker naar huis gestuurd en worden uisltuitend doorgestuurd als het niemand eromheen kan dat er meer aan de hand is. En het is dus aan jou als patiënt om duidelijk te maken dat er meer aan de hand is. Uitleggen wat er mankeert, is in deze tijden niet meer genoeg. Je moet tot in detail uitleggen hoe erg je pijn is, je moet aandringen op doorverwijzingen, second opinions aanvragen, doorvragen, doorvragen, doorvragen, zeggen dat je iets niet snapt, om nadere uitleg vragen, zeggen als je het ergens niet mee eens bent, en desnoods overstappen naar een arts die jou wel serieus neemt. Medische zorg is vandaag de dag niet meer vanzelfsprekend. Je betaalt je scheel aan zorgpremies, maar als je zorg nodig hebt moet je er keihard voor vechten. Laat je dus niet zomaar wegsturen, maar vecht voor je rechten als je ervan overtuigd bent dat er echt iets mankeert aan je gezondheid! Kom je direct al bij een arts/specialist terecht die er serieus voor wil gaan, dan heb je geluk, maar die kans is niet zo groot als je zou mogen verwachten. Goed om te horen dat je eindelijk duidelijkheid hebt!

 22. M.Hendriks ·

  Ik heb al meer dan een half jaar last van pijn in mijn schouder en krijg daardoor uitstralingen naar de arm en vingers. Heb al verschillende soorten therapieën en foto’s en MRI-scans gehad en niemand kan me zeggen waar het vandaan komt. Ben nu gewoon terug bij af en werken gaat ook niet de hele dag. Dus werk nu 5 dagen 4 uurtjes, maar weet nu gewoon niet meer verder wat te doen. Van de bedrijfsarts, krijg ik te horen dat ik maar ander werk moet gaan zoeken, maar zo snel ga ik niet opgeven en ik belast overal mijn arm mee. Weet iemand misschien wat ik nog kan doen? M. Hendriks

  Beantwoorden
  • Kim ·

   Vaak onbekend, en daardoor lopen er nog veel mensen met deze aandoening zonder dat ze het weten. Je verhaal is voor mij herkenbaar. Is er al een botscan gemaakt? Zie ook mijn verhaal naar de diagnose SCCH (Sternocostoclaviculaire Hyperostosis). Dit is een zeldzame, chronische bot-aandoening veroorzaakt door een steriele ontsteking van het borstbeen, de daaraan bevestigde sleutelbeenderen en de ribben.

Plaats een reactie