Home » Klachten » Pijn » Pijn in je schouder: 7 oorzaken van schouderklachten

Pijn in je schouder: 7 oorzaken van schouderklachten

Pijn in je schouder: 7 oorzaken van schouderklachten

Pijn in je schouder kan allerlei mogelijke oorzaken hebben. Denk maar eens aan een onnatuurlijke (“verkrampte”) zithouding, een verkeerde beweging, een harde klap, of een ontsteking. De exacte oorzaak van pijn in de schouder is bovendien niet altijd aanwijsbaar, want vaak ligt de oorzaak van schouderpijn bij een combinatie van factoren…

Let op: voor pijn tussen beide schouderbladen kun je het artikel over ‘pijn tussen de schouders’ raadplegen…

7 oorzaken van pijn in je schouder

De hoedanigheid en ernst van schouderklachten verschillen sterk per patiënt. Gaat het om ontstekingspijn, gewrichtspijn, spierpijn, een breuk of een onderlinge wisselwerking…? Het belangrijkste onderscheid dat kan worden gemaakt bij schouderpijn is als volgt:

 • Plotseling of geleidelijk ontstaan
 • Constante pijn in je schouder (altijd aanwezig)
 • Motorische schouderklachten (pijn bij beweging)
 • Pijn die uitstraalt naar de schouder, maar elders ontstaat

In dit artikel bespreken we 10 van de meest voorkomende oorzaken en bijbehorende behandelingen van pijn in de schouder…

1. Spierpijn in je schouder

Spierpijn betreft pijn die ontstaat vanuit de spieren. Schouderspierpijn ontstaat meestal door overbelasting van het schoudergewricht of door herhaaldelijke, intensieve beweging ervan. Spierpijn in de schouder is in veruit de meeste gevallen het gevolg van intensief sporten.

Vooral krachtsport kan de grote schouderspier (“deltoïd”) en schoudergordelspieren (“rotatorenmanchet”, “cuff-speren” e.a.) flink overbelasten. Denk maar eens aan gewichtheffen en gebruik van zware expanders. Hetzelfde geldt overigens voor bepaalde competitieve sporten en teamsporten zoals tennis, squash, honkbal, volleybal, roeien en handbal.

Schouderspierpijn na het sporten kan tot op zekere hoogte positief uitwerken. Spierpijn betekent namelijk dat er kleine beschadiginkjes in de schouderspieren zijn ontstaan. Als deze worden hersteld, ontstaat spiergroei (hypertrofie door verdikking van de spiervezels). “Normale” spierpijn in je schouder gaat vanzelf over dankzij voldoende rust. Als de spieren echter diep zijn ingescheurd, spreekt men ook wel van “spierscheuring”. In dat geval treedt juist spierverlies (atrofie) op.

Let op: meestal is er fysiotherapie nodig om een ingescheurde schouderspier optimaal te doen genezen en de pijn in de schouder te doen verdwijnen. Een ingescheurde schouderspier zal echter nooit meer in dezelfde vorm terug groeien en kan voorgoed kwetsbaar blijven.

2. Schouderklachten na val of stoot

In sommige gevallen weet je gewoon waardoor je schouderpijn is ontstaan. Dit is bijvoorbeeld het geval als je je schouder hebt gestoten, op je schouder bent gevallen of een klap tegen je schouder hebt gekregen. Hierdoor kan er allerlei schouderletsel optreden, waaronder:

 • Gebroken schouder (schouderblad, schouderkop of sleutelbeen)
 • Spier, bot, pees of bindweefsel gekneusd
 • Opgerekte banden & kapsels in schouder (verrekking ofwel verstuiking)
 • Ingescheurde of afgescheurde schouderpees
 • Schouder uit de kom”: ontwrichting ofwel luxatie

Deze vorm van schouderpijn is doorgaans goed te behandelen omdat je op de hoogte bent van de aanleiding. De behandeling is afhankelijk van de exacte oorzaak. Zo dient een breuk te worden gezet, een kneuzing te worden gekoeld en een schouderluxatie terug in de kom te worden gezet.

3. Ontsteking in de schouder

Er kunnen zich allerlei soorten ontstekingsreactie in de schouder voordoen. Een slijmbeursontsteking, een ontstoken schouderpees of schouderkapsel, een bacteriële infectie, en ga zo maar door. Ontstekingsreactie in het schoudergewricht ontstaan meestal door overbelasting en “foutieve” bewegingen; vooral als gevolg van overmatig sporten (sportblessures) en zwaar-lichamelijke arbeid.

Een slijmbeurs is een zakje dat een soort smeerolie in het gewricht afscheidt. De schouderslijmbeurs fungeert als schokdemper en als “versoepelaar” van het schoudergewricht. De slijmbeurs in je schouder kan geïrriteerd of ontstoken raken door o.a. overbelasting, infectie, ouderdom, repeterende bewegingen of een ongeval.

Een slijmbeursontsteking (‘bursitis’) in de schouder is de vaakst voorkomende ontsteking binnen het schoudergewricht. Meestal ontstaat schouderbursitis doordat de schouderslijmbeurs ingeklemd (“impinged”) raakt tussen de botuiteinden. Dit fenomeen wordt ook wel ‘subacromiaal impingement syndroom’ (SIS) genoemd.

Een slijmbeursontsteking van de schouder kan een aanwijsbare oorzaak hebben, maar ook onduidelijk blijven. Factoren die een rol spelen bij inklemming van de slijmbeurs zijn overbelasting, veroudering, slijtage, instabiliteit en onwennige of ongecontroleerde bewegingen van de schouder.

Bij een ontsteking van een het schoudergewricht (kapsel, pees, slijmbeurs etc.) ontstaat doorgaans een intense, zeurende pijn in de schouder, die heviger wordt bij belasting. Een injectie met corticosteroïde ontstekingsremmers is doorgaans de aangewezen behandeling. In sommige gevallen is chirurgisch ingrijpen vereist.

4. Beknelling van vaten of zenuwen

Je schouder heeft een enorme gewrichtsmobiliteit en kan zodoende een enorme verscheidenheid aan bewegingen maken. Dit brengt met zich mee dat de schouder erg complex in elkaar zit wat betreft botten, kraakbeen, spieren, pezen, banden, kapsels en slijmbeurzen. Door je schouder loopt tevens een bundel van vaten en zenuwen. Als deze verdrukt of bekneld raakt in het complexe schoudergewricht, dan spreekt men ook wel van:

 • Schoudergordelsyndroom
 • Thoracic Outlet Syndroom (TOS)
 • Costoclaviculair compressiesyndroom (CCCS)
 • (Niet-radiculair) neurovasculair compressiesyndroom (NVCS)

De vaatzenuwbundel in de schouder kan op verscheidene manieren bekneld raken en zodoende schouderpijn en schouderklachten veroorzaken. Het schoudergordelsyndroom wordt meestal veroorzaakt door een zenuwafwijking, een ongeval, “boven de macht” werken, een extra halsrib of een slecht-genezen sleutelbeenfractuur.

Het schoudergordelsyndroom veroorzaakt in veruit de meeste gevallen pijn in de schouder die uitstraalt naar arm, hand, nek en/of achterhoofd. Vaak is er ook sprake van een tintelende of slapende arm en/of hand. Ook verkleuring, zwelling en een zwaar gevoel kan voorkomen, evenals kloppende, “kiespijn-achtige” pijn in schouder, arm en hand. (bron)

Het schoudergordelsyndroom wordt doorgaans behandeld met ergotherapie en een gematigde variant van manuele therapie, genaamd DAM (Driedimensionale Arthrokinematische Mobilisatie). Als fysio niet volstaat, dan kan een schouderoperatie noodzakelijk zijn.

5. Frozen shoulder veroorzaakt pijn

Een ‘frozen shoulder’, letterlijk vertaald ‘bevroren schouder’, is een aandoening van het glenohumeraal schoudergewricht. De bewegingsmogelijkheid van een frozen shoulder is ten minste 50% verminderd. Dit heeft te maken met afname van de elasticiteit van het gewrichtskapsel.

Een frozen shoulder begint doorgaans met allerlei “vage” pijnklachten in de schouder; daarna treedt meestal bewegingsbeperking in combinatie met hevige schouderpijn op. Een frozen shoulder gaat meestal (binnen één à anderhalf jaar) vanzelf over. Indien de schouderspieren lange tijd niet worden belast, kunnen echter blijvende schouderklachten optreden.

De exacte achterliggende oorzaak van een frozen shoulder kan in veruit de meeste gevallen niet worden achterhaald. In enkele gevallen wordt een frozen shoulder veroorzaakt door trauma, breuk, verkleving, repeterende overbelasting of indirect door diabetes. Bij de overige patiënten blijft de aanleiding onduidelijk. In dat geval spreekt men ook wel van ‘primaire adhesieve capsulitis’.

De behandeling van een frozen shoulder bestaat meestal uit pijnbestrijding, fysiotherapie en toediening van ontstekingsremmers. In sommige gevallen dient het schouderkapsel operatief te worden opgerekt of vrijgemaakt.

6. Pijn in schouder: verstuikte & gescheurde schouderband

Een verstuiking houdt in dat de ligamenten of gewrichtsbanden in een gewricht zijn opgerekt en/of ingescheurd. Dit gebeurt meestal door een “ongelukkige” beweging of een (sport- of verkeers)ongeval. Door een verstuiking ontstaat pijn en vochtophoping (oedeem) in het gewricht en vaak ook een bloeduitstorting. Vooral de enkel is gevoelig voor verstuiking, maar o.a. ook de knie, pols, nek, elleboog en schouder kunnen verstuikt raken.

Zwelling en pijn door een verstuikte schouder kan de eerste 24 uur worden verlicht met koude kompressen en paracetamol of ibuprofen. Ná 24 kun je beter warme kompresen gebruiken om de bloedsomloop te bevorderen. De verstuikte schouder moet voldoende rust krijgen, maar het is wel belangrijk om voorzichtig te blijven bewegen.

Een verstuiking geneest op den duur vanzelf. Als een schouderband (of kapsel of pees of spier) niet is ingescheurd, maar volledig is afgescheurd, dan spreekt men ook wel van een ‘ruptuur’. In dat geval is doorgaans een operatie nodig om beide uiteinden weer aaneen te hechten.

Tip: Een drukverband en een mitella kunnen eventueel bijdragen aan een spoediger herstel van een verstuikte schouder.

7. Bacteriële schouderinfectie = schouderpijn

Een bacteriële infectie van het schoudergewricht kan enorme pijn in de schouder veroorzaken. Bacteriën kunnen in je schouder terechtkomen via een (operatie)wonde, maar ook van binnenuit. Bacteriën zullen worden aangevallen door je lichaamseigen immuun-afweer, waardoor een ontstekingsreactie in je schouder ontstaat. Een bacterieel geïnfecteerde schouder gaat doorgaans gepaard met ophoping van pus en een hevig kloppende schouderpijn. De gewezen behandeling is dan een antibioticakuur.

Overige oorzaken van pijn in de schouder

Bovenstaande aanleidingen van schouderpijn zijn niet de enige mogelijke oorzaken waardoor pijn in je schouder kan ontstaan. Schouderklachten kunnen tevens worden veroorzaakt door:

 • Reumatische aandoeningen van de schouder
 • Stand- & groeiafwijkingen
 • Zenuwaandoening
 • Instabiliteit van het schoudergewricht
 • Peesverkalking
 • SLAP-letsel
 • Allerhande ontstekingsreacties
 • Cysten

Tot slot kan pijn in de schouder afkomstig zijn van een intern orgaan en uitstralen naar de schouder.

Tot slot

Als je onverklaarbare pijn in je schouder hebt, stop dan niet zomaar met bewegen. Probeer je schouder juist te blijven gebruiken, maar wees waakzaam voor overbelasting.

Heb jij last van pijn in je schouder of motorische schouderklachten? Deel je verhaal hieronder met lotgenoten…

77 reacties op “Pijn in je schouder: 7 oorzaken van schouderklachten”

 1. edwin ·

  Hallo, Ik ben Edwin, ik ben 30 jaar… En ik heb al een tijd zeurende pijn die zich steeds verplaatst. Ook heb ik last gehad van pijn tussen mijn beide schouderbladen en ook vaak pijn in de borst en ben ik daar ook vaak benauwd van. Dit is echter niet continu. Nu heb ik dan last van mijn linkerschouder. Weet iemand waar deze pijn wegkomt?

  Beantwoorden
 2. Susanne ·

  Vorige week was ik op de Wii aan t spelen ik speelde Mario Kart. En in 1x hoorde we een knoep en dat was mijn schouder… Ik deed niets bijzonders. Nu hangt mijn rechterschouder naar beneden en als ik mijn arm omhoog probeer te doen, dan blokkeert mijn schoudergewricht… En t is dan net of er een mes in gestoken wordt. In ‘t begin van de week kon ik t niet uithouden van de pijn. Nu is t redelijk. Weet iemand wat er aan de hand is met mijn schouder?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Susanne, Dit klinkt als een peesruptuur oftewel peesscheur van de schouder. Vooral het knappende geluid dat de schouder is hiertoe een aanwijzing… Een peesscheur van het schoudergewricht kan in beginsel op 2 verschillende manieren ontstaan… A. Door schoudertrauma, zoals een val, slag, stoot, ongecontroleerde beweging van of plotselinge ruk aan de arm. Tijdens het Wii’en lijkt me een ongecontroleerde beweging en/of ruk aan de arm de meest waarschijnlijke optie… B. Verzwakking van de schouderpezen, maar dit komt voornamelijk bij oudere patiënten voor… Het scheuren van een pees in de schouder wordt door de meesten goed (op)gemerkt. Niet alleen door het knappende geluid, maar ook vanwege aanvullende schouderklachten. De klachten die optreden ten gevolge van een peesruptuur/peesscheur in de schouder zijn als volgt: Vaak hoor je een knappend geluid in de schouder. Een peesscheur geeft een felle pijn in de schouder en arm. De arm kan niet of nauwelijks worden bewogen. Na verloop van tijd neemt de pijn meestal wel wat af… Ook de bewegelijkheid van arm en schouder nemen toe. Maar de bewegelijkheid van de schouder kan nooit helemaal vanzelf herstellen… Ik ben overigens GEEN arts; voor uitsluitsel is dan ook een echo en/of MRI-scan nodig. Bij jonge patiënten bestaat de behandeling meestal uit operatief herstel van de gescheurde schouderpees. Bij een vergrote kans op recidive/terugval/terugkeer van een peesscheur bestaat behandeling van de peesruptuur veelal uit injecties met pijnstillers of ontstekingsremmers en fysiotherapeutische oefeningen. Overigens komt een knerpend, knappend of krakend geluid (crepitatie) van het schoudergewricht ook voor bij andere schouderproblemen, waaronder artritis en artrose in de schouder, maar in zulke gevallen treedt de schouderproblematiek niet van het ene op het andere moment op. Persoonlijk zou ik dus absoluut even langs de huisarts gaan met je schouderklachten. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 3. glenn ·

  Ik ben 23 jaar en doe al een 3-tal jaar fitness, het laatste jaar overgestapt naar HIT (bodybuilding). Dit onder professionele begeleiding. in december begon er een pijn te ontstaan in de linker schouder en vervolgens ook in de rechter schouder. allebei bursitis volgens de specialist. De slijmbeurs in zowel de linker- als rechterschouder werd behandeld met een spuit (cortisone). Voor de rechterschouder was dit genoeg, de linkerschouder had nog een tweede cortisonespuit nodig. De pijn in de schouder is echter nooit weggegaan, maar de slijmbeursontsteking in het schoudergewricht was wel opgelost (volgens een echo die genomen werd in het hospitaal). Ik ben het beu om altijd maar over en weer te lopen van de ene dokter naar de andere en telkens uren in die wachtzaal te moeten zitten. Kan iemand mij helpen of misschien een bepaalde theorie uitspreken van wat hij/zij denkt dat er aan de hand is met mijn schouders? Nu de bursitis gedaan is, zit ikzelf te denken aan schouderpezen die bekneld zitten of schouderspieren die ontstoken zijn… Alvast bedankt! Groeten, Glenn

  Beantwoorden
  • django ·

   Hallo, Ik loop al 8 maanden te klooien met me arm links. Het brand als een gek. Orthopeed me spuit gegeven werd er niet goed van. Celebrex Meloxicam gehad en heb net 2 weken geleden ziekenhuis gelegen doordat een huisartsenpost morfine in spuiten deed. Niet normaal. Spoed ziekenhuis bloed spugen. En na 3 dagen weer na huis. Achter in me schouderblad kraakt het als een gek. En nu begint me andere schouder ook al rechts. Laat jullie het niet op stress gooien wat dat doen ze ziekenhuis heel erg. Hoop dat de reumaloog nu wat vind. Je word van kastje naar muur gezet. Viel af van de pijn was niet normaal. Pfff wat een ellende. Zat hier op dit blog maar eens een goede arts op. Beterschap jullie alle!

 4. Emma ·

  Ik heb al zo’n 3 jaar last van mijn linkerschouder. Mijn fysiotherapeut denkt dat ik een keer op mijn schouder ben gevallen of dat het schoudergewricht op een andere manier een harde klap te verwerken gehad heeft. Er zit een spiertje in mijn schouder wat daardoor verkeerd is genezen denkt hij. Ik ben een aantal keer bij de fysio geweest voor behandeling en oefeningen, maar het helpt niet. Ik heb 5 jaar geleden een jaar heel intensief geroeid, maar heb tijdens het roeien nooit last van schouderklachten gehad. Het is heel frustrerend omdat ik niet weet waar de schouderpijn vandaan komt en hoe het weg kan gaan. De pijn in de schouder uit zich vooral met een “grijpbeweging” boven mijn hoofd of met autorijden bijvoorbeeld, bij het maken van een bocht naar rechts. In rust en als ik in bed lig heb ik geen schouderpijn. Herkent iemand dit? Alle reacties zijn welkom, alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • herman ·

   Ik heb het ook eens gehad, weet niet hoeveel onderzoeken van het schoudergewricht gehad, maar ze konden niets vinden. Via via kwam ik bij een arts en die vroeg mij of ik ooit gevallen was. Dat klopte, maar was jaren geleden. Ik heb toe 3 goudinjecties gehad en ben sindsdien van de schouderklachten af.

 5. Gabba ·

  Beste Salusi, Ik heb precies last van punt 4. het begon in m’n handen. Grotere, opvallendere aderen en beetje slapende handen na een dag werken op kantoor. Later meer in m’n onderarm, wat ook een slapend gevoel geeft. En nu voel ik het ook in m’n nek. Wat kan ik doen? Ik woon in China. M’n armen zijn vaak moe en ik slaap heel diep de laatste tijd en droom al 2 weken elke nacht.

  Beantwoorden
 6. Katrien ·

  Hallo allemaal, Iemand enig idee of een vreemd gevoel aan beide oren kan samenhangen met schouderklachten? Ik word namelijk behandeld met manuele therapie (zeer pijnlijk trouwens) voor mijn schouder; kine vermoeden dat het een frozen sholder is. Maar 2 maanden geleden ook bij KNO geweest voor vreemd gevoel in oren. blijkbaar hoor ik zeer goed en met de oren is niks mis, ook tandarts, parodontoloog en huisarts reageren niet als ik over mijn oren begin. Maar het begint me hoe langer hoe meer schrik aan te jagen omdat ik niet weet waar het vandaan komt. Ook is er soms een kriebelend gevoel in mijn oor. Het vreemde gevoel komt en gaat, maar neemt de laatste week toch toe.

  Beantwoorden
  • KNO Dr. ·

   Kan uit je nekwervels komen. Zowel de schouderklachten als de gevoelssensaties in/aan je oor en oorschelp. Slijtage van wervels kan namelijk compressie op gevoelszenuwen geven.

 7. Petra ·

  Ik heb al zes jaar pijn aan mijn schouder. Deze week ben ik bij Icone in Schijndel terecht gekomen. Voor het eerst spreek ik artsen die er verstand van hebben. Ik ben nu door ze behandeld, weet nog niet of het aanslaat maar ik heb een zeer goede indruk van ze. Een aanrader!

  Beantwoorden
 8. Marianne Stroober ·

  Beste mensen, ook ik heb sinds 2 maanden een ontzettende pijn bovenop mijn rechterschouder en in de rechter bovenarm. Het is een zeurende pijn met af en toe een pijnscheut! Zou het kunnen komen door een computermuis? Bij het lezen van al jullie reacties zakt de moed mij in mijn schoenen. Wat mij wel opvalt is dat niemand een osteopaat heeft geraadpleegd. Ik hield na een gal operatie klachten die artsen niet konden oplossen maar een osteopaat wel. Ik overweeg nu om alle artsen maar over te slaan en direct hulp te gaan zoeken bij mijn osteopaat! Goed idee of toch niet? Graag jullie mening hierover!

  Beantwoorden
  • annemieke ·

   Helemaal goed een osteopathie. Maar acupunctuur werkt ook super. En naaldjes zijn zo dun als een haar. Proberen!

 9. Patrick Doggen ·

  Hoi, mijn verhaal is het volgende… Mijn leeftijd is 48 nu. Een 5-tal jaren geleden ging ik wekelijks 3x naar de gym voor power training. Juist om fit te blijven. Ik ben geen blok beton, enkel sportief. Ik deed dat zonder problemen. Op een dag ging ik met mijn kinderen naar de karting. In een scherpe bocht was het alsof ik een mes in mijn schouder kreeg. Die pijn ging niet over en dus gedaan met sporten. De pijn ging stilletjes aan weg, maar dat heeft toch zo’n 6 maanden geduurd. Vorig jaar ben ik zo’n 6 maanden gaan power trainen zonder problemen. Ik ben dit jaar verhuisd naar Hongarije en ben de hele zomer met mijn vriendin naar de gym geweest, zo’n 3x per week. Soms voelde ik wel een kleinigheid in mijn rechterschouder weer, maar dat viel mee. Door omstandigheden moesten wij stoppen met trainen een maand geleden. En pas de week na het stoppen, begon ik pijn te krijgen in mijn beide schouders. Links valt nog mee. Maar vandaag 3 weken later, is de pijn in mijn rechterschouder niet meer te verduren. Ik kan amper nog een beweging maken, of ik krijs het uit van de pijn. Dus doe ik alles met één arm op dit moment. volgende week gaan we hier in Hongarije naar een specialist. Ik weet natuurlijk niet hoever ze hier in de geneeskunde staan, dus ook nog eens vol stress hiervoor. Heeft iemand hetzelfde meegemaakt of weet iemand wat dit zou kunnen zijn? Ik maak mij enorme zorgen. Het probleem is dat ik door mijn lange verblijf in het buitenland ik in België of Nederland geen ziektekostenverzekering meer heb om me daar te laten behandelen. Onbetaalbaar zonder verzekering! Dus als iemand me al enige raad kan geven in welke richting ik mijn schouderklachten moet zoeken, zou dat al een hele opluchting zijn! Met vriendelijke groeten, Patrick

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Patrick, In principe kunnen je schouderklachten voortkomen uit velerlei mogelijke oorzaken. Als pijn in de schouder zich manifesteert als ‘steken’ (pijnsteken, messteken of korte, intense pijnscheuten), dan kan dit bijvoorbeeld te maken hebben met overmatige spierspanning in de schouder. Vanuit je nek loopt namelijk een zenuwbundel naar je hals; dit netwerk van ruggenmergzenuwen wordt ook wel ‘plexus brachialis’ of ‘armvlecht’ genoemd. Door overmatige spierspanning in de schouder kan dit knooppunt van zenuwvezels in het gedrang komen, waardoor een zekere mate van zenuwbeknelling optreedt. Dit kan zich uiten als pijnsteken -of zoals jij ze beschrijft- ogenschijnlijke messteken. Omdat de zenuwwortels van dit zenuwvlechtwerk nagenoeg de hele arm bezenuwen, kunnen ze enorm heftige pijnscheuten teweegbrengen, ook in je schouder. De onderliggende oorzaak van schouderklachten door spierspanningen kan onder meer gerelateerd zijn aan lichaamshouding, overbelasting of blessureleed. Fysiotherapie die specifiek gericht is op het schoudergebied kan in zo’n geval uitkomst bieden. Ook kan het helpen om je schouders bewust te ontspannen en laag te houden, dus niet stelselmatig optrekken. Ook spierzalf (Midalgan, Tijgerbalsem e.a.) kan ontspannend uitwerken op de schouders. Natuurlijk hoeft er niet per se sprake te zijn van overmatige spierspanning. Als je tijdens je krachttraining veel repetitieve bewegingen doet (dus steeds dezelfde herhaaldelijke beweginkjes), kan een soort overbelastingsblessure ontstaan waarbij spieren en zenuwen betrokken zijn, zoals ook het geval is bij een ‘tennisarm’ of ‘golfarm’. Hoe dan ook kan overbelasting van de schouder leiden tot irritatie of ontsteking van de weke delen in het schoudergewricht. Hierbij valt te denken aan kapsels, banden, pezen, slijmbeurs en botvlies. Er kan dus ook sprake zijn van o.a. een peesontsteking, peesschedeontsteking, slijmbeursontsteking of botvliesontsteking in de schouder. Tot slot kan ook een ‘frozen shoulder’ soms gepaard gaan met pijnscheuten of pijnsteken in de schouder. Al met al zijn er dus veel schouderaandoeningen die een scherpe, begrensde pijn in het schoudergewricht tot gevolg kunnen hebben. Is ook je nek of bovenrug aangedaan, of doet de pijn zich echt uitsluitend in de schouder voor? Hoe dan ook zou het me niet verbazen als je schouderklachten indirect voortkomen uit je trainingen, vooral ook aangezien allebei je schouders inmiddels aangedaan zijn. Als je herhaaldelijke/repetitieve bewegingen niet extreem goed gecontroleerd en beheerst uitvoert, is de kans op schouderblessures relatief groot. Het is overigens niet ongewoon dat overbelastingsverschijnselen of ontstekingsverschijnselen zich pas een tijd na je trainingen manifesteren. Je training aanpassen en qua lichaamshouding volop rekening houden met je schouder kan al veel verbetering in de situatie brengen. Dat de pijn al zo lang aanhoudt en inmiddels bijna ondraaglijk is, vind ik toch wel zorgwekkend; een slijmbeursontsteking lijkt me bijvoorbeeld niet onwaarschijnlijk. Natuurlijk kan het ook nog zo zijn dat er tijdens het karten iets verkeerd is geschoten of afgebroken, maar zolang je schouder geen harde klap te verduren heeft gekregen, lijkt me dat vrij onwaarschijnlijk. Ik ben overigens GEEN arts en opper enkel wat algemene ideeën. Hopelijk kunnen de Hongaarse artsen iets voor je betekenen en je afhelpen van je schouderklachten. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • Patrick Doggen ·

   Hé Paul, Bedankt alvast voor je reactie… Het is zo dat de linkse kant niet zo erg is. De rechtse schouder daarentegen. Daar is er een constante lichte pijn als ik niets doe. Maar bij een verkeerde beweging zie ik 2 minuten enkel nog sterretjes van de pijn. Maar het lijkt ook of dat de pijn zich nu verder uitstrekt tot in mijn arm (vooral de spieren), tot een licht irritant gevoel in mijn hand. Met andere woorden. De zware pijnscheuten komen uit de rechterschouder, maar die pijn lijkt zich dus verder uit te strijken over mijn hele rechterarm. Ik zeg niet dat de pijn in die arm zo hevig is, alleen irritant. Maar mijn rechter arm naar omhoog of naar achteren bewegen, gaat dus niet. En zeker een wilde beweging is helemaal uit den boze. Dan zit dat mes weer in de schouder. Ik dacht eraan om volgende week röntgenfoto’s te laten maken, maar worden daar dan infecties of ontstekingen mee ontdekt? Indien dit overbodig zou zijn, zou dat ook uitgespaard geld zijn, want dat gebeurd hier allemaal in privépraktijken. En draai je zelf voor de kosten op, of dat je nu Hongaar bent of niet. Daar heeft de ziekteverzekering in Hongarije niets mee te maken, vanwege het privé werken van dergelijke instanties. Dus vraag ik mij wel degelijk af. Röntgenfoto’s nodig of niet?

  • Paul ·

   Beste Patrick, Ik wil je er nogmaals op attenderen dat ik GEEN arts ben, dus medisch advies omtrent je schouderklachten kan ik je niet bieden. Jouw verhaal doet mij PERSOONLIJK in ieder geval sterk denken aan een zenuw-gerelateerd probleem, vooral ook vanwege de uitstralende pijn (zenuwpijn?). Misschien dat er toch een zenuw bekneld of verdrukt is geraakt… Zulke zenuwklachten worden door een arts meestal vastgesteld/gediagnosticeerd aan de hand van lichamelijk onderzoek en het verhaal van de patiënt; foto’s en scans zijn zelden nodig. Over het algemeen is zenuwpijn namelijk behoorlijk afwijkend van aard ten opzichte van andere soorten pijn; dat geldt des te meer wanneer door de zenuwbeknelling de impulsgeleiding wordt verstoord. Desalniettemin is er soms een scan of röntgenfoto van de schouder raadzaam, maar dat is dan meestal om andere oorzaken uit te sluiten en niet per se om een zenuwbeknelling te bevestigen. Ontstekingen en infecties in het schoudergewricht worden meestal ontdekt c.q. gedetecteerd met behulp van bloedonderzoek; men bepaalt dan de ontstekingswaarden c.q. ontstekingsindicatoren in je bloed. Naar mijn ondeskundige mening kun je misschien beter direct vragen of de specialist een vermoeden heeft van de onderliggende oorzaak van je schouderproblematiek, dus alvorens men overgaat tot foto’s en scans. Ik weet niet hoe dat in Hongarije is, maar in Nederland staat men soms wel heel snel klaar met peperdure onderzoeken. Begrijp me niet verkeerd: wat nodig is, is nodig, maar als je ook nog eens zelf voor de kosten moet opdraaien, zou ik in ieder geval de vinger aan de pols houden en steeds naar de motivatie van je arts blijven vragen, dus WAAROM hij/zij een bepaald onderzoek of medicament voorschrijft. Nogmaals sterkte! Groeten, Paul

  • JWG ·

   Hoi. Zelf heb ik ook veel problemen gehad met mijn schouders. Ook de pijn die jij beschrijft doet me denken aan mijn pijn. De diagnose die ik heb gekregen is dat er kalkafzetting in de pezen heeft plaatsgevonden. Hierop heb ik (eindelijk na meer dan een jaar van diagnose stellen) een spuit met corticosteroïden. Wat een verlichting, de schouderpijn was na een paar dagen al minder. Wel heb ik er door het lange proces een frozen shoulder aan overgehouden, maar die kan ik met oefeningen wel weer wegwerken. Suc6! Hopelijk heb je er wat aan!

  • linda ·

   Beste Patrick, Probeer eens een fysiotherapeut te vinden die aan Neurostructurele Integratie technieken (NST) doet. Deze kijkt alle verbindingen in je lichaam na en lost op waar de pijn vandaan komt. Even googelen dus… Groetjes, Linda

  • Gert ·

   Hallo allemaal, Misschien moeten jullie eens gaan kijken naar triggerpointtherapie. Ik heb zelf een praktijk en zie veel mensen met dit soort schouderklachten, en in de meeste gevallen zijn ze snel en goed geholpen met triggerpointtherapie of “dry needling”. Vriendelijke groet, Gert Bloemberg

 10. maya ·

  Hallo, Ik heb ook al enige tijd last van mijn linkerschouder en bovenarm. Op de echo was te zien dat er een serieuze ontsteking zit. Omdat fysiotherapie me niet echt helpt, heeft mijn huisarts me met m’n schouderklachten doorverwezen naar de orthopeed. Op vraag van mijn huisarts heeft hij mij 2 cortisone-injecties in de schouder gegeven, 1 in mijn schoudergewricht en 1 in mijn schouderslijmbeurs. Als deze injecties niet voldoende helpen, krijg ik er ook geen meer (ik had de indruk dat hij me die injecties had gegeven alleen maar omdat mijn huisarts erom gevraagd had). Maar nu moet ik onder de scanner. We zijn nu 2 weken verder en ik moet zeggen dat de schouderpijn er nog steeds doorkomt. Niet meer zo fel als eerst, maar de pijn in de schouder is er nog wel. Dus maar gebeld voor de schouderscan te laten maken. Ben bang dat er meer met m’n schouder aan de hand is en dat het misschien tot een schouderoperatie moet komen. Ben nu al bijna 1 maand werkonbekwaam, dus had gehoopt dat ik na de injecties gewoon terug aan het werk kon, maar durf niet… ik moet veel opheffen, sleuren, trekken, enzovoort. Ben bang dat ik het alleen maar erger maak. Wat kan er nog aan de hand zijn met m’n schouder buiten die ontsteking? Waarom helpen die injecties niet genoeg? Gaat er een operatie moeten gebeuren? Wat als er op de scan niets abnormaals aan de schouder te zien is en ik toch met die vervelende schouderpijn blijf zitten? Die vragen spoken elke dag door mijn hoofd en elke keer hoor ik “gewoon afwachten”, word er gek van. Groetjes, Maya

  Beantwoorden
 11. nathalie ·

  Ik heb al 5/6 jaar last van pijn in mijn armen die doortrekt tot in mijn schouders bij iedere beweging die ik maak. Het is nu de laatste 2 jaar dat ik stekende pijn krijg in m’n rechter schouder vooraan. Deze schouderpijn duurt een aantal uren en gaat vanzelf terug weg, maar blijft terugkomen. Daar kan wel een tijd tussen zitten… ik word er gewoon gek van! Nu is de pijn in de schouder echt verschrikkelijk, ik probeer deze gewoon te verbijten, wat niet zo makkelijk is. Gr. Nathalie

  Beantwoorden
 12. Mart ·

  Hoi, Ik heb al ongeveer drie jaar last van mijn rechter schouder. Het rare is dat ik er niet de hele tijd last van heb. Ik heb ook zo weer een week nergens last van. Ik heb laatst een longontsteking gehad en heb daar een penicillinekuur voor gehad. Toen had ik nergens last van. Maar komt het dan omdat ik rust neem of door de kuur? Ik ben toen weer gaan werken en ik heb nu zoveel last van, zo erg is het nog nooit geweest!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Wat voor werk doe je precies? Misschien een bursitis/slijmbeursontsteking van de slijmbeurs/bursa in het schoudergewricht? In je schouder bevindt zich namelijk een relatief blessuregevoelige slijmbeurs: een met vocht gevuld ‘kussentje’ wat de schouderpees beschermt voor de harde botstructuur. Ben je al bij je huisarts geweest? Hij/zij kan een schouderslijmbeursontsteking vaststellen dan wel uitsluiten en je in ieder geval doorverwijzen voor een scan of röntgenfoto van de schouder.

 13. maria ·

  Hallo, Ik heb vannacht amper kunnen slapen van een zeurende pijn in m’n schouder en (eer)gisteren had ik hier ook al last van. Af en toe trekt die schouderpijn door in m’n elleboog. Ik ben twee dagen ziek geweest en heb vooral op bed gelegen, op m’n zij. Zou dit de oorzaak kunnen zijn of is dat niet erg waarschijnlijk?

  Beantwoorden
 14. Mirjam ·

  Hallo allemaal, Ik heb al zeker 4 jaar lang last van mijn schouders. Het is begonnen toen ik tijdens mijn opleiding moest opdrukken. Soms wel 70x per dag. Ben al diversen keren van het ene hoekje naar het andere hoekje gestuurd. Heb fysio gehad maar de pijn werd alleen maar erger. Heb een echo gehad, foto’s laten maken en een MRI-scan gehad. Ze konden nergens iets vinden. Ik heb 24 uur per dag last, maar het meeste ‘s avonds omdat je dan voelt hoe erg je je schouders hebt gebruikt de hele dag. Ik zou heel graag weer willen sporten maar het belemmert me in alles! Hoe kan ik mijn schouderpijn uitleggen? Het voelt alsof er iets klem of nauw zit, het is een vreselijk drukkend en stekende pijn in de schouders. Ik ga non-stop door en geef niet op, terwijl het enige advies wat ik krijg is dat ik ze rust moet geven. Ik zou niet weten hoe? Als ik een kop koffie vasthoud, dan krijg ik al direct steken in mijn schouder! Ik zit er aan te denken om naar een ander ziekenhuis te gaan met mijn schouderklachten en daar om advies te vragen. Maar ik heb geen zin om weer naar fysio te gaan. Wat denken jullie?

  Beantwoorden
 15. casper ·

  Hallo, Ik heb ook last van mijn schouder die geleidelijk is ontstaan. Ik sport 2x in de week en heb alle gewichten erg langzaam opgebouwd, maar sinds 4 maanden kreeg ik bij een bepaalde schouderoefening (arnold press) last van mijn rechterschouder. De techniek voor deze oefening heb ik vervolgens verbeterd, maar de pijn bleef. Dus deed ik deze oefeningen erg licht en stopte zodra de pijn kwam. Na het sporten had ik een klein beetje last in mijn schouder, maar een dag later was dit weg, dus ik dacht dat het wel over zou gaan. Maar nu kwam de pijn tijdens mijn schouderoefeningen 2 weken geleden in hevige mate langs. Ik ben toen (stom van me) toch doorgegaan met de oefeningen. Het gevolg is dat ik nu dagelijks last heb van mijn schouder. Deze pijn is gelukkig erg licht en wordt hevig zodra ik echt zware schouderoefeningen doe, maar het irriteert me wel dat er iets mis is met mijn schouder. Kan iemand me helpen of herkent iemand dit?

  Beantwoorden
 16. annemarie ·

  Ik heb ook nekklachten en schouderklachten, kan soms m’n rechterarm niet optillen. Volgens de therapeut kon het liggen aan bh-banden óf m’n hoofdkussen (te hoog of te laag) óf de nekspieren. Ik moet oefeningen doen zoals rechtop zitten, kruin naar het plafond, met een rekbare band in mijn nek en armen naar voren en m’n hoofd naar achteren proberen te duwen. Het helpt wel goed, alleen ik kan nog niet tennissen.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Goed om te lezen dat de therapeutische oefeningen werkzaam zijn ter behandeling van je nekklachten en schouderklachten. Sterkte, beterschap & een spoedig herstel toegewenst!

 17. Dina suttels ·

  Hallo ik ben Dina ik had sinds paar maanden hevige pijn in rechter schouder. Vermits ik een zware job uitoefen (horeca) en me niet kon veroorloven efjes thuis te blijven, begon ik pijnstillers te nemen, zowel overdag als ‘s nachts, niet echt verstandig, maar het hielp wel een tijdje. Uiteindelijk toch de dokter opgezocht en inspuitingen gekregen, verbeterde een beetje, maar nadien kwam de pijn terug en heviger dan voordien. Specialist bezocht en ik word binnenkort geopereerd. De medische benaming van de aandoening ben ik vergeten, maar komt erop neer dat er een stuk bot moet verwijderd worden die drukt op zenuwen en pezen. Had daardoor ook constant slijmbeursontstekingen, welke enorm pijnlijk zijn. Ben een beetje bang, ‘t schijnt pijnlijk te zijn als je uit narcose ontwaakt, iemand deze operatie ondergaan? Ervaringen? Groeten, Dina :-)

  Beantwoorden
  • greet ·

   Hoi Dina, Drie weken terug heb ik een schouderoperatie ondergaan. Pees verlegd, schouderkap opgelicht en bot van een versleten gewrichtje bijgeschaafd zodat er meer ruimte voor de pees zou ontstaan. Tevens ontsteking schoongemaakt. Van allerlei kanten hoorde ik ook dat het erg pijnlijk zou zijn, maar het is mij heel erg meegevallen, kreeg voor en na de operatie medicatie. Heb alleen de eerste nacht toen de verdoving was uitgewerkt pijn gehad, maar met de voorgeschreven medicijnen kon ik de pijn weer onderdrukken. Nu na 3 weken kan ik alleen maar zeggen dat het mij erg is meegevallen, alleen het herstel van de schouder schijnt lang te gaan duren. Dina, heel veel sterkte en het kan dus ook meevallen. Groeten, Greet

 18. Kimberley ·

  Hallo, Ik ben Kimberley, ik ben twintig en heb al ruim 2,5 jaar last van mijn rechter schouder. Ik ben al bij verschillende artsen geweest en werd iedere keer door verwezen naar een fysio. Iedere keer werd ik vol gestapt met zware pijnstillers, want volgens de arts moest ik door de ‘pijngrens’ heen. Ik begrijp best dat dit moet, maar geen enkele fysio kwam verder. Zij zijn allemaal van mening dat er niks mis is met mijn kapsel maar met de spieren daaronder. Ik heb twee andere fysiotherapeuten er ook naar laten kijken en die zeiden dat zij vonden dat de orthopeed maar een ‘kijkoperatie’ moest doen, omdat zij mij niet willen verder behandelen… Omdat zij het idee hebben dat zij het erger maken. Nou moet ik morgen naar het ziekenhuis, maar ik ben heel bang dat ik weer terug word gestuurd. Ik wil gewoon weer mijn studie kunnen oppakken, weer kunnen autorijden en gewoon weer lekker verhalen kunnen schrijven. Weet iemand nog een goed adres waar ik terecht kan als het morgen niet goed gaat?

  Beantwoorden
  • Karin ·

   In de Bergmankliniek in Naarden zit een zeer goede schouderspecialist (Dr. van der List). Hij doet veel second opinions en heeft al veel mensen van de pijn in hun schouder afgeholpen. Een zeer kundig arts, althans dat is (ook) mijn ervaring.

 19. Nel Hordijk ·

  Hallo, Ik heb al maanden last van mijn linker schouder/bovenarm aan de voorkant. Onder het ronde bot zeg maar. Vooral ‘s nachts heb ik veel last en weet dan niet hoe ik moet liggen. De huisarts zegt dat het door mijn houding komt, maar ik ben nu 12 keer bij de fysio geweest waar ik oefeningen voorgeschreven krijg om mijn houding te verbeteren (rechtop, schouders naar achteren en kin naar voren), maar het is moeilijk om dit de hele dag vol te houden. Ik kan me bovendien niet voorstellen dat ik hierdoor deze schouderklachten heb gekregen. Ik ben 60 jaar en linkshandig. Zelf heb ik het idee dat het spieren of pezen zijn. Er is bloedonderzoek gedaan naar reuma, maar dat is het niet. Lees nu net bovenstaande verhalen over pijn in de schouder en word er niet vrolijk van. Herkent iemand mijn klachten?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Nel, Is er al gekeken naar de schouderslijmbeurs? Dit zou namelijk een slijmbeursontsteking kunnen zijn van de schouder. Mocht je fysiotherapeut je niet kunnen helpen, vraag dan een doorverwijzing aan je huisarts naar een schouderspecialist: een orthopeed die zich heeft gespecialiseerd in schouderklachten. Zo iemand is helemaal thuis in het menselijk bewegingsapparaat. Orthopedie is namelijk het medisch specialisme dat zich bezighoudt met aandoeningen van gewrichten (botten, spieren, pezen en banden). Sterkte & groeten, Paul

  • P. Wagner ·

   Ben geen arts, heb zelf hier last van gehad (nog steeds latent). Wat zegt arts van schouderslijmbeursontsteking? Is weinig aan te doen. Van pijnstillers voor de nacht (overdag geen of weinig last) kreeg ik psychische problemen van. Oudere huisarts heeft me toen een volle ontstekingsremmende injectie in het schoudergewricht gegeven. Had daarvoor 2 keer toe een halve dosering gekregen. Dit heeft bij mij geholpen. Moderne artsen zijn hier niet content mee. Je kunt ook proberen met het insmeren van de schouderkom met Voltaren. Ik heb het gevoel dat het helpt, alleen mijn huid kan er niet teken, krijg er uitslag van. Succes met de schouderklachten!

  • Mira ·

   P. Wagner, ik herken de schouderklacht(en). Ook mijn huisarts heeft mij bloed laten prikken vanwege pijn in de schouders, maar zonder resultaat. Bij mij duurt dat al een jaar, kan ‘s nacht niet slapen, kan mijn armen bijna niet gebruiken door de pijn… Ook als ik een jas aan of uit wil doen, gaat dat gepaard met de nodige schouderpijn…

 20. Thomas Klauss ·

  Ik heb al 2 dagen pijn in mijn schouders en armen. Gisteren de linkse en vandaag de rechtse. Die gaat soms zelf naar mijn borst en mijn hoofd, en ik weet niet wat de oorzaak zou kunnen zijn. Groeten en beterschap voor allemaal.

  Beantwoorden
 21. Alanna ·

  Ik heb nu al een hele tijd last van mijn schouder, onafhankelijk van de hoeveelheid beweging die ik neem. Het is vooral een zeurende pijn, die soms verergerd als ik mijn schouder op een bepaalde manier buig. Soms valt hierbij ook de motoriek een beetje weg. Hetzelfde heb ik vanaf mijn onderrug naar mijn been, maar die pijn is zowel zeurend als snerpend, en trekt van mijn rug door mij been naar mijn voet heen.

  Beantwoorden
 22. Fafae ·

  Een paar maanden geleden had ik pijn in mijn schouder die uitstraalde naar mijn vingers. De dokter zei dat er sprake was van een zenuw die gesprongen is en verwees me naar de kinesist. Inmiddels 20x praktijk gehad bij haar. Dat was ongeveer 4 a 5 maanden geleden. Nu heb terug pijn in m’n schouders maar weet niet waar het vandaan komt. Heb niks zwaars vastgehouden en ook niet gevallen… Ben wel een paar dagen geleden begonnen met mijn dieet waarin ik elke dag zeker 30 sit-ups doe. Weet niet of het daarvan komt of niet, maar het doet wel enorm veel pijn en ik kan mijn rechterarm echt niet gebruiken door de pijn in de schouder. :( Weet er iemand wat er mis is met mijn mijn schouder? Of moet ik zo snel mogelijk naar de dokter gaan? Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Fafae, Pijn in de schouder die uitstraalt naar de vingers is inderdaad een teken van potentieel zenuwletsel. Een gesprongen zenuw is een optie, maar een zenuw kan bijvoorbeeld ook ontstoken raken (zenuwontsteking), bekneld raken (zenuwbeknelling) of beschadigd raken (zenuwbeschadiging). Als je sit-ups verkeerd uitvoert (dus te weinig vanuit je buikspieren), kunnen inderdaad vrij makkelijk rugklachten en schouderklachten optreden. Misschien is er inderdaad een zenuw verkeerd geschoten en bekneld geraakt. Ik ben overigens GEEN art, dit is enkel speculatie. Persoonlijk zou ik er even mee langs de huisarts gaan. Sterkte, beterschap & groeten, Paul

 23. K.D. Zwaan ·

  Bij beachvolleybal stak er opeens een roestige spijker zo’n anderhalve cm in mijn teen; Ik werd meteen doorverwezen om een tetanusprik te halen bij de huisarts. De prik had echter de ‘bijwerking’ dat er een bacteriële infectie in de schouder ontstond. De schouder zwelt enorm en geeft veel pijn, zodanig dat je slapen wel kan vergeten, tenminste in mijn geval… De hartslag stijgt minimaal 1/3 ten opzichte van de ‘normale’ rustpols (bij mij 67 in plaats van 47). Heel normaal dat je dan ook 39 graden koorts hebt. Je kan vrijwel niets anders dan rusten/slapen en de functie van de arm is vrijwel uitgeschakeld. Pas na 5 dagen ben ik naar de huisarts gegaan voor een penicillinekuur; na dag 4 is de schouderdruk afgenomen, maar nog wel vermoeid en ontstaat er een ander soort pijn in schouder en licht verhoogde hartslag.

  Beantwoorden
 24. Svend ·

  Sinds enkele weken heb ik last van m’n schouder. Als ik m’n arm optil en m’n hand in m’n nek leg, dan voel ik een pijn, vooral aan de voorkant van m’n schouder/bovenarm. De pijn zit rondom, net tussen m’n biceps en de spier die van je schouder naar je borst loopt. En aan de achterkant op dezelfde hoogte… Kan iemand vertellen wat dit zou kunnen zijn?

  Beantwoorden
 25. onno ·

  Wellicht toch ook handig om een onverwachte reden mee te nemen; een ontsteking van je hartzakje (pericarditis) is ook vaak verbonden met een plotseling opkomende schouderpijn die bijna ondragelijk is. Ik heb het net zelf meegemaakt en het is geen pretje. Ik dacht zelf aan een gescheurde schouderspier o.i.d. maar ik zat er dus ver naast.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Onno, Dat is een hele goede tip. Dat bedoelde ik ook met het laatste stukje: ‘allerhande ontstekingsreacties’ en ‘…kan pijn in de schouder afkomstig zijn van een intern orgaan en uitstralen naar de schouder’. Een ontsteking van het hartzakje (pericarditis) is daar een heel goed voorbeeld van. Hopelijk ben je inmiddels van je schouderklachten verlost! Indien van toepassing, alsnog sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 26. Amal ·

  Hallo mensen, Ik heb al een hele lange tijd (jaren) last van mijn linkerschouder. Er is continu een bonkende, zeurende pijn te voelen en als ik mijn schouder naar achteren draai knakt het helemaal (doet ook pijn). Ik heb hier mee leren leven al die jaren, maar nu breidt de pijn zich uit. Heel mijn linkerdeel van mijn rug doet nu ontzettend veel pijn, ook de linkerkant van mijn nek, dat dikker is dan aan de rechterkant, doet pijn, waardoor ik ook steeds steken hebben aan de achterkant van mijn hoofd. Continu hoofdpijn dus. Hierdoor ben ik ook vaak chagrijnig, kan ik me niet concentreren door de pijn en is het erg warrig in mijn hoofd, ik heb nu ook veel meer stress aan mijn hoofd, omdat ik door deze pijn niet fatsoenlijk mijn werk kan verrichten. Massages werken alleen op het moment dat ze worden uitgevoerd, er is ook wat vreemds te voelen in mijn schouder. Het lijkt wel alsof er een ongelooflijke dikke ader in mijn schouder zit, en nu helemaal aan de linkerkant van mijn rug is uitgegroeid… Zou iemand misschien weten wat er hier aan de hand is en wat er tegen te doen is? Ik wil niet meteen aan de bel trekken bij de huisarts zonder vooraf geïnformeerd te zijn, want de kans is groot dat ze me met paracetamol terug naar huis stuurt. En geloof me, dat werkt echt niet. P.S Ik ben jaren geleden gebeten door een hond in mijn linkerschouder, zou dat een oorzaak kunnen zijn dat ik nu pas (na 7 jaar) echt hinder ondervind aan de pijn die ik dagelijks voel en nu vele malen erger is geworden?

  Beantwoorden
  • Nadia ·

   Hoi Amal, Ik loop zelf ruim 8 jaar met dezelfde problemen als jij. Ik heb ook last van m’n linker schouder. Mijn hele leven wordt erdoor beïnvloed. Ik slaap ermee en sta ermee op. Er is alles bij me geprobeerd. Ik ben eraan geopereerd en ze hebben een zenuwblokkade gedaan. Daar had ik wel baat bij. Heeft bijna 2 jaar geduurd voordat de pijn weer terugkwam. Ik heb altijd hele zware pijnstillers geslikt en dat hielp ook niet veel. Heb drie jonge kinderen en soms kan ik niet alle dagelijkse dingen voor ze doen. Ik ben nu doorverwezen voor een MRI-scan. De arts wil nu weten waar het precies aan ligt. Ik word gewoon misselijk van de pijn; het blijft maar zeuren en bonken, om gek van te worden! Als uit de MRI niks komt, wil ik weer een zenuwblokkade. Misschien is het ook wat voor jou? Heel veel sterkte, ik weet wat je doorstaat. Groetjes, Nadia

 27. Chantal ·

  Ik heb nu 3 weken last van mijn rechterschouder, voornamelijk aan de voorkant en boven op de schouder. De pijn is er langzaam “ingeslopen”, naar mijn weten is er geen verklaring voor de pijn in mijn schouder. Door ouderdom kan het zeker niet komen, ik heb ook niet (te) zwaar getild (omdat ik dit niet kan met mijn rug). Het voelt ook niet als spierpijn. Het lijkt in het bot te zijn. Ik ben nog niet bij de dokter geweest.

  Beantwoorden
 28. Wesley ·

  Ik heb al 3 jaar pijn aan mijn schouder. Heb er van alles aan gedaan: fysio, dry needling, body stress release, foto’s laten maken etc. Niks te zien op de foto’s. Heb continu last van schouder en nek, plus een licht gevoel in het hoofd. Ik doe fanatiek aan sport, ben even gestopt met sporten want word radeloos van de pijn… Heeft er iemand een goede oplossing? Ik hoor het graag…

  Beantwoorden
  • maurice hermes ·

   Heej, ben zelf ook een sporter (bodybuilding) loop ondertussen ook al 2 jaar met me linkerschouder. Echo gehad, MRI-scan gehad, fyso, een operatie aan mijn schouderdak… Ik had hier schijnbaar te weinig ruimte, waardoor alles klem kwam te zitten tijdens krachttraining. Na de operatie 6 tot 8 maanden revalideren en langzaamaan weer sporten opgebouwd, maar blijft tot op heden een zwak punt dat bij het minste al weer gaat zeuren. Ik probeer oefeningen te doen voor de rotator cuff, zodat de binnenkant van de schouder sterk wordt. Een tip: blijf dat doen, ook al voel je niks meer.

 29. marjo ·

  Na 2 jaar gekampt te hebben met pijn ben ik in juni 2013 geopereerd. M’n pezen hadden te weinig ruimte dus er moest een stukje van ‘t sleutelbeen af. Ik bleef klachten houden en in november 2013 onder narcose door bewogen omdat ik een frozen shoulder had… Nu 12 februari is er weer veel bewegingsbeperking en pijn! Helaas ben ik 3 weken terug met volle vaart tegen een open deur gelopen met m’n schouder en sindsdien ook vocht er in! Word er moedeloos van…

  Beantwoorden
 30. anita ·

  Hoi, Ik heb al een week last van mijn rechter schouderblad, in het midden zit de plek en die straalt door naar mijn rechter borst en ook naar mijn vingers… een tintelend gevoel. Als ik bezig ben dan wordt de pijn heftiger, maar als ik ff rustig aan doe, doet het iets minder pijn. Als ik hoest of lach, voel ik het ook. Ik weet het niet wat het is, maar ik hoop dat ik hierop een antwoord krijg.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Anita, Ik ben geen arts, dus ik mag geen medisch advies geven. Het zou bijvoorbeeld een hevige longontsteking kunnen zijn, maar voor enige zekerheid zul je echt je huisarts moeten raadplegen. Loop je er al lang meer rond? Sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

 31. Rinus ·

  Hallo, Ik ben rond oktober 2011 gevallen van de trap, vol op m’n schouder. Mijn sleutelbeen is toen deels dan van het gewricht gekomen. Heb daarna een maand thuis rust gehad en daarna ben ik weer gaan werken. Ik voelde mijn schouder nog wel, maar niet zoals voorheen. Ongeveer een jaar later begon ik tintelingen in m’n schouder te voelen. Weer naar het ziekenhuis en weer foto’s gemaakt. Op de foto’s was niks te zien en daarna kreeg ik een botscan. Bij de botscan was mijn rechterschouder (sleutelbeen) ietsjes donkerder dan m’n linker. Uiteindelijk hebben ze me me vorig jaar geopereerd aan m’n sleutelbeen. Ze hebben een stukje van het uiteinde weggehaald. De dokter zei: 2 weken rust en daarna 4 weken fysio, dan kan je wel weer gaan sporten en werken. Maar het heeft niet echt geholpen. Ik kreeg daarna een afspraak bij de pijnbestrijding. Begin dit jaar heb ik een spuit op mijn zenuw gekregen. Het heeft even geholpen, ik kon er weer normaal op liggen, maar nu is het opnieuw terug. Als ik op de bank zit leun ik automatisch met me rechter elleboog op de bank. Ik hang als het waren helemaal naar rechts. Daarnaast fitness ik ook. Maar ik heb bij het fitness niet heel erg veel last ervan. Ik voel hem wel, maar niet zoals erna of ervoor. Graag wil ik weten wat ik op dit moment moet of kan doen. Ik ben echt ten einde raad. Ik loop er zo lang mee ik ben er onderhand eens klaar ermee. M.v.g. Rinus

  Beantwoorden
 32. Steven ·

  Ik lees een stukje van dit artikel over spierpijn en dit viel mij op: Spierpijn na sport is goed, want dan zijn er kleine scheurtjes in je spier gekomen die voor spiergroei zorgen. Ik vindt het erg onverantwoordelijk om dit ‘goed’ te noemen. Spierscheurtjes vullen zichzelf op met littekenweefsel. Dit is stuk (en lelijk) weefsel wat geen extra functie of kracht geeft aan de spier. Je spier wordt wel degelijk groter, maar het optreden van dit fenomeen heeft geen positief effect op de spierkracht, alleen op de massa van de spier. Littekenweefsel is in dat opzicht eigenlijk alleen een last voor je spier. Je spier wordt dus wel groter maar niet sterker. Spierpijn is altijd te voorkomen. Het ontstaat door een te snelle krimping (afkoeling) of vergroting van de spieren. Door het sporten goed af te bouwen zal de spierpijn beperkt worden, of helemaal niet ontstaan. Dit kan ook voorkomen worden door niet spontaan heel actief te gaan sporten. Spiergroei is dus niet altijd krachttoename. Train je spieren sneller en beter door op een goede manier op en af te bouwen met bewegen.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Steven, Bedankt voor je berichtje. Je hebt gelijk: ‘goed’ is hier niet op zijn plaats. Ik heb geprobeerd het ietwat genuanceerder te verwoorden. Ook dat spierpijn altijd te voorkomen is ben ik met je eens; je kunt bijvoorbeeld niet gaan sporten, dan heb je logischerwijs nergens last van. Maar als je ervoor kiest intensief te sporten, en dan ook nog eens met de doelstelling je vetmetabolisme te verhogen of spiergroei te bewerkstelligen, dan is het in de praktijk verrassend lastig om géén spierpijn te krijgen. Bovendien is een beetje spierpijn helemaal geen ramp; pijn is hartstikke relatief, en zelfs topatleten krijgen ermee te kampen. Dat je spierpijn tot een minimum kunt beperken door verantwoord te sporten ben ik overigens volledig met je eens. Nogmaals dank voor je reactie. Groeten, Paul

 33. Barry moran ·

  Hoi, Ik heb al 6 maanden last van m’n schouder. Ik sport 4x per week, dus ik denk dat het met sporten gebeurd is. Maar ik word er echt gek van! Gr. Barry

  Beantwoorden
 34. Petra ·

  Al 4 jaar pijn in schouder, tegen hjet schouderblad aan. 14 behandelaars gehad, waaronder fysiotherapie, acupunctuur (Dr. Lachniet, die bleek te prikken met verdovingsmedicijnen die toegepast worden bij kiespijn; nep dus!), barbotage in het ziekenhuis, cortisonen, elektrowave, body stress release etc. Niets helpt en het wordt ook erger. Ik ga nu naar de pijnpoli. Ik word er radeloos van!

  Beantwoorden
 35. antje ·

  Hallo, Al 10 jaar heb ik last van mijn rechter schouder. Door onbekende reden. Het is een pijn die langzaam is gekomen en zo nu en dan niet te harden is. Zo’n 10 jaar geleden ben ik ook voor het eerst naar de fysio geweest voor deze klachten. Uiteindelijk heeft mijn huisarts na een paar jaar besloten dat ik daar niet meer heen mag, omdat dit onvoldoende hielp. Daarna ben ik naar allemaal verschillende therapeuten geweest (Mensendieck, Cesar, fysio via het ziekenhuis) en uiteindelijk belandde ik in het revalidatiecentrum, waar min of meer werd gezegd dat ik er maar mee moest leren leven. Ik ging daar een heel zwaar trainingsprogramma volgen, wat minimaal een halfjaar zou gaan duren. Echter na 4 weken was ik uitgeprocedeerd. Ik kon alles wel. Mijn huisarts zei hierop dat hij het ook niet meer wist en dat ik dus bij hem ook klaar was. Dus ben ik zelf gaan zoeken. Ik kwam bij Shiatsu uit. Na een paar jaar stuurde zij mij door naar de chiropractor, waar de huisarts smakelijk om heeft gelachen. Want dit is alternatieve zorg, en dat zou mij ook niet gaan helpen. Nu na een halfjaar is het nog steeds niet over. Van tijd tot tijd ben ik een paar dagen uit de running. Mijn hand wordt dan blauw en de pijn in mijn schouder is dan niet te harden. Verder straalt het dan ook hevig uit naar de nek tussen de schouderbladen. Heeft iemand misschien nog een idee wat ik nog zou kunnen doen? Want dat ik er maar mee moet leven, ga ik niet mee akkoord.

  Beantwoorden
  • janny ·

   Hallo Antje, Ik zat je verhaal te lezen en ik kan me voorstellen dat je er hopeloos van wordt. Een schouderprobleem is niet niks; je bent gelijk onthand, maar ik zou maar eens contact opnemen met de Bergman Kliniek in Naarden, daar zit een hele goede specialist! Dr. v.d. List, die is echt helemaal gespecialiseerd in schouderklachten. Ik ben er zelf ook behandeld (had een frozen shoulder die niet los wilde komen). Echt een kundig arts! Ik hoop dat je er wat aan hebt. Gr. Janny

 36. Maarten ·

  Hallo, Sinds kort heb ik bijna elke nacht een vreselijke pijn in mijn rechterschouder en rechter bovenarm. Dit gebeurt altijd in dezelfde houding, namelijk op mijn buik met mijn arm bijna plat op het bed. Soms word ik wakker door een hele felle pijn. Als ik dan mijn arm wil bewegen, doet het vreselijk zeer. Zodra ik uiteindelijk mijn arm naast het bed hang, voel ik een soort rollende beweging, alsof er weer iets op zijn plek gaat, en dan is de pijn voor het grootste deel verdwenen. Eerst doet het nog wel pijn om te bewegen, maar na een halfuur kan ik mijn arm weer normaal bewegen. Ik heb geen idee wat er mis is met mijn arm en of het ook iets serieus zou kunnen zijn. Please react!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Maarten, Ik ben geen arts, en kan dan ook geen medisch advies geven, maar op mij komt het over als een probleem met een beknelde zenuw. Of anders heel misschien een belemmerd bloedvat. De achterliggende oorzaak van de beknelling/afknelling zou hem in allerlei dingen kunnen zitten. Ik zou er even mee naar de huisarts gaan als dit probleem al langer speelt en niet vanzelf overgaat. Groeten, Paul

  • Jasper ·

   Beste Maarten, Ik heb soortgelijke schouderklachten echter aan beide schouders. Nog steeds (jaren) op zoek naar oorzaak en oplossing. Overdag geen probleem, alleen als ik slaap. Ben jij al wijzer geworden? Gr. Jasper

 37. Gerard ·

  Hallo, Ik heb een schouderblessure, maar weet niet welke blessure het is. Kreeg 2,5 maanden geleden deze blessure, maar het gaat maar niet weg. Je kan elke beweging gewoon maken, maar wanneer je met je vingers op de schouder drukt, voel je een felle pijn. Als je het laat rusten, dan voel je dat de pijn weggaat. Heeft iemand hier ervaring mee, en wat kan ik het best doen?

  Beantwoorden
  • Loesje ·

   Hoi, Ik heb al heel lang last van mijn schouder, nek en arm. Eens in de twee jaar houd ik het niet meer van de pijn en bel ik Dr. Lachniet (is echt haar naam) van Alsbewegenpijndoet.nl Deze is gespecialiseerd in gewrichtsaandoeningen. Bijna pijnloos prikt ze en het helpt. Sterkte!

 38. Anouk ·

  Ik ben 2 jaar geleden zwaar van mijn paard gevallen op mijn linkerkant. Na een jaar pas heef men gezien dat mijn elleboog en schouder uit de kom geweest zijn en dat de gewrichtsbanden van mijn elleboog gescheurd waren. Mijn elleboog is geopereerd en de operatie is volgens de chirurg goed gelukt. Ondertussen heb ik al kine gedaan en osteopaat. Op nieuwe NMR is volgens de dokters alles in orde. Mijn arm is wel dikker en verkleurt soms, maar daar gaat iedereen licht overheen. Ook heb ik nog steeds veel pijn in elleboog en schouder. Ik ben een leerkracht lichamelijke opvoeding van 21 jaar en ben stilaan wanhopig aan het worden. Is er iemand die mij raad kan geven i.v.m. mijn probleem, die zou ik zeer dankbaar zijn. Vriendelijke groeten, Anouk

  Beantwoorden
  • Dave ·

   Hoi Anouk, Check eens met je arts of een inspuiting in de spieren met corticosteroïden of traumeel soelaas kan brengen. Dit zal het niet genezen, maar kan de pijn wel langere tijd onderdrukken. Na 3-4 jaar vruchteloos zoeken ben ik bij een arts terechtgekomen die mij op deze manier heeft verder geholpen. Gemiddeld ben ik 3-4 maanden relatief pijnvrij na het inspuiten. Op slechte dagen neem ik voor het slapen een tetrazepam. Handelingen boven schouderhoogte blijven wel moeilijk voor mij. Spijtig genoeg voor mij, is het dit jaar allemaal wat verergert, en moet er terug verder gezocht worden. Als collega in de paardensport, weet ik ook welk negatief effect een pijnlijke schouder heeft op de prestaties. Hopelijk heb je er wat aan. Mvg, Dave

 39. Petra ·

  Al 4 jaar loop ik met pijn in m’n linkerarm. Medicatie, foto’s, scans… Tot 3x een operatie voor ‘n nekhernia c5-c6-c7. Operatie radiaal tunnelsyndroom (ingeklemde zenuw)… Sportarts, neuroloog, neurochirurg, orthopedist, huisarts… Ik heb ze allemaal bezocht; niemand kent het antwoord. Ik krijg spierverslappers, alle merken, kleuren en soorten… Maar ik zit ‘s nachts wakker van de pijn… Mee leren leven is telkens het antwoord. Tof is anders!

  Beantwoorden
 40. rachel de groot ·

  Hoi allemaal,
  Ik heb een vraagje. Ik heb me gisteren gestoten tegen iets van ijzer. Ik was gisteren met folders aan het lopen, en omdat het donker was, stootte ik tegen iets aan. Alleen ik kan vrijdag pas terecht bij de huisarts. En ik kan m’n schouder niet bewegen. Mijn polsen en onderarm kan ik wel bewegen, maar wel pijnlijk. Kan iemand me helpen of herkent iemand dit?

  Beantwoorden
 41. silvija van wanrooy ·

  Hoi allemaal, Sinds driekwart jaar heb ik last van een pijnlijke arm. Hiervoor wekelijks bij de fysio blijft pijnlijk met betere en slechtere dagen slaap er slecht door. Sinds vijf dagen nu extreme en ondraaglijke pijn aan mijn arm en tintelingen in m’n vingers. Ik kan helemaal niets meer. Van de dokter heb ik Tramadol gekregen, maar daar werd ik doodziek van. Nu Diazepam… Op de röntgenfoto was niets te zien. Terug naar huisarts gestuurd, maar wat moet ik daar? Ik verga echt van de pijn, wat moet ik nu?

  Beantwoorden
  • marleen ·

   Diazepam is een spierontspanner. Tramadol is een sterke pijnstiller. Normaal gezien goed te verdragen. Ik neem deze ook en heb geen last. Maar de pijn in mijn schouder gaat hier niet mee weg. Ik leg nu 2x daags koude kompressen en smeer Voltaren. Afwachten maar… Succes.

  • Dave ·

   Heb zelf sinds een aantal jaren gelijkaardige symptomen: knagende, zeurende pijn in schouder met uitstraling naar nek, schouderbladen en ook tintelende vingers. Pas na 3 jaar een arts gevonden die ook effectief iets deed, i.p.v. mij te zeggen dat ik ermee moest leren leven. Ondertussen word ik om de 3-4 maanden ingespoten in de spieren met traumeel, voorheen corticosteroïden. Af en toe nog wel slechte dagen, maar het merendeel voel ik me goed. Enkel handelingen boven schouderhoogte willen nog steeds niet goed lukken. Als ik toch een echte slechte dag heb, neem ik tetrazepam (spierontspanner) voor het slapengaan.

  • Marleen ·

   Dave, Welke arts helpt jou wel verder? Want ik heb nu van alles geprobeerd, maar ik weet het nu ook niet meer… Gr. Marleen

  • Henk ·

   Ik ben een jaar verder, na een schouderoperatie die geen enkel resultaat (méér i.p.v. minder pijn) opleverde. Vervolgens bij Dr. Samijo in Heerlen en Brunssum terechtgekomen en deze besloot gelijk om alle mogelijke onderzoeken te laten doen. Dus röntgenfoto’s met radioactieve injectie en MRI-scan met contrastvloeistof. Gisteren te horen gekregen dat mijn kapsel bijna helemaal verdwenen is (en artrose) en “reparatie” niet mogelijk is. Maar nu eindelijk wel duidelijkheid.

  • Paul ·

   Beste Henk, Wat een naar verhaal. Om andere lezers een beeld te geven van wat er tegenwoordig nodig is om medische duidelijkheid te krijgen, wil ik benadrukken dat het inderdaad enorm belangrijk is om zelf stappen te ondernemen als je de onderste steen boven wilt krijgen. Huisartsen dienen tegenwoordig als “poortwachter”. Patiënten worden steeds vaker naar huis gestuurd en worden uisltuitend doorgestuurd als het niemand eromheen kan dat er meer aan de hand is. En het is dus aan jou als patiënt om duidelijk te maken dat er meer aan de hand is. Uitleggen wat er mankeert, is in deze tijden niet meer genoeg. Je moet tot in detail uitleggen hoe erg je pijn is, je moet aandringen op doorverwijzingen, second opinions aanvragen, doorvragen, doorvragen, doorvragen, zeggen dat je iets niet snapt, om nadere uitleg vragen, zeggen als je het ergens niet mee eens bent, en desnoods overstappen naar een arts die jou wel serieus neemt. Medische zorg is vandaag de dag niet meer vanzelfsprekend. Je betaalt je scheel aan zorgpremies, maar als je zorg nodig hebt moet je er keihard voor vechten. Laat je dus niet zomaar wegsturen, maar vecht voor je rechten als je ervan overtuigd bent dat er echt iets mankeert aan je gezondheid! Kom je direct al bij een arts/specialist terecht die er serieus voor wil gaan, dan heb je geluk, maar die kans is niet zo groot als je zou mogen verwachten. Goed om te horen dat je eindelijk duidelijkheid hebt!

 42. M.Hendriks ·

  Ik heb al meer dan een half jaar last van pijn in mijn schouder en krijg daardoor uitstralingen naar de arm en vingers. Heb al verschillende soorten therapieën en foto’s en MRI-scans gehad en niemand kan me zeggen waar het vandaan komt. Ben nu gewoon terug bij af en werken gaat ook niet de hele dag. Dus werk nu 5 dagen 4 uurtjes, maar weet nu gewoon niet meer verder wat te doen. Van de bedrijfsarts, krijg ik te horen dat ik maar ander werk moet gaan zoeken, maar zo snel ga ik niet opgeven en ik belast overal mijn arm mee. Weet iemand misschien wat ik nog kan doen? M. Hendriks

  Beantwoorden
  • Kim ·

   Vaak onbekend, en daardoor lopen er nog veel mensen met deze aandoening zonder dat ze het weten. Je verhaal is voor mij herkenbaar. Is er al een botscan gemaakt? Zie ook mijn verhaal naar de diagnose SCCH (Sternocostoclaviculaire Hyperostosis). Dit is een zeldzame, chronische bot-aandoening veroorzaakt door een steriele ontsteking van het borstbeen, de daaraan bevestigde sleutelbeenderen en de ribben.

Plaats een reactie