Home » Menselijk lichaam » Benen, Voeten & Tenen » Pijn in je teen: 10 oorzaken & oplossingen bij pijnlijke tenen

Pijn in je teen: 10 oorzaken & oplossingen bij pijnlijke tenen

pijn-teenPijn in of aan je teen kan allerlei oorzaken hebben. Als je je teen zojuist hebt gestoten, of als je een open wondje op je teen hebt, dan ligt de oorzaak voor de hand.

Hieronder vind je 10 minder vanzelfsprekende oorzaken van pijn aan je teen. Je leest in dit artikel bovendien meer over mogelijke oplossingen voor pijnlijke tenen.

1. Pijn aan je teen door jicht

Jicht is een gewrichtsontsteking door neerslaan van urinezuur of calciumfosfaat. Jicht doet zich meestal voor in je grote teen en wordt gekenmerkt door aanvalsgewijze pijn in je grote teen.

Bij jicht in je grote teen is je teengewricht rood, gezwollen, warm en pijnlijk; vooral bewegen doet veel pijn. Soms is er sprake van koorts of jichtknobbels. Oplossing: rust, afkoelen & ontstekingsremmers.

2. Voetschimmel tussen de tenen veroorzaakt pijn

Als een schimmel zich tussen je tenen nestelt, ontstaat een plaatselijke schimmelinfectie. Voetschimmel gaat gepaard met jeuk, vochtige, witte afschilfering van de huid tussen de tenen (tenenkaas), kloofjes en blaasjeseczeem.

Als pijn aan je teen wordt veroorzaakt door een schimmel tussen je tenen, dan kan een antischimmelmiddel uitkomst bieden.

3. Je teengewricht is de oorzaak van je pijnlijke teen

Slijtage van je teengewricht (artrose) kan ‘Hallux Rigidus’ veroorzaken. Dit houdt in dat je grote teengewricht (hallux) stijf (rigide) is. Artrose van je tenen ontstaat vaak na een breuk of ontsteking.

Bij Hallux Rigidus kunnen ontstekingsremmers en aangepaste schoenen uitkomst bieden. Als deze niet aanslaan, is doorgaans cheilectomie nodig; hierbij wordt het teengewricht operatief schoongemaakt.

4. Pijn aan je grote teen door standafwijking

‘Hallux Valgus’ is een standsafwijking waarbij de grote teen een hoek naar binnen maakt. Dit kan hevige pijn aan de grote teen veroorzaken en uiteindelijk leiden tot een slijmbeursontsteking.

Meestal ontstaat teen-pijn vanwege een standsafwijking door strak of smal schoeisel of hoge hakken. Vaak zijn speciale schoenen, steunzolen en spalken nodig. Soms is een operatie (osteotomie) vereist.

5. Pijnlijke, ontstoken teen door bacterie

Als een stafylokokkenbacterie in je teen terechtkomt, kan een bacteriële teen-infectie ontstaan. Gevolg: hevige, kloppende pijn in je teen, roodheid en zwelling. Uit eventuele wondjes komt pus; soms zit de abces (nog) onderhuids, waardoor een bult zichtbaar is.

Een ontstoken, pijnlijke teen ontstaat vaak door het verkeerd knippen van de nagels (kort, lang, schuin, onvoorzichtig e.a.) of door een ingegroeide teennagel.

6. Pijn aan teen door ingegroeide teennagel

Als een nagel tot diep in het zachte teenweefsel groeit, veroorzaakt deze een hevige pijn in je teen. De huid van je teen wordt rood, strakgespannen en glanzend, en vooral druk op je teen doet helse pijn.

Ingroei van teennagels ontstaat vaak door smal schoeisel, afgerafelde teennagels of natte, weke voeten. Als je teennagel is ingegroeid, kan een arts je teen behandelen.

7. Pijnlijke teen door schimmelnagel, kalknagel of hoornnagel

Een hoornnagel is een verdikte nagel door keratine-afzetting. Een schimmelnagel is een gelige, vervormde nagel door een schimmelinfectie. Beide worden ook wel “kalknagel” genoemd. Als een kalknagel afrafelt, afbreekt, inscheurt, ingroeit of de nagelriem irriteert, kan pijn rond je nagel (en dus in je teen) ontstaan.

Pijn door een kalknagel, kan –afhankelijk van de oorzaak– worden verholpen met antischimmelmiddelen of een veil- en freesbehandeling.

8. Pijn aan je teen door likdoorn of eksteroog

Als een plekje op je teen onderhevig is aan druk of wrijving, ontstaat daar een eeltige likdoorn, eksteroog ofwel clavius. Een likdoorn veroorzaakt pijn in je teen als deze in het vlees van je teen wordt gedrukt (o.a. bij het lopen).

Een eksteroog wordt meestal veroorzaakt door te nauwe schoenen en kan worden weggehaald met een eeltspons, eelt-rasp of speciaal eeltmesje.

9. Tenen doen pijn door stijve platvoeten

Voeten staan normaliter in een zogenaamde voetboog, waardoor het midden van de voet “zweeft”. Bij stijve platvoeten rust de hele voet op de grond, waardoor pijn en zwellingen kunnen ontstaan, onder andere in de tenen. (bron)

Een orthopeed kan op maat gemaakte steunzolen aanmeten als pijn in je tenen ontstaat door stijve platvoeten.

10. Gebroken teenbotje veroorzaakt pijn in teen

Een gebroken teen houdt in dat het middenvoetsbeentje in je teen doormidden is gebroken of is ingescheurd. Dit kan enorme pijn in je teen veroorzaken. Ook een gekneusde teen kan flink pijn doen; soms zelfs meer dan een breuk Een huisarts kan middels lichamelijk onderzoek en/of een röntgenfoto een breuk of kneuzing vaststellen.

Als pijn in je teen wordt veroorzaakt door een breuk, dan moet je je teen vooral veel rust gunnen, koelen en hoog houden. De gebroken teen wordt vaak gespalkt aan naastgelegen tenen. Bij pijn kun je paracetamol slikken.

Tot slot

Al met al kan pijn in je teen op velerlei manieren ontstaan. De wenste behandelingsmethode is dan ook volledig afhankelijk van de achterliggende oorzaak. Een optimale nagelverzorging om sterke, soepele nagels te bewerkstelligen is sowieso een goed begin.

Heb jij nog aanvullende tips bij pijn aan je teen of tenen? Laat hieronder jouw tips & adviezen achter!

37 reacties op “Pijn in je teen: 10 oorzaken & oplossingen bij pijnlijke tenen”

 1. jordy ·

  Hallo Paul, Ongeveer 4 maanden geleden kreeg ik last van mijn linker grote teen, ik weet niet precies meer hoe het gebeurde. Volgens mij omdat iemand erop stond. Ik heb heel lang gewacht, maar ik maak me nu toch wel zorgen. Ik heb er verder geen last van, maar als ik aan de teen zit, of ik stoot iets aan, dan is het erg gevoelig. Kunt u mij alstublieft helpen? Groetjes, Jordy

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Jordy, Ik kan je hier helaas niet bij helpen omdat de aard en aanleiding van je teenklachten onbekend zijn. Het is aan je huisarts om de oorzaak van de pijn in je teen te achterhalen en indien nodig een medicament of behandeling voor te schrijven. Sterkte & beterschap! Groeten, Paul

 2. Ik ·

  Ik heb teenjicht

  Beantwoorden
 3. marle ·

  Hallo, ik heb de laatste tijd heel erg last van me teen naast mijn grote teen aan me rechtervoet als ik beweeg. Het doet zo pijn als ik heb getraind dat ik er niet eens op kan staan. Wie weet wat het probleem kan zijn? Groetjes, Marle

  Beantwoorden
 4. Henk ·

  De teen naast mijn grote teen aan mijn rechtervoet voelt zo nu en dan aan of het zweert of ernstig verbrand is. Uiterlijk is er niks te zien. De zwerende pijn komt opeens opzetten, maar verdwijnt ook weer spoedig. Wat kan dit zijn?

  Beantwoorden
 5. robin ·

  ik heb een raar plekje onder op me grote teen het zit onder me vlees\eelt en het is een klein zwart rondje in het begin deed het pijn en kon ik er nauwelijks op lopen nu kan ik er op lopen en doet het geen pijn alleen als ik erop druk wat kan het zijn?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Het klinkt een beetje als een opgedroogd/ingedroogd bloedblaartje of kleine bloeduitstorting onder de eeltlaag. Maar het zou ook een eksteroog oftewel likdoorn (clavus) kunnen zijn. Google allereerst eens op afbeeldingen van bloedblaartjes en likdoorns (overigens niet allemaal even prettig om te zien)… Mocht je je zorgen maken, neem dan even contact op met je huisarts.

 6. sarah ·

  Hallo, Ik heb zo een 15 jaar geleden mijn grote teen gebroken (denk ik). Ik kon er toen niet meer op lopen en hij was heel dik. Sindsdien staat mijn teen ook een beetje scheef en heb ik een knokkel die uitsteekt aan de zijkant. Nu zoveel jaren later begin ik terug pijn te krijgen in mijn teen en de pijn trekt door naar het midden van mijn voet. Kan dit nog het gevolg zijn van toen?

  Beantwoorden
 7. myrthe ·

  Hoi, Ik heb een vraag. Mijn beste vriend heeft al heel lang last van zijn teen. Het ging een tijdje goed, toen weer niet. En nu heeft hij ontzettende last van zijn beide grote tenen. Hij is daarvoor al naar de dokter geweest en heeft gezegd dat hij geopereerd moest worden. Hij is daaraan geopereerd (2x)… maar nadat hij 2x een operatie had moeten ondergaan heeft hij even geen pijn meer gehad. Maar al snel was de pijn weer terug. Ik wil heel graag meer info over wat hij eraan kan doen. Ik zou graag m’n beste vriend willen helpen, vandaar dat ik een reactie achterlaat. Ik hoop op een reactie.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Hallo Myrthe, Weet je waaraan je vriend precies is geopereerd? Dus wat er precies mankeer(t)(de) aan zijn tenen?

  • myrthe ·

   Beste Paul, Hij heeft ingegroeide teennagels waardoor er ontstekingen voorkomen, en daaraan is hij dus geopereerd. Alleen de pijn blijft zich herhalen en de ontsteking ook. En nou is de vraag dus wat we eraan kunnen doen. Hij heeft er antibiotica voor, maar dat helpt zelfs niet. Ik hoop voor wat tips en op een reactie terug. Alvast bedankt!

  • Paul ·

   Beste Myrthe, In dit artikel over ingroeiende teennagels vind je wellicht bruikbare tips met betrekking tot ingroei van teennagels. Een ingegroeide teennagel kan verregaande pijnklachten veroorzaken, vooral als er een bacteriële infectie onder de nagel optreedt. Als bacteriën zich vermenigvuldigen, kan er een abces onder de nagel ontstaan en dat doet pas echt veel pijn vanwege de toenemende druk. Een uitgekiende antibioticazalf is in principe een werkzaam middel bij bacteriële infecties, maar een antibioticum dringt niet altijd (voldoende) door tot onder de nagel. Bovendien blijven de dode bacteriën vaak onder de nagel opgehoopt zitten, waardoor de pijn niet verdwijnt. In zo’n geval dient er een kleine chirurgische incisie te worden gemaakt de “pus” weg te laten lopen. Ik ken de exacte situatie en toedracht van de pijn en ontsteking in de tenen niet, maar wellicht dat de behandeling ervan dus niet toereikend is en dat er een sterker antibioticum of een aanvullende ingreep vereist is. Als je vriend hier al heel lang mee loopt en de huidige arts geen oplossing weet, kan het raadzaam zijn om een second opinion aan te vragen bij een andere arts. Veel succes! Groeten, Paul

 8. Jacqueline ·

  Beste Paul, Al ruim een maand heb ik last van mijn linkerteen. In rusttoestand doet deze geen pijn, maar als de tenen gebogen zijn (bij lopen of op tenen staan) doet het wel pijn. Als ik dan mijn voeten weer strek lijkt een botje of spiertje weer op de goede plek terecht te komen waardoor de pijn verdwijnt. Er is geen verkleuring of verdikking te zien. Ik dacht dat dit euvel vanzelf voorbij zou gaan maar het duurt nu toch al een tijdje. Ik hoor graag van je wat het kan zijn. Dank alvast voor de aandacht. Vriendelijke groet, Jacqueline

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Jacqueline, Dit klinkt als verkramping van de tenen, maar het kan echt van alles zijn. ‘t Lijkt me raadzaam om even langs je huisarts te gaan indien je je zorgen maakt. Groeten, Paul

 9. nele ·

  Hallo, Ik ben 13 jaar en was net met mijn vriendin op de trampoline aan het springen. Ik weet niet wat er gebeurde, maar ik denk dat mijn teen omsloeg. Hij is nu rood, dik en doet heel veel pijn. Weet iemand wat ik heb en moet doen? Alvast bedankt.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Nele, Het kan zijn dat je teen gekneusd of gebroken is door de verkeerde sprong. Overleg even met je ouders en laat hen zo nodig even contact opnemen met de huisarts. Groeten, Paul

 10. gerard ·

  Sorry hoor, als ik bot overkwam, maar als je veel nachten nauwelijks slaapt word je vanzelf Prikkelbaar en kortaf. Ik stel echter vast dat op de meeste vragen slechts één of helemaal geen antwoorden komen. De vraag van de vorige poster van 11/12 is pas vandaag door jou beantwoord. Toevallig vlak na mijn reactie. Ik heb op Livios dezelfde vraag gesteld en daar wist men te vertellen dat een antwoord ongeveer twee maand duurt. Zulks kun je toch bezwaarlijk bloeiende fora noemen. Ik frequenteer een elektronicaforum. Een veel kleinere doelgroep. Als daar een vraag gesteld wordt, krijg je vaak al na enkele minuten antwoord. Binnen de dag heb je minstens tien reacties gaande van professionele hulp tot goedbedoelde raad. Uiteindelijk worden er tijdens de discussie soms wel 40 – 100 antwoorden gepost. Nu ja, verwijder mijn post maar. Raad als “ik zou maar eens de huisarts of specialist raadplegen” kan ik zelf wel bedenken. Groetjes, G

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Gerard, Deze website is dan ook geen forum; het is een informatieve site met duizenden artikels die iedereen vrijblijvend en naar eigen initiatief en inzicht kan raadplegen, en waaronder mensen desgewenst reacties kunnen achterlaten. Ik reageer puur uit belangstelling en hulpvaardigheid; dit is niet mijn ‘baan’. Sowieso kan ik (helaas) beperkt reageren op mensen, aangezien er maar 24 uren in een dag zitten en er dagelijks tot wel honderden reacties worden achtergelaten (verspreid over alle artikels). Overigens ontbreekt in je vorige reactie een vraag; wellicht dat mensen zich daarom niet per se geroepen voelen om te reageren. Aangezien ik geen arts ben, is het mij niet toegestaan medisch advies te geven, vandaar dat ik veelal raad geef met een algemene strekking. Het verbaast me soms dat mensen onwillekeurig aannemen dat er achter iedere website een soort gratis hulpteam zit wat de hele dag kosteloos vragen beantwoordt… hoe ziet men dat in de praktijk voor zich? Achter commerciële elektronicaforums zitten enorme webwinkels, adverteerders en affiliate-nerwerken, vandaar dat dit soort partijen logischerwijs mensen in dienst (kunnen) nemen die vragen beantwoorden. Die luxe heeft niet iedere site. Ik doe mijn best en gelukkig zijn er nog altijd heel veel mensen die dat wel kunnen waarderen. Dat neemt overigens niet weg dat ik het met je te doen heb en dat ik je houding tot op zekere hoogte kan begrijpen; de klachten die je beschrijft klinken immers extreem naar. Maar het lijkt mij desalniettemin nog altijd de beste optie om een second opinion aan te vragen bij een andere arts, want via het web zullen je gezondheidsklachten echt niet worden opgelost. Als je medicijnen niet aanslaan, is er een verkeerde diagnose gesteld, als die überhaupt al gesteld is, of krijg je niet de optimale medicamenten voorgeschreven. Mij is trouwens nog altijd niet duidelijk wat je vraagstuk is: vraag je je af wat er aan je tenen en schouders mankeert of ben je op de hoogte van de achterliggende oorzaak, maar zoek je naar een passende oplossing? Groeten, Paul

 11. gerard ·

  Al eens overwogen om een forum dat op sterven na dood is te euthanaseren? :-) Je zou toch denken dat gezondheid een onderwerp is dat een brede laag van de bevolking aanspreekt?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Hallo Gerard, Ik snap je opmerking niet. Deze site ontvangt meer dan een half miljoen unieke bezoekers per maand. Groeten, Paul

 12. gerard ·

  Stijve tenen. Ik heb een voorgeschiedenis van hoge bloeddruk en gezwollen voeten, voornamelijk links. Behandeling met bètablokkers en plaspillen. Ook heel soms jicht, en vaak peesontsteking schouder. Sedert twee jaar pijnlijke en stijve tenen, en de bal van beide voeten. Alsof de zwelling zich daar naartoe heeft verplaatst. Vooral ‘s nachts. Het is begonnen met kramp in één teen, maar het lijkt zich uit te breiden naar alle tenen en verergert langzaam. Ik ben bang dat op een dag mijn tenen zullen afsterven. De dokter schrijft alleen maar ontstekingsremmers (Nabumetone) voor, die weinig effect hebben, zowel op de tenen als op de schouderpijnen. Bizar is dat ik tijdens de dag nauwelijks hinder heb van de schouders, terwijl de pijn ‘s nachts niet te harden is. De tenen voelen dan niet pijnlijk, maar wel veel stijver aan dan overdag…

  Beantwoorden
 13. Eefje ·

  Hi, Ik heb naast mijn grote teen een soort rode verdikking met daaronder wat bultjes die niet te zien zijn, maar wel te voelen. In de verdikking zit alleen vocht (lijkt op een blaar). Wat is dit?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Klinkt als een allergische reactie (galbultjes/netelroos), maar het kan in principe van alles zijn. Laat er eens een huisarts of huidarts/dermatoloog naar kijken… Groeten, Paul

 14. Petra ·

  Ik heb de laatste maanden ontzettende pijn aan mijn teen (rechter voet, teen naast de grote teen). Die pijn komt alleen opzetten nadat ik gesport heb (volleybal). Ik speel inmiddels 30 jaar volleybal en heb hier nog nooit eerder last van gehad. Ik draai goed schoeisel. De pijn in de teen is nadien zo heftig dat ik haast niet kan lopen. Volgende dag is het weer weg. Vorige week kwam de pijn ineens, voor het eerst, zomaar opzetten… zonder sporten. Wat kan dit zijn?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Petra, Dit kan echt van alles zijn. Van een scheurtje in een teenbotje tot beknelling van een zenuw (wellicht gerelateerd aan Tarsale Tunnel Syndroom). Als de pijn terugkeert zou het raadzaam kunnen zijn om een afspraak te maken met je huisarts en wellicht een röntgenfoto of scan te laten maken. De manier waarop je de pijn beschrijft, doet mij overigens sterk denken aan zenuwpijn. Sterkte & groeten, Paul

 15. Jelle ·

  Ik zat gisteren met mijn broertje te spelen op de bank. Ik stap van de bank af en beland op mijn grote teen. Hij voelt nu een klein beetje gezwollen en hij is warm en rood. Is dit een kneuzing?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Waarschijnlijk wel. Maar als de pijn lang aanhoudt en niet snel minder wordt, kan het raadzaam zijn om je huisarts te raadplegen. Afhankelijk van de impact kan je teen namelijk ook gebroken zijn. Groeten, Paul

 16. thuriot Georgette ·

  Ik heb stekende pijn in de top van mijn tweede teen. Wie kan me helpen?

  Beantwoorden
 17. marjon ·

  Hallo, Ik ben 12 weken geleden van de trap gevallen. Mijn enkel en teen wareb zwaar gekneusd. Ik heb nu alleen last van een teen die amper nog kan bewegen. Op de foto was niks te zien. En jicht, daar heb ik geen symptomen van.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Marjon, Misschien dat de teen gebroken is en de fractuur over het hoofd is gezien. Ik zou er toch maar even voor naar je arts bellen. Groeten, Paul

  • marjon ·

   Dat zal ik zeker ook doen. Heb er nu soms nog last van en met lopen; als ik veel gelopen heb. En als ik een omdraai-beweging maak. En bij koude tenen. Hij is gelukkig niet meer stijf. Dat komt omdat ik m’n teen had gestoten tegen een stoeptegel. Ik voelde een vreselijke pijnscheut en ‘s avonds wat geoefend en kon m’n teen weer buigen.

 18. Patty ·

  Ik heb volgens mij geen van bovenstaande oorzaken… Ik heb een tinteling in m’n teen en als ik bijvoorbeeld op m’n hurken zit en dus balanceer op m’n tenen, dan doet de teen naast m’n grote teen vervelend pijn… Heb er het meest in de avond last van. Ik heb geen idee wat het kan zijn…

  Beantwoorden
 19. Mara ·

  Hoi, Ik heb al een hele lange tijd last van m’n teen, zonder dat ik weet waardoor. Zelf denk ik aan een kneuzing of breuk. Ben nu op vakantie, dus in Nederland ga ik naar de dokter.

  Beantwoorden
 20. Stef ·

  Ik heb nu volgens mij last van jicht. Heb een afspraak bij de huisarts gemaakt, want kon vannacht niet slapen en ga kapot van de pijn. In mijn grote teen is ook sprake van kraakbeenletsel en heb nu dus voor de 2e x in iets meer dan 1 jaar een ontstoken teen. Kan niet lopen, niks. Ga dit laten onderzoeken want moet maandag ook nog afrijden voor het rijbewijs, maar of dit gaat lukken zo, betwijfel ik. Gisteren ging het nog een beetje, maar vandaag kan ik dus helemaal niks meer! Echt raar en scary dit!

  Beantwoorden
 21. sjaak ·

  Dat is een goede Joyce…

  Beantwoorden
 22. Joyce ·

  Een schimmelnagel veilen? Er zal geen kip zijn die daar geld op zal bieden.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Joyce, Er staat ‘kalknagel’, niet schimmelnagel. Bovendien staat er niet voor niets ‘afhankelijk van de oorzaak’. Als de oorzaak een schimmel is, is veilen natuurlijk niet wenselijk, maar in geval van verhoorning bijvoorbeeld wel. Groeten, Paul

Plaats een reactie