Home » Menselijk lichaam » Bloed » Pseudo-menstruatie: ongesteld zonder eisprong!?

Pseudo-menstruatie: ongesteld zonder eisprong!?

Koliekpijn

Pseudo-menstruatie oftewel ‘pseudo-ongesteld’ zijn, houdt in dat je tijdens je zwangerschap vaginaal bloed verliest op het moment dat je normaliter ongesteld zou moeten worden. Dit fenomeen staat ook wel bekend als:

Pseudo-menstruatie is volkomen natuurlijk en wordt veroorzaakt door je hormoonhuishouding. In dit artikel lees je alles over pseudo-ongesteld worden…

Pseudo-menstruatie of toch niet?

Vaginaal bloedverlies tijdens je zwangerschap hoeft niet per se te duiden op een pseudo-menstruatie. In sommige gevallen is er meer aan de hand dan hormoonschommelingen. Zo kan vaginaal bloedverlies bij een zwangere vrouw worden veroorzaakt door:

  • Nidatiebloeding (door innesteling van de bevruchte eicel; dus eigenlijk nog vóór de zwangerschap)
  • Blaasontsteking (veelal door verdrukking van de blaas door de baarmoeder
  • Baarmoedermond (door spanning, beschadiging, gesprongen bloedvaatje of ontsteking)
  • Placenta (door groei & ontwikkeling van de placenta)
  • Afstoting van de vrucht c.q. foetus (miskraam / spontane abortus)

Overige vormen van pseudomenstruatie

De term ‘pseudo-menstruatie’ betekent letterlijk dat een vrouw menstrueert zonder dat daar een eisprong oftewel ovulatie aan vooraf is gegaan. Dit fenomeen wordt ook wel ‘anovulaire menstruatie’ genoemd. De ovulatie stopt logischerwijs als je zwanger wordt. Zwangerschap is dan ook de belangrijkste oorzaak van pseudo-ongesteld zijn. Er bestaan echter meerdere vormen van pseudo-menstruatie, waarvan de volgende 4 de bekendste zijn:

1. “Spotting” = pseudo-menstruatie

Voordat een meisje voor het eerst in haar leven ongesteld wordt, kunnen zich al doorbraakbloedingen voordoen. Dit fenomeen van “abnormaal” vaginaal bloedverlies staat ook wel bekend als ‘spotting’. Zo’n pre-menstruele doorbraakbloeding oftewel spotting kondigt dus de allereerste ongesteldheid c.q. menstruatie van een meisje/vrouw aan en kan een zekere onzekerheid en ongerustheid bij meisjes veroorzaken. Vandaar dat het belangrijk is dat ouders/verzorgers hun dochters hierover inlichten. Premenstruele bloedingen zien er meestal uit als bruine, vaginale afscheiding.

2. Pseudo-ongesteld tijdens pilgebruik

Van een pseudo-menstruatie kan dus ook sprake zijn als je de pil (door)slikt. De klassieke anticonceptiepil blokkeert immers je eisprong, en menstrueren zonder voorafgaande eisprong is dan ook vanzelfsprekend indien je de pil doorslikt. Ook een doorbraakbloeding tijdens pilgebruik is in principe een vorm van pseudomenstruatie oftewel pseudo-ongesteld zijn.

3. Pseudomenstruatie na de overgang

Na de overgang stopt de menstruatie. Er zijn echter ook vrouwen die na de menopauze (= laatste menstruatie) nog vaginaal bloed verliezen. In dat geval spreekt men nog weleens van postmenopauzale pseudo-menstruatie. Vaginaal bloedverlies na de overgang kan overigens ook op een ernstiger aandoening wijzen. Het is daarom raadzaam om altijd even contact te zoeken met je huisarts als je plotseling en zonder aanwijsbare reden vaginaal bloed verliest.

4. Pseudo-menstruatie bij baby

Als een ongeboren baby een meisje is, kan ook zij een pseudo-menstruatie krijgen. Een ongeboren baby krijgt namelijk wat van de zwangerschapshormonen van haar moeder mee. Pseudo-menstruatie van een baby gebeurt in de baarmoeder, maar soms ook direct ná de geboorte.Door de hormonen die een baby-meisje binnenkrijgt kan er wat bloed of afscheiding uit de vulva komen. Pseudo-menstruatie van een babymeisje is overigens volkomen ongevaarlijk en gaat binnen enkele dagen vanzelf weer over.

Tot slot

Pseudo-menstruatie is niets om je zorgen over te maken. Er zijn zelfs vrouwen die gedurende hun zwangerschap steevast iedere maand pseudo-ongesteld zijn. Als je echter twijfelt over de oorzaak van je vaginale bloedverlies, dan kun je maat beter contact opnemen met je huisarts.

Heb jij ooit last gehad van pseudo-menstruatie? Deel a.u.b. jouw ervaring hieronder…

Reacties & Vragen

  1. Hihi86 ·

    Hallo allemaal! 2 maanden geleden kreeg ik zo’n week na m’n eisprong (die voel ik altijd) hele erge buikkrampen na de gemeenschap. Ik kon helemaal niks meer, niet zitten, staan of liggen. Gelukkig trok de ergste pijn na een aantal uur weg. De dagen erna voelde ik soms nog wel wat van die pijn maar niet meer zo erg als toen. Een aantal dagen later werd ik ongesteld. 5 dagen te vroeg. Ik baalde hiervan want het viel precies in het weekend dat m’n vriend en ik samen vrij hadden gepland. De eerste dag van m’n ongesteldheid verliep eigenlijk zoals altijd, alleen de krampen waren draaglijk! Normaal verga ik van de pijn. Ik heb de eerste dag nooit veel bloedverlies. Het wordt dan langzaamaan erger. De dag erna gingen we naar de Efteling. Ik baalde nu helemaal dat ik ongesteld was, want op de 2e dag is het vaak net alsof er een kraan open gaat daar beneden. Ik had wel een tampon in, maar die heb ik ‘s avonds verwisseld voor een inlegkruisje, om te kijken hoeveel bloed ik nou verloor. De tampon was niet helemaal vol. De dagen erna heb ik alleen inlegkruisjes hoeven te gebruiken. Na 5 dagen was de menstruatie weg. In de week na m’n menstruatie leek het alsof ik opvliegers kreeg. ‘s Nachts had ik het zo enorm warm (normaal heb ik het altijd koud en slaap ik met een trui aan…). En ook op m’n werk brak het zweet me steeds uit. Een collega vroeg of ik niet zwanger was, want zij had dat ook tijdens haar zwangerschap. Ik test van Kruidvat gehaald (2v5), alle twee negatief. Ik heb ‘s ochtends en ‘s avonds getest. Alleen als de test op de flashlight van m’n telefoon ligt, zie je een heel licht streepje, wat je niet bij een nieuwe test ziet. Afgelopen week ben ik weer gaan bloeden op de dag dat ik ongesteld moest worden. Weer alleen bruinverlies. Ik had wel 1 volle tampon de eerste dag en daarna weer inlegkruisjes met bruin. Weer getest, weer negatief. Maar na de bloeding weer ‘opvliegers’. Ook ben ik vanaf een uur of 4 ‘s middags tot aan ik naar bed ga sinds een aantal dagen enorm draaierig alsof ik teveel wijn op heb. Ik weet echt niet meer wat m’n lichaam met me uithaalt. Zijn er ervaringen van vrouwen die dit ook hebben mee gemaakt? Ik wil m’n volgende menstruatie afwachten en kijken wat er dan gebeurd. Ik ben overigens in augustus gestopt met de pil, die ik toen maar 3 maanden slikte. Groetjes!

Plaats een reactie