Home » Afvallen & Dieet » Rijst & afvallen: alles over de gezondste rijstsoorten

Rijst & afvallen: alles over de gezondste rijstsoorten

rijst-gezondste-rijstsoort-afvallen

Rijst is zeer geschikt om te eten tijdens het afvallen. Er bestaan echter wel ontzettend veel verschillende rijstsoorten, en deze zijn niet allemaal even gezond. Rijst is een belangrijke leverancier van complexe koolhydraten en voedingsvezels. Rijst wordt daarom van oudsher gegeten in o.a. Azië, Afrika en India. De rijst die we in Nederland eten, verschilt doorgaans echter sterk van inheemse rijstsoorten.

Dat komt omdat de rijst in de Nederlandse supermarkten in veel gevallen gepolijst en geslepen is. Geslepen en/of gepolijste rijst bevat beduidend minder voedingsvezels en complexe koolhydraten dan onbewerkte rijst, en is daardoor minder geschikt voor afvallen. Een veelgestelde vraag is daarom: ‘Wat is de aller gezondste rijstsoort (als ik op dieet ben)?’. Hieronder lees je alles over de verschillende rijstsoorten en hun geschiktheid voor afvallen en een goede gezondheid.

1. Witte rijst

De rijstsoort die in Nederland het meest wordt gegeten is witte rijst. Witte rijst wordt allereerst ontdaan van het niet-eetbare kaf. Daarna worden de rijstkorrels geslepen. Dit houdt in dat de harde rijstkorrels tegen elkaar botsen, waardoor de buitenste laag van de korrel (zemel, vlies ofwel zilvervlies) loslaat. Na het slijpen worden witte rijstkorrels gepolijst. Dit houdt in dat de achtergebleven losse zetmeelresten van het korreloppervlak worden verwijderd.

De zemel of vlies van een rijstkorrel is zeer rijk aan voedingsstoffen, waaronder voedingsvezels, vitamine B1, vitamine B3 en ijzer. Doordat witte rijstkorrels ontdaan zijn van hun zilvervliezen, zijn ze minder gezond dan “hele rijstkorrels”. Daarnaast wordt witte rijst sneller verteerd, waardoor de koolhydraten relatief snel worden opgenomen in de bloedbaan (bloedsuikerspiegel). Zodoende is witte rijst minder waardevol voor je gezondheid en voor als je wilt afvallen.

2. Zilvervliesrijst

Zilvervliesrijst staat ook wel bekend als bruine rijst; het is de populairste soort ‘hele rijst’ van Nederland. Alleen het niet-eetbare kaf wordt van de korrel gehaald; de rijst wordt niet geslepen of gepolijst. Doordat de zemel, vlies ofwel zilvervlies blijft zitten, bevat zilvervliesrijst maar liefst 3,5 gram voedingsvezels per kopje, t.o.v. 0,6 gram in witte rijst. Zilvervliesrijst is daarom veel gezonder en effectiever bij afvallen dan witte rijst.

3. Wilde rijst

Wilde rijst ofwel Zizania is eigenlijk geen rijst. Wilde rijst behoort tot een familie van graszaden die verwant zijn aan rijst. Desalniettemin behoren wilde rijstkorrels tot de “hele zaden”, en ze zijn dan ook erg gezond en voedzaam. In de meeste gevallen wordt wilde rijst wel vermengd met echte rijst. Een menging met zilvervliesrijst is logischerwijs gezonder dan een menging met witte rijst. De exacte ingrediënten en voedingswaarden van wilde rijst dien je af te lezen op de verpakking.In veruit de meeste gevallen is wilde rijst gezonder en beter voor afvallen dan witte rijst.

4. Basmatirijst

Basmatirijst is een zeer aromatische en smaakvolle rijstsoort, veelal van Indiase of Pakistaanse komaf. Basmati is relatief prijzig, en wordt daarom ook wel de Rolls-Royce onder de rijstsoorten genoemd. Let op: Basmati betreft een ras en de term zegt dan ook niks over de voedingswaarden. Basmati wordt verkocht als witte (geslepen & gepolijste) rijst en als hele (ongeslepen & ongepolijste) rijst. Basmati zilvervliesrijst verdient logischerwijs de voorkeur boven Basmati witte rijst voor afvallen.

5. Jasmijnrijst

Jasmijnrijst staat ook wel bekend als Thaise parfumrijst. Deze rijstsoort heeft een subtiel bloemenaroma en een zachte, volle smaak. Ook Jasmijnrijst is verkrijgbaar als Jasmijn witte rijst en Jasmijn zilvervliesrijst… En ook hierbij geldt: kies bij voorkeur voor zilvervlies als je wilt afvallen.

6. Gele rijst

Gele rijst is qua samenstelling hetzelfde als witte rijst. De rijst is echter gekleurd met geelwortel (kurkuma of koenjit). Duurdere gele rijst wordt gekleurd met saffraan. Gele rijst is dus niet beter dan witte rijst, maar wel slechter dan bruine rijst voor afvallen.

7. Pandanrijst

Pandanrijst is “gewone” witte rijst die een kleurtje krijgt dankzij groene pandan-bladeren (schroefpalm). Groene rijst is –net als gele rijst– dus niet beter dan witte rijst, maar wel slechter dan zilvervliesrijst.

8. Kleefrijst (Botan)

Kleefrijst of Botan rijst wordt vooral gebruikt voor Sushi en desserts vanwege diens plakkerige structuur. Kleefrijst of Botanrijst is witte rijst en bevat dus geen vlies of kiem. Botan is dus –net als gele en groene rijst– vergelijkbaar met “gewone” witte rijst en minder gezond en voedingsstofrijk dan zilvervliesrijst.

9. Meergranenrijst

Meergranenrijst is een mengsel van zilvervliesrijst, witte rijst, gerst, tarwe en/of wilde rijst. Het is dus een verzameling van verschillende rijstsoorten, granen en zaden. Omdat meergranenrijst doorgaans heel veel verschillende bestanddelen en voedingsstoffen bevat, is meergranenrijst net zo gezond of zelfs gezonder dan zilvervliesrijst. Dit is echter afhankelijk van de exacte samenstelling. Kijk dus goed naar de exacte samenstelling van de rijst als je aan het afvallen bent.

10. Instantrijst

Bepaalde rijstsoorten dienen meer dan een uur te koken en uit te wasemen voordat ze op tafel staan. ‘Instant’ rijst daarentegen is kant-en-klaar. Je hoeft de rijstkorrels enkel nog op te warmen voordat je ze kunt eten. Instantrijst is nagenoeg altijd wit en bevat doorgaans minder voedingsstoffen dan iedere andere rijstsoort. Een uiterst ongezonde rijstkeuze dus, en niet aan te raden als je op dieet bent.

11. Snelkookrijst

Snelkookrijst ofwel ‘parboiled’ (partially boiled) rijst is voorheen al gekookt (voorgekookt) en vervolgens weer gedroogd. Deze rijstsoort is niet kant-en-klaar, maar hoeft desalniettemin beduidend minder lang te koken dan ‘gewone’ rijst. Snelkookrijst bevat doorgaans slechts een klein beetje meer goede voedingsstoffen dan instantrijst en is dus geen eerste keus als je de verschillende rijstsoorten vergelijkt voor afvallen.

Rijst & Paleo

Volgens ‘Het Paleo Dieet’, ‘Het Paleo Principe’ oftewel ‘De Paleo Leefstijl’ is rijst alleen geschikt voor mensen die veelvuldig lichamelijk actief zijn. Paleo veronderstelt echter dat witte rijst beter voor je is dan zilvervliesrijst omdat de vezelrijke buitenkant van de rijstkorrels relatief rijk is aan fytinezuur. Fytinezuur zou volgens vele Paleo-websites álle goede voedingsstoffen in rijstkorrels tenietdoen, maar die veronderstelling is ronduit onzinnig en nergens op gebaseerd…

Fytinezuur & trypsineremmers

Ten eerste zit fytinezuur niet alleen in rijst, maar in álle granen. Bovendien zit er beduidend méér fytinezuur in bepaalde bonen, noten en zaden: voedingsmiddelen waarvan het Paleo Dieet groot fan is. Daarnaast wordt fytinezuur afgebroken tijdens het koken van rijst, terwijl noten veelal rauw worden genuttigd. Mocht er na het spijsverteringsproces van rijst toch nog fytinezuur in je darmen terechtkomen, dan kán dit zuur zich aldaar binden aan bepaalde vitamines, macromineralen en sporenelementen, waardoor deze niet langer door de darmwand kunnen worden opgenomen. Het gaat hierbij o.a. om ijzer, calcium, magnesium, zink en fosfor. Maar fytinezuur is hierin niet zeldzaam; er zijn wel meer zuren die de opname van voedingsstoffen kunnen belemmeren, daarom blijft Salusi ook hameren op matiging en variatie qua dieet. Hoe dan ook: Als je met mate zilvervliesrijst eet hoef je absoluut NIET bang te zijn voor (de schadelijke gevolgen van) fytinezuur.

Matigen & variëren

Al met al ligt de sleutel om fytinezuur in rijst tot een minimum te beperken in de rijstbereiding. Want in vrijwel alle fytinezuurrijke voedingsmiddelen zit het verteringsenzym fytase. Dit enzym breekt fytinezuur af tot onschadelijke componenten. Maar daarvoor heeft het fytase-enzym wél wat tijd nodig. Breng zilvervliesrijst daarom in koud water langzaamaan aan de kook en eet de rijstkorrels niet te hard, maar lekker mals. Want het fytinezuur moet dus de kans krijgen om te worden afgebroken door het fytase-enzym. Dan rept Paleo ook nog over trypsineremmers in rijstzemelen (vliesjes & kiempjes) die de vertering van eiwitten/aminozuren zouden belemmeren, maar antinutriënten en antinutritionele factoren zoals fytaten en trypsineremmers komen voor in allerlei voedingsmiddelen, waaronder ook peulvruchten, knollen en bessen. Stop al met al NIET met rijst eten, maar blijf lekker veel vitamines en mineralen eten om de (veronderstelde) ‘schade’ van het fytinezuur en de trypsineremmers te compenseren!

In het kort…

Iedereen die bezig is met lichamelijke gezondheid en afvallen heeft weleens gehoord van koolhydraten. Een belangrijke leverancier van koolhydraten is rijst. Rijst wordt vooral veel gegeten in Azië en Afrika. De rijst die we in Nederland eten, verschilt behoorlijk van Aziatische en Afrikaanse rijst. De witte rijst die verkrijgbaar is in Nederlandse supermarkten is namelijk veelal bewerkt oftewel geraffineerd (geslepen en gepolijst). Maar welke rijst is nou eigenlijk het beste voor de gezondheid en voor afvallen?

Er zijn ontzettend veel verschillende rijstsoorten verkrijgbaar… Van Italiaanse Camolino tot Amerikaanse Wehani… En van Indonesische Longtong tot Thaise paarse rijst. In dit artikel bespreken we enkel de bekendste rijstsoorten die verkrijgbaar zijn in Nederlandse supermarkten…

A. Witte rijstsoorten

Witte (geraffineerde) rijstsoorten bevatten geen zemel (ook wel vlies of zilvervlies genoemd). Omdat de zemel erg veel voedingsstoffen bevat, waaronder voedingsvezels, vitamine B1, vitamine B3 en ijzer, is witte rijst minder gezond dan ‘hele rijstkorrels’. Bovendien worden de koolhydraten uit witte rijst sneller opgenomen als suiker in je bloedvaan, waardoor witte rijst zorgt voor bloedsuikerschommelingen, insulinepieken en vetopslag. Kortom: witte rijstsoorten zijn slechter als je wilt afvallen…

B. Zilvervliesrijst c.q. bruine rijst

Zilvervliesrijst ofwel bruine rijst is de populairste soort ‘hele rijst’ van Nederland. Alleen het niet-eetbare kaf is van de korrel gehaald. Zilvervliesrijst wordt verder niet geslepen of gepolijst. Zilvervliesrijst bevat zodoende maar liefst 3,5 gram vezels per kopje t.o.v. 0,6 gram bij witte rijst. Zilvervliesrijst is zodoende véél gezonder en beter voor afvallen.

C. Zilvervlies wilde rijst

Wilde rijst of Zizania is geen rijst, maar een familie van vier verschillende graszaden die verwant zijn aan rijst. Het zijn ‘hele’ zaden en wilde rijst is dan ook erg gezond en voedzaam. Wilde rijst wordt vaak vermengd met witte rijst of zilvervliesrijst. Neem dus altijd de ‘bruine’ of ‘zilvervlies’ variant van wilde rijst.

D. Basmati zilvervliesrijst

Basmati betreft een zeer aromatische en smaakvolle rijstsoort. Basmati wordt vooral veel gebruikt in de Indiase keuken. Basmati is verkrijgbaar als Basmati witte rijst en als Basmati zilvervliesrijst. Ook hier geldt weer: neem de ‘zilvervlies’ variant!

Conclusie rijst + afvallen & gezondheid

Conclusie: zilvervliesrijst is de gezondste rijstsoort voor afvallen & je algehele lichamelijke gezondheid. Welk soort zilvervliesrijst je eet (bruin, wild, Basmati, Jasmijn etc.) maakt in principe niet uit. Het gaat erom dat de kiem nog om de korrel zit. Eet overigens niet elke dag zilvervliesrijst, maar beperk het tot 1 of 2 keer per week.

Eet jij veel rijst tijdens het afvallen en aan welke rijstsoort geef jij de voorkeur? Laat het hieronder een berichtje achter!

Reacties & Vragen

  1. Daniel ·

    Hallo, Ik heb ook een vraag of mijn eetschema wel zo gezond is als ik denk… Het gaat om het volgende:

    • ‘s Morgens 500 ml magere melk en 80 gram Brinta
    • Na een uurtje 3 eieren, waarvan 1 met eigeel + een banaan + eiwitshake
    • 3 uur later 100 gram zilvervliesrijst (ongekookt gewogen) + 100 gram (diverse) groenten + 100 gram kipfilet
    • Dan avondeten: ik wissel af met zoete aardappel en boontjes of weer rijst met kip, maar dan 200 gram rijst i.p.v. 100 eerder die dag
    • Dan ga ik sporten
    • Nu pak ik een eiwitshake en 45 minuten erna 100 gram rundertartaar met 100 gram spaghetti
    • 30 minuten erna weer een eiwitshake (langzaam eiwit)

    Is dit wel in orde of mis ik zo nog belangrijke voedingsstoffen die ik over het hoofd zie?

  2. kesteloot ·

    ik heb 1 week rijst met gekookte kip gegeten en ik ben van 88kg naar 107kg gegaan??? dus van rijst vermager je niet

    • Paul ·

      Beste Kesteloot, Dat je als direct gevolg van het gedurende een week eten van rijst en gekookte kip bijna 20 kilo bent aangekomen, lijkt me op zijn zachtst gezegd zeer onwaarschijnlijk. Het lijkt me überhaupt onmogelijk om in een week 20 kilo aan te komen, ook al zou je je uiterste best doen. Een causaal verband ontbreekt volledig en dat jouw conclusie “dus van rijst vermager je niet” representatief is, betwijfel ik dan ook ten stelligste. Al met al een bedenkelijk verhaal… Wellicht is je weegschaal stuk? Groeten, Paul

      ·
    • kesteloot ·

      @paul, ik heb een voedingsallergie waaronder junkfood verboden is te eten voor mijn gezondheid!!! vlees en vis ( alle soorten vis) heb ik een allergie ik sta strikt onder het moereman dieet?? ik mag enkel kip eten

      ·
    • Paul ·

      Maar dat wil toch nog niet zeggen dat “je van rijst niet vermagert”? En dat verklaart toch ook niet hoe je in een week tijd maar liefst 20 kilo zou zijn aangekomen? Al met al snap ik de strekking en conclusie van je boodschap niet… Ik ken overigens volop mensen die rijst eten en wel degelijk vermageren; wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander en vice versa. Even uit interesse: waarom volg je eigenlijk de Moermanmethode? Dit plan behelst een behoorlijk omstreden dieet dat in de jaren 30 werd bedacht ter voorkoming/bestrijding van kanker en vervolgens door talloze mensen werd gevolgd om af te vallen. De werking van het “Moerman Dieet” is echter totaal ongegrond en de voedingswaarde ervan is totaal uit balans. Huisarts Moerman staat bovendien op nummer 1 in de “Kwakzalver Top 20 20e Eeuw” van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Wellicht volg je gewoon een dieet dat totaal niet bij je past? In geval van voedselallergieën is het vooral zaak om allergenen te mijden; het volgen van een omstreden crashdieet lijkt me daar niet bepaald aan bijdragen. Maar dit zijn slechts “my two cents”… Groeten, Paul

      ·
    • kesteloot ·

      @paul ik heb op 7, 10, 13, 16, 19 en leeftijd en onlangs op 37 jarige leeftijd geopereerd aan een hersen tumor dat kort bij mijn hypofyse ligt). de professor die mij geopereerd had raadde mijn ouders mij dit dieet te laten volgen. ik ben er nu 38 jaar. mijn voedingsallergie is kort gekomen na mijn 2e hersen operatie. sindsdien heb ik geen voedingsallergie, want als ik buiten mijn dieet ga dan krijg een allergie (ademhaling- problemen en beland ik terug in het ziekenhuis). ik at witte rijst met mijn kip alles in 1 pot. of doe ik het verkeerd? drink per dag 3 liter water. mvg, bart

      ·
    • Paul ·

      Mijns inziens pleeg je roofbouw op je lichaam door alleen maar rijst en kip te eten. Je loopt dan namelijk tal van vitamines, macromineralen, spoorelementen, aminozuren, essentiële vetzuren, co-vitamines, voedingsvezels, enzymen, co-enzymen, antioxidanten en fytonutriënten mis. Het kan toch niet zo zijn dat je allergisch bent voor alles behalve rijst en kip? Ik denk dat je er goed aan zou doen een vakkundig allergoloog te bezoeken en uit te laten zoeken op welke allergenen je immuunsysteem precies reageert. Het Moermandieet is namelijk enorm achterhaald. Ik denk dan ook dat het aankomen in gewicht veeleer te maken zal hebben met een gebrek aan voedingsstoffen, waardoor je lichaam spierweefsel afbreekt om aan bouwstoffen te komen… zodoende neemt je (rust)stofwisseling af en je vetopslag toe. Daarnaast lijkt het me met een dergelijk eenzijdig dieet niet onwaarschijnlijk dat je mineralenbalans, vochtbalans en hormoonhuishouding volledig ontregeld zijn. Misschien houd je wel enorm veel vocht vast?

      ·
    • kesteloot ·

      @paul, ik mag alle groenten eten en dat eet ik ook. ik mag het product dat in vis en vlees zit niet binnen krijgen. ik eet: tofu, seitan, quorn en kip, linzen , witte rijst *, telkens ongeveer 250gr per dag , daarbij eet ik een kom gemixt salade met tomaat ( geen mayo , want ik lust dat niet). of lig het aan mijn maaltijden? s morgens eet ik 2 snee volkoren brood met kaas of choco met citroen thee. (geen melk) tussen in water of thee (z suiker – mag ik ook niet eten, want suiker is voedingspatroon voor groei en aanmaak van kanker en tumoren). 12h eet ik mijn dagelijkse dingen. * om 16u een banaan of appel 18u een halve pot yoghurt natuur met brood of kippen soep. ik mag eet geen chips of knabbel dingen, lust geen cola of pet dranken, mvg, bart

      ·
    • Paul ·

      Goed om te lezen dat je ook bladgroenten, peulvruchten en eiwitrijke vleesvervangers eet. Maar dan nog zou het me niet verbazen als je tekorten opbouwt aan bepaalde essentiële voedingsstoffen zoals vitamine D, B-vitamines, ijzer, selenium, zink, fosfor etc. En zelfs al krijg je er voldoende van binnen, dan nog kan een onevenwichtig eetpatroon de opname en verwerking van bepaalde voedingsstoffen belemmeren, waardoor je lijf er niet uithaalt wat erin zit. Ik eet zelf amper suiker omdat het een leeg c.q. nutteloos product is: lege calorieën. Maar om suiker “het voedingspatroon voor kanker” te noemen?! Elke cel voedt zich met koolhydraten, zo ook kankercellen… maar dat wil nog niet zeggen dat de consumptie van suiker de aanmaak of groei van kanker bevordert. Dit soort uitlatingen (waarvoor geen enkel wetenschappelijke draagkracht is) is nou net waar Moerman bekend om stond. Overigens prima om suiker te laten staan, maar ik vraag me af in hoeverre je goed geïnformeerd bent. Zou je nog eens willen proberen uit te leggen hoe je erbij komt dat je in 1 week 20 kilo bent aangekomen? En wat bedoel je met “het product dat in vis en vlees zit”? Ik ken mensen die allergisch zijn voor bepaalde samengestelde eiwitten uit varkensvlees en schelp- of schaaldieren, maar voor zover mij bekend is, bestaat er geen algemene allergie voor “viseiwit” of “vleeseiwit”. Dus nogmaals: laat jezelf liever eens goed testen bij een erkend allergoloog. Ikzelf en (vooral ook) mijn vrouw hebben ook tal van voedselallergieën, maar je kunt je voedingspatroon hier niet op aanpassen zonder dat je precies weet waar je slecht op reageert. Zo bevat verse zalm totaal andere allergenen dan ingeblikte kweekvis. En een vers biefstukje levert ook weer totaal andere allergenen dan verwerkte vleeswaren zoals gebraden varkensgehakt. In dit artikel over essentiële voedingsstoffen vind je meer informatie over wat je lichaam aan micro- en macronutriënten nodig heeft; wellicht maakt dat het een en ander duidelijk. Groeten, Paul

      ·
    • kesteloot ·

      @paul, ik ga es na vragen en het jou laten weten.

      ·
    • kesteloot ·

      @paul, ik heb mijn behandelende neuroloog aangesproken en hij had mij te vertellen als ik viseiwit” of “vleeseiwit ga beginnen te eten ben ik komende week in het ziekenhuis of gestorven. wat deze producten zijn de groei elementen voor kankercellen en tumoren. dus blij ik daar liever vanaf. mijn voeding bestaat uit groenten en fruit, kip en kalkoen. naar mijn lengte 1.85m zit ik goed. heb suiker testen laten doen en ze staan goed. mvg bart

      ·
    • Paul ·

      Ik snap echt steeds minder van je verhaal… Je neuroloog (een specialist op gebied van zenuwaandoeningen) noemt vleeseiwitten en viseiwitten groei-elementen van kankercellen en beweert dat je er om die specifieke reden binnen een week dood van zou gaan?! En eerst waren het nog suikers die kanker voeden?! Mijns inziens raakt dit kant noch wal… Kun je aangeven wat er precies mankeert aan je gezondheid, dus welke diagnoses er (naast de verwijderde tumoren) zijn gesteld? Dat zou wellicht het een en ander verklaren… Ik lees namelijk over tumoren, suikers, voedselallergieën etc., maar de onderlinge causale verbanden gaan aan mij voorbij. Het hele verband met rijst en afvallen (waar dit artikel over gaat) is overigens ook totaal verdwenen… :P

      ·
    • Gewoon iemand ·

      Zag laatste een documentaire op Netflix wat betreft proteïne. Proteïne zit in vooral in vlees, vis, peulvruchten, gevogelte, zuivel en eieren. Het schijnt dat proteïne kankerverwekkend zijn (ja, weer zo’n verhaal) maar het bleek dat ze in Vietnam weinig tot geen kanker gevallen hadden doordat deze personen (bijna alleen) rijst aten. Naarmate (na de oorlog met de VS) de families rijker werden gingen deze steeds meer vlees eten en zo kwamen er steeds meer kankergevallen. Vond het wel een interessant verhaal en geloof inderdaad dat veel vlees/vis eten en veel zuivel drinken niet gezond is. Mijn oma (was ik heel close mee) en mijn moeder (leeft gelukkig nog) hadden beiden een hersentumor (ook aan de hypofyse, deze tumor is niet erfelijk trouwens bij ons in familie, gewoon puur toeval). Raar dat deze neurologen dan niet zeggen dat ze het Moerman dieet moeten volgen. Overigens is 20kg aankomen in 1 week zo goed als onmogelijk, maar ik moet wel toegeven dat ik van aardappelen, rijst en pasta snel aankom en een vriend van mij (Indonesische roots) weer juist niet (met rijst). (Forks over Knives heet de documentaire, volgens mij was dit een van de grootste voedingsonderzoeken ooit (kijktip voor Kesteloot vooral). Dacht misschien is het wel interessant. In ieder geval geef mij maar wat meer rijst, fruit en groentes.

      ·
  3. majeud ·

    Ik rijs(t).

  4. kellyke ·

    Rijst is de bom!

  5. Majud ·

    Ik niet, bah vieze rijst.

  6. Majød ·

    Ik ook.

    • Paul ·

      Beste Majød, Majid, Majod, Majad en Majed, Ehmmm… Goed om te weten, denk ik. :P En leuk/lekker voor jou/jullie. Gr. Paul

      ·
  7. Majid ·

    Ik ook.

  8. Majod ·

    Ik eet ook rijst.

  9. Majad ·

    Ik ook.

  10. Majed ·

    Ik eet rijst.

  11. Paul ·

    Beste Hester en R, Basmatirijst is alleen gezonder dan witte rijst als het om de zilvervliesvariant gaat. De exacte hoeveelheid vezels van AH Basmati Zilvervliesrijst is mij niet bekend, maar ik neem aan dat dit niet veel lager zal liggen dan de gemiddelde “doorsnee” witte rijstsoort. Groeten, Paul

  12. R ·

    Het wordt inderdaad niet duidelijk uit dit artikel waar Basmati rijst staat.

  13. Hester ·

    Wat ik mij afvraag: is de Basmati Zilvervliesrijst (AH) even gezond als de zilvervliesrijst? Het proeft namelijk meer als witte rijst dan als zilvervliesrijst.

Plaats een reactie