Home » Menselijk lichaam » Schildklier » Mijn schildklier is vergroot, opgezet & gezwollen!?

Mijn schildklier is vergroot, opgezet & gezwollen!?

gezwollen-schildklier

Veel mensen ervaren bij tijd en wijle een vergrote schildklier. Je schildklier bevindt zich in je keel, rondom je luchtpijp, en een schildkliervergroting is dan ook zichtbaar als een bobbel of bult op je keel. Het kan om een kleine verdikking gaan, maar ook om een volledig gezwollen hals- & borstgebied. Je schildklier is hoe dan ook:

 • Vergroot (qua omvang)
 • Gezwollen (dik & rond)
 • Opgezet (hard)

Vaak is je schildklier ook gevoelig of pijnlijk, vooral bij slikken, draaibewegingen van de hals en uitoefening van druk.

Oorzaken van een vergrote & gezwollen schildklier

Een vergrote schildklier wijst meestal op een te snelle of te langzame werking (directe oorzaak). Een gezwollen of opgezette schildklier vanwege een ontregelde hormoonproductie heeft echter altijd een achterliggende (indirecte) oorzaak. De belangrijkste oorzaken die ten grondslag liggen aan een opgezwollen schildklier zijn als volgt:

 • Tekort of overschot aan voedingsstoffen (jodium, selenium e.a.)
 • Schildklierontsteking (thyroïditis)
 • Behandeling met schildklierhormonen (Thyrax® e.a.)
 • Gebruik van schildklierremmers (thyrostatica)
 • Auto-immuunziekte (Hashimoto, Graves e.a.)
 • Behandeling met radioactief jodium (“De Slok”)
 • “Goedaardig” gezwel in de schildklier
 • Totale of gedeeltelijke schildklierverwijdering (thyroïdectomie)
 • Schildklierkanker (tumor)
 • Radiotherapie van hoofd-halsgebied
 • Recente bevalling (partus)
 • Lithium- & jodiumhoudende medicatie
 • Syndroom van Down
 • Genetisch gebrek aan enzymen
 • Schildklierhormoonresistentie (ongevoelig voor hormonen)
 • Afwijking van hersenen (hypofyse, thalamus of hypothalamus)

Een vergrote of gezwollen schildklier is dus een mogelijk gevolg van allerlei verschillende gezondheidsaspecten; van medicatie tot voedingsstoffen tot ziekten.

Tot slot

Een vergrote schildklier verdwijnt doorgaans wanneer het overschot of tekort aan schildklierhormonen wordt opgelost. Een (extreem) opgezette schildklier wordt ook wel “struma” of “krop” genoemd. In het artikel van Salusi over struma lees je alles over de symptomen en behandeling van een opgezette schildklier…

Heb jij ervaring met een vergrote schildklier, opgezette schildklier of gezwollen schildklier? Laat hieronder je reactie achter!

16 reacties op “Mijn schildklier is vergroot, opgezet & gezwollen!?”

 1. Willeke ·

  Ik heb heel wat jaren met een opgezette schildklier gelopen. Ik kon zowel links als rechts de “kwabben” vastpakken. Mijn huisarts deed er niets mee. Het heeft zeker 10 jaar geduurd. Nu, eindelijk, heb ik mijn “kippennekje” weer terug. Hoera!

  Beantwoorden
 2. Anja ·

  Hallo iedereen, Mijn moeder heeft een knobbel in haar hals en heeft zich hiervoor laten nakijken, ze hebben een scintigrafie bij haar gedaan en het bleek om een goedaardige knobbel te gaan. Is het normaal dat de knobbel zo laag zit, hij zit namelijk op haar sleutelbeen en daar ben ik wat ongerust over. Soms moet ze ook hoesten; is dit ook een verschijnsel daarvan en gaat die knobbel ooit weg of kan het zijn dat hij daar blijft? Ze is behandeld met radioactief jodium en heeft ook een paar maanden strumazol 10 mg ingenomen.

  Beantwoorden
 3. anne ·

  Het bovenste deel van m’n keel is opgezet. Het voelt hard en als je van opzij kijkt zie je een verdikking. Het valt niet heel erg op, maar het voelt wel raar. Soms heb ik hele vage, lichte oorpijn, wat ook heel snel weer over is. Wat zou het kunnen zijn?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Anne, Het kan eigenlijk van alles zijn. Van een ontstoken schildklier, bijschildklier of lymfeklier tot een keelontsteking, struma, cyste of kaak- c.q. tand(vlees)probleem. Je kan dan ook beter even langs de huisarts gaan; een dokter zal namelijk naar de exacte locatie (en hoedanigheid) van de zwelling kijken om bepaalde kwalen/aandoeningen uit te sluiten. Hoe dan ook heel veel beterschap. Groeten, Paul

 4. Anky ·

  Hey, Ik neem nu sinds 9 maanden ongeveer l-tyroxine na een vaststelling van te trage werking van de schildklier. Nu heb ik sinds een paar dagen last van een gezwollen en pijnlijke schildklier. Zelf de huisarts ziet het. Maar na bloedprikken zijn de waarden normaal zegt hij (0,72) dus rustig afwachten is het advies dat ik krijg. Wat kan het zijn en wat kan ik doen om het te verzachten? Groetjes, Anky

  Beantwoorden
 5. Toine ·

  Ik heb volgens mijn huisarts een bloeding gehad in mijn bijschildklier. Na een echo-onderzoek in het ziekenhuis, bleek dit een juiste diagnose. Aldaar hebben ze het bloed uit de bijschildklier gezogen en ik kon naar huis. Nog geen 5 min later voelde ik de bijschildklier weer vollopen met bloed, met als gevolg een nog grotere verdikking. Nu, inmiddels een week later, heb ik nog steeds een opgezette schildklier en last met slikken. Ik verslik me met regelmaat (wat ik voorheen zelden deed) en de hele rechterkant van mijn hals voelt stijf en verkrampt aan. Mijn huisarts adviseert om rustig af te wachten, omdat een operatie meer kans geeft op een nadelige bijwerking.
  Ik weet niet wat ik moet doen, maar ik voel me er niet prettig bij en maak me zorgen. Gr. Toine

  Beantwoorden
 6. romi ·

  De schildklier van mijn vriend is ietwat dik en lijkt op een builtje wat je ziet zitten. En als je erop duwt, doet het pijn. Wat zou het kunnen zijn? Dank u!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Romi, Het zou een schildklierontsteking of struma kunnen zijn, maar ook een totaal ongerelateerde klacht, kwaal of aandoening. Voor zekerheid en uitsluitsel zal je vriend dan ook echt naar zijn huisarts of specialist moeten gaan. Sterkte, beterschap en groeten, Paul

 7. carina smulders ·

  Weer alle bloedonderzoeken en hartfilmpjes achter de rug… En weer komt er niks uit!!! Mijn schildklier blijft opgezet; ik blijf moe en duizelig; maar ze kunnen niks vinden! Nu heb ik al een tip gehad om te kijken of ik HPU zou kunnen hebben, maar daar staat nergens een verdikte schildklier in… Ik word er na drie jaar onderhand een beetje gek van. Zou willen dat ik er eindelijk van af kon komen…

  Beantwoorden
  • jantien ·

   Mijn T4 is gecontroleerd. De waarde blijkt 2,4 te zijn, dus goed. Maar ik voel met belabberd, extreem moe en heb een dikke hals…

  • ikke ·

   En je vitamine D? Die kan ook zorgen voor vermoeidheid en duizeligheid en misselijkheid etc.

  • S. Nieman ·

   Hoe is het nu met u? Ik loop ook al tijden met klachten rond zoals een dikke hals en verregaande vermoeidheid…

 8. Renate ·

  De schildklierzorg in Nederland, maar helaas ook wereldwijd, is niet optimaal. Mensen wordt vaak verteld dat met hun schildklier niets mis is, omdat hun TSH waarde binnen de referentiewaarde valt, terwijl zij wel alle symptomen hebben. De praktijk wijst echter uit dat deze mensen vaak juist wel baat hebben bij schildklier hormoon, in het bijzonder dierlijk schildklierhormoon (Gezondnu.nl/dossiers/schildklier). Dierlijk schildklier hormoon bevat namelijk alle hormonen die een gezonde schildklier ook zou maken, en niet zoals synthetisch hormoon (=levothyroxine zoals thyrax, eutirox en synthroid) alleen T4 dat in het lichaam nog moet worden omgezet naar o.a. T3 (T3=levensenergie!!!). Helaas zijn er weinig artsen bereid het voor te schrijven. Dat komt omdat op dierlijk schildklierhormoon geen patent kan worden aangevraagd en er dus minder aan verdiend wordt. Artsenvertegenwoordigers verspreiden negatief commentaar onder artsen over dierlijk schildklierhormoon. Dat het onstabiel zou zijn of zelfs gevaarlijk! En dat terwijl zoveel patiënten zich er zoveel beter op voelen! Hier moet een einde aan komen. Vandaar dat deze petitie in het leven geroepen is: Thyroidchange.org/nederlands-dutch/. Meer info over dierlijk schildklierhormoon: Stopthethyroidmadness.com.

  Beantwoorden
 9. Joland ·

  Goedemiddag, Ik heb een cyste op mijn schildklier, deze is ten grote van een pingpongbal. Hij is gevuld met bloed en zit erg op mijn keel te drukken. Het lijkt net wel of er een schilletje van een pinda in mijn keel zit. Ook s nachts ben ik erg kortademig, m’n hoofdeinde is al iets verhoogd. Ik heb erg last van COPD. Nu heeft de internist besloten dat ze er nog niets aan gaat doen en mag ik in januari terugkomen. Ik ben bang dat het een foute cyste gaat worden i.v.m. familieleden die kanker hebben, dus wat moet ik nu?

  Beantwoorden
 10. Nienke Cziechy ·

  Bloed is onderzocht en alle waardes zijn goed, maar mijn schildklier is duidelijk te dik. Ook het slikken van voedsel gaat steeds moeilijker, vooral als het een beetje stevig is. Broodje kaas bijvoorbeeld of broodje makreel.
  Bij voorbaat mijn dank.

  Beantwoorden
  • Paul (Redactie) ·

   Beste Nienke, Als je te kampen hebt met een vergrote schildklier, dan is de kans aanwezig dat het om een struma gaat. In dit artikel kun je hier meer over lezen. Heel veel sterkte!

Plaats een reactie