Home » Klachten » Slaapverlamming: 9 oorzaken & tips bij slaapparalyse

Slaapverlamming: 9 oorzaken & tips bij slaapparalyse

Slaapverlamming ofwel slaapparalyse is een merkwaardig verschijnsel. Je hebt het idee dat je wakker bent, maar je lichaam reageert nog niet op je mentale bevelen. Zodoende kun je je niet bewegen, niet praten en dus ook niet opstaan. Bovendien gaat slaapverlamming vaak gepaard met hallucinaties: je ziet, hoort of voelt dingen die er niet zijn. De belangrijkste symptomen van slaapparalyse zijn:

 • Je kunt je niet bewegen (spierverlamming)
 • Je kunt niet praten
 • Je kunt (soms) wel zien
 • Je hoort geluiden die er niet zijn (voetstappen, deuren, stemmen, e.a.)
 • Je ziet personen die er niet zijn (Incubus-syndroom)
 • Je hebt het gevoel alsof iemand je verstikt (Old Hag-syndroom)
 • Je voelt suizen of bonzen in je hoofd of oren
 • Je bent angstig en paniekerig
 • Je voelt je zweverig

Let op: niet iedereen heeft dezelfde symptomen bij slaapverlamming.

Slaapverlamming ofwel slaapparalyse kan dus ontzettend beangstigend zijn. Daarom hierbij 9 oorzaken, oplossingen en tips bij slaapverlamming…

Tip 1:  Slaapverlamming is niet bovennatuurlijk

Vanwege de hallucinaties wordt slaapparalyse vaak in verband gebracht met bovennatuurlijke verschijnselen. Slaapverlamming heeft echter niks te maken met geesten, monsters of buitenaardse wezens. Hoewel de beleving van spookachtige verschijningen zeer realistisch kan zijn, zijn ze vergelijkbaar met gewaarwordingen en gebeurtenissen in een nachtmerrie. De nachtmerrie komt echter uitzonderlijk echt over, omdat je het gevoel hebt dat je al wakker bent.

Tip 2: Slaapparalyse duurt niet echt lang

Slaapverlamming kent vele gradaties. Er zijn mensen die sporadisch niet wakker kunnen worden… En er zijn mensen die tot wel 10 keer per slaapcyclus een diepgaande en indrukwekkende slaapparalyse doormaken. Meestal duurt slaapparalyse slechts 1 tot 3 minuten, maar gevoelsmatig lijkt het een eeuwigheid te duren.

Tip 3: Slaapverlamming kan aanvoelen als “uittreden”

Sommige mensen ervaren tijdens de slaapverlamming een gewaarwording alsof ze boven hun bed zweven of zelfs boven hun eigen lichaam uitstijgen. Als je spiritueel ingesteld bent, zou je dit principe “uittreden” of een “bijna-doodervaring” kunnen noemen. Deze ervaring is echter volkomen aards en wordt veroorzaakt door o.a. je hersenactiviteit,  bloeddruk en evenwichtsgevoel tijdens de slaap.

Tip 4: Slaapparalyse & rond kunnen kijken

Een kenmerkend verschijnsel van slaapverlamming is dat mensen kunnen rondkijken tijdens hun slaapparalyse. Soms zijn de ogen daadwerkelijk open en kunnen ze zelfs worden bewogen; droom en werkelijkheid kunnen dan in elkaar overlopen. Vaak wordt er echter niet echt iets gezien, maar enkel gedroomd. Het desbetreffende beeld (slaapkamer e.a.) is dan zodanig vaak herbeleefd dat je het letterlijk kunt dromen.

Tip 5: Slaapverlamming & kloppingen of suizen in hoofd en oren

Slaapverlamming gaat bij veel mensen gepaard met een ruis in de oren (oorsuizen) en in het hoofd (“hoofdruis”). Soms is er ook sprake van een “elektrische schok” of “explosie” in het hoofd of van kloppen of bonzen in het hoofd of in de oren. Ook druk op de slapen en een drukkende hoofdpijn zijn geen ongewone verschijnselen. Dit heeft vooral te maken met de bloedsomloop en bloeddruk tijdens de slaap.

Tip 6: Slaapparalyse & op de rug liggen

De meeste mensen hebben uitsluitend last van slaapverlamming als ze op hun rug liggen. Als je op je rug ligt, is de kans dat je spieren te laat uit hun slaaptoestand komen namelijk groter. Bovendien is ook de kans op een drukkend of verstikkend gevoel groter als je op je rug slaapt. Je eigen lichaamsgewicht voelt namelijk veel zwaarder aan tijdens je slaapparalyse, en dat gewicht bevindt zich voornamelijk in de buik.

Tip 7: Slaapverlamming & wakker worden

Als je niet wakker kunt worden tijdens je slaapparalyse, dan kun je het beste proberen om je op een detail te concentreren. Probeer je bijvoorbeeld te concentreren op een woord, een vingertopje of een grote teen. Zodra je vat krijgt op een detail, volgt de rest van je lichaam doorgaans vanzelf. Kortom: wanneer je een aspect van je lichaam tot een reactie kunt overhalen, wordt de rest van je lichaam wakker geschud.

Tip 8: Slaapparalyse & paniekaanvallen

Slaapverlamming kan een gevoel van verstikking teweegbrengen. Je hebt het idee dat je geen adem meer krijgt of dat je hart het begeeft. Hierdoor kun je tijdens je slaapverlamming enorm in paniek raken. Omdat je je paniekaanval niet kunt uiten en niet om hulp kunt schreeuwen, wordt de paniek alleen maar erger. Het verstikken of het hartfalen gebeurt gelukkig niet echt. Probeer je dat te realiseren!

Tip 9: Slaapverlamming & epilepsie

Slaapverlamming wordt vaak gelinkt aan epilepsie. Het exacte verband is niet duidelijk, maar beide indicaties hebben een neurologische achtergrond. Zo zou het kunnen zijn dat slaapverlamming het gevolg is van een epileptische aanval tijdens de slaap. Bovendien zijn er mensen wiens slaapverlamming is verdwenen sinds ze anti-epileptica (epilepsie-medicijnen) gebruiken. Daarnaast wordt slaapverlamming in verband gebracht met narcolepsie en aanverwante slaapstoornissen.

Heb jij ervaringen, vragen of opmerkingen m.b.t slaapparalyse ofwel slaapverlamming die je met anderen wilt delen? Laat hieronder je reactie achter!

Reacties & Vragen

 1. kim ·

  Goedenavond allemaal, ik wil jullie wat vragen. Ik heb bijna al jullie reacties gelezen en ik heb ook last van slaapverlamming sinds m’n 6e ongeveer. Ik ben 1 keer hiermee naar de huisarts geweest en die wist niet waar ik het over had. Maar wat ik dus wil weten en waar ik bang voor ben… kan dit epilepsie zijn? Want je krijgt dit alleen als je slaapt en niet overdag? Het maakt me gewoon zo angstig. Soms denk ik dat mijn hersenen straks niet genoeg zuurstof krijgen en en dat er wat misgaat of zo? Ik zie graag jullie reacties tegemoet (ik heb net trouwens een slaapverlamming gehad dus ben helemaal in paniek). M.v.g. Kim

 2. joke ·

  Vannacht heb ik weer zoiets meegemaakt… Ik kon niet bewegen, wel kijken, had het gevoel dat iets mij vasthield en kon niet gillen. Pfff, verschrikkelijk eng gewoon!

 3. kenneth ·

  Hey, Ik kan er moeilijk mee overweg. Ik slaap vrij regelmatig. Als ik in huis ben en ik slaap, dan heb ik het gevoel dat ik wakker ben en alles kan aanraken. Maar niks werkt, van lichten tot tv… En plots lig ik weer in me bed. Dan krijg ik het gevoel dat het toch een droom was. Oef, nee, nee, het herhaalt zich wel drie tot vier keer voordat ik helemaal wakker ben. Dit is een voorbeeld van wat ik zoals droom; ik word er bang van en voel me naderhand erg down. Het gevoel ooit een dag niet meer wakker te geraken, dat is wat ik voel. Een ander voorbeeld van wat ik heb meegemaakt: Ik zit in me auto te wachten op m’n vriendin, oké ik leg me ff neer, dan weer het gevoel dat ik buiten m’n auto ben, maar toch niet, tot er een soort angst in me optreedt en dan word ik wakker… Iemand een idee? Moet wel zeggen, ik start meestal op de rug of op me zij om te gaan slapen. En dan word ik op me buik of zij wakker. Grts, Kenneth

 4. Isis ·

  Ik heb ook last van slaapverlammingen sinds mijn puberteit, ik ben ermee naar de huisarts geweest en de neuroloog en heb een slaaponderzoek gehad. Maar echt serieus nemen deden ze niet, de huisarts wist niet eens wat het was. Enige wat ik voorgeschreven kreeg waren medicijnen (melatonine en eventueel antidepressiva als dat niet zou helpen). Ik ben er voor mijzelf achter gekomen dat het bij mij met overprikkeling en de daaruit voortkomende oververmoeidheid te maken heeft. De slaapverlamming wordt dan een soort spanningsontlading. De hallucinaties die erbij horen zijn inderdaad eng… maar ik roep ook altijd bescherming tijdens een slaapverlamming en dat helpt! Hoe het allemaal precies zit weet ik ook niet.

Plaats een reactie