Home » Menselijk lichaam » Haar » Luizen bestrijden: 4 effectieve tips tegen hoofdluis

Luizen bestrijden: 4 effectieve tips tegen hoofdluis

luizen-bestrijden-tips-hoofdluis

Een hoofdluis is een minuscuul krab-achtig insect dat leeft op je behaarde hoofdhuid. Hoofdluis is erg besmettelijk en komt in Nederland –voornamelijk op peuterspeelzalen, crèches, basisscholen, bioscopen naschoolse opvang– vrij veel voor. De voornaamste slachtoffers van luizen zijn dan ook kinderen.

Wanneer je hoofdluizen niet snel en grondig bestrijdt, kan er een heuse luizen-epidemie oftewel luizenplaag ontstaan… En wanneer dat gebeurt, heb je een enorm probleem! Luizen bestrijden is namelijk geenszins gemakkelijk. Daarom hierbij een aantal tips om luizen eens en voor altijd te vernietigen

Hoe loop je luizen c.q. hoofdluis op?

Een luis ofwel hoofdluis is een kleine parasiet die leeft van het bloed van zijn “gastheer”. Een luis zuigt dan ook (tot wel 6 keer per dag) bloed uit je hoofdhuid.

Een hoofdluis is vrij snel en klimt van de ene naar de andere haar. Luizen kunnen niet vliegen zoals muggen of springen zoals vlooien. Je loopt luizen dan ook uitsluitend op via rechtstreeks ofwel direct contact. Besmetting met hoofdluis ontstaat meestal door:

 • Direct lichamelijk contact
 • Contact met kleding (mutsen, sjaals, jassen etc.)
 • Slapen in een besmet bed

Hoofdluizen oftewel mensenluizen leven uitsluitend op mensen; je loopt ze dus niet op via honden, katten of andere (huis)dieren.

Symptomen van hoofdluis + tips bij luizenbestrijding

Voordat je hoofdluis kunt bestrijden, dien je eerst zeker te weten dat er sprake is van hoofdluis. De belangrijkste symptomen van hoofdluis zijn:

1. Jeuk aan je hoofdhuid

Wanneer de hoofdluis steekt, laat deze speeksel achter in je huid. Het speeksel van een luis kan enorm jeuken. Jeuk op je behaarde hoofdhuid is dan ook het eerste symptoom van een hoofdluisbesmetting. Wanneer je aan je hoofdhuid krabt kunnen er wondjes ontstaan die gemakkelijk kunnen gaan ontsteken.

2. Aanwezigheid van eitjes

Een hoofdluis legt tot 6 neten (luizen-eitjes) per dag. Deze plakken tegen de haarschacht en komen na 8 dagen uit. Je kunt je voorstellen dat het niet lang hoeft te duren voordat er een luizenplaag ontstaat. Eitjes zijn op te sporen door ze met een netenkammetje uit te kammen.

Luizen bestrijden: 4 bestrijdingsmethodes

Er zijn slechts enkele effectieve en efficiënte methodes om hoofdluis te bestrijden. Hieronder geven we 4 tips & methodes om definitief van hoofdluis af te komen:

1. Haar uitkammen = luizen bestrijden

De meest effectieve manier om luizen te bestrijden is het uitkammen van de haren met een luizenkam ofwel netenkam. Een luizenkam is een heel fijn kammetje waarmee je luizen én luizen-eitjes uit je haren verwijdert. Druk een luis direct dood wanneer deze uit de haren valt en druk neten/eitjes plat.

2. Chemisch luizen-bestrijdingsmiddel

Ook een chemisch luizen-bestrijdingsmiddel kan uitkomst bieden tegen hoofdluis. Het gaat hierbij om shampoo of lotion die het zenuwstelsel van hoofdluizen en neten platlegt, waardoor ze een vroege dood sterven. Voorbeelden van effectieve middelen om luizen te bestrijden, zijn: ‘Malathion’, ‘Permetrine’, ‘Bioalletrine’ & ‘Piperonylbutoxide’.

3. Kleding & beddengoed behandelen

Om er zeker van te zijn dat er geen luizen achterblijven in je kleding en beddengoed, kun je alles wassen op ten minste 60 ºC. Hetgeen niet in de wasmachine mag, kun je het beste 2 tot 3 dagen in een afgesloten plastic zak stoppen. Let ook op met besmette kammen, borstels, sjaals, mutsen, jassen en knuffeldieren!

4. Luizen bestrijden door uithongeren

In tegenstelling tot vlooien kunnen luizen niet lang zonder een maaltijd (bloed). Wanneer een hoofdluis een tijdje geen bloed drinkt, sterft hij simpelweg. Een goede manier om luizen uit te hongeren is een korte vakantie. Wanneer je terugkomt zijn eventuele achtergebleven luizen dood. Zodoende neem je het zeker voor het onzekere.

Let op: Voorafgaand aan het gebruik van chemische luizen-bestrijdingsmiddelen, dien je de bijsluiter goed door te lezen. Zo mogen zwangere vrouwen en jonge kinderen hier doorgaans niet mee worden behandeld.

Luizen bestrijden: conclusie

Alternatieve behandelingen met oliën, azijn en haargel zijn zinloos. Sommige luizenstammen zijn zelfs al resistent voor bepaalde chemische luizen-bestrijdingsmiddelen. Gebruik dus gewoon op adequate wijze een luizenkammetje c.q. netenkammetje, en waarschijnlijk ben je dan binnen no-time van hoofdluis af. Is dit niet het geval, probeer dan een chemisch luizen-bestrijdingsmiddel om luizen te bestrijden.

Heb jij vragen of opmerkingen m.b.t. de bestrijding van luizen? Of heb je aanvullende tips tegen hoofdluis? Laat hieronder je reactie achter!

22 reacties op “Luizen bestrijden: 4 effectieve tips tegen hoofdluis”

 1. Anoniem ·

  Wat ik ook probeer, de luizen blijven. Ik weet nooit wat ik moet uitwassen… Dan was je het, maar als je dan nog 1 neet hebt en die legt eitjes enz. dan ben je terug bij het begin.

  Beantwoorden
 2. Siske ·

  Wat ook helpt naast het uitkammen is langdurig een erg hete douche nemen. Je maakt dan gebruik van het feit dat eiwit stolt bij een temperatuur boven de 41 graden Celsius. Je moet wel een beetje tegen hitte kunnen, maar bij mij overleefden ze destijds een halfuur douchen op 50 °C a 60 °C absoluut niet. Jouw hoofdhuid geleid de extreme warmte weg naar de rest van je lichaam, maar de eitjes en luizen op je hoofd worden langdurig doordrenkt in zulk heet water dat ze d’r gegarandeerd aan kapot gaan.

  Beantwoorden
 3. Bianca ·

  Wij hebben gelukkig nooit eerder met luizen te maken gehad, totdat mijn dochter naar het middelbaar onderwijs ging. Niet alleen mijn dochter, maar ook ik zat onder. Ik ben anderhalve maand bezig geweest (75 euro lichter aan producten) met kammen en middeltjes. Weggestuurd bij de kapper omdat ik neten had, hoe gênant! Serieus, ik dacht we komen er nooit vanaf. Totdat ik op deze site las over groene zeep. 2x met groene zeep behandeld. Pluk voor pluk ingesmeerd en uitgekamd. 10 minuten laten intrekken en uitgespoeld. Super. Ik ben er vanaf.

  Beantwoorden
 4. kelly ·

  Beste, Mijn kind van 13 loopt nu beslist al 3 jaar rond met hoofdluis. Het begon allemaal op de lagere school toen mijn kind naast een jongen moest zitten die hoofdluis had en ik het niet kon behandelen wegens financiële problemen. Nu loopt mijn dochter hier nog altijd mee rond en niets helpt meer. We probeerden onder andere Paranix en andere primitieve middelen, maar niets had langdurig effect. Onverlaat vond ik ook steeds meer witte plekken op het hoofdkussen van mijn kind. Heeft u indien nog andere middelen of tips die kunnen helpen haar van de hoofdluis af te helpen? Het mogen primitieve middelen zijn (de hoofdluis is zeer hardnekkig).

  Beantwoorden
 5. monique hogendoorn ·

  Hoofdluizen zijn net zo erg geworden als tijdens de oorlog. Omdat bestrijdingsmiddelen niet meer helpen en veel mensen denken dat het een klasse-probleem is. De mensen van hogere stand verspreiden de meeste luizen weet ik uit kappersland. Ze kijken hun kinderen niet na, en al helemaal niet wekelijks met een luizenkam! De tips zoals azijn werken wel, maar je haar wordt er dor van. Het beste werkt wassen met echte zeep zoals Sunlight of Alep. In echte zeep kan nog loog zitten, maar de hoofdluis krijgt een laagje om zich heen waardoor ‘ie sterft. Ook blijven kammen natuurlijk! Het ergste is dat de school het probleem ontkent en luizenzakken niet gebruikt mogen worden. Zodra ik een zak meeneem hangt de juf de jas zo wee vrolijk tussen de andere jassen.

  Beantwoorden
  • Karin ·

   Dit klopt volgens mij, mijn dochter zit nu op de middelbare school en haar vriendinnen die bijna allemaal uit een rijk milieu komen worden nóóit nagekeken. Er is er een bij die verschrikkelijk veel luizen heeft, want als ze op school is geweest, heeft ze er weer vijf joekels op haar haren zitten. Dit is écht een landelijk probleem aan het worden, de GGD zou er iets mee moeten doen!

 6. Geensen ·

  Ik ben 64 jaar en had nog nooit eerder hoofdluizen. Tot verleden jaar: vreselijk! Prioderm helpt even, maar niet afdoende. Vergeet niet het goedje heel goed uit te spoelen nadat je je haar ermee hebt gewassen. En na 7 dagen herhalen. Je haarkwaliteit wordt er echter slecht van. Kammen met een luizenkammetje blijft het beste en kleding in de vriezer. Ik heb nu in korte tijd voor de 3e keer hoofdluis via mijn kleinkinderen.

  Beantwoorden
 7. Elly ·

  Wij adviseren om bij kinderen mayonaise in de haren te smeren. Na een uurtje uitwassen en je ziet: geen luizen of neten meer. Dit is vooral voor de mensen die met weinig rond moeten komen. Natuurlijk wel de goedkoopst mogelijke mayonaise erin!

  Beantwoorden
 8. Anna ·

  Mijn kinderen hebben ook een tijdje hoofdluis gehad en wij kammen tot we er bij neervallen! Ook gebruiken we de shampoo en olie die je kan kopen tegen de luizen gewoon bij de apotheek of in de winkel. Ook gebruiken wij TEE tree olie , een paar druppeltjes daarvan en het is zo weer weg! Ik zou het wel wekelijks herhalen! Trouwens goede tip van dat azijn mijn buren hebben dat ook gedaan en het werkt uitstekend!

  Beantwoorden
 9. Akkie ·

  Ik lees verschillende tips en dergelijke… Hetgeen ik doe wanneer ik luizen constateer bij mijn kind(eren): Kammen, borstels in de vriezer minimaal 24 uur. Heet (kookwas) is niet noodzakelijk, 30 graden volstaat voor het beddengoed en kleding. Hetzelfde geldt voor alle jassen die bij elkaar aan de kapstok hangen. Knuffels en kussens in vuilniszakken minimaal 2 dagen luchtdicht houden. Het haar kun je behandelen met speciale luizenbestrijdingsmiddelen van bijvoorbeeld Prioderm, er zijn shampoo, lotion, kammen en vele dingen te krijgen bij zowel apotheek als drogisterij. Hou er echter rekening mee dat de luizen steeds hardnekkiger worden en ook meer resistentie opbouwen tegen deze middelen, dus het beste is toch echt 3 keer per dag goed kammen en zoveel mogelijk neten (luizeneitjes) onderscheppen. Voor zwangere vrouwen is het lastig, zij mogen zichzelf niet behandelen met deze middelen. Ondanks dat het niet het meest prettige is tijdens de zwangerschap is het enige waar je ze mee uit kan roeien het haar verven!! Kleurspoeling volstaat niet, hier zitten te weinig grondstoffen in die de luizen doden. Succes!

  Beantwoorden
 10. eva ·

  Na de eerste dag geconstateerd te hebben dat ik luizen had, meteen een uur in de pure azijn gezeten, ze vielen zo uit mijn haar. Beddengoed verschoond en inmiddels een week later voor d zekerheid even een antiluizenlotion zonder pesticiden gebruikt en even flink gekamt. Niets meer tegen gekomen, mijn advies is dan ook, giet een fles azijn over je hoofd, laat het intrekken, even doorkammen en wat tea tree olie op je jas en klaar ben je!

  Beantwoorden
 11. Astrid ·

  Als ze aangeven om het met alleen kammen te doen, wat moet je dan doen met je beddengoed?
  Ik kam nu steeds iedere dag maar er zit iedere keer toch wel 1 of 2 hele kleine luisjes in, maar moet ik nu ook iedere dag dan het beddengoed verschonen? En wat te doen met de sjalen en jassen?

  Beantwoorden
 12. hilda ·

  goh, dat er in deze tijd nog luizen voorkomen had ik niet gedacht, maar vroeger was de bestrijding zeer eenvoudig, was je haar met groene zeep, uitkammen, luisvrij.

  Beantwoorden
  • Paul (Redactie) ·

   In principe is dat nog steeds het geval. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid & Milieu) heeft een tijdje aangeraden om met luizen besmette haren te wassen met luizenbestrijdingsmiddelen. Dit advies is laatst weer teruggedraaid en luidt nu als volgt: ‘Luis in je haar? Kammen maar! Kammen met een fijntandige kam is de beste aanpak.’ Groene zeep helpt het haar glad en makkelijk doorkambaar te maken, maar je kunt hiervoor ook shampoo gebruiken.

 13. hulpnodige ·

  Help, ik loop volgensmij al bijna een jaar rond met onbehandelde luizen. Wat moet ik doen?

  Beantwoorden
 14. Anne-Marie ·

  Ook ik ben hier erg mee geholpen. Maakt het nog iets uit welk bestrijdingsmiddel je inzet tegen de luizen (malathion, permetrine, bioalletrine of piperonylbutoxide)? Ik hoor het graag.
  Groetjes, Anne-Marie

  Beantwoorden
  • Annejet ·

   Bij Kring Apotheek zeggen ze dit:

   Beste methode om luizen en neten te verwijderen is het natte haar gedurende 2 weken dagelijks kammen met een netenkam (niet hetzelfde als een luizenkam of stofkam!). Deze manier van luizen en neten bestrijden wordt de “nat-kammethode tegen hoofdluis” genoemd. De nat-kammethode gaat als volgt in zijn werk:

   • Was het haar met gewone shampoo en spoel uit.
   • Breng ruim conditioner (crèmespoeling) in het haar en spoel deze NIET uit.
   • Kam de knopen en klitten uit het haar met een gewone kam.
   • Houd het hoofd voorover boven een wasbak of een wit papier en kam het haar, tegen de schedelhuid aan van achter naar voor met een netenkam.
   • Begin bij het ene oor en schuif na elke kambeweging op naar het andere oor.
   • Veeg de netenkam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek en kijk of er luizen op het papier zichtbaar zijn.
   • Spoel de crèmespoeling uit.
   • Kam het natte haar met een gewone kam.
   • Kam nogmaals met een netenkam, nu in rechtop zittende houding, van voor naar achter…
   • Begin bij het ene oor en schuif bij elke kambeweging door naar het andere oor.
   • Veeg de netenkam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek en kijk of er luizen op het papier zichtbaar zijn.

   Lijkt mij ook erg effectief…

  • mirjam ·

   Ik gebruik afwasmiddel voor de bestrijding van luizen, dat heb je altijd in huis. Tien minuten laten inwerken en daarna met een luizenkam doorkammen werkt goed. Ik doe dit een paar dagen achter elkaar en weg zijn ze.

 15. Patrick Prinssen ·

  Helemaal geweldig; bedankt!
  Ik ga direct naar de winkel om een luizenkam en een bestrijdingsmiddel te kopen tegen die rottige luizen. Mijn zoontje van 6 loopt er sinds gisteren mee rond en zowel hij als ik wordt er helemaal gek van.

  Beantwoorden
 16. Anneco ·

  Ik heb nog wat aanvullingen op het artikel over hoofdluis. Wat betreft de belangrijkste symptomen:
  het allerbelangrijkste is de aanwezigheid van luis! dan weet je zeker dat er een besmetting is. De aanwezigheid van neten is niet automatisch een teken dat je moet behandelen. Met het blote oog is voor ons niet te zien of de neet dood, levend of leeg is. Neten groeien met het haar mee (ongeveer 1 cm per maand), dus hoe verder de neet van de hoofdhuid af is, hoe langer geleden deze gelegd is en hoe langer geleden de besmetting heeft plaatsgevonden. Neten die enkele centimeters van de hoofdhuid af liggen, zijn gegarandeerd lege of dode neten en vormen geen risico op (her)besmetting. Je hoeft dan dus ook niet te behandelen!

  Wat betreft de tips om de luis ook je huis uit te krijgen:
  - Kleding die niet gewassen mag worden kan je ook laten stomen maar je kan ze ook in plastic zakken stoppen en dan is twee weken wel lang, twee dagen is genoeg. Een luis kan namelijk maar 2 dagen zonder eten, daarna gaat ie dus gewoon dood.
  - Kammen en borstels vervangen is waarschijnlijk gedoe, goed desinfecteren na gebruik is voldoende en noodzakelijk om de luis niet over te brengen op de (nog) niet besmette gezinsleden
  - Knuffeldieren kunnen ook 24 uur in een vriezer.

  Beantwoorden
  • berkayy ·

   mogen moeders die borstvoeding geven die shampoo’s wel gebruiken help me aub

  • Marysia ·

   Nee, dat mogen ze niet. Voor jou komt dit antwoord te laat, maar misschien nuttig voor andere moeders die op deze site komen.

Plaats een reactie