Home » Menselijk lichaam » Haar » Luizen bestrijden: 4 effectieve tips tegen hoofdluis

Luizen bestrijden: 4 effectieve tips tegen hoofdluis

Luizen bestrijden: 4 effectieve tips tegen hoofdluis

Een hoofdluis is een minuscuul krab-achtig insect dat leeft op je behaarde hoofdhuid. Hoofdluis is erg besmettelijk en komt in Nederland –voornamelijk op peuterspeelzalen, crèches, basisscholen, bioscopen naschoolse opvang– vrij veel voor. De voornaamste slachtoffers van luizen zijn dan ook kinderen.

Wanneer je hoofdluizen niet snel en grondig bestrijdt, kan er een heuse luizen-epidemie oftewel luizenplaag ontstaan… En wanneer dat gebeurt, heb je een enorm probleem! Luizen bestrijden is namelijk geenszins gemakkelijk. Daarom hierbij een aantal tips om luizen eens en voor altijd te vernietigen

Hoe loop je luizen c.q. hoofdluis op?

Een luis ofwel hoofdluis is een kleine parasiet die leeft van het bloed van zijn “gastheer”. Een luis zuigt dan ook (tot wel 6 keer per dag) bloed uit je hoofdhuid.

Een hoofdluis is vrij snel en klimt van de ene naar de andere haar. Luizen kunnen niet vliegen zoals muggen of springen zoals vlooien. Je loopt luizen dan ook uitsluitend op via rechtstreeks ofwel direct contact. Besmetting met hoofdluis ontstaat meestal door:

 • Direct lichamelijk contact
 • Contact met kleding (mutsen, sjaals, jassen etc.)
 • Slapen in een besmet bed

Hoofdluizen oftewel mensenluizen leven uitsluitend op mensen; je loopt ze dus niet op via honden, katten of andere (huis)dieren.

luizen

Symptomen van hoofdluis + tips bij luizenbestrijding

Voordat je hoofdluis kunt bestrijden, dien je eerst zeker te weten dat er sprake is van hoofdluis. De belangrijkste symptomen van hoofdluis zijn:

1. Jeuk aan je hoofdhuid

Wanneer de hoofdluis steekt, laat deze speeksel achter in je huid. Het speeksel van een luis kan enorm jeuken. Jeuk op je behaarde hoofdhuid is dan ook het eerste symptoom van een hoofdluisbesmetting. Wanneer je aan je hoofdhuid krabt kunnen er wondjes ontstaan die gemakkelijk kunnen gaan ontsteken.

2. Aanwezigheid van eitjes

Een hoofdluis legt tot 6 neten (luizen-eitjes) per dag. Deze plakken tegen de haarschacht en komen na 8 dagen uit. Je kunt je voorstellen dat het niet lang hoeft te duren voordat er een luizenplaag ontstaat. Eitjes zijn op te sporen door ze met een netenkammetje uit te kammen.

Luizen bestrijden: 4 bestrijdingsmethodes

Er zijn slechts enkele effectieve en efficiënte methodes om hoofdluis te bestrijden. Hieronder geven we 4 tips & methodes om definitief van hoofdluis af te komen:

1. Haar uitkammen = luizen bestrijden

De meest effectieve manier om luizen te bestrijden is het uitkammen van de haren met een luizenkam ofwel netenkam. Een luizenkam is een heel fijn kammetje waarmee je luizen én luizen-eitjes uit je haren verwijdert. Druk een luis direct dood wanneer deze uit de haren valt en druk neten/eitjes plat.

2. Chemisch luizen-bestrijdingsmiddel

Ook een chemisch luizen-bestrijdingsmiddel kan uitkomst bieden tegen hoofdluis. Het gaat hierbij om shampoo of lotion die het zenuwstelsel van hoofdluizen en neten platlegt, waardoor ze een vroege dood sterven. Voorbeelden van effectieve middelen om luizen te bestrijden, zijn: ‘Malathion’, ‘Permetrine’, ‘Bioalletrine’ & ‘Piperonylbutoxide’.

3. Kleding & beddengoed behandelen

Om er zeker van te zijn dat er geen luizen achterblijven in je kleding en beddengoed, kun je alles wassen op ten minste 60 ºC. Hetgeen niet in de wasmachine mag, kun je het beste 2 tot 3 dagen in een afgesloten plastic zak stoppen. Let ook op met besmette kammen, borstels, sjaals, mutsen, jassen en knuffeldieren!

4. Luizen bestrijden door uithongeren

In tegenstelling tot vlooien kunnen luizen niet lang zonder een maaltijd (bloed). Wanneer een hoofdluis een tijdje geen bloed drinkt, sterft hij simpelweg. Een goede manier om luizen uit te hongeren is een korte vakantie. Wanneer je terugkomt zijn eventuele achtergebleven luizen dood. Zodoende neem je het zeker voor het onzekere.

Let op: Voorafgaand aan het gebruik van chemische luizen-bestrijdingsmiddelen, dien je de bijsluiter goed door te lezen. Zo mogen zwangere vrouwen en jonge kinderen hier doorgaans niet mee worden behandeld.

Luizen bestrijden: conclusie

Alternatieve behandelingen met oliën, azijn, mayonaise en haargel zijn nagenoeg zinloos. Sommige luizenstammen zijn zelfs al resistent voor bepaalde chemische luizen-bestrijdingsmiddelen. Gebruik dus gewoon op adequate wijze een luizenkammetje c.q. netenkammetje, en waarschijnlijk ben je dan binnen no-time van hoofdluis af. Is dit niet het geval, probeer dan een chemisch luizen-bestrijdingsmiddel om luizen te bestrijden.

Heb jij vragen of opmerkingen m.b.t. de bestrijding van luizen? Of heb je aanvullende tips tegen hoofdluis? Laat hieronder je reactie achter!

52 reacties op “Luizen bestrijden: 4 effectieve tips tegen hoofdluis”

 1. vincent ·

  Beste mijn dochter heeft al een paar maanden last van luizen ene keer zijn ze weg en dan komen ze terug ik heb al verschillende producten gekocht ik ben te einde raad wat kan ik nog meer?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Kammen, kammen, kammen… Koop een kwalitatief hoogstaand netenkammetje en kam de haren van je dochter minstens twee keer per dag uit na het haar te hebben behandeld met een goede conditioner voor een extra glad haaroppervlak. Waarschijnlijk zijn de luizen nooit echt helemaal weggeweest, maar is er steeds een zekere hoeveelheid eitjes/neten achtergebleven in het haar. Succes ermee!

 2. monique hogendoorn ·

  Al eerder en reactie gegeven in 2014. Het beste is echt wekelijks controle met een echte goede luizenkam (Niska). Ik kam hier 2x per week. In het begin zie je weinig, het is dan net een verdwaalde zandkorrel. In een later stadium streepjes wit of zwart en pas dan zie je echte duidelijke luizen. Ik kijk elke dag haar jas en kleding na op bolletjes wit van kleur. Die haal ik uit de jassen. Als ik die korrels vind weet ik dat er op school –of sport– weer luizen zijn. Dus haren in de anti-klit, uitspoelen, handdoek eromheen… Dan gaat mijn kind bij de witte wasbak staan, die laat ik vollopen met heet water, liefst nog gekookt water erbij! Haren eerst ontwarren, dan niet-uitspoelbare anti-klit erin en dan met de Niska kam erdoorheen. Goed langs de hoofdhuid! Na elke kamstreek even met de kam in de bak met heet water tikken (onder water) zodat de luizeneitjes en neten zich niet kunnen verspreiden. Zie je een bolletje of puntje –wit of zwart– dan heb je ongenode gasten. De luizen zijn snel weg, het gaat echt om de eitjes! Hier vind ik ze minimaal 4x per jaar en ben altijd tijdig erbij. Ik heb al preventief Anti-hoofdluis luizenolie van Volatile gebruikt, maar dat werkt ook niet. Sommige mensen zijn vatbaarder dan andere omdat luizen blijkbaar net als muggen voorkeur hebben. Wekelijks of meer het hele hoofd kammen ~ uiteraard beddengoed wassen en dagelijks kussensloop en jassen nakijken.

  Beantwoorden
 3. MamaQ ·

  Bij onze jongste dochter hebben ze afgelopen week voor de derde keer (door de jaren heen) neten geconstateerd, voor het eerst bij onze oudste dochter. Er is nog nooit een luis gevonden… Heeft hier iemand ervaring mee? Ik vraag me sterk af of het neten zijn. Zonder luizen geen neten lijkt mij???

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Nee, neten zonder luizen is niet mogelijk. Heb je de haren van je dochters grondig uitgekamd met een luizenkammetje en/of netenkammetje? als je dit boven een wit vel papier doet, moeten de luizen zichtbaar zijn als roodbruine (als ze onlangs een bloedmaaltijd hebben genoten) of grijsblauwe (als ze uitgehongerd zijn) spikkels. Als je iemand op hoofdluis controleert zonder te kammen, is de kans zeer groot dat je luizen over het hoofd ziet.

 4. Kitty ·

  Haar wassen met groene zeep, dit uitspoelen vervolgens crèmespoeling erin veel dit niet uitspoelen maar meteen doorkammen met luizenkam dan uitspoelen en aan t eind uitspoelen met een mix van water en azijn. Droog föhnen en weg zijn de luizen. Ik doe de kids een druppel lavendelolie achter de oren en in de nek. Zwitsal haarlotion door t haar met wat eau d cologne. Sinds ik dit doe nog steeds luisvrij terwijl haar klasgenootjes onder de luizen zitten. Bij mijn zoon spoot ik haarlak in het haar in de schoolluizentijd en hij heeft nooit luizen gehad.

  Beantwoorden
 5. caroline ·

  Hoe kan ik het beste dode luizeneitjes uit mijn dochter haar haar halen? Want met de luizenkam en netenkam lukt het niet…

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Caroline, Een netenkam is veruit de meest gedegen oplossing om het haar vrij te maken van neten en vlooieneitjes. Een netenkammetje is nog fijnmaziger dan een luizenkammetje… Zo’n netenkam wordt ook wel ‘stofkam’ genoemd. Als het kammen met een netenkam niet goed lukt, doe je waarschijnlijk iets niet helemaal goed… Hierbij de nodige stappen: 1. Breng goede crèmespoeling/conditioner (bijvoorbeeld L’Oréal Paris Elvive Color Vive) in het haar aan om het haar glad te maken, zodat luizen hun grip verliezen; 2. Kam eventuele knopen, klitten en andere oneffenheden uit het haar met een gewone, grove kam of haarborstel; 3. Laat je dochter met haar hoofd boven een wasbak of bak met water hangen, met het hoofd voorover; 4. Kam het haar van achteren naar voren met een netenkam, zo dicht mogelijk tegen de hoofdhuid aan; 5. Begin bij het ene oor en schuif steeds een stukje op tot je bij het andere oor aangekomen bent; 6. Houd een papieren zakdoekje of velletje keukenrol bij de hand…; 7. …Veeg de netenkam hiermee regelmatig af en controleer of er luizen, neten of eitjes op het papier achterblijven; 8. Spoel de crèmespoeling goed uit, inclusief eventuele achtergebleven losgekomen neetjes, luisjes of eitjes; 9. Laat je dochter recht overeind zitten en kam het haar nogmaals (van oor tot oor) door, maar nu van voor naar achter… liefst met een stofkam/netenkam of anders met een luizenkam… Het beste kun je deze methode 2 weken lang 2 keer per dag herhalen. In combinatie met een anti-luizenshampoo of anti-luizenlotion (op basis van malathion, permetrine, bioalletrine, piperonylbutoxide of dimeticon) werkt deze anti-luizenmethode met de netenkam/luizenkam het beste, maar volg van zulke anti-luizenmiddelen wel ALTIJD heel goed de bijsluiter/gebruiksaanwijzing op! Crèmespoeling zorgt er in elk geval alvast voor dat de luizen minder grip hebben en dat een fijnmazige kam gemakkelijker door het haar glijdt… Een metalen netenkam met korte tanden en een handvat werkt doorgaans het beste; de tanden van een dergelijk netenkammetje staan namelijk dichter bij elkaar dan die van een kunststof luizenkam. Mocht je dochter dik krullend haar hebben, dan kan een netenkam met lange tanden vereist zijn om tot aan de hoofdhuid te geraken. Al met al verwijdert een luizenkam ALLEEN luizen; een netenkam verwijdert naast luizen OOK neten en eitjes. Succes met de luizenbestrijding! Groeten, Paul

 6. Johanne ·

  Wel, wel, ik ging naar een repetitie (2x) van een operakoor, en bingo – maanden voelde ik gekriebel (had m’n jas netjes in de garderobe gehangen). NOOIT gedacht dat het zo’n impact op mijn leven zou hebben! Drie keer spul van de dokter, elke dag azijn, listerine, een dag met Nivea in m’n haar, toen maar weer uitsoppen met zachte Sunlight zeep, toen Tea tree oil en ik dacht HOERA, het is even rustig! Slaap met de elektrische luizenkam en een gewone luizenkam om de neten of eitjes te verwijderen! Helaas ook zout water werkt niet… ik heb superluizen. Ze zijn inderdaad superslim! Ben te einde raad! Nu langer dan een jaar bezig!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Koop 2 middeltjes tegen hoofdluis: A. Een product op basis van ‘dimeticon’ wat hoofdluizen doodt door verstikking. En B. een middeltje op basis van ‘malathion’ dat het interne neurologische systeem van hoofdluizen én neten verstoort, waardoor ze sterven. Werkt malathion niet, probeer dan nog ‘permetrine’.

  • Help me ·

   Ik ben nieuw me tante brengt en middel super leuk

 7. Marieke ·

  Onze dochters komen ook regelmatig thuis met luizen/ neten. Wij halen ze handmatig uit en pletten het venijn tussen onze nagels. Je bent er lang mee bezig om haartje per haartje te bekijken maar het is de beste oplossing. Nadien gebruiken we nog de shampoo en dan nog eens handmatig controleren. Beddengoed op 90° wassen. Jassen, kussens, knuffels en dekentjes in een afgesloten zak stoppen voor een week. Ook de uitneembare hoofdsteunen uit de auto!!! Kledij gewoon wassen en nadien ook een weekje in een zak stoppen. Heeft altijd al prima gewerkt!

  Beantwoorden
 8. lotte ·

  Als je je hoofd helemaal kaal scheert ben je dan ook van je luizen af? En wat is het beste om geen luizen te krijgen zonder kosten? Antwoord a.u.b.! Kheb er erg veel last van!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Ja, als je je hoofd kaal scheert, ben je van je luizen verlost. Je kan dan heel gericht je kale hoofdhuid schrobben om van de laatste luizen en neten verlost te raken. Een andere goedkope manier om snel van hoofdluizen af te komen is een luizenkam/netenkam gebruiken. Het nadeel hiervan is echter dat het heel lang kan duren voordat je van alle luizen en neten af bent en dat het nagenoeg onmogelijk is om je haren helemaal tot op je hoofdhuid uit te kammen, vooral als je lange haren hebt. Met een trimmer/tondeuse scheren en vervolgens met een scheermes eroverheen is dan ook veel effectiever. Als kaal scheren geen optie is, is een anti-luizenshampoo de enige plausibele optie, maar ook in dat geval moet je aanvullend met een luizenkammetje c.q. netenkammetje kammen.

  • mirjam ·

   Bij de Action hebben ze een goede luizenshampoo en niet duur. En ik gebruik verder voor de bedden en de kamer een stoomreiniger. Na 2x je haren te wassen met die anti-luizenshampoo en na 7 dagen nog eens ben je echt luisvrij. En natuurlijk kammen met het kammetje wat in de verpakking erbij zit.

 9. Lidia ·

  Wat moet ik dan gebruiken dat het binnen 1 dag weg is?? Helppp!!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Zie ook het artikel hierboven… Er zijn geen middelen of methodes tegen hoofdluis die de garantie bieden dat je binnen 1 dag van het luizen verlost bent. Hoe gemakkelijk het is om een luizenprobleem op te lossen (en hoe snel dit gaat), is namelijk afhankelijk van allerlei factoren… A. Het aantal luizen; B. Aantal besmettingshaarden (meerdere personen, kleding, beddengoed); C. Herbesmetting/recidive door verdwaalde eitjes/neten in huis die mogelijkerwijs nog uit zullen komen; D. Eventuele resistentie van luizen jegens het gebruikte anti-luizenmiddel; Enzovoort… De meest effectieve methode is anti-luizenshampoo op basis van een goede werkzame stof gebruiken volgens de gebruiksaanwijzing van het betreffende product. En daarnaast veelvuldig kammen met een luizenkam/netenkam en alle luizen en neten die uit het haar vallen zorgvuldig vernietigen.

 10. Lidia ·

  Hoi. Mij dochter heeft ongeveer 8 dagen luizen. En ze krijgt steeds jeuk, maar niet heel veel jeuk. Ze gebruikte gisteren azijn en vandaag gaat ze met een luizenkam kammen. Is azijn goed? Gaat het met azijn de luizen in 1 dag weg? En dag voor de zekerheid elke week azijn in doen? Graag een reactie…

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Nee, zoals je in het artikel hierboven en de reacties hieronder kunt lezen: “Alternatieve behandelingen met oliën, azijn, mayonaise en haargel zijn nagenoeg zinloos.” Tenminste, als het aankomt op hoofdluis verdelgen. Veel luizen zijn zelfs resistent voor bepaalde chemisch-synthetische pesticiden die specifiek bedoeld zijn om luizen te doden, dus azijn is absoluut NIET afdoende om luizen te bestrijden. Niet binnen 1 dag en ook niet binnen 10 of 100 dagen.

  • sandra ·

   Hoi, Azijn om luizen te bestrijden is een fabeltje. Dit staat ook in de tekst. Dan kun je er net zo goed voor kiezen om niets te doen.

 11. linda ·

  Hoi, Ik heb nu 3 dagen luizen en wil ze graag behandelen met shampoo, speciaal tegen luizen. Ik gebruik de anti-luizenshampoo samen met m’n moeder! Maar helpt afwasmiddel echt? En azijn? En mayonaise? Ik hoop dat ik er zo snel mogelijk vanaf ben. Liefs, Linda

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Linda, Vetten en oliën (zoals in mayonaise) kunnen ervoor zorgen dat luizen zo gemakkelijk meer vast kunnen houden aan je haren. In theorie kan er ook een vetlaagje rondom de luis ontstaan, waardoor de luis stikt. Zuren zoals azijn kunnen in theorie de zuurgraad van een luis ontregelen, maar azijnzuur is niet agressief genoeg. En afwasmiddel werkt oppervlakte-actief, waardoor luizen niet op water blijven drijven, maar verdrinken. Al met al kunnen al dit soort middeltjes een heel klein beetje bijdragen aan luizenbestrijding. Maar als puntje bij paaltje komt, wil je ALLE volwassen/volgroeide luizen, ALLE nimfen, ALLE larven, ALLE eitjes en ALLE cocons/neten vernietigen. Daar beschiet mayonaise of azijn echt niet aan. Alleen een goede anti-luizenshampoo met voldoende actieve bestanddelen (waarvoor luizen niet resistent zijn) kan deze klus klaren. Bovendien moet je blijven kammen met een luizenkammetje c.q. netenkammetje om hardnekkige, vastgeklampte luizen te verwijderen. Sterkte & succes! Groeten, Paul

 12. anoniem ·

  Mijn dochter van 14 heeft nu voor het eerst last van hoofdluis. Wij wassen d’r haar met shampoo, daarna flink crèmespoeling en Anti-Klit erin, zeker een halfuur in laten trekken, dan spoelen we het eruit, en dan een dik halfuur van oor tot oor continu doorkammen met een luizenkam/netenkam. En dat zeker 2 weken lang. Na wat ik gelezen heb, hoop ik dat dit werkt. Net 2 dagen bezig en heb al zat hoofdluizen gedood.

  Beantwoorden
 13. Selbi ·

  Ik heb een vraagje. Mijn dochter van 7 jaar heeft voor de eerste keer neten in ’t haar. Ik was zo in paniek en ben direct naar de apotheek gegaan voor producten tegen neten. Ze hebben Silikom Lotion gegeven. Mijn vraag (voor mensen die Silikom Lotion gebruikt hebben) is: ik heb die lotion gisteren en vandaag gebruikt, kan dat kwaad of niet? Ik wou de neetjes voor 100% kwijt. Maar ik ga dit product na 7 dagen weer gebruiken.

  Beantwoorden
 14. N ·

  Ook bij mijn dochter zag ik voor het eerst beestjes in het haar. We hebben goed gekamd, maar er kwamen zwarte kleine bewegende beestjes uit de kam. We hebben uit voorzorg alles gewassen en ook de haren behandeld, maar m’n vraag is nu wat zouden dat voor beestjes kunnen zijn? Zien er anders uit dan neten. Lijken meer op hele kleine vliegjes. Iemand een idee?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   In menselijk hoofdhaar komen eigenlijk alleen maar luizen voor. Beestjes in haren betekent dus meestal hoofdluis; daarnaast kan schurftmijt op de behaarde hoofdhuid voorkomen. Als de beestjes bewegen zijn het doorgaans volwassen hoofdluizen en inderdaad geen neten.

  • Tassie ·

   Ook mijn dochtertje heeft geen luizen/neten, maar vliegjes al een geruime tijd. Zelf weet ik ook niet meer wat het kan zijn… ook kleine zwarte vliegjes kleiner dan een fruitvliegje. Al meerdere malen spul voor luizen gebruikt, maar mag niet baten… Erg vervelend dit…

  • Paul ·

   Het inzetten van anti-luizenmiddelen tegen andere beestjes dan luizen is inderdaad niet zinvol, noch raadzaam. In tegenstelling tot luizen leven vliegjes bovendien niet op mensen; het kan zijn dat vliegjes worden aangetrokken door etensresten, verzorgingsproducten, reinigingsmiddelen of ‘viezigheid’ op de huid, maar dit soort minuscule vliegjes beschikt niet over een steeksnuit en dus niet parasitair. Ze drinken geen bloed en komen dus af op een andere aanlokkende factor. Hoe zien deze kleinste vliegjes eruit? Misschien zijn het latrinevliegjes, motmugjes, knutten, rouwvarenmuggen, kaswittevliegen, zandvliegen of filtermotten… Meestal worden zulke kleine vliegjes aangetrokken door lekkages in afvoeren, plafonds of spouwmuren. Of door planten en plantenbakken. Bekijk desgewenst ook dit artikel over vliegenbestrijding eens. Een vliegenlamp c.q. insectenlamp kan alvast een heleboel schelen. Groeten & succes, Paul

 15. Anoniem ·

  Wat ik ook probeer, de luizen blijven. Ik weet nooit wat ik moet uitwassen… Dan was je het, maar als je dan nog 1 neet hebt en die legt eitjes enz. dan ben je terug bij het begin.

  Beantwoorden
 16. Siske ·

  Wat ook helpt naast het uitkammen is langdurig een erg hete douche nemen. Je maakt dan gebruik van het feit dat eiwit stolt bij een temperatuur boven de 41 graden Celsius. Je moet wel een beetje tegen hitte kunnen, maar bij mij overleefden ze destijds een halfuur douchen op 50 °C a 60 °C absoluut niet. Jouw hoofdhuid geleid de extreme warmte weg naar de rest van je lichaam, maar de eitjes en luizen op je hoofd worden langdurig doordrenkt in zulk heet water dat ze d’r gegarandeerd aan kapot gaan.

  Beantwoorden
 17. Bianca ·

  Wij hebben gelukkig nooit eerder met luizen te maken gehad, totdat mijn dochter naar het middelbaar onderwijs ging. Niet alleen mijn dochter, maar ook ik zat onder. Ik ben anderhalve maand bezig geweest (75 euro lichter aan producten) met kammen en middeltjes. Weggestuurd bij de kapper omdat ik neten had, hoe gênant! Serieus, ik dacht we komen er nooit vanaf. Totdat ik op deze site las over groene zeep. 2x met groene zeep behandeld. Pluk voor pluk ingesmeerd en uitgekamd. 10 minuten laten intrekken en uitgespoeld. Super. Ik ben er vanaf.

  Beantwoorden
 18. kelly ·

  Beste, Mijn kind van 13 loopt nu beslist al 3 jaar rond met hoofdluis. Het begon allemaal op de lagere school toen mijn kind naast een jongen moest zitten die hoofdluis had en ik het niet kon behandelen wegens financiële problemen. Nu loopt mijn dochter hier nog altijd mee rond en niets helpt meer. We probeerden onder andere Paranix en andere primitieve middelen, maar niets had langdurig effect. Onverlaat vond ik ook steeds meer witte plekken op het hoofdkussen van mijn kind. Heeft u indien nog andere middelen of tips die kunnen helpen haar van de hoofdluis af te helpen? Het mogen primitieve middelen zijn (de hoofdluis is zeer hardnekkig).

  Beantwoorden
  • harma ·

   Hallo, Je kunt ook een elektrische luizenkam bij de drogist kopen. Als zo’n elektronische kam luizen of neten tegenkomt, krijgen deze een schok en zijn ze op slag dood. Werkt echt.

  • figi ·

   Hoi hoi, Mijn dochter heeft ook last van luizen gehad, maar ik kwam er godsamme niet vanaf. Kammen gaat moeilijk bij een dikke bos gekrulde haren. Ik had maar een optie en dat was voor een keertje haar haren dan maar eens verven. En ja hoor, dat helpt heel goed. 😉 Succes!

 19. monique hogendoorn ·

  Hoofdluizen zijn net zo erg geworden als tijdens de oorlog. Omdat bestrijdingsmiddelen niet meer helpen en veel mensen denken dat het een klasse-probleem is. De mensen van hogere stand verspreiden de meeste luizen weet ik uit kappersland. Ze kijken hun kinderen niet na, en al helemaal niet wekelijks met een luizenkam! De tips zoals azijn werken wel, maar je haar wordt er dor van. Het beste werkt wassen met echte zeep zoals Sunlight of Alep. In echte zeep kan nog loog zitten, maar de hoofdluis krijgt een laagje om zich heen waardoor ‘ie sterft. Ook blijven kammen natuurlijk! Het ergste is dat de school het probleem ontkent en luizenzakken niet gebruikt mogen worden. Zodra ik een zak meeneem hangt de juf de jas zo wee vrolijk tussen de andere jassen.

  Beantwoorden
  • Karin ·

   Dit klopt volgens mij, mijn dochter zit nu op de middelbare school en haar vriendinnen die bijna allemaal uit een rijk milieu komen worden nóóit nagekeken. Er is er een bij die verschrikkelijk veel luizen heeft, want als ze op school is geweest, heeft ze er weer vijf joekels op haar haren zitten. Dit is écht een landelijk probleem aan het worden, de GGD zou er iets mee moeten doen!

 20. Geensen ·

  Ik ben 64 jaar en had nog nooit eerder hoofdluizen. Tot verleden jaar: vreselijk! Prioderm helpt even, maar niet afdoende. Vergeet niet het goedje heel goed uit te spoelen nadat je je haar ermee hebt gewassen. En na 7 dagen herhalen. Je haarkwaliteit wordt er echter slecht van. Kammen met een luizenkammetje blijft het beste en kleding in de vriezer. Ik heb nu in korte tijd voor de 3e keer hoofdluis via mijn kleinkinderen.

  Beantwoorden
 21. Elly ·

  Wij adviseren om bij kinderen mayonaise in de haren te smeren. Na een uurtje uitwassen en je ziet: geen luizen of neten meer. Dit is vooral voor de mensen die met weinig rond moeten komen. Natuurlijk wel de goedkoopst mogelijke mayonaise erin!

  Beantwoorden
 22. Anna ·

  Mijn kinderen hebben ook een tijdje hoofdluis gehad en wij kammen tot we er bij neervallen! Ook gebruiken we de shampoo en olie die je kan kopen tegen de luizen gewoon bij de apotheek of in de winkel. Ook gebruiken wij TEE tree olie , een paar druppeltjes daarvan en het is zo weer weg! Ik zou het wel wekelijks herhalen! Trouwens goede tip van dat azijn mijn buren hebben dat ook gedaan en het werkt uitstekend!

  Beantwoorden
 23. Akkie ·

  Ik lees verschillende tips en dergelijke… Hetgeen ik doe wanneer ik luizen constateer bij mijn kind(eren): Kammen, borstels in de vriezer minimaal 24 uur. Heet (kookwas) is niet noodzakelijk, 30 graden volstaat voor het beddengoed en kleding. Hetzelfde geldt voor alle jassen die bij elkaar aan de kapstok hangen. Knuffels en kussens in vuilniszakken minimaal 2 dagen luchtdicht houden. Het haar kun je behandelen met speciale luizenbestrijdingsmiddelen van bijvoorbeeld Prioderm, er zijn shampoo, lotion, kammen en vele dingen te krijgen bij zowel apotheek als drogisterij. Hou er echter rekening mee dat de luizen steeds hardnekkiger worden en ook meer resistentie opbouwen tegen deze middelen, dus het beste is toch echt 3 keer per dag goed kammen en zoveel mogelijk neten (luizeneitjes) onderscheppen. Voor zwangere vrouwen is het lastig, zij mogen zichzelf niet behandelen met deze middelen. Ondanks dat het niet het meest prettige is tijdens de zwangerschap is het enige waar je ze mee uit kan roeien het haar verven!! Kleurspoeling volstaat niet, hier zitten te weinig grondstoffen in die de luizen doden. Succes!

  Beantwoorden
 24. eva ·

  Na de eerste dag geconstateerd te hebben dat ik luizen had, meteen een uur in de pure azijn gezeten, ze vielen zo uit mijn haar. Beddengoed verschoond en inmiddels een week later voor d zekerheid even een antiluizenlotion zonder pesticiden gebruikt en even flink gekamt. Niets meer tegen gekomen, mijn advies is dan ook, giet een fles azijn over je hoofd, laat het intrekken, even doorkammen en wat tea tree olie op je jas en klaar ben je!

  Beantwoorden
 25. Astrid ·

  Als ze aangeven om het met alleen kammen te doen, wat moet je dan doen met je beddengoed?
  Ik kam nu steeds iedere dag maar er zit iedere keer toch wel 1 of 2 hele kleine luisjes in, maar moet ik nu ook iedere dag dan het beddengoed verschonen? En wat te doen met de sjalen en jassen?

  Beantwoorden
 26. hilda ·

  goh, dat er in deze tijd nog luizen voorkomen had ik niet gedacht, maar vroeger was de bestrijding zeer eenvoudig, was je haar met groene zeep, uitkammen, luisvrij.

  Beantwoorden
  • Paul (Redactie) ·

   In principe is dat nog steeds het geval. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid & Milieu) heeft een tijdje aangeraden om met luizen besmette haren te wassen met luizenbestrijdingsmiddelen. Dit advies is laatst weer teruggedraaid en luidt nu als volgt: ‘Luis in je haar? Kammen maar! Kammen met een fijntandige kam is de beste aanpak.’ Groene zeep helpt het haar glad en makkelijk doorkambaar te maken, maar je kunt hiervoor ook shampoo gebruiken.

 27. hulpnodige ·

  Help, ik loop volgensmij al bijna een jaar rond met onbehandelde luizen. Wat moet ik doen?

  Beantwoorden
 28. Anne-Marie ·

  Ook ik ben hier erg mee geholpen. Maakt het nog iets uit welk bestrijdingsmiddel je inzet tegen de luizen (malathion, permetrine, bioalletrine of piperonylbutoxide)? Ik hoor het graag.
  Groetjes, Anne-Marie

  Beantwoorden
  • Annejet ·

   Bij Kring Apotheek zeggen ze dit:

   Beste methode om luizen en neten te verwijderen is het natte haar gedurende 2 weken dagelijks kammen met een netenkam (niet hetzelfde als een luizenkam of stofkam!). Deze manier van luizen en neten bestrijden wordt de “nat-kammethode tegen hoofdluis” genoemd. De nat-kammethode gaat als volgt in zijn werk:

   • Was het haar met gewone shampoo en spoel uit.
   • Breng ruim conditioner (crèmespoeling) in het haar en spoel deze NIET uit.
   • Kam de knopen en klitten uit het haar met een gewone kam.
   • Houd het hoofd voorover boven een wasbak of een wit papier en kam het haar, tegen de schedelhuid aan van achter naar voor met een netenkam.
   • Begin bij het ene oor en schuif na elke kambeweging op naar het andere oor.
   • Veeg de netenkam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek en kijk of er luizen op het papier zichtbaar zijn.
   • Spoel de crèmespoeling uit.
   • Kam het natte haar met een gewone kam.
   • Kam nogmaals met een netenkam, nu in rechtop zittende houding, van voor naar achter…
   • Begin bij het ene oor en schuif bij elke kambeweging door naar het andere oor.
   • Veeg de netenkam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek en kijk of er luizen op het papier zichtbaar zijn.

   Lijkt mij ook erg effectief…

  • mirjam ·

   Ik gebruik afwasmiddel voor de bestrijding van luizen, dat heb je altijd in huis. Tien minuten laten inwerken en daarna met een luizenkam doorkammen werkt goed. Ik doe dit een paar dagen achter elkaar en weg zijn ze.

 29. Patrick Prinssen ·

  Helemaal geweldig; bedankt!
  Ik ga direct naar de winkel om een luizenkam en een bestrijdingsmiddel te kopen tegen die rottige luizen. Mijn zoontje van 6 loopt er sinds gisteren mee rond en zowel hij als ik wordt er helemaal gek van.

  Beantwoorden
 30. Anneco ·

  Ik heb nog wat aanvullingen op het artikel over hoofdluis. Wat betreft de belangrijkste symptomen:
  het allerbelangrijkste is de aanwezigheid van luis! dan weet je zeker dat er een besmetting is. De aanwezigheid van neten is niet automatisch een teken dat je moet behandelen. Met het blote oog is voor ons niet te zien of de neet dood, levend of leeg is. Neten groeien met het haar mee (ongeveer 1 cm per maand), dus hoe verder de neet van de hoofdhuid af is, hoe langer geleden deze gelegd is en hoe langer geleden de besmetting heeft plaatsgevonden. Neten die enkele centimeters van de hoofdhuid af liggen, zijn gegarandeerd lege of dode neten en vormen geen risico op (her)besmetting. Je hoeft dan dus ook niet te behandelen!

  Wat betreft de tips om de luis ook je huis uit te krijgen:
  – Kleding die niet gewassen mag worden kan je ook laten stomen maar je kan ze ook in plastic zakken stoppen en dan is twee weken wel lang, twee dagen is genoeg. Een luis kan namelijk maar 2 dagen zonder eten, daarna gaat ie dus gewoon dood.
  – Kammen en borstels vervangen is waarschijnlijk gedoe, goed desinfecteren na gebruik is voldoende en noodzakelijk om de luis niet over te brengen op de (nog) niet besmette gezinsleden
  – Knuffeldieren kunnen ook 24 uur in een vriezer.

  Beantwoorden
  • berkayy ·

   mogen moeders die borstvoeding geven die shampoo’s wel gebruiken help me aub

  • Marysia ·

   Nee, dat mogen ze niet. Voor jou komt dit antwoord te laat, maar misschien nuttig voor andere moeders die op deze site komen.

Plaats een reactie