Home » Geest & Psychologie » Eetstoornissen » Uitblijven menstruatie: ongesteldheid blijft uit… Wat nu?

Uitblijven menstruatie: ongesteldheid blijft uit… Wat nu?

Uitblijven-menstruatie

Het uitblijven van de menstruatie houdt in dat een vrouw veel te laat ongesteld wordt of plots niet meer ongesteld wordt. Dit fenomeen wordt ook wel “over tijd” genoemd. Als je menstruatie uitblijft en je over tijd bent, dan is er iets mis met het:

 • Vrijkomen van de eicel (eisprong)
 • Rijpen van de eicel (folliculaire fase)
 • Wegvoeren van de eicel (menstruatie)

In alle drie deze gevallen kan er van alles aan de hand zijn met je menstruatiecyclus. Het uitblijven van de menstruatie houdt nagenoeg altijd verband met de eierstokken en/of hormoonhuishouding. In veruit de meeste gevallen blijft de menstruatie uit wegens één van de volgende 8 oorzaken…

1. Uitblijven menstruatie vanwege jonge leeftijd

Als je menstruatie tussen je 11e en 14e levensjaar een tijdje uitblijft, dan is dit geen reden tot paniek. Op zulke jonge leeftijd, is je hormoonhuishouding namelijk erg instabiel, waardoor je menstruatie extreem onregelmatig kan zijn.

Het uitblijven van je menstruatie op jonge leeftijd kan enkele maanden aanhouden. Zo’n “menstruatiepauze” in je tienerjaren is overigens niet nadelig of schadelijk. Zo zijn er ook meisjes die pas op hun 17e voor het eerst ongesteld worden. Ook hier is niks mis mee, want je eerste menstruatie is simpelweg afhankelijk van je groeihormonen en geslachtshormonen.

2. Menstruatie blijft uit door pil (anticonceptiepil)

Pilgebruik kan ervoor zorgen dat de menstruatie uitblijft. Klassieke anticonceptiepillen zorgen er namelijk voor dat je niet zwanger kunt worden door je eisprong te blokkeren. Afhankelijk van de soort pil en of je de pil “doorslikt”, zul je:

 • Niet meer menstrueren
 • Zeer onregelmatig ongesteld worden (doorbraakbloedingen e.a.)
 • Ongesteld worden tijdens je “pilpauze

Als je stopt met de pil (Yasmin, Microgynon, Qlaira e.a.) zul je naar alle waarschijnlijkheid na enkele weken tot maanden opnieuw ongesteld worden. Het kan echter lang duren voor dat je weer regelmatig ongesteld wordt.

3. Uitblijven van menstruatie door zwangerschap

Als je eicel wordt bevrucht en zich innestelt in je baarmoederwand, dan ben je zwanger. Als je zwanger bent, kun je pas weer ongesteld worden nadat je kindje ter wereld is gekomen. Het uitblijven van je menstruatie kan er dan ook op duiden dat je zwanger bent!

Als je menstruatie plotseling uitblijft, en je hebt ná je vorige menstruatie onveilige seks gehad, dan is de kans dus aanwezig dat je zwanger bent. Hetzelfde geldt overigens als er iets is misgegaan met het gebruik van het condoom, de pil of een ander anticonceptiemiddel. In dat geval is kan een zwangerschapstest op korte termijn uitsluitsel bieden.

4. Je menstruatie blijft uit tijdens borstvoeding

Tijdens je zwangerschap zal je menstruatie uitblijven. Het is echter niet zo dat je direct na de bevalling weer ongesteld wordt. Als je borstvoeding geeft, is de kans heel groot dat je menstruatie sowieso uitblijft. Dit heeft te maken met je hormonen.

Als je direct na de bevalling flesvoeding geeft in plaats van borstvoeding, dan is de kans groot dat je menstruatie niet heel lang uitblijft. Meestal duurt het 4 tot 8 weken voordat je weer ongesteld wordt na bevalling & borstvoeding, maar het kan ook een half jaar duren.

5. Ziekte & stress kunnen zorgen dat je menstruatie uitblijft

Ook als je ernstig of langdurig ziek bent (geweest), kan je menstruatie uitblijven. Zo kan je menstruatie ietwat worden ontregeld, maar ook volledig ophouden als gevolg van ziekten en mentale stress. Het uitblijven van de menstruatie gebeurt onder andere bij hoge koorts en hevige bacteriële en virale infecties.

Ook zware medicatie zoals chemo en bestraling (radiotherapie) kan je menstruatie ernstig ontregelen. Dit soort medicijnen kan er in zeldzame gevallen zelfs voor zorgen dat je menstruatie voorgoed uitblijft. In dat geval is de kans groot dat de medicijn een vervroegde overgang tot gevolg hebben gehad…

6. Als menstruatie uitblijft door overgang & menopauze…

De term ‘menopauze’ refereert aan je allerlaatste ongesteldheid. Na je menopauze blijft je menstruatie dus voorgoed uit en kun je geen kinderen meer krijgen. De periode rondom de menopauze wordt de overgang genoemd. Hierin treden namelijk allerlei “overgangsklachten” op door veranderingen in de hormoonhuishouding.

De meeste vrouwen belanden rond hun 50e levensjaar in de overgang en rond je 50e zal je menstruatie dus onomkeerbaar uitblijven. De overgang kan echter ook al veel eerder inzetten, waardoor dus ook de menstruatie al vroegtijdig uitblijft. Men spreekt dan van:

 • Vervroegde overgang
 • Premature overgang
 • Premature Ovarian Failure (POF)

7. Uitblijven van menstruatie door ondergewicht & eetstoornis

Bij vrouwen met een eetstoornis is het uitblijven van de menstruatie vrij gebruikelijk. Vooral bij anorexia nervosa (uithongering uit angst dik te zijn of worden) en boulimia nervosa (vreetbuien, gevolgd door braken of laxeren) blijft de menstruatie soms langdurig uit.

De belangrijkste factor voor het uitblijven van de menstruatie bij eetstoornissen is ondergewicht. Ernstig ondergewicht kan de hormoonhuishouding namelijk verstoren, waardoor iemand niet meer ongesteld kan worden. Daarnaast treedt er een gebrek aan essentiële voedingsstoffen op, wat eveneens bijdraagt aan het uitblijven van de menstruatie.

8. De menstruatie kan uitblijven door PCO-syndroom

Polycysteus-ovariumsyndroom oftewel PCO-syndroom is een afwijking in de hormoonhuishouding en stofwisseling. PCO gaat veelal gepaard met meerdere, kleine cysten in de eierstokken, waardoor de ovulatie wordt geblokkeerd. Zodoende kan de eisprong niet of nauwelijks meer plaatshebben en zal de menstruatie veelal uitblijven.

Het PCO-syndroom gaat in de meeste gevallen gepaard met allerlei hormonale klachten. Enkele voorbeelden hiervan zijn overbeharing, “vermannelijking” en soms zelfs onvruchtbaarheid. De exacte oorzaak van het Polycysteus-ovariumsyndroom oftewel PCO-syndroom is tot nog toe overigens onduidelijk.

Tot slot

Het uitblijven van je menstruatie betekent in veruit de meeste gevallen dat je niet in staat bent om zwanger te worden. Als je menstruatie langdurig uitblijft, is het dan ook raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Hetzelfde geldt als je extreem hevige menstruatiepijn of andere abnormale menstruatieklachten ervaart. In het gunstigste geval is er niets met je eierstokken en hormoonhuishouding aan de hand, maar als je in de toekomst nog zwanger wilt worden, kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen!

Heb jij ervaring met het uitblijven van de menstruatie? Laat hieronder jouw ervaring achter!

38 reacties op “Uitblijven menstruatie: ongesteldheid blijft uit… Wat nu?”

 1. Eva ·

  Hee, ik ben een meisje van 16 (bijna 17) en ik ben morgen een week over tijd. Ik heb wel een vriendje en we hebben veilig gevreeën en alle condooms gecontroleerd. Ik ben heel erg in de stress omdat ik nooit zo laat ongesteld word en ik vraag mij af of ik zwanger kan zijn. Heeft dit te maken met de erge stress die ik heb of mijn jonge leeftijd? Groetjes, Eva

  Beantwoorden
 2. Lot ·

  Hoi, Na twee kinderen en nog niet toe te zijn aan sterilisatie ben ik terug aan de pil gegaan. Afgelopen maanden heb ik de pil doorgeslikt. Omdat ik deze gewoon doorslikte ben ik m wel eens vergeten maar nooit meer dan 1 in de maand. Nu had ik het idee dat ik last had van opvliegers en leek het me verstandig even een pilpauze in te lassen. Dat is nu 11 dagen geleden en ik heb geen onttrekkingsbloeding gehad. Ik voel me niet zwanger. Kan ik me vergissen en het wel zijn? Bedankt! 37 jaar, endometriose patiënt

  Beantwoorden
 3. hanna ·

  Hey, Ik heb 9 maanden geleden een curettage gehad en nu de laatste 2 maanden is mijn menstruatie weggebleven. Is dat normaal?

  Beantwoorden
 4. Lies ·

  Hallo, Ik ben een meisje van 15 jaar en ben toen ik 14 was voor het eerst ongesteld geworden. Dit was eenmalig want ben het daarna niet meer geweest… weet iemand hoe dit kan?

  Beantwoorden
 5. Anoniempje ·

  Hey, Ik ben 15 jaar en ik ben 1 week niet ongesteld geworden nadat ik ongesteld moest worden dus 1 week overtijd. Ik heb geen gemeenschap gehad, maar wel dat zijn geslacht over mijn onderbroek is geweest, dus niet dat hij echt mijn geslacht heeft aangeraakt. Hij is ook niet klaargekomen ofsow dus gewoon droog over m’n onderbroek. Wat moet ik doen? Ik ben maar 1 week overtijd.

  Beantwoorden
  • gwen ·

   Hallo, Nee dat kan niet, maak je maar geen zorgen! Daar is toch echt klaarkomen van een man bij nodig. Ter info: Je bent 1 x in de maand 24 uur vruchtbaar, en dat is ongeveer 14 dagen voor je verwachte menstruatie bij een cyclus van 28 dagen. Dit zijn ook de dagen dat je juist veel zin in gemeenschap hebt, want zo werkt de natuur bij vrouwen. Probeer een afspraak te maken bij de assistente van de huisarts over voorbehoedsmiddelen. Daarna kun je een afspraak maken bij de huisarts als je besluit de pil te nemen. Misschien kan dit ook telefonisch geregeld worden. Wanneer je jonger dan 18 bent, hebben ze geheimhoudingsplicht tegenover je ouders en gaat de declaratie ook niet naar hun, maar kun je het gelijk betalen voor een jaar. Het kost ongeveer 30 euro. Zeg het wel duidelijk tegen je huisarts. Of begin een gesprek met je ouders als je het bespreekbaar kunt maken en gebruik altijd een condoom. Jonge meiden, denk hier goed om, maar wacht liever tot je de ware hebt gevonden en als je 18 bent geworden. Groeten, een doktersassistente

 6. Esmee ·

  Hallo, Ik heb al een keer eerder op deze pagina gereageerd. En ik had een vraag, dit jaar heb ik al 2x gehad dat mijn ongesteldheid wegbleef. Ik heb nu bijna 2,5 maand een vriend, maar we hebben niets gedaan waardoor je zwanger kan raken, toch heb ik laatst voor de zekerheid zo’n test gedaan om ‘t toch uit te sluiten dat ik zwanger kon zijn. Ik heb vorige maand 2 stress weken gehad, maar daarna niet meer… Laatst had ik ook opeens dat zeker 3x op een dag moest spugen, waardoor ik nog meer ging twijfelen, daarom heb ik ook die test gedaan… Maar daar kwam dus negatief uit. Hoe kan ‘t dan dat mijn ongesteldheid al bijna meer dan 5 weken wegblijft?

  Beantwoorden
 7. deborah ·

  Hallo ik ben 16 jaar, mijn vriend en ik hebben wel gemeenschap gehad, maar gewoon beschermd met condoom en pil. Hierna had ik een urineweginfectie, maar sindsdien hebben we geen gemeenschap meer gehad. Nu was ik woensdag gestopt met mijn pil en normaal word ik dan zaterdag ongesteld. Het is nu dinsdag en ik heb nog niks… wel een zwangerschapstest gedaan en die was negatief. Hoe kan het dat mijn menstruatie wegblijft?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Deborah (en voorgaande reageerders), In dit artikel over het (plots) stoppen van ongesteldheid (en in de reacties eronder) worden nog een aantal andere potentiële oorzaken/redenen beschreven waardoor je plotseling niet meer zou kunnen menstrueren. Wellicht heb je er iets aan… Mocht je je zorgen maken, neem dan altijd even contact op met je huisarts! Groeten, Paul

 8. Anoniem ·

  Hallo, Ik zit met een probleem, ik ben namelijk 16 en ik heb al 2,5 jaar mijn menstruatie. Ze zijn altijd al onregelmatig geweest, maar nu heb ik ze al 7 maanden niet meer gehad. Ik heb nog geen gemeenschap gehad, dus ik kan onmogelijk zwanger zijn, moet ik mij zorgen maken?

  Beantwoorden
 9. Angela, ·

  HeyHey, Even een vraagje… Ben nu 1,5 week over tijd, en de menstruatie blijft nog steeds weg. Nu heb ik vanmorgen een test gedaan, maar daar kwam uit NEG. Kan het wezen dat het nog steeds na een poos wachten POS wordt, of kan ik er nu na 1,5 week echt van uit gaan dat het NEG is?

  Beantwoorden
 10. Stefanie ·

  Hey, Ik ben 22 jaar, gebruik geen voorbehoedsmiddelen, heb toen ik 16 was een abortus gedaan. Nu heb ik al een maand last van bruinverlies zonder maandstonden… heb geen last van men buik of borsten. Het is niet dat ik veel bruinverlies heb maar soms heb ik het en dan is het ineens weer verdwenen. Wat zou het kunnen zijn? Alvast bedankt!

  Beantwoorden
 11. Anoniem ·

  Hoi, Ik ben 14 jaar oud en al een jaar lang regelmatig ongesteld. Nou ben ik al 2 maanden te laat en ik begin echt bang te worden. Is er wat mis met mij ofzo?

  Beantwoorden
 12. Lotte ·

  Hallo, Ik ben 19 jaar en sinds mijn 16e was ik regelmatig (28 dagen) ongesteld. Ik heb de pil tot nog toe niet gebruikt omdat ik seksueel niet actief was. Na mijn vorige menstruatieperiode heb ik voor het eerst “geëxperimenteerd” met het hand/vingerwerk (ongeveer een week erna). Dit omdat wij beide niks bij ons hadden en ik het zonder condoom niet wil doen. Nu ben ik na 1,5 week na de dag dat ik ongesteld had moeten worden nog steeds niet ongesteld. Ik voel me er niet lekker bij en maak me zorgen. Nu is het paasweekend dus ik kan pas dinsdag naar de huisarts. Waarover moet ik mij wel/niet zorgen maken? P.S. In de periode voor/tijdens en in het begin van de nieuwe periode ben ik goed ziek geweest (helemaal vol/verkouden/griep, ongeveer 1 – 1,5 week). Ook heb ik in de periode erna veel spanning gehad voor sportwedstrijden. Afgelopen weekend is mijn jongere zusje voor het eerst ongesteld geworden, kan dat invloed hebben? Gr. Lotte

  Beantwoorden
 13. Hopeloos ·

  Hallo, Ik zit met een probleempje: mijn vriend en ik willen graag een kindje. Ik ben in april 2013 gestopt met de pil. Toen heb ik 3 keer een cyclus gehad van 35 dagen. Daarna heb ik geen menstruatie meer gehad. Nu al meer dan 5 maanden niet. Ik ben al naar de huisarts geweest en ik heb onderzoekjes gehad. Ze zeggen dat de follikels zich ontwikkelen, maar er geen eisprong plaatsvindt om welke reden dan ook… Ze zeggen dat ik moet afwachten… Zou ik onvruchtbaar kunnen zijn? Wanneer zullen wij kunnen beginnen aan kinderen? Gr.

  Beantwoorden
 14. Geheimpje ·

  Ik ben veertien jaar en ik ben al vier keer ongesteld geweest. Maar elke keer dat ik ongesteld word is het heel erg veel, en duurt het ongeveer 2 weken, de menstruatie.

  Beantwoorden
 15. Kath ·

  Ik ben een meisje van 19 jaar en ben al drie dagen overtijd, maar ik moet donderdag terug met de pil beginnen. Wat moet ik doen als ik dan nog steeds niet ongesteld ben? En wat kan er gebeuren als je een week te lang je pil hebt ingenomen en dan stopt voor je menstruatie en deze nog steeds niet hebt gehad en bijna terug met de pil moet beginnen? Is de pil dan nog veilig als je er terug mee start? Ik maak me zorgen.

  Beantwoorden
 16. esmee ·

  Hallo, Ik ben 15 jaar en ben sinds oktober niet meer ongesteld geworden… Maar zwanger kan ik niet zijn, ik heb namelijk geen vriendje en geen seks gehad. Laatst ben ik naar de dokter geweest en ze zeiden dat als ik in februari nog niet ongesteld ben, ik een echo moet laten maken. Dan kan er namelijk iets mis zijn met m’n eierstokken… Maar wat zou dat dan zijn?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Esmee, Er zijn allerlei mogelijke afwijkingen en aandoeningen van de eierstokken die de eisprong en menstruatiecyclus kunnen verstoren. Hierbij valt te denken aan een eierstokontsteking (oophoritis), eileiderontsteking (salpingitis), cyste of carcinoom van de eierstok, polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS), een verstopte of verkleefde eileider of eierstok etc. Totdat er een diagnose is gesteld, zou ik me er niet te veel zorgen over proberen te maken. Het uitblijven van de menstruatie hoeft namelijk niet direct door de eierstokken te worden veroorzaakt. Zo zijn er heel veel (relatief onschuldige) variabelen die de eierstokken en daarmee de menstruatie/ovulatie kunnen beïnvloeden, waaronder stress, hormoonschommelingen (puberteit etc.), medicijnen, griep enzovoort. Heel veel sterkte! Groeten, Paul

 17. Anoniem ·

  Ik ben 20 jaar en heb een uitblijvende menstruatie. Ik weet de precieze datum van wanneer ik voor het laatst menstrueerde niet meer, maar het is zo’n 7/8 maanden geleden. Ik ben langs de huisarts geweest, maar die zei dat het voor nu nog niet ernstig is. Pas als ik een kinderwens heb, zou ik me er zorgen over moesen maken. Wel heb ik dagelijks enorme pijn in de onderrug. Vooral aan de linkerkant van mijn onderrug. Moet ik me zorgen maken?

  Beantwoorden
 18. E. ·

  Ik ben 15 jaar en ik ben sinds 7 maanden niet meer ongesteld. Is dit erg?

  Beantwoorden
  • ikram ·

   Ga anders naar de dokter; een maand of 2 niet ongesteld worden is begrijpelijk en kan nog, maar 7 maanden klinkt ernstig en moet nodig nagekeken worden.

 19. Leeuw ·

  Ik ben al 6 – 7 weken over tijd. M’n buik voelt een beetje opgezwollen. Ik heb het veilig gedaan met m’n vriend, maar toch vind ik het maar raar. Ook heb ik 2 zwangerschapstests gedaan en die gaven allebei een negatieve uitslag. Wat zou dit kunnen zijn?

  Beantwoorden
 20. anoniem ·

  Ik ben 19 jaar oud, en ben nu 2 weken overtijd. Vlak na mijn afgelopen menstruatie heb ik onveilige seks gehad (condoom gescheurd) en meteen de volgende ochtend een MAP gehaald. Nu ben ik alleen inmiddels al 2 weken “te laat”. Ik heb inmiddels 2 zwangerschapstests gedaan en die waren allebei negatief. Moet ik me zorgen maken? En hoelang kan je menstruatie uitblijven door stress?

  Beantwoorden
 21. meya ·

  Hey, Ben nu al 3 weken overtijd; zwanger ben ik niet wegens sterilisatie 5 jaar geleden. Heb hevige pijn, maar ze komen niet door. Heb horen zeggen dat vrouwenmantel of leeuwenklauw helpt tegen pijn, maar wat helpt er tegen ze laten uitkomen? Alvast bedankt!

  Beantwoorden
 22. Jorien ·

  Hallo iedereen, Ik zit al bijna een jaar met angst om mijn maandstonden te krijgen. Ik ben 21 jaar en het afgelopen jaar heb ik deze ongeveer 5 tot 7 keer gehad en ik ben niet zwanger of zwanger geweest. Ik maak me zorgen over wat er gebeurt met me, maar durf niet naar de huisarts. Ik heb ondertussen een relatie van 2 jaar en in het begin van onze relatie had ik dit probleem absoluut niet en kwamen mijn maandstonden vrij regelmatig. Nu heb ik ze weer een maand te laat en weet niet meer wat doen. Ik heb wel wat overgewicht, maar niet direct stress of antibiotica genomen. Ik sport ook niet, dus daar kan het niet van zijn. Mijn vriend en ik zijn ten einde raad en zouden later graag kinderen hebben, maar nu begin ik dus te twijfelen of ik ze ooit wel ga hebben. Ik weet dat ik naar de huisarts zal moeten gaan, maar ik hoopte voor nu dat hier iemand mij wat antwoorden zou kunnen geven. Groetjes en bedankt Jorien

  Beantwoorden
  • Bertj ·

   Ha, Toch is het raadzaam om wel langs de dokter te gaan. Ik kampte met dezelfde klachten en werd daardoor erg onzeker. Ook omdat je nooit vastigheid hebt. Door de huisarts werd ik verwezen naar de gynaecoloog. Daar werd geconstateerd dat ik PCOS heb. Google maar eend. Hier staat genoeg over op internet. Eindelijk viel het kwartje. ;)

 23. anoniempje ·

  Ik ben pas geleden 15 geworden. Mijn menstruatie was altijd regelmatig, maar ik ben nu al 4 dagen te laat. Elke dag hoop ik toch weer ongesteld te worden, want ik begin me toch wel zorgen te maken. Is dit nodig?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Anoniempje, Als je verder geen klachten hebt denk ik niet dat je je op die jonge leeftijd zorgen moet maken. Het is namelijk heel gebruikelijk dat je menstruatie nog niet helemaal gelijkmatig en stabiel is. Neem voor de zekerheid even contact op met je huisarts indien je je toch ernstige zorgen blijft maken. Sterkte en groeten, Paul

 24. Simone ·

  Ik heb voor ongeveer 2 maanden maaltijden overgegeven. Ik ben ongeveer 4 kilo afgevallen en weeg nu 54 kilo (164 cm) dus dit is een normaal gewicht. Onlangs ben ik gestopt omdat ik erachter kwam dat ik sindsdien niet meer ongesteld meer ben geweest… Dit was wel even schrikken, omdat ik op internet had gelezen dat onvruchtbaarheid kon plaatsvinden door boulimia. Nou ga ik ervan uit dat 2 maanden niet lang genoeg is om dit te kunnen veroorzaken, maar je weet maar nooit… Weet iemand hier toevallig meer over?

  Beantwoorden
 25. mw ·

  Goed artikel. Ik heb Lyme en slik nu 8 weken lang antibiotica. Daarnaast slik ik de pil (Yasmin). Door Yasmin was m’n menstruatie al heel licht; niet eens helderrood bloed, geen menstruatie te noemen eigenlijk. Nu blijft de menstruatie echter helemaal weg. Misschien omdat ik erg beroerd ben geweest afgelopen weken? Ik kan niet zwanger zijn… Er is weleens gezegd dat het door stress kan stoppen. Maar dat gebeurde voorheen nooit bij me. Door lichamelijke stress kan blijkbaar dus wel…

  Beantwoorden
 26. Ria ·

  Kan het zijn dat je menstruatie ineens wegblijft op je 50e levensjaar? Verder geen klachten; ik transpireer wel veel, maar het zijn geen opvliegers.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Ria, Dat kan zeker. Indien de menopauze is ingetreden, is dit een van de vaststaande gevolgen. Dat je verder nog niet of nauwelijks overgangsverschijnselen vertoont, is niet per se heel zeldzaam. Dat verschilt namelijk sterk per persoon. Groeten, Paul

 27. iemans ·

  Ik zou 4 dagen geleden ongesteld moeten zijn geworden, maar nu ben ik het dus nog steeds niet. Weet nu ook niet wat het kan zijn. De tests zeggen dat ik niet zwanger ben, maar toch ben ik elke ochtend en elke nacht misselijk en voelt mijn buik aan alsof er echt iets in zit. Rare druk, niet vervelend of zo maar het zit er wel… Kan iemand mij vertellen wat het kan zijn?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Iemans, Het is niet met zekerheid te zeggen of je verstoorde menstruatiecyclus en het gevoel alsof er iets in je buik zit aan elkaar gerelateerd zijn. Zo zou je ook last kunnen hebben van obstipatie of een kleine cyste. Dit is overigens niet bedoeld om je bang te maken, puur ter illustratie (dus als voorbeeld). Als je klachten anders aanvoelen dan menstruatiepijn en je je ernstig zorgen maakt, dan zou ik even contact opnemen met je huisarts. Groeten, Paul

 28. Jane30 ·

  Wat een boeiend artikel! Zelf heb ik juist last van het tegenovergestelde gehad. Ik kon niet stoppen met bloeden nadat ik ongeveer een jaar was gestopt met de pil; tot bloedarmoede en flauwvallen aan toe. Ik bleef steeds bloed verliezen, maandenlang! Vooral heel veel na het vrijen en wanneer ik had hardgelopen of gezwommen. Na 3 doorverwijzingen (wat weer een heel verhaal apart is) was er uiteindelijk op een echo te zien dat mijn eierstokken net druiventrossen waren, terwijl de echo daarvoor niets uitwees. Geen verdere uitleg, want ze wisten er nu eenmaal niet zo veel over te vertellen, zeiden ze in het ziekenhuis. Ik moest maar gewoon weer aan de pil, en dan zouden de klachten wel verdwijnen. Daarnaast kreeg ik het label: PCO en werd er nog even verteld dat eventuele zwangerschap erg lastig zou worden, mocht er ooit een kinderwens ontstaan. Wat was ik (en dat ben ik overigens nog steeds) verdrietig! Ik voelde me niet serieus genomen en simpelweg slecht behandeld. Ook mijn huisarts wist geen vragen te beantwoorden omdat hij ook vond dat er gewoon te weinig bekend is over PCO. Ik ben toen dus de pil maar weer gaan slikken; verdrietig en met heel veel tegenzin, want daar wilde ik nou juist vanaf… Maar ik wilde deze bloedingen ook niet meer. Sinds een jaar ben ik nog gezonder en bewuster gaan leven. Ik eet niks meer waar een label op zit en consumeer bijna geen alcohol, zout en suiker meer. Vier maanden geleden ben ik weer gestopt met de pil, na deze weer bijna een jaar te hebben geslikt. Ik klop het even af… Maar het gaat heel goed. Ik wordt netjes ongesteld en heb geen doorbraakbloedingen meer. Ook zit ik lekker in mijn vel en heb ik goede hoop. Goede hoop dat dankzij mijn gezonde levensstijl mijn hormonen in balans zijn geraakt en ik van mijn PCO af ben. Ik ben heel benieuwd of er andere vrouwen zijn die van hun PCO af zijn gekomen of soortgelijke ervaringen hebben! Groetjes, Jane

  Beantwoorden
 29. anoniem ·

  Ik ben 13 jaar oud en mijn menstruatie blijft uit. Normaal gesproken ben ik heel regelmatig ongesteld en het is nog nooit veel te laat of niet geweest, maar nu ben ik al 4 dagen over tijd. Moet ik me nu zorgen maken?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste, Zoals in bovenstaand artikel wordt vermeld is het heel gebruikelijk dat je menstruatie op zulke jonge leeftijd nog niet stabiel is. Mocht je je desalniettemin zorgen blijven maken, neem dan even contact op met je huisarts.

Plaats een reactie