Home » Geest & Psychologie » Vaak moe + lusteloos: oorzaken van vermoeidheidsklachten

Vaak moe + lusteloos: oorzaken van vermoeidheidsklachten

altijd-moe-lusteloos

Je hoort en leest steeds vaker over mensen die vaak moe of zelfs continu lusteloos zijn en leiden aan ernstige vermoeidheidsklachten. Ze slapen normaal of zelfs relatief lang, ze eten naar eigen zeggen goed en ze bewegen regelmatig, maar toch zijn ze – zonder zich aanmerkelijk in te spannen – snel moe en futloos. Men spreekt in dit geval ook wel van chronische vermoeidheid.

Het kan je leven drastisch verzieken wanneer je nergens energie voor op kunt brengen door vermoeidheidsklachten. Daarom heeft Salusi de belangrijkste oorzaken op een rij gezet voor vaak moe zijn, vermoeidheid, futloosheid of lusteloosheid… Die geen voor de hand liggende oorzaak heeft en niet 1-2-3 wordt herkend…

Wat is moeheid / vermoeidheid?

Onder de term ‘moeheid’ of ‘vermoeidheid’ verstaan we zowel ‘vaak moe zijn’ als ‘snel moe worden’. Moeheid heeft een tamelijk subjectief en aspecifiek karakter; moe zijn is namelijk een waarneming die verband houdt met de gedachten en gevoelens van een persoon. Een diagnose stellen aan de hand van vermoeidheidsklachten is daarom vaak erg lastig. Psychologische en sociale factoren worden niet altijd goed geïnterpreteerd en de oorzaak van vaak moe zijn kan niet altijd worden aangetoond of uitgesloten. Vermoeidheidsklachten gaan vaak samen met:

 • Problemen met geheugen
 • Klachten m.b.t. concentratie
 • Slechte slaapkwaliteit (slaap waar je niet van uitrust)
 • Pijn in spieren & gewrichten
 • Wolk in het hoofd (drukkende dufheid)
 • Malaise (slapte & zwakte)
 • Hoofdpijn (spanningshoofdpijn e.a.)
 • Depressie, depressiviteit & burn-out

1. Chronische vermoeidheid door CVS / ME

Wanneer er geen eenduidige oorzaak voor ernstige en aanhoudende vermoeidheidsklachten kan worden geconstateerd, wordt vaak de diagnose Myalgische Encefalomyelitis (ME) of Chronish Vermoeidheids Syndroom (CVS) gesteld. Als patiënt zijnde kun je echter vrij weinig met de constatering CVS of ME. Hoewel er door medici steeds vaker over werkzame therapieën wordt gesproken, helpen deze lang niet voor alle ME-patiënten.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel CVS / ME-patiënten er –vaak na jaren van onderzoek– alsnog achter komen dat er al die tijd een duidelijke oorzaak c.q. verklaring was voor hun chronische vermoeidheid. De belangrijkste oorzaken van vermoeidheidsklachten die moeilijk zijn om vast te stellen of simpelweg vaak over het hoofd worden gezien vind je hieronder…

2. Vaak moe en lusteloos vanwege schildklier

De schildklier is een vlindervormig orgaantje in de hals dat hormonen produceert. Schildklierhormonen zijn belangrijk voor o.a. de stofwisseling, het hart, het maag- en darmstelsel, de ademhaling en het zenuwstelsel. Een gezonde schildklier houdt de hoeveelheid schildklierhormoon netjes binnen de perken.

Een te snel werkende schildklier en met name een te langzaam werkende schildklier kan de hormoonhuishouding hevig verstoren en voor ernstige aanhoudende vermoeidheidsklachten zorgen. Soms komt men er pas na jaren achter dat vaak moe en lusteloos zijn door een schildklierstoornis wordt veroorzaakt. Al met al is continue vermoeidheid en lusteloosheid een bekend symptoom van een schildklierafwijking.

3. Vermoeidheidsklachten & lymfeklieren

Het lymfestelsel is een netwerk van lymfeklieren die onderling in verbinding staan via lymfevaten. Het lymfestelsel loopt door ons hele lichaam en is qua vorm enigszins vergelijkbaar met het bloedvatenstelsel. Het lymfestelsel beschermt ons onder meer tegen virale, bacteriële en schimmelinfecties. Daarnaast voert het afvalstoffen af.

Een lymfeblokkade, overbelasting of vervuiling van het lymfestelsel of lymfeklierkanker kan ervoor zorgen dat het lymfestelsel niet naar behoren functioneert. Een dergelijke lymfe-afwijking kan tot ernstige en aanhoudende vermoeidheidsklachten leiden. Vermoeidheid door lymfeproblemen wordt lang niet altijd ontdekt en erkend.

4. Moe & lusteloos door tekort aan essentiële voedingsstof

Het is erg voor de hand liggend… Vaak is een gebrek aan essentiële voedingsstoffen de oorzaak van aanhoudende vermoeidheidsklachten. Sommige mensen eten erg gezond, maar hebben desalniettemin een tekort aan een of meerdere essentiële voedingsstoffen. Een gebrek aan onder meer de volgende vitamines, mineralen, spoorelementen, co-enzymen en vetzuren kan vermoeidheidsklachten veroorzaken:

Je kunt jezelf bij het huisartsenlaboratorium laten testen op een gebrek aan essentiële voedingsstoffen als je vaak moe bent. Een aangepast dieet en voedingssupplementen (met name in sprayvorm) kunnen dan uitkomst bieden.

5. Vermoeidheidsklachten door allergieën

Veel mensen die te kampen hebben met vermoeidheid, futloosheid en lusteloosheid blijken last te hebben van allergieën of intoleranties. Sommige mensen bij wie in eerste instantie CVS / ME wordt geconstateerd blijken na uitvoerig onderzoek door een allergoloog last te hebben van soms wel 50 allergieën… Uiteenlopend van voedselallergieën tot huisdierenallergieën en hooikoortsklachten.

Allergieën zijn gelukkig te onderdrukken met medicijnen (antihistaminica e.a.). Bovendien kun je de stoffen waarvoor je allergisch bent (allergenen) zo veel mogelijk uit de weg gaan. Op die manier zijn al veel onverklaarbare vermoeidheidsklachten verholpen of verbeterd. Als je vaak moe en lusteloos bent, laat je dan eens grondig testen op allergieën, met name op voedselallergie, allergie voor huisstofmijt en pollenallergie!

6. Vaak moe en lusteloos door slechte slaapkwaliteit

Veel mensen die worden geteisterd door ernstige vermoeidheidsklachten gaan vroeg naar bed en slapen tot laat uit. Een logische beweegreden, want wie constant moe is, wil niets liever dan slapen. Veruit de meeste mensen die leiden aan chronische vermoeidheid hebben hier echter geen baat bij en worden door lang slapen zelfs nog intenser en vaker moe.

Het is dan ook niet het aantal uren slaap, maar veeleer de slaapkwaliteit die een rol speelt bij chronische vermoeidheid. Er zijn verschillende slaapcentra in Nederland die vermoeidheidsklachten kunnen onderzoeken en je slaapkwaliteit kunnen meten. Neem een kijkje op NSWO.nl (de website van de Nederlandse vereniging voor Slaap- & Waak Onderzoek). Een regelmatig slaapritme –met vaste tijden voor het slapengaan en weer opstaan– is in ieder geval erg belangrijk om vaak moe zijn tegen te gaan.

7. Moe + lusteloos vanwege de Ziekte van Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer is een infectieziekte die met name voorkomt onder jongeren. Je loopt Pfeiffer vrij gemakkelijk op, maar niet zomaar weer kwijt. Een van de belangrijkste symptomen van Pfeiffer is extreme vermoeidheid. Je kunt een zelftester kopen bij de drogist om te checken of je lijdt aan de Ziekte van Pfeiffer.

Conclusie

Bovenstaande punten zijn logischerwijs niet de enige mogelijke oorzaken van onverklaarbare en aanhoudende vermoeidheidsklachten. Overige bekende veroorzakers van chronische vermoeidheid en lusteloosheid zijn onder meer:

 • Slaapstoornissen
 • Afwijkingen in de hormoonhuishouding
 • Overgang & menopauze
 • (Chronische)  interne infecties
 • Stelselmatig gebrek aan regelmaat & rustmomenten
 • Epilepsie & aanverwante neurologische aandoeningen
 • Verborgen oftewel ‘latente’ hyperventilatie
 • Slaapapneu Syndroom (SAS)

Als je zonder aanwijsbare reden vaak moe en lusteloos bent, dan kun je je arts uit voorzorg eventueel op de bovengenoemde punten wijzen. Veel mensen reageren op hun vermoeidheidsklachten door zo min mogelijk te ondernemen, maar dit werkt in veel gevallen juist averechts.

Het omgekeerde –doen alsof er niets aan de hand is en gewoon doorgaan– is minstens zo funest. In beide gevallen raakt het lichaam nog erger ontregeld dan het al is. Probeer bij voorkeur te allen tijde dingen te blijven ondernemen zonder jezelf uit te putten.

Heb jij vragen of opmerkingen over vermoeidheid & lusteloosheid? Of ben je zelf vaak moe, lusteloos en futloos? Laat dan hieronder jouw reactie of verhaal achter!

54 reacties op “Vaak moe + lusteloos: oorzaken van vermoeidheidsklachten”

 1. patricia ·

  Ik ben vanaf mijn jeugd al veel vermoeid en lusteloos, zie vaak tegen dingen op en zit momenteel in een lange depressie. Ik weet mezelf goed te omschrijven en weet waar de problemen liggen. Mijn denkwijze (vaak negatief) houd mijn lichamelijke klachten in stand en andersom. Het is inmiddels wel bekend na vele onderzoeken (ziekenhuis, gynaecoloog, bloedonderzoeken, psychotherapeut) dat ik heftig reageer op mijn hormoonhuishouding, PMS. dat geeft veel stemmingswisselingen en isoleert mij van de buitenwereld en geeft relatieproblemen. Ik eet gezond en neem veel supplementen ter ondersteuning, maar wat kan mij nog meer helpen bij het gevecht met mezelf?

  Beantwoorden
 2. Sophie de bruijn ·

  Hoihoi, Ik ben 16 jaar en ben 5 maanden geleden gestopt met antidepressiva omdat mijn lichaam er steeds slechter op ging reageren. Ik heb een zeer wisselend eetpatroon door mijn eetstoornis boulimia. Ik ben eigenlijk al vanaf mijn 12e altijd moe geweest. Ik heb vaak bloed laten prikken, maar er kwam nooit iets uit. De laatste paar weken is het echt alleen niet meer te houden. Ik kan serieus niets. Ik kan alleen in bed liggen. Computeren of een boek lezen is eigenlijk al te veel werk en daar heb ik ook gewoon geen zin in. Ik heb geen zin meer in seks, wil dingen niet meer ondernemen, zeg afspraken af, kan me slecht concentreren en ik voel me elke dag futlozer worden. De vermoeidheid verwoest m’n leven als het ware, omdat ik steeds minder kan. De laatste tijd heb ik ook steeds vaker last van een drukkend gevoel bij m’n borst en ademhalingsproblemen. Ik weet niet of ik de schuld kan geven aan m’n medicijnen die ik vroeger gebruikte, of aan m’n eetstoornis, want ik heb het eigenlijk al heel erg lang. Ik ga binnenkort denk ik maar weer naar de dokter, maar of er wat uitkomt weet ik nog zo net niet… Iemand die deze situatie herkent en misschien weet wat er aan de hand zou kunnen zijn? Of is een breder onderzoek bij de dokter handig?

  Beantwoorden
 3. Paulina ·

  Hallo, Ik heb bijna 2 jaar lang last van vermoeidheid. Ik ben er heel vaak mee naar de huisarts geweest en heb ijzerpillen en vitamine D gekregen. Ik merk geen verschil. Ook slaap ik slecht, maar daar heb ik al me hele leven last van. Ik heb ook heel vaak hoofdpijn, soort druk op mijn hoofd (spanningshoofdpijn denk ik), maar ik weet niet wat ik er aan kan doen. Ook concentreren gaat vaak moeizaam. Ik heb ook last van hooikoorts. Met andere woorden: ik heb veel klachten, maar geen oplossing. Ik weet niet wat ik moet doen, daarom vraag ik om een reactie en de mening van anderen. Ben een meisjes van 17, bijna 18. Ben 1,60 m lang en weeg 48 kg.

  Beantwoorden
 4. Margrit ·

  Hallo Paul, bij onze dochter van 11 (bijna 12) is vorig jaar september Pfeiffer geconstateerd, maar het zat eigenlijk al voor de zomervakantie in haar systeem. Inmiddels is de ziekte zelf niet meer aanwezig, maar ze blijft zo vreselijk moe en is daardoor regelmatig nog thuis van school. Ze heeft dan echt 0% energie en kan alleen maar hangen op de bank. Moeten we hieraan toegeven en haar thuis de rust geven, of moeten we haar toch maar naar school sturen? En wat kunnen we haar geven voor die erge moeheid? Ze is groot voor haar leeftijd, nl. 1,72 m en 57 kilo. Groeten, Margrit

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Hallo Margrit, Ik ben GEEN arts, dus adviseren over schoolgang kan en mag ik niet. Hoewel dit vrij zeldzaam is, is het algemeen bekend dat de nasleep van de ziekte van Pfeiffer (klierkoorts c.q. mononucleosis infectiosa) soms tot wel een jaar of 3 in beslag kan nemen. In enkele gevallen (1 à 2%) treedt zelfs chronische vermoeidheid op. De acute fase van Pfeiffer duurt plusminus 2 à 4 weken, waarna de meeste symptomen (hoofdpijn, misselijkheid, gezwollen lymfeklieren, keelontsteking, vermoeidheid, oedeem, koorts, geelzucht, huiduitslag, hoesten e.a.) langzaamaan verdwijnen, doorgaans na 8 tot 10 weken… Maar voordat er volledig herstel optreedt, zijn de meeste Pfeiffer-patiënten een aantal maanden tot een jaar verder. Vooral de tergende vermoeidheid blijft doorgaans lang hangen. Het advies dat meestal wordt gegeven is ‘uitzieken’, maar er zijn enkele dingen die je actief kunt ondernemen om de herstelperiode van de ziekte van Pfeiffer te bespoedigen. In beginsel draait herstel van Pfeiffer allemaal om een algehele gezonde leefstijl. Probeer lichamelijk actief te blijven, al is het maar een halfuurtje per dag wandelen. Dit is erg moeilijk als je doodmoe bent, maar lichaamsbeweging kan je wel uit de eindeloze spiraal van passiviteit trekken; fysieke activiteit is immers vereist om je lichamelijke conditie, uithoudingsvermogen en immuniteit/weerbaarheid op peil te houden. Daarnaast gezond en gevarieerd eten; volop vitamines, macromineralen, spoorelementen en fytonutriënten uit groenten, fruit en volkorenproducten. En zo min mogelijk synthetische hulpstoffen (E-nummers), antinutriënten en lege calorieën (geraffineerde suikers e.a.) waar je lijf niks aan heeft. Ook voldoende rust is erg belangrijk. Niet alleen genoeg en regelmatig slapen, maar ook stress beperken. Herstellen van Pfeiffer is mijns inziens een balans zoeken tussen uitrusten en actief blijven, het liefst in een vast dagritme. Persoonlijk denk ik niet dat het verstandig is om een meisje van 12 de hele dag thuis te houden, maar dat is louter mijn mening. Misschien een idee om toch nog eens een afspraak te maken met je arts of specialist om nogmaals in gesprek te gaan en aanvullend bloedonderzoek en/of urineanalyse te laten doen? Hoe dan ook: heel veel sterkte toegewenst voor jou en je dochter! Groeten, Paul

 5. anoniem ·

  Ik ben steeds moe en soms misselijk met hoofdpijn. Betekend dat dat ik de ziekte van Pfeiffer heb of is het gewoon tijdelijk? Ik wil het eerst zeker weten voor ik aan mijn ouders om een bloedonderzoek ga vragen.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste, Misselijkheid, vermoeidheid en hoofdpijn hoeven nog niet te duiden op de ziekt van Pfeiffer; daar zijn talloze mogelijke oorzaken voor te bedenken. Als je het vermoeden hebt van Pfeiffer is een bloedonderzoek juist de perfecte manier om uitsluitsel te krijgen. Groeten, Paul

 6. dien ·

  Hoi hoi, Ik heb een vraagje ik ben sinds 8 maanden gestopt met het in nemen van diazepam. Ik heb dit 5 jaar geslikt voor m’n nek-hernia, maar ‘t werkte niet bij mij om mijn spieren te ontspannen omdat ik vaak vast zat en me amper kon bewegen. Ook was ik er helemaal hyper van en agressief. Nou zit er niks meer in bij mij. Futloos, moe, concentratieproblemen, niet goed na kunnen denken, m’n kortetermijngeheugen is helemaal weg, kan niks onthouden… Zeg vaak alles 2 keer, als het niet meer is… Alles gaat langs me heen, geen energie… Als het vandaag niet komt, dan morgen of overmorgen wel… Terwijl ik voor ik die medicijnen kreeg altijd stond te poetsen en vrolijk in het leven stond. Ik word hier moedeloos van; mijn dokter heeft me 3 weken een keertje op spreekuur geroepen, daarna niet meer. Heb alles in mijn eentje moeten doorstaan, met m’n dochter van 15 dan, die heeft me geholpen. Niks dringt door bij mij, ik huil om de gekste dingen als het om dierbaren gaat of dieren. De rest boeit me niet. Zelfs als iemand te dicht bij me komt poeier ik af. Heb echt nergens behoefte aan… kan uren met iets bezig zijn zonder de tijd in de gaten te hebben. Kom gewoon niet vooruit. Weet iemand wat er aan de hand kan zijn of kan iemand mij vertellen wat ik moet doen? Ben een beetje ten einde raad. Alvast bedankt voor jullie tijd!

  Beantwoorden
 7. Elke ·

  Hallo, Ik ben op deze site terechtgekomen omdat ik radeloos ben en zelf op zoek ga naar antwoorden. Want artsen nemen mij niet meer serieus. Al jaren kamp ik met periodes van me super voelen, afgewisseld met periodes van me totaal futloos voelen. Ik sleep me dan door de dagen, ga gewoon werken en ‘s avonds lig ik op de bank. Hoewel ik in goede periodes heel actief ben, vaak sport en leuke dingen wil doen. Meestal duurt de vermoeidheidsfase van een paar weken tot een paar maanden. Ik voel dit altijd aankomen zo’n periode. Dan word ik ‘s morgens wakker en kom ik precies uit een coma. Ik geraak dan gewoon niet wakker en duw de wekker constant op snooze vooraleer ik eruit geraak. Ik zie er dan bleek uit en loop beetje verdoofd rond. Mijn collega’s zeggen me dan ook dat ik er echt moe uitzie hoewel ik dan wel 8 à 9 uur per dag goed slaap. Mijn huisarts test dan altijd mijn bloed, maar daaruit blijkt er niets aan de hand te zijn. Hij zei me onlangs dat het psychisch is, waardoor ik me onbegrepen voel. Ik heb wel een chronische sinusitis en raadpleeg hiervoor vaak een NKO-arts. Heb al verschillende artsen gezien. Die geven me altijd Nasonex wat ik dan maanden moet gebruiken om de chronische ontsteking tegen te gaan. Maar ik voel me daar absoluut niet beter bij. De vermoeidheid komt steeds terug. Ik ben een gelukkige, vrolijke vrouw van 38 die volop van het leven wil genieten, maar dergelijke periodes staan dit echt in de weg! Ik drink veel water en ik eet gezond en regelmatig, dus ik denk niet dat het daaraan kan liggen. Zelf denk ik dat ik allergisch ben aan iets. Is het mogelijk dat men door een allergie zo moe en futloos wordt en dat dit komt en gaat? Groeten, Elke.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Als je allergie vermoed, zou het raadzaam kunnen zijn om een dagboek bij te houden en de exacte data waarop je je slecht, moe en futloos voelt bij te houden. Wellicht lopen deze periodes gelijk met bepaalde bloeiperiodes o.i.d. Dat je klachten psychisch zijn vind ik overigens wel erg voorbarig van je huisarts indien er enkel wat bloedproefjes zijn gedaan zonder tussenkomst van een specialist. Weet je misschien waarop je bloed zoal getest is? Groeten, Paul

  • Gunther ·

   Hallo Elke, Als ik jouw beschrijving lees heb ik dezelfde symptomen. Ik heb goede en slechte perioden. Ik heb dit al heel lang, maar dacht telkens dit gaat wel voorbij. Maar de vermoeidheid is terug opgekomen vanaf januari tot nu. Wat ik ook wel nog heb is een zeurpijn in beide benen en een lichte druk in mijn hoofd (linker zijde) en voel me down en branderige ogen. Ik ben dit ook echt beu van mijn artsen dat ik geen duidelijke verklaring krijg (ik heb zelfs een arts gehad die zij dat ik ermee moest leren leven)! Zijn diagnose was dat ik een burn-out had. Medicijnen dus: antidepressiva. Telkens bloed afnemen. Ik heb dit laten doen over 1 week, uitslag op alles getest, incl. virussen… De laatste arts zij dat ik een uitloper had van klierkoorts, maar dit geloof ik niet omdat ik ze allang heb die perioden van vermoeidheid (al jaren). Ik zou graag geholpen worden doordat ik een zaakvoerder ben en me iedere dag door het leven moet trekken nu. Ik weet het ook niet meer. Zou dit kunnen komen doordat ik toen ik 7 of 8 jaar oud was, bevangen ben geweest van een Co2-vergifteging (slecht werkende gasbrander)? En dat dit nu neurologisch is? Alvast dank voor een reactie. Met vriendelijke groeten, Gunther

 8. marieke ·

  Hallo, Ik ben 36 jaar en slaap sinds 5 jaar slecht. Mensen zeggen ‘goh, wat ben jij duf zeg’. Ik laat alles uit m’n handen vallen. Hebben jullie tips om goed in te slapen? Groet, Marieke

  Beantwoorden
 9. Lisa ·

  Hallo, ik ben ook al jaren lang altijd moe, slaap wel genoeg en heb een ritme in de week. Alleen kunnen de dokters niets vinden. Ik slik wel een medicijn genaamd cytalopgram. Weet iemand of dit voor mijn vermoeidheid kan zorgen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Lisa, Ik neem aan dat je Citalopram bedoeld? Dit medicament kent behoorlijk wat veelvoorkomende bijwerkingen, waaronder slaperigheid, vermoeidheid en verwardheid. Groeten & sterkte, Paul

 10. Monique ·

  Ik ben al een paar jaar elke dag zo moe. Ik slaap gemiddeld 9 uur per dag. Als ik net wakker ben voel ik me goed, maar zodra ik de deur uit ga om naar school te gaan, ben ik hartstikke moe en heb ik moeite om m’n ogen open te houden. Op school ben ik alleen maar aan het gapen en ik krijg ook niks mee van de lessen. Ik heb een paar jaar geleden ook te horen gekregen dat ik herstellende was van Pfeiffer. Heb me ook al een tijdje niet moe gevoeld. Maar toch is het weer teruggekomen. Ik heb af en toe ook hoofdpijn, echt net boven m’n linkeroog. En ik ben ook een beetje licht in mijn hoofd. Ik sport 3 keer per week. En ga ook met de fiets naar de bus, eerst ging ik namelijk voor een klein eindje met de bus naar de bus, vond dat beetje ongein dus ben maar weer op de fiets gestapt. Soms eet ik goed, maar soms heb ik ook dagen dat ik helemaal geen zin heb in eten. Ik drink ook veel te weinig volgens mij en probeer om minimaal 1,5 liter te drinken. Dat gaat me nu toch best wel goed af. Ik wil hier gewoon niet mee naar m’n dokter, want die doet er toch niks aan.

  Beantwoorden
 11. Maritha ·

  En wat te doen als je alle (bloed)onderzoeken tot uit ten treuren gevolgd hebt, alle medicijnen geslikt hebt die hier maar genoemd zijn, alle mogelijke allergieën uitgesloten zijn en nog steeds chronisch moe bent? Al gestopt met m’n opleiding, minder en beter verdeeld gaan werken, om ‘s middags te kunnen slapen, alle dingen die ik ‘s avonds deed afgezegd, zodat ik op tijd naar bed kan. Klinkt als een klaagzang, maar heb de afgelopen 6 jaar al te veel in moeten leveren, en bij de dokters kom je gewoon niet verder dan: ‘je moet ermee leren leven…’ Het onbegrip is rotter dan de ziekte op zich!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Maritha, Heb je naast de chronische vermoeidheid nog andere klachten? Enige context zou handig zijn t.b.v. beeldvorming en referentiekader. Heel veel sterkte gewenst! Groeten, Paul

  • John ·

   Hoi Maritha, Het is net mijn verhaal wat je hier neerzet. Ook ik zit al jaren met mijn gezondheid te klooien. Ook ik kom niet verder! Eet gezond, drink geen alcohol, 9 jaar geleden gestopt met roken. Bloedonderzoeken altijd goed. Als ik ‘s morgens van mijn bed kom ben ik bijzonder moe en zijn de darmen in de war. Bij mij is het vaak dat ik rond het middaguur een beetje bij trek, maar dat is ook nooit met zekerheid te zeggen. Ook heb ik wel dagen dat het best redelijk gaat maar hoe je het ook wend of keert het blijft een drama.

  • Woudina ·

   Ik herken veel van wat jullie schrijven, heb een super leuke job, maar word zo belemmerd in het constante moe zijn. Ben nu bij een alternatief genezer. Die werkt met een bioresonantie test. Google hier maar eens op, wellicht helpt het een van jullie ook. Het is echt zo vervelend. Ik moet bekennen, ik voel me nog niet fit, maar hoop dat het beter gaat worden. Uit zo een bovengenoemde meting blijkt bij mij dat ik last heb van een tekenbeet die al jaren in mijn lijf rondzwerft… Wat hier en daar wat achterlaat. Daarnaast reageert mijn lichaam heel sterk op straling. We ontkomen er niet aan, maar zet je wifi e.d. ‘s nachts uit! En geen mobiel naast je hoofd! Google ook maar eens op elektrostress! De moeite waard. Enne op ons gezondheid!

 12. Evelien ·

  Ik ben nu 22 jaar en heb eigenlijk al m’n hele leven last van slaapproblemen. De laatste maanden/jaren is het alleen nog maar verergerd. Ik kan me niet meer concentreren op mijn werk (bureaujob), mijn huishouden blijft liggen, ik ga niet meer weg met vrienden, ik ben gewoon helemaal op… Vorige maand heb ik op aanraden van een neurologe een slaaponderzoek laten doen in het ziekenhuis van Aalst (België) maar daar kwamen geen abnormale zaken uit. Daarna heb ik mijn schildklierwaarden laten onderzoeken d.m.v. een bloedonderzoek en daar kwam ook niets uit. Ik neem al maanden medicatie om te slapen (eerst Alprazolam, dan een antidepressivum, nu Trazone, sinds deze week aangevuld met Circadin = melatonine). Vroeger – toen ik nog op de lagere en middelbare school zat – heeft mijn moeder ook allerlei kruidenmiddeltjes geprobeerd om me beter te laten slapen (o.a. Valeriaan, homeopathie, …). Ik ben ten einde raad en weet niet meer wat te doen. Ik heb schrik om mijn job te verliezen. Ik ben normaal gezien heel nauwgezet en een harde werker, maar nu kan ik amper nog nadenken… Ook mijn relatie lijdt er heel erg onder, want slecht slapen en zware vermoeidheid wegen heel erg door op mijn humeur. Herkent iemand zich hierin? Wat zijn nog andere opties? Mijn huisdokter weet geen raad meer met mij en het lijkt alsof hij dit niet serieus neemt…

  Beantwoorden
 13. mira ·

  ik ben al vanaf vrijdag moe en niet bepaald fit. Het begon met wazig zien aan mijn rechteroog, elke morgen als ik uit bed kom -‘s ochtends vroeg of ietwat later- ben ik moe en heb ik een niet uitgeslapen oog. Ook hoofdpijn en misselijk, maar niet overgeven. Gisteren een bloedneus toen ik net uit bed was. Wel gezongen vorige week zaterdag en afgelopen dinsdagavond en dat ging goed. In de loop van de dag gaat het vaak beter en met iets hartigs eten gaat het daarna ook vaak wel wat beter. Ik doe boodschappen en ga naar mijn werk. Ik doe 3 ochtenden huishoudelijk werk: eten koken, vaatwasser in- en uitruimen en was in en uit de wasmachine plus ophangen, maar meer lukt echt niet.

  Beantwoorden
 14. e.a. ·

  Ik lijd sinds 1976 aan RLS. Ik ben destijds begonnen met het slikken van Inhibin. Ik was toen 16 jaar. In de loop der jaren heb ik allerlei soorten spierverslappers etc. mogen proberen, niets hielp. Iedere nacht 1 tot 2 keer uit bed omdat ik “last had van mijn benen”. Een aantal jaren geleden ben ik naar de slaapkliniek in Zwolle gegaan en daar hebben ze ontdekt dat ik een chronisch slaaptekort had van ongeveer 30 jaar. Tevens bleek na onderzoek dat ik een “langslaper” ben. Ik heb minstens 8 a 9 uur per nacht slaap nodig. Heb toen ook verschillende “nieuwe medicijnen” mogen uitproberen, weinig succes. Ik slik sinds nu alweer een paar jaar Rivotril (voor het slapengaan), wat in eerste instantie goed werkte. Nu zit ik op 4 tot 5 tabletten per dag en word weer minstens 1 keer per nacht wakker. Het ergste van alles vind ik, dat ik, als ik ‘s morgens wakker word, ik al met tegenzin uit bed stap. Mijn 1e gedachte is ‘ik heb geen zin, ik wil niet naar mijn werk!’. Dit gaat zelfs zo ver, dat ik regelmatig vrij neem die dag om langer te kunnen blijven liggen. Dan slaap ik minstens 11 uur per dag. Het advies van de slaapkliniek was dat ik mijn wekker moest zetten na 8 of 9 uur en gewoon opstaan. Ik werk fulltime, lig tegen 22.30 in bed en probeer zo laat mogelijk op mijn werk te zijn, wat inhoudt dat ik ook pas tegen 18.00/18.30 thuis ben. MAAR IK BLIJF MOE! Ook heb ik gesport, 2 tot 3 keer per week, heb mijn voedingspatroon aangepast, niets heeft geholpen. Wat moet ik doen om deze gedachte niet meer te hebben, en mij niet meer zo ellendig moe te voelen? Onderzoeken m.b.t. schildklier etc. heb ik allemaal gehad, maar geen afwijkingen. Wie kan mij een ander antwoord geven dan ‘GA SPORTEN’ etc. Of mij advies geven om een bepaald onderzoek te laten doen o.i.d.?

  Beantwoorden
 15. Theodora ·

  Ik zie hier zoveel gelijkende klachten. We weten dat het het leven niet leuk maakt! Voor mij is het zo moeilijk dat het zinloze gevoel door mijn hoofd speelt. Uren -soms wel meer dan 10 uren- slapen, en dan nog naast mijn bed zitten alsof ik een nachtje heb doorgezakt! Allerlei tips van niet meer dan zoveel uur slapen, niet ‘s middags slapen enz. enz. heb ik aangenomen en geprobeerd. Ik heb vaak net de energie om het oppervlakkige huishoudelijke werk te doen. Boodschappen, koken en na het eten vaak weer in slaap vallen alsof ik een zware arbeidsdag achter de rug heb. Voor ex-collega’s was het geen pretje om een gapende collega tegenover zich te hebben, met wederzijds begrip. In de slaapkliniek is gezien dat ik niet goed in de 4e/5e fase van de slaap blijf. Ik dacht ‘fijn, dat lossen we even op met reguliere medicijnen’. Ik heb echter al 2 soorten gehad, maar ze slaan niet aan. Ik heb de indruk dat men niet echt haast heeft om mij te helpen! Ik zoek hulp bij reguliere en alternatieve hulpverlenging… Ik zie meer in alternatief, maar dan moet ik alles zelf betalen. Mijn leven draait nu om slaap, hulp en geld. Ik zou hier zelf wat meer willen zien of men wat met de uitwisselingen doet. Dat er daadwerkelijk vruchten worden geplukt. Ik loop zelf nu bij een integraal musculaire therapeute. Ik zie er wel het nodige in, maar tot nog toe is er geen verbetering te bemerken! Wie weet levert alles nog eens wat op. Groetjes, en allen een toekomstige, heerlijke frisse manier van wakker worden gewenst!

  Beantwoorden
 16. Marron ·

  Ik heb op vanaf mijn 15e tot 17e een periode gehad waarin ik niets kon, alles maakte mij moe. Ik was depri, lusteloos, had hoofdpijn en 1x sporten zorgde voor 3 dagen moe zijn en heel veel slapen. Inmiddels ben ik 22, niet meer depri etc. De laatste 3 maanden ben ik weer futloos en moe; m’n darmen zitten ook vol met lucht en de laatste maand heb ik nergens trek in. Mijn hoofd is een zeef met nu en dan hoofdpijn. Pfeiffer heb ik niet, B12 is goed, ijzer, schildklier etc. ook prima. Nu nog een bloedtest voor het broertje van Pfeiffer (CMV), waar denk ik ook niets uit zal komen. Ik word m’n hele leven al gezond verklaard volgens bloedtesten etc… Iemand nog een idee? Ben radeloos op het moment… Misschien langs het Slotervaart? Wie heeft een idee? Ik kan makkelijk meer dan een halve dag slapen… Help!?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Marron, Er zijn heel veel afwijkingen die chronische vermoeidheid kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld eens aan chronische hyperventilatie, vertraagde schildklierwerking, een (lichte) vorm van epilepsie of slaapapneu-syndroom. Dit soort gezondheidsproblemen wordt in heel veel gevallen niet opgemerkt, maar je kunt er in het dagelijks leven onwijs veel last aan ondervinden. Hopelijk kom je er snel achter wat er aan je gezondheid mankeert, zodat je weer energiek en levenslustig door het leven kan. Sterkte & groeten, Paul

 17. Kirsten ·

  Ik vraag me af of het bij mij hormonen zijn. Ik heb last van extreme moeheid en onderneem veel slaap: 8 uur per nacht, maar desalniettemin nog altijd moe. Tijdens m’n zwangerschap voelde ik me super. Mijn huid en haar waren prachtig en ik voelde me goed, maar nu is het 1 groot drama. Ik ben wel ongezonder gaan eten, maar toen ik gezond at had ik het ook. Alles wordt afgedaan aan de psyche, maar na gemerkt te hebben dat ik me zo goed kan voelen vraag ik me af of het hormonen zijn. Wat ik ervan begrijp word je niet snel doorverwezen naar een hormoonarts… Helaas…

  Beantwoorden
 18. Mariska ·

  Ook ik ben al maanden erg moe, en bij mij is nu een vitamine B12 tekort geconstateerd. Kijken jullie eens op de site van de Stichting B12 tekort. Helaas heb ik nog geen baat bij de injecties en heb er klachten bij gekregen: druk op mijn hoofd, pijn in mijn hoofd en het gevoel alsof ik omval. Ik zit nu in de molen van onderzoeken bij een internist, maar tot nu toe is er naast de B12 nog niets gevonden. Nu merk ik wel dat ik erg gespannen ben als ik wakker wordt, ook klem ik mijn kaken op elkaar ‘s nachts waardoor ik kaakpijn heb. Ik vraag me nu dus ook af of ik mijn slaapritme moet laten nakijken. Moet dit via je huisarts of…? Alvast bedankt voor de reacties!

  Beantwoorden
 19. Kim ·

  Hallo, Ik heb ongeveer alles wat hier staat. Ik ben al 5 jaar lang moe en heb zo af en toe dagen dat ik een half dagje wat meer energie heb. Ik denk dat ik al 20 keer naar de dokter ben geweest voor dit probleem, maar de dokter neemt mij niet serieus. Hij heeft wel bloedtesten laten doen waar elke keer “niks” uitkomt. Daarna ben ik 4 jaar geleden geopereerd aan mijn amandelen waarvan de KNO-arts zei dat ik dode Pfeifer-cellen in mijn bloed had zitten. Daarmee wil ik even zeggen dat dokters je alleen maar uit het medisch dossier willen werken! Ik heb nu ook onwijze hoofdpijn erbij gekregen en die vermoeidheid is nog niet afgenomen. Naar de dokter wil ik ook niet meer want wat heb ik er nou aan als het toch weer “niks” is. Ik heb net nog even gegoogeld en de ziekte van Lyme zou ook nog een optie kunnen wezen. Ik heb nu ook een jaar een grote bobbel onder in mijn kin zitten. Ik ben hiervoor naar de dokter geweest en die heeft me doorverwezen voor een echo. Na de eerste wilden ze me graag terugzien als ie zou toenemen qua omvang. Ik had weer gebeld en ik mocht komen… En ja hoor, na eenmaal een uur in het ziekenhuis te hebben gelegen was het een zogenaamde “hoofdontsteking”. Ik geloof er niks meer van en ik ben er klaar mee!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Kim, Wat erg om te horen dat je gezondheid en energieniveau zo slecht zijn! Mijn ervaring is ook dat je eerst zelf moet uitzoeken wat er met je aan de hand zou kunnen zijn en vervolgens aan je arts moet voorkauwen welk probleem je denkt te hebben. En zelfs als je zelf weet wat er aan de hand is, wordt je nog vaak niet serieus genomen. Zo hebben er talloze mensen in mijn omgeving voor Jan met de korte achternaam jarenlang met gezondheidsproblemen rondgelopen waarvan zij zelf al sterk het vermoeden hadden wat er mis was. Je moet gewoon heel erg sterk voor jezelf opkomen om nog doorverwezen te worden naar een specialist en vervolgens de nodige onderzoeken te ondergaan. Het is steeds vaker een kwestie van op je strepen gaan staan en je niet weg laten sturen. Doe je dat niet, dan word je gewoon “wegbezuinigd”. In ieder geval heel veel succes en sterkte ermee!

 20. silke ·

  Zijn hier ook mensen met Pfeiffer klachten na een paar jaar? Ik heb namelijk 2, bijna 3 jaar geleden de ziekte van Pfeiffer gekregen. Na 3 maanden zijn mijn amandelen verwijderd. Dan zou je zeggen dat zo’n infectie snel over zou gaan toch? Ik ben heel er moe geweest in deze tijd, draaide halve dagen school & stage. Nu dus bijna 2/3 jaar verder draai ik volledige dagen en sinds vorige week dinsdag ben ik weer zo moe dat ik nu alweer een week thuis zit. ik heb zelf 2 rijpaarden die ik (totdat ik Pfeiffer kreeg ) volledig trainde. ik probeer het steeds weer op te pakken, maar het lukt me gewoon niet meer. Ik ben moe en futloos. Ik heb al allerlei onderzoeken gehad, maar er kwam niks uit de tests. Heb ook vitaminepillen geslikt, maar geen resultaat. Wie heeft tips?

  Beantwoorden
 21. Melissa ·

  Ik ben net 15 jaar en ben steeds heel erg moe. Ik sport 2 keer in de week en eet normaal (maar ik heb vaak geen zin in eten). Ik ga bijtijds naar bed en ook slaap ik meestal wel goed. Dan vraag ik me dus af waar die vermoeidheid dan steeds vandaan komt??? Ik ben eigenlijk altijd moe, ook op school. Dan legt de leraar iets uit en dan heb ik de helft niet meegekregen. Kan iemand me helpen?!

  Beantwoorden
  • Theodora ·

   Hallo Melissa, Vraag eens om een verwijzing naar een slaapkliniek. Daar hebben ze bij mij gemeten dat ik niet goed in de 4e en 5e fase van de slaap blijf, daaruit word ik onbewust wakker, merk ik zelf niets van! Ik dacht dat ik sliep als een roos, maar ik blijk onvoldoende uit te rusten. Je kan even op internet kijken… Je hebt een slaapkliniek in A’dam Slotervaartziekenhuis. En in Zwolle/Ede. Daar kom jij vast achter. Veel succes en ik hoop dat je er wat aan hebt. Groetjes!

 22. Theodora ·

  Ik kamp ook al sinds mijn jeugdjaren met het verlangen naar slapen. Inspanningen overdag kosten me moeite! In de loop van de jaren kreeg ik lichamelijke klachten: rugpijn, zwakke weerstand, onverklaarbaar diabeet: start hoog en geleidelijk de dag neemt het glucosegehalte af. Men denkt doordat ik veel lichamelijke inspanning heb. Dit klopt wel, maar ik moet mij vaak door bezigheden trekken. Traag werkende schildklier. Nu na verschillende tests in slaappolies gemeten dat er veel onrust in mijn hersenen is, vergelijkbaar met 9 tot 30 keer onbewust wakker worden. Dat zou ongeveer neerkomen op 1 minuut rust per uur. Al verschillende medicatie gehad, slaat niet aan! Ik maak me zorgen! Het liefst zou ik bij een alternatieve genezer aankloppen met iets van resonantie! Het heeft mij de afgelopen jaren zoveel geld gekost bij mensen die niet oprecht zijn! Mochten mensen tips hebben, heel graag! Ik woon in Rotterdam.

  Beantwoorden
 23. Marjan ·

  Ik werd juist heel erg extra moe van de Prevalin!!! Ik heb de huisarts om advies gevraagd en hij zei dat je o.a. van Prevalin erg moe kan worden.

  Beantwoorden
 24. Paul (Redactie) ·

  Als je heel vaak (onverklaarbaar) moe bent, en er al van alles medisch uitgesloten is, dan moet je ook eens denken aan epilepsie. Veel mensen denken bij epilepsie namelijk direct aan algehele (tonisch-clonische) epileptische aanvallen die gepaard gaan met schokken en verkrampingen. Er zijn echter veel méér epilepsie-patiënten bij wie beduidend mildere aanvallen optreden… Dit soort “partiële” aanvalletjes worden in veruit de meeste gevallen niet eens opgemerkt door patiënt of doctoren. Ze kunnen je echter wel extreem moe en lusteloos maken. Bij een neurologisch centrum kun je tests uit laten voeren om te bepalen of je al dan niet aan epilepsie lijdt. Zoals ik al aangaf worden milde vormen van epilepsie in heel veel gevallen over het hoofd gezien. Ga daarom naar een deskundig arts, bij voorkeur een epileptoloog (en dus niet een “standaard” neuroloog). Uit ervaring kan ik Katrien Smets aan het UZ te Antwerpen van harte aanbevelen.

  Beantwoorden
 25. Ruben ·

  Hallo, Ik heb al een jaar of 20 iedere dag hoofdpijn. Laatste 10 jaar zo ongeveer veel last van nek, schouders, rug en vermoeidheid. Dus we kunnen wel spreken van chronische hoofdpijn en vermoeidheid. Ik ben er een beetje klaar mee, al veel geprobeerd. Maar ik word steeds vermoeider, als ik wakker word ben ik nog moeier dan toen ik naar bed ging. Dus ik zoek naar tips.

  Beantwoorden
 26. Leon Koper ·

  Al eens aan licht therapie gedacht? Mochten bovenstaande suggesties niet werken, het is de enige die er niet tussen staat… Heb ook veel last van vermoeidheid in de winter, en ga nu beginnen met Vitamines en lichttherapie…

  Beantwoorden
 27. Lian Hendriks ·

  Ik was altijd heel erg moe, waardoor ik ieder excuus aangreep om uit te slapen en niet te sporten. Sinds ik doorzet en op steevaste tijden slaap en 3 dagen per week sport, ben ik nog zelden moe. Het was een aantal weken bikkelen, maar als je eenmaal in het ritme zit, krijg je energie van kort slapen en veel sporten. Van lang slapen en weinig bewegen word je juist moe! Gr. Lian

  Beantwoorden
 28. jeske ·

  Nou, mijn moeder heeft hier ook last van en bij haar was het inderdaad traag werkende schildklier en vitamine D-tekort. Dit alles is uit een bloed onderzoek gekomen. Volgens mij scheelt het nogal per arts want het enige wat ze bij mij vonden is een te hoog ijzergehalte, geen idee wat ik ermee moet en volgens de arts niets, dus blijf maar lekker lopen met de klachten en een verhoogd ijzergehalte. Denk dat ik maar andere huisarts ga zoeken.

  Beantwoorden
 29. Rob Pex ·

  Vervelend voor je dat je zoveel last heb van allerlei vermoeidheidsklachten. En je weet niet eens wat de oorzaak is! Dat is frustrerend. Ook ik weet niet goed hoe het komt dat ik altijd zo moe ben. Ik heb het vermoeden dat ik wellicht niet zo gezond leef. Misschien moet ik iets aan mijn eetpatroon doen of meer bewegen. Hoop dat het helpt… Ik denk eerder dat de oorzaak op psychisch vlak ligt. Meer in de richting van regelmatig terugkerende depressies. Dit is echter bij mij nooit vastgesteld, omdat ik er dan zo’n drie weken onafgebroken last van gehad zou moeten hebben. En het is nooit meer dan twee weken. Wens je het beste toe.

  Beantwoorden
 30. Sharon storm ·

  Hallo, Ik herken erg veel van de opgenoemde klachten. Ik had een te traag werkende schildklier, heb vandaag de uitslag gehad van me bloedtest en dat is allemaal in orde. Maar ik ben nog steeds erg moe en slaap alleen maar. Hierdoor mis ik zoveel school en kan ik ook niet werken en sporten. Eerst dacht de dokter dat het door mijn keel kwam, ik had erg vaak keelontstekingen ben toen geopereerd aan mijn amandelen maar het heeft niet geholpen. Toen was ik volgens de dokter depressief maar dat ben ik zeker niet. Daarna had ik last van me rug en had ik ineens een lichte hernia waar niks van waar was. Ik heb steeds hoge koorts, ben vaak moe en heb erg last van mijn rug en spieren. Verder eet ik gewoon normaal, slik ik voor alles medicijnen en slik ik veel vitamines. Herkent iemand dit?

  Beantwoorden
  • Jessica ·

   @ Sharon: Mijn vriendin had ook zulke verschijnselen en bleek sarcoïdose te hebben. Had al maanden koorts en sliep alleen maar. Dat is zomaar een ziekte, het kan van alles wezen. Maar, koorts duidt op een ontsteking ergens in je lichaam toch? Absoluut naar de dokter hoor!

  • Astrid ·

   Dit klinkt echt typisch als de ziekte van Pfeiffer…

  • yvonne ·

   dit klinkt meer als ME… Daar al eens met de huisarts over gehad?

  • Paul ·

   Beste Yvonne, Niet bekritiserend bedoeld, maar met de diagnose ME c.q. CVS kun je helemaal niks. Dit is een sticker die je krijgt opgeplakt als je chronische vermoeidheid lijdt, aan een X-aantal criteria (lees: symptomen) voldoet en de echte, achterliggende oorzaak niet gevonden wordt. Mijn vrouw heeft volgens haar doktoren 12 jaar ME gehad. Wijzelf hebben altijd volgehouden dat het epilepsie was, maar daar wilden de medici niks van horen. Na jarenlang te hebben aangedrongen, gesteggeld en een (onnodig) uitputtend leven te hebben geleefd, zijn we op eigen initiatief naar België gegaan, waar ze binnen 1 dag epilepsie constateerden en goede medicatie voorschreven. ME is dus vooral een uitvlucht voor als men de ware oorzaak niet kan (of wil) aantonen. Voor een heleboel andere “syndromen” geldt overigens exact hetzelfde. Groeten, Paul

 31. jeske ·

  Ik ken het inderdaad ook, loop al zeker 8 jaar met vermoeidheid maar artsen vinden niets in mijn bloed. Tot op heden, mijn ijzer gehaLTE was te hoog…. ik dacht wat betekend dat? Maar dat konden artsen mij niet vertellen zelfs na een tweede uitslag weer niet.. dus ik bedoel maar eigenlijk weten ze nog niet zoveel van vermoeidheid af. Ik ga gewoon heel vaak slapen overdag want anders hou ik het niet vol. En ga dan om half 9 avond weer op bed. Dit is toch belachelijk !? Wie Ow wie kan mij helpen met een oplossing te vinden

  Beantwoorden
  • jolanda ·

   Jullie moeten je eens laten testen op vitamine B12-tekort, ik ken nu een paar mensen die heel lang met klachten zoals hoofdpijn, moe, futloos enz. rondliepen, tot ze erachter kwamen dat ze vitamine B12-tekort hadden. Ze hebben toen diverse spuiten gekregen en zijn van de klachten af. Misschien hebben jullie er iets aan. Succes!

  • Freek ·

   Jeske, is er gekeken of je de ijzerstapelingsziekte (hemachromatose) hebt?

 32. Mirjam Verhulst ·

  Ik was vaak moe en lusteloos terwijl ik nooit vroeg op hoefde te staan. Nu ben ik sinds een half jaar genoodzaakt om elke ochtend om 7 uur op te staan en ik ben van al mijn vermoeidheidsklachten af. Ik slaap nu elke avond (meestal ook in het weekend) 7 uurtjes (van 12 tot 7) en ik voel me echt veel fitter dan toen ik 8, 9 of 10 uur sliep. Omdat ik me zo moe voelde sportte ik ook bijna niet. Sinds ik 3 avonden per week sport voel ik me nog veel energieker. Ik heb heel sterk het vermoeden dat ik gewoon moe en lusteloos was omdat ik te lang en te onregelmatig sliep en te weinig bewoog. Kan het zijn dat je moe wordt van te veel slapen? Of zie ik gewoon iets over het hoofd? Misschien helpt het ook voor andere mensen om minder lang (maar wel heel regelmatig) te slapen. Groetjes van Mirjam

  Beantwoorden
 33. Rene ·

  Beste Rob, Ook ikzelf herken al jouw klachten. Hoofdpijn om de zoveel dagen en dan gewoon gedurende de gehele dag. Halverwege de dag slik ik dan maar uit wanhoop twee Neurofennetjes 400 en een half uur later kan ik eindelijk mezelf weer nuttiger maken. Ook de vermoeidheid is soms extreem te noemen waarbij ik dan zomaar door m’n hoeven kan zakken of kan omvallen. Een paar weken geleden ben ik begonnen met veel meer water te drinken, eventueel met een smaakje. Ik ben geen drinker (glas melk en een paar koppen koffie/thee per dag en dat was het wel) maar ik probeer minimaal 1 liter water per dag extra te nemen. Na een paar dagen begon ik me al beter te voelen en de vermoeidheid heb ik niet meer gehad sindsdien. Misschien helpt het ook jou (en het kost nagenoeg niets). Gr. Rene

  Beantwoorden
 34. Brit ·

  Hallo Nina, De dingen die je hebt vermeld heb ik al gedaan. En dat is als eerste waar je naar gaat kijken als je met die klacht zit. Ik kom ook juist hier omdat ik niet meer weet wat ik moet doen omdat ik juist alles heb gedaan, dus nee het ligt niet aan de voeding. Ik eet gezond en slik ook verschillende vitamines en mineralen, visolie, spirulina heb ik ook geprobeerd en dat helpt niet en ook anderen dingen geprobeerd voor vermoeidheid. Toch bedankt voor de tip. Maar ik weet wel dat als je niet lekker in je vel zit dat het toch heel veel energie aan je vreet en dan kan je niet veel doen.

  Beantwoorden
 35. Rob Pex ·

  L.S. Ik herken heel veel van bovenstaande. Ook ik ben zeer regelmatig moe zonder duidelijke oorzaak. Het is zelfs zo erg dat ik – wanneer ik moe ben – niet of maar heel moeilijk kan functioneren. Afleiding is echter heel belangrijk. Als ik ergens geïnteresseerd raak is het vrij gauw voorbij. Maar wanneer ik genoemd verschijnsel heb, ben ik vrijwel nergens in geïnteresseerd. Ik slaap geloof ik goed. Ik ben inderdaad geneigd te gaan liggen of naar bed te gaan wanneer ik erg moe ben. Het is voor mij een voor de hand liggende oplossing, want ik ben nergens in geïnteresseerd. Iets lezen valt sowieso af, omdat ik me niet meer kan concentreren. Het kan over het algemeen wel zo’n acht uren duren voordat die vermoeidheidsklachten over zijn. De volgende dag gaat het vaak weer beter. Ik heb het in ieder geval al sinds 1987, maar nog nooit heeft men een diagnose kunnen stellen. Het heeft niet te maken met een depressie, want de termijnen waarbinnen ik vaak moe en lusteloos ben duren ‘te kort’, in ieder geval minder dan de vereiste twee weken. Ik hoop dat iemand me wat tips zou kunnen geven, naast hetgeen op deze site staat.

  Beantwoorden
  • Brit ·

   Hallo, Heb je al wat tips gekregen van iemand? Ik zit ook met hetzelfde probleem! Ik heb bloedonderzoeken gehad maar niks kwam uit.

  • Nina ·

   Hi Brit en Rob, Je zou echt eens moeten gaan praten met een voedingsdeskundige. Waar jullie ‘probleem’ naar mijn idee echt ligt is bij wat je binnen krijgt. Suikers (ze zitten in heel veel dingen verstopt), tarwe, slechte vetten e.d. maken je gewoon ontzettend moe! Probeer eens een maand verschillende goede vitaminen te slikken (een multivitamine, spirulina en een visolie met omega3) en zo natuurlijk mogelijk te eten. Dus alleen vers, biologisch en geen eten waarvan je zelf de oorsprong niet zou kennen. Ik weet zeker dat jullie je fitter gaan voelen! Groetjes, Nina

Plaats een reactie