Home » Afvallen & Dieet » Vetverlies – Je valt af, maar waar gaat het vet heen?

Vetverlies – Je valt af, maar waar gaat het vet heen?

Het is gemakkelijk om te zien waar vet zich ophoopt: een blubberend buikje, flinke billen, meerdere onderkinnen en bovendien flubber-armen! Vervolgens ga je gezonder eten en meer bewegen… En je raakt zodoende vet kwijt. Maar heb jij er weleens over nagedacht wat er precies met het vet – dat eerst nog als een zwembandje rond je buik zat – gebeurt?

Er zijn nog altijd afslankgoeroes die roepen dat je met hun dieet of trainingsprogramma plaatselijk buikvet kan verbranden, alsof het er aan de buitenkant af druipt. Wetenschappelijk bewijs spreekt deze veelbelovende beweringen (helaas!) keihard tegen. Zo laten MRI-, CT- en DEXA-scans geen enkel resultaat zien als het aankomt op plaatselijk afvallen. Daarom hierbij 4 kloppende beweringen m.b.t. vetverlies…

1. Je kunt niet van vorm veranderen

Je kunt niet kiezen waar je vet zich opstapelt en je kunt ook niet kiezen waar je lichaam vet verbrandt. Je kunt enkel kiezen welke spieren je gebruikt. Deze spieren zullen groeien, maar het vet blijft eromheen zitten totdat je lichaam het aanspreekt.

2. Eens een peer, altijd een peer

Een peervormige vrouw die gewicht verliest, blijft peervormig. Ze wordt enkel een verfijndere peer. Je valt namelijk altijd proportioneel af, of je nu je buik, nek, enkels of grote teen traint. Als je vervolgens weer aankomt, verdeelt het vet zich ook weer op dezelfde manier en in dezelfde verhoudingen als voorheen.

3. Je verliest vet evenredig & proportioneel

Over het algemeen verliezen we vet evenredig & proportioneel verdeeld over het lichaam… Overal evenveel, maar wel naar verhouding! Waar je het meeste vet verliest, is dus afhankelijk van waar het meeste vet zich heeft opgestapeld.

4. Waar blijft dat vet?

Het vet dat we eten wordt in de vetcellen opgeslagen in de vorm van triglyceriden. Het vet wordt vervolgens losgelaten wanneer het op een andere plek binnen het lichaam nodig is. De triglyceriden worden dan omgezet in glycerol en vetzuren. Deze stoffen worden via het bloed opgenomen door de lever, de nieren en de spieren en voornamelijk als brandstof verbruikt. Afvalstoffen die overblijven verlaten het lichaam tot slot via de urine. (bron)

Hoe verhouden de vetstapelingen zich op jouw lichaam? En waar blijft vet bij jou het langste zitten? Laat hieronder je reactie achter!

Reacties & Vragen

 1. BBC ·

  Misschien niet onbegrijpelijk want veel dames zeggen dat ze het eerste afvallen aan hun borsten, dus daar eerst terug bijkomen is niet onlogisch.

  Uw opmerking vindt ik geweldig grappig 1/4 eten om in leven te blijven en 3/4 om de dokter in leven te houden. Wel………………..ik ga die 3/4 laten vallen! Jammer voor de dokter :)

 2. Sniesje ·

  Ik ben het niet eens met de stelling, dat je niet van vorm kunt veranderen. Ik had vroeger een vroeger een vriendin, zij had echt enorme heupen. Maar dan ook echt ENORME, terwijl zij verder een slank figuur had. Ze is heel veel afgevallen waarschijnlijk teveel maar haar enorme ronde heupen waren gewoon normaal geworden.

  Ik las laatst ergens dat: 1/4 wat men eet op een dag, heeft men nodig om in leven te blijven, 3/4 van wat men eet, heeft men nodig op de dokter in leven te houden.

  Verder aan alle dames: vetvrij, dit dieet werkt bij mij altijd! Is goed vol te houden, handig en geeft nauwelijks een jojo effect. (Met nauwelijks bedoel ik, dat ik het dieet 1x in de 4 jaar opnieuw doe om weer even pas op de plaats te nemen.

  @Marlies,heb jij je toevallig ook verdiept in hormonale disbalans en invloed van PH waarde? Ikzelf heb dus een normale vrij rechte bouw, geen taille, geen heupen maar grote borsten. Als ik aankom, kom ik als eerste bij mijn borsten aan. Klinkt misschien niet verkeerd maar als je grote borsten van jezelf hebt dan is dat best hinderlijk.

  • Paul ·

   Je zegt het eigenlijk zelf al: ze is over het algemeen te veel afgevallen, en dus mager geworden, maar de enorme heupen zijn “normaal” geworden. Evenredig en in proporties afgevallen dus. Niet van vorm veranderd, maar een verfijndere variant van dezelfde vorm aangenomen.

   ·
 3. loessie ·

  Dank je Tiny,

  het gaat helemaal goedkomen…..

 4. Angelica ·

  Hallo Marlies, jij geeft aan dat je mensen kan helpen om van gewicht af te komen. Zou je mij misschien kunnen helpen? Ik ben al een jaar bezig om af te vallen. Ik ben uiteindelijk in vrij korte tijd 13 kilo afgevallen. De laatste 7 kilo wil niet lukken. Dit is zo frustrerend voor me dat ik hoop dat jij me kunt helpen? Hoe begeleid je normaal mensen hierin? Groetjes Angelica

  • Marlies ·

   Beste Angelica,
   Als je me even een mail stuurt, stuur ik jou een gratis minicursus ‘Wat is belangrijk bij afvallen?’ In het kort houdt mijn methode in dat we samen kijken wat er mis gaat in je eetpatroon en in je eetgedrag en leer ik je hoe je dat aan kunt passen. Ik begeleid mensen bij het afvallen in mijn praktijk in Delft en via een digitaal abonnement. Ik verkoop geen pillen of wondermiddeltjes (want die zijn er niet) maar leer je een gezonde basis leggen in je voeding. Daar heb je de rest van je leven wat aan!

   Mijn mailadres is marlies@lijfenlijn.info

   Groetjes van Marlies

   ·
 5. loessie ·

  Mariposa, ik word heel erg verdrietig van jouw commentaar! Ik ben een hartpatiënt en wil het aller- allerbeste voor mijn kindje. Dat staat voorop! Dat “maagvet” als ik het zo mag noemen, zit me in de weg! Mijn eerste kindje had al een aangeboren hartafwijking en ik wil dit absoluut niet voor een volgende! Vandaar mijn vraag van hierboven. Ik weet wat een zwangerschap inhoudt en uiteraard wordt je zwaarder. Maar ik vind niet dat je zo hoeft te oordelen, zonder dat je iemand kent. Ik vraag gewoon wat raad.

  • tiny beckers ·

   Ik weet zeker dat loessie heel veel liefde voelt voor haar ongeboren kindje,haar vraag betreft niets anders als hoe krijg ik mijn een beetje minder zichtbaar!..niemand hoeft dan meteen met een vooroordeel klaar te staan vind ik!.
   blijf gezond eten loessie en beweeg veel,je kindje krijgt meestal wel genoeg ook al eet jij weiniger,maar jij krijgt wel tekorten.
   inderdaad kun je beter kleine porties eten,en geen witmeel of suikerrijke producten..verder goed bewegen en veel water drinken en hou van wie je bent loessie..met of zonder maag !..
   veel succes met je zwangerschap

   ·
  • yet ·

   handig om kinderen te baren als je weet dat die ook een hartafwijking krijgen..

   ·
 6. Mariposa ·

  Ik word verdrietig van zwangere vrouwen die zich meer bekommeren om hun lijf dan om hun kind. Focus je toch op een voorspoedige zwangerschap en bevalling en een gezond kind! Zwanger zijn houdt nu eenmaal in dat je zwaarder wordt.

 7. Migiel ·

  En wat dan te denken van de reklame links naast het artikel? Daar wordt beweerd dat buikvet wordt veroorzaakt door een hormonale disbalans. Je leest tegenwoordig steeds vaker dat je door bepaalde dingen wel of niet te eten en op een speciale manier aan sport te doen, invloed zou kunnen uitoefenen op je hormonen en daarmee de plek waar je vet opslaat. Is dat dan ook onzin (en zo ja, wat doet die annonce dan op deze site ;-) ?

 8. loessie ·

  Bedankt BBC, ik zorg er absoluut voor dat de baby niets tekort komt. Daarvoor is het te belangrijk voor me. Ik vroeg me alleen af of ik ook maar iets kon doen om mijn maag iets te verkleinen…Ik zou me gewoon dan wat prettiger voelen. Maar ik ga mijn best doen!

  Nogmaals bedankt!

  Groetjes, Loes

 9. BBC ·

  Beste Loessie
  Proficiat met uw zwangerschap.
  Zou je nu in de eerste plaats niet zorgen dat de baby gezond kan opgroeien in je buik en je dan later bekommeren, na de bevalling, om uw figuur. (dat zal meer nodig zijn)

  Uw maag zet uit door veel te eten, en krimpt door weinig te eten. Neem kleine porties en eet eventueel een keertje meer. Stil uw honger door vooraf 2 glazen water te drinken.
  Uw maag zal zeker platter worden.
  Maar zorg dat uw baby niks te kort komt!
  Groetjes
  BBC

 10. loessie ·

  Ik ben op dit moment zwanger. Ik weet dat je dan niet kunt afvallen, maar weet iemand hoe ik misschien mijn maag wat minder zichtbaar kan krijgen? Die zie je onderhand meer dan mijn buikie…….

 11. Fatima ·

  Ik kamp al heel mijn leven met mijn gewicht ik ben 22 weeg 60 kilo en ben 1.55m kort, ik wil zoo graag 55 kilo wegen maar het lukt mij maar niet! Ik sport 2 a 3 keren per week ik zwem alsnog val ik alleen 2 kilo af ik kom maar niet onder de 58 kilo wat ik ook doe. En het ergste van alles is dat ik een peer vorm heb, en als ik afval dan is het rond om mijn buik, de verschil tussen mijn taille en mijn heupen worden weer te groot. Ik word er gewoon niet goed van! Ik wou dus dan ik rondom mijn heupen kon afvallen dan was alles goed geweest. En jah ik doe gewoon altijd aan krachttraining en cardio meer om op te warmen.

  Dieet heb ik ook al geprobeerd lager kom ik zo ook niet, is dat niet vreemd??
  Heeft er iemand nog meer tips voor mij??
  En ik eet gezond!

  • Marlies ·

   @Fatima Je bent vooral gericht op bewegen. Dat is heel belangrijk, maar bedenk dat voor alles wat je teveel eet ook weer veel moet bewegen om het te verbranden. Het is dus verstandig om te beginnen bij je eetpatroon. Heb je wel eens je voeding door laten lichten? Heel veel mensen denken dat ze gezond eten, maar mijn ervaring is (met mijn klanten) dat je vaak een vertekend beeld hebt van gezond. Dat komt met name door de commercie en door alle praatjes die je hoort van anderen die er geen verstand van hebben. Mijn advies is: laat je goed voorlichten!

   ·
 12. fatima ·

  Ik kamp al heel mijn leven met mijn gewicht ik ben 22 en weeg 60 kilo en ben 1.55m kort, ik wil zoo graag 55 kilo wegen maar het lukt mij maar niet! Ik sport 2 a 3 keren per week ik zwem alsnog val ik alleen 2 kilo af ik kom maar niet onder de 58 kilo wat ik ook doe. En het ergste van alles is dat ik een peer vorm heb, en als ik afval dan is het rond om mijn buik, de verschil tussen mijn taille en mijn heupen worden weer te groot. Ik word er gewoon niet goed van! Ik wou dus dan ik rondom mijn heupen kon afvallen dan was alles goed geweest. En jah ik doe gewoon altijd aan krachttraining en cardio meer om op te warmen.

  Dieet heb ik ook al geprobeerd lager kom ik zo ook niet, is dat niet vreemd??
  Heeft er iemand nog meer tips voor mij??
  En ik eet gezond!

  • Wetenschaper ·

   Probeer cavitatie behandeling die met sonor werkt, je buik wordt zo plat door de al je vetcellen aan je huidwand te vernietigen.
   Drink elke dag chlorella bestaat uit zoete alg en blijf lekker 3 x sporten
   In vakantieveiling kan je cavitatie behandeling al winnen voor 35euro twv 250euro

   ·
 13. Maaike Stevens SlimGym Nederland ·

  Helemaal waar wat er staat.
  Ter aanvulling:
  Met “crash Dieëten” valt men op de weegschaal vaak af en men is in de veronderstelling dat dit “vet” is. hetlaas is dit ook niet waar.
  Ter verduidelijking.. Je valt af in gewicht. Dit gewicht bestaat uit vocht, spiermassa en vet.
  Indien je weer aankomt, kom je weer vet aan. De verhoudingen van de verschillende massa’s in je lichaam veranderen dus ook.

  sportieve groeten Maaike Stevens (SlimGym #mmvl)

 14. Yvonne ·

  Ik was 27 kg af gevallen, nu een jaa rlater zit er weer 9 kg bij ,,van de laatse 6 maanden.Het vet zit op de voor kant, buik en maag, zo jammer, ik ga weer lijnen om die 9 kg er af te krijgen…dat heb ik zo mijn leven lang al, ik word over een paar weken 60 jaar……

  • Marlies ·

   Zorg goed voor je lijf, dan komt je lijn vanzelf! Zo help ik mensen BLIJVEND van overgewicht af… Lijf & Lijn

   ·

Plaats een reactie