Home » Klachten » Infecties & Ontstekingen » Wazig zien: 5 mogelijke oorzaken als je (plotseling) onscherp of troebel ziet

Wazig zien: 5 mogelijke oorzaken als je (plotseling) onscherp of troebel ziet

Wazig-zienWazig zien is een veel voorkomend probleem. Sommige mensen hebben continu last van een wazig zicht; bij andere treedt wazig zien plotseling en/of tijdelijk op. Het kan zelfs zo zijn dat bestaande wazigheid plotsklaps verergert… Hieronder vind je 5 oorzaken van (plotseling) wazig zien…

1. Verziendheid of bijziendheid = wazig zicht

Wazig zien wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door verslechtering van de ooglens. De meest voorkomende afwijkingen die wazigheid veroorzaken zijn verziendheid en bijziendheid.

 • In de verte scherp en van dichtbij wazig (lens-sterkte ‘min’).
 • Van dichtbij scherp en in de verte wazig (lens-sterkte ‘plus’).

Verziendheid en bijziendheid kunnen tot op zekere hoogte worden gecompenseerd met behulp van een bril of contactlenzen.

2. Bindvliesontsteking kan blikveld vertroebelen

Wazig zien kan worden veroorzaakt door een bindvliesontsteking (conjunctivitis). Dit is een besmettelijke ontsteking van het vlies dat de buitenkant van het oogwit en de binnenkant van de oogleden bedekt. Een bindvliesontsteking ontstaat meestal door een bacteriële of virale infectie. Een micro-organisme kan in het bindvlies terechtkomen via vervuilde contactlenzen of airconditioning en wordt gekenmerkt door knalrode ogen.

3. Haze kan zorgen voor nevelig zicht

Haze is een wondreactie die kan optreden na een ooglaserbehandeling. Wazig zien treedt bij 9 tot 30 procent van de ooglaser-patiënten op en kan variëren van nauwelijks merkbaar tot zeer ernstig. Meestal verdwijnt de vertroebeling (deels) binnen 24 maanden. Haze wordt door patiënten beschreven als “verlies van contrast”, een “uitgesmeerd beeld” en “aquarium-ogen”.

4. Wazig zien door uveïtis & iritis

Uveïtis is een ontsteking van het vaatvlies, netvlies of straallichaam. Iritis is een ontsteking van de iris ofwel het regenboogvlies. Bij een dergelijke inwendige oogontsteking ga je zeer geleidelijk aan waziger zien.

5. Plotseling wazig zien: acute redenen

Er zijn mensen die van de ene op de andere dag of zelfs van het ene op het andere moment beduidend waziger zien dan voorheen. Dit gebeurt doorgaans bij één van beide ogen en kan duiden op onder andere:

 • Glasvochtbloeding: zeer plotselinge zichtverslechtering
 • Netvliesloslating: ‘t loslaten van je netvlies is alsof een gordijn wordt dicht getrokken
 • Afsluiting van een oogader of oogslagader (veroorzaakt plotselinge blindheid)

Tot slot

Let op: wazig zien kan ook worden veroorzaakt door o.a. een hoornvliesontsteking, oogbolontsteking, oververmoeidheid, allergische reacties, droge ogen of MS (Multiple Sclerose). Een goede oogverzorging kan ‘wazig zien’ helpen voorkomen.

Heb jij ervaring met een al dan niet plotseling troebel, nevelig of wazig gezichtsveld? Deel hieronder jouw vragen en bevindingen ten aanzien van wazig zien!

44 reacties op “Wazig zien: 5 mogelijke oorzaken als je (plotseling) onscherp of troebel ziet”

 1. rodney ·

  30 jaar geleden heb ik een keer als kind een wazig beeld gehad. Dat vergeet ik nooit meer. Twee jaar geleden kwam dit plots terug en kreeg dit om de 2 weken gedurende een halfuur. Sinds 3 maanden heb ik dit nu de hele dag door. Wel duurt het nu maar ongeveer 10 minuten. En dat 6 à 7 keer per dag. Ik zal proberen uit te leggen wat ik ervaar: vroeger had je zo’n kijker waar je in moest kijken en dan kon draaien. Je zag dan allerlei figuren door elkaar draaien. Dat effect zie ik dan ook. Alleen het rare is dat als ik mijn ogen dichtdoe het nog steeds zie. Iemand een reactie?

  Beantwoorden
 2. Mia ·

  Ik zie sinds een week of 6 wazig. De kleine lettertjes op de shampoofles zijn inmiddels niet meer te lezen en kruiswoordpuzzels invullen gaat ook steeds moeilijker. Op het werk heb ik na de dienst nog veel schrijfwerk te verrichten en merk dan dat ik wazig zie. In de verte zie ik alles goed. Soms lijken de letters ook te bewegen zoals bijvoorbeeld nu achter de laptop. Ik heb veel slaap nodig en werk in de zorg. Ik heb er vooral last van als ik moe ben of oververmoeid dreig te raken. Soms ga ik ook dingen zien die voor anderen niet waarneembaar zijn. Ik weet dat dit door stress komt die ook voor een deel veroorzaakt wordt door te weinig slaap, dit is al uitgezocht. Nu komt het wazig zien er dus bij. Is het handig om een leesbril aan te schaffen?

  Beantwoorden
 3. Marja ·

  Ik heb jarenlang last gehad van wazig zien met beide ogen. Dit kwam nadat ik veel last had van hyperventilatie en paniekaanvallen. Jarenlang is het goed gegaan, totdat het 2 weken geleden weer op kwam zetten. Momenteel heb ik geen last van hyperventilatie of paniekaanvallen. Van het wazige zien heb ik de hele dag last. Soms denk ik dat het even minder wordt, maar helaas aan het einde van de dag is het weer hetzelfde. Zijn er mensen die ook met beide ogen wazig zien? Denk wel dat het verstandig is om naar de huisarts te gaan.

  Beantwoorden
 4. Adriana Kminikowski ·

  Als ik lang Wordfeud speel op mn mobieltje dan zie ik daarna vaak een tijdje alles wazig! Het herstelt zich dan wel weer, maar ik wil weten of dit vaker voorkomt bij anderen en of dit slecht is voor de ogen! Wacht op een antwoord!

  Beantwoorden
 5. Helma ·

  ik zie steeds vaker wazig als ik bezig ben met mijn hobby: sieraden maken. Op één of andere manier zie ik steeds lastiger hoe ik kralen aan elkaar moet krijgen. Om soms hele kleine dingen te zien, zoals kleine lettertjes op bijvoorbeeld CCG kaartjes, zet ik weleens een leesbril op +3. Kan dit ook effect hebben op het feit dat ik nu dan waziger ga kijken als ik met kleine kralen bezig ben?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Helma, Je gezichtsscherpte wordt uitgedrukt in dioptrieën. De dioptrie wordt niet alleen bepaald je ooglens, maar ook door je hoornvlies. Het hoornvlies gaat doorgaans gepaard met 40 tot 43 dioptrie en de lens met 20 tot 22 dioptrie; dus tezamen 60 tot 65 dioptrie. HEt oogprobleem dat jij beschrijft (focusprobleem van zeer dichtbij) heeft vaak te maken met een lensafwijking. Je ooglens richt namelijk het licht dat binnenvalt en helpt zodoende om de scherpte van je zicht tot in extreme fijnte te relen en af te stellen. Je lens is (in tegenstelling tot je hoornvlies) in staat om van vorm -en daarmee van refractief vermogen- te veranderen om zodoende te kunnen focussen/scherpstellen op kleine, nabije objecten. Hiermee verandert tevens het brandpunt van je oog. Veranderingen in de vorm van de lens staan een ‘gezond’, goed functionerend oog dus toe te focussen op zelfs de kleinste, dichtstbijzijnde dingetjes. Wanneer het refractief vermogen afwijkt, spreekt men inderdaad van bijziendheid (myopie) of verziendheid (hypermetropie), waar een bril aan bij kan dragen. Bij myopie/bijziendheid is de oogbol veelal te lang en spreekt men van een negatieve dioptrie. Bij hypermetropie is de oogbol veelal te kort en spreekt men van positieve dioptrie. Myopie wordt gecorrigeerd met een bril of contactlenzen die de lichtstralen divergeren; je krijgt holle, negatieve (min) brilglazen of lenzen. Hypermetropie/verziendheid kan worden gecorrigeerd met een bril of contactlenzen die de lichtstralen convergeren; je krijgt positieve, bolle (plus) brilglazen of lenzen. Naast het plaatsen van een kunstlens vóór of óp je oog kan ook een ooglaserbehandeling of ooglenstransplantatie dienstdoen. Overigens zijn er verschillende talloze onderliggende oorzaken die het refractief vermogen van je oog kunnen beïnvloeden en er zodoende voor kunnen zorgen dat je van dichtbij of veraf moeite krijgt met het focussen/scherpstellen van één of beide ogen. In dit artikel over gezichtsklachten & oogproblematiek kun je er meer over lezen. Persoonlijk zou ik een afspraak maken met een opticien om je ogen te laten doormeten. Sterkte & groeten, Paul

 6. Priscilla ·

  Ik heb sinds 5 dagen dat m’n rechter oog ‘n beetje wazig/glazig ziet. Ben bij de huisarts geweest, maar zij was niet ongerust. Heb druppels gekregen, zogenaamde kunsttraan en ik heb zoals jullie natuurlijk ook veel gezocht op internet. Wat het zou kunnen zijn, nou ik ben een hypochonder, dus denk dat ik het ergste van het ergste heb… Maar ik heb geen hoofdpijn of flitsen, maar wel ‘n beetje brandend en prikkelend gevoel aan de binnenkant van m’n oog bij m’n traanbuis. Zou het dan toch misschien door een ontsteking of infectie kunnen komen? Want ik stond ermee op en had toen nog geen pijn. Help mij rustig worden… Want raak gewoon in paniek dat ik iets aan m’n hersenen heb en blind word of doodga.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Ik ben geen arts, dus diagnoses stellen kan ik niet. Maar als je huisarts gerust is, dan is dat een uitstekende indicatie om zelf ook gerust te zijn. Waarschijnlijk heeft er gedurende de nacht een vuiltje bij je traankliertje gezeten, waardoor je traanbuis geïrriteerd of ontstoken is geraakt. Als je in zo’n geval blijft druppelen, spoelt de (al dan niet verstopte) traanbuis zichzelf automatisch schoon. Heel voorzichtig je traanbuis masseren (van buitenhoek oog naar binnenhoek oog) kan ook bijdragen aan een spoedig herstel. Maak je vooral geen zorgen; ik heb hier met enige regelmaat last van, en het is erg vervelend, maar geenszins gevaarlijk. Sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • Michiels Willy ·

   Plotseling krijg ik in mijn linker oog een troebel zicht met een donkere draad en kleine vlekjes die mee verder draaien naargelang ik mijn oog beweeg, ook boven mijn wenkbrauwen een aanhoudende lichte pijn?

  • Paul ·

   Dit zouden glasvochtvertroebelingen kunnen zijn, al dan niet gerelateerd aan glasvochtloslating. Ik zou hier zeker even mee langs de huisarts gaan. Groeten, Paul

 7. Dutchy ·

  Hallo allemaal, Ik weet niet of ik hetzelfde heb maar zal het proberen te omschrijven: Soms valt ineens mijn linkeroog uit. Ik bedoel dan dat ik door mijn linkeroog ineens een ruisbeeld zie. Dit gaat dan vrij snel weg en wat er dan overblijft is een mistig zicht en alles wat licht/fel/reflecterend is “gedigitaliseerd”, het krijgt een soort van pixels en wordt heel fel. Om gek van te worden. Ook voel ik een druk achter m’n linker oog en heb ik een lichte hoofdpijn aan de linker kant van mijn hoofd. Dit gaat geleidelijk aan weer weg. Als ik geslapen heb is het ook weg. !Wat opvallend is: Dit hele verhaal zet ineens in als ik bijvoorbeeld opsta na een tijd gezeten te hebben. Dat moment dat sommige mensen een ‘head rush’ krijgen. Dit komt voor als ik weer eens te druk ben geweest en dus blijkbaar moe ben. Ik ben naar de huisarts geweest: Die zei (zoals altijd): Kijk het even aan hoe dit zich ontwikkelt. Ze vond het iets weg hebben van migraine klachten. Ben benieuwd of iemand hier iets over denkt… of het er mee eens is.

  Beantwoorden
  • N ·

   Hallo, Ik las je berichtje over je linkeroog. Ik heb af en toe hetzelfde, maar dan in mijn rechteroog. Het vervelende is dat dan letters van borden met o.a. plaatsnamen niet goed te lezen zijn en zelfs niet recht lopen, maar met een kromming! Ja, net alsof het gedigitaliseerd is lijkt met meer plaatjes over elkaar. Ook druk achter betreffend oog en vandaag lichte hoofdpijn achter linkeroog. Ik heb wel eens e.e.a. over oogmigraine gelezen! Maar ook over netvliesloslating en embolie. Ik denk aan oogmigraine, maar ben geen dokter natuurlijk! Sterkte & hartelijke groet, Nans Bakker

 8. Fenna ·

  Ik heb bijvoorbeeld spontaan dat ik wazig kijk met 1 oog. Dit is de ene keer links en de andere keer rechts. Mijn ogen laat ik gewoon opmeten en het blijft hetzelfde en loop gewoon met bril. Slaap voldoende (ongeveer 8 uren per nacht) dus zou niet weten waar het aan ligt? Iemand ideeën?

  Beantwoorden
 9. carine leirens ·

  Ik ben geopereerd aan mijn bovenste ooglid en enkele dagen later kreeg ik een troebel zicht. Ben al bij verschillende oogartsen geweest, maar ze kunnen mij niet helpen. Is begonnen dus na het opereren van mijn ogen…

  Beantwoorden
 10. KVP ·

  Ik heb ook problemen met zien. Ben bijziend, draag lenzen en heb o.a. problemen met gezichtsherkenning. Ga nu geen suiker meer gebruiken en kijken wat dat doet.

  Beantwoorden
 11. jelle dhoore ·

  Dag, Sedert ik op het werk veel achter de computer zit en daarbij ook het buitenlicht in mijn ogen krijg en ik met vooral kunstmatig licht achter mijn bureau zit, zie ik soms wazig en veel vlekjes en krijg ik ook veel barstende koppijn. En vooral als ik binnen naar de tv kijk en in de warmte zit of iets aan het lezen ben. Waar ik ook last van gekregen heb is dat ik dikwijls de 2 laatste cijfers van een reeks cijfers omdraai, daar probeer ik natuurlijk zeer erg op te letten aangezien de cijfers in mijn werk zeer belangrijk zijn. Ook voelen mijn ogen dikwijls zeer zwaar aan. En vooral heb ik ook veel last als ik te lang naar beneden kijk. Als ik buiten loop en bezig ben, heb ik daar geen last van. Wat zou dit zijn en hoe kan ik dit verbeteren?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Jelle, Het probleem dat je beschrijft doet neurologisch aan. Als er geen verbetering optreedt in de situatie lijkt het me niet onverstandig om deze voor te leggen aan je huisarts. Groeten & sterkte, Paul

  • Jelle Dhoore ·

   Wat bedoel je dan met neurologisch, iets met de hersenen? Bedankt Paul.

  • Paul ·

   Inderdaad Jelle, Vooral het herhaaldelijk omdraaien van cijfers op een specifieke plek binnen een reeks. Ik ben overigens geen medicus, enkel een lees- en leergierige hobbyist. Bovendien hoeft een neurologisch mankement niet per se ernstig of van blijvende aard te zijn, maar kan het ook weer indirect worden veroorzaakt door iets buiten je perifere zenuwstelsel, bijvoorbeeld een infectie of ontsteking in de buurt van een zenuw. Ik wil je dus niet bang maken of wat dan ook… Als het niet vanzelf overgaat en je je zorgen maakt, lijkt het me gewoon verstandig om een arts te raadplegen, al is het maar uit voorzorg. Sterkte & groeten, Paul

  • jelle dhoore ·

   Oké bedankt!

 12. Christy ·

  Dag, Sinds 2 jaar is mijn zicht op momenten onscherp en moet ik moeite doen om mijn zicht goed te krijgen. Vaak merk ik dit tijdens of na (veel!) inspanning. Nog elke keer schrik ik ervan. ‘s Avonds heb ik het met teletekst lezen dat ik soms dubbel zie. Bij mij is myasthenia gravis vastgesteld 2 jaar geleden. Ik merk dat als ik iets eet of drink het vaak beter wordt.

  Beantwoorden
 13. J. Eland ·

  Ik heb ook last van wazig zien sinds ik zware griep kreeg afgelopen januari. In het oogziekenhuis kon men ook niets vinden en een nieuwe bril bracht ook geen oplossing. Ik ben een man van 64 en heb tot en met de afgelopen jaarwisseling een goed gezichtsvermogen gehad. Wat nu? Ik ben doodsbang voor de toekomst.

  Beantwoorden
 14. patricia ·

  Ik heb 5 jaar geleden een ontstoken oogzenuw gehad uit het niets, en een maand blind geweest aan 1 oog; dat was links. Na jarenlang onderzoeken gedaan te hebben, weten ze nog steeds niks zeker. Ik blijf namelijk vlekjes voor m’n ogen houden. Ook met inspanning zie ik haast niks meer. Het wisselt zich nu ook steeds af van oog naar oog. Twee maanden geleden had ik nog last van m’n linkeroog, steeds wazig en alsof er iets in zat, en nu sinds 1,5 maand ongeveer last van mijn rechteroog. Ik kan geen ondertiteling lezen met dat oog alleen, ook niet van heel dichtbij! Echt alles is gecontroleerd de afgelopen jaren en in meerdere ziekenhuizen, en nu denken ze MS, maar dat vind ik nogal heftig. Ook omdat het alleen m’n ogen zijn en ik verder nergens last van heb. Weet er iemand nog een echt goede ziekenhuis? Of kent iemand dit? Gr. Patricia (27 jaar)

  Beantwoorden
  • Jaap ·

   Beste Trudy, Ik heb jaren geleden een oogoperatie gehad en kreeg nu na 30 jaar ook opeens vlekken in mijn linker oog. En inderdaad alsof er iets in zit, bijvoorbeeld een haar of zo. Het bleef en ij ben naar de oogarts gegaan. Blijkt dat er soms wat weefsel in het oogvocht zweeft en voor je gezichtsveld zit. Het zou vanzelf weer weggaan en bezinken na enkele maanden. Nu, 5 maanden verder, is het inderdaad beter en ik heb het idee dat het langzaam verdwijnt. Dus misschien langs de oogarts gaan om dit na te zien. Succes. Gr. Jaap

 15. Lieneke ·

  Hallo, Ik heb sinds een week of 2 een ietwat wazig beeld met mijn rechteroog. Ben al jaren softlens-drager. Ben 61 jaar en vanaf mijn 24e lenzen. Dat wazige lijkt een bundeltje stofjes, draadjes, die, als je ernaar wil kijken, wegschieten, maar steeds terugkomen. En af en toe stippen. Ik heb dat vroeger weleens gehad als ik erg moe was, maar nu is het van de ene op de andere dag ineens in dat oog gekomen. Herkent iemand dit? Ik moet binnenkort voor lenscontrole naar de opticien en zal hem ook vragen. Groet, Lieneke

  Beantwoorden
 16. Ellie Stam ·

  Vooral aan het einde v/d dag, veel drukte, leesbril op, leesbril af… de kraaienpoten worden gierenpoten, als je begrijpt wat ik bedoel; zoveel als ik moet knijpen met mijn ogen. Doodmoe word ik ervan… Overgang? Stress? Staar? Leeftijd 54 jaar…

  Beantwoorden
 17. hermien ·

  Ik herken mijn klacht hier. Ik heb ook last van wazigheid als ik ‘s morgens opsta. Ben al naar de oogarts geweest; die vond dat ik tekort had aan traanvocht. Dus droge ogen. Sindsdien permanent druppelen zolang ik nog leef. Ik heb een leesbril. Het is onvoorstelbaar. Oud worden vind ik niet meer leuk…

  Beantwoorden
 18. marie ·

  Ik heb ook dat ik vrij plots slecht ben gaan zien. Foto,s laten maken, en nu word er gezegd dat het komt van roken. Ik ben 4 weken geleden gestopt. Je zou haast weer beginnen, ha ha. Doe het niet hoor, maar van zoiets heb ik nog nooit gehoord. Of is er iemand die hier meer van weet? Ik hoor het wel…

  Beantwoorden
  • marietje ·

   Hey Marie, Ik heb ook last van wazig zien, oogarts kan niks vinden. Helpt het nu je gestopt bent met roken? Want als dat zo is, stop ik ook; wordt gek van het wazig zien.

 19. Linda ·

  DIt klinkt misschien wat raar, maar iets dat me is opgevallen toen ik al heel jong was. Ik merkte op een ochtend op dat het leek alsof ik van achter een scherm kijk, of vanachter een soort glas. Het lijkt daardoor, sowieso als kind waar ik mezelf heel erg mee bang maakte, dat ik niet echt zelf direct er ben en ergens naar kijk. Ik kan het niet goed uitleggen. Ik heb het altijd maar genegeerd omdat ik dacht dat het gewoon ook mogelijk een idee kon zijn en ik me er in mijn gedachte alleen maar bang mee zat te maken. Maar zou het dan toch ook iets puur fysieks kunnen zijn? Het is niet wazig zien, ik hoef geen bril of wat dan ook… Dus misschien mezelf niet zo ‘bang’ maken?

  Beantwoorden
  • Maniva ·

   Hallo Linda, Dat wat jij beschrijft heb ik op dit moment ook! 10 jaar geleden ook gehad, door stress en paniekaanvallen. Je hebt last van depersonalisatie en derealisatie. Is heel beangstigend, maar kan geen kwaad. Ik kwam op dit forum terecht omdat ik sinds 2 weken ineens een wazig rechteroog heb en ik meteen bang ben dat ik een tumor heb (hypochondrie dus).

 20. mariella ·

  Na mijn Blindvliesontsteking ging alles goed. Twee of drie dagen erna toen het helemaal genezen was begon ik wazig te zien met het oog dat ontstoken was. Aangezien dit mijn beste oog is zie ik niet scherp. Het lijkt letterlijk alsof je door een vieze bril kijkt. Of dat wat mensen soms wel hebben. Zo’n wazig vliesje en als je in je ogen wrijft het weer weg is. Maar bij mij gaat het al een paar dagen niet weg en vraag mezelf af wat het is en hoe het weg kan gaan.

  Beantwoorden
 21. wanda ·

  ik zie nu zo’n 2 weken wazig en als ik mijn goede oog dicht doe dan zie ik enorm wazig en kan niet meer zien waar ik naar keek en kan geen letters meer lezen ik ben al bril dragend ik ben naar een optiek geweest met de nodige apparatuur ze werden erg zenuwachtig en kwamen meer mensen bij want ze ontdenkte dat ik met mijn linkeroog nog maar 20% gezichtsveld had en door verder onderzoek zagen ze afwijkend beeld vermoedelijk netvlies loslating een dag later moet ik me melden bij de oogarts

  Beantwoorden
 22. jokesk ·

  Nog even dit….. Mijn bloeddruk is heel netjes. Geen hoge bloeddruk dus. Suikers zijn ook in orde

  Beantwoorden
 23. jokesk ·

  Hallo,

  Ik hoop heel erg op antwoord!!!!

  Zelf heb ik periodes dat ik de boel troebel/wazig zie. (lastig bij het autorijden, lezen, tv kijken en mijn hobby
  Ik draag een nieuwe bril en de ogen zijn pas gecontroleerd.
  Niets te zien want de ogen waren niet achteruit gegaan.
  Het waxig zien gebeurd steeds vaker.
  Wat zou het kunnen zijn en wat kun je er aan doen.

  WIE HEEFT HET ANTWOORD?

  Beantwoorden
  • Lydia (voedingsconsulente) ·

   Kun je een nauwkeurige beschrijving geven van een willekeurige dag qua voeding (zo eerlijk en gemiddeld mogelijk, dus niet toevallig die dag dat je gezonder hebt gegeten dan normaal)? ;)

 24. Luc ·

  Ik zie soms wazig na of tijdens het sporten…
  Weet iemand hier de oorzaak van en hoe je dit kan verhelpen?

  Beantwoorden
  • Freek v. W ·

   Wazig zien tijdens of na het sporten kan een aantal oorzaken hebben. De meest voorkomende is te weinig glucose (makkelijk te verbranden energie) in je bloed. Dit los je op door bijvoorbeeld simpele suikers te drinken (sportdrankje). Je zou in de meeste gevallen dan weer in orde moeten zijn na 10 tot 15 minuten. Mocht je langer dan 15 minuten wazig zien, ook wanneer je lichamelijk rustig aan doet en suikers hebt gedronken/gegeten, dan zou het kunnen dat je bloeddruk aan de hoge kant is. In dat geval is het aan te raden om een keer intensief te sporten onder begeleiding van een personal trainer die jouw bloeddruk en hartslag in de gaten houdt.

 25. Hennie ·

  ik heb de meeste dagen ook last van wazig zien soms een beetje maar meestal wel de helft van de dag. Ben bij de huisarts geweest die zei meteen dat ik een bovenooglid correctie moest hebben en heeft mij doorverwezen naar de oogarts. Zelf had ik het idee dat het daar niet van kwam, de oogarts heeft mijn rechteroog meerdere keren onderzocht maar geen afwijkingen kunnen vinden. Ze gaf aan dat mensen dingen ervaren in hun oog/zien die geen duidelijke oorzaak hebben.
  Zij dacht ook dat een bovenooglid correctie de oplossing was. Dat uiteindelijk gedaan is nu 3 maanden geleden maar mijn wazig zien is niet over – nog steeds hetzelfde.
  Trudy en Max hebben jullie al een oorzaak/oplossing voor dit probleem gevonden??

  Beantwoorden
 26. Merel ·

  Dag allemaal
  Ik draag al heel lang lenzen en heb altijd last gehad van mijn lenzen als ik ze langer dan een maand droeg. Ze begonnen dan een prikkelend ambetant gevoel te geven. Maar nu plots, ziet mijn linkeroog wazig. Mijn lens is nog niet overtijd, het prikt niet ofzo, het zit goed in mijn oog, heb geen last van mijn lens maar mijn oog ziet wazig. Het is alsof ik geen lens draag in die oog. Als ik mijn lens in een vloeistof leg, is het heel even over, nu dat ook niet meer…Hoe komt dit ?? Iemand ervaring hiermee? Ik ga sowieso langs naar de oogarts maar de wachtlijst is enorm, pff

  Beantwoorden
 27. Mathieu ·

  Ook ik heb last van dit fenomeen. Wazig, glazige ogen. Mijn ervaring is dat het bij mij weggaat als ik een glas of 2 water heb gedronken.
  Mijn indicatie is dus een vochttekort, onvoldoende aanvulling na stevig sporten.

  Beantwoorden
 28. Mariza ·

  Ik heb last van wazig zien bij het opstaan smorgens. dan zie ik erg wazig, maar dit gebeurt 1 keer / twee keer in de maanden.ik heb nog niet specifieke controles gedaan, ik weet niet waar ik moet zijn? Zou het te maken kunnen hebben met stress of vermoeidheid?
  Gr,

  Beantwoorden
 29. Max ·

  Ik zie dat dit al een ouder bericht is waar geen antwoord op is gekomen. Ik heb dit ook. Ik ben altijd brildragend geweest. De bril heeft de juiste sterkte. Het gaat bij mij alleen om slecht zien in de verte. Soms haarscherp, maar vaak ook heel wazig. De oogarts kon niets vinden. Maaaaar, er moet een oorzaak zijn. Trudy heb jij er al een oorzaak (en oplossing) voor gevonden?

  Beantwoorden
 30. trudy knoops ·

  ik heb periodes van een beetje tot erg wazig zien, soms geen last dan weer erg. plotseling optredend was al diverse keren bij het oogziekenhuis in rotterdam maar er is niets te vinden soms zegt men een beetje overtallig talgafzetting doe maar warme compressen helpt niets, en soms is het heel erg weinige vorm van staar, niet nodig te behandelen.
  ik heb er behoorlijk last van een bril opzetten helpt ook niet dan zie ik groter wazig, en volgens de arts heb ik geen bril nodig alleen een leesbril bij slecht lichten erg kleine letters dat heeft met de leeftijd te maken, 70 maar wat kan ik hier nu verder mee?

  Beantwoorden

Plaats een reactie