namen voor suiker

146 verschillende namen voor suiker (schuilnamen)

Suiker bestaat in heel veel vormen en zit in ongelofelijk veel producten. Heel veel mensen die gezond willen leven en/of willen afvallen, proberen simpele suikers te vermijden, maar dat is extreem lastig. Het probleem is namelijk dat suiker onder eindeloos veel verschillende namen op verpakkingen staat vermeld. Om je een beetje wegwijs te maken in deze namen c.q. benamingen c.q. termen, staat hieronder een lijstje met de meest voorkomende vormen van suiker. Hierbij de bekendste namen voor suiker:

  1. Agavenectar
  2. Agavesiroop
  3. Ahorncrème
  4. Ahornsiroop
  5. Appelsapconcentraat
  6. Appelstroop
  7. ‘Aroma’ (suiker + smaakstof)
  8. Barbados suiker
  9. Basterdsuiker
  10. Beetwortelsap
  11. Bietenstroop
  12. Bietsuiker
  13. Blackstrap Molasses
  14. Bruine suiker
  15. Caramel (verhitte / gebrande suiker)
  16. Carob (fruit) syrup
  17. Carobella syrup
  18. Castor melis
  19. Cyprus Black Gold
  20. Confectiesuiker
  21. D-glucose
  22. Dadelstroop
  23. Demerara
  24. Dextrose
  25. Diastatisch moutextract
  26. Diksap
  27. Donkere / donkerbruine basterdsuiker
  28. Druivensapconcentraat
  29. Druivensuiker
  30. Eindmelasse
  31. Esdoornsiroop
  32. Fruitconcentraat
  33. Fruitextract
  34. Fruitsapconcentraat
  35. Fruitsap op basis van extracten of concentraten
  36. Fruitsuiker
  37. Fructose
  38. Fructose-invertsuikerstroop
  39. Fructosesiroop
  40. Fructosestroop
  41. Fructose-invertsuikerstroop
  42. Galactose
  43. Gebrande suiker
  44. Gebrande suikerstroop
  45. Geconcentreerd appelsap
  46. Geconcentreerd perensap
  47. Geconcentreerd vruchtensap
  48. Geconcentreerd (…) sap
  49. Gekarameliseerde suiker
  50. Gekarameliseerde suikerstroop
  51. Geleisuiker
  52. Gele kandijsiroop
  53. Geraffineerde suiker
  54. Gierstsiroop
  55. Glucose
  56. Glucosesiroop
  57. Glucosestroop
  58. Glucose-fructosestroop
  59. Gouden siroop
  60. Gula djawa
  61. Gula kelapa
  62. Gula aren
  63. HFCS: high fructose corn syrup
  64. Honing
  65. Invertsuiker
  66. Invertsuikerstroop
  67. Invertsiroop
  68. Invertstroop
  69. Isoglucose
  70. Javaanse palmsuiker
  71. Johannesbroodsiroop
  72. Johannesbroodpitsiroop
  73. Kandij
  74. Kandijsuiker
  75. Kandijstroop
  76. Kaneelsuiker
  77. Karamel (verhitte / gebrande suiker)
  78. Karamelsuikerstroop
  79. Klappersuiker
  80. Kokosbloemsuiker
  81. Kokosbloesemsuiker
  82. Kristalsuiker
  83. Kristallijne fructose
  84. Lactose
  85. Lichte / lichtbruine basterdsuiker
  86. (Magere) melkpoeder: +/- 50% suiker
  87. Maismoutstroop
  88. Maïssuiker
  89. Maisstroop
  90. Malt
  91. Maltodextrine
  92. Maltose
  93. Maltosestroop
  94. Maple Syrup
  95. Melasse
  96. Melksuiker
  97. Molasses
  98. Moutextract
  99. Moutsuiker
  100. Moutstroop
  101. Muscovado
  102. Nectar
  103. Oersuiker
  104. OERzoet
  105. Organische rauwe suiker
  106. Palmsuiker
  107. Panocha
  108. Panela
  109. Parelsuiker
  110. Perensapconcentraat
  111. Piloncillo
  112. ‘Poedersneeuw’
  113. Poedersuiker
  114. Rapadura
  115. Rietsap
  116. Rietsuiker
  117. Rietsuikerstroop
  118. Rijststroop
  119. Rijstsuiker
  120. Ruwe Rietsuiker
  121. Saccharose
  122. Sacharose
  123. (…)sapconcentraat
  124. Schenkstroop
  125. Siroop
  126. Sorghumsiroop
  127. Speltstroop
  128. Stroop
  129. Sucanat (Sugar Cane Natural)
  130. Sucrose
  131. Suikerstroop
  132. Tafelsuiker
  133. Tarweglucosestroop
  134. Tarwestroop
  135. Treacle
  136. Trehalose
  137. Turbinado
  138. Vanillesuiker
  139. Vruchtenextract
  140. Vruchtenconcentraat
  141. Vruchtensapconcentraat
  142. Vruchtensuiker
  143. Vruchtensap op basis van extracten of concentraten
  144. Witte basterdsuiker
  145. Witte suiker
  146. Zwarte rietsuikermelasse

namen voor suiker: ezelsbruggetjes…

Om een begin te maken met het onderscheiden van suiker, kun je het volgende onthouden:

  • Alle woorden die eindigen op ‘ose‘ (glucose, fructose, dextrose etc.)
  • Alles wat eindigt op ‘stroop‘, ‘siroop‘, ‘honing‘ of ‘nectar
  • En uiteraard alle termen waarin ‘suiker‘ expliciet wordt benoemd.

Tot slot

Er zijn natuurlijk ook namen voor suiker die minder opvallen, maar met bovenstaand ezelsbruggetje kom je een heel eind. Al doen voedingsmiddelenfabrikanten wel continu hun best om weer nieuwe namen voor suiker te verzinnen, juist zodat wij ze niet als suiker herkennen en hun producten tóch kopen. Zo zijn er vormen van suiker die onder bepaalde E-nummers worden geschaard en zodoende onherkenbaar zijn (tenzij je de exacte E-nummers toevallig kent). Een andere opvallende trend is dat suikerfabrikanten hun producten gezond doen ogen: verpakkingen van schenkstroop, kristalsuiker, poedersuiker e.a. zijn tegenwoordig bedrukt met groene blaadjes en teksten als ‘100% natuurlijk’. Het opvallendst is nog wel de volgende claim van ‘Suikerstichting’: ‘Suiker en suikerproducten passen in een gezonde en gevarieerde voeding en actieve leefstijl.‘ 😀

Let op: Bovenstaande lijst met benamingen voor suiker is niet eens compleet, al zijn het wel de meest voorkomende namen. Als jij nog één of meerdere benamingen voor suiker weet, laat ze dan achter in een reactie hieronder!

25 reacties op “146 verschillende namen voor suiker (schuilnamen)

  1. Wen ·

    erithrytol ook suiker?

    Reageer
    • Paul ·

      Beste Wen, Ik neem aan dat je bedoelt te vragen of ook erythritol een schuilnaam is voor suiker… Het antwoord is in principe ‘nee’, al is deze (zoet)stof wel afgeleid van een soort suiker. Erythritol is namelijk een suikeralcohol oftewel een polyol. Suikeralcoholen oftewel polyolen komen van nature voor in gerijpte vruchten en gefermenteerde levensmiddelen. De meeste vormen van erythritol worden kunstmatig vervaardigd en behoren dan ook tot de kunstmatige / extensieve zoetstoffen. De term ‘suikeralcohol’ slaat dus op een groep van chemische verbindingen. Het is echter niet zo dat ze gemaakt worden uit alcohol / ethanol of alcohol / ethanol bevatten. Diverse polyolen komen van nature voor in natuurproducten. Zo bevatten pruimen sorbitol en sommige bladgroenten mannitol. Polyolen zijn extensieve zoetstoffen die hoofdzakelijk worden gebruikt als zoetmiddel in etenswaren en dranken, maar ook als vulmiddel in combinatie met een intensieve zoetstof. De zoetheid van een polyol lijkt op die van suiker, maar een polyol heeft geen bijsmaken en een zoetkracht tussen de 0,5 en 0,8 keer die van suiker. Omdat polyolen niet of nauwelijks worden opgenomen in de dunne darm, komen ze onveranderd in de dikke darm terecht, waardoor de meeste polyolen slechts 2,4 kilocalorieën per gram aan energie leveren, dus veel minder calorieen dan suiker. Wel worden polyolen zeer sterk gefermenteerd in de darmomgeving, en als darmbacteriën polyolen fermenteren, ontstaan allerlei restproducten, waaronder koolzuurgas, waterstofgas en methaangas. Deze gassen zorgen voor darmkrampen, winderigheid en diarree. Bekende polyolen zijn als volgt: erythritol / E968 (afgeleid van erythrose: rabarbersuiker), lactitol / E966 (afgeleid van lactose: melksuiker), maltitol / E965 (afgeleid van maltose: moutsuiker), mannitol / E421 (afgeleid van mannose: fruitsuiker), sorbitol / E420 (afgeleid van dextrose: druivensuiker) en xylitol / E967 (afgeleid van xylose: houtsuiker). Groeten, Paul

  2. Claria ·

    Stevia gebruiken bij een zoetverslaving lijkt me ook niet handig als ik het dopamineverhaal lees. Dus dat kan óók niet?

    Reageer
  3. Gerdine ·

    Is moutmeel of gerstemout ook een soort suiker?

    Reageer
    • Paul ·

      Beste Gerdine, Mout is een vrij algemene term; het is niets meer of minder dan graan dat wordt gekiemd/ontkiemd en gedroogd/geëest. Mouten is dan ook een productieproces waarbij in een mouterij bepaalde graankorrels worden gemout (ontkiemd + gedroogd). Meestal gaat het hierbij om de ontkieming van gerst (vanwege het relatief lage eiwitgehalte en het relatief hoge koolhydraatgehalte van gerstkorrels), maar soms ook om andere granen of pseudogranen. De term ‘mout’ is dan ook behoorlijk abstract en wordt waarschijnlijk juist om die reden graag gebruikt door voedingsmiddelenproducenten… Tijdens het kiemen van mout wordt een deel van het aanwezige zetmeel door enzymen omgezet in maltose (een vergistbare suiker). Maltose is geen enkelvoudige monosacharide (zoals glucose, fructose en galactose), maar een tweezijdige disacharide. Maltose is dus wel een suiker, maar een ietwat tragere en complexere suiker dan de extreem snelle suikers in o.a. frisdrank en snoepgoed. Moutmeel IS sowieso geen suiker, maar het bevat suiker in de vorm van o.a. maltose. Los daarvan is moutmeel (net als o.a. tarwemeel en gerstemeel) in principe een product waarin de hele graankorrel wordt gebruikt, waardoor er ook complexe koolhydraten en vezels in zitten. Moutmeel zou zodoende zelfs onder de volkorenproducten kunnen worden geschaard, al zou dat vanwege de gedeeltelijke vergisting niet helemaal fair zijn. Moutbloem daarentegen, is vergelijkbaar met o.a. tarwebloem en gerstebloem en zodoende veel gemakkelijker verteerbaar, waardoor bloem (in tegenstelling tot meel) qua chemische structuur wel degelijk zeer dicht in de buurt komt van suiker. In principe is gerstemout een benaming voor ontkiemende gerstkorrels, maar deze naam wordt soms ook gegeven aan extracten van gerstemout (gerstemoutextract) die nagenoeg volledig uit suiker bestaan. En dan wordt gerstemout maar al te vaak ook nog eens gebrand (wat doorgaans niet wordt vermeld in de ingrediëntenlijst), waardoor er inderdaad niets meer of minder dan suiker overblijft. De vrije manier waarop voedingsmiddelenproducenten omgaan met de benaming van ingrediënten is exact de reden dat het consumenten (opzettelijk) onmogelijk wordt gemaakt om gezonde voedingskeuzes te maken. En eveneens de reden waarom het hele rataplan rondom suiker zo onnodig complex en extreem verwarrend is. Al met al is er met gerst als graansoort weinig mis… En met het ‘mouten’ van graan ook niet per se… Maar de manier waarop gemoute graankorrels verder worden verwerkt en toegevoegd aan producten is in 9 van de 10 gevallen alles behalve gezond te noemen. 🙁 Nou ja, even concreet… Mout bestaat in z’n totaliteit gemiddeld voor 20 tot 25% uit suiker. De belangrijkste suikers in mout zijn de monosacharide glucose, de disacharide maltose, de trisacharide maltotriose en verscheidene maltodextrines. Mout bevat doorgaans ook kleine beetjes sucrose en fructose; deze twee laatste suikers zijn niet afkomstig van vergisting/vermouting, maar komen van nature in granen voor. Hopelijk kun je hier iets mee… Groeten, Paul

  4. Luc ·

    Fijn dat de verschillende namen voor suiker nu op alfabetische volgorde staan, dit miste ik een beetje. Thx!

    Reageer
    • Paul ·

      Graag gedaan. 😉 De lijst met termen voor suiker werd inderdaad een beetje onoverzichtelijk naarmate ‘ie langer werd.

  5. Karlijn ·

    Alles waar ‘ose’ achter staat of ‘stroop’ is een afgeleide van suiker, dus niet nemen! Stevia is als je het plantje zou kopen en wat blaadjes in je thee doet wel natuurlijk, in tegenstelling tot alle steviaproducten die je tegenwoordig in supermarkten of natuurvoedingswinkels kan kopen. Meestal is het wit poeder in een potje, hartstikke nep en chemisch geproduceerd, trap er niet in dus!

    Reageer
  6. Maria ·

    Anijsblokjes van De Ruijter; lekker veel suiker, bah!

    Reageer
  7. robert Barel ·

    Waarom hoor ik niets over Stevia?

    Reageer
  8. johan ·

    Ik ben er dan eindelijk achter gekomen dat ik een suikerverslaving/zoetverslaving heb. Moet nu dus beginnen met ‘afkicken’ en probeer er veel over te lezen/weten. Wie is het gelukt en heeft tips? Of wie doet mee? Fijn weekend.

    Reageer
  9. July-Ann ·

    Hoe zit het met Stevia, dit is een plantaardige zoetstof?

    Reageer
    • Paul ·

      Hallo July-Ann, In dit artikel over stevia kun je meer lezen over het gebruik van steviolglycosiden als zoetstof en suikervervanger. Groeten, Paul

  10. Lieve ·

    Aspartaam is ook een zoetstof. Ik drink al jaren heel erg veel cola light. Ik ben er nu echt van overtuigd dat ik een suikerverslaving heb. Dus vanaf morgen is het good bye light producten en back to basic… Hopelijk helpt het ook nog bij het afvallen.

    Reageer
    • Paul ·

      Hallo Lieve, Synthetische zoetstoffen zoals aspartaam en acesulfaam-K in light-frisdranken zijn in het verleden inderdaad in verband gebracht met zoetverslaving en insulineschommelingen. In dit artikel over light-frisdranken kun je meer lezen over wat light doet met je lichaam en in dit artikel over kunstmatige zoetmiddelen kun je meer lezen over wat synthetische zoetstoffen uitwerken op je lichaamsgewicht. Groeten, Paul

  11. Daphne ·

    Ja, ik ben ook al tijden van de suiker af. Althans, dat dacht ik. Elk jaar rond deze tijd krijg ik enorme behoefte aan zoet, zoet, zoet. Het lijkt wel alsof ik iets moet compenseren. Zou het te maken kunnen hebben met een winterdip?

    Reageer
  12. Claudia Bank ·

    Agavesiroop is ook een vervanger voor suiker. Ik heb ik ergens gelezen dat het niet echt een gezonde suikervervanger is.

    Reageer
  13. rose ·

    De grap is dat als je eenmaal een tijd gestopt bent met alle toegevoegde suikers, dat ook zoetstoffen echt niet meer smaken. De volledige behoefte naar zoet neemt af.

    Reageer
  14. Naomi ·

    En hoe zit het met dadels, ananas en meloen? Er zitten wel gezonde voedingsstoffen in, maar ik heb het gevoel dat deze vruchten ook de zoetverslaving stimuleren. Klopt dat? Eet maar eens een boel dadels achter elkaar, ik krijg dan i.i.g. hartkloppingen etc. Heeft iemand ervaring met chroom tegen zoetverslaving? En Kelly: maltitol kan inderdaad voor winderigheid en steken zorgen, en laxerend werken. Eigenlijk zijn alle chemische zoetmakers slecht. Aspartaam is puur vergif!

    Reageer
  15. Naomi ·

    Iemand weleens van goudstroop gehoord? Is dat ook van suiker gemaakt?

    Reageer
  16. katrien ·

    Mager melkpoeder = glucosestroop.

    Reageer
  17. kelly zweers ·

    Hallo, Hoe zit het eigenlijk met maltitol? Ik heb begrepen dat dit heel slecht is. Groetjes, Kelly

    Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.