Home » Voeding & Voedingsstoffen » 141 verschillende namen voor suiker (schuilnamen)

141 verschillende namen voor suiker (schuilnamen)

namen voor suiker

Suiker bestaat in heel veel vormen en zit in ongelofelijk veel producten. Heel veel mensen die gezond willen leven en/of willen afvallen, proberen simpele suikers te vermijden, maar dat is extreem lastig. Het probleem is namelijk dat suiker onder eindeloos veel verschillende namen op verpakkingen staat vermeld. Om je een beetje wegwijs te maken in deze namen c.q. benamingen c.q. termen, staat hieronder een lijstje met de meest voorkomende vormen van suiker. Hierbij de bekendste namen voor suiker:

  1. Agavenectar
  2. Agavesiroop
  3. Ahorncrème
  4. Ahornsiroop
  5. Appelsapconcentraat
  6. Appelstroop
  7. ‘Aroma’ (suiker + smaakstof)
  8. Barbados suiker
  9. Basterdsuiker
  10. Beetwortelsap
  11. Bietenstroop
  12. Bietsuiker
  13. Blackstrap Molasses
  14. Bruine suiker
  15. Caramel (verhitte / gebrande suiker)
  16. Carob (fruit) syrup
  17. Carobella syrup
  18. Castor melis
  19. Cyprus Black Gold
  20. Confectiesuiker
  21. D-glucose
  22. Dadelstroop
  23. Demerara
  24. Dextrose
  25. Diastatisch moutextract
  26. Diksap
  27. Donkere / donkerbruine basterdsuiker
  28. Druivensapconcentraat
  29. Druivensuiker
  30. Eindmelasse
  31. Esdoornsiroop
  32. Fruitconcentraat
  33. Fruitextract
  34. Fruitsapconcentraat
  35. Fruitsap op basis van extracten of concentraten
  36. Fruitsuiker
  37. Fructose
  38. Fructose-invertsuikerstroop
  39. Fructosesiroop
  40. Fructosestroop
  41. Galactose
  42. Gebrande suiker
  43. Gebrande suikerstroop
  44. Geconcentreerd vruchtensap
  45. Geconcentreerd appelsap
  46. Geconcentreerd perensap
  47. Geconcentreerd (…) sap
  48. Geleisuiker
  49. Gele kandijsiroop
  50. Geraffineerde suiker
  51. Gierstsiroop
  52. Glucose
  53. Glucosesiroop
  54. Glucosestroop
  55. Glucose-fructosestroop
  56. Gouden siroop
  57. Gula djawa
  58. Gula kelapa
  59. Gula aren
  60. HFCS: high fructose corn syrup
  61. Honing
  62. Invertsuiker
  63. Invertsuikerstroop
  64. Invertsiroop
  65. Invertstroop
  66. Javaanse palmsuiker
  67. Johannesbroodsiroop
  68. Johannesbroodpitsiroop
  69. Kandij
  70. Kandijsuiker
  71. Kandijstroop
  72. Kaneelsuiker
  73. Karamel (verhitte / gebrande suiker)
  74. Karamelsuikerstroop
  75. Klappersuiker
  76. Kokosbloemsuiker
  77. Kokosbloesemsuiker
  78. Kristalsuiker
  79. Kristallijne fructose
  80. Lactose
  81. Lichte / lichtbruine basterdsuiker
  82. (Magere) melkpoeder: +/- 50% suiker
  83. Maismoutstroop
  84. Maïssuiker
  85. Maisstroop
  86. Malt
  87. Maltodextrine
  88. Maltose
  89. Maltosestroop
  90. Maple Syrup
  91. Melasse
  92. Melksuiker
  93. Molasses
  94. Moutextract
  95. Moutsuiker
  96. Moutstroop
  97. Muscovado
  98. Nectar
  99. Oersuiker
  100. OERzoet
  101. Organische rauwe suiker
  102. Palmsuiker
  103. Panocha
  104. Panela
  105. Parelsuiker
  106. Perensapconcentraat
  107. Piloncillo
  108. ‘Poedersneeuw’
  109. Poedersuiker
  110. Rapadura
  111. Rietsap
  112. Rietsuiker
  113. Rietsuikerstroop
  114. Rijststroop
  115. Rijstsuiker
  116. Ruwe Rietsuiker
  117. Saccharose
  118. Sacharose
  119. (…)sapconcentraat
  120. Schenkstroop
  121. Siroop
  122. Sorghumsiroop
  123. Speltstroop
  124. Stroop
  125. Sucanat (Sugar Cane Natural)
  126. Sucrose
  127. Suikerstroop
  128. Tafelsuiker
  129. Tarweglucosestroop
  130. Tarwestroop
  131. Treacle
  132. Turbinado
  133. Vanillesuiker
  134. Vruchtenextract
  135. Vruchtenconcentraat
  136. Vruchtensapconcentraat
  137. Vruchtensuiker
  138. Vruchtensap op basis van extracten of concentraten
  139. Witte basterdsuiker
  140. Witte suiker
  141. Zwarte rietsuikermelasse

namen voor suiker: ezelsbruggetjes…

Om een begin te maken met het onderscheiden van suiker, kun je het volgende onthouden:

  • Alle woorden die eindigen op ‘ose‘ (glucose, fructose, dextrose etc.)
  • Alles wat eindigt op ‘stroop‘, ‘siroop‘, ‘honing‘ of ‘nectar
  • En uiteraard alle termen waarin ‘suiker‘ expliciet wordt benoemd.

Tot slot

Er zijn natuurlijk ook namen voor suiker die minder opvallen, maar met bovenstaand ezelsbruggetje kom je een heel eind. Al doen voedingsmiddelenfabrikanten wel continu hun best om weer nieuwe namen voor suiker te verzinnen, juist zodat wij ze niet als suiker herkennen en hun producten tóch kopen. Zo zijn er vormen van suiker die onder bepaalde E-nummers worden geschaard en zodoende onherkenbaar zijn (tenzij je de exacte E-nummers toevallig kent). Een andere opvallende trend is dat suikerfabrikanten hun producten gezond doen ogen: verpakkingen van schenkstroop, kristalsuiker, poedersuiker e.a. zijn tegenwoordig bedrukt met groene blaadjes en teksten als ‘100% natuurlijk’. Het opvallendst is nog wel de volgende claim van ‘Suikerstichting’: ‘Suiker en suikerproducten passen in een gezonde en gevarieerde voeding en actieve leefstijl.‘ 😀

Let op: Bovenstaande lijst met benamingen voor suiker is niet eens compleet, al zijn het wel de meest voorkomende namen. Als jij nog één of meerdere benamingen voor suiker weet, laat ze dan achter in een reactie hieronder!

25 reacties op “141 verschillende namen voor suiker (schuilnamen)”

  1. Wen ·

    erithrytol ook suiker?

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Beste Wen, Ik neem aan dat je bedoelt te vragen of ook erythritol een schuilnaam is voor suiker… Het antwoord is in principe ‘nee’, al is deze (zoet)stof wel afgeleid van een soort suiker. Erythritol is namelijk een suikeralcohol oftewel een polyol. Suikeralcoholen oftewel polyolen komen van nature voor in gerijpte vruchten en gefermenteerde levensmiddelen. De meeste vormen van erythritol worden kunstmatig vervaardigd en behoren dan ook tot de kunstmatige / extensieve zoetstoffen. De term ‘suikeralcohol’ slaat dus op een groep van chemische verbindingen. Het is echter niet zo dat ze gemaakt worden uit alcohol / ethanol of alcohol / ethanol bevatten. Diverse polyolen komen van nature voor in natuurproducten. Zo bevatten pruimen sorbitol en sommige bladgroenten mannitol. Polyolen zijn extensieve zoetstoffen die hoofdzakelijk worden gebruikt als zoetmiddel in etenswaren en dranken, maar ook als vulmiddel in combinatie met een intensieve zoetstof. De zoetheid van een polyol lijkt op die van suiker, maar een polyol heeft geen bijsmaken en een zoetkracht tussen de 0,5 en 0,8 keer die van suiker. Omdat polyolen niet of nauwelijks worden opgenomen in de dunne darm, komen ze onveranderd in de dikke darm terecht, waardoor de meeste polyolen slechts 2,4 kilocalorieën per gram aan energie leveren, dus veel minder calorieen dan suiker. Wel worden polyolen zeer sterk gefermenteerd in de darmomgeving, en als darmbacteriën polyolen fermenteren, ontstaan allerlei restproducten, waaronder koolzuurgas, waterstofgas en methaangas. Deze gassen zorgen voor darmkrampen, winderigheid en diarree. Bekende polyolen zijn als volgt: erythritol / E968 (afgeleid van erythrose: rabarbersuiker), lactitol / E966 (afgeleid van lactose: melksuiker), maltitol / E965 (afgeleid van maltose: moutsuiker), mannitol / E421 (afgeleid van mannose: fruitsuiker), sorbitol / E420 (afgeleid van dextrose: druivensuiker) en xylitol / E967 (afgeleid van xylose: houtsuiker). Groeten, Paul

  2. Claria ·

    Stevia gebruiken bij een zoetverslaving lijkt me ook niet handig als ik het dopamineverhaal lees. Dus dat kan óók niet?

    Beantwoorden
  3. Gerdine ·

    Is moutmeel of gerstemout ook een soort suiker?

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Beste Gerdine, Mout is een vrij algemene term; het is niets meer of minder dan graan dat wordt gekiemd/ontkiemd en gedroogd/geëest. Mouten is dan ook een productieproces waarbij in een mouterij bepaalde graankorrels worden gemout (ontkiemd + gedroogd). Meestal gaat het hierbij om de ontkieming van gerst (vanwege het relatief lage eiwitgehalte en het relatief hoge koolhydraatgehalte van gerstkorrels), maar soms ook om andere granen of pseudogranen. De term ‘mout’ is dan ook behoorlijk abstract en wordt waarschijnlijk juist om die reden graag gebruikt door voedingsmiddelenproducenten… Tijdens het kiemen van mout wordt een deel van het aanwezige zetmeel door enzymen omgezet in maltose (een vergistbare suiker). Maltose is geen enkelvoudige monosacharide (zoals glucose, fructose en galactose), maar een tweezijdige disacharide. Maltose is dus wel een suiker, maar een ietwat tragere en complexere suiker dan de extreem snelle suikers in o.a. frisdrank en snoepgoed. Moutmeel IS sowieso geen suiker, maar het bevat suiker in de vorm van o.a. maltose. Los daarvan is moutmeel (net als o.a. tarwemeel en gerstemeel) in principe een product waarin de hele graankorrel wordt gebruikt, waardoor er ook complexe koolhydraten en vezels in zitten. Moutmeel zou zodoende zelfs onder de volkorenproducten kunnen worden geschaard, al zou dat vanwege de gedeeltelijke vergisting niet helemaal fair zijn. Moutbloem daarentegen, is vergelijkbaar met o.a. tarwebloem en gerstebloem en zodoende veel gemakkelijker verteerbaar, waardoor bloem (in tegenstelling tot meel) qua chemische structuur wel degelijk zeer dicht in de buurt komt van suiker. In principe is gerstemout een benaming voor ontkiemende gerstkorrels, maar deze naam wordt soms ook gegeven aan extracten van gerstemout (gerstemoutextract) die nagenoeg volledig uit suiker bestaan. En dan wordt gerstemout maar al te vaak ook nog eens gebrand (wat doorgaans niet wordt vermeld in de ingrediëntenlijst), waardoor er inderdaad niets meer of minder dan suiker overblijft. De vrije manier waarop voedingsmiddelenproducenten omgaan met de benaming van ingrediënten is exact de reden dat het consumenten (opzettelijk) onmogelijk wordt gemaakt om gezonde voedingskeuzes te maken. En eveneens de reden waarom het hele rataplan rondom suiker zo onnodig complex en extreem verwarrend is. Al met al is er met gerst als graansoort weinig mis… En met het ‘mouten’ van graan ook niet per se… Maar de manier waarop gemoute graankorrels verder worden verwerkt en toegevoegd aan producten is in 9 van de 10 gevallen alles behalve gezond te noemen. :( Nou ja, even concreet… Mout bestaat in z’n totaliteit gemiddeld voor 20 tot 25% uit suiker. De belangrijkste suikers in mout zijn de monosacharide glucose, de disacharide maltose, de trisacharide maltotriose en verscheidene maltodextrines. Mout bevat doorgaans ook kleine beetjes sucrose en fructose; deze twee laatste suikers zijn niet afkomstig van vergisting/vermouting, maar komen van nature in granen voor. Hopelijk kun je hier iets mee… Groeten, Paul

  4. Luc ·

    Fijn dat de verschillende namen voor suiker nu op alfabetische volgorde staan, dit miste ik een beetje. Thx!

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Graag gedaan. 😉 De lijst met termen voor suiker werd inderdaad een beetje onoverzichtelijk naarmate ‘ie langer werd.

  5. Karlijn ·

    Alles waar ‘ose’ achter staat of ‘stroop’ is een afgeleide van suiker, dus niet nemen! Stevia is als je het plantje zou kopen en wat blaadjes in je thee doet wel natuurlijk, in tegenstelling tot alle steviaproducten die je tegenwoordig in supermarkten of natuurvoedingswinkels kan kopen. Meestal is het wit poeder in een potje, hartstikke nep en chemisch geproduceerd, trap er niet in dus!

    Beantwoorden
  6. Maria ·

    Anijsblokjes van De Ruijter; lekker veel suiker, bah!

    Beantwoorden
  7. robert Barel ·

    Waarom hoor ik niets over Stevia?

    Beantwoorden
  8. johan ·

    Ik ben er dan eindelijk achter gekomen dat ik een suikerverslaving/zoetverslaving heb. Moet nu dus beginnen met ‘afkicken’ en probeer er veel over te lezen/weten. Wie is het gelukt en heeft tips? Of wie doet mee? Fijn weekend.

    Beantwoorden
  9. July-Ann ·

    Hoe zit het met Stevia, dit is een plantaardige zoetstof?

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Hallo July-Ann, In dit artikel over stevia kun je meer lezen over het gebruik van steviolglycosiden als zoetstof en suikervervanger. Groeten, Paul

  10. Lieve ·

    Aspartaam is ook een zoetstof. Ik drink al jaren heel erg veel cola light. Ik ben er nu echt van overtuigd dat ik een suikerverslaving heb. Dus vanaf morgen is het good bye light producten en back to basic… Hopelijk helpt het ook nog bij het afvallen.

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Hallo Lieve, Synthetische zoetstoffen zoals aspartaam en acesulfaam-K in light-frisdranken zijn in het verleden inderdaad in verband gebracht met zoetverslaving en insulineschommelingen. In dit artikel over light-frisdranken kun je meer lezen over wat light doet met je lichaam en in dit artikel over kunstmatige zoetmiddelen kun je meer lezen over wat synthetische zoetstoffen uitwerken op je lichaamsgewicht. Groeten, Paul

  11. Daphne ·

    Ja, ik ben ook al tijden van de suiker af. Althans, dat dacht ik. Elk jaar rond deze tijd krijg ik enorme behoefte aan zoet, zoet, zoet. Het lijkt wel alsof ik iets moet compenseren. Zou het te maken kunnen hebben met een winterdip?

    Beantwoorden
  12. Claudia Bank ·

    Agavesiroop is ook een vervanger voor suiker. Ik heb ik ergens gelezen dat het niet echt een gezonde suikervervanger is.

    Beantwoorden
  13. rose ·

    De grap is dat als je eenmaal een tijd gestopt bent met alle toegevoegde suikers, dat ook zoetstoffen echt niet meer smaken. De volledige behoefte naar zoet neemt af.

    Beantwoorden
  14. Naomi ·

    En hoe zit het met dadels, ananas en meloen? Er zitten wel gezonde voedingsstoffen in, maar ik heb het gevoel dat deze vruchten ook de zoetverslaving stimuleren. Klopt dat? Eet maar eens een boel dadels achter elkaar, ik krijg dan i.i.g. hartkloppingen etc. Heeft iemand ervaring met chroom tegen zoetverslaving? En Kelly: maltitol kan inderdaad voor winderigheid en steken zorgen, en laxerend werken. Eigenlijk zijn alle chemische zoetmakers slecht. Aspartaam is puur vergif!

    Beantwoorden
  15. Naomi ·

    Iemand weleens van goudstroop gehoord? Is dat ook van suiker gemaakt?

    Beantwoorden
  16. katrien ·

    Mager melkpoeder = glucosestroop.

    Beantwoorden
  17. kelly zweers ·

    Hallo, Hoe zit het eigenlijk met maltitol? Ik heb begrepen dat dit heel slecht is. Groetjes, Kelly

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.