Aambei-behandeling: hoe voorkom, genees & behandel je aambeien?

De ‘aambei’ oftewel ‘hemorroïde’ wordt door velen nog altijd als taboe beschouwd. Toch zijn er onwijs veel mensen die met terugkerende regelmaat –of zelfs chronisch– last hebben van aambeien. Aambeien veroorzaken doorgaans pijn, jeuk en ontstekingen rondom de anus. Daarom hierbij alles over het voorkomen, genezen en behandelen van aambeien…

Wat zijn aambeien?

De anus en de endeldarm moeten luchtdicht en lekdicht afgesloten kunnen worden om ontlasting binnen te houden. Daarom zitten er enorm veel spiertjes, peesjes en bloedvaten rondom de anus en darmen. Aambeien zijn uitstulpingen (zwellichaampjes) in de wand van de anus of de endeldarm die ontstaan door overmatige druk op een vaatwand. Een aambei is dus een soort spatader in je anus of darm. (bron)

Hoe ontstaan aambeien?

Aambeien ontstaan door overmatige druk op gezonde aderwanden of bij normale druk op verzwakte aders. Zo kunnen aambeien onder andere ontstaan door toedoen van:

 • Hard drukken c.q. persen bij het ontlasten
 • Obstipatie / constipatie (darmverstoppingen)
 • Verhoogde bloeddruk (hypertensie)
 • Overgewicht & zwaarlijvigheid
 • Zwangerschap & hormoonschommelingen
 • Verstoorde bloedsomloop (bijv. door hart- & vaatziekten)
 • Bindweefsel-aandoeningen (sclerodermie, collagenose e.a.)
 • Gebrek aan vezelrijke voeding (voedingsvezels)

In de meeste gevallen lopen de aders leeg zodra de druk weer afneemt. Als er echter een zeer hevige of langdurige drukverhoging heeft plaatsgevonden, dan kan het bloedvat uitgestulpt en opgezwollen – en dus een aambei – blijven.

Inwendige aambeien & uitwendige aambeien

De medische wetenschap onderscheidt 2 verschillende soorten aambeien, namelijk inwendige aambeien en uitwendige aambeien. Hierbij het verschil tussen beide soorten hemorroïden:

1. Inwendige aambeien

Inwendige aambeien zitten binnenin de anus of endeldarm. Ze zijn van buitenaf dus niet zichtbaar. Bijna alle aambeien beginnen als inwendige hemorroïden.

2. Uitwendige aambeien

Uitwendige aambeien zitten ter hoogte van de sluitspier of zelfs op de anus, en zijn dus aan de buitenkant zichtbaar. Meestal worden hemorroïden uitwendig als inwendige aambeien onbehandeld blijven en zodoende tot buiten de anus kunnen “groeien” c.q. verzakken. (bron)

Klachten & symptomen van aambeien

Doordat aambeien zijn voorzien van bloedvaten, zijn ze erg gevoelig en kwetsbaar. Zo kunnen aambeien enorm jeuken, stukgaan en zelfs gaan bloeden. De belangrijkste klachten en symptomen bij aambeien zijn als volgt:

 • Zwellingen (opgezwollen aders)
 • Pijn (mild tot zeer hevig)
 • Bloedingen (vers, rood bloed rond de anus)
 • Jeuk

Als bloed langdurig in een verwijde ader blijft staan, dan kan een trombus ofwel bloedstolsel ontstaan. Een dergelijk stolsel kan een zeer pijnlijke ontstekingsreactie opwekken die maandenlang kan aanhouden.

Gradaties & ontwikkelingsstadia van aambeien

Buiten het feit of een aambei inwendig of uitwendig is, onderscheiden medici 4 verschillende ontwikkelingsstadia oftewel gradaties van aambeien. Deze gradaties zijn als volgt:

1. Stadium één aambei

Een aambei van de eerste graad betreft licht vergroot, inwendig aambeiweefsel dat niet extern zichtbaar of voelbaar is. Je hebt er dus geen last van.

2. Graad twee hemorroïde

Een tweedegraads aambei betreft duidelijk vergroot aambeiweefsel rondom de anus. Symptomen als jeuk, branderigheid en gevoeligheid doen zich voor. Je hebt dus nauwelijks tot matig last van deze hemorroïde.

3. Graad drie aambei

Een aambei in stadium 3 betreft een hemorroïde die tot buiten de anus gedaald is en niet meer teruggaat zonder hulp. Deze aambei is duidelijk voelbaar, oncomfortabel, drukkend enof pijnlijk. Je hebt er dus matig tot veel last van zulk soort aambeien.

4. Stadium vier hemorroïde

Een graad 4 aambei betreft een aambei die buiten de anus hangt en zelfs niet meer kan worden teruggeduwd. Dit soort aambeien veroorzaakt pijn, jeuk, branderigheid en/of bloedingen en maakt zitten welhaast onmogelijk. Je hebt er dus erg veel last van!

Aambeien voorkomen (preventie)

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om aambeien te voorkomen. De beste preventieve middelen om aambeien te voorkomen zijn als volgt:

1. Vezelrijk dieet kan aambeien voorkomen

Gezond, gevarieerd, uitgebalanceerd en bovendien vezelrijk eten kan aambeien voorkomen. Eet daarom hele ontbijtgranen, volkorenbrood, meergranenproducten, volkorenpasta, zilvervliesrijst, groenten, fruit, peulvruchten & aardappels. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken om aambeien te voorkomen.

2. Voldoende lichaamsbeweging voorkomt aambeien

Hoe meer je beweegt, des te beter je algehele gezondheid.Als je bindweefsel, hart, bloedvaten, stofwisseling, spijsvertering, darmen en hormoonhuishouding optimaal zijn, dan is de kans op aambeien relatief klein. Ga dus vooral niet de hele dag stilzitten als je aambeien wilt voorkomen!

3. Aambeien voorkomen door zacht te drukken

Het hard drukken bij het poepen of ontlasten, kan aambeien in de hand werken. Als je zacht en gecontroleerd druk uitoefent, kun je aambeien of hemorroïden dus helpen voorkomen. Ben bovendien voorzichtig met toiletpapier en houd niet te lang op!

4. Overgewicht beperken = aambeien voorkomen

Overgewicht vergroot de kans op aambeien enorm. Probeer je lichaamsgewicht en vetpercentage dus binnen de perken te houden om aambeien te voorkomen. Als je overgewicht vermijdt, voorkom je bovendien een verhoogde bloeddruk, hartklachten en constipatie.

Aambeien behandelen & genezen

Voordat je eigenhandig overgaat tot het behandelen van je aambeien, dien je allereerst 100% zeker te weten dat het daadwerkelijk om een aambei gaat. Bekijk daarom eerst eens een foto van aambeien.

Google bijvoorbeeld maar eens op ‘foto aambeien’. Als de foto van de aambei overeenkomt met jouw zwelling, dan kun je desgewenst tot behandeling van de aambei overgaan. De beste tips om aambeien te behandelen & genezen, zijn als volgt:

1. Darmonderzoek bij aambeien-behandeling

In geval van inwendige aambeien zal een huisarts, darmspecialist, internist of proctoloog met een vinger voorzien van een rubberen handschoentje je darm inwendig onderzoeken. Soms wordt een aanvullende endoscopische foto gemaakt om de aambei efficiënter te kunnen behandelen.

2. Aambeienzalf & -crème ter behandeling van hemorroïden

Bij de apotheek zijn allerlei soorten aambeienzalf te koop met vaseline, lidocaïne en/of zinksulfaat. Met aambeienzalf (o.a. Sperti®) kunnen aambeien en de bijbehorende symptomen effectief worden behandeld. Voorbeelden van merken aambeienzalf die je zonder recept kunt kopen bij de drogist zijn Sperti®, HemoClin® en Hamamelis®, Theranal® en Epianal®.

3. Zinkoxide zetpillen om aambeien te behandelen

Zetpillen met zinkoxide worden heel vaak ingezet ter behandeling van aambeien. Met een zetpil is een aambei doorgaans namelijk goed naar binnen te duwen. Het nadeel van een zetpil is echter wel dat ie vaak te hoog in de endeldarm terechtkomt en dus niet dicht genoeg bij de anus blijft zitten.

4. Aambeien behandelen d.m.v. aambeien-operatie

Als een aambei niet vanzelf weggaat en ook niet dankzij aambeienzalf, dan kan een aambeien-operatie nodig zijn. Onder lokale verdoving wordt de aambei ingesneden en uitgedrukt… Of volledig weggesneden (hemorrhoidectomie).

5. Sclerotherapie inzetten als aambeien-behandeling

Kleine, inwendige aambeien kunnen worden behandeld door middel van sclerotherapie. Het aangetaste deel van de ader wordt ingespoten met een licht-irriterende vloeistof. Hierdoor zal de opgezette ader slinken en verkleven. Deze aambeien-behandeling wordt zeer vaak uitgevoerd.

6. Rubberband-ligatie ter behandeling van aambeien

Aambeien kunnen worden afgebonden met een rubberen bandje (elastiekje). De aambei sterft zodoende af, wordt afgestoten en verdwijnt via de ontlasting. Rubberbandligatie ter behandeling van aambeien kan erg pijnlijk zijn en wordt daarom niet vaak meer toegepast. Het is dan ook een relatief ouderwetse aambei-behandeling.

7. PPH-methode om aambeien te behandelen

PPH staat voor ‘Procedure bij Prolaps en Hemorroïde’. Bij deze aambeien-behandeling worden de aambeien naar binnen geduwd, een ringetje slijmvlies wordt weggenomen en de bloedtoevoer naar de aambeien wordt verminderd. De PPH-methode bij aambeien is relatief nieuw, maar ook vrijwel pijnloos en wordt daarom steeds vaker toegepast.

8. Corticosteroïden tegen jeuk & zwellingen door aambeien

Crèmes en zetpillen met corticosteroïden kunnen worden gebruikt om de jeuk en zwelling van aambeien te behandelen. Let wel: corticosteroïden zijn enkel op doktersrecept verkrijgbaar. In geval van darmverstoppingen kan een klysma uitkomst bieden. Ook is er medicatie verkrijgbaar om de ontlasting soepel te houden.

9. Pijnstillers bij pijn door aambeien

Bij lichte tot matige pijn door aambeien kun je het beste paracetamol nemen. Bij hevigere pijn kun je eventueel ibuprofen slikken, maar dit kent meer bijwerkingen m.b.t. het maag-darmstelsel.

Tot slot

Behandel aambeien dus in eerste instantie met aambeienzalf (Sperti® e.a.). Ga met pijnlijke of bloedende aambeien naar de huisarts. Hopelijk helpt bovenstaande informatie jou om aambeien te voorkomen, behandelen & genezen.

Heb jij vragen, opmerkingen of aanvullende tips m.b.t. (de symptomen van) aambeien? Laat dan hieronder een reactie achter!

6 reacties op “Aambei-behandeling: hoe voorkom, genees & behandel je aambeien?

 1. geebelen ·

  Ben gestopt met Daflon, kreeg maagpijn en buikpijn. Hoelang daarna blijven die bijverschijnselen werken?

  Reageer
 2. Anita ·

  Klachten verminderen en de pijn verzachten? Aambeienzalf helpt. Kijk op Aambeienzalf.eu voor voordelige prijzen en de beste zelfzorgmiddelen voor uw anale klacht. Het werkt echt!

  Reageer
  • Paul ·

   Hallo Aambeienzalf.eu, Het reactiesysteem van Salusi is geen reclameplatform; vandaar dat ik de commerciële links naar jullie webwinkel met aambeienproducten heb verwijderd. Groeten, Paul

 3. aambeien hater ·

  Gebruik Curanol, het is bedoeld voor zwangere vrouwen, maar ik gebruik ‘m ook met succes. Het zijn twee versies. pillen en zalf. De Curanol (40 pillen) zorgt ervoor dat de aders meer normale bloedsomloop krijgen en de aders elastisch rond de anus voor 98% normaal worden. Zalf is voor de buitenkant. Ik heb nu maar 2% last ervan, nog ff doorgaan met die Curanol-kuur en hopen dat alles verdwijnt. Dit is gewoon te koop bij de apotheek en drogist. Investeer in goed werkend producten, troep van huisarts heeft mij niets opgebracht. Afz. Gelukkige ex-aambei gozer.

  Reageer
 4. karl ·

  Het is me niet duidelijk of een acute externe hemorroïde kan ontzwellen en teruggestoken worden in de beginfase door de patiënt zelf.

  Reageer
 5. jan ·

  ik heb al 3 maanden een aambei. Deze is al aan de betere kant. Verkleind, maar nu vandaag heb ik opeens een nieuwe aambei en veel groter. Wat kan ik eraan doen? Ik dieet wel en toch gaat het niet weg. Ik gebruik daflon en natuurlijke aambeienzalf. Eerst had ik scheriproct gebruikt maar dat doe ik nooit meer. Het ging weg de aambei door bloeding maar kwam direct een week later terug en slechter! En slecht heb ik mij gevoeld. Alles in mijn hoofd ging als een spoel, draaierig en duizelig. Zwak was ik. Mijn hart bonsde bijna niet meer? Nee die zalf niet meer.ik voel me nu goed maar heb wel 2 aambeien. Wat kan ik doen?

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.