Afvallen met Wii en Kinect lijkt onmogelijke opgave…

Sporten moet leuk zijn. Een leuke sport zul je immers vaker doen, langer volhouden en minder snel opgeven. Om die reden besloten computerspelletjesfabrikanten lichamelijk actieve consoles en spellen op de markt te brengen. Denk maar eens aan de Wii (Wii Sports, Wii Fit e.a.) en de Xbox 360 Kinect (Your Shape, EA Sports Active e.a.). Deze game-consoles en bijbehorende spellen zijn bedoeld om je lichamelijke gesteldheid te verbeteren. Zo zijn er computerspelletjes voor:

 • Krachttraining (spieroefeningen)
 • Pilates & yoga
 • Aerobics (cardiovasculaire oefeningen)
 • Fysieke balansverbetering (Balance Board e.a.)
 • Afvallen (afslanken & gewichtsverlies)

Je kunt inmiddels virtueel dansen, boksen, tennissen, skateboarden en ga zo maar door…

Helpen de Wii Fit & Xbox 360 Kinect bij afvallen?

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat bovengenoemde spellen niet helpen om af te vallen. Wetenschappers van de ‘Baylor College of Medicine’ in Texas (VS) deelden namelijk Wii’s uit onder 78 kinderen met overgewicht. De groep werd onderverdeeld in twee subgroepen. De eerste subgroep ging aan de slag met fitness-games en de tweede met inactieve spelletjes.

Het onderzoek…

Hoofdonderzoeker Tom Baranowski en zijn collega’s gaven ieder kind een riem (“accellerometer”) om met bewegingscensoren. Met deze riem werd de lichamelijke activiteit van ieder kind bijgehouden, zowel de soort bewegingen als de intensiteit ervan. Men hield gedurende het onderzoek de volgende aspecten bij:

 • Lichte lichamelijke activiteit
 • Gematigde fysieke inspanning
 • Intensieve lichaamsbeweging

Het opmerkelijke van de onderzoeksresultaten is dat de actieve spelletjes niet of nauwelijks resultaat opleveren wat betreft de lichamelijke fitheid en gesteldheid van kinderen. Na 13 weken blijken de kinderen uit de actieve groep geen minuut actiever te zijn geweest dan de inactieve groep. (bron)

Tot slot

Definitieve conclusies kunnen natuurlijk niet worden getrokken aan de hand van één onderzoek. Het is echter wel opmerkelijk dat spellen als Wii Fit en EA Sports Active weinig nut lijken te hebben voor lichaamsbeweging en afvallen.

Je kunt overigens nog altijd beter actief Wii-en dan –op de bank liggend– tv-kijken. Met iedere beweging die je maakt verbruik je namelijk calorieën. Je moet echter niet op de Wii gaan voetballen ter vervanging van écht voetbal.

Wat is jouw mening over “actieve” computerspelletjes? Laat jouw reactie hieronder achter!

8 reacties op “Afvallen met Wii en Kinect lijkt onmogelijke opgave…

 1. sofiefietje ·

  Ik heb de wii fit plus gekocht omdat de kinesist me dit aanraadde. Ik heb namelijk nogal eens last van mijn rug. dus ten eerste, als het aangeraden wordt door een specialist dan moet het toch enig efect hebben. Uiteraard doe ik niet enkel de spelletjes die hij aanraadde, ook de anderen vind ik nuttig. ik doe hiernaast ook nog wel andere sport maar ik weet wel dat die wii fit plus echt wel helpt!

  Reageer
 2. laila ·

  Je hoeft niet zo hard te sporten dat je er dood moe van wordt dat houd je niet lang vol,je moet je spieren en conditie trainen,Nou nou als je na het sporten weer een heleboel gaat eten heeft het dan geen effect. Eet vegetarisch en het effect is fan tastisch. Je kan het sporten combineren met je vegetarisch eten . dus sporten plus vegetarisch eten dat bedoel ik. als je alleen gat sporten en je eten niet aan past komt er niets van terecht. groetjes

  Reageer
 3. Chantal ·

  Ik ben ik januari begonnen met op mijn eten letten en doe 4 keer in de week de EA sports active van de xbox en get fit with Mel B. Ik ben 7 kilo afgevallen en mijn conditie is echt verbeterd. Ik ben ook echt moe na het trainen. Voor mij werkt het dus wel.

  Reageer
  • paula pelzer ·

   Goed zeg geweldig nieuws super, groetjes Paula

 4. laila ·

  je kan duizend sporten, maar als je je eten niet aan past, blijf je even vet,
  ik eet vegetarisch, en niet te veel vet, binnen een maand is mijn buik gereduceerd en ik heb nu een taille, Eet vegetarisch enfruit en nog wat je buik in houden dat helpt ook ,
  ik ben trots op mijn lichaam nuík ga ook naar dfe gym voor mijn boven onderarm spieren .
  groetjes

  Reageer
 5. Nicole ·

  Ik heb de afgelopen maanden getraind met de wii ea more sports active en de six week challenge tweemaal gedaan en ben een broekmaat en 5 kilo kwijt.
  En wat nog veel fijner is, mijn rolletjes zijn wat spieriger geworden, dus niet ipv andere sporten maar erbij kan het wel degelijk resultaat hebben.

  Reageer
  • paula pelzer ·

   Ik train met de nintendo leuk om mee te tennissen, Mel B playstation 3 plus camera, bij geleverd, je kunt kiezen voor een programma, krijgt een goede lekkere maaltijd keuze, met 5 verschillende achtergronden. Leuk en je gaat zweten en resutaten zien.Goed te doen, vooral als jezelf een gewichten, een luchtballon hebt, echt aan te raden. Jezelf zie je op de t.v trainen. Doen

 6. kinectfan ·

  Beetje kort door de bocht, dit artikel. Ben zelf met de kinect inmiddels zo’n 13 kilo afgevallen. In dit onderzoek is gekeken of kinderen ‘automatisch’ afvallen als ze de spelletjes spelen, en bovendien meen ik me te herinneren dat er wel een effect was, maar dat dit teniet werd gedaan doordat de kinderen de rest van de dag dan minder actief waren. In principe kun je met de kinect of wii gewoon sporten, en dus kun je er zeker ook mee afvallen! Het belangrijkste is toch hoe actief je bent, of dat nu tijdens het sporten met de kinect of tijdens een andere sport is. Het grote voordeel vind ik dat je niet naar de sportschool hoeft en lekker in je eigen huis kunt sporten en douchen.

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.