Home » Afvallen & Dieet » Alcoholgebruik: voordelen & nadelen – Ben jij voor of tegen alcohol?

Alcoholgebruik: voordelen & nadelen – Ben jij voor of tegen alcohol?

Alcoholgebruik: voordelen & nadelen – Ben jij voor of tegen alcohol?

Feestjes, verjaardagen, kerstmis, nieuwjaarsavond, stapavonden… Het zijn allemaal gezellige momenten die vaak samen met vrienden, familie en alcohol worden gevierd. Alcohol drinken, maakt zelfverzekerd, waardoor alcohol door verlegen en onzekere personen extra aantrekkelijker kan worden gevonden. Daarentegen zorgt een afname van je remmingen voor een toename van je verantwoordelijkheden. In dat opzicht kan alcoholgebruik op totaal anders uitpakken dan jij vooraf hoopt…

Enkele weetjes over alcohol:

Kleine en zwaarlijvige mensen verdragen alcohol doorgaans minder goed. Als je niet gegeten hebt of moe bent, kun je ook minder goed tegen alcohol. Vrouwen kunnen sowieso minder alcohol verdragen dan mannen omdat hun lever kleiner is. Alcohol met bruis / bubbels / koolzuur wordt sneller opgenomen in de bloedstroom. Maar wat zijn de voordelen én wat zijn de nadelen van alcohol? Hier volgt een korte opsomming zodat je voor jezelf kunt uitmaken hoe (on)gezond alcohol is… En zie ook de volgende Salusi-artikels ten aanzien van alcoholgebruik:

Voordelen van alcoholgebruik

alcoholgebruik voordelen nadelen

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat matige drinkers een kleinere kans hebben op hart- en vaatziekten en langer leven dan mensen die nooit alcoholisch drinken. Alcohol stimuleert namelijk de aanmaak van ‘goed cholesterol’, wat ‘slecht cholesterol’ verdringt, wat gunstig is voor hart en bloedvaten. Of je wijn, bier of een andere alcoholische drank drinkt, maakt in dat opzicht niet uit. Dit voordeel van alcohol geldt overigens alleen als je er zeer kleine hoeveelheden (ongeveer een glas per dag) van gebruikt. En bovendien uitsluitend voor gezonde mensen boven de 45 jaar.

Alcoholgebruik: de nadelen…

Overmatig gebruik van alcohol is schadelijk voor hersenen, hart, beenmerg, maag en darmkanaal en kan levercirrose veroorzaken. Alcohol kan bovendien leiden tot ontwikkeling van leververvetting, alcoholische hepatitis en fibrose… Langdurig alcoholgebruik verhoogt ook nog eens het risico op hoge bloeddruk, hartziekte, beroerte, bepaalde vormen van kanker en vroegtijdig overlijden. Vrouwen lopen tot slot meer kans om borstkanker te ontwikkelen als ze meer dan 2 alcoholische drankjes per dag drinken. Met 2 blikjes bier per dag bovenop je normale caloriebehoefte kan je na een jaar maar liefst 15 kilo aankomen.

To drink or not to drink? Dat is dé vraag… Deel hieronder jouw opvattingen, bevindingen en standpunten omtrent alcoholgebruik!

12 reacties op “Alcoholgebruik: voordelen & nadelen – Ben jij voor of tegen alcohol?”

 1. Jenna ·

  Alcohol drinken is slecht!

  Beantwoorden
 2. nikki ·

  ik ben bezig voor school met een stuk over alcohol verslaving heeft er iemand een tip voor mij wat ik in mijn stuk kan zetten. groetjes: nikki

  Beantwoorden
 3. Lois ·

  Wanneer ben je nou echt verslaafd aan alcohol? Een vriend van mij zegt dat hij niet verslaafd is maar wel dat hij alcohol nodig heeft…

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Wat is “nodig hebben”? Als je alcohol nodig hebt, ben je mijns inziens afhankelijk en dus verslaafd. Men onderscheidt in principe alcoholmisbruik, alcoholverslaving en alcoholafhankelijkheid… Dit zijn allemaal combinaties van symptomen en gedragingen die progressief optreden binnen een spectrum van dezelfde ‘alcoholistische’ stoornis. Onder alcoholmisbruik valt schadelijk gedrag, waaronder roekeloosheid, ‘binge drinking’, ‘comazuipen’, rijden onder invloed en het drinken van alcohol ten koste van de gezondheid of professionele of sociale activiteiten en verplichtingen. Zodra iemand negatieve consequenties ervaart van zijn of haar drinkgedrag, verandert alcoholgebruik in alcoholmisbruik. Hoewel alcoholmisbruik niet per se hoeft te leiden tot alcoholverslaving, is misbruik doorgaans wel een belangrijk kenmerk van deze aandoening, met name in het beginstadium. Alcoholverslaving is een primaire toestand die gekenmerkt wordt door het onvermogen om alcoholgebruik te stoppen: een oncontroleerbare behoefte aan alcohol, het overschrijden van zelf opgestelde grenzen en doorgaand gebruik, ondanks negatieve fysieke, psychologische en sociale consequenties. Vaak gaat alcoholverslaving gepaard met tolerantieverschijnselen, onthoudingsverschijnselen en ontwenningsverschijnselen. De gebruiker heeft steeds meer alcohol nodig om hetzelfde effect te bewerkstelligen. Alcoholafhankelijkheid verwijst naar een fysieke / lichamelijke afhankelijkheid van alcohol en wordt gekenmerkt door tolerantie voor alcohol en onthoudingsverschijnselen, welke levensbedreigend kunnen zijn. Ze treden op wanneer zware drinkers stoppen met drinken of wanneer zij hun alcoholinname drastisch beperken. Als het gaat om alcohol kan verslaving optreden zonder afhankelijkheid, maar alcoholafhankelijkheid staat bekend als de meest ernstige vorm van alcoholverslaving. Iemand hoeft dus niet noodzakelijkerwijs lichamelijk afhankelijk te zijn van alcohol om verslaafd te zijn. In deze gevallen is de verslaving psychologisch, waarbij men niet lichamelijk verslaafd is, maar de hersenen van het tegendeel overtuigd zijn. Ik ben geen expert, maar als iemand aangeeft alcohol nodig te hebben om te kunnen functioneren, ben je mijns inziens alcoholverslaafd. (bron) 🙁 Maar het blijft natuurlijk de vraag wat je vriend precies bedoelt met “nodig hebben”, en in welke context hij deze zinsnede gebruikte… Sterkte!

 4. Aaron Sabbe ·

  Ik ben 16 en drink te veel alcohol. Moet ik een psychiator inschakelen?

  Beantwoorden
  • kees jansma ·

   Ja je moet niet teveel drinken

 5. marijke ·

  Ik vindt alcohol helemaal toppie! Is je eigen keuze. Als je wilt drinken doe je dat en als je niet wilt dan niet, duuuhhh…

  Beantwoorden
 6. KOEN ·

  Sorry, maar alcohol drinken is een slechte gewoonte. Let echt op met alcohol, ik kan het weten! Voordat je het weet raak je er verslaafd aan… Vele mensen relativeren het verslavende effect van alcohol. Maar het begint van kleins af aan. Ik kan alleen maar zeggen dat ik er iets aan gedaan heb. Ik mag nu niets meer drinken van alcohol, het is een serieus gevecht… een gevecht dat ik wil leveren omdat er ook andere dingen zijn die wel de moeite waard zijn.

  Beantwoorden
  • hjbHJB ·

   HJB ik hou er van

 7. Rens ·

  Wat als je nog maar 14 jaar bent en je drinkt alcohol op feestjes… wel ’s wat… en soms veel… Heeft alcohol dan invloed op de groei?

  Beantwoorden
  • leonie ·

   Ja, alcohol heeft simpelweg invloed op de groei van niet-volgroeide kinderen, dus mensen die nog in de groei zijn.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.