Home » Klachten » Allergieën » Allergie: wat is een allergische reactie en wat kun je ertegen doen?

Allergie: wat is een allergische reactie en wat kun je ertegen doen?

Allergie: wat is een allergische reactie en wat kun je ertegen doen?

Een allergie is een onterechte, extreem felle respons van het lichamelijke afweersysteem op ongevaarlijke stoffen van buitenaf. Men kan voor van alles allergisch zijn. Denk bijvoorbeeld aan huisstofmijt-uitwerpselen, pollen / stuifmeel van grassen / planten / bomen, huidschilfers of haren van huisdieren, schimmels / schimmelsporen, gisten, insectengiffen c.q. insectenspeeksel (muggen / wespen / mieren), bepaalde voedingsmiddelen (melk, sesam, noten, eieren, soja, vlees, vis, schelp- & schaaldieren, fruit, peulvruchten, granen, paddenstoelen e.a.), parfum, textiel, rubber, chemische schoonmaakmiddelen, en metalen. Allergie voor water, aarde of zonlicht is zeldzaam, maar komt ook voor…

Wat is een allergische reactie?

Ons afweersysteem hoort stoffen op te ruimen die niet in ons lichaam thuishoren. Een allergie betreft een te ijverige werkzaamheid van dit afweersysteem tegen specifieke stoffen. Ongevaarlijke stoffen waar ons afweersysteem onterecht heftig op reageert noemen we allergenen.

Hoe ontstaat een allergie?

Wanneer iemand allergisch van aard is, zal diens lichaam door regelmatig contact met een allergeen, bijvoorbeeld door…

 • Inademing
 • Lichamelijk contact
 • Voeding
 • Insectensteek of –beet
 • Medisch handelen (injectie e.a.)

… bepaalde antistoffen aanmaken. Dit heet allergische sensibilisatie. Deze antistoffen gaan zich –afhankelijk van het exacte allergeen– hechten aan zogenaamde mestcellen in:

 • Huid
 • Slijmvliezen (van neus, keel, ogen e.a.)
 • Spijsverteringskanaal

De vorming en hechting van antistoffen aan mestcellen kan jaren ongemerkt voortduren. Zodra mestcellen, waaraan zich inmiddels antistoffen hebben gehecht, opnieuw in contact komen met het desbetreffende allergeen wordt het allergeen herkend en wordt de mestcel geprikkeld tot het afgeven van grote hoeveelheden actieve beschermende stoffen (mediatoren). Een overschot/teveel aan mediatoren maakt je ziek. Wat een groot opgezette beschermingsactie had moeten worden, eindigt in een ziekelijke, allergische toestand.

De symptomen van een allergische reactie

De mediatoren die vrijkomen bij een allergie of onterechte afweerreactie van het lichaam uit zich in klachten zoals:

 • Pijn & jeuk
 • Hooikoortsverschijnselen…
 • …Kortademigheid, kriebels in keel, rode ogen etc.
 • Astmatische verschijnselen
 • Angio-oedeem & galbulten
 • Voedsel-intolerantie
 • Huidklachten (eczeem e.a.)
 • Bloeddrukdaling (hypotensie)
 • Anafylactische reacties zoals anafylactische shock
 • In het ergste geval een hartstilstand

Wat kun je doen bij allergieklachten?

Bij mogelijke allergieklachten kun je het best een afspraak maken met je huisarts. Deze kan eventueel een bloedtest afnemen, medicatie voorschrijven of doorverwijzen naar een allergoloog. Een allergoloog kan eventueel een huidpriktest, intracutane huidtest, patchtest (plakproef), eliminatie/provocatietest of neusprovocatie uitvoeren of een eliminatiedieet opstellen. Geen enkele test geeft 100 procent uitsluitsel.

Wat te doen bij een allergische reactie?

De behandeling van een allergische reactie is geheel afhankelijk van de soort allergie, de locatie en manier waarop een allergie zich uit en de ernst van de allergische reactie. Tegen lichte tot matige allergieverschijnselen helpt onder andere:

 • Vermijding van allergenen
 • Antihistaminica (histamine remmers)
 • Cromoglicaat (mestcel-degranulatie remmer)
 • Desensibilisatie behandeling

Bij ernstige allergische reacties kunnen de volgende medicijnen en therapieën dienstdoen:

Adrenaline of epinefrine bij een anafylactische reactie
Corticosteroïden (zware mestcel-degranulatie remmers)

Tip: de allergenendatabank houdt bij welke voedingsmiddelen zonder problemen genuttigd kunnen worden door personen met een bepaalde voedselallergie!

Heb jij (het vermoeden van) allergieën? Deel hieronder jouw opvattingen, bevindingen en vragen m.b.t. allergische reacties op lichaamsvreemde stoffen!

7 reacties op “Allergie: wat is een allergische reactie en wat kun je ertegen doen?”

 1. Bep ·

  Ik ben zo gauw moe! Heb wel kalmeringstabletten, kan het daar aan liggen?

  Beantwoorden
 2. Malfait, Cécile ·

  De dokter heeft bij mij schimmelallergie vastgesteld en ik neem nu 1x per dag 1 tablet Desloratadine Sandoz 5 mg, maar soms komt de allergie terug op en voel ik me 3 dagen ziek. Zijn er geen andere middelen die helpen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Cécile, Er zijn allerhande alternatieven voor Desloratadine Sandoz. Het bekendste alternatief is het merk Zyrtec (bekender middel met dezelfde werkzame stof). Maar er zijn ook allerhande afwijkende merken, merkloze kopieën en werkzame stoffen (zie deze website voor een overzicht). In dit artikel over schimmelallergie kun je overigens meer lezen over allergieën voor schimmels en gisten. Groeten, Paul

 3. jantje ·

  Ik heb verschillende allergische reacties zoals kat hond konijn paard eik
  Ik ben vaak heel benauwd kan bij een beetje inspanning in ademnood raken irritatie in
  Me ogen etc etc kan iemand mij vertellen of jullie ook dit soort allergisch reacties hebben meegemaakt of in ieder geval wat je ertegen moet doet alvast bedankt allemaal

  Beantwoorden
 4. Mokey ·

  Ik heb 3 weken geleden m’n kleine teen gebroken en die is gebuddytapet. Sinds gister heb ik ineens een allergische reactie op die tape. Het jeukt als een gek! Heb van de apotheker een zalfje meegekregen, aar dat werkt niet snel genoeg naar m’n zin. Zit nu met m’n voet omhoog, zonder tape, maar straks moet dat spul er weer omheen, zodat ik kan gaan slapen. ’t Rare is, dat ’t alleen aan de boven- en buitenkant van m’n voet zit, en niet aan de onder- en binnenkant van m’n voet. Ik slik nu m’n pillen die ik tegen m’n hooikoorts heb (moet daar sowieso rond deze tijd mee beginnen) en hoop dat dat wat helpt. Maandag naar de huisarts als het dan nog niet minder is. Hopelijk is er dan een andere oplossing voor die tape, zodat ik die niet meer moet dragen…

  Beantwoorden
 5. Sterre ·

  kan je ook gewoon , iets op de huis smeren want ik ben allergies voor plantjes weten niet wat voor .

  Beantwoorden
 6. Attie de Vries ·

  Geachte heer/mevrouw, Na gebruik van het medicijn amoxicilline 500 mg. kreeg ik over het gehele lichaam rode plekken/bulten, had hoofdpijn, tintelende lippen, en had het tegelijk erg warm en koud. Ben naar ziekenhuis gegaan en na onderzoek bleek dat ik allergisch ben voor eerdergenoemd medicijn. Ik kreeg daarna 10 tabletten van 5 mg. mee, genaamd Xyzal. Dit is een anti-allergisch middel. Dit middel gebruik ik 1x per dag. Mijn vraag is nu, moet ik de tabletten op gebruiken, of kan ik er ook zo maar weer mee stoppen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.