Home » Hygiëne & Leefomgeving » Beestjes in bloem, meel & graan tegengaan + voorkomen

Beestjes in bloem, meel & graan tegengaan + voorkomen

Piepkleine, zwarte beestjes in bloem, meel & graanproducten; waarschijnlijk ken je ze wel. Het gaat om minuscule larfjes, wormpjes en kevertjes die teren op zetmeelrijke producten. In dit artikel kun je lezen hoe je die kleine beestjes uit je keukenkastjes houdt…

De beestjes die zich in je meelproducten nestelen, komen niet van buiten. Ze komen uit eitjes dat een volwassen vrouwtjesinsect in het meel of graanproduct heeft gelegd. De belangrijkste insecten die hun eitjes in je keukenkastjes leggen zijn als volgt:

  • Meelmot
  • Broodkever
  • Rijstmeelkevertje
  • Graan-klander
  • Korenworm

Eén kever, mot of worm kan tientallen tot honderden eitjes leggen, waardoor je meel of bloem binnen een mum van tijd vol zit met larfjes en popjes

Hoe herken je kleine beestjes in je meel?

De eitjes van klanders, motten en wormen zijn piepklein en zodoende niet of nauwelijks met het blote oog te zien. Bovendien zijn ze doorgaans licht van kleur, waardoor ze ook niet opvallen. Kijk dus altijd goed voordat je meelproducten gebruikt.

Als de eitjes in je meel of bloem uitkomen, komen er larfjes of nimfen uit. Deze zijn meestal donkerder (lichtbruin tot zwart) van kleur en zodoende makkelijk te zien in wit meel zoals patentbloem en pannenkoekenmix. Deze jonge beestjes zijn doorgaans weinig beweeglijk, maar je kunt ze langzaam zien kruipen.

Nadat de “baby-insecten” zich volvreten, verpoppen ze zich meestal. Zodoende kun je ook minuscule poppen en lege coconnetjes in je meelproducten tegenkomen. Deze bewegen niet en zien eruit als kleine, zwarte stipjes of velletjes.

Hoe komen beestjes in je meel & keukenkastjes?

In je keukenkastjes kun je allerlei kleine beestjes tegenkomen. Het gaat meestal om de larven & nimfen van meelmotten, rijstmeelkevers en korenwormen. Deze minuscule beestjes lijken uit het niets te komen en zitten “plotseling” in graanproducten zoals meel, rijst en pasta. Toch komen ze niet uit de lucht vallen…

Volwassen kevers, motten en wormen kunnen zich met gemak door papieren verpakkingen vreten. Dit kan al in de fabriek gebeuren waar het meel wordt verpakt, maar ook in een opslagdepot of supermarkt. Meestal ontstaat de “besmetting” thuis in je keukenkastje. Omdat de eitjes pas na een tijdje uitkomen, lijken de zwarte beestjes in je meel & bloem plotsklaps te zijn ontstaan.

De “plaag” van kleine beestjes in je meel wordt meestal door een enkel volwassen vrouwtjesexemplaar veroorzaakt dat via het kiertje van het deurtje in je keukenkastje kruipt.

Welke graan- & meelproducten zijn meestal de dupe?

Kleine zwarte beestjes worden meestal aangetroffen in producten die rijk zijn aan zetmeel. De belangrijkste voedselcategorieën waarin kevers, wormen en motten hun eitjes leggen zijn graanproducten en gedroogde peulvruchten. Hierbij valt te denken aan:

  • Meel (bloem, broodmeel, aardappelmeel, maïzena etc.)
  • Kant-en-klare mix (pannenkoekmix, custard, polenta, pudding etc.)
  • Italiaanse pasta (spaghetti, macaroni, vermicelli etc.)
  • Rijst (witte rijst, zilvervliesrijst etc.)
  • Hele granen (ontbijtgranen, havermout, cornflakes etc.)
  • Gedroogde peulvruchten (kapucijners, spliterwten, linzen etc.)

De broodkever plant zich bij voorkeur voort in vaste, zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals brood, beschuit, pasta en koekjes. Dit ongedierte boort zich zelfs door plastic zakken en aluminiumfolie.

Volwassen beestjes kunnen zelfs overlopen naar kartonnen verpakkingen met droge cacaoproducten zoals hagelslag of papieren zakken met suiker. Ze vreten zich namelijk met gemak door papier en karton.

Hoe kun je beestjes in bloem bestrijden & vermijden?

Je kunt besmetting van je keukenkastjes met beestjes niet of nauwelijks voorkomen. Er blijft altijd wel een gaatje of kiertje aanwezig waardoor een insect naar binnen kan kruipen, dus het dichthouden van kastdeurtjes is niet genoeg.

Je kunt beestjes in meel en bloem het beste voorkomen door graanproducten in afgesloten bakjes, bussen en trommels te bewaren van hard plastic of blik. Maak papieren zakken met meel, suiker bonen direct na aankoop open. Controleer de inhoud op reeds aanwezige beestjes en verpak deze in een hard, luchtdicht omhulsel. Bewaar graanproducten, meel en bloem bovendien op een koele, droge plek. Beestjes gedijen namelijk het beste op warme, vochtige plaatsen.

Heb jij ervaring met kleine, zwarte beestjes is bloem, meel of granen? Laat hieronder jouw verhaal achter en deel eventuele oplossingen met anderen!

62 reacties op “Beestjes in bloem, meel & graan tegengaan + voorkomen”

  1. jet ·

    Aaaahh bah ik had dus zelf een Tupperware bus gevuld met muesli kom ik er achter na dat mijn schaaltje pap met muesli bijna leeg was dat er ook beestjes in zaten… blijkt dat de hele bus besmet is… bijna hopelijk komt het omdat ik de bus bijgevuld heb met een open zak muesli… anders heb ik al heel veel beestjes gegeten… griebels bah… alles gaat nu dus wel weg uit mijn kast en echt heel erg goed schoonmaken dus… toch nog niet zo gek de voorjaarsschoonmaak nog verder uit te breiden… welke cultuur is dat… die alle kruimels uit het huis moeten verwijderen door t geloof…. nog zo gek niet dus…

    Beantwoorden
  2. Maria ·

    Ik woon op Curaçao en bewaar simpelweg meel, pasta e.d. in de koelkast. Etensresten bewaar ik in een zak in de vriezer en gooi ik eens per week weg. Zo voorkom ik veel ongedierte…

    Beantwoorden
  3. Jayson T Benedict ·

    Had al gereageerd gisteren, maar daarna eens gekeken bij preppers wat die doen om insecten en de besmetting in meel tegen te gaan. Een paar stopten het meel, vijf pond, in papier zak in een plastic zak en legden het daarna voor een tijdsduur van twee dagen in de diepvries, dit zou de larven, en eventueel eitjes erin dus inactief maken, daarna alles terug uit de de diepvries en op temperatuur brengen, en uit de papieren zak in luchtdichte potten, waaronder men prefereert voor glas, maar ook Mylar zakken of ‘oxygen absorbers’ waar men de lucht uit haalt dus, en daarna dicht last met een apparaat daar voor ontworpen, de zak smelt aan één zijde en is luchtdicht. Mijn vriend die viroloog is onder andere, zegde me ook, wil u goedkoop stockeren, gebruik desnoods PET flessen van limonade of zo, maak ze goed schoon, laat drogen, zet er een trechter in en doe het meel daarin, er zijn maar heel weinig insecten die door de plastic kunnen vreten, één soort blijkbaar, maar dat is een behoorlijke grote kever die niet zich reeds in de zak kan bevinden bij aankoop. Hoewel er strikte controle op is, zijn insecten in meel en andere bepaalde voeding nog steeds een groot probleem dat overal voor komt, kijk in de winkels ook naar meel dat verpakt zit in zowel papier maar ook plastic er rond zegde de viroloog. Sommige besmettingen komen van inderdaad buiten de zak, en zijn insecten die doorgaans heel normaal overal voorkomen, is iets duurder, maar meestal beter, die papieren zakken zijn doorgaans inderdaad steeds wel ergens open en door papier vreten ze zich makkelijk doorheen. Ik ga de methode met de diepvries eens proberen, eerst op kleine hoeveelheid, feit is temperatuur van stock is heel belangrijk, bij 18 graad is de kans heel klein dat ze zich zullen ontwikkelen, normaal gezien dient voedsel bij 21 graad bewaard te worden, al naar gelang welk het is. Maar als de temperatuur hoger word slaan ze snel toe, en één larve kan vier tot vijf generaties geven over een periode tot 200 dagen, met tot 100 eitjes per generatie die zich ook nog eens ontwikkelen, hangt af van welke soort insect het is. Als je ze ziet in ieder geval niet meer consumeren, niet volledig ontwikkeld en brood gebakken is de kans op lichamelijke besmetting klein, ze overleven geen hoge temperaturen zoals bij bakken of bereiden, altijd meel controleren als je het open doet, ook rond de plaats waar het stond, als het zijn plaatsje kreeg in de originele papieren zak. Want meer dan eens komen er uit de hoekjes van de zak wel wat meel en zo, en daar ziet men ze snel of herkent men een witte harde vlek die men met huishoudelijke zeep dient te verwijderen, deze vlek ontstaat als ze het meel of andere consumeren, en door wat ze zelf produceren word dit een harde massa, dus gewoon wat los meel dat lekte en nog stof is duid niet meteen op een besmetting, maar inderdaad aankoop en meteen luchtdicht verpakken is het beste. Hoewel ik het eens probeer met de diepvries weet ik niet of het een garantie is dat het de besmetting of ontwikkeling tegengaat, heb er twijfels over. De pakjes die ik koop zijn meestal een half jaar houdbaar, daar dient men ook goed naar te kijken zegde de viroloog. Beter iets duurder meel als je het wil stockeren dat wat langer houdbaar is. Een maand over datum is het nog steeds goed te consumeren, maar daarna word de smaak oudbakken. Graan kan men indien luchtdicht dan weer voor jaren stockeren, maar dan dien je over een pers te beschikken, al kan je die zakken vrij goedkoop verkrijgen in bulk. Natuurlijk is het beetje werk, maar ook graan kan een besmetting krijgen van een korenworm of een meelmot, de kans is kleiner echter. Ik heb steeds voor een zes maand aan voedsel, maar niet om prepper status, was van kindsbeen af thuis ook zo, en heeft al voordelen gehad toen bij een staking er bepaalde producten niet in het warenhuis te verkrijgen waren. Dat wel, heeft me nu 30 pakjes meel gekost, dus die besmetting valt mee in prijs, maar is steeds weggegooid geld. Dus vanaf nu strikt in verpakking na aankoop. Op wetenschappelijke site zag ik dat als je alles schoonmaakt inderdaad huishoudelijke reinigingsmiddelen, voldoende zijn om de sporen van beestjes te verwijderen. Maar wel goed poetsen, want de eitjes kunnen (onzichtbaar zelfs) in de kast of box blijven.

    Beantwoorden
  4. Jayson T Benedict ·

    Ik heb tweemaal zulke besmetting in meel gehad, kleine zwarte kevertjes van een millimeter groot tot twee a drie, de eerste keer was in een vrij vochtige omgeving, maar net als nu weer bij hoge temperatuur, het meel dat aangetast was nu, zat in papieren zakjes en in koelboxen, wederom hoge temperatuur, en al waren het er niet veel, na uit kuisen alle zakjes nagezien en even terug in de boxen zaten ze er na een paar uur terug netjes zoo te spelen, ik had echter een vriend op bezoek die heel goed op de hoogte is van die insecten, zijn eerste boodschap was meteen, smijt alles maar netjes weg, want zelfs al ziet u alles na straks zitten die er weer, ze hebben reeds het meel besmet, dus alles is in de container gegaan, gebruik pure M Proper, sorry voor de reclame dus, en spuit erop zegde hij, en die insecten waren dus meteen wijlen, dan alles verder goed gereinigd, de volgende keer alles meteen in luchtdichte glazen potten stoppen, eender welke pot kan als het maar luchtdicht is, die besmetting kan van de winkel mee naar huis komen, het hoeft maar in één pakje en het verspreid zich razendsnel naar de andere, dus als zoals nu de pakjes die ik koop van 500 gram, die juist in een Liter glazen pot gaan, daarvan één of twee zelfs iets meer besmet is, dan is de kans veel kleiner dat ze het allemaal hebben, in ieder geval is het waar dat als je die binnen krijgt via voeding je er behoorlijk ziek van kunt zijn, als er eentje in meel zit en het brood word gebakken, dik 180 Graad, is de kans op besmetting lichamelijk heel klein, neem ook nooit meel dat tegen de grond gestapeld staat in de winkel, want daar kunnen dus ook andere kevers in voorkomen, op meel na is dat de enige voeding die aangetast werd, verder bewaar ik mijn brood nu in de koelkast, want bij de heersende hitte word dat ook veel sneller slecht, nooit meel zeven en dan denken ze zijn er uit, die larven beginnen piepklein als ondernemer en groeien uit tot een heel groot bedrijf, als je ze aantreft verwijder dan meel er rond dat in verpakkingen zit zoals papier, zelfs al doe je het open en kijk je het na, ze zijn bijna niet te ontdekken, je kan ook meel in weckpotten houden, kunnen ze niet in, of uit ook niet, koele droge plaats om te bewaren buiten zonlicht, gist, suiker, meel, pasta en soms zout, alles vinden ze lekker, wie kan, er bestaan potten die je met co2 kan vullen, na afsluiten dat helpt maar is duur in gebruik, er bestaan speciale koelkasten voor maar evengoed peper duur, graan kan je wel opslaan en dan in luchtdichte pot bewaren voor jaren en daaruit meel maken, dat is voor de preppers, eender hoe smakelijk zijn ze niet, uiteindelijk doen ze wat wij doen, eten, als je ze echter in de kast ook aantreft mogelijk dus eens proberen met wat ik nu leerde Pure M Proper in een spuitbus, feit was ze lagen direct op hun zijde, ofwel verdronken of eender zelf een infectie opgelopen denk ik, kan echte plaag vormen, en ze hebben er zin in om een trek tocht te organiseren op weg naar meer en ander voedsel, dus alles goed nakijken.

    Beantwoorden
  5. Hani ·

    Net van die beestjes ontdekt en ik ben er zo vies van 🙁 ik nam een pakje zout uit de schuif en bij het pakje openen zag ik vol kleine en heel veel bruine beestjes erin. Ze zijn lichtbruin en echt een millimeter of 2 groot… Meteen heb ik mijn schuif terug open gedaan en zag dat die beestjes er ook overal zaten… Ik zag dat er een beetje bloem in de schuif en die zaten daar in een groep dan zie je en merk je met hoeveel ze zijn, ik dacht eerst dat da mieren waren maar ze zijn echt kleiner dan mieren…ik zag ze overal in de schuif … Zelf in pakjes macaroni, agar agar … Da pakje was nog eens ni open 🙁 beestjes zaten echt overal…. In pakjes zelf die niet open waren… Ik was er zo vies van dat ik echt alles uit mijn kast in de vuilbak gesmeten heb… Met de stofzuiger heb ik de keukenkast proper gemaakt… Maar ik hb aan de ander kant v de keukenkast ook schuiven met koekjes en chips en drank … Nu vraag ik me af of ik echt alles weg moet dan… Heel voorraad?? Ik zie op dit moment geen beestjes aan de andere kant van mijn keukenkast… Wat nu?? En met wat moet ik het nu kuisen en hoe???

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Alles wat hermetisch / vacuüm afgesloten zit, kan niet worden aangeroerd door beestjes. Dus om ongeopende / onaangeroerde potten, blikken, flessen en plastic zakken die vacuüm zijn afgesloten hoef je je geen zorgen te maken. Dat geldt ook voor chips, koekjes en frisdrank… Beestjes kunnen vooral ongestoord terechtkomen in papieren zakken, papieren pakken en kartonnen dozen waarin rechtstreeks (zonder plastic omhulsel) etenswaren verpakt zitten: meel, bloem, suiker, pannenkoekmix, rijst, hagelslag, sommige ontbijtgranen, . Of verpakkingen die reeds geopend zijn geweest, zoals pasta waarvan de binnenste plastic verpakking is opengescheurd. Ik hoor weleens vaker van piepkleine goudbruine beestjes in zout… Waarom beestjes in zout kruipen is mij vooralsnog niet duidelijk, misschien vanwege bepaalde mineralen of sporenelementen in de zoutkorrels. Sowieso zullen beestjes een langdurig verblijf in zout niet lang overleven; op den duur drogen ze uit. Ik denk eigenlijk dat het om nakomelingen van kevers of klanders gaat die zich vanuit een bepaalde bepaalde voedselverpakking hebben verspreid naar andere voedselverpakkingen, waaronder je zoutvoorraad. Mogelijkerwijs de graanklander, rijstklander, tabakskever, broodkever, kleine meeltor, maisklander, kastanjebruine rijstmeelkever of zaagtandgraankever. Broedhaarden verwijderen en alles goed schoonmaken met agressief schoonmaakmiddel is eigenlijk het enige wat je kunt doen.

  6. Nuran ·

    Ik heb perongeluk gedroogde vijgen gegeten wat al besmet was. Ik zag de motten wegvliegen, maar het was al te laat. Ik heb uren achter elkaar overgegeven en ben na 2 dagen nog steeds niet de oude. Wat zorgt ervoor dat je je zo beroerd voelt? Zijn het de eitjes wat ik denk ik heb gegeten?

    Beantwoorden
  7. De Moerloose Alain ·

    Elk jaar worden wij in de periode juli / augustus geconfronteerd met dergelijke beestjes. We hebben al van alles geprobeerd om ze te verdelgen. Door hun hard pantser en kleine grootte zijn ze moeilijk dood te stampen of te pletten. Ze verzuipen in water gaat niet, ze overleven dat. We zijn er wel in geslaagd om ze dood te krijgen door ze geruime tijd (enkele dagen) in azijn in de doos te laten staan. Enige snelle oplossing lijkt me ze snel weggooien in een dikke plastiek zak en de vuilniszak zo vlug mogelijk buiten te zetten. Een echte plaag dus.

    Beantwoorden
  8. Karina ·

    Gister een nieuwe zak rijstmeel en een zak (gebruikt) boekweitmeel kunnen weggooien. In de boekweitmeel zaten er behoorlijk veel in. Waarschijnlijk overgelopen naar de andere zak. Deze komen van de AH. zaten vol ieniemienie beestjes. Beide zakjes zaten bij elkaar in een afgesloten plastic bak. Ik ga er dan maar vanuit dat ze beestjes erin zijn gekomen voor dat ik het meel kocht. Zijn deze beestjes schadelijk voor je? Want ik heb er echt niet opgelet of deze er al eerder in zaten.

    Beantwoorden
  9. MARINA MULS ·

    Ik heb last van heel kleine kruipende beestjes één halve millimeter groot en dunner dan een potloodstreepje. Ze komen van nergens en zijn er plots. Blijft er bijvoorbeeld één druppel drank op het aanrecht, dan zitten daar één uur later, zelfs vroeger, tientallen kleine stipjes die, denk ik, eencellige exemplaren zijn. Ik moet zeggen dat ik op de DOM REP woon en er in België nooit last van had. Wat zijn het voor beestjes?

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Nee, dit soort beestjes verschijnt niet daadwerkelijk uit het niets. Ze zitten waarschijnlijk in je afzuigkapfilter, in je bloempotten, in je deurmat, in je gordijnen, in je meubels, in je keukenkastjes, in de kieren van je vloer(plinten), in vochtige of schimmelrijke kelders, in afvoeren van wastafels, bovenop verlaagde plafonds of in kanalen van mechanische ventilatie. Zodra je iets zoets knoeit, wordt je aandacht pas op dit soort beestjes gevestigd omdat de beestjes zich dan verzamelen op één voedselrijke plek die ook nog eens volop in het zicht zit, waardoor het opvalt. Het gaat hier zeker niet om eencelligen, want een enkele cel is met geen mogelijkheid met het blote oog waarneembaar. Waarschijnlijk gaat het om minuscule vliegjes, mugjes, kevertjes, mijten of onvolgroeide nimfen van het een of ander; bijvoorbeeld knutten, klavermijtjes, varenrouwmugjes, springstaartjes of een soort bladluisjes…

  10. Jean Vergoosen ·

    Hallo, ook hier deze week in de bloem vieze zwartbruine beestjes ontdekt. Zaten in een ongeopend pak bloem dat in de voorraadkast stond. Kast nagekeken en allerlei bloemproducten waren reeds “besmet”. Heb nu mijn hele voorraadkast leeggemaakt en poets elke dag opnieuw de binnenkant, hopelijk raak ik zo van die beestjes af.

    Beantwoorden
  11. Patricia ·

    Ai, ik heb meer huisdieren dan dat ik dacht. In mijn voorraadkast… blijkbaar een goed klimaat voor deze beestjes. In mijn keukenkast niet gelukkig. Maar ik dacht ach, dan bak ik ze toch mee in het brood. Wel zielig voor ze. 😉 Mijn vraag is dus. Kan het kwaad, dat er een paar stofluisjes in mijn brood zitten meegebakken. Het zijn echt maar wandelende zwarte speldenprikjes en ook geen honderden (voor het blote oog). :-) We kunnen ten slotte dieren eten. Vriendelijke kriebel groeten, Patricia

    Beantwoorden
  12. truusje ·

    Wij hebben het ook gehad, maar voor ik dat wist dus ook per ongeluk pannenkoeken gegeten met kleine zwarte beestjes erin. Niks van gekregen overigens en de pannenkoeken smaakten gewoon lekker. Toch maar alles weggegooid waar het allemaal ondertussen in zat: paprijst, bloem, custard, griesmeelpap, pannenkoekmix, oliebollenmix en de cakemix. Zucht… vanaf nu doe ik alles linea recta in plastic voorraadbuis en koop ik dit spul NOOIT meer op voorraad, alleen als ik echt van plan ben er gelijk wat mee te doen. Groetjes!

    Beantwoorden
  13. Dorien ·

    We hadden al een paar weken last van rupsen in de keuken. Ze kropen op het plafond, ook vloog er af en toe motvlinders rond, maar ik dacht die komen van buiten, want we hadden de deuren veel open vanwege de warmte. Tot mijn grote schrik zag ik een rups in mijn keukenkastje op een pot zilvervliesrijst zitten, ik griezelde. Ik haalde de rups weg met een doekje, maar toen gingen mijn haren helemaal rechtop staan. De hele cyclus van eitje, rups, pop, vlinder zag ik in mijn pot zilvervliesrijst. Ik griezelde van dit tafereel in mijn rijst wat we regelmatig eten. Ik heb alles in een vuilniszak weggedaan en de pot met kokend water en zeep schoongemaakt. We waren toen wel verlost van de rupsen, die heb ik niet meer gezien. Enkele dagen daarna maakte ik de spaghettibus open en 2 motvlinders kwamen eruit gevlogen, ook hier waren eitjes gelegd in de volkorenspaghetti. Ook dit weer weg moeten gooien en de bus weer grondig moeten reinigen. Ik gooi nooit geen eten weg, maar in deze situatie was het echt nodig. Ik hoop dat de fabrikanten hier iets aan kunnen doen.

    Beantwoorden
    • Daan ·

      Wat verwacht je in hemelsnaam dat leveranciers van spaghetti en rijst doen, hun producten preventief behandelen met anti-mottenmiddelen?! Zij kunnen er natuurlijk niks aan doen dat jij motten in huis krijgt… Dat je je etenswaren niet hermetisch afsluit… Of dat je keukenkastjes bereikbaar zijn voor ongedierte… Dat is simpelweg je eigen verantwoordelijkheid.

    • Paul ·

      Over het voorkomen en verdrijven van motten in huis kun je eventueel meer lezen in dit artikel over mottenbestrijding

  14. Mieke ·

    Al enkele jaren heb ik last van motjes in huis, daarna vond ik ook vooral in de keuken en keukenkast kleine larfjes. Er gaan dagen voorbij dat ik de stofzuiger niet in de kast zet. Dit om motjes en larfjes op te zuigen. Om die reden heb ik ook producten als rijst en pasta in plastic voorraadbussen zitten. In de (doorzichtige) rijstbus zag ik een larfje kruipen en hield de stofzuiger erbij. Tot mijn schrik zag ik dat het beestje aan de binnenkant zat. Nadat ik dat weggehaald had, heb ik de rijst, zo’n 200 gram eens goed bekeken. Ik zag leven in de rijst en heb deze meteen in de afvalbak gekieperd. In die bus kan één kilo rijst in. We hebben daar dus al verschillende keren van gegeten. Ik vertrouwde op de veiligheid van de bus en heb de rijst nooit goed bekeken. Nu maalt het regelmatig door mijn hoofd; ‘hoeveel larfjes hebben we al gegeten?’ Ik geloof best dat je er niet ziek van wordt, maar het idee staat me niet erg aan.

    Beantwoorden
  15. Evi ·

    Hey, Ik zag die beestjes vandaag dus ook zitten, maar dan wel pas na het melden van mijn vriend, toen ik de macaronisaus al had gemaakt! En ik had er dus al van gegeten! Ieeeuw! Kan dat kwaad? Krijg ik daar iets van? xxx

    Beantwoorden
  16. Lilian ·

    Ik heb zelf pas 1 of 2 keer bij andere mensen beestjes in het eten gezien. O.a. 1x een enorme larve in de suiker (?), ‘springbeestjes’ in de havermout en een grote mot met kroost in de cruesli. Nou stond de suiker ‘open’ en de cruesli ook. En de havermout was al 2 jaar (of zo) niet gebruikt. Nu ga ik op mezelf wonen, mijn kastjes sluiten niet perfect af, maar ik ben gewend om spullen dicht te verpakken, in Tupperware-achtige bakjes. Open pakken met rijst doe ik vaak een plastic zakje overheen aan de bovenkant, met elastiekje. Nu heb ik zelf, zelfs met de beschrijving, geen goed idee wat er nou een diertje of pop is en wat niet. Ik heb bijvoorbeeld griesmeel, wat bestaat uit beige, wit en bruinige stipjes. Vooral beige en wit. De stipjes ‘zijn’ niet echt iets. Hoort dit erbij of niet? Ik zal sowieso de tips opvolgen, maar aangezien ik o.a. geen afzuigkap heb en een milde insectenfobie (in combi met eten) wil ik echt graag voorkomen dat er iets in gaat leven.

    Beantwoorden
    • grietina ·

      Je kunt besmetting met beestjes heel gemakkelijk voorkomen, door meel te bewaren in de koelkast. Groet, Grietina

    • Mieke ·

      In mijn tarwebloem kropen zwarte beestjes rond. Ik hoorde van iemand dat als je daar dan een laurierblaadje in doet de beestjes doodgaan. Maar ja (zulke) dode beestjes wil ik ook niet in mijn eten en zeefde de bloem dus voor gebruik. Dit is me trouwens ooit één keer overkomen. Verder heb ik in geen enkel pak bloem beestjes gevonden.

    • truusje ·

      Volgens Koopmans kun je het beste het volgende doen: Gooi alle producten met stofluizen weg. Maak keukenkasten schoon met warm sop. Stofzuig de kieren van de kastjes. Bewaar meelproducten op een droge, koele plaats. Berg aangebroken verpakkingen op in een goed gesloten trommel.

  17. Rani ·

    Midden in de nacht gekeken waar toch de meelbeestjes vandaan kwamen, vond een groot nest in een afgesloten Tupperware bak waar meel in zat, een zak pasta en ook spliterwten. Alles weggegooid en schoongemaakt. In de andere kast zaten ze overal in, dus alles weggegooid en direct naar de vuilcontainer gebracht buiten. In 14 jaar nooit beestjes gehad en nu opeens wel. ik had 1 maand geleden pannenkoekenmix gekocht en daar is het bij begonnen. Ik had het in een afgesloten glazen pot moeten doen. Overigens eten de meelbeestjes ook theezakjes op… Bahhh! Een oplossing tegen ongedierte zijn bladeren van de Neem Tree (Azadirachta indica) in je kasten te plaatsen, het zou ongedierte en beestjes bestrijden. De Neem boombladeren zijn te krijgen in de lokale toko. Groetjes, Rani

    Beantwoorden
  18. gerard ·

    Er is een bepaalde toegestane hoeveelheid aan insecten in brood en meel e.d. Het is onmogelijk om graan zonder insecten te oogsten. Oftewel, we aten altijd al insecten. En: roze koeken worden bijv. roze gemaakt met behulp van geplette luizen.

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Ja, graan wordt inderdaad geoogst met een zekere hoeveelheid insecten, vandaar ook dat ze naderhand worden gepeld, gezeefd en/of gestoomd. Ook bij iedere pletting en/of maling wordt er nog nagezeefd en nagereinigd. Van deze beestjes vind je in eindproducten niet of nauwelijks iets terug, zeker niets zichtbaars/herkenbaars. Het gaat in bovenstaand artikel dan ook om levende beestjes die in meelproducten terechtkomen nadat ze geschikt zijn bevonden voor verkoop en consumptie. Dat karmijnrood van de cochenilleluis afkomstig is, is volgens mij algemeen bekend; zo zijn er nog veel meer kleurstoffen en andersoortige voedingsadditieven van ‘dierlijke’ komaf… Maar dat doet er denk ik niet aan af dat beestjes in meelproducten onwenselijk zijn. 😉

  19. G. ·

    Ik vraag me af waar je je keukenkastje het beste mee kunt schoonmaken (net ook een besmet pak ontdekt). Soda? Azijn? Alleen een sopje voldoende? Dettol? Is er überhaupt iets waardoor je een gemist beestje kunt “bestrijden” qua schoonmaakmiddel?

    Beantwoorden
  20. anna ·

    Wij vandaag ook last gehad van beestjes die zijn ontsproten aan een pak meel. Gewoon alles weggooien en goed schoonmaken en dan opnieuw proberen. 😉

    Beantwoorden
  21. M. van der Stouwe ·

    Net mijn twee voorraadladen uitgemest en schoongemaakt. Bijna alles zat onder de meelbeestjes, zelfs het doosje met pittige thee. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt, alleen af en toe in het pannenkoekenmeel. Trouwens, toen ik daarmee terugging naar AH zei de chef dat er altijd beestjes in meel zaten en dat ze niet gevaarlijk waren voor de gezondheid… Wat vreemd was, was dat mijn receptenwaaier ook onder de beestjes zat. Ik heb die ingevroren, morgen maar schoonmaken…

    Beantwoorden
  22. liliane ·

    Hallo, Ik heb onlangs ook veel last van ongedierte in mij keukenkast. Nooit niet gehad, graag zou ik willen weten wat ik daar tegen kan doen. Zijn die beestjes schadelijk? Groetjes, Liliane

    Beantwoorden
  23. An Sys ·

    ik heb elke lente en zomer last van broodkevertjes. Nooit in de winter. Wij bakken zelf ons brood en de broodbakmachine staat in een ruimte die, naast de garage, ’t koelste is in de lente en de zomer. Ons meel zit in zakken (we kopen altijd grote zakken omdat we dagelijks brood bakken). Sinds een week heb ik opnieuw last van broodkevertjes. Ze komen vanuit ’t niets uit de zakken. Ik heb er zonet 6 in de tuin gesmeten. Super-vervelend! Ik denk dat de enige oplossing is om het meel in grote dozen te plaatsen, dicht van alle ongedierte. Een koelere ruimte is er in ieder geval niet, behalve dan de koelkast (wel de kelder of de garage, maar dit is ook zeer vervelend qua organisatie). Is het gevaarlijk om broodkevertjes in onze voeding te krijgen? Want ik ben zeker dat er al veel broden bij ons op de tafel zijn gepasseerd met eitjes of boordkevertjes erin verwerkt. De bloem gaat bij ons nooit over datum, ik check altijd of er geen kevertjes in zitten, maar ze komen meestal uit de zak onderaan als ik die op de tafel heb gezet.

    Beantwoorden
  24. erika maria ·

    Dag allemaal, Ik koop mijn meel en bloem altijd van de natuurvoedingswinkel in Temse, uit losse zakken en sinds mijn eerste koop aldaar heb ik nog NOOIT een beestje in de bloem of het meel gevonden. Ik neem steeds een (of meer) grote bokaal met schroefdeksel mee, en laat die daar dan vullen. De gevulde bokaal bewaar ik op een donkere, koele plek; ik neem de benodigde hoeveelheid voor elk recept eruit wanneer ik het nodig heb. Zo bewaart het meel of de bloem lang en houdt die alle voedingsstoffen. Bakgroeten van Erika Maria

    Beantwoorden
  25. martin ·

    Stop je meel in de diepvriezer. Door de lage temperatuur stopt alle biologische activiteit.

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Maar wat als je het meel vervolgens wilt gebruiken en ontdooid? Dan zijn de beestjes dood, maar eventuele bacteriën worden weer actief en beginnen zich opnieuw te vermenigvuldigen. Ik zou een met beestjes gecontamineerd pak meel daarom altijd weggooien en geen overbodig risico nemen.

  26. evers ·

    Vraagje: Als je de Graankever te laat opmerkt, en misschien al een paar onbewust hebt opgegeten, als de Graankever tussen de hagelslag en brood zit, kun je dan ernstig ziek worden?

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Beste Evers, Of een kever giftig is, is grotendeels afhankelijk van het dieet van het insect. Als een kever plantaardige toxines (alkaloïden e.a.) of giftige prooidieren eet, kunnen residu’s van deze giffen via het kevertje in je maag terechtkomen. De kans dat een graankever noemenswaardige hoeveelheden giffen in zich draagt is voor zover ik weet erg klein. Bovendien zul je van een of enkele kevertjes echt niet zomaar ziek worden. In Azië worden zelfs volop insecten gegeten die in theorie behoorlijk wat irriterende stoffen in zich zouden kunnen dragen. Maar mocht je je zorgen maken, dan kun je altijd even contact opnemen met de GGD: Gemeentelijke c.q. Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst. Groeten, Paul

  27. nancy ·

    hier is het begonnen bij het kopen van pannenkoekenmix uit de reclame (niet dat dit er iets mee te maken heeft)… Maar ik bracht dus drie pakken ineens mee, niet dat ik deze direct gebruikte. Toen kwam ik ook tot de ontdekking dat er beestjes in zaten. Alle pakken geopend en ik heb ze alle drie weggegooid. Nu, maanden verder, word ik er nog steeds door geplaagd. Heb net heel mijn keukenkast leeggemaakt: bloem, pudding e.d. allemaal weggegooid. Mijn vraag is: kruipen ze ook in kruiden? Want tot op heden heb ik ze enkel in bloemsoorten ontdekt. Heb de keukenkast volledig uitgewassen met heet water en Dettol. Is dit krachtig genoeg of moet er nog insecticide gespoten worden?

    Beantwoorden
    • Ann ·

      Hey ja ze kruipen in sommige kruiden zoals bijv. vismix.

    • Mariek ·

      Ja, die beestjes kruipen ook in kruiden. Net m’n voorraadkast uitgemest en vond in de nasi-kruiden (in afgesloten plastic bakje) en in een nieuw zakje masala (kerrie) een groot aantal broodkevertjes. De grootste aantallen zitten inderdaad in de pasta, maar ook in een doosje met nieuwe plastic keukenattributen…

  28. Margé ·

    Ik heb ook alles in de kartonnen verpakking weg moeten gooien. Die vieze beestjes zaten zelfs in het doosje met de filterzakjes, onvoorstelbaar! De keukenkastjes zijn nu bijna helemaal leeg.

    Beantwoorden
  29. emanuel ·

    Wij hebben verpakt broodmeel (merk Koopmans). Deze pakken hebben we afgelopen jaar in april gekocht (80 stuks) omdat wij voor 7 maanden naar Frankrijk gingen. Maar wij hebben nog de helft over, nog goed verpakt en niet open geweest. Nu is de verpakking wel over datum. Nu is mijn vraag: hoelang is dit meel houdbaar en nog goed te eten? Of moeten wij alle overgehouden pakken weggooien (20 stuks). Of mogen we ze ge woon opmaken? Dan zijn ze wel 5 maanden over datum. Is dit gevaarlijk of niet? Graag antwoord. Alvast hartstikke bedankt voor de moeite.

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Beste Emanuel, De THT-datum is de uiterste dag waarop de fabrikant (in dit geval Koopmans) kan garanderen dat een product c.q. voedingsmiddel veilig is om te consumeren. ‘Ten minste houdbaar tot’ of ‘te gebruiken tot’ geeft dus een datum aan waarop de fabrikant er 100% zeker van is dat het product veilig is voor de consument. Natuurlijk is het niet zo dat een levensmiddel om woensdag om 23:59 nog veilig is om te gebruiken en donderdag om 00:00 uur plots bedorven is. Bederf is een proces dat langzaamaan verloopt en wat vooraf niet exact kan worden ingecalculeerd. Om die reden houdt een fabrikant een enorme veiligheidsmarge aan waarbinnen het bederf zeker niet optreedt. Deze marge die “voor de zekerheid” wordt gehanteerd, verschilt zeer sterk per voedingsmiddel. Hoe langer de algehele houdbaarheid, des te groter de marge. Een blik soep dat 5 jaar houdbaar blijft, kan wellicht tot 1 of 2 jaar na de uiterste houdbaarheid eetbaar blijven. Een schaaltje verse vleeswaren dat in totaal 7 dagen houdbaar blijft, zal daarentegen misschien 1 of 2 dagen later nog veilig zijn in gebruik, maar dit is al een heel stuk risicovoller omdat de veiligheidsmarge véél kleiner is. Met dierlijke, bederfelijke producten (vlees, vis, zuivel, eieren etc.) moet je sowieso extra goed oppassen i.v.m. schadelijke bacteriën (salmonella, listeria, E.coli/EHEC/escherichia coli, campylobacter etc.). Tarwemeel is niet heel bederfelijk, maar een fabrikant/producent hanteert niet voor niets een uiterste houdbaarheidsdatum. Een verloop van 5 maanden is lang, dus theoretisch gezien kan het best zijn dat er in die periode schadelijke micro-organismen zijn ontstaan door oxidatie, gisting en/of vergisting/fermentatie. De wateractiviteit van broodmeel is overigens enorm laag, dus er zijn niet veel verschillende micro-organismen die erin kunnen groeien, maar daar ben je helaas nooit helemaal zeker van. Positief is dat bakmeel intens wordt verhit tijdens het bakproces, waardoor eventueel aanwezige micro-organismen grotendeels sterven, maar ook dode micro=organismen kunnen tot op zekere hoogte ongezond c.q. schadelijk zijn. Belangrijk is vooral dat het meel droog en koel opgeslagen is geweest, dus niet in een warme en/of vochtige ruimte. Wat je kunt doen, is goed kijken of er schimmelsporen zichtbaar zijn; en bovendien goed ruiken of het meel zurig of muf geurt. Dan nog is de keuze om meel te gebruiken na de uiterste houdbaarheidsdatum volledig op eigen risico. Persoonlijk zou ik het risico niet nemen; vooral ook omdat meel (enigszins afhankelijk van de meelsoort) niet enorm kostbaar is. Succes ermee! Groeten, Paul

  30. Heleen ·

    De meeltor komt tegenwoordig over de hele wereld voor en de mens heeft daar een grote rol bij gespeeld. Ze leven vooral op donkere en koele plekken, vaak in voedselvoorraden zoals graan die ze dan bevuilen. De kever kan ook voorkomen in huis en zodoende grote voorraden voedsel bederven, met name de meelworm. Op meelwormen komen ook veel vogelsoorten af, want die lusten graag insectenlarven. En in sommige landen wordt de meelworm als delicatesse beschouwd. Ehm, dus toch koele en donkere plekken zo te zien… In tegenstelling tot de rijstmeelkever. Ik denk dat als je ‘besmette’ producten gebruikt bij de bereiding van gerechten, de dierlijke delen meegebakken of meegekookt worden en dat die het zodoende niet overleven. Het effect op het gestel zal minimaal zijn. Insecten eten schijnt heel gezond te zijn, al heb ik mijn zelfrijzend bakmeel met torretjes toch maar weggegooid. 😉

    Beantwoorden
  31. Van Gheluwe Renaud ·

    Hallo, Het klinkt allemaal een beetje alsof er in alle verpakkingen van die vieze kruipende beestjes zitten zodra ze van de supermarkt komen. Zou ze in plastiek zakken in de diepvries voor enkele dagen een oplossing geven, of het product uit de vriezer halen als we het nodig hebben en dan eventueel later ontdooien?

    Beantwoorden
  32. harry ·

    In het eten zal altijd wel ongemerkt een beestje zitten. Als het er meer zijn en ze zichtbaar worden: weggooien. Maar ik heb een ander probleem. Een grote hoeveelheid konijnenvoer waar meelmot in zit… Heeft iemand enige kennis van het gebruik van de magnetron om het eten te ‘steriliseren’? Ik wil het voer in porties in de magnetron doen en hoop dat alles wat leeft -en dus water bevat- wordt gedood.

    Beantwoorden
    • JvdM ·

      Mijn konijn is gek op lijnzaad en komt er als een gek aanrennen, als hij het geritsel van de zak hoort. Op een keer zette ik het hem voor en wilde hij het lijnzaad niet eten. Later nog eens geprobeerd, maar niks hoor. Ik begreep er niks van, totdat ik draden in de lijnzaadverpakking zag. Het was dus niet zichtbaar in het schaaltje, maar hij rook het blijkbaar meteen. Ik zou het voer gewoon weggooien. En de magnetron ook, want die geeft straling af, die ook niet zo gezond is, als men doet geloven. Heb jarenlang een magnetron gehad, maar nadat ik er van alles over heb gelezen, heb ik hem toch maar weggedaan. Maar goed, dat is een ander verhaal…

  33. Eva ·

    Ook bij mij in pakken spaghetti, meel en andere zetmeelhoudende producten de inmiddels beschreven beestjes. Waar ik ze tot mijn grote schrik ook aantrof, was in de pot met korianderzaadjes en de pot met korianderpoeder. Er zaten stevige dekseltjes op de potjes, maar de schurken hadden zich zelfs daardoorheen weten te bijten. Alles, met potjes, verpakking en al (hoewel milieuonvriendelijk) weggegooid en de keukenkasten maar weer eens grondig schoongemaakt.

    Beantwoorden
  34. jurrie ·

    Ik bewaar mijn bloem e.d. in de koelkast… komen de beestjes niet… houden ze niet van.

    Beantwoorden
  35. Annita Heylen ·

    Wij zitten al 3 weken met die beestjes. De keukenkasten zijn leeggemaakt; een gat geboord om achter de kasten van de aanbouwkeuken te kunnen spuiten, maar de beestjes komen altijd terug. We gebruiken “Biokill” zowel in de kasten als in de keuken zelf, maar overwegen iets sterkers te gaan spuiten.

    Beantwoorden
  36. anoniempje ·

    De beestjes zitten overal. We gooien alles weg en dan kopen we maar friet. Ook lekker in plaats van pannenkoeken…

    Beantwoorden
  37. Hanna ·

    Wij hadden (hopelijk zijn ze nu, na 2 dagen schoonmaken, weg) last van wat blijkbaar “meelmotten” zijn. Er vlogen al een tijdje motjes in de berging, en in mijn bakdoos zag ik iets wat leek alsof ik met de gist geknoeid had. Ik dacht, ben even te druk, over een paar dagen eens bekijken en schoonmaken. Tot ik larven in een ongeopend rijstpak ontdekte. Toen kwam het uit dat de geknoeide gist in mijn bakdoos, gewoon een hoop eitjes waren!! En toen we nader keken, bleek echt alles eronder te zitten. Tot in de schroefrandjes van de voorraadpotten en zelfs verfpotten. De bron bleek een zakje vogelzaad te zijn. We hebben alle voorraad weggegooid, de rekken buiten met de hogedrukreiniger afgespoten en ALLE voorwerpen, muren, plafonds, ramen en oppervlakken in de berging met heet water en azijn afgewassen (ook de stofzuiger achteraf)! Alle schoonmaakdoeken hebben we uitgekookt. Nu zorgen we ervoor dat er een maand lang geen voedsel in de berging te vinden is, dan zouden de laatste eventuele eitjes uitkomen en afsterven omdat er geen voedsel te vinden is.

    Beantwoorden
  38. Eleanor ·

    Ik zou net als Dian willen weten of het kwaad kan als je per ongeluk iets eet van die beestjes. Weet iemand daar het antwoord op?

    Beantwoorden
  39. ep ·

    Ik heb allemaal kleine beestjes in de kruidenzakjes en suiker etc. De hele kruidenhoek zat na mijn vakantie onder de beestjes! Ik weet niet of het de beestjes zijn zoals hierboven beschreven. Het waren er in ieder geval enorm veel, de dode beestjes waren op het aanrecht ‘gedumpt’. Ik heb alles weggegooid, ze zaten zelfs in het zout! Brrr…

    Beantwoorden
  40. Jep ·

    Iets dat volgens mij helpt te voorkomen dat er beestjes in meel en dergelijke komen, is of een nacht diepvriezen, of juist magnetronnen tot het heet is. Lijkt me dat de eitjes daar niet lang en gelukkig van gaan leven! En daarna in een hardplastic of p.e. (tupperware) verpakking of afgesloten pot.

    Beantwoorden
  41. sadra ·

    Wij bewaren alle zetmeelproducten in een tuperwarebakken. Maar ook dan komen ze binnen. Erg heel raar. Vermoed dat ze bij de fabrikant ergens naar binnen waren gekomen.

    Beantwoorden
  42. Dian Lievekamp ·

    Kan het kwaad als je die beestjes per ongeluk opeet? Of gaan ze direct dood in je maag? Ik las op een andere site dat je er aarswormpjes van kan krijgen! Alleen het idee al! Kan iemand dit bevestigen of liever ontkrachten. Ik word al misselijk van het idee. Blerghh!

    Beantwoorden
    • jo ·

      Hoi Dian Lievekamp dat klopt inderdaad van die aarswormen, heb er bij mijn vrouw verschillende zien kruipen, misschien waren het ook gewoon witte vleesmaden van de eitjes van een vlieg. volgende keer zal ik nog is tegoei kijken en hou je op de hoogte

    • Paul ·

      Meer info over aarsmaden, spoelwormen, zweepwormen en lintwormen vind je desgewenst in dit artikel over anusjeuk en de vele reacties daaronder… Dan kan dit artikel verder on-topic blijven… 🙂

  43. Annemarie Verheesch ·

    Wat helpt is meel, bloem, pannenkoekenmix etc. direct in een luchtdicht diepvrieszakje verpakken en op een koele plek wegzetten. Dan krijgen die beestjes en insectjes geen kans! Succes met bakken allemaal! 😛

    Beantwoorden
  44. Ria ·

    Hier precies hetzelfde. Bij de supermarkt meel gekocht en bij het openen van de verpakking zaten er al kleine zwarte spikkeltjes en insectjes in. Gadverdamme, echt heel vies!

    Beantwoorden
  45. Lenie Aarts ·

    Bedankt voor de uitleg! Ik heb me altijd al afgevraagd wat voor vieze zwarte beestjes dat zijn die in je broodbakproducten zitten. Had laatst weer een pak broodmeel waar bij het openmaken al beestjes in zaten. Waarom verpakken ze meel niet gewoon afgesloten plastic!?

    Beantwoorden
  46. Bert Ariens ·

    Citaat: ‘ In voorraden van voedingsmiddelen kunnen vele soorten insecten voorkomen. Onder andere mijt, meelmot, vruchtmot, vlees- & fruitvlieg, klander, meelkever, broodkever, meeltor en nog vele andere. Kevers, torren en klanders hollen graankorrels en/of peulvruchten uit en leggen hierin hun eitjes. De larve holt de korrel verder uit en verpopt zich erin. De larven van motten spinnen kleverige draden waardoor er kluitjes gevormd worden. Enkele veel voorkomende beestjes zijn de larven van de meelmot (die voorkomen in bloem, meel, griesmeel etc.). Ook de cacaomot en de groentemot, die wordt aangetroffen in gedroogde groenten en zuidvruchten. Mijten zijn spin-achtige diertjes die een ovaalvormig pantser hebben met aan de randen uitstekende poten. Ook zij leggen eitjes waaruit larven komen. Zij worden aangetroffen in kaas en meel. Kaas kan op den duur helemaal verbrokkelen en meel krijgt een weezoete, honingachtige geur en daarbij een wollig oppervlak. Uit: ‘Voeding en Gezondheid: een Praktisch Leerboek voor Horeca & Grootkeuken‘ van Bottermanne M.C.R. / S.V.H.-Uitgeverij Zoetermeer

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.