Home » Hygiëne & Leefomgeving » Beestjes in bloem, meel & graan tegengaan + voorkomen

Beestjes in bloem, meel & graan tegengaan + voorkomen

beestjes-in-bloem-meel-en-graan

Piepkleine, zwarte beestjes in bloem, meel & graanproducten; waarschijnlijk ken je ze wel. Het gaat om minuscule larfjes, wormpjes en kevertjes die teren op zetmeelrijke producten. In dit artikel kun je lezen hoe je die kleine beestjes uit je keukenkastjes houdt…

De beestjes die zich in je meelproducten nestelen, komen niet van buiten. Ze komen uit eitjes dat een volwassen vrouwtjesinsect in het meel of graanproduct heeft gelegd. De belangrijkste insecten die hun eitjes in je keukenkastjes leggen zijn als volgt:

 • Meelmot
 • Broodkever
 • Rijstmeelkevertje
 • Graan-klander
 • Korenworm

Eén kever, mot of worm kan tientallen tot honderden eitjes leggen, waardoor je meel of bloem binnen een mum van tijd vol zit met larfjes en popjes

Hoe herken je kleine beestjes in je meel?

De eitjes van klanders, motten en wormen zijn piepklein en zodoende niet of nauwelijks met het blote oog te zien. Bovendien zijn ze doorgaans licht van kleur, waardoor ze ook niet opvallen. Kijk dus altijd goed voordat je meelproducten gebruikt.

Als de eitjes in je meel of bloem uitkomen, komen er larfjes of nimfen uit. Deze zijn meestal donkerder (lichtbruin tot zwart) van kleur en zodoende makkelijk te zien in wit meel zoals patentbloem en pannenkoekenmix. Deze jonge beestjes zijn doorgaans weinig beweeglijk, maar je kunt ze langzaam zien kruipen.

Nadat de “baby-insecten” zich volvreten, verpoppen ze zich meestal. Zodoende kun je ook minuscule poppen en lege coconnetjes in je meelproducten tegenkomen. Deze bewegen niet en zien eruit als kleine, zwarte stipjes of velletjes.

Hoe komen beestjes in je meel & keukenkastjes?

In je keukenkastjes kun je allerlei kleine beestjes tegenkomen. Het gaat meestal om de larven & nimfen van meelmotten, rijstmeelkevers en korenwormen. Deze minuscule beestjes lijken uit het niets te komen en zitten “plotseling” in graanproducten zoals meel, rijst en pasta. Toch komen ze niet uit de lucht vallen…

Volwassen kevers, motten en wormen kunnen zich met gemak door papieren verpakkingen vreten. Dit kan al in de fabriek gebeuren waar het meel wordt verpakt, maar ook in een opslagdepot of supermarkt. Meestal ontstaat de “besmetting” thuis in je keukenkastje. Omdat de eitjes pas na een tijdje uitkomen, lijken de zwarte beestjes in je meel & bloem plotsklaps te zijn ontstaan.

De “plaag” van kleine beestjes in je meel wordt meestal door een enkel volwassen vrouwtjesexemplaar veroorzaakt dat via het kiertje van het deurtje in je keukenkastje kruipt.

Welke graan- & meelproducten zijn meestal de dupe?

Kleine zwarte beestjes worden meestal aangetroffen in producten die rijk zijn aan zetmeel. De belangrijkste voedselcategorieën waarin kevers, wormen en motten hun eitjes leggen zijn graanproducten en gedroogde peulvruchten. Hierbij valt te denken aan:

 • Meel (bloem, broodmeel, aardappelmeel, maïzena etc.)
 • Kant-en-klare mix (pannenkoekmix, custard, polenta, pudding etc.)
 • Italiaanse pasta (spaghetti, macaroni, vermicelli etc.)
 • Rijst (witte rijst, zilvervliesrijst etc.)
 • Hele granen (ontbijtgranen, havermout, cornflakes etc.)
 • Gedroogde peulvruchten (kapucijners, spliterwten, linzen etc.)

De broodkever plant zich bij voorkeur voort in vaste, zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals brood, beschuit, pasta en koekjes. Dit ongedierte boort zich zelfs door plastic zakken en aluminiumfolie.

Volwassen beestjes kunnen zelfs overlopen naar kartonnen verpakkingen met droge cacaoproducten zoals hagelslag of papieren zakken met suiker. Ze vreten zich namelijk met gemak door papier en karton.

Hoe kun je beestjes in bloem bestrijden & vermijden?

Je kunt besmetting van je keukenkastjes met beestjes niet of nauwelijks voorkomen. Er blijft altijd wel een gaatje of kiertje aanwezig waardoor een insect naar binnen kan kruipen, dus het dichthouden van kastdeurtjes is niet genoeg.

Je kunt beestjes in meel en bloem het beste voorkomen door graanproducten in afgesloten bakjes, bussen en trommels te bewaren van hard plastic of blik. Maak papieren zakken met meel, suiker bonen direct na aankoop open. Controleer de inhoud op reeds aanwezige beestjes en verpak deze in een hard, luchtdicht omhulsel. Bewaar graanproducten, meel en bloem bovendien op een koele, droge plek. Beestjes gedijen namelijk het beste op warme, vochtige plaatsen.

Heb jij ervaring met kleine, zwarte beestjes is bloem, meel of granen? Laat hieronder jouw verhaal achter en deel eventuele oplossingen met anderen!

38 reacties op “Beestjes in bloem, meel & graan tegengaan + voorkomen”

 1. Lilian ·

  Ik heb zelf pas 1 of 2 keer bij andere mensen beestjes in het eten gezien. O.a. 1x een enorme larve in de suiker (?), ‘springbeestjes’ in de havermout en een grote mot met kroost in de cruesli. Nou stond de suiker ‘open’ en de cruesli ook. En de havermout was al 2 jaar (of zo) niet gebruikt. Nu ga ik op mezelf wonen, mijn kastjes sluiten niet perfect af, maar ik ben gewend om spullen dicht te verpakken, in Tupperware-achtige bakjes. Open pakken met rijst doe ik vaak een plastic zakje overheen aan de bovenkant, met elastiekje. Nu heb ik zelf, zelfs met de beschrijving, geen goed idee wat er nou een diertje of pop is en wat niet. Ik heb bijvoorbeeld griesmeel, wat bestaat uit beige, wit en bruinige stipjes. Vooral beige en wit. De stipjes ‘zijn’ niet echt iets. Hoort dit erbij of niet? Ik zal sowieso de tips opvolgen, maar aangezien ik o.a. geen afzuigkap heb en een milde insectenfobie (in combi met eten) wil ik echt graag voorkomen dat er iets in gaat leven.

  Beantwoorden
  • grietina ·

   Je kunt besmetting met beestjes heel gemakkelijk voorkomen, door meel te bewaren in de koelkast. Groet, Grietina

 2. Rani ·

  Midden in de nacht gekeken waar toch de meelbeestjes vandaan kwamen, vond een groot nest in een afgesloten Tupperware bak waar meel in zat, een zak pasta en ook spliterwten. Alles weggegooid en schoongemaakt. In de andere kast zaten ze overal in, dus alles weggegooid en direct naar de vuilcontainer gebracht buiten. In 14 jaar nooit beestjes gehad en nu opeens wel. ik had 1 maand geleden pannenkoekenmix gekocht en daar is het bij begonnen. Ik had het in een afgesloten glazen pot moeten doen. Overigens eten de meelbeestjes ook theezakjes op… Bahhh! Een oplossing tegen ongedierte zijn bladeren van de Neem Tree (Azadirachta indica) in je kasten te plaatsen, het zou ongedierte en beestjes bestrijden. De Neem boombladeren zijn te krijgen in de lokale toko. Groetjes, Rani

  Beantwoorden
 3. gerard ·

  Er is een bepaalde toegestane hoeveelheid aan insecten in brood en meel e.d. Het is onmogelijk om graan zonder insecten te oogsten. Oftewel, we aten altijd al insecten. En: roze koeken worden bijv. roze gemaakt met behulp van geplette luizen.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Ja, graan wordt inderdaad geoogst met een zekere hoeveelheid insecten, vandaar ook dat ze naderhand worden gepeld, gezeefd en/of gestoomd. Ook bij iedere pletting en/of maling wordt er nog nagezeefd en nagereinigd. Van deze beestjes vind je in eindproducten niet of nauwelijks iets terug, zeker niets zichtbaars/herkenbaars. Het gaat in bovenstaand artikel dan ook om levende beestjes die in meelproducten terechtkomen nadat ze geschikt zijn bevonden voor verkoop en consumptie. Dat karmijnrood van de cochenilleluis afkomstig is, is volgens mij algemeen bekend; zo zijn er nog veel meer kleurstoffen en andersoortige voedingsadditieven van ‘dierlijke’ komaf… Maar dat doet er denk ik niet aan af dat beestjes in meelproducten onwenselijk zijn. ;)

 4. G. ·

  Ik vraag me af waar je je keukenkastje het beste mee kunt schoonmaken (net ook een besmet pak ontdekt). Soda? Azijn? Alleen een sopje voldoende? Dettol? Is er überhaupt iets waardoor je een gemist beestje kunt “bestrijden” qua schoonmaakmiddel?

  Beantwoorden
 5. anna ·

  Wij vandaag ook last gehad van beestjes die zijn ontsproten aan een pak meel. Gewoon alles weggooien en goed schoonmaken en dan opnieuw proberen. ;)

  Beantwoorden
 6. M. van der Stouwe ·

  Net mijn twee voorraadladen uitgemest en schoongemaakt. Bijna alles zat onder de meelbeestjes, zelfs het doosje met pittige thee. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt, alleen af en toe in het pannenkoekenmeel. Trouwens, toen ik daarmee terugging naar AH zei de chef dat er altijd beestjes in meel zaten en dat ze niet gevaarlijk waren voor de gezondheid… Wat vreemd was, was dat mijn receptenwaaier ook onder de beestjes zat. Ik heb die ingevroren, morgen maar schoonmaken…

  Beantwoorden
 7. liliane ·

  Hallo, Ik heb onlangs ook veel last van ongedierte in mij keukenkast. Nooit niet gehad, graag zou ik willen weten wat ik daar tegen kan doen. Zijn die beestjes schadelijk? Groetjes, Liliane

  Beantwoorden
 8. An Sys ·

  ik heb elke lente en zomer last van broodkevertjes. Nooit in de winter. Wij bakken zelf ons brood en de broodbakmachine staat in een ruimte die, naast de garage, ‘t koelste is in de lente en de zomer. Ons meel zit in zakken (we kopen altijd grote zakken omdat we dagelijks brood bakken). Sinds een week heb ik opnieuw last van broodkevertjes. Ze komen vanuit ‘t niets uit de zakken. Ik heb er zonet 6 in de tuin gesmeten. Super-vervelend! Ik denk dat de enige oplossing is om het meel in grote dozen te plaatsen, dicht van alle ongedierte. Een koelere ruimte is er in ieder geval niet, behalve dan de koelkast (wel de kelder of de garage, maar dit is ook zeer vervelend qua organisatie). Is het gevaarlijk om broodkevertjes in onze voeding te krijgen? Want ik ben zeker dat er al veel broden bij ons op de tafel zijn gepasseerd met eitjes of boordkevertjes erin verwerkt. De bloem gaat bij ons nooit over datum, ik check altijd of er geen kevertjes in zitten, maar ze komen meestal uit de zak onderaan als ik die op de tafel heb gezet.

  Beantwoorden
 9. erika maria ·

  Dag allemaal, Ik koop mijn meel en bloem altijd van de natuurvoedingswinkel in Temse, uit losse zakken en sinds mijn eerste koop aldaar heb ik nog NOOIT een beestje in de bloem of het meel gevonden. Ik neem steeds een (of meer) grote bokaal met schroefdeksel mee, en laat die daar dan vullen. De gevulde bokaal bewaar ik op een donkere, koele plek; ik neem de benodigde hoeveelheid voor elk recept eruit wanneer ik het nodig heb. Zo bewaart het meel of de bloem lang en houdt die alle voedingsstoffen. Bakgroeten van Erika Maria

  Beantwoorden
 10. martin ·

  Stop je meel in de diepvriezer. Door de lage temperatuur stopt alle biologische activiteit.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Maar wat als je het meel vervolgens wilt gebruiken en ontdooid? Dan zijn de beestjes dood, maar eventuele bacteriën worden weer actief en beginnen zich opnieuw te vermenigvuldigen. Ik zou een met beestjes gecontamineerd pak meel daarom altijd weggooien en geen overbodig risico nemen.

 11. evers ·

  Vraagje: Als je de Graankever te laat opmerkt, en misschien al een paar onbewust hebt opgegeten, als de Graankever tussen de hagelslag en brood zit, kun je dan ernstig ziek worden?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Evers, Of een kever giftig is, is grotendeels afhankelijk van het dieet van het insect. Als een kever plantaardige toxines (alkaloïden e.a.) of giftige prooidieren eet, kunnen residu’s van deze giffen via het kevertje in je maag terechtkomen. De kans dat een graankever noemenswaardige hoeveelheden giffen in zich draagt is voor zover ik weet erg klein. Bovendien zul je van een of enkele kevertjes echt niet zomaar ziek worden. In Azië worden zelfs volop insecten gegeten die in theorie behoorlijk wat irriterende stoffen in zich zouden kunnen dragen. Maar mocht je je zorgen maken, dan kun je altijd even contact opnemen met de GGD: Gemeentelijke c.q. Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst. Groeten, Paul

 12. nancy ·

  hier is het begonnen bij het kopen van pannenkoekenmix uit de reclame (niet dat dit er iets mee te maken heeft)… Maar ik bracht dus drie pakken ineens mee, niet dat ik deze direct gebruikte. Toen kwam ik ook tot de ontdekking dat er beestjes in zaten. Alle pakken geopend en ik heb ze alle drie weggegooid. Nu, maanden verder, word ik er nog steeds door geplaagd. Heb net heel mijn keukenkast leeggemaakt: bloem, pudding e.d. allemaal weggegooid. Mijn vraag is: kruipen ze ook in kruiden? Want tot op heden heb ik ze enkel in bloemsoorten ontdekt. Heb de keukenkast volledig uitgewassen met heet water en Dettol. Is dit krachtig genoeg of moet er nog insecticide gespoten worden?

  Beantwoorden
  • Ann ·

   Hey ja ze kruipen in sommige kruiden zoals bijv. vismix.

 13. Margé ·

  Ik heb ook alles in de kartonnen verpakking weg moeten gooien. Die vieze beestjes zaten zelfs in het doosje met de filterzakjes, onvoorstelbaar! De keukenkastjes zijn nu bijna helemaal leeg.

  Beantwoorden
 14. emanuel ·

  Wij hebben verpakt broodmeel (merk Koopmans). Deze pakken hebben we afgelopen jaar in april gekocht (80 stuks) omdat wij voor 7 maanden naar Frankrijk gingen. Maar wij hebben nog de helft over, nog goed verpakt en niet open geweest. Nu is de verpakking wel over datum. Nu is mijn vraag: hoelang is dit meel houdbaar en nog goed te eten? Of moeten wij alle overgehouden pakken weggooien (20 stuks). Of mogen we ze ge woon opmaken? Dan zijn ze wel 5 maanden over datum. Is dit gevaarlijk of niet? Graag antwoord. Alvast hartstikke bedankt voor de moeite.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Emanuel, De THT-datum is de uiterste dag waarop de fabrikant (in dit geval Koopmans) kan garanderen dat een product c.q. voedingsmiddel veilig is om te consumeren. ‘Ten minste houdbaar tot’ of ‘te gebruiken tot’ geeft dus een datum aan waarop de fabrikant er 100% zeker van is dat het product veilig is voor de consument. Natuurlijk is het niet zo dat een levensmiddel om woensdag om 23:59 nog veilig is om te gebruiken en donderdag om 00:00 uur plots bedorven is. Bederf is een proces dat langzaamaan verloopt en wat vooraf niet exact kan worden ingecalculeerd. Om die reden houdt een fabrikant een enorme veiligheidsmarge aan waarbinnen het bederf zeker niet optreedt. Deze marge die “voor de zekerheid” wordt gehanteerd, verschilt zeer sterk per voedingsmiddel. Hoe langer de algehele houdbaarheid, des te groter de marge. Een blik soep dat 5 jaar houdbaar blijft, kan wellicht tot 1 of 2 jaar na de uiterste houdbaarheid eetbaar blijven. Een schaaltje verse vleeswaren dat in totaal 7 dagen houdbaar blijft, zal daarentegen misschien 1 of 2 dagen later nog veilig zijn in gebruik, maar dit is al een heel stuk risicovoller omdat de veiligheidsmarge véél kleiner is. Met dierlijke, bederfelijke producten (vlees, vis, zuivel, eieren etc.) moet je sowieso extra goed oppassen i.v.m. schadelijke bacteriën (salmonella, listeria, E.coli/EHEC/escherichia coli, campylobacter etc.). Tarwemeel is niet heel bederfelijk, maar een fabrikant/producent hanteert niet voor niets een uiterste houdbaarheidsdatum. Een verloop van 5 maanden is lang, dus theoretisch gezien kan het best zijn dat er in die periode schadelijke micro-organismen zijn ontstaan door oxidatie, gisting en/of vergisting/fermentatie. De wateractiviteit van broodmeel is overigens enorm laag, dus er zijn niet veel verschillende micro-organismen die erin kunnen groeien, maar daar ben je helaas nooit helemaal zeker van. Positief is dat bakmeel intens wordt verhit tijdens het bakproces, waardoor eventueel aanwezige micro-organismen grotendeels sterven, maar ook dode micro=organismen kunnen tot op zekere hoogte ongezond c.q. schadelijk zijn. Belangrijk is vooral dat het meel droog en koel opgeslagen is geweest, dus niet in een warme en/of vochtige ruimte. Wat je kunt doen, is goed kijken of er schimmelsporen zichtbaar zijn; en bovendien goed ruiken of het meel zurig of muf geurt. Dan nog is de keuze om meel te gebruiken na de uiterste houdbaarheidsdatum volledig op eigen risico. Persoonlijk zou ik het risico niet nemen; vooral ook omdat meel (enigszins afhankelijk van de meelsoort) niet enorm kostbaar is. Succes ermee! Groeten, Paul

 15. Heleen ·

  De meeltor komt tegenwoordig over de hele wereld voor en de mens heeft daar een grote rol bij gespeeld. Ze leven vooral op donkere en koele plekken, vaak in voedselvoorraden zoals graan die ze dan bevuilen. De kever kan ook voorkomen in huis en zodoende grote voorraden voedsel bederven, met name de meelworm. Op meelwormen komen ook veel vogelsoorten af, want die lusten graag insectenlarven. En in sommige landen wordt de meelworm als delicatesse beschouwd. Ehm, dus toch koele en donkere plekken zo te zien… In tegenstelling tot de rijstmeelkever. Ik denk dat als je ‘besmette’ producten gebruikt bij de bereiding van gerechten, de dierlijke delen meegebakken of meegekookt worden en dat die het zodoende niet overleven. Het effect op het gestel zal minimaal zijn. Insecten eten schijnt heel gezond te zijn, al heb ik mijn zelfrijzend bakmeel met torretjes toch maar weggegooid. ;-)

  Beantwoorden
 16. Van Gheluwe Renaud ·

  Hallo, Het klinkt allemaal een beetje alsof er in alle verpakkingen van die vieze kruipende beestjes zitten zodra ze van de supermarkt komen. Zou ze in plastiek zakken in de diepvries voor enkele dagen een oplossing geven, of het product uit de vriezer halen als we het nodig hebben en dan eventueel later ontdooien?

  Beantwoorden
 17. harry ·

  In het eten zal altijd wel ongemerkt een beestje zitten. Als het er meer zijn en ze zichtbaar worden: weggooien. Maar ik heb een ander probleem. Een grote hoeveelheid konijnenvoer waar meelmot in zit… Heeft iemand enige kennis van het gebruik van de magnetron om het eten te ‘steriliseren’? Ik wil het voer in porties in de magnetron doen en hoop dat alles wat leeft -en dus water bevat- wordt gedood.

  Beantwoorden
  • JvdM ·

   Mijn konijn is gek op lijnzaad en komt er als een gek aanrennen, als hij het geritsel van de zak hoort. Op een keer zette ik het hem voor en wilde hij het lijnzaad niet eten. Later nog eens geprobeerd, maar niks hoor. Ik begreep er niks van, totdat ik draden in de lijnzaadverpakking zag. Het was dus niet zichtbaar in het schaaltje, maar hij rook het blijkbaar meteen. Ik zou het voer gewoon weggooien. En de magnetron ook, want die geeft straling af, die ook niet zo gezond is, als men doet geloven. Heb jarenlang een magnetron gehad, maar nadat ik er van alles over heb gelezen, heb ik hem toch maar weggedaan. Maar goed, dat is een ander verhaal…

 18. Eva ·

  Ook bij mij in pakken spaghetti, meel en andere zetmeelhoudende producten de inmiddels beschreven beestjes. Waar ik ze tot mijn grote schrik ook aantrof, was in de pot met korianderzaadjes en de pot met korianderpoeder. Er zaten stevige dekseltjes op de potjes, maar de schurken hadden zich zelfs daardoorheen weten te bijten. Alles, met potjes, verpakking en al (hoewel milieuonvriendelijk) weggegooid en de keukenkasten maar weer eens grondig schoongemaakt.

  Beantwoorden
 19. jurrie ·

  Ik bewaar mijn bloem e.d. in de koelkast… komen de beestjes niet… houden ze niet van.

  Beantwoorden
 20. Annita Heylen ·

  Wij zitten al 3 weken met die beestjes. De keukenkasten zijn leeggemaakt; een gat geboord om achter de kasten van de aanbouwkeuken te kunnen spuiten, maar de beestjes komen altijd terug. We gebruiken “Biokill” zowel in de kasten als in de keuken zelf, maar overwegen iets sterkers te gaan spuiten.

  Beantwoorden
 21. anoniempje ·

  De beestjes zitten overal. We gooien alles weg en dan kopen we maar friet. Ook lekker in plaats van pannenkoeken…

  Beantwoorden
 22. Hanna ·

  Wij hadden (hopelijk zijn ze nu, na 2 dagen schoonmaken, weg) last van wat blijkbaar “meelmotten” zijn. Er vlogen al een tijdje motjes in de berging, en in mijn bakdoos zag ik iets wat leek alsof ik met de gist geknoeid had. Ik dacht, ben even te druk, over een paar dagen eens bekijken en schoonmaken. Tot ik larven in een ongeopend rijstpak ontdekte. Toen kwam het uit dat de geknoeide gist in mijn bakdoos, gewoon een hoop eitjes waren!! En toen we nader keken, bleek echt alles eronder te zitten. Tot in de schroefrandjes van de voorraadpotten en zelfs verfpotten. De bron bleek een zakje vogelzaad te zijn. We hebben alle voorraad weggegooid, de rekken buiten met de hogedrukreiniger afgespoten en ALLE voorwerpen, muren, plafonds, ramen en oppervlakken in de berging met heet water en azijn afgewassen (ook de stofzuiger achteraf)! Alle schoonmaakdoeken hebben we uitgekookt. Nu zorgen we ervoor dat er een maand lang geen voedsel in de berging te vinden is, dan zouden de laatste eventuele eitjes uitkomen en afsterven omdat er geen voedsel te vinden is.

  Beantwoorden
 23. Eleanor ·

  Ik zou net als Dian willen weten of het kwaad kan als je per ongeluk iets eet van die beestjes. Weet iemand daar het antwoord op?

  Beantwoorden
 24. ep ·

  Ik heb allemaal kleine beestjes in de kruidenzakjes en suiker etc. De hele kruidenhoek zat na mijn vakantie onder de beestjes! Ik weet niet of het de beestjes zijn zoals hierboven beschreven. Het waren er in ieder geval enorm veel, de dode beestjes waren op het aanrecht ‘gedumpt’. Ik heb alles weggegooid, ze zaten zelfs in het zout! Brrr…

  Beantwoorden
 25. Jep ·

  Iets dat volgens mij helpt te voorkomen dat er beestjes in meel en dergelijke komen, is of een nacht diepvriezen, of juist magnetronnen tot het heet is. Lijkt me dat de eitjes daar niet lang en gelukkig van gaan leven! En daarna in een hardplastic of p.e. (tupperware) verpakking of afgesloten pot.

  Beantwoorden
 26. sadra ·

  Wij bewaren alle zetmeelproducten in een tuperwarebakken. Maar ook dan komen ze binnen. Erg heel raar. Vermoed dat ze bij de fabrikant ergens naar binnen waren gekomen.

  Beantwoorden
 27. Dian Lievekamp ·

  Kan het kwaad als je die beestjes per ongeluk opeet? Of gaan ze direct dood in je maag? Ik las op een andere site dat je er aarswormpjes van kan krijgen! Alleen het idee al! Kan iemand dit bevestigen of liever ontkrachten. Ik word al misselijk van het idee. Blerghh!

  Beantwoorden
 28. Annemarie Verheesch ·

  Wat helpt is meel, bloem, pannenkoekenmix etc. direct in een luchtdicht diepvrieszakje verpakken en op een koele plek wegzetten. Dan krijgen die beestjes en insectjes geen kans! Succes met bakken allemaal! :P

  Beantwoorden
 29. Ria ·

  Hier precies hetzelfde. Bij de supermarkt meel gekocht en bij het openen van de verpakking zaten er al kleine zwarte spikkeltjes en insectjes in. Gadverdamme, echt heel vies!

  Beantwoorden
 30. Lenie Aarts ·

  Bedankt voor de uitleg! Ik heb me altijd al afgevraagd wat voor vieze zwarte beestjes dat zijn die in je broodbakproducten zitten. Had laatst weer een pak broodmeel waar bij het openmaken al beestjes in zaten. Waarom verpakken ze meel niet gewoon afgesloten plastic!?

  Beantwoorden
 31. Bert Ariens ·

  Citaat: ‘ In voorraden van voedingsmiddelen kunnen vele soorten insecten voorkomen. Onder andere mijt, meelmot, vruchtmot, vlees- & fruitvlieg, klander, meelkever, broodkever, meeltor en nog vele andere. Kevers, torren en klanders hollen graankorrels en/of peulvruchten uit en leggen hierin hun eitjes. De larve holt de korrel verder uit en verpopt zich erin. De larven van motten spinnen kleverige draden waardoor er kluitjes gevormd worden. Enkele veel voorkomende beestjes zijn de larven van de meelmot (die voorkomen in bloem, meel, griesmeel etc.). Ook de cacaomot en de groentemot, die wordt aangetroffen in gedroogde groenten en zuidvruchten. Mijten zijn spin-achtige diertjes die een ovaalvormig pantser hebben met aan de randen uitstekende poten. Ook zij leggen eitjes waaruit larven komen. Zij worden aangetroffen in kaas en meel. Kaas kan op den duur helemaal verbrokkelen en meel krijgt een weezoete, honingachtige geur en daarbij een wollig oppervlak. Uit: ‘Voeding en Gezondheid: een Praktisch Leerboek voor Horeca & Grootkeuken‘ van Bottermanne M.C.R. / S.V.H.-Uitgeverij Zoetermeer

  Beantwoorden

Plaats een reactie