Home » Medicijnen & Geneesmiddelen » Behandeling schildklier met schildkliermedicijnen…

Behandeling schildklier met schildkliermedicijnen…

Voor een goede gezondheid is het belangrijk dat er precies genoeg schildklierhormonen in je bloed zitten: niet te veel en niet te weinig. Te veel leidt namelijk tot chaos en te weinig veroorzaakt vertraging.

Een tekort of overschot aan schildklierhormonen moet dan ook worden behandeld met schildkliermedicijnen. In dit artikel bespreken we medicatie die nodig is als de schildklier niet naar behoren functioneert…

Schildkliermedicijnen bij een overschot aan hormonen

In sommige gevallen bevat het bloed te veel schildklierhormonen. Meestal komt dit door een overactieve schildklier of een lekkende schildklier. Een schildklier die te veel hormonen uitscheidt, kan worden geremd met schildklierremmers (thyrostatica). De bekendste schildkliermedicijnen die de hormoonproductie remmen zijn:

 • Strumazol® (thiamazol)
 • Basolest® (carbimazol)
 • PTU (propylthiouracil)

Binnen een jaar na de start van de schildklierbehandeling is plusminus 50% van de patiënten met een overschot aan schildklierhormonen genezen. Wie niet geneest door schildkliermedicijnen, wordt doorverwezen naar een chirurg of radioloog om een gedeelte van de schildklier te laten verwijderen of met radioactief jodium (RAJ) te laten vernietigen.

Lees hier meer over operatieve ingrepen van de schildklier…

Schildkliermedicatie bij een tekort aan hormonen

Soms bevat het bloed te weinig schildklierhormonen. Meestal komt dit door een extreem trage schildklier. Een schildklier die te weinig hormonen uitscheidt, kan worden ondersteund met synthetische schildklierhormonen (thyromimetica). De bekendste schildkliermedicijnen voor een trage schildklier zijn synthetisch T4:

 • Thyrax® (levothyroxine)
 • Euthyrox® (levothyroxine)
 • Eltroxin® (levothyroxine)

In sommige gevallen worden tevens schildklier-tabletten met synthetisch T3 voorgeschreven:

 • Cynomel® (liothyronine)
 • Cytomel® (liothyronine)
 • Thybon® (liothyronine)

Tot slot zijn er schildklierhormoontabletten met zowel T3 als T4: Novothyral®, Prothyrid® en Thyreotom®.

Lees hier meer over de behandeling van een niet-werkende schildklier…

Schildklierhormoonresistentie

In zeer zeldzame gevallen zijn er voldoende schildklierhormonen in het bloed aanwezig, maar reageert je lichaam er nauwelijks op (schildklierhormoonresistentie). In dat geval is soms een extreem hoge dosering schildkliermedicijnen nodig. In extreme gevallen maakt de schildklier helemaal geen hormonen meer aan. In dat geval dient de volledige hormoonproductie blijvend te worden opgevangen met schildkliermedicatie.

Lees hier meer over schildklierhormoonresistentie…

Tot slot

Een tekort aan schildklierhormonen wordt aangevuld met thyromimetica; een overschot teruggebracht met thyrostatica. Bij de meeste schildklierklachten is reguliere schildkliermedicatie dan ook afdoende. Als de hormoonproductie echter wordt ontregeld door een gezwel of ontsteking, dan is soms aanvullende behandeling vereist.

Heb jij ervaring met schildklierbehandeling of schildkliermedicijnen? Laat hieronder een reactie achter!

21 reacties op “Behandeling schildklier met schildkliermedicijnen…”

 1. Wanda ·

  Mijn T4 waarde zit op 23.5 gaan nu verdere bloed onderzoeken doen om te kijken of ik eventueel schildkliermedicijnen nodig heb of naar een internist moet ik verloor zo ongeveer 14 kilo in korte tijd.

  Beantwoorden
 2. Mieke ·

  Hoi,Ik slik nu drie jaar strumasol en mijn waardes zijn nu T4 ..17.4 en TSH 2.3 slik 10mg. Ik heb het gevoel dat het niks beter wordt. Ik ben heel kort van adem…geen puf…weinig energie een slap gevoel…. algehele malaise, drie jaar geleden begonnen met 30 mg na drie maanden 10 mg…toen weer 30 voor twee maanden 0.5 en n weer 10 mg.misschien moet ik stoppen met strumasol??? Kijken of de schildklier het zelf weer overneemt! Moedeloos word ik er van. Ik wil me zo graag goed voelen

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Strumazol is niet een medicijn dat een ontoereikende schildklierfunctie opvangt. Het remt juist een overactieve schildklier en vermindert zodoende de schildklierwerking. “Kijken of de schildklier het zelf weer overneemt” lijkt me in dat opzicht geen reële optie… Welke diagnose heeft men bij je gesteld? Hyperthyreoïdie? Ziekte van Graves? Schildklierontsteking? Toxisch adenoom? Struma? Ziekte van Plummer? Hypofyse-afwijking?

  • Mieke ·

   De ziekte van Graves is toen vastgesteld! Drie jaar geleden.

  • Paul ·

   In het beginstadium gaat de ziekte van Graves gepaard met een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie), meestal met een sterk verhoogde concentratie aan schildklierhormonen in het bloed (thyreotoxicose) tot gevolg… In dat geval worden inderdaad schildklierremmers / thyreostatica voorgeschreven, bijvoorbeeld Strumazol. Maar in een later stadium van de ziekte van Graves kan de schildklierfunctie juist afnemen, met een tekort aan schildklierhormonen tot gevolg. In ernstige gevallen kan de schildklier zelfs helemaal stoppen met de productie van schildklierhormonen. In dat geval zijn juist exogene schildklierhormonen / thyreomimetica nodig, bijvoorbeeld Thyrax, Euthyrox of merkloos levothyroxinenatrium. Dat je je niet goed voelt, kan verschillende oorzaken hebben: A. Je gebruikt niet het juiste schildkliermedicament; B. De dosis van je schildkliermedicatie dient te worden aangescherpt; C. Naast je schildklierprobleem bestaat er nog een probleem… Heeft men je vitamine B12-, vitamine D- en ijzerstatus bijvoorbeeld al eens gecontroleerd? En wellicht belangrijker nog: is je T3 (actief schildklierhormoon) al eens nagekeken? Ik ben GEEN arts, maar naar mijn ondeskundige mening zien je TSH en FT4 er prima uit.

  • Mieke ·

   Dag Paul, dank voor je antwoordt..mijn vit. B 12 en D zijn goed…past getest. Ik slik extra vit. D.

 3. marij ·

  hallo paul heb een vraagje ik moet levens lang die pillen nemen van de schildkier maar ik hebt geen schild klier meer maar ik neem die pillen niet meer in kan dat gevaarlijk zijn of niet

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Ja, Als je geen schildklier meer hebt die endogene schildklierhormonen produceert en je geen exogene schildklierhormonen inneemt om deze ontbrekende lichaamseigen schildklierhormonen te vervangen, dan creëer je een potentieel levensbedreigende situatie. Zie desgewenst ook dit artikel over leven zonder schildklier

  • marij ·

   Maar paul ik heb wel nog reserve schild klier maar ik ben nu alle twee weken gestopt met die pillen wat moet ik nu dan doen alles ik vragen mag

  • Paul ·

   Zoiets als een reserveschildklier bestaat niet (helaas)… De schildklier bestaat uit twee kwabben, en als beide helften van je schildklier verwijderd zijn, maakt je lichaam geen schildklierhormonen meer aan. Wel beschikt het menselijk lichaam over bijschildklieren, maar deze hebben in beginsel niets te maken met de daadwerkelijke schildklier, en produceren dan ook geen schildklierhormoon. Ik ben geen arts, dus voor medisch advies zul je echt je huisarts of endocrinoloog moeten raadplegen. Succes!

 4. A vugts ·

  Slik al jaren Thyrax heb weer nieuwe moeten halen en kreeg andere die wil ik dus niet slikken. De dosis die ik dagelijks slik is 2 tebletjes van 0,100 mg en 1. Van 0,025mg en die hebben ze dus veranderd in een ander medicijn. Mijn idee is om die dus niet in te nemen dus dan alleen de 2 van 0,100 mg. Ja dan maar met 0,100 doen.

  Beantwoorden
 5. julien ·

  Heb reeds 3,5 weken last van een ontsteking op de schildklier. Arts schreef mij een resem hoeststillers en antibiotica voor, doch er is geen verbetering. Nog steeds temperatuurverhoging, soms oplopend tot 39°C. Bloedonderzoek wees waarde aan van: TSH 0,24 – MU/L 0,27 4,20 FT3 5,8 – PMO 3,1 6,8 Graag advies!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Julien, Deze reeks cijfers is een tikkeltje verwarrend. PMO staat voor Preventief Medisch Onderzoek, dus dit is de naam van de test die je hebt ondergaan en geen stof die in je bloed voorkomt… Ik denk eigenlijk dat je TSH 0,24 was en je FT3 5,8. Maar vanwege de enigszins onoverzichtelijke opsomming ben ik daar niet 100% zeker van. Ik denk dat 0,27 en 4,20 volgens het betreffende laboratorium de grenswaarden voor TSH zijn; dus 0,27 als ondergrens en 4,20 als bovengrens. Met een TSH van 0,24 zit je beneden de onderste grenswaarde, dus je TSH is in dat geval te laag. Sowieso worden voor TSH veelal de grenswaarden 0,4 tot 4,0 gehanteerd, dus als je die hanteert, zit je er zelfs een behoorlijk eind onder. Je FT3 zou in dat geval 5,8 zijn en volgens het betreffende lab tussen de 3,1 en 6,8 moeten vallen; hier val je dus netjes binnen. Wat ik me echter afvraag, is of ook je FT4 is getest… Hoe dan ook, als ik de cijfertjes naar behoren interpreteer, is je TSH te laag en je FT3 aan de hoog-normale kant. Dit zou kunnen duiden op een ietwat overactieve schildklier oftewel hyperthyreoïdie. Maar ik ben GEEN arts, dus ik kan GEEN diagnoses stellen. De vraag is denk ik of er ook sprake is van verhoogde schildklierantistoffen en of je FT4 (en eventueel gebonden T4, gebonden T3 en reverse T3 afwijken). Wat zei je arts van deze schildklierwaarden en zijn er reeds vervolgonderzoeken ingepland? Ik ben benieuwd. Groeten, Paul

  • julien ·

   Dag Paul, Huisarts vind waarden normaal. Er zijn wel voor morgen door specialist arts verdere onderzoeken geplant. Ik laat verder nog iets weten.

  • Paul ·

   Je arts kan hoog of laag springen, maar ‘normaal’ is een TSH-waarde onder de 0,40 echt niet. 🙁 Zie desgewenst ook (de 350+ reacties onder) dit artikel over Thyroid Stimulerend Hormoon

 6. jacqueline schoone ·

  Dag Paul, Omdat ik te veel bijwerking kreeg van Thyrax heb ik gevraagd om Cytomel. De waarde die ik nu heb na ruim 3 week gebruik zijn vreemd. TSH 0,10; T4 5,9. Wat moet er volgens jou nu gebeuren?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Hallo Jacqueline, Wat er moet gebeuren (en of er überhaupt iets moet gebeuren) weet ik niet, ik ben namelijk geen arts. Aangezien je gediagnosticeerd schildklierpatiënt bent, schildkliermedicijnen gebruikt en ook nog eens onlangs bent overgestapt van schildkliermedicijn, lijkt het me in de lijn der verwachting liggen dat je schildklierwaarden afwijken van de ‘norm’. Mocht je je zorgen maken over je huidige schildklierwaarden, raadpleeg dan je arts. Over de TSH-waarde kun je desgewenst meer lezen in dit artikel over TSH-waarde m.b.t. schildklier. Succes & sterkte! Groeten, Paul

 7. Pascale ·

  Hoi Wilma, Misschien moet je je eens laten testen op antistoffen die je lichaam kan aanmaken tegen de schildkliermedicatie?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   @ Pascale: Volgens mij zijn er geen lichaamseigen antistoffen die werkzaam zijn tegen schildkliermedicijnen (exogene schildklierhormonen). Wel zijn er antistoffen, waaronder anti-TSI en anti-TPO die de schildklier aanvallen, waardoor er allerhande schildklierproblemen kunnen optreden.

 8. Wilma van der Kaap ·

  Hallo… Inmiddels heb ik al een jaar of 7 last van een langzaam werkende schildklier. Minste 5 jaar slikte ik reguliere medicijnen waar ik uitermate goed op kon functioneren. Plotsklaps kwam er de klad in, dus doorverwezen naar internist. Medicijngebruik en schildklierbloedwaarde goed instellen, maar daarbij werd ik ziek. Hoe meer medicatie (met opbouw), des te beroerder ik me voelde. Het proberen van andere medicatie hielp niets, had hetzelfde effect. Als ik stopte voelde ik me beter, maar met de normale verschijnselen van een te lage werking… moe, sloom, hersenen werken langzaam, kouwelijk enz. Het is nog steeds overleven, want echt functioneren is lastig. Hopelijk hebben jullie een tip voor me wat ik kan bespreken met mijn internist. Vrgr. Wilma

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.