Beste mondspoelmiddelen & merken mondwaters

Mondspoelmiddelen oftewel mondwaters zijn middeltjes die je mond schoon en fris houden. De meeste van deze producten zijn bedoeld om:

 • Slechte of stinkende adem te voorkomen
 • Tandplak te verwijderen
 • Schadelijke mondbacteriën te doden
 • Glazuur sterk te houden
 • Tandbederf & tanderosie te voorkomen
 • Tandvleesontsteking tegen te gaan
 • Droge mond te voorkomen

Er zijn tegenwoordig allerlei mondspoelmiddelen op de markt om de geur, hygiëne en gezondheid van je mond te verbeteren. Mondspoelmiddelen zijn bijvoorbeeld handig als je een date hebt. Ze bezorgen een frisse adem en geven je meer zekerheid over je mondgeur. Hieronder bespreken we de beste soorten mondwater en merken mondspoelmiddelen die er momenteel op de markt zijn…

1. Listerine® mondspoeling

Listerine is waarschijnlijk het bekendste en populairste mondwater van allemaal. Listerine is bedoeld om tandplak te verwijderen en schadelijke bacteriën in je mond onschadelijk te maken. De exacte saenstelling van Listerine wordt geheim gehouden… Maar de meeste mondspoelmiddelen van Listerine bevatten ethanol (alcohol) en etherische oliën uit kruiden zoals menthol en eucalyptol.

2. Elmex Sensitive® mondwater

Elmex Sensitive mondwater is bedoeld tegen gevoelige tanden. Bevat aminfluoride. Aminfluoride is een stof die je glazuur remineraliseert. Dat houdt in dat Elmex Sensitive de beschermingslaag van je tanden versterkt. Hierdoor worden je tanden niet alleen minder gevoelig, maar ook beter bestand tegen gaatjes (cariës).

3. Meridol Halitosis® mondspoelmiddel

Meridol halitosis gaat actief een slechte adem oftewel stinkende mondgeur tegen. Dit mondspoelmiddel verwijdert de bacteriën op je tong die een slechte adem veroorzaken. De productlijn van Meridol Hallitosis bevat tevens een tongreiniger en tong- & tandgel om voorgoed van je slechte adem af te komen.

4. Odol® mondwater

Odol oftewel Odol Med is één van de eerste producenten van mondspoelmiddelen. Odol mondwater gaat tandplak tegen en helpt en slechte adem voorkomen. Odol werkt naar eigen zeggen maar liefst 12 uur aan een stuk.

5. Corsodyl® mondspoeling

Corsodyl bevat de antibacteriële stof chloorhexidine. Chloorhexidine is uitsluitend verkrijgbaar op doktersrecept. Chloorhexidine doodt bacteriën en werkt zodoende tegen slechte adem, ontstekingen en tandbederf. Chloorhexidine mag niet langdurig worden gebruikt en enkel op aanraden van een (tand)arts. Ook Perio•Aid® bevat het antibacteriële chloorhexidine.

Een mondspoelmiddel moet bacteriën verwijderen en je tanden beschermen, zonder je mond uit te drogen. Alleen dan verdwijnt je slechte adem!

Tot slot

Naast bovenstaande mondwaters en mondspoelmiddelen beschikt bijna ieder tandpasta-merk over een eigen spoelmiddel met fluoride. De meeste van deze mondwaters zijn ter bescherming van het tandglazuur, als aanvulling op poetsen en flossen. Enkele voorbeelden hiervan zijn de mondspoelmiddelen van Paradontax®, Aquafresh®, Colgate®, Oral-B®, BioXtra®, Biotène® en Sensodyne®.

Welk mondwater het beste is, hangt af van je doel. Wil jij een slechte adem voorkomen of verhelpen? Neem dan altijd een antibacterieel mondspoelmiddel zonder alcohol en met een werkzame antibacteriële stof. Als je merkt dat het witte beslag op je tong langzaamaan dunner wordt en verdwijnt, dan weet je dat het mondspoelmiddel effectief is!

Heb jij ervaring met mondwater en mondspoeling? Laat hieronder weten welk mondspoelmiddel jij het beste vind!

2 reacties op “Beste mondspoelmiddelen & merken mondwaters

 1. Helen ·

  Mondwater is een goede aanvulling na het tanden poetsen en flossen, maar kan nooit alleen tandplak verwijderen. De reden waarom Corsodyl (dat chloorhexidine bevat) enkel op doktersvoorschrift gebruikt mag worden is dat het je tanden en tong kan verkleuren.

  Reageer
 2. C. Sahin ·

  Corsodyl is niet uitsluitend op recept verkrijgbaar. ’t Is tevens bij de drogist te verkrijgen. M.v.g. C.

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.