Bewegen & gezondheid: 7 redenen waarom sporten gezond is!

Gezond door sport en bewegen

Toen ik een paar jaar geleden met Salusi begon was ik nu niet bepaald een ‘sporter’. Sterker nog, ik deed helemaal niet aan sport. Ik had een hekel aan verplicht bewegen en kon me ook niet voorstellen dat ik er ooit mee zou beginnen, ook niet omdat je van alle kanten hoort dat het gezond is.

Maar blijkbaar ben ik toch wijzer geworden in de loop der tijd (althans op dat vlak), want inmiddels sport ik bijna elke dag. Ik ben vele kilo’s lichter en zit veel strakker in mijn vel. Maar wat misschien nog schokkerder is: ik vind het ook nog leuk!

Aangezien steeds meer mensen niet voldoende bewegen, vond ik het toch eens tijd om een lijstje op te stellen van redenen waarom bewegen en sporten erg gezond is.

1. Sporten en bewegen is gezond omdat het je stemming verbetert

Als je last hebt van stress dan is sporten en bewegen ideaal om stoom af te blazen. Fysiek bewegen zorgt er voor dat er allerlei chemische stoffen in je hersenen vrijkomen die je relaxt en blij maken. Onderschat dit effect niet: je kunt er echt een depressie mee de deur uit jagen.

2. Sport en beweging helpen (chronische) ziekten voorkomen en bestrijden

Osteoporose (botontkalking), hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, aderverkalking, diabetes en vele soorten kanker kun je voorkomen en bestrijden door regelmatig aan sport en beweging te doen.

Voorbeeld: In een langlopend onderzoek blijkt dat vrouwen 55% minder kans hebben om dood te gaan aan borstkanker als ze fit zijn door regelmatig aan sport en beweging te doen, in vergelijking met niet fitte vrouwen die zelden tot nooit sporten en bewegen.

3. Sporten en bewegen zijn gezond om je gewicht onder controle te houden

Wat vooral belangrijk is om te weten: het gaat niet alleen om de calorieën die je verbrandt tijdens het sporten met bijvoorbeeld cardio training. De combinatie van gezond eten, cardio training en krachttraining zorgen er voor dat je vooral vet kwijtraakt. Met een dieet alleen raak je namelijk ook veel vocht en spieren kwijt. Daarom is sporten ideaal om ‘strak in je vel’ te komen!

4. Sport en beweging zorgen er voor dat je meer energie hebt

Voor niet-sporters, zoals ik vroeger ook was, is het moeilijk voor te stellen dat je van regelmatig sporten en bewegen méér energie krijgt. Hoe kan iets dat zo vermoeiend is (en vervelend als je net begint) je meer energie geven?

Toch geven sport en beweging je gezondheid in de vorm van energie. Sport en beweging zorgen er namelijk voor dat extra zuurstof en voedingsstoffen in je hele lichaam worden afgeleverd. Je hart, longen en aderen worden sterker en gaan efficiënter werken: je conditie verbetert. En juist dat zorgt voor meer energie, ook wanneer je op je werk of op school zit.

5. Sporten en bewegen helpen je gezondheid omdat je beter kunt slapen

Heb je vaak moeite om in slaap te komen of om ’s ochtends uit bed te komen? Dan is sporten voor jou zeker aan te raden. Door regelmatig te bewegen slaap je dieper en is het makkelijker om in slaap te komen. Zo ben je overdag productiever, heb je meer energie en kun jij je beter concentreren.

Denk er alleen wel om dat je niet te laat in de avond gaat sporten, want dan ben je nog te energiek om in slaap te kunnen vallen.

6. Sport en beweging zijn gezond omdat het je seksleven nieuw leven in kan blazen

Ben je te moe voor seks? Of schaam jij je voor je lichaam om echt van seks te kunnen genieten? Dan kan sport en beweging wonderen doen voor je seksleven. Door regelmatig te sporten voel jij je namelijk gezond, ben je meer zelfverzekerd en voel jij je mooier.

Maar dat is niet alles: als vrouw kun je door sport en beweging makkelijker opgewonden raken, en als man voorkomt het impotentie.

7. Sporten en bewegen is goed voor je gezondheid omdat het -kuch- leuk is!

Eerlijk is eerlijk: sporten en bewegen kan saai zijn, hoe gezond het ook moge zijn. Daarom is het belangrijk om iets te doen dat je wel leuk vindt. (bron)

Maar ik moet je waarschuwen: ook bepaalde sporten en vormen van beweging die je in eerste instantie niet echt leuk vindt, kunnen zeker leuk worden zodra je in het ritme zit en ineens een paar kledingmaten kleiner aan past!

Tot slot over het effect van bewegen en sporten op je gezondheid

Ik kan zoveel zeggen wat ik wil, maar jij moet uiteindelijk de drempel over om actiever te gaan leven als je dat nog niet doet. Hopelijk heb ik in elk geval een paar mensen overtuigd om gezond te gaan leven door meer aan sport en beweging te doen.

Laat eens weten wat jou (ooit) heeft overtuigd om te sporten en meer te bewegen? Was het voor je gezondheid of had je een andere reden?

2 reacties op “Bewegen & gezondheid: 7 redenen waarom sporten gezond is!

  1. trololol ·

    ik sport als ik tijd over heb. dan kan ik ook nog andere trollen maar duurt maar een paar seconde. sporters > niet sporters ^^

    Reageer
  2. jeffrey ·

    Sporten is niet saai als je een doel hebt. 😀 Ik ben er zelf verslaafd aan geraakt, liefst 2x per dag krachttraining.

    Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.