Home » Menselijk lichaam » Baarmoeder & Eierstokken » Cyste in baarmoeder of eierstok; al dan niet door endometriose

Cyste in baarmoeder of eierstok; al dan niet door endometriose

cyste-baarmoeder

De binnenkant van je baarmoeder is bekleed met een slijmvlies dat ook wel ‘endometrium’ wordt genoemd. Als dit baarmoederslijmvlies tot buiten de baarmoeder groeit, dan spreekt men ook wel van ‘endometriose’. In dit artikel bespreken we de symptomen en behandeling van endometriose en eventuele bijkomstige “chocolade-cysten”. Maar ook een andersoortige eierstokcyste, genaamd “dermoïd-cyste”…

Gevolgen van endometriose

Het dikker worden, bloeden en uitstoten van baarmoederslijmvlies binnen de baarmoeder en genitaliën is een natuurlijk aspect van de menstruatiecyclus en verloopt doorgaans zonder problemen of gevaren. Uitstoot van baarmoederslijmvlies en bloed buiten de baarmoeder, veroorzaakt echter verregaande complicaties…

Zo kan baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder vastzetten op de eierstokken of op organen binnen de buikholte. Deze verklevingen worden ook wel endometriose-haarden genoemd. Uiteindelijk kunnen op de locatie van de haarden, verklevingen en bloedophopingen ernstigere complicaties ontstaan, waaronder:

 • Vergroeiingen
 • Ontstekingen & bloedingen
 • Cysten

Een endometriose-haard zal tijdens de menstruatie opnieuw bloed verliezen, waardoor endometriose zich bovendien snel kan uitbreiden!

Klachten & symptomen

In de meeste gevallen verloopt endometriose langzaam en geleidelijk. Bij het ontstaan van deze aandoening ervaar je doorgaans niet of nauwelijks klachten. Pas in een vergevorderd stadium –als zich eenmaal ontstekingen voordoen– zal endometriose klachten veroorzaken. De bekendste en meest kenmerkende symptomen van endometriose zijn:

 • Abnormale pijn in onderbuik of onderrug
 • Pijn vanuit eierstokken of baarmoeder
 • Pijn in de kleine bekkenholte (blaas, endeldarm of vagina)
 • Abnormale pijn tijdens menstruatie & ovulatie
 • Blaas-gerelateerde problemen (blaasontstekingen e.a.)
 • Pijn of bloed bij het plassen of ontlasten
 • Vaginaal bloedverlies
 • Vruchtbaarheidsklachten of onvruchtbaarheid

Endometriose-onderzoek

Als je het vermoeden koestert dat je lijdt aan endometriose, dan kun je dit het beste kenbaar maken aan je huisarts. Je huisarts zal je zo nodig doorverwijzen naar een gynaecoloog voor lichamelijk onderzoek. Zodoende kan endometriose worden vastgesteld dan wel uitgesloten.

Een gynaecoloog zal o.a. voelen of de eierstokken gezwollen zijn als gevolg van een endometriose-cyste (‘endometrioom’). Indien nodig zal er tevens een echoscopisch onderzoek worden uitgevoerd om endometriomen of verklevingen te ontdekken dan wel uit te sluiten.

Bij verdenking van endometriose is nader onderzoek vereist. Om definitief de diagnose ‘endometriose’ te kunnen stellen, is zelfs een laparoscopische kijkoperatie (laparoscopie) vereist. In dat geval wordt er via een minuscule incisie (2 centimeter), direct onder de navel een cameraatje (laparoscoop) ingebracht om duidelijkheid te verschaffen.

Cyste in baarmoeder of eierstok

“Verdwaald” baarmoederslijmvlies kan verscheidene soorten gezwellen vormen in de buikholte. Dit soort gezwellen ontstaat meestal in de eierstokken of in het gladde spierweefsel van de baarmoeder. De cyste die kan ontstaan door endometriose wordt ‘endometriose-cyste’ ,’endometrioom’ of ‘chocoladecyste’ genoemd.

Daarnaast is er een variant van cystevorming in het ovarium die losstaat van endometriose, namelijk de dermoïd-cyste. Hierbij aanvullende informatie over beide eierstokcysten:

A. Chocolade-cyste

Gezwellen die door toedoen van endometriose ontstaan, worden endometriose-cysten of endometriomen genoemd. Een endometrioom is een cyste die in de meeste gevallen gevuld is met “oud bloed”. Vanwege de roestbruine kleur van gedroogd bloed, wordt een endometrioom ook wel “chocolade-cyste” genoemd.

B. Dermoïd-cyste

De meest ernstige en pijnlijke cyste die kan optreden in baarmoeder of eierstokken is de dermoïd-cyste. Een dermoïd-cyste wordt ook wel dermoïd-tumor of “teratoom” genoemd. Het betreft een “monsterlijk gezwel” dat extreem hevige pijnen kan veroorzaken.

Een dermoïd-cyste “voedt” zich en groeit zodoende en wordt om die reden ook wel een “ontwikkelingscyste” genoemd. Een dermoïd-cyste ofwel teratoom kan zodoende allerlei weefsels en orgaancomponenten bevatten. Een grote, langdurig ontwikkelde dermoïd-cyste bevat doorgaans huid, haren, tanden, spieren & zenuwen.

De meeste dermoïd-cysten zijn extreem pijnlijk, maar desalniettemin “goedaardig”. In zeldzame gevallen bevat een dermoïd cyste echter agressieve oftewel kwaadaardige cellen. In dat geval spreekt men ook wel van een maligne dermoïd-tumor. Een maligne dermoïd-tumor is potentieel levensbedreigend!

Dermoïd-cysten en endometriosecysten zijn dus beide cysten die in het ovarium aanwezig kunnen zijn, maar de ontstaanswijze is verschillend. Het één kan los van het ander optreden, maar beide kunnen ook gelijktijdig aanwezig zijn. Ze hebben echter niets met elkaar van doen.

Behandeling & operatie van eierstokcysten

Zolang cysten, verklevingen, bloedingen en vergroeiingen in baarmoeder en/of eierstokken geen ontstekingen of pijn veroorzaken, hoeft behandeling van per definitie noodzakelijk te zijn. Dit is afhankelijk van verscheidene factoren, waarvan pijnklachten en kinderwens de belangrijkste zijn.

Bloed kan echter niet altijd door het lichaam worden opgeruimd. Cysten kunnen bovendien openspringen. Dit kan erg gevaarlijk zijn omdat de inhoud ervan ontstekingsreacties kan veroorzaken rondom je vitale organen.

A. Behandeling endometriose

In sommige gevallen kan endometriose tijdelijk worden behandeld met behulp van medicijnen, waaronder hormoon-injecties. In bepaalde gevallen bestaat er een reden om endometriomen operatief te verwijderen.

Hoe dan ook is endometriose een chronische aandoening die terug zal blijven komen en zodoende moet worden blijven behandeld… Totdat je in de natuurlijke overgang komt. En zelfs dan moet je voldoende aandacht besteden aan de gevolgen die de aandoening tot dan toe veroorzaakt heeft.

B. Behandeling maligne dermoid-tumor

Indien er sprake is van een maligne dermoïd-tumor, (die dus niet gerelateerd is aan endometriose) is (naast een operatie) doorgaans radiotherapie en/of chemotherapie vereist om uitzaaiing te voorkomen.

Ben jij bekend met endometriose, endometriomen en/of dermoïd-cysten? Deel hieronder jouw ervaringen en bevindingen…

55 reacties op “Cyste in baarmoeder of eierstok; al dan niet door endometriose”

 1. jalissa ·

  Hey, Ik heb ook al bijna 2 jaar last van verschrikkelijke pijnen in m’n onderbuik. Het is begonnen met een ontsteking die ook behandeld is. Omdat de pijn bleef aanhouden hebben ze een kijkoperatie gedaan en daar zagen ze dat ik wat verklevingen had, maar niet erg. Ook daarna bleef de pijn onderin de buik aanhouden. We hadden nog een kinderwens en na een half jaar proberen was ik zwanger, maar op 7 weken een miskraam. Wij zijn nu alweer een jaar verder en al 6 maanden met hormonen bezig, waarvan ook nog ‘s 2 maanden inseminatie… en nog lukt het niet. Terwijl ik de 1ste keer zonder problemen zwanger was. Ik lig elke dag plat van de pijnen in m’n onderbuik, maar ze vinden het gewoon niet. Kent iemand dit?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Jalissa, Wat voor ontsteking heb je precies gehad? Waar zaten de verklevingen precies? En in hoeverre waren deze verklevingen niet ernstig (dit is natuurlijk behoorlijk relatief)… Natuurlijk kan het best zijn dat de pijn in je onderbuik en de problemen met het zwanger worden niets te maken hebben met de verklevingen, maar het lijkt me geen overbodige luxe om hier nog eens inhoudelijk met een arts over te praten… al is het maar voor uitsluitsel. Ook kan de lage buikpijn volledig losstaan van het moeilijk zwanger worden, maar de combinatie van deze twee klachten, lijkt me reden genoeg om de eierstokken, eileiders en/of baarmoeder nog eens te laten onderzoeken. Natuurlijk kan het zijn dat er een totaal andere oorzaak aan je pijn in de onderbuik ten grondslag ligt (in dit artikel over lage buikpijn kun je hier desgewenst meer over lezen), maar aangezien de combinatie van A. niet zwanger worden; B. pijn in onderbuik; C. verklevingen (nabij de eileiders/eierstokken?); D. ontsteking (in de onderbuik?) op onderlinge correlatie/causaliteit zou KUNNEN wijzen, lijkt aanvullend medisch onderzoek me niet ongepast. Ik ben overigens GEEN arts en schrijf enkel hoe ik er persoonlijk over denk. Heel veel sterkte in ieder geval; hopelijk treedt er heel snel verbetering op in je situatie! Groeten, Paul

 2. muna ·

  Hoi, ik ben Muna, ik heb sinds 5 jaar last aan de rechter kant onder in mijn buik. Het voelt alsof iemand met een mes prikt in mijn zij, dat heb ik heel vaak bij mijn ongesteldheid en er komt ook heel veel klonten uit. Ik ben naar ziekenhuis geweest, maar ze zeiden dat de cyste nog te klein is en dat ze niets kunnen doen voor me. Ik probeer ook zwanger te worden, maar het lukt ook niet. Ik wou dit met jullie delen…

  Beantwoorden
 3. Wendy ·

  IK zal mijn verhaal ook doen. In 2007 blijf ik na mijn keizersnede van mijn 2e zoon last hebben van tussentijds bloedverlies, vage buikpijn en rugpijn. Verschillende malen bij de gynaecoloog geweest die zag wel wat cystes maar die konden ook weggaan bij de volgende cyclus. Uiteindelijk wilde ze toch een cyste-punctie doen, dus ze zijn leeggezogen door middel van een punctie. Ook vanwege mijn rugpijn kreeg ik een CT-scan en röntgenfoto. Daar was een tand te zien ter hoogte van mijn eierstok. Toen ik dat zei tegen de gynaecoloog viel voor hem alles op zijn plaats. Hij kreeg de CT-scan en de foto’s. Nogmaals, er was dus niks bijzonders te zien op een paar kleine cystes na. Maar wat bleek, er zat op mijn linker eierstok een dermoidcyste van 8 bij 10 centimeter wat ze dus NIET zagen bij de vaginale echo’s. Binnen 2 weken moest ik geopereerd worden, eerst geprobeerd via laparoscopie in mijn navel, maar omdat ik al 2 keizersnedes had gehad, en dus veel littekenweefsel heb, en de cyste erg groot was, lukte dat niet en hebben ze het via een grote buikoperatie moeten doen. Mijn linker eierstok is daarbij eruit gehaald. In de dermoidcyste zat weefsel, haren en een snijtand (het bizarre is dat ik een snijtand mis bij mijn gebit) Ik heb 6 weken moeten herstellen, wat ook echt nodig was. In 2 jaar tijd 2 keizersnedes en weer een buikoperatie, dat heeft wel een weerslag op je lijf. Gelukkig was de dermoidcyte goedaardig. Wel hadden we nog een kinderwens voor een 3e kindje, dat is niet meer gelukt op de natuurlijke manier. Via IVF hebben wij nog een 3e zoon gekregen. Dus tip: blijf je vage pijn en bloedverlies houden, blijf er achteraan gaan want, bij mij zag je het ook niet de dermoidcyste, terwijl er een gevaarlijk ding in mijn lijf zat! Wat als hij was gescheurd? Dan was het leed niet te overzien geweest…

  Beantwoorden
 4. Femmie ·

  Hoi, Deze week ben ik samen met mijn vriend naar een vruchtbaarheidsclinic geweest, niet omdat we al zo lang aan het oefenen zijn, maar omdat ik 36 ben (bijna 37) en mijn cyclus ook niet helemaal lekker loopt. De laatste maanden om de twee weken ongesteld, wat niet heel handig is als je een kinderwens hebt. Na een onderzoek blijk ik twee cysten te hebben op mijn baarmoeder van 1,2 cm en een van 2,1 cm. De arts vond dit niet heel bijzonder en toen ik vroeg of dit niet behandeld moest worden aangezien me dat gezonder leek, was haar antwoord dat dat absoluut niet nodig was. Nu lees ik op internet vaak dat je onvruchtbaarheidsproblemen kan verwachten als je cysten hebt. Wat moet ik nu de arts zegt dat er niets aan de hand is en het internet weer wat anders zegt? Ik weet niet of ik toch nog een afspraak moet maken bij een gynaecoloog. Ik heb trouwens de laatste maand wel een cyclus van 28 dagen gehad en heb geen buikpijn of andere klachten. Wat moet ik doen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Femmie, Er zijn heel veel verschillende soorten goedaardige gezwellen die zich in of nabij baarmoeder, eierstokken en eileiders kunnen bevinden, waaronder endometriosehaarden, dermoidcysten, chocoladecysten en vleesbomen (fibroom c.q. myoom c.q. fibromyoom). De soort, hoeveelheid, aard, grootte en/of exacte locatie van de cysten bepaalt of er sprake is van gezondheidsrisico’s. Zolang de cysten goedaardig zijn en niet gepaard gaan met pijn, extreem bloedverlies, verhoogde ontstekingsparameters en hormonale disbalansen hoeft er doorgaans niet (operatief) te worden ingegrepen; indien men twijfelt over de soort cyste of een cyste groter is dan 7 centimeter in doorsnee wordt meestal operatieve verwijdering geadviseerd. Sommige soorten cysten verdwijnen vanzelf, andere niet. De meeste soorten gezwellen in of nabij de baarmoeder zijn overigens volkomen goedaardig en blijven meestal onopgemerkt. Zo komen vleesbomen naar schatting bij 20 tot 30 procent van de volwassen westerse vrouwen voor; onder menstruerende vrouwen beneden de 50 is dit zelfs 40 procent. Zolang je geen reden ziet tot bezorgdheid, zou ik me persoonlijk niet druk maken. Maar mocht je je zorgen maken, neem dan vooral contact op met je huisarts of gynaecoloog, al is het maar uit voorzorg en geruststelling. Ik ben overigens GEEN arts; dit is simpelweg wat ik erover heb gelezen. Sterkte & groeten, Paul

 5. Femmie ·

  Hoi, Ik ben deze week bij een vruchtbaarheidskliniek geweest om te laten onderzoeken of alles bij mij in orde is, aangezien mijn vriend en ik graag zwanger willen worden. Ik ben 36 (bijna 37) en mijn cyclus verliep de laatste maanden niet heel erg lekker. Ik werd om de 2 weken ongesteld, wat niet handig is als je een kinderwens hebt. Na een onderzoek van de arts werd er verteld dat ik twee cystes op mijn baarmoeder had; eentje met een doorsnede van 1,3 centimeter en een van 2,1 centimeter doorsnee. Dus ik meteen op internet gaan zoeken wat het allemaal inhoudt en nu wordt er heel vaak gezegd dat je door toedoen van baarmoedercysten te maken kan krijgen met onvruchtbaarheidsproblemen. Maar mijn arts deed er heel luchtig over en stond raar te kijken toen ik vroeg of het behandeld moest worden… Dt was niet nodig zei ze. Nu is mijn vraag of een cyste er in alle gevallen voor zorgt dat je onvruchtbaar bent of dat het zoals de arts het stelde allemaal wel mee zou vallen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Femmie, Ik zie dat je meermaals hebt gereageerd. Zoals ik aangaf in mijn andere antwoord hoeft het ZEKER niet zo te zijn dat je onvruchtbaar wordt door toedoen van een baarmoedercyste; in het overgrote merendeel van de gevallen beïnvloeden baarmoedercysten de vruchtbaarheid niet. Cysten komen juist relatief voor bij vrouwen die hormonale medicamenten (oestrogeen e.a.) gebruiken ter behandeling van onvruchtbaarheid. Er zijn cystesoorten (t.a.v. endometriose en Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS)) die verminderde vruchtbaarheid in de hand kunnen werken en dat kan in ongunstige gevallen zelfs ook het geval zijn bij normale cysten, maar je arts kan aan de hand van aantal, grootte, locatie, soort en aard van de cysten eventuele risico’s inschatten, dus als hij/zij aangeeft dat er niets aan de hand is, dan is dat naar alle waarschijnlijkheid ook zo. Heel veel ‘sterkte’ met de kinderwens! Groeten, Paul

 6. Femke ·

  Hoi hoi, Ik ben deze week samen met mijn vriend naar een vruchtbaarheidsclinic geweest omdat we wilden weten of alles oké was. Na inwendig onderzoek vertelde de arts dat ik twee kleine cysten had in mijn baarmoeder. Buiten dat mijn cyclus niet helemaal lekker liep (deze maand wel een cyclus van 28 dagen) heb ik helemaal nergens last van. Nu is mijn vraag: Wat moet ik doen? De arts wil nu eigenlijk nog niets doen, maar ik lees op internet dat je vaak met onvruchtbaarheidsproblemen te maken kan krijgen. Is dat ook zo als de cysten zo klein zijn?

  Beantwoorden
 7. kee ·

  Hallo allemaal, Een vraagje(s) enige jaren loop ik al met klachten zoals opgezette buik, soms lijkt het wel een zwanger buikje. Misselijk halverwege cyclus of zoals deze maand eerste week cyclus, donkerbruine bloedverlies in de menstruatie van 3 a 4 dagen, prikkels in me heup/bekkenbot, zwaar gevoel onderbuik, ineens vet moe zijn, duizelig, prikkend stekend/gevoel op buik, onderrugpijn. Warm gevoel op buik op de plek van eierstok/baarmoeder. Dit is gelukkig niet heel de maand door, maar het komt steeds terug. Nou ben ik uiteindelijk op aanvraag doorgestuurd voor echo buik en daarna naar de gynaecoloog. Daar was een vochtcyste op eileider te zien van 3,5 cm. De gynaecoloog en huisarts deden hier heel luchtig over en de steekjes zouden komen doordat het tegen mijn dikke darm aan zat, althans dat werd verteld door de gynaecoloog. En deze verdwenen ook weer volgens beide, dat was normaal. Nu ben ik er vaker op teruggekomen bij de huisarts, maar er was niets aan de hand. Als ik last had, moest ik maar een ibuprofen nemen. Pfffff zei ik, maar het is niet zo dat de pijn niet te doen is. Hier komt mijn vraag: Kan deze cyste ook gegroeid zijn zonder dat hier een helse pijn bij komt kijken want dat lees ik eigenlijk alleen maar… En hadden jullie ook zo’n opgezette/harde buik die ook weer kan ontspannen. Afgelopen week ben ik nog bij de huisarts geweest en hij voelt dan aan mijn buik, maar zegt dan hij nu wel ontspannen aanvoelt en ik kan geen bijzonderheden zou moeten voelen, maar zodra ik sta is mijn buik weer bol/hard. Alvast bedankt voor jullie reactie! Groeten, Kee

  Beantwoorden
 8. laantje ·

  Hey iedereen, Op 16 juli 2013 had ik voor de 1ste keer verschrikkelijke pijnscheuten in m’n onderbuik en rug. Na heel veel onderzoeken scans en kijkoperatie hebben ze verklevingen van de eierstokken aan de buik vastgesteld en verwijderd, maar de pijn blijft ondraaglijk. Eke maand een week voor mijn maandstonden. Tot ze gedaan zijn, leef ik op pijnstillers. We zijn ook al een jaar aan ‘t proberen voor een 2de kindje, maar ‘t wil maar niet lukken. En ‘k heb zonder problemen een flinke dochter van 2,5 jaar. Ik ben radeloos ik weet niet meer wat te doen. Wie weet raad?

  Beantwoorden
 9. Margueritte ·

  Ik heb al een lange tijd last van mijn onderbuik. Als ik ren, spring opsta of over hobbels fiets, krijg ik pijn in mijn onderbuik, daarna heb ik geen last van. Wat kan het zijn? Het zijn af en toe wel hevige pijnen. Wie weet wat het is?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Margueritte, Dit klinkt als een ontsteking; misschien een darmontsteking, blaasontsteking of endometriose-ontsteking? Als je er al geruime tijd last van hebt, zou ik met deze lage buikpijn zeker even langs de huisarts gaan. Beterschap! Groeten, Paul

 10. Sima ·

  Ik heb sinds oktober 2012 erge last van m’n onderbuik en veel plassen. Na bloed- en urineonderzoek geen ontsteking. Bij uroloog in CT-scan, daar was een cyste te zien op de eierstok van 4,5 cm. Ik heb veel buikpijn en buikklachten maar ze weten niet of ‘t van blaas of cyste afkomstig is. Heb ook veel migraine, daarom slik ik de pil door. De eierstokcyste moet eruit als hij gaat draaien. Maar ik heb momenteel nog steeds veel last. M’n vraag is of je ook vaginaal bloedverlies hebt bij laparoscopie? Heb ook slechte stoelgang, misschien door blaas of cyste. Niemand weet niks en ik heb ontzettend last. Ik merk ook op ‘t moment dat ik ongesteld moet worden en bij spotting dat ik ook ergere last krijg van de cyste op de linker eierstok. Gynaecoloog vind dit onwaarschijnlijk. M’n buik ziet er ook zwanger uit. Opgezet. Zijn er meer die hier last van hebben?

  Beantwoorden
  • vrouw22 ·

   Hallo Sima, Heb je alleen pijn tijdens cyclus of gewoon de weken door? Ik kan je niet echt verder helpen, ik ga nog maar een gynaecoloog om endometriose uit te sluiten. Maar ik ben benieuwd of je dat hebt want de huisarts zegt als je endometriose hebt zou je alleen tijdens cyclus last hebben. Maar hij laat het uitzoeken. Groetjes, Vrouw 22

  • Sima ·

   Hoi, Ik heb constant steken aan de linkerkant onderin m’n buik waar toevallig de cyste zit. En bij en voor menstruatie meer steken en krampen daar. Waar heb jij last van Vrouw22 en wat laat jij doen?

 11. Bella ·

  Hallo, Ik BEN 27 jaar en we hebben een kinderwens, daarom had ik een afspraak bij de gynaecoloog hier. Maandelijks heb ik wel gigantische pijnen tijdens mijn menstruatie, en ik voel ook zo wat menstruatie pijn bij de ovulatie maar ik dacht dat het erbij hoorde. Nu heeft ze me onderzocht na een resem vragen, en ze zei: dat mijn baarmoeder en rechter eierstok er goed uitzagen maar ik zag op het scherm een gigantische (in mijn ogen) bol. Bleek dat er in mijn linker eierstok een cyste zit van 6,5 op 7 cm. Nu moet ik een maand de pil slikken en wanneer het niet weg is of genoeg gekrompen zou het met een kijkoperatie moeten worden verwijdert. Nu hopelijk zal dit de enigste blijven en zal die uit zichzelf krimpen. Maar ik heb het idee dat ik hier nog wel een tijdje mee zal blijven rondlopen. Ik krijg er een heel onaangenaam gevoel bij, zeker nu onze kinderwens zo op de voorgrond staat.

  Beantwoorden
 12. monique van der graaf ·

  Hallo, Ik loop al maanden met buikpijn. Ben naar de huisarts geweest en mijn rechter eierstok is vergroot, maar daar kan ik geen klachten van hebben. Nu 2 maanden verder heb ik last van mijn rug en rechter bil, kan niet lang lopen en fietsen. Ook last van de stoelgang. Wat zou dit kunnen zijn? Woensdag afspraak bij dokter.

  Beantwoorden
  • Sima ·

   Ik heb ook constant last van steken en slecht lang kunnen lopen en ook slechte stoelgang. Hoop dat als cyste eruit gaat dat dat weggaat. Heb nu ook behoorlijk acne, denk ook daarvan. Want voor menstruatie begint de acne. En wat heb jij eraan laten doen?

 13. Ellen ·

  Gulten, Mag ik a.u.b. wat meer uitleg over die uienthee? Wij zijn gestart met IVF. Na een aantal heel zware jaren zijn we dit stadium verplicht voor onze grote kinderwens. Ze hebben op de echo gezien dat ik een endometriosecyste heb zitten. Kan vanzelf weg trekken. Ben doodsbang!

  Beantwoorden
 14. Wendy ·

  Beste, Ik heb een paar maanden geleden mijn baarmoeder moeten laten verwijderen. Nu begin ik regelmatig pijn te krijgen, zowel bij het plassen als … bloedverlies. Wat zou dit kunnen zijn? Graag antwoord, ik ben 35 jaar.

  Beantwoorden
 15. Liekje85 ·

  Goedemorgen, Ik ben Liekje85 (nickname). Wij zijn nu al iets meer als 2 jaar bezig om zwanger te worden, en sinds mei 2013 met behulp van de gynaecoloog. In de 2e week van me cyclus ontstaan er steeds cystes 1 a 4 stuks. Die horen weg te gaan bij de menstruatie. Niet altijd gebeurt dit, maar dit belemmert mijn kinderwens en spanningen lopen soms erg hoog op. Ik heb een paar keer de pil moeten slikken om m’n lichaam te resetten; dit was maar voor korte duur… heb een paar keer Clomid gebruikt. Daarna nog een keer 2 maanden aan de pil voor te resetten en toen waren ze weer 1 maand weg, dus mocht eindelijk OI spuiten. Een maand later moest ik terug en ja hoor, er zat weer een cyste, dus moest ik het spuiten weer afbreken, en de eerstvolgende keer terugkomen op CD3… Maar hij zat er nog steeds, dus weer wachten op de volgende menstruatie en terug komen op CD3. Mijn cyclus was maar 9 dagen, dus innestelen heeft het eitje te weinig tijd voor. Endometriose is het niet en geen vervroegde overgang. Maar die cystes moeten toch ergens vandaan komen? En er moet toch een oplossing voor zijn zodat ze wegblijven, zodat ik gewoon zwanger kan raken? Ik ben de hoop echt kwijt aan het raken, maar geef het niet op. Heeft iemand tips of ervaringen?

  Beantwoorden
  • Gülten ·

   Hi Liekje, Ikzelf begon last te krijgen van cysten en endometriose. In 2007 en in 2008 ben ik geopereerd omdat de cysten niet vanzelf weggingen. Twee jaar later raakte ik zwanger (in 2010) met hulp van hormonen. Sinds 2012 lukt het weer niet zwanger te raken. Ja hoor, ik heb weer cysten en endometriose. Een operatie wil ik niet omdat je hiermee weefselverkleving kan veroorzaken, oftewel meer risico op beschadiging van binnenuit. Ik heb vandaag (15-7-2014) een afspraak bij mijn gynaecoloog voor een echo. Wat ik pas geleden ontdekt heb is een homeopathische uienkuur. Klinkt heel stom en raar, maar deze biologische kuur beweert je cysten op natuurlijke wijze uit je lichaam op te lossen en je cyclus weer normaal te krijgen. Hij duurt 4 maanden. Ik ga hieraan beginnen. Heb je misschien interesse? Het is puur biologisch; je drinkt enkel 15 dagen 2x per dag uienthee en dit voor 4 maanden. Klinkt walgelijk, maar ervaringen van vrouwen zijn veelbelovend. Ik heb het hele recept en de precieze kuur. Ik ga dit ook voorleggen bij mijn gynaecoloog. Mijn intentie is in ieder geval goedbedoeld. Ik las je bericht en wilde dit met je delen. M.v.g. Gülten

 16. alexandra ·

  Afgelopen donderdag liep ik buiten op straat. Opeens voelde ik iets in mijn buik. Het deed zo veel pijn dat ik ineen dook v/d pijn. Vanaf donderdag heb ik een soort perswee gevoel. Pijn in m’n onderrug. Kramp als ik eet en drink. Steken die met zuchten iets minder worden. Ontlasten is moeilijk. Plas donker. Ik ben niet zwanger. Menstruatiebloed was de laatste x donkerrood; duidelijk anders voor mij. Steken bij m’n navel. En oprispingen. Wat zou dit kunnen zijn?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Alexandra Misschien een galblaasontsteking en/of vastzittende galsteen in een van de galwegen? Of anders een probleem met urineblaas, baarmoeder of eierstok? Ik zou met dit verhaal absoluut even langs je huisarts gaan als het nog steeds niet vanzelf is overgegaan. Groeten & sterkte, Paul

 17. Daisy D. ·

  Zaterdagavond 19 uur; Ik krijg enorme buikkrampen en denk dat ik naar het toilet moet. Op het toilet verslecht het nog verder en ik kan met moeite naar de zetel stappen. Ik leg me in de zetel en kan het bijna niet houden van de pijn. Ik denk bij mezelf, ik laat een warm bad vollopen, misschien verzacht dat de pijn. Ik kruip bijna naar boven en wanneer ik het bad laat lopen val ik flauw door de pijn. Gelukkig is mijn man thuis en hij belt de dokter van wacht. Ik word onmiddellijk doorverwezen naar spoed. Eerste spoedarts vind de buikpijn om mee te spotten, maar de tweede spoedarts neemt me wel serieus en laat onmiddellijk een gynaecoloog komen. Om 22:30 uur lag ik op de operatietafel. Ik had een hele grote cyste op mijn linker eierstok die opengesprongen was en een bloedvat dat gesprongen was (bloed in mijn buik). Met als gevolg dat toen ik wakker werd de helft van mijn linker eierstok verwijderd was. Wel bangelijk dat je niet weet dat zoiets groots in je buik groeit zonder dat je het beseft. Ben zondagavond naar huis gegaan. Nu is het maandag, 36 uur na de operatie, maar ik heb nog steeds enorm veel pijn in mijn buik. Kan bijna niet slapen en als ik uit mijn bed wil kan ik niet alleen opstaan. Ik dacht dat ik direct opnieuw zou kunnen werken, niet dus. Ik kan zelfs niet voor mijn gezin zorgen. Gelukkig heb ik een lieve man die zijn werk wat kan regelen om de kindjes naar school te voeren en te halen. Ik hoop alvast dat ik snel weer de oude ben. Is er iemand die me kan vertellen hoe lang het ongeveer duurt voor je minder pijn hebt? Alvast bedankt voor de feedback. Daisy x

  Beantwoorden
 18. Jolanda ·

  Na het lezen van deze verhalen is mijn al bestaande angst nog groter geworden. Vanaf mijn 13e heb ik vreselijke menstruatiepijnen, dus aan de pil gegaan waarna het minderde. Week voor ons trouwen opgenomen voor plots heftige pijn in de buik: ‘blindedarmontsteking misschien mevrouw?’. Bij onderzoek werd bloed gevonden achter de baarmoeder, vermoedelijk buitenbaarmoederlijke zwangerschap… dus niet. Me gewoon weer heen laten tobben, elke maand een hel, inclusief ontlasting bij de menstruatie. Uiteindelijk gelukkig 3 kinderen gekregen; tussentijds was het rustiger geworden. Vijf jaar later begon de ellende opnieuw; heftige pijn bij plassen, buikpijnen, bevallingspijnen bij ontlasten etc. Wederom kijkoperatie gehad, en wat bleek: ontzettend veel verklevingen! Baarmoeder verkleefd aan de blaas, linker eierstok verkleefd aan m’n darm enzovoort. En zij maar zeggen: ‘geen endometriose mevrouw.’. Ze lieten me verder creperen. Heb toen zelf besloten niet meer te willen menstrueren en slikte de pil zolang mogelijk door tot ‘t spotten begon. En dit na jaren gestopt te zijn geweest met de pil…. Hierdoor bleef het een jaar rustig. Toen ik overgangsverschijnselen kreeg, kreeg ik het advies pil. Dat was echter niet meer voldoende, dus opnieuw naar de gynaecoloog. Advies: ‘spiraal’. Dit ging vier maanden goed, zonder pijn, maar er vloeide constant oud bloed. Inmiddels ruim anderhalve maand thuis en ik voel me moe. Regelmatig veel pijn, veel pijnstilling, algeheel niet fit, misselijk, lage rugpijn, misselijk enzovoort. Volgende week krijg ik eindelijk meer onderzoeken in een ander ziekenhuis dankzij mijn vijfde gynaecoloog. Daarnaast moet ik naar een uroloog i.v.m. blaasproblemen. Hij dacht wel aan endometriosecysten, misschien doorgroei in de blaas?! Het voelt in ieder geval helemaal niet goed en niemand in mijn omgeving heeft hiermee gekampt. Dat maakt je verdriet en schreeuw om begrip alleen maar groter… Hopen dat ze me kunnen helpen en dat het niet helemaal verkeerd is…

  Beantwoorden
  • Jolanda ·

   Het meest frustrerende van alles is: wachten tot je eindelijk aan de beurt bent voor een ingreep van de eierstokken en intussen staande moeten blijven, hoelang houd ik dit nog vol?!

 19. lieke ·

  Hallo, Ik heb sinds enkele weken hevige steken in mijn rechter onderbuik en richting lies. Na ‘t lezen van deze verhalen krijg ik ‘t wel benauwd. Heb ook pijn aan mijn onderrug en bekken. Zou controle bij de gynaecoloog nodig zijn? Gr. Lieke

  Beantwoorden
  • Mariana ·

   Zeker even een afspraak maken bij de huisarts en niet afwachten. Vooral omdat je het beschrijft als hevige steken.

 20. kelly ·

  Hallo, Ik ben afgelopen zondag opgenomen in het ziekenhuis na een zeer onnatuurlijke buikpijn die bleef aanhouden. Continu misselijkheid en niet kunnen stilliggen. Toch maar naar de SEH gegaan en die heeft me doorverwezen naar de gynaecoloog. Allerlei onderzoeken gedaan en een echo. Achteraf, na bloedprikken, urine, en echo en allerlei andere onderzoeken, blijkt dat ik een cyste heb die is opengebarsten, waardoor ik een bloeding erbij kreeg. Dit maakt mij best wel benauwd. Aangezien ik toch ook nog graag kinderen wil. Na een nacht opgenomen te zijn geweest in het ziekenhuis, was een kijk operatie niet nodig. Ik sta nu onder controle en hoop ondertussen dat het over zal gaan.

  Beantwoorden
 21. Jenet Nijland-Hartman ·

  Ben inmiddels geopereerd. Er is een cyste zo groot als een grote vuist tezamen met mijn linker eierstok en eileider verwijderd. Er waren nog wel wat onrustige endometriosehaarden aanwezig; deze zouden door de prikpil moeten verminderen. Mede hierdoor zou je niet meer mogen bloeden. Helaas, niets is minder waar. Ik bloed al 6 weken en de buikpijn wordt elke dag weer meer. Eerst geen pijnstiller, maar nu wel weer. Ik heb de hele dag menstruatiepijn, beetjes bloed, vreselijke eetbuien, geen zin in seks en stemmingswisselingen. Ik zou over 6 weken weer een injectie krijgen, maar dit doe ik niet. Of ik nu met deze prikpil bloed of zonder hormonen… Ik heb dan in ieder geval niet meer die vreselijke hormonen. Iemand hier ervaringen mee?

  Beantwoorden
  • jolanda ·

   Jenet, ik weet niet in welk ziekenhuis jij bent behandeld, maar in Veldhoven Maxima Medisch Centrum zijn ze gespecialiseerd in dit soort klachten. De prikpil alleen zal inderdaad niet afdoende zijn, maar daar zullen ze je heel fijn helpen. Ze zijn eerlijk, direct, geduldig en kundig.

 22. jbossen ·

  Ik heb een vraag. Sinds 3 weken heb ik pijn links onderin mijn buik. Soms is de pijn behoorlijk (het voelt zoals messteken) en als ik mijn benen optrek doet het zeer. En dat trekt ook door in mijn benen, voornamelijk links en ook tijdens s#ks doet het heel veel pijn. Wie weet wat het zou kunnen zijn? Verder heb ik eigenlijk altijd problemen gehad met menstruatie.

  Beantwoorden
 23. Geody-Ann Cristina ·

  ik ben 19 jaar oud en had voor de 2e keer een dermoïd-cyste van 8,5 cm groot. Ik werd destijds geopereerd en nu, na 4 jaar dus waarschijnlijk weer. De eerste keer heb ik m’n rechter eierstok verloren. Nu wil ik weten of er een geneesmiddel is voor dit soort dingen, want ik zie de operatie echt niet zitten!

  Beantwoorden
 24. Angela ·

  Ik ben er (nu al) 2 jaar geleden achter gekomen dat ik rondliep met een 14cm grote, 1,5kg zware dermoid cyste. Bij toeval achtergekomen: ik had namelijk geen klachten. Kwam bij de gynaecoloog terecht i.v.m. kinderwens. En daar kwam op de inwendige echo mijn “meloentje” tevoorschijn. Ben nu samen met de cyste ook m’n linker eierstok kwijt. Gelukkig was ‘t allemaal goedaardig bleek achteraf. Maar raar is ‘t wel. Operatie viel me heel erg mee. Had nauwelijks pijn. Herstel duurde in mijn geval een week of 5, met wat creativiteit op verbindingsvlak. Dus je hoeft niet altijd klachten te hebben om zo’n “apparaat” in je lijf te hebben.

  Beantwoorden
 25. Bianca De Bie, voorzitter Endometriose Stichting ·

  Beste auteur, Wij zijn blij met alle aandacht die er aan endometriose gegeven wordt. Echter op deze pagina staat bepaalde informatie over dermoid-cysten die niet per definitie te maken heeft met endometriose. Graag zou ik u de opmerkingen per mail doen toekomen! Met Vriendelijke groet, Bianca de Bie

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Bianca, Ik stuur je direct een e-mail waar je de rectificaties naartoe kunt sturen. Ik zal eventuele onjuistheden dan direct aanpassen. Alvast bedankt voor de moeite! Groeten, Paul P.S. Update: ik heb de wijzigingen inmiddels doorgevoerd.

 26. Astrid ·

  Bij mij ging het heel vreemd, van het ene op het andere moment hevige pijn in mijn buik, zo erg dat elke stap sneed als een mes. Ik besefte dat er iets niet klopte en ben naar het ziekenhuis gegaan. Na het eerste onderzoek werd er een andere arts bijgehaald. Die deed een test en ik gilde het uit… Hij noemde dat de “cry of blue”, je kunt dan niet anders dan gillen. Automatische reactie. Je staat er dus zelf ook versteld van. En voor hem een bewijs voor wat er aan de hand was. Het was dus ook een cyste aan of in m’n eierstok. Ik werd direct geopereerd en het was weekend. Het stond blijkbaar op barsten. Vreemde ervaring, Ik lees nu veel over allerlei soorten cysten, maar ik heb er niet naar gevraagd wat het precies was.

  Beantwoorden
 27. Jenet Nijand-Hartman ·

  Al 2 maanden hevige buikpijn en heup- en rugpijn. Eerst ook griepverschijnselen en hoge CRP’s. Een eileider-ontsteking, dus een kuur. Deze hielp iets, maar niet voldoende. Ook bloed in de vorm en kleur van hagelslag. Toen naar de gynaecoloog: cyste aan de eierstok. Eerst spiraaltje er maar uit. Kuur tegen darmontsteking, chlamydia en nog een schimmelkuur tegelijkertijd. Heeft 1 week iets verlichting gegeven. Na een week weer begonnen en nu komt de hevige pijn terug en wordt zelfs erger. Geen bloed meer zoals de eerdere weken. Volgens de gynaecoloog een endometriose-cyste. In 1,5 week van ruim 3 cm naar 6 cm gegroeid, ook niet gek van die hevige pijn. Eigenlijk moest ik de dag erna geopereerd worden, maar we gingen toen op vakantie. Eerst prikpil gehad met Naproxen in de hoop dat alles beter werd. In september voor controle en hopen dat ik niet eerder met spoed geopereerd moet worden. Pijn is ondraaglijk en ik heb een spierziekte en ben totaal geen piepertje, aldus meerdere doktoren. Dus het doet echt zeer! Ik hoop dat over 2 dagen de pil aanslaat, want de pijn in mijn onderbuik, rug en linkerheup is niet goed meer te handelen. Ook pijnlijke en zwarte ontlasting. Iemand een idee? Anders dan een endomtriose-cyste? En wat is raadzaam? Groet, Jenet

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Jenet, Dit is opbouwend bedoeld: ik vind je verhaal erg ingrijpend, maar ook ietwat onsamenhangend. Ik begrijp namelijk niet helemaal wat zich in het verleden heeft afgespeeld en wat momenteel nog speelt. Alleen al vanwege de huidige pijn die je beschrijft, zou ik hoe dan ook contact opnemen met je huisarts of specialist. Met dit soort klachten kun je maar beter niet te lang blijven “kwakkelen”. Heel veel sterkte en beterschap! Groeten, Paul

 28. manda ·

  Endometriose is niet onschuldig, al doen ze het zo lijken. Hierbij mijn verhaal, en dit kan schokkend zijn! Ook ik had endometriose… Jaren van pijn en ellende. Tien jaar geleden een kijkoperatie gehad waarbij ze zoveel mogelijk hebben weggehaald. Twee jaar geleden wakker geworden met vreselijke buikpijn. Naar de SEH gegaan en wat bleek: er was een cyste gesprongen. Er werd toen een “afwachten beleid” gevoerd en uiteindelijk volgden controles bij de gynaecoloog. Ja, ik had cystes, duidelijk zichtbaar. Maar zolang deze niet groeiden, zou er niets worden gedaan. Ik moest de pil maar door gaan slikken. Toen -ondanks de pil- toch bloedingen, doorbraakbloedingen werd gezegd. Na ontzettend veel pijn en aandringen een hysteroscopie gehad en wat bleek: KANKER. Ze wisten niet wat voor soort, maar wel dat het kanker was. Een debulking-operatie gehad waarbij eierstokken, baarmoeder en vetschort volledig weggehaald werden. De kanker bleek in het endometriose-weefsel te zitten, en te naar allerlei plekken te zijn uitgezaaid. Helaas konden ze niet alles weghalen, want het zat ook heel diep in het bekken. Maar o.a. ook in de darmen en navel en tegen de blaas. Ik kreeg een darmstoma en plassen ging niet meer, dus ik moest ook een katheter. Na 6 zware chemokuren leek het erop dat de kanker goed reageerde. Er waren geen zichtbare uitzaaiingen meer te zien. Nu 4 maanden verder heb ik overal bulten en strengen in m’n lies en buik. Onlangs een punctie gehad, en ja, de kanker is weer terug en veel agressiever dan ooit. Ik ben 39 nu en weet dat ik de strijd heb verloren. Nu gaan ze toch weer chemo proberen, maar ik weet nog niet goed welke en of het nog zin heeft. Ook over de tijd die me nog rest durven ze niets te zeggen. Het kan dagen zijn, maar ook weken of misschien maanden. Laat je dus niet van het kastje naar de muur sturen en eis behandeling en gedegen onderzoek! En ja, endometriose-kanker is zeldzaam, maar het bestaat wel! Endometriose is niet zo onschuldig als men zegt. Groetjes, Manda

  Beantwoorden
  • roosje ·

   Beste, Ik loop al jaren met helse pijn, alsof ze met een mes in mijn onderbuik snijden. Twee weken voor mijn maandstonden begint dit en enorm heftig, puur om dat ik mijn maandstonden moet krijgen. Er zijn cysten vastgesteld op beide eierstokken en de tumormarkers zijn gestegen naar 35. En wat ik lees is dat een totale waarde boven de 35 eierstokkanker kan zijn. Als ik naar een dokter ga zeggen ze zware PMS. Een kijkoperatie gehad, maar al enkele jaren niks te zien. Ik heb 2 weken pijn en 1 dag een klein beetje bloedverlies. En de dagen erna is het gedaan en wordt het al bruinverlies. Geen ontsteking, geen schimmel en geen andere klachten zijn vastgesteld. Alleen de waarden van mijn tumormarkers zijn van 7.9 en c.a. 125 naar 35. Heeft iemand daar ervaring mee? Ikzelf ben nog maar 33.

  • Paul ·

   Beste Roosje, Ik kon je verhaal niet precies volgen en heb het daarom geprobeerd te redigeren (laat a.u.b. even weten als er zodoende onjuistheden ingeslopen zijn). Voor zover ik begrijp zijn er in het verleden eierstokcysten vastgesteld, maar niet verwijderd. En nu zijn er bepaalde tumormarkers aangetroffen. Wat is er na de onderzoeken en kijkoperatie met je afgesproken? Dit is nogal een medisch vraagstuk en ik ben geen arts. Het lijkt me verstandig om je huisarts en/of specialist om de nodige opheldering te vragen. Er zijn overigens tal van verschillende tumormarkers en met de (interpretatie van de) waarden ben ik niet bekend. Op deze bronsite kun je er meer over lezen. In ieder geval heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • jolanda ·

   Ik wens je heel veel sterkte!

  • Roosje ·

   Beste Paul ja vroeger had ik er reeds één maar deze is reeds zelf weg gegaan en later kijkoperatie ik heb geen endometriose maar ontaarde cysten nu en helse pijn als ik de meeste hun verhaal hoor komt het wel degelijk uit wat ze hebben maar de meest moet ik zelf dokter zijn voor aleer zei iets begrijpen zware PMS maar raar dat ik maar één dag mijn maandstonden heb en den tweede dag bruinverlies en helse pijn en last van oedeem twee weken voor mijn maandstonden

 29. Gerda ·

  Rond mijn 40e heb ik 3/4 jaar rondgelopen met periodieke helse buikpijnen. Het ging ook altijd weer over, al bleef ik na zo’n aanval een verdoofd en uitgeput gevoel houden, alsof ik een stomp in m’n buik had gehad. Op een gegeven moment was de pijn zo hevig dat ik in een shock terechtkwam. Ik werd met de ambulance naar ‘t ziekenhuis gebracht alwaar ik de volgende dag een spoedoperatie onderging. Men opereerde eigenlijk zonder te weten wat er aan de hand was. Een appendicitis bleek het niet te zijn, al is de appendix wel gelijk verwijderd. Het bleek uiteindelijk te gaan om endometriose. Aan de linker eierstok bleek een vuistgrote chocolade-cyste te zitten die kapot was geknapt, waardoor het bloed wat daarin zat zich in de buikholte had verspreid. De eierstok was ook helemaal verkleefd en moest worden verwijderd. Aan de rechter eierstok zat ook een (kleinere) cyste die niet kwaadaardig bleek te zijn, maar wel in de gaten moest worden gehouden. Ik ben daarvoor nog lange tijd onder behandeling geweest bij een gynaecoloog. Ik ben eigenlijk niet te spreken over mijn huisarts. Ik ben bij hem geweest met duidelijke klachten die echter niet serieus genomen werden. Had hij mij doorgestuurd naar een gynaecoloog, dan had deze zeker endometriose bij mij vast kunnen stellen en had men een laparoscopie bij mij kunnen uitvoeren in plaats van een ingrijpende buikoperatie zoals nu moest plaatsvinden. Probeer je te laten doorverwijzen naar een specialist (gynaecoloog dus) als je hele hevige buikpijn hebt die verband lijkt te hebben met je menstruatie, maar wel anders voelt dan doorsnee menstruatiepijn. D.m.v. een (interne) echoscopie kan men endometriose evt. vaststellen.

  Beantwoorden
 30. Iris ·

  Op mijn 12e veel buikpijnen. Huisarts zei dat ik waarschijnlijk voor het eerst ongesteld moest worden. Na bijna een half jaar op paracetamol te hebben geleefd, toch een doorverwijzing voor een echo. Hieruit bleek dat er een gezwel in mijn rechter eierstok zat. Daarna snel opgenomen en het gezwel verwijderd (eierstok behouden). Na 3 maanden eerste controle met bloedtesten en een echo. Weer mis: een extreem grote cyste dit keer in mijn linker eierstok. Daaraan ook geopereerd; op je 13e twee keer in vijf maanden geopereerd worden, dat is niet niks. Daarna weer op controle en alles is stabiel. Totdat ik sinds 3 maanden langdurige diarree heb, en dus niets meer vasthoud en afval. Het is nu al 4 jaar na de operatie, maar buikpijn zorgt bij mij altijd voor twijfel of het niet weer mijn eierstokken zijn. Nu is er bij mij dus PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) vastgesteld, en hebben ze ook weer een vergrote eierstok ontdekt waar maandag een MRI van wordt gemaakt. Zou het dan toch iets met elkaar te maken hebben? Of is er bij mij een verkeerde diagnose gesteld zoals bij @Senna? Ik hoop voor het beste…

  Beantwoorden
 31. Senna ·

  Jarenlang liep ik met vage buikklachten en misselijkheid. Prikkelbare Darm Syndroom vertelde mijn arts mij keer op keer; er was niets aan te doen. Ik wisselde van arts, en deze nam mij gelukkig serieus. Ik kreeg een doorverwijzing naar een gynaecoloog en deze ontdekte een gezwel vlakbij mijn eierstok. Een cyste + een “chocolade-cyste” die vastzat aan mijn buikwand. Middels een buikoperatie zijn de cystes verwijderd. Misselijkheid verdwenen, buikklachten verdwenen, en dat na jarenlange pijnen en ziekenhuisopnames. Maart 2013 mijn controles… Duimen jullie met mij mee?

  Beantwoorden
 32. Mo'tje ·

  Hoi, Wordt er iets met de reactie gedaan? Want alleen dan vind ik het zinvol om een reactie te plaatsen.

  Beantwoorden
  • Paul (Redactie) ·

   Beste Mo’tje, Reacties die hier worden achtergelaten zijn voor iedereen leesbaar, dus wellicht krijg je verhelderende wederreacties van derden. Ook wij van de redactie van Salusi zullen reageren indien wij inhoudelijk iets kunnen toevoegen. Hopelijk wil je je verhaal met ons delen. Groeten, Paul

 33. Eva ·

  Toen ik 15 was, werd endometriose vastgesteld, maar omdat ik nog in de groei was, was verdere behandeling dan met ibuprofen of diclofenac niet nodig. Ook het gebruik van de pil zou de symptomen verminderen. Ik heb 15 jaar met vreselijke buikpijnklachten rondgelopen en er was geen enkele huisarts die op het idee kwam om me weer eens voor controle weg te sturen. Vorig jaar had ik ineens een ontsteking aan de endeldarm. Darmproblemen had ik al zes jaar, maar een echt diagnose kreeg ik niet. Totdat ik gisteren een echo kreeg om externe ontstekingshaarden op te sporen. Ik heb een spoedverwijzing gekregen naar de gynecoloog.. Ik weet al hoe dit gaat aflopen. De cyste in mijn baarmoeder duwd nl tegen de endeldarm aan en is zo groot dat ie ws verwijdert moet worden, want de pijn is nog steeds niet te harden.. Ik had de afgelopen 15 jaar achteraf gezien ook behandeld kunnen worden door me simpelweg een spiraaltje oid te geven.. Maar helaas artsen van nu denken niet meer mee en laten je liever 20 x terugkomen, dan een creatief verband te leggen met darmontstekingen en endometriose.. Ik ben blij dat ik nu weet waar die vermoeidheid vandaan komt, maar ook onwijs boos op artsen die maar blijven denken in hun eigen specialisaties en daar voor betaald worden, maar dat is een ander verhaal. Endometriose wordt nog steeds onderschat, zo ook de gevolgen.

  Beantwoorden
  • Claudia ·

   Pfff, net mijn eigen verhaal! Jammer genoeg sta ik 8 maanden op een wachtlijst. Onmenselijk!

  • jolanda ·

   Ik voel helemaal met je mee, bij mij heeft het 24 jaar geduurd, belachelijk! Moe, pijn… Nu eindelijk doorgestuurd naar Veldhoven, waar ze actie ondernemen en weten waar ze over praten. 28 maart krijg ik een grote buikoperatie waarbij een stukje van de darm en een stukje uit de blaas en de baarmoeder met de linker eierstok moeten worden weggehaald. Hopen dat er geen stoma komt of complicaties optreden. En NEE, endometriose is zeker niet onschuldig!

  • jolanda ·

   Claudia, 8 maanden wachten is onmenselijk. Laat je doorsturen naar Maxima Medisch Centrum in Veldhoven, daar zitten artsen die in endometriose en eierstokcysten zijn gespecialiseerd.

Plaats een reactie