Home » Menselijk lichaam » Benen, Voeten & Tenen » Dikke voeten: 4 tips om gezwollen voetjes te verhelpen

Dikke voeten: 4 tips om gezwollen voetjes te verhelpen

Dikke voeten: 4 tips om gezwollen voetjes te verhelpen

Opgezwollen, opgezette en dikke voeten, veel mensen (en dan met name vrouwen) hebben er last van. Hieronder vind je 4 effectieve tips om dikke en gezwollen voeten in een mum van tijd te verhelpen…

1. Meer bewegen om dikke voeten te genezen

Het klinkt waarschijnlijk weinig aanlokkelijk als je voeten toch al dik, gezwollen, opgezet en stijf zijn… Maar toch is lichaamsbeweging de beste manier om snel van je dikke voeten af te komen. Bewegen zorgt namelijk voor een betere vochthuishouding, een betere stofwisseling en een betere bloedcirculatie!

2. Meer drinken = minder dikke & gezwollen voeten!

Gezwollen voeten ontstaan doordat je te veel vocht vasthoudt. Het klinkt daarom misschien averechts, maar je moet meer drinken. Hoe meer je drinkt, des te meer je plast en des te meer afvalstoffen je kwijtraakt. Oftewel: hoe meer je drinkt, des te gemakkelijker je vochthuishouding en vochtbalans zich herstellen. Drink bij voorkeur vooral veel water en groene of witte thee!

3. Eten aanpassen om opgezette & dikke voeten te verhelpen

Er zijn allerlei etenswaren en dranken die je vochthuishouding ten goede komen en zodoende dikke & opgezette voeten helpen genezen. Enkele voorbeelden van vochtafdrijvende voedingsmiddelen en dranken zijn:

 • Bleekselderij & peterselie
 • Knoflook & Chinese bieslook
 • Asperges
 • Rode bietjes & spruitjes
 • Mierikswortel
 • Brandnetelthee & rooibosthee
 • Appelazijn

En wellicht nog belangrijker: eet weinig zout. Zout zorgt er namelijk voor dat je lichaam extra vocht vasthoudt.

4. Plastabletten om opgezwollen voeten te behandelen

De groenten en specerijen onder tip 3 helpen allemaal een beetje, maar je moet er niet te veel van verwachten. Als je erg veel last hebt van dikke, gezwollen voeten, dan is het slikken van een vochtafdrijvend middel (plastablet ofwel diureticum) veel effectiever. Een plastablet bevordert de afscheiding van vocht door de nieren, waardoor je voeten op korte termijn zullen slinken. Bespreek het gebruik van plastabletten overigens altijd met je huisarts!

Heb jij nog tips om dikke, gezwollen voeten te verhelpen? Laat hieronder je reactie achter!

20 reacties op “Dikke voeten: 4 tips om gezwollen voetjes te verhelpen”

 1. Cristel-Jo ·

  Tijdens een vakantie in een van der Valk hotel –ongeveer vier jaar geleden– ernstige bedwantsen beten opgelopen op voeten en benen van onder tot boven. Onder andere met gevolg maandenlang opgezwollen voeten, benen en pijn. Toen een aantal maanden met mijn benen op kussens gelegen. Sinds die afschuwelijke vakantie heb ik nu na 15 tot 25 minuten lopen terugkerende pijnklachten met opgezwollen voeten, enkels en onderbenen. Huisarts beweert dat men niet dergelijke klachten krijgt door bedwantsen beten. Voordien was ik altijd sportief bezig (fietsen) en kon ik een hele middag wandelen zonder enige problemen. Ik ben slank: maat 36 en 50 kilogram. Eet biologisch met veel groente, fruit en vette vis, eet geen vlees, gebruik geen zout en spijzen. Graag advies van ervaringsdeskundige.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Cristel-Jo, ‘Normale’ bedwantsen kunnen inderdaad niet zomaar zulke (chronische) klachten veroorzaken. Zelfs als je allergisch bent jegens bedwantsen moet dit eigenlijk niet kunnen. Wel kan ik me voorstellen dat een bedwants –in theorie– besmet zou kunnen zijn met een bepaalde bacteriële of virale ziekte. Maar hoewel de bedwants wordt beschouwd als een potentiële drager van infectieuze bacteriën en virussen, kan hij voor zover ik weet geen infecties overdragen op mensen. Er is dus geen sprake van besmettingsgevaar… Sommigen beweren dat de bedwants verantwoordelijk kan zijn voor besmetting met o.a. Q-koorts, de ziekte van Hansen (lepra), zandmugziekte (leishmaniase / leishmaniose) en Maltakoorts (brucellose). Maar hiervoor bestaat eigenlijk niet of nauwelijks wetenschappelijke draagkracht… Een secundaire infectie door bedwantsen komt wel relatief vaak voor; bijvoorbeeld doordat bedwantsenbeten worden open gekrabt en de achterblijvende wondjes geinfecteerd raken door vieze nagels… Weet je 100% zeker dat er sprake was van bedwantsen / wandluizen en niet van andersoortige parasitaire insecten? Groeten, Paul

 2. Jan ·

  hallo ik heb lange tijd mijn rechter voet dik doet ook pijn en mijn benen ook ik ben diabetish wat kan ik er aan doen

  Beantwoorden
 3. Maria ·

  Hallo Paul, Ik heb geen dikke voeten, ik houdt geen vocht vast maar ik heb altijd koude voeten, nu ook terwijl het buiten zo warm is. Als ik met mijn voeten in de zon ga om ze te warmen dan zwellen ze op en worden rood/blauw/paars en dat is een eng gezicht. Mijn grote tenen (de een meer dan de ander) prikken of zijn ‘doof. Om te slapen gebruik ik bijna het hele jaar een kruik. Buiten de zomer om trekt de kou nog verder omhoog. Ook onder een warme douche krijg ik van die gekleurde voeten waarbij dan de ene roodpaars is en de ander lichter.

  Beantwoorden
 4. Jolanda ·

  Ik heb met warm weer ook last van dikke voeten, vandaag zijn ze zo opgezwollen dat het pijn doet. Wat laatst wel hielp was een bezoek aan de sauna, toen zijn ze 2 dagen dun geweest.

  Beantwoorden
 5. mevr M van Eck ·

  Ik heb erge last van dikke voeten en een beknellend gevoel in de rechter enkel. Ook beginnen een paar tenen gevoelloos te worden. Huisarts heeft met een trilapparaatje mijn benen onderzocht en zegt dat er weinig aan te doen is. Ik wilde graag een doorverwijzing naar een arts voor bloedvatonderzoek, maar daar zou ik het zelfde antwoord krijgen volgens mijn arts. Ik wil graag weten wat ik kan doen? Wat raad U mij aan want wandelen is geen pretje nu.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste mevrouw van Eck, Zonder op de hoogte te zijn van de onderliggende oorzaak van je dikke voeten en aanverwante klachten is het onmogelijk om iets zinnigs te zeggen over eventuele oplossingen. Welke exacte diagnose heeft je arts gesteld, dus waarvan vind je arts dat er weinig aan te doen is en waarom? Aangezien je arts ervan overtuigd is dat je van een specialist een vergelijkbare reactie (“niets aan te doen”) zult krijgen, zou je denken dat je huisarts weet wat er precies met je voeten en enkel aan de hand is… Persoonlijk zou ik dus allereerst aandringen op uitleg over de specifieke / expliciete diagnose die je huisarts heeft gesteld. Dan kun je aan de hand daarvan zoeken naar tips om de boel te ontzien, verzorgen en/of versterken. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • Joyce ·

   Mijn ervaring is dat huisartsen vaak je niet doorverwijzen met de mededeling dat een specialist tot dezelfde conclusie zal komen als de diagnose van de huisarts. Beetje iets te makkelijk. Ik had pijnaanvallen in mijn gewrichten. Huisarts diagnose: moet meer bewegen. Ik heb aangedrongen op doorverwijzing naar een reumatoloog. En ja hoor, ik heb verspringende artritis en kreeg ontstekingsremmers. Helaas bijwerking gezwollen voeten. kreeg voedingsadvies – weinig tot geen zout en thuis zwachtel ik mijn voeten in met rekverband. Werkt prima. Mijn advies laat je niet stoppen door die huisarts en vraag een doorverwijzing. Hij moet daaraan meewerken. Laat je niet tegenhouden. Veel succes!

 6. Gerda schuurman ·

  Ik ben op zoek naar iemand die mij iets kan vertellen over gezwollen voeten bij het douchen. Mijn zoon moet er bij zitten anders heeft hij er last van. Allen bij douchen heeft hij hier last van en ik kan dit nergens vinden op internet.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Gerda, Dit heeft te maken met het cardiovasculaire systeem (hart en bloedvaten). Als je warm of koud doucht, reageert je lichaam hierop door bepaalde bloedvaten te verwijden en andere bloedvaten dicht te knijpen. Je lichaam wil er namelijk voor zorgen dat warmte optimaal verdeeld wordt en dat vitale organen niet oververhit of onderkoeld raken. Als je heel snel gezwollen voeten krijgt onder de douche, gaat er iets mis binnen deze temperatuurregulatie. Afhankelijk van de watertemperatuur zullen de aders naar je spieren zich verwijden (vasodilatatie) en de aders naar de inwendige organen ietwat worden dichtgeknepen (vasoconstrictie), waarbij vocht vanuit de bloedvaten in de weefsels treedt. Dit fenomeen wordt ook wel vochtstapeling of oedeem genoemd. Hoe dan ook heeft oedeem onder invloed van baden/douchen te maken met het samentrekken en uitzetten van bloedvaten… Dus van de veranderende bloedcirculatie en bloedverdeling, omdat zuurstofrijk bloed anders wordt verdeeld als bepaalde aders verwijden en andere aders versmallen… Indien de voeten ook opzwellen buiten het baden/douchen om kan er eventueel ook sprake zijn van een verminderde functie van hart, nieren, blaas of longen. In dit artikel over vochtstapeling in benen en voeten vind je desgewenst meer informatie over voet-oedeem. Mocht je je zorgen maken, ga dan uit voor zorg naar de huisarts. Sterkte & groeten, Paul

 7. Joep ·

  Ik ben momenteel op reis in Azië en mijn beide voeten zijn opgezwollen. Ze hebben een normale kleur, maar zijn wel wat warmer, niet overdreven warm. Verder zie ik geen rare plekken, behalve de muggenbulten. Verder weet ik dat we op onze kamer de afgelopen dagen geen airco hadden op onze kamer, dus ik heb veel gezweet en ik weet dat ik weinig gedronken heb de laatste dagen. Heeft u tips of weet u wat het eventueel kan zijn?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Joep, Veranderingen in: temperatuur, transpiratie, bewegingsduur en -intensiteit, voeding etc. kunnen ervoor zorgen dat zich vocht ophoopt door toedoen van schommelingen in de druk en doorlaatbaarheid van je bloedvaten. Hierdoor komt vocht ‘los’ in de voeten terecht. Dit wordt ook wel oedeem genoemd. Overigens kunnen ook muggenbeten bijdragen aan oedeem. En het dragen van een zware backpack over lange afstanden (rondreis/backpacken?) kan funest zijn als het aankomt op ‘vocht vasthouden’. Wat je kunt doen om gegeneraliseerd oedeem in je voeten tegen te gaan is:

   • Je voeten/benen ‘hoog leggen’, dus op een kussen of andersoortige verhoging
   • Heel regelmatig een paar slokken water drinken
   • Regelmatig je voeten koelen met koud water
   • Goede wandelschoenen (en kousen) dragen
   • Geen afknellende sokken of schoeisel dragen
   • Voldoende rustmomenten inlassen
   • Steunverband, zwachtels of steunkousen aanbrengen

   Ik beweer overigens niet dat per se sprake is van oedeem, maat je zou eens kunnen proberen of deze tips verbetering brengen in de situatie.

 8. marco de vries ·

  Heb opgezwollen tepels, wat lijkt op hetgeen wat ik in de pubertijd had… Volgens mijn internist is dit veel voorkomend. Toch heb ik het na het krijgen van plaspillen nog steeds. Maak me er toch zorgen over. In afwachting op Uw antwoord. Hartelijk dank, Marco

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Marco, Het is me niet duidelijk hoe oud je bent, maar hierbij wat algemene info… Als baby hebben zowel jongens als meisjes klierschijfjes achter de tepels. Bij meisjes groeit dit klierweefsel uit tot een boezem; bij de meeste jongens verdwijnen de klierschijven voorafgaand aan de puberteit. Echter komt het óók bij jongens die nog over borstklierweefsel beschikken regelmatig voor dat de borstklieren opzwellen. Dit probleem doet zich relatief vaak voor bij jongens in en kort na de puberteit. Het opzwellen van de tepels bij jongens heeft meestal een hormonale oorzaak (geslachtshormonen e.a.), gerelateerd aan mannelijke borstvorming (gynaecomastie). Soms betreft het opzwellen van de tepels een klinisch probleem, gerelateerd aan een bepaalde gezondheidsaandoening of ziekte. Al met al is het opzwellen van de tepels en/of overmatig klierweefsel/vetweefsel achter de tepels meestal het gevolg van:

   • Hormonale disbalansen (onevenwichtige hormoonspiegels)
   • Loodvergiftiging (overschot aan lood in bloedbaan)
   • Leveraandoening of nieraandoening
   • Bijwerking van (hormonale) medicamenten
   • Problemen met de zaadballen (testes)
   • Stress

   Meestal verdwijnen de gezwollen tepels na enkele maanden, maar ze kunnen ook jaren aanhouden, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Wanneer de oorzaak van opgezwollen tepels bij jongens/mannen niet duidelijk is, kan afhankelijk van de omstandigheden en de klachten, worden besloten tot een operatie, waarbij het klierweefsel onder de tepels operatief wordt verwijderd. Wellicht werpt dit enig licht op de situatie… Ik ben overigens GEEN arts, dit betreft simpelweg algemeen aanvaarde kennis voor wat betreft gezwollen tepels en gynaecomastie. Mochten de opgezwollen tepels gepaard gaan met aanvullende klachten zoals jeuk, irritatie, roodheid, vochtafscheiding, huidschilfers en/of pijn, dan is dit artikel over jeukende tepels wellicht nog de moeite waard. Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

 9. thea ·

  Voor mijn vakantie 5 tabletten gekregen van mijn huisarts. Deze werkten fantastisch. In Mexico kocht ik voor 10 USD dollar 100 tabletten. Deze gebruik ik alleen in warme streken en na een vliegreis. Waarom zo duur in Nederland?

  Beantwoorden
 10. Geert Engels ·

  Peter, Je bent ook niet verplicht om naar die plaatsvervanger van je huisdokter te gaan. Raadpleeg eventueel een andere arts.

  Beantwoorden
 11. Peter F.W. van Rooijen ·

  Een vervangend huisarts weigert mij plastabletten voor te schrijven met de beredenering dat plaspillen eerder een negatieve werking op de nieren hebben t.o.v de voordelen van het gebruik ervan. Gezondheidsnet.nl stelt echter ook dat plasmiddelen vaak worden voorgeschreven. Mijn huisarts komt pas 29 juli terug. Hoe kan ik nu toch aan plasmiddelen komen? Met dank voor Uw reactie.

  Beantwoorden
  • Fonsa ·

   Beste Peter, je kunt ze kopen bij Eurodrugstore in België. Zijn wel duur. Lasix (furosemide) van 40 mg etc. etc. Kijk zelf maar even. Of probeer te wachten tot huisarts er weer is. Overigens raar van die plaatsvervangend arts. Ook een plaatsvervanger moet er zijn voor de patiënt. Basta.

  • Peter FW van Rooijen ·

   Fonsa, Bedankt voor je advies, maar helaas woon ik in het noorden van Nederland. Weet je of iets dergelijks ook in Nederland bestaat of wellicht iemand anders?

  • Sjoerd ·

   Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat die plaspillen niet onschuldig zijn. Je ontvocht wel, wat soms nodig kan zijn, maar je loopt na enig tijd kans op jicht. Dat is heel pijnlijk en kan alleen met een ander gemeen middel verjaagd worden. Probeer daarom liever de in dit artikel genoemde groenten en sapjes. Succes!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.