Home » Menselijk lichaam » Hoofd & Gezicht » Dikke wallen: Oorzaak & oplossingen voor vet/vocht onder ogen

Dikke wallen: Oorzaak & oplossingen voor vet/vocht onder ogen

Dikke wallen: Oorzaak & oplossingen voor vet/vocht onder ogen

Dikke wallen (ook vaak omschreven als vet of vocht onder de ogen) zijn doorgaans niet bepaald sierlijk voor je uiterlijk. Het kan je gezicht voller maken, je ouder doen lijken en bovendien voor een continu vermoeid uiterlijk zorgen. Als je door toedoen van wallen regelmatig de vraag krijgt wanneer het weer eens tijd is voor vakantie en of je wel goed slaapt, dan ervaar je dat hoogstwaarschijnlijk niet als prettig. In dit artikel lees je daarom alles over de oorzaak van dikke wallen en vocht onder je ogen, inclusief bijbehorende tips & oplossingen om dergelijke wallen, vochtophopingen en zwellingen tegen te gaan.

Wat zijn dikke wallen?

Voor de duidelijkheid: met dikke wallen bedoelen we opstaande “bobbels” onder je ogen. Met wallen worden ook nog wel eens donkere kringen onder je ogen bedoeld. Wil je hier meer over weten? Lees dan het artikel donkere kringen onder ogen verwijderen & voorkomen. Een lichte verdikking oftewel zwelling onder de ogen is overigens normaal, zeker net na het opstaan. Er zijn echter veel mensen die gedurende de hele dag last hebben van dikke, goed zichtbare wallen… En dat is precies waar dit artikel over gaat.

Wallen, huid, vet of vocht onder ogen?

Het is ook belangrijk om te vermelden dat dikke wallen zowel veroorzaakt kunnen worden door vocht (= vochtwallen), vet en huid (lees: loshangend vel). Sterker nog, het is doorgaans zelfs een combinatie van al deze aspecten.

Ontstaan dikke wallen & vochtwallen

Zichtbaar vocht en/of vet onder de ogen ontstaat doorgaans heel langzaamaan. Het is bij de meeste mensen dus niet zo dat ze ‘s avonds met volledig strakke, effen onderoogleden in bed stappen, en de volgende ochtend wakker worden met dikke, enorm opgezwollen oogleden. In plaats daarvan, vormt zich zeer langzaam een steeds duidelijker zichtbaar “kussentje” van vocht en/of vet onder je ogen. Als je helemaal niets doet tegen dergelijke gezwollen onderoogleden, dan kunnen er op den duur echte bobbels oftewel dikke wallen ontstaan.

Oorzaak opgezwollen wallen & vet/vocht onder de ogen

Maar hoe kan het nou toch eigenlijk dat er zich een vet- of vochtophoping voordoet onder je ogen? Er zijn verschillende mogelijke oorzaken, hieronder de belangrijkste op een rijtje:

Verouderingsproces & vet onder de ogen

Het ophopen van vet onder je oogleden is helaas onderdeel van het natuurlijke verouderingsproces. Vrijwel iedereen heeft van nature een klein beetje vet onder zijn of haar ogen. Dit vet bevindt zich daar om je ogen te beschermen en wordt op zijn plaats gehouden door bindweefsel in je gezicht (ligamenten). Naarmate je ouder wordt, verzwakt de werking van dit bindweefsel. Het gevolg is dat vet daardoor een beetje naar beneden zakt, met dikke, gezwollen wallen die steeds duidelijker zichtbaar worden als resultaat. (bron) Dikke wallen zijn dus vaak simpelweg het gevolg van veroudering in combinatie met zwaartekracht.

Verminderde elasticiteit huid zorgt voor verdikking onder ogen

Je huid verliest door het verouderingsproces bovendien een stukje elasticiteit, wat ook weer bijdraagt aan dikke wallen. De huid die voorheen strak onder je oog zat, gaat namelijk een beetje hangen. In combinatie met wat vet en/of vocht onder de ogen zorgt dit al snel voor opstaande wallen.

Erfelijkheid & genen

Of je last krijgt van dikke wallen, op welke leeftijd dit gebeurt en de mate waarin vet en vocht onder je oogleden zichtbaar zijn, wordt grotendeels bepaald door erfelijkheid. Je genen spelen dus een grote rol bij vet en vocht onder de ogen. Hebben je ouders last van dikke wallen? Dan is de kans aanzienlijk dat jij er vroeg of laat ook mee te maken krijgt. Wil je weten wat je te wachten staat, informeer dan eventueel eens bij je ouders op welke leeftijd zij last kregen van dikke wallen.

Leefstijl

Ook je leefgewoonten zijn van invloed op het al dan niet vormen van opgezwollen wallen. Zo kunnen o.a. de volgende factoren bijdragen aan vocht onder je ogen en dikke onderoogleden:

 • Weinig slaap
 • Te veel slapen
 • Veel zout eten
 • Alcohol drinken en/of roken (zorgt voor verstoorde vochthuishouding)
 • Vocht vasthouden

Allergie

Een minder bekende oorzaak van dikke wallen en vochtwallen is allergie. Een chronische neusverkoudheid en/of allergie kan ervoor zorgen dat je ogen regelmatig opzwellen. Het proces van het toenemen en afnemen van dergelijke zwellingen kan er op den duur voor zorgen dat de huid rond je ogen losser wordt… Met wallen als gevolg. Heb je dus regelmatig last van een verstopte neus, pijnlijke gezichtshuid en waterige ogen, dan is het aan te raden om een allergoloog te raadplegen. Dergelijke allergische reacties kunnen doorgaans goed onderdrukt worden door het vermijden van de uitlokkende factoren en/of het innemen van allergiemedicatie.

Ziekten & (huid)aandoeningen

Tot slot zijn er bepaalde ziekten en huidaandoeningen die dikke wallen, gezwollen oogleden en vochtophoping onder de ogen tot gevolg kunnen hebben. (bron) Denk hierbij o.a. aan:

 • Ziekte van Pfeiffer
 • Tekort aan schildklierhormonen
 • Ontsteking van (huid rondom) de oogleden
 • Nefrotisch syndroom
 • Trichinose
 • Eczeem

Oplossingen voor dikke wallen & vocht onder de ogen verhelpen

Op het gebied van dikke wallen en vocht onder de ogen verhelpen, kunnen we onderscheid maken tussen tijdelijke oplossingen en (min of meer) permanente oplossingen. Ook kun je proberen wallen te camoufleren met make-up. Raadpleeg daarvoor het artikel over make-up tegen wallen op PrettySylish.nl.

Gezond leven

Het is allereerst van harte aan te raden om gezond te leven. Beweeg regelmatig en eet gezond zodat je alle benodigde vitamines en mineralen binnenkrijgt voor een optimale huid. Op die manier verklein je bovendien de kans op ziekten en gezondheidsaandoeningen.

Voldoende drinken helpt tegen vocht onder de ogen

Zorg ook vooral dat je voldoende drinkt. Het klinkt wellicht tegenstrijdig dat je wallen en vocht onder je ogen kunt tegengaan door voldoende water te drinken. Voldoende vocht zorgt er echter juist voor dat je vochthuishouding zijn werk optimaal kan doen en overtollig vocht wordt afgevoerd. Een goede vochthuishouding is dus uitermate belangrijk om vochtophoping onder de ogen te voorkomen.

Dikke wallen tegengaan door zwelling te verminderen

Indien je wallen worden veroorzaakt door zwelling, dan zijn er een aantal dingen die je kunt proberen om dergelijke opgezwollen wallen tegen te gaan. Een aantal tips:

 • Leg plakjes komkommer op je ogen.
 • Leg plakjes verse aardappel op je ogen.
 • Leg koude, natte theezakjes op je ogen. Tip: gebruik bij voorkeur groene thee, de stof EGCG in deze thee zou namelijk een gunstig effect hebben.
 • Leg iets kouds op je ogen, bijvoorbeeld een ijskoude lepel of een washandje met een ijsklontje erin.

Rimpelvuller

Ook een rimpelvuller kan de zichtbaarheid van wallen aanzienlijk verminderen. Radiesse en Juvederm zijn voorbeelden van bekende opvullers, maar er zijn vele mogelijkheden op dit gebied. Hoe lang een rimpelvuller werkt is afhankelijk van de rimpelvuller in kwestie. Een “filler” is in ieder geval ook een tijdelijke oplossing tegen dikke wallen, en nooit een permanente. Gemiddeld werkt een “filler” zo’n 8 tot 9 maanden tegen wallen. In hoeverre een rimpelvuller werkt tegen dikke wallen, is overigens ook afhankelijk van de exacte oorzaak van je wallen. Een rimpelvuller werkt voornamelijk indien je wallen erger worden naarmate je ouder wordt.

Onderooglid-lift en/of -correctie

Plastische chirurgie kan dikke wallen voor langere tijd (lees: min of meer permanent) sterk verminderen. Afhankelijk van de exacte ingreep, ben je door een onderooglid-lift en/of -correctie tot wel 20 jaar van je wallen verlost. Om dikke wallen te verminderen, wordt tijdens de plastisch-chirurgische ingreep doorgaans een zeer klein buisje in de wallen gebracht om het vet onder je ogen te verwijderen. Het is bovendien mogelijk om de huid onder je ogen strak te laten trekken om dikke wallen door loshangend vel onder je ogen te verminderen.

Hoog kussen tegen dikke wallen na opstaan

Heb je vooral last van dikke wallen direct na het opstaan? Probeer dan eens een hoger kussen of een extra kussen. Op die manier ligt je hoofd hoger tijdens het slapen, wat vochtophoping onder de ogen tegengaat.

Vragen, opmerkingen of tips m.b.t. dikke wallen?

Heb je naar aanleiding van bovenstaande tekst over dikke wallen vragen? Laat het dan gerust hieronder weten in een reactie. Heb je zelf last van dikke wallen? Laat dan alsjeblieft weten welke tips en oplossingen bij jou het beste werken. Op die manier kunnen anderen er weer van leren.

32 reacties op “Dikke wallen: Oorzaak & oplossingen voor vet/vocht onder ogen”

 1. Mirjam ·

  Ik ben 32 jaar en heb blauwe wallen. Sommigen vragen of ik gevallen ben of iets dergelijks… Zeer frustrerend! En foundation werkt ook niet altijd. Zou dit vergoed worden? Ik word hier niet echt blij van…

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Nee, het ontkleuren van de huid onder de ogen is een louter cosmetische ingreep, zonder medische grondslag, dus de kans dat een operatieve ingreep o.i.d. vergoed wordt door je zorgverzekeraar is mijns inziens nagenoeg nihil. Sowieso zijn er nauwelijks effectieve behandelingen om donkere kringen of blauwe wallen onder de ogen te ontkleuren. Het probleem wat hier direct of indirect aan ten grondslag ligt, is namelijk het geheel aan minuscule haarvaatjes in de dunne huid rond de ogen. Aangezien deze adertjes extreem frêle en kwetsbaar zijn, is de bloedstroom erdoorheen doorgaans niet optimaal. Door een gebrekkige doorstroming hopen rode bloedcellen (erytrocyten) zich op in de haarvaatjes, waardoor deze mini-bloedvaatjes gedwongen worden zich te vertakken. Zodoende verspreidt de verkleuring zich in de omliggende huid rondom de ogen. Wanneer je lijf de rode bloedcellen opruimt (door lokale, enzymatische, hemolytische reacties of dankzij het complementsysteem) vallen rode bloedcellen uiteen. Rode bloedlichaampjes bestaan voornamelijk uit hemoglobine (rood bloedkleurstof), wat bij intravasale bloedafbraak een donkerblauwe kleur achterlaat. Dit effect vindt eveneens plaats bij kneuzingen en blauwe plekken… er lekt als het ware bloed onder de huid, wat pas na een tijdje opgeruimd wordt. Aangezien de doorbloeding van de huid onder de ogen niet ideaal is, kan de afname van rode adertjes en blauwe vlekken lang duren. Je kunt wallen en donkere kringen tot op zekere hoogte voorkomen (en het ‘genezingsproces’ versnellen) met behulp van koude kompressen. Roken is funest; hetzelfde geldt voor overmatige blootstelling aan zonlicht/UV-licht en overmatige consumptie van alcohol en cafeïne. Een goede concealer of foundation kan de verkleuring enigszins verbloemen, maar eventuele zwelling niet. Een speciale oogcrème met hoge zonbeschermingsfactor (SPF) heeft in bepaalde gevallen een beschermende werking. De doorbloeding van de huid onder de ogen kan overigens ook negatief worden beïnvloed door vitaminetekorten, mineralentekorten en inhalatie-allergieën, dus laat dit eventueel uitsluiten middels bloedwaardebepalingen. Een laserbehandeling en het plastisch-chirurgische ingreep (wegsnijden van de huid) zijn eigenlijk de enige permanente behandelingsmethoden bij chronische donkere kringen en paarsblauwe wallen onder de ogen, maar de onkosten zijn aanzienlijk, het resultaat voldoet lang niet altijd aan de verwachtingen en bovendien gaan dit soort behandelingen gepaard met bepaalde risico’s. Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul

 2. Eileen ·

  Ik heb al jaren last van vochtzakken onder de ogen en het word erger als ik ouder word. En de ene dag zijn de vochtzakjes/vochtbuiltjes erger dan de andere. Ik ben bij 2 verschillende plastisch chirurgen geweest en ze kunnen voor mij niks beteken omdat de oorzaak vocht is… en dat zal altijd blijven?! Wat kan ik nu doen?

  Beantwoorden
  • Sarah ·

   Als mensen zomaar naar wens aspecten aan hun uiterlijk konden veranderen, zag iedereen eruit als filmsterren en catwalkmodellen. Mensen worden nu eenmaal ouder, en door het verouderingsproces ontstaan oneffenheden. De een krijgt wallen, de ander spataders, de ander pigmentvlekken, de ander striae… Hier zul je helaas mee moeten leren leven.

 3. mir ·

  Ik ben 57 jaar. Ik heb al jaren wallen onder mijn ogen en ook veel last van tranende ogen, dat men denkt dat ik huil. Wat kan ik hieraan doen? Helaas geen geld voor een operatie of zo. Met dank…

  Beantwoorden
 4. chanèl ·

  Ik ben 18 en heb al mijn hele leven (of voor zolang ik weet) vochtzakjes aan mijn ogen. Dus niet ONDER mijn ogen! Als ik lach zijn er steeds 2 zakjes die je duidelijk kunt zien en het stoort mij mateloos. Ik drink veel, slaap goed, eet goed, misschien niet alle vitamines, maar ik moet dit toch eens in heel mijn leven niet gehad hebben… Dokters zeggen dat ik gewoon vermoeid ben, maar dat is ‘t helemaal niet! Please… help mij!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Wat bedoel je precies met vochtzakjes AAN je ogen? Is er sprake van vochtophoping/oedeem achter je lens of hoornvlies? Of zijn het toch een soort vochtblaren nabij de ogen?

 5. Renko Stoof ·

  4VOO helpt bij het tegengaan van wallen onder de ogen en donkere kringen rondom de ogen. Er is een speciale anti-wallencrème van 4VOO. Het is niet goedkoop…

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Renko, Je hebt in het verleden ook al onder andere artikels reclame gemaakt voor 4VOO huidverzorgingsproducten. Ik heb je toen ook al verzocht om dit niet meer te doen, aangezien het reactiesysteem geen advertentieplatform betreft, vandaar dat ik je bericht heb ingekort. Eventuele vervolgberichten van eenzelfde (commerciële, niet-inhoudelijke) strekking zal ik volledig afkeuren. Groeten, Paul

 6. Liek ·

  Ik heb raar genoeg alleen erg last van vochtwallen onder de ogen vanaf oktober t/m mei. Daarna verdwijnen de wallen weer spontaan! Hoe is dit mogelijk en waar kan dit dan aan liggen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Het enige wat me 1-2-3 te binnen schiet is een vitamine D-tekort. Tussen oktober en mei schijnt te zon relatief kort en mild, waardoor je weinig vitamine D opbouwt via je huid. Dit fenomeen staat (tezamen met een aantal gerelateerde winterkwalen) ook wel bekend onder de noemer ‘winterdepressie’. In theorie zou een tekort aan vitamine D indirect kunnen leiden tot huidklachten, waaronder onderhuids oedeem/vochtstapeling. Vertoon je aanverwante symptomen van een vitamine D-gebrek? Misschien je bloed eens laten analyseren op een gebrek aan vitamine D?

  • Liek ·

   In mijn geval komen de wallen onder m’n ogen niet door een vitamine D-tekort, hier ben ik 2 jaar geleden op getest en toen bleek ik ernstig tekort te hebben. Sindsdien slik ik hoge dosis vitamine D. Het is inderdaad gerelateerd aan de winterperiode, maar ik kom niet achter de oorzaak. Gebruik op het moment uit noodzaak weer Nexonase vanwege ontstekingen in het neusslijmvlies. Voorheen hielp dit ook nog iets tegen de vochtwallen maar het doet nu niets meer.

  • Paul ·

   Beste Liek, Dat je veel vitamine D slikt, betekent niet per definitie dat je vitamine D-bloedwaarde stijgt. Een vitamine-D-gebrek (zoals dat in het bloed wordt geconstateerd) kan behalve door een gebrekkige inname namelijk ook worden veroorzaakt door o.a. een opnamestoornis of omzettingsstoornis. In zo’n geval krijg je wel voldoende vitamine D binnen, maar doet of kan je lichaam er niets mee. Bovendien wordt vitamine D in (vaste) pilvorm of tabletvorm veelal als inferieur beschouwd aan vitamine D-capsules, dus in vloeibare vorm. Heb je sindsdien nog ooit een bloedanalyse ondergaan v.w.b. vitamine D-tekort? Groeten, Paul

 7. git ·

  Ik lees vaak dat wallen onder de ogen veroorzaakt kunnen worden door een verminderende werking van de schildklier. Ik heb dan ook een traag werkende schildklier, maar nergens staat vermeld hoe je ondanks de trage schildklier van de oogwallen af kan komen. Slik al 16 jaar Thyrax. Elke dag sta ik op met branderige, pijnlijke ogen en deze moeten eerst gaan tranen wil ik uit bed stappen, anders heb ik de hele dag last van hoofdpijn en nog veel ergere wallen. Kost me elke dag 3 kwartier om uit bed te komen. Ik zou er graag vanaf willen. Ik weet ook niet of het inderdaad bij mij aan mijn schildklier ligt. Wie heeft hier ook ervaring mee?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Git, Wallen onder de ogen komen inderdaad veelvuldig voor bij schildklieraandoeningen. Vooral ook bij auto-immuunhyperthyreoïdie (ziekte van Graves-Basedow), de oogziekte van Graves en myxoedeem. In de meeste gevallen is er dan sprake van ‘pafferige’ wallen door oedeem (overmatig vocht vasthouden). Laat je je schildklierwaarden nog wel periodiek meten middels bloedwaardebepalingen/bloedanalyse? Aangezien je nog zo veel klachten ondervindt, zou het best kunnen dat je schildklier nog altijd niet optimaal is ingesteld qua hormoonwaarden. Overigens hoeven je oogklachten inderdaad niet per se gerelateerd te zijn aan je schildklieraandoening, maar die kans is wel aanwezig. Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

 8. Brummer ·

  En deze methodes worden niet vergoed door het ziekenfonds?

  Beantwoorden
 9. Eva ·

  Ik ben 14 en heb last van donkere kringen en kussentjes (waarschijnlijk de kussentjes waar in dit artikel over geschreven wordt. Mijn vader heeft het ook dus ik gok dat het erfelijk is. Ik stoor me er erg aan, aangezien het me erg onzeker maakt. Ik ben niet van plan om op mijn 14e al een paar honderd/duizend uit te geven om dit weg te halen, Maar wat zou ik graag willen dat het weg was.. Ik zie er gewoon altijd moe uit en het lukt ook niet om het te camoufleren met make-up, aangezien het een verhoging is van de huid. Mijn wallen kring ik ook maar niet weg met concealer.. Weet iemand wat ik kan doen?

  Beantwoorden
  • Henriëtte ·

   Wat heel goed help is VSM Arniflor/Arnica eerst hulp gel, dat is eigenlijk tegen blauwe plekken en zwellingen. Je kunt het beste de gel kopen, kost niet veel en na 1 uur zijn de vochtwallen weg. Echt, het werkt bij mij heel goed!

 10. Ria ·

  Zelf heb ik vanaf herfst 2014 last van dikke wallen. Ik denk dat het een vochtophoping is. Helpt bij een vochtophoping door een aandoening een oogcorrectie dan wel? Naar mijn idee komt het weer terug als er niets aan de aandoening wordt gedaan. Kan iemand mij hier advies over geven?

  Beantwoorden
  • Ingrid ·

   Beste Ria, Ik heb al 20 jaar last van vochtwallen. Alles geprobeerd en uiteindelijk stelde de dokter mij voor te proberen met een vochtafdrijver. Een half tabletje en het doet wonderen. Ik heb ook een ooglidcorrectie laten uitvoeren onderaan en boven over 2 jaar. Nu neem ik nog steeds een half tabletje.

 11. Rozanne ·

  De beste oplossing is om gewoon een ooglidcorrectie te laten doen. dan wordt namelijk het vetweefsel, de spier en overtollig huid weggehaald. Resultaat is dan het mooiste. Zou niet beginnen aan fillers/botox omdat het toch maar tijdelijk is. Voor mensen die wat minder te besteden hebben zou Sperti of Eye-MX ook goed werken. Wat ook een goede tip is, is naar de schoonheidsspecialist te gaan, die kan je wel goed adviseren wat echt goed dekt en wat past bij je huidtype.

  Beantwoorden
  • Geza ·

   Vorig jaar heb ik een ooglidcorrectie laten uitvoeren, zowel onder als boven. Voor mij was juist het onderste ooglid het belangrijkste, omdat ik enorme wallen had. De kosten hiervoor waren bijna 2000 euro en voor een paar honderd extra kon ik meteen de bovenste oogleden ook laten corrigeren. Het resultaat was prachtig: weg vermoeide blik en ik zag er 10 jaar jonger uit. Nu is het boven nog steeds prachtig, maar onder heb ik alweer wallen. Weliswaar minder erg dan het was, maar toch is het er al weer. Ik dacht zelf aan een ziekte, maar er is door arts nog andere hulpverleners helemaal niets te vinden. Ik rook niet en eet amper suiker, drink genoeg en eet veel groentes. Ik word er hopeloos van!

  • Margaret ·

   Ook met een onderooglidcorrectie ben je er echt niet vanaf. Ik heb nooit wallen gehad, maar omdat ik een MACS-lift liet doen, en ook een bovenooglidcorrectie wilde, vond de PC het beter om ook gelijk een onderooglidcorrectie te doen. Dit is nu 3 jaar geleden, en nu dikke wallen boven en onder mijn ogen. Dus dat verhaal van er 20 jaar vanaf zijn is niet geheel waar.

 12. san ·

  Beste Paul, Wat bedoel je met buisje onder de ogen tijdens een operatieve ingreep? Is dit een nieuwe methode van vet wegzuigen? M.v.g.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste San, Bovenstaand artikel is geschreven door Sabrina. Ik ga ervan uit dat ze het zuigbuisje bedoelt waarmee inderdaad vet wordt weggezogen (=liposuctie/liposculptuur). Wat ik erover kan vinden is dat uitpuilend vet onder de ogen veelal wordt weggezogen via het slijmvlies aan de binnenkant van het ooglid. Een nieuwere techniek is de Hamra-methode; hierbij wordt vet niet weggehaald, maar onderhuids verplaatst naar de groef tussen neus en oog. Wanneer er sprake is van een teveel aan huid op de onderste oogleden moet doorgaans aan de buitenkant gesneden worden.

 13. Irma Karg ·

  Last van oogwallen…

  Beantwoorden
 14. Eva ·

  Botox is geen “rimpelvuller” zoals bijvoorbeeld collageen, maar een “verlammer”… Het gebruik ervan in de wallen lijkt mij hoogst ongewoon, en in ieder geval geen aanrader.

  Beantwoorden
  • monique ·

   Eva, dat was ook mijn eerste gedachte…

  • Paul ·

   Beste Eva, Je hebt helemaal gelijk. Hoewel botox en vullers beide inspuitingen oftewel “injectibles” zijn die binnen de cosmetische alternatie en chirurgie in het gelaat worden gebruikt, zijn het twee totaal verschillende technieken en toepassingsvormen. Botox verlamt en vult inderdaad niet. Waarschijnlijk werd hier dus gedoeld op zogenaamde “fillers” oftewel opvullers. Tijdelijke (niet-permanente) en permanente (onomkeerbare) fillers zoals Radiesse en Juvederm. Ik heb de info aangepast. Bedankt voor je reactie! Groeten, Paul

 15. Bianca ·

  Ik heb zelf ook al enige jaartjes last van vochtzakjes of vetzakjes ? Onder mijn ogen. Ik smeer me gek met crèmes voor ogen en gezicht… De ene dag beter als de andere. Nu ben ik kortgeleden naar de oogarts geweest en ze heeft mijn traanbuizen doorgespoeld omdat ik vaak tranende ogen heb tijdens praten, fietsen en buiten zijn. Ze heeft mij vanwege een allergie-vermoeden doorgestuurd naar de KNO-arts en deze heeft op zijn beurt met een camera in mijn neus gekeken en ontdekt dat ik ontstoken neusslijmvliezen heb die dat o.a veroorzaken. Ook heb ik vrijwel altijd een verstopte neus. Ik gebruik al lang een neusspray voor het slapengaan en als ik met andere mensen ga eten (kauwen en ademen door je mond is niet erg charmant)… En ik weet dat neusspray op lange termijn niet gezond is. Maar mijn huisarts is geen doorstuurder naar een specialist. Ik heb van de KNO-arts een overdosis histamine-kuur gekregen voor 2,5 weken en een neusspray van Nasonex. Nu adviseerde hij om een neusdouche in Duitsland te kopen van Emser met de daarbij behorende zakjes poeder (diverse soorten) aangezien die heel veel baat hebben en deze dingen in Nederlander niet te koop zijn. Hij had er zelf een om te laten zien. Dus dat moet ik nog aanschaffen en gaan gebruiken en in november weer terugkomen.Misschien komen die vocht/vetzakjes daar wel vandaan? Even afwachten dus.

  Beantwoorden
  • Ben ·

   En hoe is het nu?

  • Joke ·

   Ik zou allereerst van arts wisselen en een specialist of plastisch chirurg opzoeken. Je zo aan het lijntje houden met zoveel onnodige en niet helpende medicijnen vind ik niet correct. Een OP is de enige weg om hiervan af te komen. Sterkte en succes!

Plaats een reactie