Discriminatie op basis van gewicht vaker dan racisme

Volgens de wet mag je andere mensen niet discrimineren op basis van huidskleur, ras, afkomst, geslacht, leeftijd, enzovoorts. Er is echter één enkele uitzondering die niet in de wet wordt genoemd, namelijk discriminatie op basis van lichaamsomvang en lichaamsgewicht

Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat het in onze cultuur sociaal aanvaardbaar is om mensen anders te behandelen indien zij dikker zijn dan gemiddeld. Zo is uit voorgaande onderzoeken al gebleken dat een zwaargewicht het kan vergeten in de zakelijke wereld. Bovendien gaat de Wet Gelijke Behandeling je hier vooralsnog ook niet mee helpen…

Onderzoek naar gewichtsdiscriminatie

Het is echt waar, mensen discrimineren elkaar vaker vanwege hun lichaamsgewicht en lichaamsomvang dan vanwege hun etnische afkomst en huidskleur. ABC News heeft een aantal uitkomsten van het nieuwe onderzoek op een rijtje gezet:

  • Mannen lopen geen serieus risico op discriminatie tot een BMI van 35. Vrouwen daarentegen, zien discriminatie al sterk toenemen vanaf een BMI van 27.
  • Vrouwen met een BMI tussen de 30 en de 35 lopen zelfs 3x zoveel kans op gewichtsdiscriminatie dan mannen in dezelfde BMI groep.
  • In de Verenigde Staten staat discriminatie op basis van lichaamsgewicht bij vrouwen op de derde plaats. En op de vierde plaats als alle volwassenen worden meegerekend (na discriminatie op basis van geslacht, leeftijd en ras).

Discriminatie vanwege gewicht = beïnvloedbaar

Hoe zwaar je bent heeft wel een uniek kenmerk ten opzichte van andere factoren die met discriminatie in verband worden gebracht: het is de enige in de lijst waar je zelf iets aan kunt doen. De auteur van het onderzoek bevestigt dit ook: “Je gewicht heb je in principe zelf in de hand. Maar wat er helaas niet bij wordt verteld, is dat de hedendaagse wetenschap vooralsnog geen passend antwoord heeft gevonden op het groeiende probleem dat het veel mensen toch niet lukt om af te vallen.

Op basis van honderden studies kunnen we concluderen dat er nog steeds geen algemeen werkende methode is waardoor mensen blijvend op een gezond gewicht kunnen komen.

Tot slot

Hoewel de auteur natuurlijk gelijk heeft, vraag ik mij wel af of nu juist de wetenschap met een antwoord zou moeten komen. Ik zie overgewicht toch echt als een cultureel probleem, en zou daarom ook via die weg moeten worden opgelost.

Hoe beleef jij gewichtsdiscriminatie en wat is volgens jou de oplossing voor overgewicht? Wachten op het wondermiddel van de wetenschap of onze manier van leven collectief aanpassen? Laat hieronder een berichtje achter!

1 reactie op “Discriminatie op basis van gewicht vaker dan racisme

  1. Jay ·

    Spijtig genoeg denk ik dat dit zeker waar is. Gewichtsdiscriminatie is echt een probleem! Heel veel mensen doen het ook wellicht onbewust. Het is zo dat je haast wel slank moet zijn in de huidige cultuur. Een wondermiddel van de wetenschap is misschien de Wii Fit. 😛 We zullen er snel achter komen!

    Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.