Eetlustremmers – Afvallen met XL-S Medical, Alli & Stackers!?

Eetlustremmers zijn letterlijk remmers van de eetlust. Eetlust is de mate waarin je honger of trek hebt. Als je eetlust wordt geremd, dan heb je dus minder behoefte aan eten. Hoe minder eetlust, des te minder je eet, des te minder calorieën je binnenkrijgt en des te meer je afvalt.  Maar welke eetlusteremmers werken écht? En welke eetlustremmers zijn onzin? Hieronder kun je alles lezen over de verschillende eetlustremmers (XL-S Medical, Alli, Xenical, Obesimed, Qnexa, Reductil, Stackers, Acomplia etc.)…

1. XL-S Medical

De eetlustremmer van XL-S Medical staat ook wel bekend als XLS. Het is een afslank-capsule van Omega Pharma®, dat vrij verkrijgbaar is bij apotheken en drogisterijen. XL-S Medical is dus niet zozeer een medicijn, maar veeleer een hulpmiddel. XL-S Medical bestaat uit een drietal producten, namelijk:

 • XLS Vet Binder®: “Absorbeert” tot 27% van de calorieën uit voedingsvetten).
 • XLS Koolhydraten Blokker®: “Vermindert” tot 66% van de calorieën uit koolhydraten.
 • XLS Eetlust Remmer®: vermindert het snacken & de hoeveelheden per maaltijd.

XLS beweert niet een op zichzelf staande oplossing tegen overgewicht te zijn. Het is een populaire eetlustremmer die als aanvulling dient op een gezond, gevarieerd & gematigd eetpatroon + voldoende lichaamsbeweging. XL-S Medical eetlustremmers helpen je om ‘meer gewicht te verliezen dan met een dieet alleen’…

De XL-S Medical ‘Eetlust Remmer’ is gebaseerd op de stof ‘Redusure®’, een speciale voedingsvezel die werd ontwikkeld door InQpharm. Het is een stofje dat vele malen zijn eigen gewicht aan vocht absorbeert. Dankzij deze eigenschap van de XL-S eetlustremmer wordt je maag deels gevuld met een sponzige substantie. De volle maag zorgt voor een gevoel van verzadiging en een geremde eetlust.

2. Alli

Alli staat nog steeds bekend als het enige wetenschappelijk onderbouwde afslankmiddel ter wereld dat zonder recept verkrijgbaar is. Toch werkt Alli lang niet voor iedereen! De werkzame stof in de eetlustremmers van Alli is Orlistat. Orlistat zorgt ervoor dat een deel van de vetten in je voeding niet door je lichaam kunnen worden opgenomen: ze verlaten je lichaam zonder dat er calorieën achterblijven. Alli is dus geen klassieke eetlustremmer, maar zoiets als een “vetverwijderaar” en “calorieënlozer”.

Onderzoek van de European Medicines Agency (EMEA), toont aan dat Alli mensen kan helpen om 50% meer gewicht te verliezen dan met slechts een dieet. Alli moet altijd worden gebruikt in combinatie met een vetarm dieet. Als vuistregel kun je stellen dat je dankzij Alli een extra kilo afvalt voor elke 2 kilo die je op eigen kracht verliest. Mogelijke bijverschijnselen van Alli zijn winderigheid, diarree en darmklachten. Hoe meer vetten je eet, des te meer bijverschijnselen. Prijs: Alli kost 60 tot 70 euro per 60 milligram (84 capsules).

3. Xenical

Xenical bevat net als Alli de werkzame stof Orlistat. Xenical bevat echter 2 keer zoveel Orlistat als Alli en is dus veel geconcentreerder. Xenical is dus dezelfde eetlustremmer c.q. afslankcapsule als Alli, maar de dosering per capsule is veel hoger.

4. Qnexa

Qnexa is een dieetpil c.q. eetlustremmer die nog altijd niet verkrijgbaar is. Momenteel wordt Qnexa namelijk onderzocht door de Amerikaanse ‘Food and Drug Administration’. Qnexa bevindt zich momenteel in de ‘New Drug Application’-fase. Dat betekent dat Qnexa eind 2011 of begin 2012 al op de Amerikaanse markt zou kunnen verschijnen… Ten minste: als deze eetlustremmer wordt goedgekeurd. Voordat Qnexa in Europa (Nederland) verkrijgbaar wordt, valt überhaupt nog niet te zeggen.

Qnexa is een combinatie van fentermine (eetlustremmer) en topiramaat (anti-epilepticum). Beide middelen zijn voor verschillende doeleinden goedgekeurd, maar ze mogen (nog) niet samen worden gebruikt om af te vallen. Qnexa beïnvloedt met name de hersenen & gewicht-regulerende hormonen (insuline, leptine e.a.). Van Qnexa zijn tot nog toe geen gevaarlijke bijwerkingen bekend, dus het is een veelbelovende eetlustremmer!

5. Reductil

Reductil bevat de werkzame stof Sibutramine. Reductil is een eetlustremmer, want de stof Sibutramine zorgt ervoor dat je sneller een vol gevoel krijgt. Reductil is vanwege ernstige bijwerkingen uit de handel genomen en waarschijnlijk nooit meer verkrijgbaar!

6. Stackers

Stackers behoort tot de bekendste en populairste familie van eetlustremmers en dieetpillen die er bestaan. Stackers wordt steeds opnieuw in een nieuw jasje gestoken. Zo heb je Stackers, Stackers 2, Stackers 3, Stackers 4 en allerlei voortborduursels hierop zoals NRG, Extreme, Vital en XPLC. Stackers wordt ook wel ‘fatburner’ genoemd, omdat het letterlijk lichaamsvet zou verbranden.

Dat Stackers lichaamsvet verbrandt is echter niet waarschijnlijk omdat Stackers worden gemaakt van simpele kruiden-extracten van groene thee, wilgenschors, yohimbe, kolanoot, guarana en ginseng. De werkzame stof van Stackers is echter niets meer of minder dan een flinke stoot cafeïne. In het verleden is er een soort Stackers op de markt gebracht dat het kruid ‘efedra’ bevat. Efedra bevat echter efedrine, en efedrine verhoogt de bloeddruk en kan een herseninfarct of hartinfarct tot gevolg hebben!

7. Acomplia

De werkzame stof in Acomplia is Rimonabant. Rimonabant zorgt ervoor dat de receptoren die verantwoordelijk zijn voor de opslag van suikers & vetten minder actief worden. Daarnaast vermindert de eetlustremmer Acomplia logischerwijs de eetlust.

Acomplia werd nooit goedgekeurd in de Verenigde Staten, omdat men nogal wat psychiatrische problemen ondervond. In Europa werd Acomplia wel goedgekeurd… Maar sinds oktober 2008 heeft de European Medicines Authority (EMEA) besloten om Acomplia uit de handel te nemen omdat de voordelen van Rimonabant niet opwegen tegen de nadelen.

8. Obesimed

De eetlustremmer Obesimed is een medisch hulpmiddel tegen overgewicht. Het belangrijkste bestanddeel van Obesimed eetlustremmers is ‘OMTEC 19’. Omtec 19 is een natuurlijke voedingsvezel die tot 10 keer zijn eigen gewicht absorbeert in de vorm van water. Obesimed vormt zodoende een calorieloze substantie die de maag “kunstmatig” vult.

Dankzij de calorieloze gel-matrix wordt de eetlust geremd en krijg je minder snel weer honger. Omtec 19 wordt niet verteerd door het lichaam, dus levert ook geen energie (calorieën). Bij het gebruik van Obesimed kunnen milde bijwerkingen optreden, waaronder maagpijn, darmklachten, diarree en winderigheid. Obesimed is sinds december 2008 zonder recept verkrijgbaar.

9. “Natuurlijke” eetlustremmers

Hierboven vind je de populairste en belangrijkste eetlustremmers die er zijn. Helaas kunnen we niet alle eetlustremmers bespreken, want het zijn er honderden. Vooral kruidensupplementen en “natuurlijke” afslankpillen schieten als paddenstoelen uit de grond…

Bijna ieder kruid, iedere plant en iedere molecuul wordt tegenwoordig als eetlustremmer of dieetpil verkocht. Denk maar eens aan: Yves Rocher, Bio 30 Days, CLA (geconjugeerd linoleenzuur), Afslank Totaal, AppuLoss, Bio-HCG, Lipo Dissolve, GenoTrim, Lucovitaal, Nachtslank, Pharma Nord, SlimCaps, Toon-S, TrimCaps, Voldafar, Vetvernietiger en ga zo maar door…

Tot slot

Om eetlustremmers interessant te doen klinken, worden ze door de producent veelal ‘gecertificeerd medisch hulpmiddel’ genoemd. Men probeert zodoende op subtiele wijze de indruk te wekken dat het gaat om een ‘geregistreerd medicijn’… Maar dat is iets totaal anders!

De werkzaamheid van geregistreerde medicijnen is wetenschappelijk onderbouwd. Dat een product gecertificeerd is als “medisch hulpmiddel” zegt daarentegen helemaal niks over de werking ervan. Laat je dus niet misleiden door termen als “gecertificeerd”, “klinisch getest” of “bewezen werking”.

Let op: De bijsluiter van bovenstaande eetlustremmers dient altijd strikt te worden nageleefd. Overschrijding van de maximale dagelijkse dosis is niet toegestaan en kan zelfs gevaarlijk zijn. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts!

Denk je dat afvallen met eetlustremmers en dieetpillen iets voor jou zou kunnen zijn? Of hou je het liever bij veel sporten en gematigd eten? Laat hieronder jouw reactie achter!

18 reacties op “Eetlustremmers – Afvallen met XL-S Medical, Alli & Stackers!?

 1. Marion ·

  Ik ben ziek door XLS MEDICAL. Ik neem de pillen nu 3 dagen. Gisteren heerlijk gesport, extra fruit gegeten, verse sinas en groenten. Ik ben echter nooit ziek! Ik heb nu koorts en ik kan niet eens naar mijn werk. BEDANKT XLS MEDICAL!

  Reageer
  • Leen ·

   en WIE zegt dat dat door die pillen komt? Trouwens, je hebt ze zélf ingenomen. Gewoon letten op je voeding en sporten i.p.v. dit soort rommel nemen!

  • carina ·

   gezonde voeding veel water drinken en bewegen is de goedkoopste en beste medicijn

  • ingrid merbis ·

   Hallo, Ik werd erg ziek na inname van XLS Medical. Voor mij is het rotzooi. Bovendien is het heel erg slecht als je osteoporose hebt.

  • Paul ·

   Hallo Ingrid, Wat bedoel je precies met ziek? Kun je misschien je symptomen beschrijven? Ik ben erg benieuwd! Groeten, Paul

 2. Jurjan ·

  @ Marion: Goed verhaal! Koorts krijg je inderdaad door eetlustremmers zoals XL-S Medical en niet door een infectie ten gevolge van een griepvirus of verkoudheidsvirus (wat je zou kunnen hebben opgelopen in de sportschool) of door bacteriën (zoals die kunnen voorkomen in groenten). 100% zeker dat je koorts door XL-S Medical is ontstaan, zeker aangezien je normaal gesproken nooit ziek bent. Sluitend bewijs dit! Sarcasme, out…

  Reageer
 3. co ·

  Hartelijk dank voor je snelle reactie Paul! 🙂

  Reageer
  • Paul ·

   Graag gedaan!

 4. co ·

  Beste Paul en Sabrina, Jullie zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor gevaarlijke/schadelijke bijwerkingen bij gebruik van Alli. Waarom is dit product dan in Nederland uit de handel genomen. Ik heb gelezen dat er meerdere gevallen bekend zijn van nierfalen na gebruik van Alli met nierdialyse tot gevolg. Ik heb Alli gebruikt en was tevreden over het effect. Wat het doet wat het belooft! Maar de genoemde bijwerkingen aan de darmen zijn inderdaad heel vervelend en rede genoeg om met het product te stoppen. Ik ben alleen dus nu wel benieuwd naar de veiligheid van het product. Waarom is het product niet langer te krijgen in Nederland? Ik hoor graag wat jullie hiervan weten of kunnen achterhalen. Alvast bedankt!

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Co, Bovenstaand artikel is enkele jaren oud en inmiddels is er beduidend meer ervaring opgedaan met Alli. Orlistat heeft (met name in het begin van de behandeling) een aantal onaangename bijwerkingen, waaronder darmproblemen, (stoelgang, vetdiarree, winderigheid etc.). Hoe meer voedingsvet je binnenkrijgt via je voeding, des te heviger deze bijwerkingen zullen zijn. Andere neveneffecten zijn hoofdpijn, verhoogde kans op virale infecties (griep/verkoudheid) en een verlaagde bloedsuikerspiegel (hypoglykemie). De bijwerkingen verminderen naarmate het lichaam gewend raakt aan orlistat. Het gevaar van Alli schuilt hem volgens mij hoofdzakelijk in contra-indicaties met bepaalde medicamenten en lichamelijke toestanden. Hierbij moet je denken aan (medicijnen die werkzaam zijn tegen) chronisch malabsorptiesyndroom, cholestase, zwangerschap, borstvoeding, bloedverdunners, ciclosporine etc. Het is dus niet zonder risico om op eigen initiatief en zonder tussenkomst van een medisch professional met orlistat aan de haal te gaan. Met de exacte geschiedenis v.w.b. de vrije verkoop en receptplichtigheid van orlistat (Xenical/Alli) ben ik niet bekend, maar volgens mij is het middel in ieder geval niet uit de handel genomen; en dus nog altijd op doktersrecept verkrijgbaar. Groeten, Paul

 5. Tiny ·

  Afschuwelijk dit soort middelen aan te prijzen als afslankmiddelen. Je maakt mij niet wijs dat deze middelen goed zijn. Ik zou al vanzelf slanker worden door de belachelijk hoge prijs en doordat ik niet meer de gezonde voeding kon aanschaffen die ik nu met heel goed resultaat eet. En val je er in het begin vanaf?. Oké, enkele kilo’s… Maar stop dan maar niet meer, want je komt het dubbele aan! Nee hoor, ik ga niet de fabrikanten van deze middelen verrijken. Ik heb een wil, een wil om goed voor mezelf te zorgen, en daar hoort gezonde voeding bij. Heb ik zin in een patatje… Ook dat mag soms, maar de hoofdmoot is en blijft gezonde, eiwitrijke voeding.

  Reageer
  • Paul ·

   Persoonlijk vind ik niet dat de middelen worden aangeprezen; er wordt naar mijn mening juist objectieve informatie aangereikt en bovendien zelfs gewaarschuwd en tot voorzichtigheid gemaand.

  • van boxstael jan ·

   Hey Tiny, Wat is dat dan voor u een gezonde eiwitrijke voeding? Dagdagelijks: ontbijt… Tussendoortje? S middags… Enz… Jan

  • Paul ·

   Beste Jan, Ik hoop dat Tiny binnenkort zijn/haar ‘dieetregime’ met je deelt, maar aangezien haar reactie alweer dateert uit 2013, wilde ik je voor de zekerheid toch alvast een drietal handige artikels met uitleg over eiwitrijk eten overleggen…

   Hopelijk kun je er iets mee! Groeten, Paul

 6. Pamela ·

  Reductil kan je nog wel krijgen onder de naam Meridia.

  Reageer
 7. YG ·

  Geen bijwerkingen van XLS of Alli?? De meest vreselijke bijwerking die je krijgt van beide producten is binnen 1 uur vreselijk vieze stinkende luide winderigheid. De geur is ronduit misselijkmakend en de wind duurt uren! Voor mij, en andere vriendinnen die het geprobeerd hebben, nooit meer dit soort producten! Ik vind het hypocriet dat deze twee bedrijven alleen de geweldige dingen vermelden maar niet deze veel voorkomende smerige bijwerking waar mensen nauwelijks over durven te praten, laat staan de fabrikant! Een ieder die het zal willen proberen zal ik het absoluut afraden!

  Reageer
  • Sabrina (Redactie) ·

   Beste YG, Voor zover ik kan zien staat nergens in de tekst vermeld dat XLS en Alli geen bijwerkingen hebben. Wel is het zo dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor gevaarlijke/schadelijke bijwerkingen. Winderigheid kan natuurlijk een ernstig probleem zijn, maar deze manifestatie is op zichzelf niet schadelijk voor de gezondheid. Dat neemt overigens niet weg dat ik zelf ook absoluut geen fan ben van eetlustremmers. 😛

  • H.Wijk ·

   Inderdaad, heb ook een weekje XLS gebruikt. Kort na inname kreeg ik een onrustig gevoel in maag en darmen. Erge druk op de buik. Opgeblazen gevoel. Natuurlijk onderdrukt dat de eetlust, je kán gewoon niet meer eten zonder bijna te ontploffen. Eet je toch nog wat, dan krijg je braakneigingen en zure oprispingen. Echter het meest verschrikkelijke is de continue aandrang om naar het toilet te moeten. Op willekeurige momenten wordt de druk op het maag-darmstelsel zo groot dat men wel een wind moet laten, de wind inhouden gaat gewoon niet, er is enorme flatulentie. De geur en duur van de winderigheid is werkelijk verschrikkelijk! Je gaat er compleet van over je nek en je omgeving ook. Heb ook al een paar keer gehad dat het geen winderigheid was, maar dat het me compleet dun en bruin door de broek liep. Dat was in gezelschap. Wat heb ik me toen geschaamd. Eerst een paar luide knallende winden, gevolgd door een een rotte geur van een mestvaalt, waarna het tafereel compleet gemaakt werd door in de broek te schijten. Bah bah, wat een troep.

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.