Gezond afvallen – 10 tips om gezonder af te slanken

Gezond afvallen is logischerwijs de beste manier om een slanker en lichter lichaam te bewerkstelligen. Gezond afvallen is tegelijkertijd ook dé manier om blijvend gewicht te verliezen. Dat klinkt waarschijnlijk als muziek in je oren, maar hoe val je nou eigenlijk gezond af? Hierbij 10 praktische tips die je helpen op een gezonde manier gewicht te verliezen en het gezonde afvallen ook nog eens vol te houden…

1. Neem de tijd om gezond af te vallen

Op een gezonde manier afvallen gaat nooit sneller dan met +/- een halve kilo per week. Wanneer je gezond wilt afslanken, is het namelijk enorm belangrijk om geleidelijk en rustig aan gewicht te verliezen. Binnen een week 5 kilo afvallen klinkt geweldig, maar je krijgt daarna onherroepelijk te maken met het jojo-effect en dat is hartstikke slecht voor je lichaam en voor je algehele gezondheid. Neem dus de tijd om af te vallen en stel als doel om ongeveer een halve kilo per week kwijt te raken.

2. Crash-diëten zijn funest

Een crash-dieet is een dieet waarbij je zeer weinig voedsel nuttigt en dus lang niet alle benodigde voedingstoffen en calorieën binnenkrijgt om je lichaam gezond te houden. Indien je heel snel veel wilt afvallen werkt een crashdieet waarschijnlijk tijdelijk… Maar als je gezond (en bovendien blijvend!) wilt afvallen werkt een crashdieet absoluut niet. Na het volgen van een crash-dieet krijg je namelijk gegarandeerd te kampen met het alom bekende jojo-effect. Je bent tijdens je veel te strenge dieet vooral vocht en spieren kwijtgeraakt. Hierdoor is je stofwisseling ontregeld en zul je (ook in rust) minder calorieën verbruiken en dus aankomen. Kortom: een crashdieet is een ongezonde afslankmethode!

3. Gezond afslanken: houd een dieetdagboek bij

Door het bijhouden van een dieetdagboek krijg je inzicht in wat je nu eigenlijk eet op een dag. Schrijf alle dingen die je eet en drinkt op en bekijk vervolgens kritisch wat er goed gaat en wat er beter kan. Een dieetdagboek bijhouden kan je extra motiveren om gezond te blijven eten. Bovendien kun je in een dieetdagboek teruglezen wat je écht hebt gegeten en niet wat je denkt te hebben gegeten. Deze twee aspecten verschillen vaak enorm van elkaar. Je wordt dus met je neus op de feiten gedrukt. Gezond afvallen zal absoluut makkelijker worden als je in kaart brengt hoeveel gezonde en hoeveel ongezonde dingen je dagelijks verorbert.

4. Eet veel groenten en je zal gezond afvallen

Groenten, fruit en ‘hele granen’ zijn hartstikke gezond en zitten boordevol voedingsstoffen. Maak daar dus gebruik van. Neem tussendoor als je trek krijgt een paar worteltjes, tomaatjes of een stuk komkommer en maak lekkere fruitsalades als je zin heb in iets zoets. Eet bovendien volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst en hele ontbijtgranen. En dus niet de “lege” varianten van witte bloem.

5. Wees niet te streng

Een ding is zeker: nooit eens iets ongezonds eten houd je niet vol. Probeer dit dus ook niet na te streven. Als je vijf dagen gezond hebt gegeten en voldoende hebt gesport, mag je in het weekend best eens een bakje chips eten of een middag op de bank hangen. Als je de lat te hoog legt, zal je motivatie al snel omslaan in tegenzin, en dat wil je niet!
Als puntje bij paaltje komt, moet je streng genoeg zijn voor jezelf, maar niet te streng.

6. Ga sporten om gezond af te vallen

Sporten is gezond en het helpt je ook nog eens om af te vallen. Probeer twee tot drie keer per week te sporten. Zoek een sport die je écht leuk vindt; op die manier houd je het veel langer vol. Probeer niet te fanatiek te beginnen en gelijk 3 uur in de sportschool te gaan staan, maar laat je lichaam geleidelijk aan wennen aan het bewegen. Probeer cardio- en krachttraining uiteindelijkaf te wisselen om gezond afvallen maximaal te bevorderen.

7. Maak altijd boodschappenlijstjes

Maak altijd een boodschappenlijstje voordat je naar de supermarkt gaat. Zodoende zul je uiteindelijk veel minder ongezonde junkfood mee naar huis sjouwen. Schrijf thuis op welke voedingsmiddelen je wilt kopen en neem in de supermarkt niets mee wat niet op je lijstje staat. Wat je niet in huis haalt, kun je ook niet in je mond stoppen; dit is een van de beste methodes om gezond af te vallen!

8. Val samen gezond af

Een dieet-buddy helpt je gemotiveerd te blijven wanneer je gezond wil afvallen. Je kunt samen gaan sporten, gezonde recepten uitwisselen en elkaar steunen in moeilijke tijden. Verscheidene onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen die samen proberen af te vallen, beduidend succesvoller zijn in hun afslankpogingen dan einzelgängers! Mensen willen zichzelf immers niet laten kennen ten opzichte van elkander en zult elkander proberen te overtreffen.

9. Zet door en gezond afvallen zal lukken!

Indien je eens een misstapje maakt, gooi dan niet gelijk al je gezonde plannen en voornemens overboord. De verleiding is misschien groot om nadat je die chocoladereep per ongeluk hebt opgegeten ook nog eens een pizza in de oven te schuiven omdat je dieet voor die dag toch al is verpest… Maar op die manier geraak je in een negatieve spiraal. Probeer dus direct nadat je iets ongezonds hebt gegeten weer over te stappen op je gezonde leefstijl. Dus opkrabbelen en terugvechten!

10. Beloon jezelf, maar niet met eten

Veel mensen hebben de gewoonte zichzelf te belonen met eten. “Ik heb vandaag hard gewerkt, dus nou kan ik best een frietje halen.” Jezelf belonen is hartstikke goed, maar probeer iets anders te bedenken waarmee je jezelf kan belonen dan met eten. Ga bijvoorbeeld shoppen, naar de sauna, naar de bioscoop of boek een weekendje weg. Jezelf belonen met een broodje kroket staat gezond afvallen alleen maar in de weg. (bron)

Heb jij aanvullende tips voor gezond afvallen? Laat hieronder je reactie achter om anderen te motiveren en te inspireren!

6 reacties op “Gezond afvallen – 10 tips om gezonder af te slanken

 1. Bas ·

  Ik ben tijdens een 4 weken durende tent-kampeervakantie volgens mijn eigen methode 9 kilo afgevallen. Volgend jaar ga ik deze trip herhalen. Mocht U geïnteresseerd zijn (iets te zwaar, maar in goede conditie) en van hardlopen, kanoën en bergbeklimmen houden, laat een berichtje achter…

  Reageer
 2. Edith ·

  De eerste twee weken is best zwaar, maar daarna went het wel. Regelmatig eten, veel water fruit en groenten, minder zoet! En gewoon alles met mate. Trainen en… heel belangrijk: PLANNEN! altijd een gezonde snack bij je hebben. Succes ermee.

  Reageer
 3. Steef ·

  Ik probeer me aan de afslanktips te houden, maar vind het wel lastig. Vooral lekkere dingen laten staan vind ik erg moeilijk. Zijn er mensen die in korte tijd veel zijn afgevallen en me tips kunnen geven om minder te snaaien en van snoep af te blijven? Thx, groetjes, Stephanie

  Reageer
 4. Hero ·

  Nog snel even wat afvallen voor de zomer weer begint, zou niet verkeerd zijn…

  Reageer
  • Chris ·

   Even snel afvallen 😛 Forget it!

 5. Markyyy ·

  Het is ook heel erg belangrijk om te letten op wat je drinkt! Veel mensen letten op hun eten, maar drinken de hele dag cola, vruchtensap, chocomel en Fristy… En daar zitten nou juist kei veel calorieën in!

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.