Home » Voeding & Voedingsstoffen » Gezondheidsvoordelen volkorenproducten bevestigd!

Gezondheidsvoordelen volkorenproducten bevestigd!

Gezondheidsvoordelen volkorenproducten bevestigd!

Een dieet waarin volkorenproducten zijn verwerkt leidt tot minder gezondheidsrisico’s zoals hart- en vaatziekten. Dit is het resultaat van een onderzoek aan de Wake Forest School of Medicine, waarbij in totaal 285.000 mensen zijn betrokken.

Mensen die vaak volkorenproducten eten, hebben gemiddeld 21% minder kans op hart- en vaatziekten in vergelijking tot mensen die zelden of nooit volkorenproducten eten. Daarom is het volgens de onderzoekers van cruciaal belang om altijd volkorenproducten in je voeding op te nemen.

Naast de verminderde kans op hart- en vaatziekten kun je met volkorenproducten ook de kans op diabetes (suikerziekte), obesitas (zwaarlijvigheid), hypertensie (verhoogde bloeddruk), hypercholesterolemie (verhoogd cholesterol) en bepaalde chronische ziekten kunnen helpen voorkomen. (bron)

Wat zijn volkorenproducten?

volkorenproducten gezond
Volkoren houdt in dat de zaden van de granen (de “graszaden”) intact zijn gebleven. Een graankorrel (tarwe, rogge, gerst, mais, rijst, spelt, haver en teff) bestaat in principe uit 3 delen, namelijk: de zemel c.q. vlies (schillichaam), de kiem (kiemwit, inclusief zaadvrucht) en het meellichaam (endosperm). In een volkorenproduct wordt de volledige graankorrel gebruikt, dus inclusief zemel en kiem.

Witte graanproducten zoals witte pasta, witte rijst en witbrood (maar ook veel soorten bruinbrood) bevatten alleen maar het meellichaam van graankorrels. Dit meellichaam bestaat hoofdzakelijk uit zetmeel en is dan ook niet bepaald voedzaam. De rest van de graankorrel is middels verschillende processen verwijderd. En juist de delen die verwijderd worden, bevatten nou nét de gezonde voedingsstoffen/eigenschappen van graan. (bron)

granen graanvervangers

Volkorenproducten (waarbij de hele graankorrels dus wél intact zijn gebleven) zijn rijk aan vezels, vitaminen, mineralen, spoorelementen, antioxidanten en gezonde vetten. Voorbeelden van volkoren graanproducten zijn: zilvervliesrijst, volkorenpasta, havermout, gerst, popcorn en brood van volkorentarwemeel (zonder bloem); dit staat ook wel bekend als volkorenbrood.

Van witte producten is de buitenkant van de graankorrel verwijderd om de structuur minder vezelig te maken en de smaak ietwat zoeter. Er zijn dan ook veel mensen die witbrood lekkerder vinden dan volkorenbrood, witte pasta lekkerder dan volkorenpasta en witte rijst lekkerder dan zilvervliesrijst. Maar als je eenmaal gewend bent aan volkorenvarianten, zul je de smaak en textuur absoluut leren waarderen!

Volkorenbrood…

Het is helaas niet voldoende om bruinbrood te kopen. Zelfs broden waarop vermeld staat dat ze volkoren zijn, zijn niet altijd voor 100% volkoren. Trap ook vooral niet in termen als ‘meergranen’ etc. En witbrood met toegevoegde voedingsvezels is al helemaal van de zotte. Het punt is dat gezond brood moet bestaan uit volkorentarwemeel en juist géén geraffineerde ‘bloem’ mag bevatten. Let daarom op dat het eerste ingrediënt dat genoemd wordt op de verpakking ‘volkorentarwemeel’ is. ‘Tarwebloem’ en ‘bloem’ zijn daarentegen geraffineerde, uitgeklede granen en bevatten alleen het meellichaam. Broden waarbij een van deze twee ingrediënten als eerste wordt genoemd op de verpakking, moet je dus niet kopen.

Al met al kunnen volkorenproducten dus erg gezond zijn. Pas echter wel op, want er zijn ook mensen die juist heel slecht reageren op graanproducten. Meestal is er dan sprake van een zekere mate van glutenintolerantie. Eet jij volkorenproducten en hoe bevalt dit? Laat hieronder een reactie achter!

3 reacties op “Gezondheidsvoordelen volkorenproducten bevestigd!”

 1. Jacq Weide ·

  Let daarom op dat het eerste ingrediënt dat genoemd wordt op de verpakking ‘volkorentarwemeel’ is m.a.a.r. ‘volkorentarwemeel’ is geen meel meer van de hele tarwekorrel! er wordt aan ‘bloem’ zemelen toegevoegd om het als zodanig te verkopen

  Beantwoorden
 2. Lisa Werkman ·

  Ik lees de laatste tijd steeds meer op verschillende gezondheidssites dat je juist geen of weinig volkorenproducten moet eten, omdat je er juist dik van word en er allerlei ziektes van kan krijgen! Zoals een trage schildklier! Wat is nu wel en wat is nu niet waar? Alvast bedankt. M.v.g. Lisa

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Lisa, De waarheid omtrent granen an sich ligt (zoals nagenoeg altijd) ergens in het midden. Er is een groep mensen (met Paleo als koploper) die stelt dat mensen geen granen horen te eten omdat de oermens geen granen at. Zij veronderstellen dat het menselijke gebit en de humane spijsvertering niet toegespitst zijn op granen en dat je dus geen granen moet eten. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen witte bloemproducten enerzijds of volkoren meelproducten anderzijds. Kortom: graan = slecht. In principe zit hier een kern(tje) van waarheid in. Het overgrote merendeel van alle graanproducten bevat namelijk gluten, en veel mensen kunnen niet goed tegen gluten: glutenovergevoeligheid, glutenintolerantie, glutenallergie, coeliakie… Bij diegenen die slecht reageren op gluten of graaneiwitten kunnen veel graanproducten (zowel wit als bruin als volkoren) allerlei gezondheidsklachten veroorzaken. Toch zijn er ook heel veel mensen die goed varen bij granen. Als je ervoor kiest granen te eten, kun je altijd beter voor volkorenproducten kiezen zoals volkorentarwebrood, volkorencrackers, volkorenrijstwafels, volkorenmuesli, volkorenhavermout, et cetera. In tegenstelling tot witte, uitgeklede bloemproducten zitten er in volkorenproducten namelijk een heleboel nuttige voedingsstoffen, beschermingsstoffen en ballaststoffen, waaronder vitamines, macromineralen, sporenelementen, fytonutriënten, enzymen en vooral ook voedingsvezels. Al met al is het persoonsgebonden hoe een volkorenproduct uitpakt voor iemands lichaam. Maar dat het specifiek volkorenproducten zouden zijn die ziekten veroorzaken of ‘dik maken’ is pertinente larie. Groeten, Paul

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.