Home » Menselijk lichaam » Schildklier » Haaruitval door schildklier voorkomen…

Haaruitval door schildklier voorkomen…

haaruitval-schildklier

Haaruitval heeft in veruit de meeste gevallen niks met je schildklier te maken. Haarverlies komt veel vaker door stress, medicijnen, erfelijkheid, huidafwijkingen, voeding en roken. Toch kunnen bepaalde afwijkingen van de schildklier wel haarverlies veroorzaken. Hierbij het verband tussen schildklier & haaruitval…

Verband tussen schildklier & haaruitval

De schildklier produceert schildklierhormonen die nodig zijn voor je energiehuishouding en lichamelijke groei. Een tekort aan schildklierhormonen vertraagt de stofwisseling en lichamelijke ontwikkeling. Een teveel aan schildklierhormonen versnelt juist het metabolisme en de groeiprocessen.

De groei en vervanging van je haren is afhankelijk van je lichamelijke ontwikkeling en energiehuishouding. Een afwijking van je schildklier kan dan ook negatief uitwerken op je haar. Haaruitval komt voornamelijk bij een te traag werkende schildklier voor. Een te snel werkende schildklier kan echter ook voor haarverlies zorgen.

Hoe ziet haarverlies door je schildklier eruit?

Haaruitval door een te trage of te snelle schildklier ziet er bij iedereen anders uit. In veel gevallen gaat het om haarverlies verdeeld over het hele hoofd (diffuse haaruitval). Soms ontstaat ook ook om een afgebakende kale plek of zelfs “shedding” – haarverlies bij kruin & inhammen.

Haarverlies door schildklier tegengaan

Bij toediening van de juiste schildkliermedicatie (remmers of nabootsers) kan de haardos zich doorgaans weer volledig herstellen. Ook medicijnen tegen haaruitval zoals finasteride (Propecia® e.a.) en vaatverwijders (Minoxidil® e.a.) kunnen wellicht uitkomst bieden bij haarverlies door je schildklier.

Heb jij last van haarverlies door je schildklier? Laat hieronder je reactie achter!

12 reacties op “Haaruitval door schildklier voorkomen…”

 1. haydee ·

  ik heb ook plotseling droog haar en haaruitval ik hoop goed advies te krijgen dit duurt al 5 maanden ik slik 4 jaar thyrax voor hypothyreoïdie. verder val ik ook vlug af

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Is je FT4 onlangs nog gecontroleerd? De afgelopen tijd gaat er nogal wat mis met Thyrax; wellicht dat je hierdoor te veel schildkleihormonen binnenkrijgt?

  • haydee ·

   dank u voor uw reactie. het zou best kunnen dat ik teveel thyrax binnen krijg ik ben begonnen met 1 daarna 2 tbl dan 3 en nu 4 en dit alles binnen 5 jaar overdag voel ik me slaperig bij recente bloeduitslagen zie ik staan T4 vrij 13.4 mmoll/l ik moet morgen de arts erover spreken. ik voel me wel goed alleen haaruitval afvallen slaperigheid overdag

  • Paul ·

   Mmol/l staat voor ‘millimol per liter bloed’. Het vrije c.q. ongebonden T4 (FT4) oftewel ‘vrij thyroxine’ behoort bij niet-zwangeren minimaal 8 pmol/l en maximaal 26 pmol/l (‘picomol per liter bloed’) te zijn. Een millimol is 1.000.000.000 picomol, en 13,4 mmol/l staat dus gelijk aan 13.400.000.000 picomol. Ik neem dan ook aan dat je ergens een foutje hebt gemaakt…

  • haydee ·

   Inderdaad Paul, er staat FT4 13.4 pmol/l en TSH 5.74 Mu/l bedankt dat u zo goed uitlegt!

 2. Maria ·

  Ik weet sinds 2 jaar dat ik een iets traag werkende schildklier heb en slik hier thyrax voor. Al voor de 2e keer een periode gehad van extreem uitvallend haar, wordt er angstig van. Kijkt zo op m’n hoofdhuid! Heb priorin en vitamine tabletten erbij genomen, maar wordt nog niet minder… Help!!!

  Beantwoorden
 3. Selma ·

  Ik heb reeds een geruime tijd last van een traag werkende schildklier. Normaliter heb ik haaruitval, maar daar maakte ik me nooit zorgen over. Maar sinds ik de traag werkende schild klier heb, is mijn haar heel erg veel uitgevallen. Ik ben er erg angstig door. Wat kan ik nu het beste doen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Ervoor zorgen dat je een optimale dosis schildkliermedicatie inneemt, waardoor je schildklierwaarden (TSH, FT4 en FT3) een optimale balans in je bloed en cellen vormen. Dit dien je te bespreken met je huisarts of internist-endocrinoloog. Sterkte!

 4. Halima ·

  Hallo ik heb al van mijn 15de jaar haaruitval ik ben nu 28 maar vorige jaar hebben ze gevonden dat ik te trage schildklier heb heb alles gedaan voor mijn haar maar niets ook niets heeft geholpen Minoxidil 2 procent helpt meer voor een dikkere haarwortel te krijgen zodat je u kale plekken minder ziet maar uiteindelijk heb ik besloten om een haartransplantatie te ondergaan want het wordt erger dokters zeggen dat het hormonaal is m.v.g. Halima

  Beantwoorden
 5. Caro46 ·

  In 2010 borstkanker gehad, vervroegd in de overgang (was op dat moment 43 jaar), had al problemen met mijn schildkier (werkt versneld), ook is mijn haar niet wat het was, namelijk kale plekken op de hoofdhuid. Ook weet ik niet meer wat eraan te doen is buiten een substantie erin te spuiten met mijn eigen haarkleur (Volume Hair) wat weer erg afgeeft. Nou, het is allemaal wat, maar wat nu? Ik weet het niet meer…

  Beantwoorden
 6. louwra ·

  Ik heb ook haaruitval… ik vind echt vervelend… ik ben verdrietig… door hypothyreoïdie… ik heb kale plekken op mijn hoofd. Bestaat er een tonic of dergelijke? Dank je wel.

  Beantwoorden
 7. Verkerk ·

  Ik ben er ook achter gekomen dat ik last heb van mijn schildklier. Er zijn zoveel dingen die haaruitval kunnen veroorzaken. Het is lastig om te vinden wat het probleem bij jou is, maar als je het gevonden hebt ben je er vaak zo van af.

  Beantwoorden

Plaats een reactie