Home » Menselijk lichaam » Spieren & Gewrichten » Slijmbeursontsteking = oorzaak heuppijn & heupklachten!

Slijmbeursontsteking = oorzaak heuppijn & heupklachten!

slijmbeursontsteking

Heuppijn wordt in medische bewoording ook wel ‘coxalgie’ genoemd. Het betreft doorgaans pijn vanwege een aandoeningen van het heupgewricht en/of de omliggende weefsels.

Pijn in de heupen kan verschillende oorzaken hebben, maar wordt in veel gevallen veroorzaakt door een slijmbeursontsteking. Hieronder vind je 5 tips m.b.t. heuppijn door toedoen van een slijmbeursontsteking. Hopelijk zullen onderstaande tips je helpen om jouw heupklachten te verklaren en/of te verhelpen…

1. Overbelasting kan slijmbeursontsteking & heuppijn veroorzaken

De slijmbeurs in je heup is een soort vochtig kussentje tussen de aanhechting van pees en bot. De slijmbeurs zorgt ervoor dat je je heupgewricht zonder wrijving of schuring kunt bewegen. Hoe frequenter en intensiever je je heupgewricht belast, des te groter de kans op heuppijn en een slijmbeursontsteking. Een slijmbeursontsteking in de heup ontstaat vaak door verkeerd of overmatig tillen, duwen, trekken of boven de macht werken.

De kans op overbelasting is extra groot als je zwakke spieren, pezen of banden in je heupgewricht hebt. Dit kan komen door slijtage of door onvoldoende lichaamsbeweging. De slijmbeurzen in je heupen kunnen ook worden overbelast als je zwaar lichamelijk werk doet zoals bouwwerkzaamheden (tegelzetten, metselen, timmeren e.a.). Pas dus op met overbelasting van je heup-gewrichten als je een slijmbeursontsteking in je heupen wilt voorkomen.

2. Slijmbeursontsteking & heupklachten wegens verkeerde houding

Een slijmbeursontsteking in de heupen wordt niet per se veroorzaakt door mechanische problemen (blessures door overbelasting) en dynamische problemen (blessures door verkeerde beweging). Ook een langdurige, onnatuurlijke statische oftewel stille houding van het heupgewricht kan een slijmbeursontsteking van je heup in de hand werken.

Denk maar eens aan werk waarbij overmatig & langdurig wordt gehurkt, gebukt of geknield zoals stratenmaken, tegelen of constructiewerk. Ook een verkeerde sta- lig- of zithouding kan zodoende bijdragen aan een slijmbeursontsteking. Denk maar eens aan een chauffeur die de hele dag in een onnatuurlijk houding achter het stuur zit. Probeer daarom altijd een zo natuurlijk en ergonomisch mogelijke houding aan te nemen om een slijmbeursontsteking te voorkomen.

3. Fysiotherapie ter behandeling van slijmbeursontsteking heup

Fysiotherapie, manuele therapie en orthopedie dragen voor veel mensen niet of nauwelijks bij aan de genezing van een slijmbeursontsteking. Therapie kan echter wel uitkomst bieden als spieren, pezen of banden in en rondom je heupen worden belemmerd of geblokkeerd. Immers: hoe minder hard je spieren moeten trekken om je heup te bewegen, des te kleiner de kans op een slijmbeursontsteking (bron).

Zo kan het nooit kwaad om bij een slijmbeursontsteking van de heup een fysiotherapeut of manueel therapeut in te schakelen, al is het maar om indirecte belemmerende factoren aan te pakken. Hoe sterker je spieren, pezen en banden, des te meer de slijmbeurzen in je heupen namelijk kunnen verduren zonder ontstoken te raken.

4. Rust om heuppijn door een slijmbeursontsteking te behandelen

In het beginstadium heeft een slijmbeursontsteking in de heup veel weg van spierpijn. Na verloop van tijd wordt de heuppijn echter alsmaar heviger. Uiteindelijk ontstaat een intense zeurende, uitstralende pijn. Een slijmbeursontsteking verdwijnt zelden volledig. De kans is bovendien groot dat een slijmbeursontsteking in volle hevigheid terugkeert als de heup opnieuw wordt overbelast.

Het is dan ook vooral belangrijk om het heupgewricht voldoende rust te gunnen bij pijn in de heup. Draai niet te veel overuren, vooral niet als je zwaar lichamelijk werk doet. Probeer regelmatig van houding te wisselen, vooral als je veelvuldig gebukt of gehurkt moet werken. Probeer bovendien voldoende aan lichaamsbeweging te doen om je spieren, pezen en banden sterk en soepel te houden. Ook dit helpt een slijmbeursontsteking van de heup en overige heupklachten te voorkomen.

5. Medicijnen bij heuppijn door een slijmbeursontsteking van de heup

Orale ontstekingsremmers zoals Diclofenac (merknamen: Cataflam® & Voltaren®) dringen doorgaans niet diep genoeg tot de slijmbeurs van de heup door om verlichting te brengen bij een slijmbeursontsteking. Een directe injectie met de corticosteroïde Cortisol oftewel Hydrocortison (merknaam: Solu-Cortef®)  is meestal een stuk effectiever bij heuppijn & heupklachten. Als behandeling met ontstekingsremmers en/of langdurige rust niet helpt, dan kan de slijmbeurs operatief worden verwijderd.

De heupklachten verdwijnen doorgaans volledig na een slijmbeurs-operatie. In zeldzame gevallen is dit niet het geval of worden de heupklachten juist erger. Een slijmbeursoperatie of operatieve slijmbeurs-verwijdering is overigens een vrij heftige ingreep waar een behoorlijk revalidatie-traject bij komt kijken. Hoe frequenter en intensiever je je heupgewricht belast, des te groter de kans op een slijmbeursontsteking. Ben dus zuinig op je heupen als je een slijmbeursontsteking van je heup wilt voorkomen.

Tot slot

Overigens kan heuppijn ook worden veroorzaakt door andere aandoeningen dan een slijmbeursontsteking van de heup. Zo kan je heup ook te lijden hebben onder o.a. een blessure, kneuzing, breuk, ontsteking, infectie, tumor of minerale disbalans. Over deze oorzaken van heupklachten kun je meer lezen in dit artikel over de mogelijke oorzaken van heuppijn

Heb jij last (gehad) van een slijmbeursontsteking in je heup? En zijn jouw heuppijn & heupklachten inmiddels opgelost? Laat a.u.b. hieronder je ervaring en adviezen achter!

84 reacties op “Slijmbeursontsteking = oorzaak heuppijn & heupklachten!”

 1. Jolande Beijerink ·

  In 1991 ben ik van mijn eerste dochter bevallen. Omdat haar hoofdje vrij bol was en mijn weeën pijn deden op mijn heupen en SI-gewrichten, hebben ze geholpen door mijn benen ver uiteen te duwen en daardoor ruimte te maken. Gevolg: slijmvliesontsteking/slijmbeursontsteking in beide heupen. Dit werd behandeld met warmteplaten en later injecties. Die hielpen alleen de pijn blijft terugkeren als ik langere tijd in bed op mijn zij slaap. Dan straalt het uit naar mijn been tot de knie. Ga ik languit liggen dan trekt het weg! Nooit geweten dat hier veel mensen last van hebben! #herkenning

  Beantwoorden
 2. Tineke ·

  Ik heb ruim 3 jaar een slijmbeursontsteking in mijn linkerheup. Fysio, 5 injecties, triggerpoint massage, ontstekingsremmers, botscan, eigenlijk al van alles geprobeerd, maar niets helpt. Ik kan in en om huis alles doen zonder al te veel pijn, de pijn is wel altijd aanwezig bij overbelasting, slapeloze nachten. Wandelen lukt niet meer, alleen als ik iedere 50 meter stop, dan kan ik weer 50 meter lopen. Erg vervelend, want ik mocht graag wandelingen maken met onze hond. Fietsen was ook bijna niet mogelijk i.v.m kracht zetten om de trappers rond te krijgen, maar dat is opgelost met een elektrische fiets. Wie herkent deze klachten? Ik kom er niet verder mee.

  Beantwoorden
  • Evalien ·

   Ik herken de klachten van de heupslijmbeurs. Ik ben in februari 2014 begonnen met slijmbeursproblemen in mijn linkerheup. En als gevolg van de heupslijmbeursontsteking gekmakende rugpijn. De pijn was alles bepalend en ik kon op geen enkel gebied meer functioneren. Mijn huishouden ligt stil, sporten is onmogelijk, slapen ging niet, waardoor hele nachten aan het spoken enz. enz. Afgelopen 23 december ben ik geopereerd en is de heupslijmbeurs operatief verwijderd. De pijn in mijn rug is op dit moment weg. De komende 6 weken mag ik de heup en rug enkel belasten met twee krukken. De specialist heeft aangegeven dat ik zeker op ‘n half jaar moet rekenen voor ik hersteld ben. Ik heb goede hoop op ‘n goed herstel, maar het revalideren na de slijmbeursverwijdering valt zwaar. Stilzitten en rust nemen komen niet in mijn woordenboek voor.

  • Brigitte ·

   Ik heb sinds afgelopen december al 3 jaar een slijmbeursontsteking in de linker heup. Van alles geprobeerd: injecties, acupunctuur, osteopathie, alle pijnstillers die je maar kan bedenken (en overigens helemaal niet werken)… In het ziekenhuis zei de arts “Ik kan niks voor je doen”. Een heupslijmbeursontsteking opereren deden ze niet meer omdat de bursitis bij te veel mensen weer terugkwam. Ik kreeg te horen, OOIT gaat het een keer over, nou dat geloof is na 3 jaar wel verdwenen… Ik kan wel functioneren, maar niet op de zij liggen. En vooral zachte banken of autostoelen geven veel last. Ik baal want heb het gevoel dat ik voor de rest van mijn leven met deze chronische heupslijmbeursontsteking moet rondlopen!

  • catharina ·

   Hallo Tineke, Toen ik jouw verhaal over heupklachten las kon ik niet nalaten te reageren. Heel veel jaren geleden was ik in contact met een homeopaat in Duitsland. Toen ik zat te wachten in de wachtkamer kwam een man naar buiten, bij de dokter, en die was zeer verontwaardigd. Hij had al maanden een slijmbeursontsteking in zijn heup en die ging niet over. Nu had deze dokter hem verteld dat hij kwark op z’n heup moest smeren en dan zou het binnen twee weken over zijn… KWARK!? zei hij vol afkering, man, hij moest eens weten wat ik er allemaal al op heb gedaan, gesmeerd, geslikt… De man kon niet eens werken vanwege z’n pijn in de heup. Die dokter is niet goed wijs, kom ik daarvoor hiernaartoe!? Ik heb mij later bij die betreffende arts geïnformeerd tijden mijn visite, en deze vertelde mij: 2 maal per dag kwark op de heup smeren, ‘s ochtends en ‘s avonds, ter hoogte van de heuppijn. In laten werken totdat de kwark op het heupgewricht droog en brokkelig is en dan verwijderen. En daarna dus weer opnieuw… Dat is alles. Toen mijn man later een slijmbeursontsteking in de knie had, jawel daar zit ook een slijmbeurs, heb ik dat toegepast en… hij was heel snel van de pijn af en kon zijn werk hervatten. Nu ben ik aan de beurt met mijn heupen en ook daar werkt het perfect. Wellicht denk je, ach leuk gezegd, maar probeer het maar uit, wellicht gaat het ook goed bij jou. Hartelijke groet, Catharina

  • Jurjan ·

   @ Catharina: En zowel bij jou als je man is er daadwerkelijk een heupslijmbeursontsteking gediagnosticeerd? Dus was er daadwerkelijk sprake van een bursitis in het heupgewricht of was er gewoon sprake van algemene heuppijn? Ik kan me namelijk niet voorstellen dat er een stof in kwark zit die kan doordringen tot in de heupslijmbeurs.

 3. Anja Rijkens ·

  Ik heb een slijmbeursontsteking in de heup en heb er een maand of twee geleden 2 injecties tegelijk voor gehad, maar de pijn verdwijnt niet! Ik word er gek van, want ik kan er ‘s nachts gewoon niet van slapen en ben dan ook oververmoeid de volgende dag! Wat kan ik hier verder nog aan doen, want pijnstillers helpen ook niet! Ik ben echt wanhopig, want ik wil graag weer eens gewoon kunnen slapen zonder die slijmbeurspijn!

  Beantwoorden
  • Evalien ·

   Breng een bezoek aan n goede orthopeed. Mogelijk dat hij je verder kan helpen met de veronderstelde slijmbeursontsteking van je heup.

 4. genezen slijmbeursontsteking ·

  Ongeveer 5 jaar geleden kreeg ik tijdens het hardlopen plotseling hevige pijn in mijn heup. Dit ging maar niet over. Prognose huisarts was slijmbeursontsteking. In totaal 4x een spuit erin gehad. Hielp wel, maar doordat ik weer volop ging bewegen kwam de pijn hierna weer volop terug. Manuele therapie hielp niet genoeg voor de slijmbeursklachten in de heup. Schockwave en rustig aan doen hielp wel, totdat ik weer gewoon ging bewegen. Uiteindelijk naar orthopeed geweest, hij zei na MRI-scan dat er eigenlijk niets aan te doen was: het zou vanzelf over gaan en anders moest ik er maar mee leren leven. Via een kennis terechtgekomen bij een sporttherapeut die ook shockwave en manuele therapie doet. Hij constateerde dat het RS gewricht (ongeveer ter hoogte van je stuitje) bij mij verschoven was. Hierdoor bewoog ik niet synchroon, wat waarschijnlijk de oorzaak is van de slijmbeursontsteking. Hij heeft regelmatig de boel rechtgezet en d.m.v. shockwave en fysiotherapie de slijmbeursontsteking laten verdwijnen. Doordat ik nu dus wel goed beweeg, is de slijmbeursontsteking van de heup niet meer teruggekomen. Ben nu oefeningen aan het doen om de heupspieren weer sterker te maken. Mijn tip: laat goed nagaan of je gewrichten recht staan, dit is vaak de oorzaak dat de ontsteking van de slijmbeurs maar blijft voortduren. Veel succes en sterkte allemaal!

  Beantwoorden
  • karin ·

   Ik loop inmiddels ook al sinds oktober met een pijnlijke rechter heup. Waarschijnlijk heb ook ik een bursitis/slijmbeursontsteking in het heupgewricht opgelopen doordat mijn SI-gewricht geblokkeerd was. Doordat ik hypermobiel ben en dus niet snel merk dat er iets geblokkeerd zit (geen pijn en geen bewegingsbeperking) heb ik veel te lang doorgelopen met de heupblokkade, met als gevolg dat ik nu met de gebakken peren zit. Momenteel wordt mijn bil ingetapet waardoor de pijn in de heup minder is en ik mijn been verder uit kan draaien, maar zonder tape komt het in alle hevigheid terug. Ik sta nu op het punt om me toch maar eens door te laten verwijzen voor een CT, MRI of echo in de hoop dat ze iets kunnen vinden, maar ik ben er bang voor… Negen van de tien keer kunnen ze toch geen echte oorzaak vinden en zal je ermee moeten leren leven waarschijnlijk.

 5. carolina ·

  Hoeveel mensen stappen naar een arts met heupklachten en worden niet gehoord? Zijn er wel artsen die werkelijk geïnteresseerd zijn in de mens? Mensen die verbanden kunnen leggen? Wetenschappelijk zijn we toch goed ontwikkeld waarom blijven er dan zoveel mensen met heuppijn rondlopen met niet gehoord te worden en hen klachten meenemend. Ik ben zelf ook iemand die al 4 jaar met rug/heup klachten rond loop. Ik zoek naar oplossing voor m’n heupen. Rust; 2 jaar fysiotherapeut niet geholpen; 1 jaar chiropractor heeft verlichting gegeven maar oorzaak zit er nog; opnieuw fysio en kort na gestopt klachten werden erger, ook soort krampen werd erger; 4 maanden extra magnesium calcium en vitamine D; dan gewone hoeveelheid. op moment dat het ging werken dan 2 maanden gebruiken, maar zodra ik gestopt was werden de heupklachten erger; ik ben nu bezig met acupunctuur… Ja, je pijn went wel, maar ik heb het idee dat het anders kan. Misschien zijn mijn klachten geen ontstekingsklachten. Vele huisartsen zijn gewone mensen, maar ook specialisten zijn gewone mensen. Helaas te veel van dit soort mensen die geen echte interesse hebben in jouw als mens. Nadenkend als jij weg bent. Wat kwam deze persoon mij nu echt zeggen? Heb ik wel de goede diagnose gesteld? Werken we aan een echt herstel of is het een pleistertje of een verantwoord uitstellen? Weinig artsen zijn hier mee bezig (misschien jij eerst beter zijn en ze dan pas betalen voor wat ze waard zijn). Aan hoeveel loketten heb je geen gehoor ten gehore gekregen. Waar kan je werkelijk heen met je klachten? Men legt geen verbanden laat staan dat er in ieder mens naar het oorzakelijke word gezocht. Wij moeten het zelf doen. Wat is je gezondheid waard? Ergens moeten we opnieuw beginnen want het oude heeft ons gebracht waar we nu zijn. Dus goed je bloed en urine laten onderzoeken (hoe werkt de hormonale huishouding bij je?). MRI alles uit de kast halen. Het is toch niet te geloven dat we zolang met chronische heupklachten rondlopen? Ik wens dat er voor ieder een oplossing aandient.

  Beantwoorden
 6. Manon ·

  Hoi, Ook ik heb regelmatig last van slijmbeursontstekingen in m’n heup t.g.v hardlopen. Mijn remedie: permanent koelen met icepacks. Leg een voorraadje in je vriezer en je grijpt nooit mis. Hiermee krijg ik m’n slijmbeursontsteking er weer onder en hoef geen loop te missen.

  Beantwoorden
 7. esther ·

  Ik loop al een jaar of 8 met heupklachten (ben nu 46) het begon met pijn bij liggen, vooral op mijn zij. Betere matras hielp in eerste instantie een hoop. Later begon het toch steeds meer op te spelen. Hardlopen, traplopen en zware dingen sjouwen verergeren de klachten. Geen pijn tijdens beweging maar vooral erna bij zitten op de bank of liggen in bed. Verschillende onderzoeken gehad, voor reuma, en röntgenfoto’s. Volgens de arts was het uitstraling vanuit de rug door slijtage van het kraakbeen tussen de ruggenwervels. Een aantal jaren later na een verhuizing heb ik het bij mijn nieuwe huisarts aangekaart. Die komt nu met fibromyalgie, omdat ik als ik het druk op het werk heb en heel veel moet sjouwen veel uitstraling heb naar de benen, en bovenbil. Op z’n ergst doe ik geen oog dicht ‘s nachts zonder paracetamol + brufen, als ik verder veel rust (wandelen doet wel goed) slaap ik ‘s nachts wel redelijk alleen niet meer op m’n zij, dat geeft stekende pijn.

  Beantwoorden
 8. Hannie ·

  Hoi, Ik heb ook af en toe en soms weken achter elkaar last van mijn rechterheup. Dan weer zit de pijn in mijn lies, dan voel ik het weer tussen kop en kom of juist achter in mijn bekken. Uit een röntgenfoto blijkt dat ik een milde slijtage heb. Niet ernstig genoeg voor een operatie. Een paar jaar terug had ik opeens heel heftige snijdende pijn in die heup. Ik had die dag mijn heup overbelast door het beklimmen van een trap met 500 treden. Dit gebeurde tijdens een wandelvakantie in Roemenië. Een van de reisgenoten was gespecialiseerd in Touch For Health. Zij heeft me een behandeling gegeven. Het kwam volgens haar door onbalans van een bilspier. Ze vertelde mij hoe ik dit weer in orde kon krijgen. En het is echt fantastisch. Ik was meteen van die pijn af. Een paar dagen later voelde ik de pijn weer terugkomen. Door de behandeling te herhalen verdwenen die klacht meteen weer. Sindsdien heb ik van die snijdende pijn gelukkig geen last meer.

  Beantwoorden
  • Marianne ·

   Hallo Hannie, Ik ben heel benieuwd wat je dan hebt moeten doen? Ik heb namelijk dezelfde klachten als jij… pijn in mijn rechterbeen/heup en als ik mijn been schuin naar boven til, klemt er iets in mijn lies, tenminste zo voelt het. Ik ben natuurlijk ook al overal geweest, maar niemand weet een afdoende middel om er vanaf te komen… dus ik ben benieuwd naar jouw oplossing? Groetjes, Marianne

 9. jose foncke ·

  14 dagen geleden heb ik 4 injecties gekregen in m’n linkerheup. 5 dagen geleden de andere kant. Tot nu toe is het wel bevallen, maar hoe lang zal de pijn wegblijven?

  Beantwoorden
 10. Sandra ·

  Hallo, Ik heb al een tijd last van mijn rechterheup. De hele dag zeurende pijn. Pijnstillers zoals paracetamol en diclofenac helpen mij niet. Ik loop al bij de fysiotherapeut. Mijn huisarts gooit alles op “ja, maar je hebt fibromyalgie”, lekker makkelijk om alles daarop te gooien. Ik hoop echt dat het gauw eens wat beter gaat, anders moet er toch verder gekeken worden. Ik heb een gezin en ik wil graag van die pijn af, want doordat ik probeer de heup te ontzien, ga ik verkeerd lopen en krijg ik last van de andere kant. Ik word er echt gek van!

  Beantwoorden
 11. Anoniem ·

  Hallo, Ik heb ook pijn in mijn heupen, geen idee wat het is. De dokter zegt slijmbeursontsteking, de fysio zegt dat ik hypermobiel ben. Ik heb totaal geen vertrouwen in alle vormen van medische zorg. Ik moet altijd eerst googelen wat mijn probleem is, en wat de oplossing is, daarmee ga ik naar de huisarts (of niet) en dan is het opgelost. Alleen mijn klachten sluiten aan bij stukken over hypermobiliteit en slijmbeurs. Ik sport al hoe de fysio mij geleerd heeft om mijn heup te ontzien door mijn spieren aan het werk te zetten. Nu had ik alleen pijn in mijn rechter heup, en nu, 1 jaar later komt daar mijn linker heup ook bij. Ik ben net 22 geworden, kan niet meer zonder pijn in de auto/stoel zitten, naar de wc, slapen, bukken, gemeenschap… Ja, 2-3 dagen extra pijn. Lopen gaat het best als ik eenmaal op gang ben. Staan gaat goed, gelukkig want ik ben kapster. Ik vind het zo erg dat een jonge meid als ik mijn leven aan moet passen (alles hoger zetten zodat ik niet hoef te bukken) omdat ik iets mankeer waar mensen van 80 nog niet eens last van hebben. Iedereen vindt me een aansteller want “een jonge meid als jij moet dat toch kunnen?”

  Beantwoorden
  • Niet belangrijk ·

   Hallo anoniem, Ik heb een maand of 2 geleden last van mijn onderrug… pijn in mijn zij, lag gewoon te creperen op bed midden in de nacht. Omdat ik het niet vertrouwde, ben ik 2 weken geleden naar het ziekenhuis geweest om röntgenfoto’s te laten maken. Uitslag: 1 scheve wervel! Maar ik moet er wel bij zeggen dat ik sinds 2012 borstkanker heb met uitzaaiingen in mijn bekken… 1 op mijn rib en 1 op mijn onderrug. Het is stabiel, de tumor boven mijn linkerborst is geslonken van 5 of 6 cm naar 3 cm tot nu toe (godzijdank). Rechterborst is schoon en de uitzaaiingen zijn ook stabiel door mijn medicijngebruik, het slaat goed aan! Vorige week donderdag een MRI-scan laten maken in het ziekenhuis… overmorgen uitslag bij mijn internist. Ik heb het idee dat het door de scheve wervel komt. Voor de rest voel ik mij prima. Graag jouw reactie anoniem? Bedankt en voor jou sterkte!

  • D... ·

   Hallo, Ik loop al jaren met pijn in mijn heupen, ik heb heel erg veel last van slijmbeursontstekingen, hier in Nederland wilden ze me niet meer helpen omdat ik al veel spuiten heb gehad voor de ontstekingen. Ik heb daarom besloten om me eigen te laten onderzoeken in België, hier wilden ze me wel helpen en ben ik aan me rechter heup geopereerd. Ik moet zeggen, ik heb veel profijt van deze operatie gehad, alleen blijft de pijn zo nu en dan terugkomen, dus ben er nog niet vanaf. Ik ben ook kapster geweest en heb dit opgegeven, want door het lange staan werd dit alleen maar erger. Ik ben ook pas 24 en ik vind het ook niet normaal dat ik in alles beperkt word door de pijn. :( Ik hoop dat ze een keer met een oplossing komen, want het zit op dit moment in allebei me heupen en ook nog eens in me schouder.

 12. elly ·

  ik loop al een tijdje te mieren met mijn been. Heb ook fibromyalgie: reuma in de weke delen. Nu tweemaal longkanker en speelt steeds dat ik verhoging krijg. Maandag naar de longarts geweest, alles oké tot zover na 1 week in ‘t ziekenhuis te hebben gelegen, bloed waarde was ook goed. Nu steeds pijn in mijn been rechter been. Gisteren hoorde ik dus dat het een slijmbeursontsteking is. Ging koorts meten en had verdraaid weer verhoging… Ik ben bang dat het van de longontsteking is… Wat ik niet snap: maandag was alles nog oké! Dan kan het toch niet van de slijmbeurs kunnen komen? Vriendelijke groet, Elly

  Beantwoorden
  • Marike ·

   Hoi Elly, Ik heb ruim 2 jaar met een slijmbeursontsteking gelopen, maar ik heb er nooit koorts van gehad. Ik ben inmiddels geopereerd (op 14 april jl.) en moet nog wat geduld opbrengen voordat ik weer gewoon kan functioneren. Veel sterkte met alles! Groetjes, Marike

 13. Marike ·

  Hallo, Ik ben bij de chirurg geweest, die een bursitis trochanterica [red: ontsteking van de bursa/slijmbeurs op de ‘trochanter major’ (onderdeel van het dijbeen)] heeft bevestigd n.a.v. een MRI-scan. Deze ontsteking is een gevolg van de manier waarop ik ben geopereerd voor een totale heupprothese. Om een luxatie te voorkomen, zijn bij mij de spierbundels opzij geschoven om bij het bot te kunnen. Aan het eind van de ingreep zijn de spieren teruggeplaatst met behulp van een soort draadjes, die normaal gesproken geen last of pijn veroorzaken. In uitzonderlijke gevallen gaat het dus niet helemaal goed. Er ontstaat dan wrijving en irritatie, met alle gevolgen van dien. De chirurg heeft een nieuwe ingreep aangeraden: het verwijderen van de draadjes, evenals het behandelen van de ontsteking. Vervolgens 3 weken met krukken lopen en revalideren. De chirurg, Dr. Prudent, heeft een goede reputatie in Avignon en werkt in “La Clinique Montagard”. Groeten, Marike – Avignon

  Beantwoorden
  • mieke ·

   Ook ik heb vorig jaar een nieuwe heup gekregen. Nu bijna een jaar later is het nog steeds niks. Slijmbeurzen zijn constant ontstoken, de peesplaat is verkort en er is beenlengteverschil ontstaan… Bij de fysio hoor ik “rusten, je doet te veel”. Maar ik liep voor de operatie elke dag 10 kilometer, nu nog geen 100 meter. En elke dag pijn!
   Ik word er gek van… die constante pijn maakt dat je depri wordt.

 14. Lachise Marike ·

  Hallo, Na het plaatsen van een nieuwe heup in oktober 2011, heb ik erg veel pijn gehad. Tot de operatie werd besloten na het vaststellen van een dysplasie. Ik ben nog vrij jong, inmiddels 54 jaar en werk in de verpleging. De pijn na mijn operatie is nooit helemaal weggeweest en is sinds zomer 2013 alleen maar verergerd. Te veel gelopen? Na veel aanhouden heb ik uiteindelijk een MRI-scan gehad waarop 2 slijmbeursontstekingen en een spierbundel met beschadigde zenuwen te zien zijn. Ik kan niet meer werken en weet niet wat ik het beste kan doen. Heb al een paar verschillende ontstekingsremmers gehad, zonder baat, en krijg inmiddels elke week kleine prikjes met Voltaren, ook zonder resultaat. Ik ben een beetje depri (sorry voor de term, maar ik woon al 32 jaar in Frankrijk en heb af en toe twijfels over woorden). Wie kan mij weer wat moed geven en eventueel raad? Ik heb op 12 maart een consultatie met de chirurg, hij krijgt dan mijn MRI-scan te zien… Tot nu toe heeft hij mijn pijn en klachten nooit echt serieus genomen. Ik hoop op een reactie. Overigens zijn ook mijn dijbeen, kuit en enkel (aan de achterkant) erg opgezwollen. En het traplopen is moeilijk. Groeten, Marike Avignon P.S. Bedankt!

  Beantwoorden
 15. Rob Hogenkamp ·

  Ter verduidelijking: in de heup zitten meerdere bursae, 1 aan de buitenzijde en 1 in de lies. De meeste klachten zijn gelokaliseerd rond de bursa aan de buitenzijde. Op zich hoeft er geen directe relatie te zijn met het heupgewricht. De bursa ligt onder de heup/beenspier ter hoogte van het meest uitstekende deel van het onderbeen, dat verder naar binnen pas het gewricht vormt, en zorgt er voor dat de beweging van de spier over het bot zo soepel mogelijk verloopt. Als reactie op pijn komt er veelal meer spanning op die spier te staan waardoor de druk weer toeneemt en de bursa meer klachten geeft. De oorzaak kan divers zijn, van overbelasting tot een standsafwijking in de werverlkolom, heup, knie, enkel of voet, van lage rugklachten en daardoor ontstane veranderde bekkenstand, en van slijtage aan het gewricht zelf. Beperkte slijtage is een normaal verouderingsproces en mag geen extreme klachten veroorzaken. De oorzaak van de klachten moet dan gezocht worden in de structuren buiten het gewricht. Ernstige slijtage is goed in beeld te krijgen met en röntgenopname of scan, de musculaire zaken zijn het vakgebied van je fysiotherapeut. Bij aanhoudende en verergerende klachten eerst een foto laten maken om ernstige slijtage of afwijkingen uit te sluiten, dan naar de fysio en dan pas een injectie of operatie overwegen. Groeten, Rob Hogenkamp – fysiotherapeut Fysiobus

  Beantwoorden
  • lyda molenaar ·

   De klachten bij mij zijn begonnen met de rug en lies en buitenkant bovenbeen. Eerst heb ik Naproxen gehad. Toen ben ik naar de fysiotherapeut verwezen. Deze gaf aan dat het mijn slijmvlies was en ook dat mijn heup vastzat. Er is behoorlijk wat trek- en duwwerk gedaan. Toen ik voor de zevende behandeling kwam, vond ik het eigenlijk wel genoeg, maar ben toch nog behandeld. Dat was het heen en weer schudden van het bovenbeen. De volgende dag was de pijn zo behoorlijk dat ik er niet van had kunnen slapen. Daarom de huisarts gebeld en die heeft toen direct een injectie gegeven. Deze gaf aan dat door de fysiotherapie het ook erger kan worden. Mijn vraag is of door de fysiotherapeut goed behandeld is omdat er behoorlijk veel druk op het been is geweest, wat uiteindelijk voor uitstraling over de hele bovenkant van het been zorgde. Heeft het geen tegenwerkend effect gehad omdat er zo veel pijn ontstaan is?

 16. Evlyn ·

  Al jaren heel veel pijn in linkerheup; verschillende malen bij diverse huisartsen geweest. Uiteindelijk doorgestuurd naar reumatoloog waar artrose werd vastgesteld. Injectie gehad, heeft even geholpen. Aleve en 1000 mg paracetamol, maar dit helpt niet. De pijn is zo afschuwelijk dat ik na lang zitten echt niet meer kan lopen van de pijn. Ik word echt wanhopig van de pijn in die heup! Heeft iemand nog een idee?

  Beantwoorden
 17. margot ·

  Graag zou ik willen weten in welk ziekenhuis ik de slijmbeurs in mijn rechter heup kan laten verwijderen. Tot nu toe ben ik bij verschillende specialisten geweest die geen voorstander zijn van een operatie en het afdoen met ontstekingsremmers. Ik heb de slijmbeursontsteking (is aangetoond op de MRI) inmiddels 15 jaar en de laatste jaren in toenemende mate erge pijn waarbij het lopen soms onmogelijk is. Na alles te hebben geprobeerd lijkt mij een operatie nog mijn enige kans op een normaal leven. Hoop dat iemand weet welk ziekenhuis dit doet, al is het in het buitenland.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Margot, Ik weet dat slijmbeurzen van o.a. de knie en schouder in zeldzame gevallen worden verwijderd, wat me al geen ideale situatie lijkt. Van een heup kan ik me dat eigenlijk nauwelijks voorstellen omdat de twee kolossale delen (bol en kom) van je heupgewricht, waar je hele bovenlijf op rust, dan ruwweg over elkaar zouden schuren. Je gewricht zal dan veel sneller slijten en veel sneller (blijvende) schade oplopen. Ik weet dat deze operatieve ingreep van de heup bestaat, maar ik vraag me af of je een ziekenhuis zult vinden waar ze bereid (of überhaupt gemachtigd) zijn om de ingreep uit te voeren zonder doorverwijzing van een specialist. Ik kan me voorstellen dat een heupslijmbeurs wellicht wordt verwijderd in noodsituaties, dus bij hevige, chronische bursitis trochanterica of bij onvoldoende resultaat van een niet-operatieve behandeling (pillen, injecties e.a.), maar ik denk dat je dan eerst een arts zult moeten vinden die achter deze ingreep staat… Sowieso ben je na een slijmbeursverwijdering nog altijd niet gegarandeerd van een oplossing. Het menselijk lichaam is een wonderbaarlijk organisme/mechanisme en zal bij het schuren van het gewricht een nieuwe slijmbeurs proberen te ontwikkelen. Een recidief is dus mogelijk: de slijmbeurs komt dan ‘gewoon’ weer terug. Ik ken overigens geen ervaringsdeskundigen wiens heupslijmbeurs is verwijderd, maar wellicht zijn er bezoekers… Voor zover ik weet wordt de ingreep uitgevoerd in het SJG te Weert. Heel veel sterkte! Groeten, Paul

  • louise ·

   Hallo Margot, Ik ben ruim 13 jaar geleden aan een slijmbeurs geopereerd in het Groene Hart ziekenhuis in Gouda. Na een half jaar revalideren (dat viel vies tegen, dat hadden ze me niet verteld) ging het weer helemaal prima. Ik kon weer werken, in de verpleging, dus veel en zwaar werk, maar na 8 jaar is het weer in meer dan volle hevigheid terug gekomen. Ik ben nu zo ver dat ik zelf niet meer kan douchen zonder hulp, anders kan in de rest van de dag helemaal niets. De post halen beneden? Dat zit er niet meer in, 2x per week thuiszorg, scootmobiel, mijn kleinkinderen kunnen alleen hier zijn als er iemand is om ze op te tillen van de grond. Ik ben nog nooit bij mijn zoon thuis geweest omdat die 2-hoog woont… Er zijn nieuwe therapieën, maar die hebben nu bij mij alleen maar averechtse uitwerking gehad. De pijn is nu vele malen heftiger dan voor de operatie en ook veel uitgebreider. Ik heb morfine gekregen tegen de pijn, maar daar kreeg ik hallucinaties van. Het klinkt nogal negatief, ik HEB jaren kunnen werken na de operatie, maar denk goed na voor je hier aan begint. Er zullen best mensen zijn die een positief resultaat gehad hebben (je zou van mij 10 jaar geleden ook een jubelend antwoord gekregen hebben) maar misschien doen ze het nu in zo weinig ziekenhuizen omdat de kans op terugkeer zo groot is, maar dat weet ik dus niet. Ik wens je heel veel sterkte toe!

  • vicky ·

   Hey Margo, Vvoor een slijmbeursoperatie kan je terecht in het UZA Edegem bij Dr. van Gestel. Groetjes, Vicky

  • karin ·

   Mijn oude buurvrouw heeft een slijmbeursontsteking een paar maanden geleden in Enschede weg laten halen.

 18. Evert ·

  Loop al meer dan 10 jaar met heupklachten rond die vooral bij het liggen de kop opsteken. Ben overal geweest (Zwolle, Nijmegen, Groningen) en alle soorten behandeling gehad (ruts, medicijnen, spuiten, fysio, manuele mensendieck etc.) en kreeg uiteindelijk in 2012 een nieuwe heup in Zwolle. Maar de pijn is volledig terug, vergeefse moeite dus en weggegooid geld. In het voorjaar voor het eerst gehoord over mogelijk slijmbeursontsteking (structureel). Spuit gehad. Effect? Pijn is weer helemaal aanwezig. Slik vooral ‘s nachts veel paracetamol/tramadol.

  Beantwoorden
 19. gina ·

  Ik ben zo ontzettend bang voor spuiten! Zijn ze erg pijnlijk? Want ik moet er toch aan geloven…

  Beantwoorden
  • Aly ·

   De pijn van de spuit is maar even… zeker als je niet kijkt valt het allemaal best mee. De dagen erna heb je wat meer last, en uiteindelijk neemt het af. ‘t Is beter dan Diclofenac of zo. En soms moet je een tweede spuit.

  • mieke ·

   Ik heb al zo vaak spuiten gehad in de heup, ze zijn even gemeen, maar nadien is het heerlijk, even ‘n paar weken zo goed als pijnvrij… maar de slijmbeursontsteking komt altijd weer terug, althans bij mij…

 20. Berny ·

  Hallo, Ik begrijp uit de reacties dat de heupklachten niet iets is waar we gauw vanaf zullen komen, helaas. :-( Bij mij is twee jaar geleden een slijmbeursontsteking vastgesteld, waar ik inmiddels een injectie voor heb gehad, welke snel hielp. Maar ik sukkel er nu weer mee. Bij lang lopen hevige pijn in heup, lies, bil en bovenbeen tot in de knie.

  Beantwoorden
 21. Lies ·

  Ik denk dat ik een (beginnende) slijmbeursontsteking door hardlopen heb. Ik ga maar eens beginnen met rustig aan doen! Kan iemand zeggen wat goede alternatieven voor hardlopen zijn, die geen pijn opleveren in m’n heup?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Vormen van cardiofitness met een beduidend lichtere impact op je gewrichten zijn o.a. skeeleren, roeien en crosstrainer.

  • simon ·

   T.a.v. van Lies: Ik raad je een hometrainer aan (fietsen) en een trapstep (een toestel waarbij je op een linker en rechter voetpedaal staat en onder druk steeds de l. en de r. voet op en neer beweegt). Hetzelfde kan je bereiken met een gewone trap. Wat mij in de informatie opvalt is dat nergens staat hoelang een slijmbeursontsteking duurt. Het ontstaat namelijk spontaan en je weet niet wanneer het ophoudt. Is een fysiotherapeut noodzakelijk? Met goede oefeningen bereik je al veel. Zorg voor een balans tussen passiviteit en activiteit is mijn laatste advies.

 22. Hannah ·

  Ik lees alleen maar negatieve ervaringen, dit baart mij zorgen! Ik heb zelf nu 3 maanden last van een slijmbeursontsteking in de heup, heb nu twee keer een injectie gehad en het lijkt goed te gaan. Een teamgenootje van mij heeft het ook gehad, ze heeft een jaar rustig aan gedaan en 2 injecties gehad en kan nu weer voetballen. Er is dus nog hoop, je kunt ervan genezen en er weer mee sporten, hoera! Hopen dat dit bij mij ook gebeurt!

  Beantwoorden
 23. anita van geffen ·

  Ik heb vanaf 30 juni last van een pijnlijke heup. Naar de huisarts geweest en die heeft een slijmbeursontsteking geconstateerd. Ik heb al verschillende spuiten erin gehad, maar die helpen niet. Ik ben ook bij de orthopeed geweest en die zei mij dat ik met een krukken moet gaan lopen om mijn heup te ontzien. Hij wil me niet opereren. Ik vraag me nu wel af hoe lang ik zo moet blijven lopen. Ik heb vreselijke pijn, loop inmiddels ook in de ziektewet. Wat is wijsheid?

  Beantwoorden
 24. Els Jansens ·

  Nou, ik ben vanmorgen naar de huisarts geweest en ik kan niet geopereerd worden volgens de orthopeed. Er zijn nog nooit foto’s gemaakt… Ik heb er nu 50 mg Tramadol bijgekregen en moet ermee leren leven. De Tramadol en de paracetamol met codeïne mag ik 3 keer per dag. Medicatie kan indien nodig nog verder opgehoogd worden. Snappen jullie dit nou!? Het is van: “als je je goed voelt fijn voor je, maar als het niet gaat pech”. Ik zit er echt helemaal doorheen.

  Beantwoorden
 25. Els Jansens ·

  Hallo, Ik loop al sinds 2 jaar met een slijmbeursontsteking van afwisselend mijn linker- en rechterheup, uitstraling naar onderrug het been. ontstekingsremmers gehad, was ik allergisch voor, dus mag ik niet meer… Injecties gehad, hielpen niet of maar even… Naar orthopeed geweest, beweeglijkheid is goed, dus geen slijtage… Weer injectie, heb toen zelfs met een rollator moeten lopen en daarna in de rolstoel. Niets helpt, op dit moment lig ik veel in bed, elektrisch verstelbaar. Ik zoek zo een houding waarin ik het beste lig, als pijnmedicatie paracetamol met codeïne, maar ook dat helpt maar eventjes. Ik kan maar kort op een stoel zitten en na even lopen krijg ik veel pijn. Autorijden is een crime. Morgen weer naar de huisarts voor meer opties… Osteopaat hielp niet en manuele therapie ook niet. Ik ben nu 50 jaar en diabeet, dus ja niet echt een leuk vooruitzicht wat ik hier allemaal lees. Maar ik heb mijn hart even kunnen luchten want veel mensen begrijpen je niet. Allemaal veel sterkte!

  Beantwoorden
  • Joke ·

   Dag Els. Wat een verhaal. Mijn ervaringen kun je er zo bovenop leggen. Ik stond vandaag, na bezoek aan de huisarts en overleg met mijn therapeut op het punt te besluiten er toch maar in de laten spuiten… Alleen als ik al die verhalen lees denk ik: dat is niet het éérste wat ik moet doen, maar het laatste. We zijn zo gewend dat alles snel weer beter moet zijn. Mijn ervaring als verpleegkundige, gedurende 50 jaren, is over het algemeen dat, wanneer je een balans kunt vinden tussen bewegen en rust, je beter af bent. Geef als het enigszins kan je lichaam de tijd om te herstellen op een natuurlijke manier. Natuurlijk willen al die deskundigen jou graag behandelen: daar hebben ze voor gestudeerd. Maar als je hen op de man af vraagt wat ze hun echtgenoot zouden aanraden zeggen de meesten dat ze het nog even aan willen zien omdat ze wel weten dat lang niet alle behandelingen het gewenste resultaat hebben. Toen ik vanmiddag de secretaresse, van de Prof. die mij in Nijmegen zou behandelen sprak en ik zei: ” U kent waarschijnlijk als geen ander de mensen bij wie het allemaal niets heeft geholpen en waardoor ze steeds weer moeten terugkomen… Als U het goed vindt stel ik de behandeling nog 2 maanden uit en ga ik voort met de natuurlijke middelen die voorhanden zijn en mij al enige verbetering hebben gebracht sinds ik daar een maand geleden mee ben gestart…” “Heel verstandig mevrouw. Maak maar een afspraak voor over 2 maanden: die kunt U dan, als U hersteld bent gemakkelijk afzeggen!”… AFWISSELEND, (dus niet elke dag alles) gebruik ik nu Zweedse kruiden (drankje en kompres) drink ik heermoesthee, smeer met smeerwortel, neem duivelsklauw, glucosamine, Vit. D3 25 mcg, 4x Vit C 1000 mg, knoflook, proppolis en vit. B complex. Beweeg ik matig met 2 krukken en rollator. Autorijden (niet in de file!) gaat weer. Geen pijnstillers voor de nacht, maar alleen 1 magnesiumpil (Pharma-Nord) in water opgelost of een hele banaan, die ook magnesium bevat, tegen de kramp. Ik snap niet dat niet veel meer mensen hun toevlucht nemen tot natuurlijke middelen, maar zich ziek laten maken met verdovende en symptoombestrijdende middelen die niet echt genezen, maar wel suf en inactief maken. Ik zal 2 maanden na nu melden hoe het er met mijn slijmbeursontsteking voor staat.

 26. yvonne ·

  Wie kan mij helpen aan informatie? Ik heb een chronische slijmbeursontsteking in beide heupen. Heb er al 2 jaar last van, maar nooit extreem. Tot van de week. wel spuiten of niet? Huisarts zegt van wel…

  Beantwoorden
 27. l.hanrath(lous) ·

  De LE-pijn werd zoals uit foto”s in een ziekenhuis bleek veroorzaakt door artrose van de 3e t/m de 5e nekwervel. Gevolg: verwijzing naar fysiotherapeut, waarbij behandeling met tussenpozen nu langzamerhand continue geworden is= l x p. 14 dagen. Namelijk omdat de klachten -die nog steeds te wijten zouden zijn aan artrose- nu ook de de heupen, een knie en beide schouders hebben aangedaan. Een aantal keren werden foto’s gemaakt van de gewrichten en l keer stond ik op wachtlijst voor een schouderoperatie, die ik moest uitstellen omdat injectie met prednison verbetering gaf. Op het moment is de situatie weer erg slecht: kan slechts zeer kort lopen, m.b.v. een stok of rollator. Staan is al heel erg moeilijk, zodat ik nu op advies van de ergotherapeut, die sinds l week enige adviezen geeft, een hoge kruk bij het aanrecht gezet heb om de noodzakelijke handelingen te verrichten. Door enige hulp in huis lukt het nog wel om het huis op orde te houden, maar door pijn -bv. liggen op de schouders- slaap ik slecht en wil ik nu stoppen met slaapmiddelen. Dat is ook een gevecht! Bekend bij het revalidatiecentrum, die alleen diagnose stelde en voor de hand-artrose cursus aanbood plus “korsetje” voor de duimen H.a. houdt operatie erg af, evenals de fysio. Ik zie af en toe adressen voorbij komen op websites, die behandeling voor mijn soort problemen aanbieden, maar wat kan ik er van verwachten? Ik lees wel uit voorgaande reacties dat er weinig oplossingen geboden worden, maar ik zou omdat mijn laatste onderzoek in het ziekenhuis al weer 5 jaar geleden plaatsvond nu wel weer eens opnieuw willen laten kijken c.q. advies van een specialist willen hebben.

  Beantwoorden
 28. fosch ·

  Ik heb de slijmbeursontsteking in de heup nu ongeveer 7 maanden. Fysiotherapie, ontstekingsremmers en twee injecties gehad. Waar ik nu het meest last/pijn van heb is als ik ‘s nachts op de “goede” kant lig en de pijn in de heup schiet. Een vervelende pijn die uitstraalt naar kniehoogte en langdurig blijft hangen. Ik denk dus ook dat het een “snapping hip” is. Er is al geadviseerd om ‘s nachts een kussen tussen de knieën te doen om meer evenwicht te krijgen.

  Beantwoorden
 29. anoniem ·

  Hallo,
  Een tijdje terug had ik hier mijn verhaal geplaatst en zat ik te twijfelen over een operatie om de slijmbeurs te verwijderen. Inmiddels heb ik dit laten doen en hoewel ik niet representatief ben voor anderen, wil ik toch laten weten dat ik ontzettend blij ben met het resultaat! het is nu 4 weken geleden en ik loop beter dan ooit, ik loop weer recht, kan zelfs kort op 1 been staan, kan hurken (opstaan is nog wel lastig) etc. Uiteindelijk is het nu alleen nog een kwestie van spieren trainen om weer sterk worden. Alle bewegingen kan ik weer maken! Van tevoren was mij verteld dat het verwijderen van de slijmbeurs een risico-operatie is, die op mijn leeftijd af te raden is (ik ben 29). Echter, na jarenlang nauwelijks kunnen lopen, laat staan werken, is er weinig keus. En nu, 4 weken na de operatie, kan ik al zoveel! Ik heb goede hoop voor wat ik over nog eens 4 weken allemaal weer zou kunnen… Ik weet dat het niet voor iedereen zo zal uitpakken en dat ik nu eindelijk geluk heb, maar op internet lees je meestal alleen de negatieve verhalen en daarom wilde ik graag met jullie delen dat een operatie ook heel erg positief kan uitpakken.

  Beantwoorden
 30. Janneke ·

  Als tiener had ik al een forse slijmbeursontsteking. Mijn pees loopt te strak over mijn heup, nu weet ik pas dat dat “snapping hip” heet. Weer wat geleerd. :-) Eigenlijk wilden ze me toen al opereren, maar ik heb ervan afgezien vanwege de grootte van heh litteken. Na jaren van geen last (alleen bij bepaalde bewegingen schoot de pees vast) had ik een paar jaar geleden ontzettende pijn in mijn lies en sinds een paar weken kan ik ‘s morgens niet blijven liggen van de pijn. Vanmorgen begon de pijn zelfs al in mijn droom en werd ik wakker met pijn waarbij ik het wel wilde uitgillen. Geen idee wat ik nu moet doen. Ik kan wel naar de huisarts gaan, maar ik weet zelf al dat het een ontsteking is, ik herken de pijn. Als de pijn nu weer een keer zakt, kan zo’n snapping hip kwaad? Ik laat me liever niet opereren namelijk.

  Beantwoorden
  • Paul (Redactie) ·

   Beste Janneke, Is er al een röntgenfoto van je heupgewricht gemaakt? Het kan namelijk zijn dat een snapping hip samengaat met andere gewrichtsproblemen. Als dat het geval is, kan een snapping hip gewrichtsslijtage in de hand werken; zo niet, dan hoeft een snapping hip niet per se schadelijk te zijn. Ik zou voor de zekerheid toch naar je huisarts gaan. Als het namelijk om een pijnlijke ontsteking gaat, dan kan hij/zij wellicht een effectieve pijnstiller en/of ontstekingsremmer voorschrijven. Heel veel sterkte in ieder geval. Met vriendelijke groet, Paul

 31. r.ekering ·

  Ik heb in 2004 in Spanje een nieuwe heup gekregen, men zei hier in Holland dat hij gekneusd was, en heb er 6 maanden mee rondgelopen. En toen ging het niet meer van de pijn. Heb al enige jaren last van die heup: gloeiende pijn aan de zijkant. Injecties gehad, maar die hielpen niet. Volgens mijn orthopeed kan er een spier loszitten of een pees gescheurd zijn. Heb allerlei sites bekeken en heb ook Diclofenac-natrium geslikt. Hielp ook niet. Ben nu wel erg aan het twijfelen en laat mij nu maar opereren. De chirurg zei eerlijk: ‘Ik kan niet garanderen dat het weggaat, maar het wordt niet slechter’. Dus afwachten maar. Heb wel vertrouwen in die arts, want hij heeft mij ook een nieuwe knie-prothese gegeven en die doet het fantastisch.

  Beantwoorden
 32. R. Breeuwer ·

  Na 3 jaar slijmbeursonstekingen aan beide kanten van de heup en een versmalling van de bekkenspleet heb ik me na 3 injecties door laten verwijzen naar het UV. Er zijn foto’s gemaakt en nu heb ik in februari weer een injectie gehad, in de slijmbeurs van de heup. Ik heb in mijn bovenbeen ook een verspreide slijmbeurs met kalkafzetting. Volgens de reumatoloog was er niets meer aan te doen omdat het chronisch is. Ik heb ook nog een gesprek gehad met een chirurg, maar die zei dat een operatie er niet in zat omdat het nogal een grote operatie is met lang revalideren en het niet te zeggen was of het goed kwam. Krijg nu fysiotherapie maar daarna ben ik 3 dagen van de kaart van de pijn; van de rug tot de knie die dan ook is opgezet. Ook Arcoxia 30 mg geslikt en vloeibare morfine, niets helpt. Met de fysiotherapie lijkt het ook erger te worden en heb het nu ook even stopgezet.

  Beantwoorden
 33. Kayleigh ·

  Hallo allemaal, ik heb in maart 2009 een ongeluk gehad en ben op mijn rug/heup/knie terecht gekomen. De klachten die ik heb zijn stekende, zeurende pijn en trekkende pijn. Lig vaak ‘s nachts wakker tot in de late uurtjes, ben nu 22 jaar oud. Na mijn ongeluk heb ik wel geprobeerd te werken: schoonmaakwerk. dat waren ups en downs, nu sinds november zit ik thuis en is m’n wereldje heeeeeeel erg klein geworden. Amper vrienden die langskomen of iets van zich laten horen. Ik heb ‘n orthopeed gehad, gelijk na mijn ongeluk, die heeft mij doorverwezen naar de revalidatie-arts. Daar in therapie gezeten met fysio en ergotherapie, maar die konden niks meer betekenen voor me. Toen doorgestuurd naar de pijnpoli. Daar heb ik een TENS-apparaat gekregen. Dat werkte voor even. Toen weer terug naar ‘t revalidatie-team. Daar namen de klachten helemaal toe. De 2e revalidatie-arts heeft 2 injecties gegeven voor m’n slijmbeurs. maar maar die werkten niet. De revalidatie-arts kon daarna niks meer voor me betekenen, dus doorgestuurd naar de neuroloog en daar kwam uit dat ik een ‘snapping hip’ heb. Daarna een MRI-scan gehad. Zag er allemaal goed uit. En toen ben ik weer teruggestuurd naar de orthopeed en die zegt nu dus dat m’n heup een soort schuurpapiertje is aan de zijkant en dat dat tegen me spieren en pezen aan schuurt en zodoende de klachten veroorzaken. Hij kan ‘t niet wegsnijden zegt hij omdat de spieren en pezen tegen dat bot aan zitten. Dus kortom niks mee opgeschoten. Mijn laatste hoop is Amsterdam, waar ik naartoe moet voor het expertisecentrum. Hoop dat daar wel wat zinvols uit komt. Anders zou ik het niet meer weten wat ik dan nog moet doen.

  Beantwoorden
 34. anoniem ·

  Hallo, Ik sta op een wachtlijst voor het verwijderen van de slijmbeurs in mijn heup. Nu hoor ik daar wisselende verhalen over en ik vroeg mij af of er hier iemand ervaringen mee heeft (ik zag al iemand met slechte ervaringen, maar de aanleiding lijkt mij anders dan bij mij, dus ik hoop dat het bij mij wel zal werken?). Uit de skeletscan bleek dat ik een ‘hotspot’ op het heiligbeen heb, waarschijnlijk is mijn heiligbeen beschadigd bij mijn bevalling zo’n tweeënhalf geleden. ik had echter al vanaf 5 maanden zwangerschap klachten met lopen, door linkerbeen heen zakken (geen kracht, orthopeed denkt dat de pijn in de slijmbeurs en vanuit heiligbeen ervoor zorgt dat spieren ontspannen en dus niets meer doen op dat moment). Om een lang verhaal kort te maken is de theorie op dit moment dat de slijmbeursontsteking links een complicatie is van de problemen met het heiligbeen (heiligbeen is niets aan te doen). Rechter heup zit ook een beginnende slijmbeursontsteking dus dat zou deze theorie bevestigen. als je dan de slijmbeurs gaat verwijderen loop je risico dat er vervolgens iets anders gaat irriteren, het is tenslotte niet voor niets geïrriteerd. er is ook een kans dat het andersom werkt, dat het heiligbeen maar niet wil herstellen vanwege het slechte lopen door de slijmbeursontsteking, dat zou betekenen dat na verwijdering van de slijmbeurs ook het heiligbeen eindelijk de kans krijgt om te herstellen. Deze theorie is echter wat minder aannemelijk, maar de kans is er wel… Voor de slijmbeursontsteking heb ik 5 spuiten gehad, Dolorclast, ook wel shockwave genoemd, en GPS (eigen bloedplaatjes inspuiten), maar niets heeft gewerkt. Ik ben er zelfs op achteruitgegaan. Nu, na 3 jaar klachten, dus toch maar voor de operatie gekozen, maar ik krijg een beetje last van koudwatervrees… Moet ik die operatie wel doorzetten of is de kans groot dat het nóg erger gaat worden? ik kan nou al bijna niks, maar iets is nog altijd beter dan niets natuurlijk.

  Beantwoorden
 35. Gerry ·

  Hallo allemaal, Ik was op zoek naar slijmbeursontsteking onder de voet. Kwam terecht bij slijmbeurs in heup en schouders. Nu heb ik ook last van mijn heup, en soms heel onverwachts ook in mijn schouder, zo erg dat ik er misselijk van wordt. Mijn vraag is: Ik sport 3 a 4 keer per week. Meestal cardio. Soms wat krachttraining. Is dit slecht? Heeft iemand een antwoord. Dank jullie wel.

  Beantwoorden
 36. Wies ·

  Heya, Ik heb al 6 maanden hevige pijn in mijn lage rug en bil. De pijn loopt via het been tot in mijn voet. ‘s Nachts kan ik niet liggen op de pijnlijke kant en bij de minste beweging ben ik wakker. Gelukkig ben ik met pensioen, want werken gaan zou niet kunnen. Ik heb een CT-scan gehad en zenuwtesten bij dokter in de fysische geneeskunde. De CT-scan wijst op een hernia op niveau L4-L5. Daardoor is de L5 -zenuw volledig ontstoken, volgens dokter fysische geneeskunde. Behandelingen die ik gehad heb: injecties met Diclofenac, Mobic, Mexolicam en Synacthen (stimuleert aanmaak van cortisonen in de bijnier) Alles zonder resultaat. Ik kreeg een hevige reactie op de Synacthen: hoog hartritme en vol met rode punten. Kinesist zei dat mijn bekken heel scheef staat, waardoor er extra druk op de hernia komt. Behandelingen leverden niets op. Osteopaat beweerde dat de piriformisspier gespannen stond en de gewrichten rond de hernia samentrok. Behandeld zonder resultaat. Dan maar een korset om alles op zijn plaats te houden. Dit is echter zo pijnlijk! Er komt extra druk op de zenuwen en hernia blijkbaar. Dus, weg korset! De Neurochirurg wil zenuwwortelinfiltraties doen, maar dan moet ik eerst onder de MRI en ik heb heel erg claustrofobie. Dit kan ik echt niet. Bovendien heb ik al 15 jaar hartritmestoornissen en weten de dokters niet hoe ik ga reageren op cortisonen infiltraties. Ik zou 2 dagen in het ziekenhuis moeten blijven. De alternatieve arts spoot 4 spuiten Traumeel tussen de gewrichten en 1 spuit Procaïne. Daarna heb ik een uur niet meer kunnen lopen en kreeg ik een hoog hartritme. Ik weet me geen raad meer. Wie kan me a.u.b. helpen?

  Beantwoorden
  • Hans van Komen ·

   Als je claustrofobisch bent, kun een MRI bij Mediferia in Amersfoort laten maken. Dat is geen benauwde tunnel, maar juist heel ruim. Werkt perfect. Moet je evt. Mediferia googelen. Mvg. Hans

 37. nadine ·

  Hallo, Als iemand mij kan helpen, die hetzelfde heupprobleem heeft gehad als ik, en beter is, laat iets weten a.u.b. Dank u wel!

  Beantwoorden
  • Eddy ·

   Nadine, probeer eens een spier-ontspanner te nemen, dat help wel.

 38. nadine ·

  Hallo mensen, Ik ben al thuis vanaf september met pijn in de bekken. Een slijmbeursontsteking zeggen de dokters. Kheb al drie spuiten/injecties gehad met corticosteroïden. Resultaat: 4 kilo aangekomen. De pijn is echter niet weggegaan! Nu moet ik nog een bot-scan laten doen, hopelijk kunnen ze mij dan helpen. Kan iemand mij zeggen wat je het best kunt doen om de pijn wat te verzachten. Wat moet je doen: wandelen – rusten – liggen – zitten? Ik weet het niet meer! Groetjes, Nadine

  Beantwoorden
 39. Els ·

  Ik heb al jaren last van pijn in mijn heup. Het begon in mijn linker heup en nu ook mijn rechter. Heb het erg als ik op mijn zij lig, dan trekt het naar mijn knie en vaak doet het been helemaal zeer. Ik ben naar de huisarts geweest en die zei een slijmbeursontsteking. Toen kreeg ik pijnstillers. Ik heb bijna altijd last van pijn, maar in bed is het ‘t ergst. Ik ben nog niet naar de fysio geweest, maar misschien moet ik dat toch maar doen. Hoop dat ‘t eens minder wordt.

  Beantwoorden
 40. cindy ·

  Hallo allemaal, Bij mijn zwerft de slijmbeursontsteking door heel mijn lijf. In mijn schouder, pols, muis van mijn hand en in mijn heupen. Ik voel het ook altijd aankomen met vervelende zeurende klachten begint het en een paar uren later kun je niets meer. Toen ik een eigen horecazaak had, had ik de meeste klachten in mijn schouder en in de muis van mijn hand. Nu loop ik veel en nu zijn mijn heupen aan de beurt. Gelukkig voel ik het aankomen en heb ik de medicijnen die voor mij een wondermedicijnen zijn, heb ze dan ook altijd bij de hand, namelijk Naproxen 500 mg te verkrijgen op doktersrecept. Bij mijn geen operatie en geen spuiten, want die halen vaak niets uit. Wat ik minder vind is dat ze zeggen dat al die slijmbeursontstekingen een voorbode zijn voor reuma op latere leeftijd.

  Beantwoorden
  • M Keijsers ·

   Hoi Cindy, Naproxen heb ik ook een keer voorgeschreven gehad. Ik krijg er een heftige allergische reactie op, dus ik mag geen medicatie meer waar Naproxen in zit. Ik heb net voor kerst weer een injectie in de slijmbeurs gehad, dat helpt ook niet. Ik ga morgen weer terug naar de orthopeed. Ik vraag me af of ze er niet achter kunnen komen om wat voor ontsteking het gaat. Of er geen vocht uit de slijmbeurs gehaald kan worden en dit onderzoeken. Ik zit er toch aan te denken om anders toch maar een nieuwe heup. Ik ben het zo zat, altijd die pijn! Het lopen gaat ook steeds slechter. Ik denk bij mezelf: slechter dan nu kan het toch niet worden. Groetjes, Tiny

 41. Sophia ·

  Hallo mensen, Ook ik heb vanaf januari een slijmbeursontsteking. Ik heb namelijk ook al 2 keer een injectie gekregen. Een dag later had ik een heel rood hoofd en borst, alsof ik verbrand was. Daarna was ik even van de pijn af, en toen besefte ik dat ik wel erg veel pijn had geleden. Maar na 5 weken kwam de pijn weer lekker terug. De pijn trekt tot onder mijn knie en ‘s avonds in bed knaagt de pijn onder mijn knie. Ik kan ook niet ver lopen, dus je wereldje wordt ook steeds kleiner. En je energie is ook veel minder, je heb nergens zin meer in, want je lichaam draagt op die heup en elke stap doet pijn. Ja, je bent er klaar mee ook. Als ik het zo van jullie lees… Ze kunnen naar de maan en naar mars… maar een slijmbeurs, ho maar. Dat is een vervelende toekomst voor ons. Zou homeopathie geen optie zijn? We zijn er wel radeloos van. Wie kan ons pijn lijdende mensen helpen? Groeten van Sophia

  Beantwoorden
 42. marjan ·

  Hoi, Ik heb sinds mij pubertijd (ben nu 30) erg veel last van mijn heupen… Ik heb de diagnose “snapping hips” gekregen: mijn pezen zouden te kort zijn en daardoor ontstaat een wrijving waardoor ik een slijmbeursontsteking heb in beide benen, die loopt tot achter mijn bil tot net aan mijn knie. Ik heb echt alles al geprobeerd… Eerst medicijnen en therapie, spuiten, zelfs al een operatie waarbij mijn pezen zijn gekliefd… Maar ook pijnbestrijding, resetten van mijn zenuwen, nog meer spuiten onder echo-begeleiding, vitaminesupplementen… Ik ben geloof ik overal al geweest van orthopeed tot osteopathie en mesatoloog, maar niets helpt! Het wordt alleen maar erger… ik heb zoveel pijn, het voelt een beetje als een ontstoken tand, alleen dan in mijn benen… Ik heb inmiddels een dochter gekregen en de bevalling heeft er geen goed aan gedaan, ik ben ten einde raad! Wie herkent deze klachten? Ik vraag me namelijk af of het wel een snapping hip is… Wie heeft er nog behandelmethodes die ik zou kunnen uitproberen? Groetjes, Marjan

  Beantwoorden
 43. frans van osch ·

  Het is inmiddels 28 oktober, dus 2 maanden verder. Ik heb naast medicijnen (paracetamol & codeïnefosfaat) en een injectie ook fysiotherapie. De ene dag helpt dat een beetje, maar de volgende dag (beter gezegd -nacht-) is het weer mis. Op dit moment “zwerft” de pijn overal rond de heup. Mijn grootste ergernis is de slechte voorlichting, beginnende bij de huisarts. Na een kort onderzoekje hoor je dat het een slijmbeursontsteking is bij de heup. Een briefje voor de therapie, medicijnen en je staat buiten. Via internet moet je dan opzoeken wat het eigenlijk betekent. Ik weet nu bijvoorbeeld dat je tocht veel pijn kunt hebben, terwijl je op de gezonde kant ligt. En waarom? Maar zo zijn er wel meer dingen…

  Beantwoorden
  • M Keijsers ·

   Hallo, Fysio heb ik ook gehad, revalidatie, shockwave enz, paracetamol/codeïne, tramadol, ontstekingsremmers, spuiten, 2 operaties, tens, niets helpt. Iedere dag pijn en moeilijk bewegen/lopen. Ik weet niet meer wat ik nog zou kunnen proberen. Ik denk ermee leren leven. Hoe lang ik het nog volhoud met mijn werk (ik werk in de zorg) weet ik niet, maar een keer houd het op. Groetjes, Tiny

 44. Tineke ·

  Hallo, Ik ben Tineke en ben 21 jaar. Inmiddels sinds april 2011 last van mijn heupen. Begon links en zit inmiddels aan twee kanten. Ik slik Prednison, maximale ontstekingsremmers en daar overheen nog 8 paracetamol. Ook heb ik een spuit Prednison gehad, dit hielp twee weken. Reumatoloog weet niet meer wat te doen. Nu doorgestuurd naar revalidatie-arts en orthopeed in de hoop dat die iets kunnen doen. Op de foto was lichte slijtage van het heup gewricht te zien verder geen aanleiding en gooien ze het op pezen, spieren etc. Ik hoop echt dat het opgelost kan worden, want ik zit ernaast al met reuma en een bloedziekte. Zijn er mensen die ervaring hebben met slijmbeurs-operatie? Gr. Tineke

  Beantwoorden
  • M Keijsers ·

   Hallo, Zoals ik hierboven beschreven heb, ben ik 2 keer geopereerd aan een slijmbeursontsteking. De ontsteking zit er nog steeds. Dit is middels op een MRI-scan aangetoond, dus ik heb er geen goede ervaring mee. A.s maandag weer naar de orthopeed, misschien een kijkoperatie. Groetjes, Tiny

 45. M Keijsers ·

  Hoi Hannie, Ik heb er nu 3 jaar last van; er is pas geleden een MRI gemaakt, daar heb ik zelf naar gevraagd. De orthopeed zei dat ik er niet veel van moest verwachten. Het zou aantonen dat er inderdaad een slijmbeursontsteking zat, dat er slijtage was, dat er littekenweefsel zou zitten. De vraag was bij hem, waar komt die ontsteking door. Hij zei dat het zeer waarschijnlijk kwam doordat er iets niet goed zat in het heupgewricht. De ontsteking zat er dus nog, dat was duidelijk te zien op de MRI. Het was volgens hem moeilijk te achterhalen wat er niet goed zou zijn, dan moest er een kijkoperatie plaatsvinden. Maar allereerst heeft hij nu een injectie in het heupgewricht gezet, om te kijken of de pijn minder werd. In de injectie zit een verdoving, de injectie erin zetten deed verschrikkelijk pijn, dezelfde pijn die ik altijd heb, alleen stukken erger. Bij mij doet de hele bovenbeenspier pijn en is dik en stijf. Er zit een bult waar de ontsteking zit, het enige wat de spuit heeft gedaan dat ik beter op de hurken kan zitten als voorheen en beter overeind komen. De pijn van de ontsteking is niet weg. Ik slik hier nog steeds 6 paracetamol/codeïne per dag, met de tramadol ben ik gestopt en de ontstekingsremmers ook. Ik ben 2 maal geopereerd, de pees is gekliefd, maar dit heeft niets verbeterd eerder verslechterd. Ik heb 1,5 jaar mijn eigen werk niet kunnen doen, mocht het niet van de arbo arts. Wel vervangend werk gedaan, en nu zeuren omdat er toch niets veranderde. Toen mijn eigen werk hervat, wat volgens mij veel beter was. Omdat ik dan weer meer in beweging was, als de hele tijd zittend werk te doen. Het werk op zich gaat wel ik heb meer problemen met mijn huishoudelijk werk thuis. Ik kan niet verder dan 1,5 km aaneengesloten lopen. Niet langer dan 20 minuten fietsen, moeite met traplopen, op de pijnlijke zij liggen… Ik lig met een kussen tussen de benen, anders is de pijn niet uit te houden. Dan zit er te veel spanning op het bovenbeen, dus ik lig ‘s nacht te vechten met kussens in bed. En er zit de hele dag spanning op mijn heup als ik loop of sta. 31 oktober heb ik weer een afspraak bij de orthopeed, kijken wat er dan aan gedaan kan worden. Kun je niet vragen of er een MRI gemaakt kan worden daar is de ontsteking op te zien als deze er zit. Dan is het medisch aan te tonen dat er zeker iets niet goed zit. Groetjes, Tiny

  Beantwoorden
 46. Hannie ·

  Ik was zwanger en de pijn begon… Bekkeninstabiliteit zeiden ze. Heb Cezar-therapie gehad, maar dat hielp niet; het werd alleen maar erger. Daarna 3 maanden fysio. Ik kon mijn linkerbeen niet meer optillen. Na de bevalling bekkenfysio om weer sterker te worden. Ik kon nog niet veel, maar dat stopte na 3 maanden omdat het niet meer vergoed werd. Pijnstillers en ontstekkingsremmers gekregen. In januari laten kraken, daardoor ging het iets beter. Na weer lang wachten krijg ik nu revalidatie, wat niet echt verandering geeft. Ze hebben 1 foto van mijn bekken gemaakt, net na het kraken… Ze zeiden dat alles goed is, maar ik zit elke dag met pijn in mijn lies, zij en onderrug, uitstralend tot mijn tenen. Het steekt, bonkt en tintelt; ik vind het moelijk te omschrijven. De pijn verplaats zich vaak, maar blijft in linkerbeen en -bil en -heup steken. En als ik auto heb gereden wordt de pijn duidelijk erger. Stilstaan op een plek is ook een boosdoender. En ook als ik me meer moet inspannen, wordt het erger. Ik voel mijn bekken soms nog wegschieten, maar dat is het niet. Ik word gek van die zeurende pijn en het niet weten wat het is. Herkent iemand dit misschien? Enig iedee wat het kan zijn en wat eraan gedaan kan worden? Ik heb geen werk, dat gaat niet. Maar ik ben al wel 4 maanden geleden uit de ziektewet gezet. Het is niet medich aantoonbaar. Ik heb er nu zo’n 2 jaar last van. Gr. Hannie

  Beantwoorden
  • Marianne ·

   Hallo Hannie, Jouw klachten lijken erg veel op de klachten die mijn dochter had. Eerst zou het bekkeninstabiliteit zijn, dan weer stress, etc. Ten slotte kon ze alleen nog met krukken lopen. Uiteindelijk heeft de orthopedist in Breda geconstateerd dat het aangeboren heupdysplasie was. Inmiddels is ze eraan geopereerd en het gaat nu heel goed. Wel nog regelmatig fysio, maar ze functioneert weer goed. Hoop dat je hier iets aan hebt.

 47. M Keijsers ·

  Hallo, Ik heb sinds 2008 een slijmbeursontsteking in mijn heup. In 2008 en 2009 een operatie gehad, heeft niets geholpen. Op de MRI is te zien dat de ontsteking er nog steeds zit. Ik heb eind september een injectie met verdoving in het heupgewricht gehad, met röntgen om te zien dat het precies in het gewricht terechtkwam, dit is gedaan om te zien of de klachten minder zouden worden. Zou dat zo zijn geweest, dan was dat een teken dat het gewricht de oorzaak is. Alleen is het voor mij erg lastig te vertellen wat er nu veranderd is. De injectie moet eigenlijk meteen werken, maar bij mij was het andersom. Ik ben naar de auto gestrompeld, vervolgens 2 uur op bed gaan liggen. De hele dag een rotgevoel en pijn in mijn heup gehad. Twee dagen erna werd het beter, alleen ik voel die ontsteking nog steeds; dat is niet veranderd. Er zit gewoon een bult/verdikking op die plaats. Hoe kan die pijn/ontsteking dan door een spuit in het heupgewricht weggaan? Dat vraag ik me af.En of het nog zal verbeteren, ik heb het gevoel van niet. 31 oktober moest ik terugkomen bij de orthopeed. Ik vraag me af of ik niet beter geholpen zou zijn om een totale nieuwe heup te krijgen. Dan is de slijmbeurs toch weg? Volgens de orthopeed wordt de slijmbeurs niet verwijderd maar gekliefd. Of dit altijd zo gebeurt? Waar ik al overal geweest ben om van mijn klachten af te komen en welke therapieën ik al allemaal gehad heb… Ik ben begonnen bij de orthopeed 1, operatie, second opinion (advies totale nieuwe heup; oorzaak klachten verkeerde stand van het heupgewricht) orthopeed 3, shockwave-therapie, nieuwe operatie, reumatoloog, therapie, pijnpoli TENS, revalidatie, orthopeed 4, nu injectie. Nu moet ik erbij vertellen dat ik dit niet zelf allemaal gedaan zou hebben, maar ik ben min of meer gedwongen door de arbo-arts die me steeds weer doorverwees. Ik werk sinds 1,5 jaar weer in mijn eigen werk. Ik ben met een re-integratie bezig geweest. Na die twee operaties heb ik een tijdje in de ziektewet gezeten en bij het UWV geweest (keuring) ik was voor 95 % beter gemeld, maar op advies van de arbeidsdeskundige toch laten keuren. Ik stond hier zelf niet achter. Nu is het zo dat als ik besluit om me te laten opereren voor een totale nieuwe heup, dan begint mijn ziekteperiode weer door te lopen waar het bij de vorige ziekteperiode gestopt is. Dit betekend dat mijn baas me kan ontslaan na 2 jaar, en ik denk dat ik dit niet red met de herstelperiode na de operatie. Dus met alles wat ik gedaan heb om van mijn klachten af te komen is tot nog toe niet gelukt. Groeten, Tiny

  Beantwoorden
 48. f.g. van osch ·

  Een aantal weken last van een slijmbeursontsteking van mijn heup. Twee maal per week fysiotherapie, waarbij de pees wordt behandeld en als medicijn 4x daags paracetamol/codeïnefosfaat actavis. Tot nu toe geen verbetering. Heeft iemand anders ook ervaring met dit medicijn of een alternatief?

  Beantwoorden
  • Petra vd Pijl ·

   Beste F.G. van Osch, ook ik ben geveld met een slijmbeursontsteking in de kop van mijn heupgewricht. Ik heb hier een spuit in gekregen, wat de pijn verminderde, maar niet weg nam, op aanraden van de huisarts. Ben nu 1x per week onder behandeling van de Fysiotherapeut. Deze heeft eerst de ontsteking/weefsels los gemasseerd, waarna ik oefeningen heb gekregen om mijn spieren te versterken en daarnaast veel rust. Helaas eergisteren iets te veel gedaan en nu ben ik weer terug bij af, helaas! Sterkte!!

 49. albertine ·

  Ik heb al een hele tijd last van mn heup. Er zijn foto’s gemaakt (hierop was niks te zien). Ik ben bij een Fysiotherapeut geweest, hielp maar even, acupuncturist idem dito.Heb diclofenac geslikt, hielp wel maar is zo slecht dus heb nu een opgebouwde spiegel van paracetamol. Dat gaat redelijk. Een spuit staat me erg tegen en heb wel eens gehoord dat als je daar eenmaal mee begint dan het einde zoek is. Dus…? Ik weet het niet meer. Heb nu weer een afspraak met een sportfysio.

  Beantwoorden
  • sonja ·

   Ook ik loop al tijden met pijn in mijn heup, vooral na overbelasting, wat overigens gewone dagelijkse dingen zijn. Vaak ‘s nachts ook veel pijn. Heb al foto’s en een MRI-scan gehad, plus een spuit voor een eventuele slijmbeursontsteking. De spuit viel overigens heel erg mee, maar heeft niets geholpen. Dit was eigenlijk om te kijken of het een slijmbeurs was, dit was dus niet het geval. Nadat de arts niets kon vinden, stuurde hij me naar huis met de mededeling dat er niets was. Dus hij kon ook niets voor me doen, wel moest ik manuele therapie gaan volgen. De manueel therapeut vond dat de klachten van een slijtage kwamen. Maar ondertussen loop ik vaak met pijn in mijn heup rond. Ik krijg nu over 2 weken een second opinion van de Bergmankliniek. Ik ben heel benieuwd of daar wat uit gaat komen.

 50. van den heuvel ·

  Volgens mijn orthopeed is een operatie te riskant. Graag reactie van mensen die wel aan de heup geopereerd zijn en met welk resultaat?

  Beantwoorden
  • Paul (Redactie) ·

   De risico’s van een heup-operatie verschillen zeer sterk per persoon. Allereerst is de soort operatie een cruciale variabele. Zo is het verwijderen van de slijmbeurs veel minder drastisch en risicovol dan het verwijderen van het volledige heupgewricht en het implanteren van een heupprothese. Bovendien is iedere patiënt verschillend. Zo spelen de kwaliteit van je heupen, je algehele lichamelijke gezondheid, je leeftijd, je mobiliteit en eventueel overgewicht een belangrijke rol bij het overwegen van een heup-operatie. Het is wat mij betreft dus niet raadzaam om uit te gaan van andermans ervaring. Als je arts een heup-operatie afraadt, vraag dan liever een second opinion aan bij een heupspecialist.

  • lida ·

   Ik heb al sinds een paar jaar pijn in de heup! Eerst heeft de huisarts mij een paar keer een injectie gegeven tegen slijmbeursontsteking. De eerst paar keer hielp het wel, en was de pijn vaak wel enige maanden helemaal weg. Een maand of 8 geleden begon de pijn in mijn heup opnieuw. De huisarts stuurde mij toen naar de orthopeed in het ziekenhuis. Deze raadde mij manuele therapie aan, nou dat hielp dus ook niet. Daarna zijn er foto`s en een MRI-scan gemaakt, deze wees uit dat het wel degelijk de slijmbeursontsteking was die de pijn veroorzaakte. Ook hij heeft mij toen een injectie gegeven, en ik ging bij zingend het ziekenhuis uit, want ik had opeens geen pijn meer. Maar dit was niet voor lange duur, 2 maanden later begon de pijn weer, en heb ik weer een nieuwe afspraak gemaakt bij de orthopeed. Weer foto`s gemaakt en weer een injectie, welke deze keer helemaal niet heeft geholpen. Ik heb nu heel veel pijn, werk in de verzorging dus ook dat helpt niet mee om de pijn te verlichten. Heb nu weer een afspraak in het ziekenhuis voor 24 september, dus blijf ik maar hopen dat er dan toch een oplossing komt. Ik zou zo zeggen wordt vervolgd.

  • Margriet ·

   Al aan iedere heup 2 x geopereerd in Venray, wordt n.l. niet in het Martini Ziekenhuis gedaan wel in het UMCG. Vele spuiten gehad en zelfs geprobeerd met vergruizen, hielp allemaal maar tijdelijk. Ben nu weer bij af, kan maar een kilometer lopen en liggen op de heupen wil ook niet. Ben hier al meer dan 8 jaar mee bezig en niks helpt dus. Wordt zo langzamerhand moedeloos want wil zo graag weer eens een heel stuk kunnen lopen of weer eens heerlijk naar Oostenrijk in de bergen. Hebben de laatste jaren alleen maar strandvakanties geboekt om vooral veel rust te creëren. Moet a.s. dinsdag weer naar de arts ben benieuwd wat ze nu nog voor mij kunnen betekenen. Als iemand nog een ander resultaat weet, zou ik het graag willen horen. Kan geen diclofinac slikken daar heb ik een maagbloeding van gehad.

  • sytske ·

   Hallo margriet, Heb ook een slijmbeursontsteking aan de heup. Loop hier al 3 jaar mee. Ben in Duitsland geweest bij Dr. Berg in Damme via het zorgloket. Hij adviseert om de pees die over de heup loopt te verleggen (tractopexy). Via het zorgloket Duitsland (zie website) kan je hier terecht als je verzekering een contact heeft. Mijn verzekering heeft geen contract en gaat dit niet vergoeden. P.s. ik gebruik Butrans-pleisters voor de pijn. Werkt goed!

Plaats een reactie