Home » Klachten » Infecties & Ontstekingen » Holte-ontsteking – Oorzaken, symptomen & behandeling

Holte-ontsteking – Oorzaken, symptomen & behandeling

Holte-ontsteking – Oorzaken, symptomen & behandeling

De bijholten zijn de kleine loze ruimtes in de schedel. Omdat de bijholten zich rondom de neus bevinden, worden ze ook wel neusbijholten genoemd. Als een bacterie of virus in één van deze bijholten terechtkomt, dan kan zo’n ziekteverwekker gaan woekeren in het slijmvlies dat de binnenkant van de holte bekleedt. Zodoende ontstaat een bacteriële en/of virale infectie in de bijholte. Zo’n infectie wordt ook wel holte-ontsteking, bijholte-ontsteking, neusbijholte-ontsteking of sinusitis genoemd. Hierbij 5 oorzaken, symptomen en oplossingen m.b.t. holte-ontstekingen…

1. Verschillende soorten holte-ontstekingen

Ieder mens heeft holten in zijn/haar schedel. De belangrijkste holte is de schedelholte; dit is de holte waarin zich de hersens bevinden. Daarnaast bevat de schedel een aantal kleinere holten die in verbinding staan met de neusholte en die normaliter uitsluitend lucht bevatten. Deze holten noemen we bijholten, neusbijholten of sinussen. We onderscheiden de volgende bijholten:

 • Kaakholten (sinus maxillaris) – De holtes achter de wangen
 • Voorhoofdsholten (sinus frontalis) – De holtes boven de oogkassen
 • Zeefbeenholten (sinus ethmoidalis) – De holtes naast de oogkassen
 • Wiggebeensholten (sinus sphenoidalis) – De holtes diep achter de oogkassen & neus

Niet iedere bijholte ofwel sinus is overigens even vatbaar voor virale of bacteriële infecties. In veruit de meeste gevallen is er sprake van een voorhoofdsholte-ontsteking en/of kaakholte-ontsteking.

2. Oorzaken van een holte-ontsteking

Een holte-ontsteking wordt meestal veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Zodra de neus verstopt raakt en de neusholte wordt geblokkeerd, krijgen bacteriën in snot en slijm de kans om zich binnen de neusholte flink te vermenigvuldigen. De bacteriën komen dan in de bijholtes terecht en zodoende ontstaat een bijholte-ontsteking. Andere veelvoorkomende oorzaken van een holte-ontsteking zijn:

 • Griepvirus
 • Luchtweg-infectie
 • Luchtweg-vernauwing
 • Allergieën (hooikoorts, huisstofmijt e.a.)
 • Scheefstaand neustussenschot
 • Gezwel in de neus (cyste, poliep, tumor e.a.)

Aspecten die een holte-ontsteking in de hand kunnen werken zijn: een verlaagde weerstand, roken en gebitsproblemen.

3. Symptomen van een holte-ontsteking

Een holte-ontsteking ontstaat vaak in het verlengde van verkoudheid of griep. De belangrijkste symptomen van een holte-ontsteking komen dan ook overeen met verkoudheidsverschijnselen en griepverschijnselen. Hierbij valt te denken aan:

 • Hevige & bonzende hoofdpijn (voelbaar rond de ogen)
 • (Volledig) verstopte neus
 • Dik, taai & elastisch slijm
 • Groen snot (zeer bacterie-rijk)
 • Hoesten & niezen
 • Verlies van reukzin & smaakzin

Virussen en bacteriën vermenigvuldigen zich door zich steeds opnieuw in tweeën te splitsen. Hoe langer een virale en/of bacteriële infectie aanhoudt, des te heviger de symptomen worden. Je immuunsysteem moet namelijk steeds harder vechten. Hierdoor ontstaan nog kenmerkendere symptomen van een holte-ontsteking, namelijk:

 • Koorts
 • Drukkend gevoel rond oogkassen, neusbeen en/of jukbeenderen
 • Gevoel alsof je hele hoofd verstopt zit
 • Pijnlijke kiezen bij het kauwen
 • Wazig zien
 • Bloedneuzen

Let op: als een holte-ontsteking zich blijft verspreiden, kan uiteindelijk een oorontsteking, oogontsteking, neusholte-ontsteking, keelontsteking, oorontsteking of zelfs een levensbedreigende hersenvliesontsteking ontstaan!

4. Behandeling & medicijnen voor een holteontsteking

Als een huisarts het idee heeft dat je een holteontsteking hebt, dan krijg je negen van de tien keer een antibioticakuur voorgeschreven. Antibiotica doden bacteriën of remmen de vermenigvuldiging van bacteriën. Omdat de achterliggende oorzaak van een holte-ontsteking meestal een virus is, bestrijden antibiotica uitsluitend de symptomen van een holte-ontsteking en niet de achterliggende oorzaak.

Sterker nog: omdat antibiotica zich verspreiden via je bloed – en de bijholten lege ruimtes zijn – komen antibiotica niet of nauwelijks op de plek waar ze het hardst nodig zijn. Effectieve medicijnen om een bestaande holte-ontsteking te behandelen zijn er dus niet. Er zijn echter wél maatregelen om een holte-ontsteking te voorkomen en om het genezingsproces te bespoedigen. De beste tips ter behandeling van sinusitis zijn:

1. Eet gezond en gevarieerd en beweeg voldoende; dan blijft je immuunsysteem sterk en je weerstand op peil.
2. Nooit hard je neus snuiten; hierdoor stuw je bacteriën namelijk richting je bijholten.
3. Nooit te hard je neus ophalen; hierdoor zuig je bacteriën richting je bijholten.
4. Gebruik neusdruppels of neusspray met xylometazoline om de slijmvliezen te doen slinken.
5. Ga nooit te lang door met xylometazoline; stap binnen 2 weken over op homeopathische neusspray.
6. Stoom met heet water, eventueel met een paar druppels eucalyptus-olie of menthol-olie.
7. Neem bij voorkeur paracetamol om eventuele pijn te verlichten.
8. Rook niet.

Let op: Een voorhoofdsholte-ontsteking of kaakholte-ontsteking gaat meestal binnen 4 weken vanzelf over. Meestal zijn de klachten zelfs binnen een week alweer verdwenen.

5. Chronische holte-ontsteking & bijholte-operatie

Als de symptomen van een holte-ontsteking worden onderdrukt met medicijnen, maar de bacterie of het virus niet volledig wordt gedood, dan keert de holte-ontsteking op den duur weer terug. Een blijvende (niet-overgaande) of steeds opnieuw terugkerende holte-ontsteking wordt ook wel een chronische holte-ontsteking of chronische sinusitis genoemd.

Een chronische holte-ontsteking ofwel chronische bijholte-ontsteking wordt meestal verholpen met behulp van een endoscopische bijholte-operatie.Een bijholte-operatie betreft een chirurgische ingreep waarbij een KNO-arts of chirurg met behulp van een endoscoop via de neusgaten opereert. Een bijholte-operatie tegen chronische holte-ontstekingen heeft 3 doelen, namelijk:

 • Verwijderen van overtollig weefsel uit de neusbijholten (turbinoplastie)
 • Openen van de “middelste neusgang” (antrostomie)
 • Corrigeren van een scheefstaand neustussenschot (septoplastie)

Let op: vooral een bijholte-operatie van zeefbeenholten en/of wiggebeensholten brengt verregaande risico’s met zich mee en kan ernstige complicaties teweegbrengen.

Reacties

Heb jij vragen of opmerkingen over de behandeling & symptomen van een holte-ontsteking? Of wil je jouw ervaring met een bijholte-ontsteking ofwel sinusitis delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter!

33 reacties op “Holte-ontsteking – Oorzaken, symptomen & behandeling”

 1. Marije ·

  Sinds begin deze week ben ik voor de derde keer geveld door griep in slechts 5 maanden tijd. Alle klassieke symptomen zijn aanwezig: koorts, vermoeidheid, spierpijn, keelpijn, verkouden (zowel hoesten als neusverkouden). Ditmaal komt daar ook nog stekende hoofd- en oorpijn bij, evenals pijn in kaken en jukbeenderen. De eerste maal heb ik goed mijn rust genomen (week niet gewerkt), de tweede keer heb ik ondanks koorts gewoon gewerkt (niet verstandig, maar mijn leidinggevende ziet mij al aankomen met een nieuwe ziekmelding). Mijn man en jongste dochter (8 jaar) hebben ook de griep rond die tijd gehad – we steken elkaar aan. Ik zorg er altijd voor dat ik goed groente en fruit eet en bovendien slik ik daarnaast dagelijks vitamine B en C. Verder kom ik geregeld buiten en doe ik aan yoga en probeer ik minimaal 7 uren per nacht te slapen. Ik begrijp dan ook niet goed, waarom ik nu voor de derde keer aan de beurt ben. Zou het kunnen dat mijn weerstand dermate verzwakt is, dat ik nu holte-ontstekingen heb? Ik heb vooral pijn rond mijn ogen, kaken en rechts achter op mijn hoofd. Ook mijn rechteroor geeft stekende pijnprikkels. Graag advies; moet ik naar een huisarts of gewoon uitzieken?

  Beantwoorden
 2. Ben ·

  Hallo, Ik hebt sinds een aantal weken een loopneus op zich niet erg, maar nu doen mijn voor en bijholten ook zeer. Mijn klachten zijn nu hoofdpijn, loopneus, bonken bij het bukken en duizeligheid. Zijn dit symptomen van een holteontsteking ? BVD Ben

  Beantwoorden
 3. Piet ·

  Ik gebruik sinds vrijdag 6 februari 2015 flixonase 400 microgram twee keer per dag. Afgelopen maandag en vandaag (donderdag) kreeg ik ineens een flauw gevoel en misselijkheid, echt heel beroerd en ineens heel erg zweten… Nu voel ik me nog steeds beroerd, pijn in mijn linkerarm en lichte druk op mijn borst… Naast de ervaringen van maandag en vandaag, werd ik dinsdag wakker met moeë armen en benen. Direct huisarts gegaan. Neurologische testjes gedaan, hart geluisterd… Niets aan de hand. Heeft een van u dezelfde ervaringen? Vooral van het ene op het andere moment heel beroerd worden met het gevoel van OUT gaan… Hoor het graag… Dank zover…

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Heeft de huisarts überhaupt een holte-ontsteking vastgesteld? Ik kan me namelijk niet voorstellen dat een (loutere) bijholte-ontsteking al deze klachten kan veroorzaken. Waarschijnlijk is er meer aan de hand. Dat je huisarts niets kan vinden, is mijns inziens geen reden om je zomaar naar huis te sturen; zeker niet als je “knock-out” gaat, uitstralende druk op de borst ervaart en zweetaanvallen krijgt. Persoonlijk zou ik terug gaan naar je huisarts of aankloppen bij een andere arts.

 4. Serina ·

  Ik ben sinds maandag erg duizelig en misselijk en overgeven. Nu voel ik ook dat er heel wat slijm in de holtes vastzit. Ben erg verkouden en voel gewoon achter me ogen en me voorhoofd iets zwaars zitten. Waarschijnlijk zijn dus de holtes verstopt met slijm. Het slijm loopt vanuit me neusholte de keel in. Is dat de reden waarom ik erge duizeligheid nu ervaar? Wat kan ik eraan doen?

  Beantwoorden
 5. Myrthe ·

  Hallo, Ik ben vorige week ziek geweest en nog niet helemaal opgeknapt van die paar dagen. Nu heb ik deze week last gekregen van heel veel pijn bij mijn ogen, evenals oorpijn en keelpijn. Mijn neus zit ook verstopt en nu wilde ik graag weten of dit symptomen van een holte-ontsteking zouden kunnen zijn? En of je er ook andere mensen mee kan aansteken? Groetjes, Myrthe

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Ja, dit zouden symptomen kunnen zijn van een holte-ontsteking, maar bijvoorbeeld ook van een keelontsteking. Zulke ontstekingen worden meestal veroorzaakt door een verkoudheidsvirus of griepvirus. Dit soort virussen is absoluut besmettelijk. Het is overigens erg lastig om een virusinfectie te voorkomen. Tegen een landelijke griepepidemie of verkoudheidsepidemie kun je je bijna niet weren. De griep die Nederland sinds december (2015) in de greep houdt, zet nog steeds door; inmiddels duurt ‘ie al een week of 10. Hoewel deze Deze epidemie vrij mild is qua karakter, duurt ‘ie veel langer dan de gemiddelde 8 weken. Men voorspelt overigens dat de griep ook de komende weken zal blijven heersen, aldus Gé Donker – epidemioloog bij NIVEL. Mocht een griepvirus of verkoudheidsvirus een bijholte-ontsteking veroorzaken, waardoor de holten verstopt raken en er zich bacteriën in ophopen, dan zou je langs je huisarts kunnen gaan voor een antibioticakuur. In veruit de meeste gevallen van holte-onttseking volstaat echter ‘gewoon uitzieken’.

 6. Maurice ·

  Hallo, 1,5 jaar geleden neusschot correctie gehad en sinussen zijn gespoeld, dit heeft gigantisch geholpen voor het eerste half jaar. Nu zijn de symptomen wederom terug, altijd maar grieperig en verkouden, doofheid, zenuwpijnen in de kaak. Al maanden onder behandeling bij de KNO-arts, maar daar wordt ik niet wijzer van. Weer een kuur, weer andere pillen, nu mag ik geen koffie meer drinken of pittig eten, dit zou moeten helpen. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik word er soms moedeloos van, je voelt je nooit 100% mens.

  Beantwoorden
 7. Petra ·

  Mijn ogen zijn heel branderig, de huid onder de ogen, naast de neus is opgezwollen. Heeft dit te maken met verstopte of ontstoken holtes?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar dit lijkt me veeleer een allergische reactie.

 8. Yvonne ·

  Kan een bijholteontsteking / voorhoofdsholteontsteking zich verplaatsen van links naar rechts?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Ja, holte-ontstekingen kunnen zich verspreiden van de ene naar de andere holte. Een hevige bacteriële en/of virale holte-infectie kan zich op den duur zelfs tot buiten de holten uitbreiden en o.a. een oorontsteking, oogontsteking of keelontsteking teweegbrengen.

 9. Rob ·

  De oplossing voor mij was: snorkelen en duiken. Vroeger was ik ook altijd verkouden, zomer en winter, altijd liep ik te snotteren, ook wel voorhoofdsholte-ontsteking gehad, super-irritant. Totdat ik zo’n 15 jaar geleden een keer een duikclinic heb meegemaakt, je wilt niet weten wat er allemaal uit mijn holtes kwam. Ik heb na die eerste duik 2 dagen een onwerkelijk gevoel gehad. In het begin leek er geen einde te komen, aan al het snot dat er vrijkwam. Waarom? Onderwater stijgt de druk rondom je lichaam met 0,1 bar per meter die je dieper gaat. Om die druk te egaliseren met je binnendruk moet je klaren; je neus dichtknijpen en van binnen druk zetten. Op die manier komt alles geleidelijk los. Sindsdien ga ik wekelijks snorkelen in het zwembad en duik dan regelmatig naar 3 meter diepte om te klaren, alles komt dan weer los. Waarschuwing: klaren boven water kan schadelijk zijn voor je trommelvlies, niet doen! Mijn holtes en buizen in mijn hoofd zijn sindsdien zodanig schoon dat ik al kan klaren door alleen maar te slikken. Doordat alles zo schoon is vanbinnen, is de weerstand tegen verkoudheid voor mijn gevoel veel groter geworden. Voor mij heeft het duiken en het snorkelen een enorm positief bijeffect gehad; geen verkoudheid meer. Noot: denk niet dat na je eerste afdaling in het zwembad alles al is opgelost, de aanhouder wint.

  Beantwoorden
 10. Shosha ·

  Vaak is allergie een oorzaak van regelmatige holteontstekingen. Ik ga dan voor een behandeling naar een bioresonantie-therapeut. Vooral suiker en zuivel zijn grote boosdoeners. Gewoon een tijdje niet eten en daarna langzaamaan weer opbouwen. ‘t holteprobleem is dan gauw voorbij en weerstand stuk beter.

  Beantwoorden
 11. koos Delstra ·

  Ik heb minstens 5 jaar last van voorhoofdsholte- en bijholteontstekingen gehad. Zelfs hoesten waardoor steeds geel slijm werd opgehoest. Ook mijn oren zaten regelmatig een beetje dicht, maar dat zal waarschijnlijk komen door te hard snuiten. Allemaal begonnen na een verkoudheid. Twee jaar geleden kleine ingreep gehad waardoor mijn neus wat ruimer moest worden. Dat heeft niet geholpen en dus ben ik drie weken geleden geopereerd waarbij mijn neusschot is rechtgezet en mijn te nauwe neus ruimer is gemaakt en alle holtes schoongespoeld. Volgens mij heeft het wel geholpen, hoewel ik ‘s morgens wakker wordt met slijm in mijn neus. Dit kan ik dan met een zoutoplossing wat vloeibaarder maken. Waarschijnlijk moet het slijm in de komende weken dunner worden, tenminste dat hoop ik maar. verder ben ik wel tevreden met de ingreep van de bijholten, want overdag valt het allemaal best mee.

  Beantwoorden
 12. corrie ·

  Een vraag, past duizeligheid bij verkoudheid en een holte-ontsteking?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Jazeker, bij een griepinfectie of verkoudheidsinfectie is duizeligheid niet ongebruikelijk, zeker niet als het griepvirus of verkoudheidsvirus ook bepaalde holten c.q. bijholten aandoet.

 13. Hanin ·

  Goedenavond, Ik heb nu al ongeveer 4 jaar last van zware hoofdpijn (migraine). Hiervoor heb ik ook vaak smelttabletten van mijn huisarts gekregen (deze mag ik niet te vaak gebruiken). Dus zodra ik erge hoofdpijn heb (ook een misselijk gevoel) moet ik gelijk slapen, vel licht kan ik niet aanzien. Eerst dacht ik dat ik last had van mijn ogen, hiervoor ben ik ook naar de oogarts gegaan en heb lenzen genomen. Ook dit helpt niet en de hoofdpijn slaat gewoon tegen mijn hele voorhoofd en achter mijn ogen (soms beide kanten soms één kant). Naast mijn erge hoofdpijn heb ik altijd zodra het wat kouder wordt last van oorontsteking. Zodra mijn oorontsteking in de winter (standaard elk jaar) begint, krijg ik gelijk de griep te pakken en lig ik weer een in bed. Naast dit alles is mijn reukvermogen ook erg slecht en mijn ademhaling in de nacht luider dan hoe het hoort. Vieze geurtjes ruik ik niet snel (gelukkig maar) maar ook de lekkere parfum ruik ik niet snel. Nu is het zo dat dit al mijn klachten zijn waar ik al jaren mee rondloop en zat ben om steeds maar medicijnen van pillen naar neussprays te moeten gebruiken. Ik heb voordat ik mijn huisarts weer bel een goed onderzoek gedaan en kwam uit bij mijn neustussenschot (ik heb inderdaad een scheve neus, bovenin gaat m’n botje meer naar de linkerkant). Uiteraard heb ik uren voor de spiegel gestaan en een vriendin van mij gesproken die het zelfde mee heeft gemaakt en uiteindelijk geopereerd is. Nu is mijn vraag is dit een reden om mijn huisarts te bellen en vragen als hij me door kan verwijzen naar een KNO-arts? Ik ben nog jong en ben het nu meer dan zat om maar steeds hoofdpijn te hebben en ziek te zijn. Met vriendelijke groet, Hanin

  Beantwoorden
 14. anoniem ·

  Hi, Ik heb sinds begin van de zomervakantie last van mijn keel en aan het eind van de zomervakantie werd geconcludeerd dat ik keelontsteking had. Ik heb in totaal 3 antibioticakuren gehad en het werd steeds wel minder, maar het ging niet weg. Daarna kwam de keelontsteking weer helemaal terug en ik heb er inmiddels ook een lichte oorontsteking bij. Vandaag kwam ik erachter dat ik ook oranje snot had. Echt heel erg veel. Ik kan bijna net zo lang door blijven snuiten als ik wil. Daarnaast heb ik erg veel slijm in mijn keel. Weet iemand wat dit is en wat ik ertegen kan doen? Het zou super zijn als je wilt reageren! xx

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Is er sprake van dik, kleverig, oranje snot of van vloeibaar oranje vocht? Sowieso lijkt me dit een gevolg van je (chronische) holte-ontsteking. Afhankelijk van de aard en ernst van de ontsteking kan snot namelijk vermengd raken met exsudaat oftewel wondvocht. Door toedoen van de ontsteking lekt deze vloeistof vanuit het vaatstelsel in de holten. Wondvocht in het keel-neusgebied kan bestaan uit o.a. plasma, neutrofiele witte bloedcellen, fibrine/fibrinogeen (bloedstollingseiwit), slijm en dode parenchymcellen. Bij ernstige (holte)infecties is wondvocht doorgaans opvallend dik en wordt er meestal gesproken van ‘pus’ of ‘etter’. Hierin bevinden zich ook (dode) bacteriën en bacteriële toxines die snot kunnen verkleuren. De virale en/of bacteriële holte-infectie kan er al met al voor zorgen dat pus zich ophoopt in een holte/bijholte; vooral ook door bijmenging van bloed kan snot gemakkelijk oranje verkleuren. De oranje kleur van je snot wordt dan dus veroorzaakt door bloedpigmenten en ontstekingsvocht. Daarnaast kunnen maagzuur en kleurstoffen uit medicijnen of voeding nog een rol spelen. Ook een zweertje in de neus kan een rol spelen bij oranje snot, evenals een schimmelinfectie, afhankelijk van de soort schimmel. Door roken kan het snot ook oranje-achtig kleuren; doorgaans niet fel oranje, maar veeleer bruinig. De slijmvliezen van de neus en de sinussen zijn sowieso erg kwetsbaar en bloeden gemakkelijk; waarschijnlijk is er ergens in je luchtwegen een minuscuul bloedvaatje geknapt. Aals de sinussen ontstoken raken, beginnen ze namelijk nogal eens te bloeden. Het snot raakt dan vermengd met de kleurstoffen in (opgedroogd) bloed, waardoor snot oranje kleurt. In ieder geval denk ik dat er sprake is van een soort infectie (waarschijnlijk bacterieel en/of viraal).

 15. petra ·

  Heb al diverse antibioticakuren gehad en ben door de scan geweest. KNO-arts heeft samen met de kaakchirurg iets gezien. Vanmiddag bij de tandarts geweest, die heeft mij antibiotica gegeven met ibuprofen. Wordt er gek van; het beheerst je leven! Weet iemand raad?

  Beantwoorden
  • Bea ·

   Hoi! Stop met zuivel en suiker eten, ga naar een Chinese arts voor acupunctuur met eventueel kruiden en eventueel een dieet. Na 6 tot 10 behandelingen ben je er meestal vanaf. Groetjes, Bea

  • Elise ·

   Petra, Voor bijholteontsteking werkt Viola Equi van Bloem heel goed (de druppels). Of tabletjes van Cinnabaris D3 van A. Vogel. Succes!

 16. Alex ·

  Misschien wel een vreemde vraag, maar waarom kan er geen gat in de neus/voorhoofd worden geboord zodat er medicijnen of een radioactieve stof in gespoten kan worden?

  Beantwoorden
 17. Mandy van den Dolder ·

  Hier ook grote problemen met verkoudheid; erg vaak een ‘verstopt’ gevoel in hoofd en neus. Bij mij uit het zich het meest in problemen met mijn oren (heb ook verminderd gehoor), als ik ‘klaar’ is het geluid even helder om daarna weer op een gedempte toon terug te zakken, heel frustrerend. Heb ook al wekenlang loopoor aan beide oren. Heb aan beide oren een hoortoestel… Passen goed, heb namelijk op maat gemaakte hoorstukjes, dus dat kan het niet zijn, wel erg veel last van oorsmeer. Al vaak bij de huisarts geweest voor advies; allergietesten gedaan, komt niets uit. Verschillende neusdruppels geprobeerd; geen resultaat. Overweeg nu om een doorverwijzing naar de KNO-arts aan te vragen.

  Beantwoorden
 18. Joost Nowé ·

  Mijn echtgenote sukkelt reeds 1 jaar met blijvende hoest die veroorzaakt zou worden door de sinussen die ontstoken zijn. De arts ORL, probeerde eerst te behandelen met antibiotica en cortisone, maar dat hielp niet. Daarna operatief ingrijpen aan de sinussen. De arts raadt nu ook aan om blijvend Nasonex te gebruiken. Het hoesten blijft en regelmatig zijn de sinussen terug ontstoken. Nu bij de longspecialist, maar deze zegt dat de oorzaak bij de sinussen ligt… Er werd ook een probleem vastgesteld met het immuunsysteem en ze kreeg reeds 5 maal Privigen toegediend. Het hoesten blijft maar en wordt soms ondraaglijk. Volgende week terug naar de arts ORL…? wat kunnen we nog ondernemen om tot een volledige genezing over te gaan? Met dank, Joost

  Beantwoorden
 19. Melanie ·

  Ik heb ook chronisch last van holte-ontstekingen! Werk op een kinderdagverblijf met kinderen die voortdurend verkouden zijn, er hangen zo veel bacteriën in de lucht! Als ik verkouden ben geweest, heb ik 1 week later gegarandeerd een voorhoofdsholteontsteking te pakken, nu ook weer! Al 2 weken bomvol snot! Snuiten lukt niet. Hoofdpijn, duizelig, hevige druk als ik buk… Pfff, zo vervelend! Over een paar weken is ‘t in ieder geval weer weg. Heb ‘t al vanaf mijn 14e en het komt steeds maar weer terug. Heb allergie voor huisstofmijt en voor pollen.

  Beantwoorden
 20. lady ·

  Hier ook al jaren chronische sinusitis, echt balen! Telkens opnieuw klachten. FESS-operatie gehad (= bijholte-operatie)… Deze heeft me wel een poosje wat geholpen, maar de klachten komen na een aantal maanden toch weer terug, al dan niet door prikkels van een allergie of door de koude wintermaanden. Wat mij vrij goed helpt, is het spoelen met de Rhinohorn. Wat belangrijk is, is dat het water op de juiste temperatuur is en de juiste hoeveelheid zout is opgelost, anders is het niet fijn, maar juist pijnlijk. Dus daar goed op letten! Bij de Rhinohorn zit een gebruiksaanwijzing, lees die goed door! Ook geeft het gebruik van suikers veel klachten, enkel natuurlijke fruitsuikers niet… De suikers in koek en snoep geven ook sneller klachten en ontstekingen, ook dit is iets wat veel operaties kan schelen… Dus mensen: laat suikers staan; eet verder gevarieerd en gezond en wees zuinig met vlees (eet waar mogelijk enkel biologisch) en sport waar je kunt. En lees het boekje van Jason Vale: ‘Puur Sap’ (dit klinkt misschien gek, maar ook die sappen helpen goed).

  Beantwoorden
 21. Hilde ·

  Hallo,
  Ik sukkel al jaren met sinusproblemen. De meesten van ons zijn allergisch voor stof, komt meestal niet tot uiting bij een allergietest. Belangrijk is alert reageren, als je iets voelt onmiddellijk iets met cortisone nemen, bijvoorbeeld Cirrus. Dan kan je het dikwijls op tijd onderdrukken. Dit in combinatie met Neobacitrazine-zalf. Gaandeweg overschakelen naar homeopathische middelen zoals Euphorbium neusspray en Homeovox zuigtabletten om je keel te bevochtigen. Dit voorkomt dat je begint te hoesten of hees wordt. Als het naar je luchtwegen zakt moet je onmiddellijk een hoestsiroop beginnen in te nemen, dit voorkomt dat je dikwijls antibiotica moet nemen. Als neuszalf in latere fase gebruik je Rhinovitazalf. Ter voorkoming : elke avond voor het slapengaan spoelen met zoutoplossing Physiomer Forte, belangrijk dat je de Forte neemt en Rhinovitazalf in je neus doet. Dit voorkomt uitdroging van de slijmvliezen ‘s nachts. Deze zalf is gevitamineerde zalf, geen geneesmiddel, de vitaminen versterken het slijmvlies en de zalf voorkomt uitdroging, waardoor de bacteriën zich sneller kunnen vasthechten. Iedereen is anders, maar dit is voor mij redelijk effectief. Zo kan ik meestal zonder antibiotica of slechts 1 keer per jaar. Belangrijk is dit ritueel elke avond te herhalen. Een keer overslaan en je kan het zitten hebben. Ik denk dat 10 keer per dag met zoutoplossing niet goed is voor de slijmvliezen en volgens sommige dokters is al dat zout niet goed voor de bloeddruk. Gebruik het dus maximaal 2 keer per dag, bij voorkeur enkel ‘s avonds voor het slapengaan, gelijktijdig met de zalf. Dus: avondritueel om te voorkomen en snel reageren als je een kleinigheid voelt. Veel succes, en als jullie ondertussen nog tips hebben voor mij, altijd welkom.

  Beantwoorden
 22. Tjits ·

  Ik heb een paar jaar chronische bijholteontsteking gehad. Ben daaraan geopereerd. Na een hele tijd merkte ik pas verbetering. Mijn ervaring is dat zodra ik verkouden word, ik heel vaak moet gaan spoelen met zout water. Dit doe ik met de rhinohorn. Dit is een soort gietertje waarmee je warm zout water (er zit een maatschepje bij) in je ene neusgat moet gieten en zo loopt het water + alle slijm en troep er aan de andere kant weer uit. Dit is zeer effectief! Daarnaast regelmatig neusspray gebruiken van vogel(cinuforce) De neusspray met xylometazoline gebruik ik alleen voor het slapengaan als het echt helemaal dichtzit en niet normaal kan ademen. De huisarts raadde mij deze spray altijd af, is niet zo goed voor het neusslijmvlies(bij veelvuldig gebruik). Daarnaast helpen bepaalde supplementen zoals een probiotica samen met gla (uit borage olie) mij wel goed.

  Beantwoorden
 23. akram ·

  Ik heb al 4 jaar poliepen, bijholteontstekingen, hoesten, ademhalingsproblemen…
  Ik heb 2 keer een echte operatie gehad om de bijholtes schoon te maken en meer dan 20 keer bij poli via verdoving mijn poliepen geknipt. Meer dan 2 jaar prednisolon en antibiotica flixonaze gebruikt, zonder resultaat. Verschillende malen bij allergoloog voor allergie geprikt en er komt niets uit. Ik ben vorig jaar in Iran geweest, daar heb ik bij allergoloog een test gedaan via meer dan 100 soorten prikken, resultaat: ik ben allergisch voor luchtschimmel en stof, en ik heb daarvoor immunotherapie gekregen. Ik gebruik nu geen antibiotica en prednisolon meer. Ik heb veel minder klachten dan toen. Maar de afgelopen maand heb ik meer verstopte neus. Ik krijg opeens een soort aanvallen; mijn neus gaat voor mijn gevoel van binnen dik worden en ik heb dan binnen een paar seconden echt een vreselijke verstopping, echt niet normaal. Opnieuw bij kno-arts geweest en opnieuw krijg ik hetzelfde recept aan prednisolon. Ik mag van mijn allergoloog geen prednisolon gebruiken. Wat moet ik doen? Ik heb altijd verstopte neus? Wat kan ik doen, niks helpt. Ik spoel met zoutoplossing 10 keer per dag

  Beantwoorden
  • Cora ·

   Ik lees dat je Flixonase/fluticason hebt gebruikt, een spray of ampul? Als je de ampullen niet gebruikt hebt vraag aan de huisarts Flixonase-ampul van 400mg. Dit slinkt gelijk de slijmvliezen. Ik moet ze 2x per dag gebruiken en heb er baat bij. Succes!

 24. marjan dalstra ·

  goedemorgen,

  Bij mij is de diagnose gesteld volle neus en bijholtes, ‘t is op de foto’s te zien.
  Nu had ik nog een vraag: ik hoest ook al heel lang heeft dit met elkaar te maken?
  Het is iets wat al een paar maanden duurt en maar niet over wil gaan.
  Ben al bij de longarts geweest en heb nu antibiotica en een neusspray.
  Vr.gr. Marjan Dalstra

  Beantwoorden

Plaats een reactie